Page 1

28

Jaz, ti, mi ...

Slovarèek Ljudsko izročilo – stara opravila in običaji, ki se prenašajo iz roda v rod Šege – navade, ki imajo poseben pomen za nek praznik, in ga zato delajo bolj slovesnega

Prazniki Praznični dnevi so drugačni od naših vsakdanjikov. To so dnevi, ki imajo v našem življenju poseben pomen. Vsak praznik se obhaja ali praznuje vsako leto.

Likof – pojedina, pitje po končanem večjem opravilu Potrošništvo – pretirano nakupovanje izdelkov

Kako praznujemo Nekateri prazniki so dela prosti dnevi, kar pomeni, da na ta dan tudi ni pouka. Ta prosti čas preživimo doma, odidemo na izlet ali pa se udeležimo slovesnosti ob prazniku. Za praznike včasih pripravimo praznični obed ali se praznično oblečemo.

Prazniki so slavnostni dnevi

Praznovanje rojstnega dne

Nekatere praznike praznujemo že več stoletij. Iz zelo oddaljenih časov so se za praznovanja ohranile nekatere posebne navade, ki jih še danes ohranjamo. Imenujemo jih šege. Šele s šegami pokažemo, kaj nam prazniki pomenijo, saj jih prav s šegami naredimo bolj slovesne.

Vrste šeg Šege lahko razdelimo na več vrst: • šege iz družinskega življenja (ob rojstvu, krstu, pihanje svečk na rojstnodnevni torti, šranganje ob poroki), Skupno krašenje novoletne jelke

• koledarske šege (božično kosilo, šemljenje ob pustu, spuščanje ladjic z lučko na gregorjevo, barvanje pirhov ob veliki noči, prižiganje sveč ob 1. novembru, postavljanje mlaja, martinova gos), • delovne šege (ob oranju ali setvi, likof po košnji, kolinah).

Novejši prazniki in potrošništvo Ob državnih praznikih razobesimo zastavo.

Nekatera praznovanja smo uvozili. Tvoji stari starši gotovo niso poznali noči čarovnic, ki spominja na naš pust. Tudi valentinovega, dneva zaljubljencev, pred tridesetimi leti še niso praznovali tako kot danes.


29

Praznično obložena miza z značilnimi martinovanjskimi dobrotami

Ta praznovanja so k nam prinesli mediji in oglaševanje izdelkov, povezanih z njimi. S tem je povezano pretirano kupovanje izdelkov, kar imenujemo potrošništvo.

Zanimivost

Čeprav nas reklamni oglasi vedno znova vabijo, naj vedno znova kupujemo nove stvari (še posebej pred večjimi praznovanji), moramo z denarjem ravnati odgovorno. Zato pred vsakim nakupom dobro premislimo, ali stvar v resnici potrebujemo ali ne.

Povzetek

Prazniki so dnevi s posebnim pomenom. Največ je osebnih, državnih ali cerkvenih. Nekateri državni in cerkveni prazniki so dela prosti dnevi. Za vsak praznik so značilne posebne šege, ki poudarjajo pravi pomen praznika.

Ponovi Kaj je praznik? Katere praznike poznaš? Ali so vsi državni prazniki v Sloveniji dela prosti dnevi?

Kdaj bo naslednji pust? To, da pust ni vedno na isti datum, že veš. Kako pa določimo njegov datum? Veliko noč vedno praznujemo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Šest tednov in pet dni pred tem praznikom pa je pust.

Razmisli Slovenski pregovor pravi: Če praznike opustiš, prazniki zapustijo tebe.« Ali veš, kaj to pomeni? Kaj misliš, da pomeni izraz praznik trgovcev? Opiši kakšno zanimivo šego iz svojega kraja.


30

Jaz, ti, mi ...

Vrste praznikov Ob praznikih se spominjamo dogodkov iz našega življenja (rojstni dan, god, obletnica poroke staršev). To so osebni prazniki. Ob državnih praznikih se spominjamo pomembnih dogodkov za našo državo in ljudi iz preteklosti. 25. junija (dan državnosti) praznujemo osamosvojitev Slovenije. Ob vsakem državnem praznike izobešamo zastave, na slovesnostih predvajajo državno himno. Naša himna je sedma kitica Prešernove Zdravljice. Cerkveni prazniki so povezani s pomembnimi dogodki za vernike: velika noč, binkošti, veliki šmaren, božič. Določi jih Cerkev. Kmečki prazniki so največkrat povezani z začetkom ali s koncem kmečkih opravil: setvijo, žetvijo, trgatvijo, kolinami. Poznamo še veliko praznovanj, povezanih s slovenskim ljudskim izročilom: pust, gregorjevo, jurjevo, martinovo.

Koledar praznikov 1. januar

novo leto

Začetek novega koledarskega leta.

spomladi, premakljiv datum

8. februar

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik Obletnica smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna

velika noč

(nedelja in ponedeljek)

Najpomembnejši krščanski praznik, ko kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih

1. in 2. maj

27. april

dan upora proti okupatorju

Spomin na začetek upora proti tujim vojskam, ki so zasedle Slovenijo med 2. svetovno vojno.

praznik dela 9. maj Praznik delavcev

dan Evrope mednarodni (evropski) praznik

Kulturni prazniki so povezani s kulturnimi prireditvami ali pomembnimi kulturnimi osebnostmi. Najpomembnejši je Prešernov dan ali slovenski kulturni praznik (8. februar).

dan Primoža Trubarja

Nekatere praznike praznujejo hkrati v več državah. To so mednarodni prazniki – na primer praznik dela (pri nas 1. in 2. maj).

Rojstni dan Primoža Trubarja, ki je napisal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem.

8. junij

Spomin na 9. maja 1950, ko je bila predstavljena zamisel o organizaciji gospodarskega sodelovanja v Evropi, iz katere je pozneje nastala Evropska unija.


31

25. junij

dan državnosti

15. avgust

Marijino vnebovzetje (veliki šmaren)

Spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala samostojna država.

15. september

17. avgust

združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Dan, ko se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija vzeta v nebesa.

vrnitev Primorske k matični domovini

Dan priključitve Prekmurja Sloveniji leta 1919

31. oktober

Na ta dan je Slovenija po 2. svetovni vojni dobila velik del Primorske.

dan reformacije

1. november

dan spomina na mrtve Spominjamo se umrlih.

25. december

božič

kulturni praznik Spomin na versko gibanje, ki mu je pripadal Primož Trubar in je Slovencem prineslo prve knjige.

20. november

svetovni dan otroka

23. november

dan Rudolfa Maistra

mednarodni praznik Obletnica, ko je UNICEF leta 1989 sprejel Konvencijo o otrokovih pravicah.

Dan, ko je general Maister priključil Sloveniji slovensko Štajersko in del Koroške.

verski praznik Kristjani obeležujejo spomin na rojstvo Jezusa Kristusa.

26. december

dan samostojnosti in enotnosti Odločitev Slovencev za samostojno državo Slovenijo.

Legenda:

Datum

Ime praznika Državni praznik

Dela prost dan (drugo)

Kaj praznujemo, obeležujemo


32

Povezujemo Jaz, ti, mi ...in utrjujemo

1.

Kako bi lahko spodnje nevljudne prošnje spremenili v vljudnejše? • Prinesi mi žogo.

• Pospravi sobo.

• Ugasni telefon.

• Umakni se.

2.

3.

S katero besedo bi se opravičili spodaj omenjenim osebam: z oprosti ali oprostite? • Mami

• Sošolcu

• Neznancu

• Učiteljici

• Babici

• Hišniku

Koncertni bonton Katera pravila primernega vedenja moramo upoštevati na obiskih glasbenih koncertov? Na list formata A4 jih lepo napišite in opremite z ilustracijami. Če boste zadovoljni z izdelkom, jih lahko priložite koncertnemu listu, ki ga prejme vsak obiskovalec šolskih nastopov glasbenikov z vaše šole.

4.

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic (10. december) pripravite razredno predstavitev najpomembnejših človekovih pravic. • Razdelite se v skupine s po 3 ali 4 učenci. Vsaki skupini je dodeljena ena od človekovih pravic. • S pomočjo virov (knjige, svetovni splet) razišče, zakaj je pomembno varovanje „vaše“ človekove pravice. • Izdelajte plakat, na katerem boste predstavili svoje ugotovitve. Upoštevajte splošna načela izdelave dobrega plakata. Poskrbite, da bo pregleden, privlačen in da na njem ne bo preveč besedila. • Vključite, kako je za spoštovanje človekovih pravic poskrbljeno v Sloveniji. • Sošolcem predstavite svoje izdelke še v obliki govornega nastopa.


33

5.

Kaj si želim postati, ko odrastem? Napišite kratko razmišljanje v obliki spisa. Napišite, katera znanja so pomembna za opravljanje tega poklica.

6.

Pri starih starših preglejte nekaj albumov s fotografijami. Poskusite najti nekaj fotografij, ki prikazujejo praznovanje kakšnega praznika. Dobro si jih oglejte in poiščite podobnosti in razlike v primerjavi z današnjimi praznovanji. Prinesite jih v šolo in jih primerjajte še s fotografijami, ki so jih prinesli drugi sošolci. V učilnici pripravite razstavo Prazniki nekoč in danes.

7.

Jurjevo ali praznik sv. Jurija obeležuje prihod pomladi. Z učiteljem poskusite poiskati kakšen video posnetek folklorne skupine, ki pleše kolo v narodni noši. Nato se še pri pouku poskusite naučiti plesati kolo, ki je sestavni del številnih praznovanj tega praznika. Če poznate tudi kakšno pesem o sv. Juriju, jo seveda prav tako zapojte. Je to ljudska ali umetna pesem? Ponovi razliko med tema vrstama.

8.

Raziščite, s katerimi dejavnostmi se ukvarjate učenci vašega razreda. • Pripravite preglednico, v katero drugega pod drugim napišete vsa vaša imena. • V sosednje stolpce označite vse dejavnosti, ki jih obiskujete, in sicer po vrstah dejavnosti: en stolpec naj bo namenjen športnim dejavnostim, drug stolpec ustvarjalnim dejavnostim, tretji pa ostalim dejavnostim (npr. učenje tujih jezikov, tehniški krožki ...). • Ko zberete vse podatke, podatke prikažite še v obliki treh stolpcev.

Naša družba 4, učbenik, vzorec tipičnih strani  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you