Page 1

produkt Informacija o kompaktnim plamenicima

Digitalna tehnika loŞenja ulja Weishaupt uljni plamenici WL10 do WL40 (30 – 570 kW)


Vatra i plamen za kakvoću Naš motiv je tehnčka prednost koja nas je u zadnjih više od 50 godina pokretala za postavljanje novih mjerila u struci. U vlastitom Weishaupt centru za istraživanje i razvoj radi se permanentno na novim otkrićima i optimiranju svih uređaja, postrojenja i sustava. Odgovornost za razvoj sustava izgaranja, preko izrade zakonske osnovice zajednički cilj je za izgaranja koja trajno proizvode manje štetnih tvari, trajno štede više energije i time razumno povezuju ekologiju i ekonomiju. Mi ne investiramo samo u razvoj i tehniku nego obrađujemo najbolje sirovine sa modernim strojevima i provodimo savjesnu kontrolu kvalitete.

Visoko modernizirani razvojni i proizvodni pogoni te sustav provjere i nadzora bez praznina osiguravaju izrijekom Weishaupt kvalitetu

2

Weishaupt plamenici važe kod stručnjaka i korisnika kao pouzdani dugovječni napredni i trajni plamenici uz čuvanje okoliša, u što smo se već milion puta uvjerili u praksi. To potvrđuju i brojna priznanja kroz nagrade za dizajn i inovativnost. U vlastitim visoko modernim proizvodnim pogonima u Schwendiju proizvodi se dnevno preko 600 plamenika. Pri tome se svaki pojedini plamenik provjerava na svoju mehaničku i električku djelotvornost. Zajedništvo visoke tehnologije i djelotvornog sustava provjere i ispitivanja osiguravaju izrijekom Weishaupt-kvalitetu. Novi plamenik je trajno investicija u budućnost. Ona treba biti dobar omjer između troškova i koristi. Na kraju ipak odlučuje kvaliteta, tehnika i sigurnost kroz dugoročan napredak. Odluka za jedan Weishaupt plamenik je stoga sigurna investicija u budućnost.


3


Obilježja praktične tehnike loženja

Siguran električni spoj preko kodiranog utikača

Svi sastavni dijelovi su lako dostupni

Jednostavno puštanje u rad i dijagnosticiranje

Princip budućnosti Pouzdani, štedljivi i po cijeni povoljni: milion puta uspjeli Weishaupt kompaktni plamenici su rezultat bez-kompromisne usmjerenosti na kvalitetu i kupce. Njihova se tehnika desetljećima kontinuirano dalje razvijala i poboljšavala.

Digitalno programiranje loženja za sigurnost i komfor Weishaupt je pionir digitalnog upravljanja loženjem. Ono nudi više komfora kod upravljanja i održavanja jednu još veću pouzdanost u radu i ne najzadnje - atraktivan odnos cijene i snage. Preko svega ova inteligentna tehnologija omogućava povezivanje plamenika u kompleksne sustave automatizacije.

Provjerena kvaliteta Svi plamenici ispitani su od strane nezavisnog ispitnog mjesta i ispunjavaju slijedeće norme i EG-smjernice:

Najmodernije metode proizvodnje i jedna savjesna završna kontrola svih proizvoda osiguravaju izrijekom Weishaupt-kvalitetu. I time radnu sigurnost i pouzdanost za dugi vremenski period.

Veliko radno područje. Veličina ukupnog područja snage od 30 do 570 kW dopušta individualnu primjenu na različitim toplinskim postrojenjima.

Elektronsko paljenje Kod svih Weishaupt W-plamenika primjenjen elektronski uređaj za paljenje W-ZG01 znači visoku pouzdanost i malu potrošnju energije.

Odličan servis Weishaupt ima u svijetu gusto postavljenu prodajno sevisnu mrežu. Služba za kupce stoji neprekidno na raspolaganju. Optimalni uvjeti školovanja i obrazovanjan osiguravaju visoku razinu servisnih tehničara kako u vlastitim, Weishauptovim, tako i ugovornim servisima.

• EN 267 • Smjernice za strojeve 98/37/EG • Elektromagnetsku kompatibilnost EMV 89/336/EWG • Smjernice za niski napon 73/23/EWG • Smjernice o iskoristivosti 92/42/EWG Dodatno za izvedbu LN: • Savezna uredba o emisijama (1.BImSchV) • Uredba o čistoći zraka ·vicarska (LRV)

Servisni kovčeg Weishaupt servisni kovčeg za plamenike do tipa WL20 povezuje smisleno držanje rezervnih dijelova i optimalnu servisnu pripravnost. U robusnom kovčegu su pregledno složeni i stalno pri ruci svi, za popravak i servis, potrebni dijelovi

Za svaku potebu pravilno dimenzioniran Weishaupt plamenik

5


Digitalno upravljanje loženjem: komforno i sigurno Najvažniji detalji: • Identična izvedba za uljne i plinske plamenike olakšava puštanje u rad i smanjuje broj dijelova na skladištu. • Nezamjenjivi utični spojevi osiguravaju pravilan elektro priključak svih komponenti. Alle Weishaupt W-Brenner sind serienmäßig mit digitalem Feuerungsmanagement ausgestattet. Sämtliche Brennerfunktionen werden dabei von Snagasfähigen Mikroprozessoren gesteuert und überwacht. Die Konsequenz: Weishaupt W-Brenner sind komfortabel, präzise und sicher. Digitales Feuerungsmanagement bietet aber auch die Möglichkeit über den integrierten eBUS-Anschluss mit anderen Systemen zu kommunizieren. Der Fachmann kann so den Funktionsablauf überwachen und bei Störungen eine Fehlerdiagnose vornehmen.

• Rad toplovodnih postrojenja sa neprekidnom dobavom topline (prisilno isključenje svaka 24 sata) • Primjenjivi za zagrijače zraka kao i za parne kotlove grupe II i III. • Integrirani eBUS-prikjučak nudi slijedeće funkcije: – PC-priključak za prikaz tijeka funkcija i podešavanja funkcionalnih parametara

• Moguća je električna daljinska deblokada. • Sigurnosna tehnika sa 2 mikroprocesora, koji se međusobno nadziru u protuspoju. • Višebojni LED-prikaz za pokazivanje tijeka funkcija i uzroka smetnji (WL10 i WL20) • LC-zaslon sa info-, servisnimi funkcijama parametriranja. Izravna mogućnost podešavanja preko funkcijskih tipki (WL30 i WL40)

– Daljinski nadzor i diagnozu preko samostalno odabranog modema – Priključak na moderne sustave automatskog vođenja zgrade. – Vrijeme predprovjetravanja moguće podesiti preko eBUS-a pomoću PC-a.

Pregled sustava digitalnog sklopa upravljanja

W-FM 05

W-FM 10

W-FM 20

W-FM 21

Programator za intermitirani rad

l

l

l

l l

Programator za trajni rad Osjetilo plamena za intermitirani rad

QRB

QRB

QRB

Osjetilo plamena za trajni rad

QRB l

l

l

l

l

l

Odvojiva jedinica za upravljanje (maks. udaljenost)

10 m

10 m

Brojilo potrošnje goriva

l 1)

l 1)

Postavni pogon sa koračajnim motorom Rad na jedno gorivo

eBUS priključak Pripadni tip plamenika

1

6

QRB

) vezano uz brojilo potrošnje ulja VZ04 s impulsnim izlazom

l

l

l

l

l

WL10-D WL 20-C jednostupanjski

WL10-D WL 20-C dvostupanjski

WL 30C WL 40 dvostupanjski

WL 30-C WL 40 dvostupanjski


Zaslon plamenika

Data bus KoraÄ?ajni motor zraka

Uređaj za paljenje

Osjetilo plamena

Motor plamenika

P

Kotlovski regulator Pumpa za ulje

Sgurnosni ventil

P

Stupanj 2

Magnetni ventil 1

Magnetni ventil 2

Digitalno upravljanje loĹženjem na primjeru WL40

7


Tehnika, koja stvara povjerenje Već kod skidanja poklopca plamenika optički je utisak zadivljujući. Svi sastavni dijelovi su pregledno složeni i elektro utični spojevi su nezamjenjivo jasni. Odgovarajuće jednostavan je i pristup komponentama za radove održavanja i servisa. Tehnika stvara utisak povjerenja jer je tipično Weishauptova.

Weishaupt sustav zatvaranja sapništa Svi LowNOx-plamenici opremljnji su Weishaupt sustavom zatvaranja sapništa.Njime se obavlja nepropusno brtvljenje propuštanja ulja iz sapništa i pouzdano smanjuje naknadno kapanje loživog ulja nakon isključenja plamenika.

Kompaktan način izrade Kompaktnim načinom izrade daju se Weishaupt WL-plamenici svih veličina jednostavno i laki montirati od strane jedne osobe. Izdatak za puštanje u rad se smanjuje na minimum.

LowNOx-izvedba Za sve WL-plamenike stoji na raspolaganju i LowNOx-izvedba. Posebnim principom mješališta postiže se intenzivna interna recirkulacija dimnih plinova. Ovaj postupak omogućava primjereno dobre vrijednosti emisija. Usisno kućište s prigušenjem buke Poprečno postavljeno kolo ventilatora je na usisnoj strani posebno prigušeno protiv buke. Rad ovih plamenika je zbog toga posebno tih.

Plamenik u servisnom položaju omogućava jednostavan pristup mješalištu

8

Elektronski upravljana zaklopka zraka Elektronski upravljana zaklopka zraka zatvara se u mirovanju plamenika smanjuje hlađenje ložišta. Položaj servisiranja i održavanja Posebnim držačem se plamenik može postaviti u položaj za servis i održavanje. Radovi na mješalištu ili plameniku se tako mogu obaviti jednostavno i udobno. Jedinstvena platforma Strategija jedinstvene platforme za sve W-plamenike čini jednostavnom dispoziciju i skladištenje rezervnih dijelova. Dijagnoza preko Notebook-a Za diagnozu i provjeru podataka programskog sklopa stoji na raspolaganju poseban softverski paket sa priključnim adapterom za prenosno računalo. Optimiranje i analiza smetnji može se komforno obavljati preko računala.


Uljni vod

Klip ventila

Rasteretni vod ulja

Filtar

Sapnica

Brzo zatvarajući ventil

Weishauptov sustav zatvaranja sapništa

Zvučno prigušeno usisno kućište

Elektronski upravljana zaklopka zraka

Poklopac kućišta s dijelovima u servisnom položaju: jednostavan pristup do ventilatorskog kola

9


Zakretna prirubnica

Programski sklop s priključnim utikačima

Elektrode za paljenje Raspršna ploča

Pokazni svornjak i vijak za podešavanje raspršne ploče

Plamena cijev

Usisno kućište

Crijeva za ulje Postavni pogon sa koračajnim motorom za zaklopku zraka Zaslon plamenika (WL 30 i WL 40) Pipalo svjetla za nadzor plamena Pumpa za ulje s magnetnim ventilom Primjer WL 30 / WL 40, izvedbe LN (LowNOx)

10


Pregled tipova Plameniktip

Vlastita potrošnja

Težina

Narudžbenibroj.

35 – 70 kW 35 – 70 kW 35 – 70 kW

0,13 kW 0,13 kW 0,13 kW

14,0 kg 14,0 kg 14,0 kg

241 111 22 241 111 20 241 111 23

Z

jednostupanjski jednostupanjski s post. pogonom dvostupanjski s post. pogonom

50 – 90 kW 50 – 90 kW 50 – 100 kW

0,13 kW 0,13 kW 0,13 kW

14,0 kg 14,0 kg 14,0 kg

241 110 31 241 110 30 241 110 32

Z

jednostupanjski jednostupanjski s post. pogonom dvostupanjski s post. pogonom

50 – 120 kW 50 – 120 kW 50 – 120 kW

0,25 kW 0,25 kW 0,25 kW

20,0 kg 20,0 kg 20,5 kg

241 210 21 241 210 11 241 213 21

WL 20/2-C WL 20/2-C WL 20/2-C

Z

jednostupanjski jednostupanjski s post. pogonom dvostupanjski s post. pogonom

70 – 180 kW 70 – 180 kW 70 – 200 kW

0,25 kW 0,25 kW 0,25 kW

20,0 kg 20,0 kg 20,5 kg

241 210 22 241 210 12 241 213 22

WL 30-C

Z

dvostupanjski

72 – 330 kW

0,42 kW

28,0 kg

241 313 21

WL 40-A

Z

dvostupanjski

145 – 570 kW

0,62 kW

37,0 kg

241 403 21

LowNOx WL 10/1-D 1LN

1LN

jednostupanjski

30 – 55 kW

0,13 kW

14,0 kg

241 110 15

WL 10/2-D 1LN

1LN

jednostupanjski

50 – 70 kW

0,13 kW

14,0 kg

241 110 25

WL 20/1-C 1LN

Z-1LN

dvostupanjski

55 – 130 kW

0,25 kW

20,5 kg

241 213 25

WL 30-Z-C 4LN

4LN

dvostupanjski

72 – 215 kW

0,42 kW

28,0 kg

241 313 26

WL 40-Z-A 1LN

1LN

dvostupanjski

120 – 355 kW

0,62 kW

37,0 kg

241 403 25

Standard WL 10/2-D WL 10/2-D WL 10/2-D WL 10/3-D WL 10/3-D WL 10/3-D WL 20/1-C WL 20/1-C WL 20/1-C

izvedba

Način podešavanja

Z

jednostupanjski jednostupanjski s post. pogonom dvostupanjski s post. pogonom

Područjesnage

Posebne izvedbe vidi u cjeniku

11


Snaga plamenika ovisno o tlaku u ložištu (Standardni plamenici) Radno polje WL 10/2-D mbar

Radno polje WL 10/3-D

Tip plamenika WL 10/2-D Tip plamene glave W 10/2-D Snaga 35 – 70 kW 2,9 – 5,9 kg/h

WL 10/2-D, izvedba Z W 10/2-D 35 – 70 kW 2,9 – 5,9 kg/h

1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0 -0,2 -0,4 -0,6 kW 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 100 kg/h

2,5

3

3,5

4

4,5

5

5,5

6

6,5

7

7,5

8

Tip plamenika WL 10/3-D Tip plamene glave W 10/3-D Snaga 50 – 90 kW 4,2 – 7,5 kg/h

2,5

WL 20/1-C izvedba Z W 20/1-C 50 – 120 kW 4,2 – 10,1 kg/h

mbar

3,0

3,0

2,5

2,5

2,0

2,0

1,5

1,5

1,0

1,0

0,5

0,5

0

0

-0,5

-0,5

-1,0

-1,0 -1,5 kW 25

kg/h

3

4

5

6

3,5

4

4,5

100 7

8

125 9

150

175

200

10 11 12 13 14 15 16 17

kg/h

50 3

4

5

6

7

Radno polje WL 40Z-A

mbar

mbar

Tip plamenika WL 30Z-C Tip plamene glave W 30/2 Snaga 72 – 330 kW 6,1 – 27,9 kg/h

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1

0

0

-1

-1

-2

-2

kg/h

12

5

100 150 200 250 10

15

20

5,5

100

75

Radno polje WL 30Z-C

-3 kW 50

5

Tip plamenika WL 20/2-C Tip plamene glave W 20/2-C Snaga 70 – 180 kW 5,9 – 15,1 kg/h

-1,5 kW 25

75

3

6

6,5

7

7,5

8

Radno polje WL 20/2-C

Tip plamenika WL 20/1-C Tip plamene glave W 20/1-C Snaga 50 – 120 kW 4,2 – 10,1 kg/h

50

WL 10/3-D, izvedba Z W 10/3-D 50 – 100 kW 4,2 – 8,4 kg/h

1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0 -0,2 -0,4 -0,6 kW 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 100 kg/h

Radno polje WL 20/1-C mbar

mbar

300 350 400 25

30

35

450 500 40

550 45

600 50

125 9

150

175

200

10 11 12 13 14 15 16 17

Tip plamenika WL 40Z-A Tip plamene glave W 40/1 Snaga 145 – 570 kW 12 – 48 kg/h

-3 kW 50 kg/h

8

WL 20/2-C, izvedba Z W 20/2-C 70 – 200 kW 5,9 – 16,8 kg/h

5

100 150 200 250 10

15

20

300 350 400 25

30

35

450 500 40

550 600 45

50


Snaga plamenika ovisno o tlaku u ložištu (LowNOx-plamenici) Radno polje prema EN267.

Radno polje WL 10/...-D, izvedba 1LN mbar

Tip plamenika WL 10/1-D, izvedba 1LN WL 10/2-D, izvedba 1LN Tip plamene glave W 10/1-1LN W 10/2-1LN Snaga 30 – 55 kW 50 – 70 kW 2,5 – 4,6 kg/h 4,2 – 5,9 kg/h

1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0 -0,2 -0,4 -0,6 kW 25

30

35

kg/h

2,5

3

40

45

3,5

50 4

55 4,5

60

65

70

5

5,5

75 6

Radno polje WL 20/1-C, izvedba Z-1LN mbar

Svi podaci za snagu odnose se na temperaturu zraka od 20 °C i nadmorsku visinu postavljanja od 500 m. Podaci o protoku ulja odnose se na toplinsku vrijednost od 11,91 kWh/kg kod EL-loživog ulja.

Erklärung der Typen

Tip plamenika WL 20/1-C, izvedba Z-1LN Tip plamene glave W 20/1-C-1LN Snaga 55 – 130 kW 4,6 – 10,9 kg/h

W

2,5 2,0 1

1,0

20 / 1 - C izvedba Z -

1LN

LowNOx dvostupanjski Konstrukcijska oznaka Područje snage Veličina L = loživo ulje EL Weishaupt plamenik tipnog reda W

3,0

1,5

L

0,5 0 -0,5 -1,0 -1,5 kW 25 kg/h

50 3

4

100

75 5

6

7

8

125 9

10

150 11

1 Ograničenje u ·vicarskoj: Rad samo na ložištima po principu tri prolaza

12

Radno polje WL 30-Z-C, izvedba 4LN

Radno polje WL 40-Z-A, izvedba 1LN

mbar

mbar

Tip plamenika WL 30Z-C, izvedba 4LN Tip plamene glave W 30/4 LN Snaga 72 – 215 kW 6,1 – 18,1 kg/h

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1

0

0

-1

-1

-2

-2

-3 kW 50

75

kg/h

6

5

100 7

8

125

150

175

200

225

250

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Tip plamenika WL 40Z-A, izvedba 1LN Tip plamene glave W 40/1 LN Snaga 120 – 355 kW 10 – 30 kg/h

1

-3 kW 50 kg/h

5

100

200

150 10

15

250 20

300 25

350

400

30

13


Dimenzije d1

h3 h1 h2

b1 d1 1

Dodatak plamene cijevi za WL10, izvedba 1LN

l1 l2

l1

l4 l5

b2 l3 l6

R2

l7

d3 d4

_$

d2 R1

I8

14


Dimenzije plamenika Plamenik-tip

Maße in mm I1

I2

I3

I4

I5

I6

I7

I8

b1

b2

b3

h1

h2

h3

h4

d1

d2

d3

d4

d5

d6

R1

R2

α°

Standard WL 10/2-D

137 344 32

476 398 51

330 165 –

353 270 165 –

99

M8

150 – 170

110 –

WL 10/3-D

140 344 32

476 398 51

330 165 –

353 270 165 –

108 M8

150 – 170

110 –

WL 20/1-C

140 393 32

525 434 73

358 179 –

376 285 182 183 108 M8

170

130 123 150 –

WL 20/2-C

174 393 32

558 434 73

358 179 –

376 285 182 183 120 M8

170

130 123 150 –

WL 30Z-C

172 480 62

640 600 62

460 600

420 226 100 460 342 –

127 M8

170 – 186

130 –

158 490 45

WL 40Z-A

242 577 72

801,5 615 72

480 615

450 245 108 480 360 –

151 M10 186 – 200

160 –

185 570 45

LowNOx WL 10/1-D 1LN WL 10/2-D 1LN

1

344 31,5 476 398 51

330 165 –

353 270 165 –

100 M8

150 – 170

110 –

2

344 31,5 476 398 51

330 165 –

353 270 165 –

108 M8

150 – 170

110 –

358 179 –

376 285 182 183 108 M8

170

130 123 150 –

1 232 - 252

2 232 - 257

WL 20/1-C 1LN

141 393 32

532 434 73

WL 30Z-C 4LN

170 480 62

639 600 62

460 600

420 226 100 460 342 –

127 M8

170 – 186

130 –

158 490 45

WL 40Z-A 1LN

238 577 72

795 615 72

480 615

450 245 108 480 360 –

151 M10 186 – 200

160 –

185 570 45

15


WEISHAUPT -ZAGREB d.o.o Telefon: (01) 365 50 73, Internet: www.weishaupt.hr E-mail: weishaupt-zg@.t-com.hr HR-10000 Zagreb, Dragutina Golika 61

Max Weishaupt GmbH D-88475 Schwendi Telefon (07353) 830 Telefax (07353) 8 33 58 www.weishaupt.de

Za održavanje i savjet odmah, na licu mjesta

Tisak br. 83205418, kolovoz 2008 Tiskano u Njemačkoj Zadržavamo pravo svih vrsta izmjena Pretisak zabranjen

Čakovec Krapina

-w- Zagreb Bjelovar

Osijek Rijeka Pazin Slavonski Brod

Zadar

-w- Weishaupt Zagreb, d. o. o.

Split

ugovorni partneri

Weishaupt servis: uvijek tamo gdje ga Vi trebate Weishaupt plamenike i sustave grijanja moguće je dobiti u dobrim specijaliziranim centrima za grijanje koji partnerski surađuju sa Weishauptom. Za potporu stručnoj prodaji ima Weishaupt gustu prodajno-servisnu mrežu Osigurani su time isporuka, opskrba rezervnom dijelovima i servis. Kad je čovjek u nevolji, Weishaupt je uvijek na mjestu. Služba tehničke pomoći kupcima stoji kod -weishaupta- na raspolaganju neprekidno 365 dana godišnje.

Weishaupt servisi i ugovorni partneri u Hrvatskoj za godinu 2010/2011 WEISHAUPT-ZAGREB d.o.o.

Zagreb

01 36 55 073

Babić d.o.o.

Zadar

023 3144 67

EKO-Plamen

Dugo Selo

01 27 75 555

Ekoterm

Čakovec

040 82 13 92

Elterm

Slavonski Brod

035 45 45 09

Elektrometal d.o.o.

Bjelovar

043 24 21 11

GIN

Bjelovar

043 23 23 88

Hidroterm S.D. d.o.o.

Zagreb

01 65 55 477

Plava ptica

Zagreb

0161 11 737

STP

Zagreb

01 65 53 455

TEH Projekt-Energetika

Rijeka

051 33 65 19

Termocommerce d.o.o.

Zagreb

01 30 31 111

Termont d.o.o.

Split

021 57 13 38

Termousluga

Zagreb

01 61 58 672

Toplane d.o.o.

Rijeka

051 54 50 60

Uniterm

Zagreb-Lučko

01 65 30 266

STSI d.o.o.

Zagreb

01 24 50 093

ZLATKO d.o.o

Split

021 37 07 65

2054-HR-08-08  

http://www.luk.ba/files/docs/plamenici/weishaupt/2054-HR-08-08.pdf