Page 1


Чаят ...е онази специална напитка, която още с първата си глътка може да те отведе на пътешествие в чудни светове от аромат и вкус, да те пренесе от континент на континент и от епоха в епоха. Чаят има силата да излекува тялото ти и да успокои или събуди ума ти. Той носи в себе си хиляди усмивки и блажени въздишки... В селекцията ни има подбрани чайове от цял свят, които приготвяме тук на място в красиви ръчно-изработени чайничета. Предлагаме и насипен чай за вкъщи, както и специални кутийки, цедки, чаши, чайници и разнообразни други аксесоари за приготвяне на истински добър чай.


АЮРВЕДИЧЕН ЧАЙ чайник 350 мл

Успокояващ (Вата доша)

4,00 лв

Плътен и леко сладък аромат, който усмирява всеки стрес. Съдържа: парченца канела, корен от женско биле (сладник), парченца джинджифил, копър, кори от портокал, кардамом.

Балансиращ (Питта доша)

4,00 лв

Успокояващ и балансиращ чай със сладък и мек вкус, допълнен от нежен цветен акцент. Съдържа: парченца канела, кардамом, корен от женско биле (сладник), кориандър, копър, джинджифил, ровози цветчета.

Стимулиращ (Капха доша)

4,00 лв

Енергизираща напитка без кофеин и с характерен индийски аромат на силни подправки. Съдържа: джинджифил, кардамом, кориандър, корен от куркума, карамфил, индийско орехче.

Aктивен мъж

4,00 лв

Възстановява силите и премахва умората. Съдържа: парченца канела и джинджифил, копър, листенца розмарин, мента, кардамом, кeрaб, листенца дамания, корен от женско биле (сладник), листенца градински чай, черен пипер, карамфил, корен от сарсапарила.

Активна жена

4,00 лв

Мек и объл вкус с нотка копър и канела, силен и пикантен аромат на хвойна и свежи портокали, който със сигурност ще допадне и на мъжете. Съдържа: Кори от портокал, парченца канела, копър, корен от женско биле (сладник), кардамом, джинджифил, корени от глухарче и ангелика, карамфил, плодове от хвойна.

Джинджър

4,00 лв

Съчетава плодов аромат, лимонова свежест и пикантен вкус на джинджифил. Естествено сладък и нелют. Съдържа: лимонена трева, корен от женско биле (сладник), парченца джинджифил, мента, кори от лимон, черен пипер.


чайник 350 мл

Йога

4,00 лв

Класика в аюрведичната чаена традиция, трябва да опиташ този чай с мляко и подсладен. Съдържа: канела, листенца глог, късчета джинджифил, карамфил, черен пипер, кардамом.

Йога Чили

4,00 лв

Чай за истинските йоги, които са готови да се справят с комбинация от люти чушлета и джинджифил, допълнени от сладки ябълки с какао и ароматен шафран. Съдържа: парченца джинджифил и ябълка, какаови стърготини, люти чушлета и шафран.

Чай за пост

4,00 лв

Древна рецепта, която дава сила и издържливост по време на пост. Съдържа: зелено Мате, лимонена трева, шипка, джинджифил, кардамом, черен пипер, босилек, розови цветчета, лайка.

Рейки

4,00 лв

Рейки е холистична лечебна терапия, която възстановява баланса у теб на всички нива. Този чай пресъздава основните принципи на Рейки с деликатен букет от билки, плодове и цветя. Съдържа: стафиди, парченца ябълка, кубчета манго, лимонена трева, шипка, цветчета хибискус, портокалови корички, морков, коприва, листа от черница, парченца мандарини и портокали, цветове от слез и слънчоглед, невен, розови цветчета и пъпки, шафран.

Фън Шуй

4,90 лв

Фън Шуй е древно знание за това как да създадем и запазим хармония между нас и заобикалящата ни среда. В този чай са представени основните 5 елемента на материалния свят чрез техните цветове и форми, които имат силата да възстановят хармонията в живота ни. Съдържа: парченца ябълка, годжи бери, драгонфрут, лимонена трева, листа от боровинки и коприва, портокалови корички, листа от евкалипт, морков, естествен аромат, слънчоглед и невен. Приготвянето на аюрведичните чайове може да отнеме 10-15 минути.


ЧЕРЕН ЧАЙ Черният чай се казва черен защото са черни листенцата му след като преминат специален процес на сушене и ферментация. В Китай го наричат още “пурпурен” заради цвета на готовия чай в чашата. Получава се от вечно зеленото растение Camellia sinensis. След като се наберат, листенцата му се сушат на въздух, а после се обработват внимателно на ръка за насипен чай или се натрошават с машина за пакетиран чай. След това минават през процес на ферментация. Накрая се изсушават отново и се сортират според качеството им. От трето и четвърто качество (силно натрошени или на прах листа) обикновено се прави пакетираният чай, чийто вкус е понатрапчив и горчив. Красивите цели листа (първо и второ качество) имат по-фин вкус и аромат и задължително се предлагат насипно. Приготвянето му не е никак сложно. Запарва се с вряла вода за 3 до 5 минути и след това задължително се прецежда (иначе започва да горчи). Отива му да е подсладен със захар, често се пие и с малко мляко. Ефектът е силно ободряващ, защото съдържа много кофеин. Действието му е по-плавно и дълготрайно отколкото на кафето, защото кофеинът не се усвоява наведнъж, а постепенно тъй като е свързан с танин. Има много благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система. Произходът му е традиционно от Индия и Китай. В момента добър черен чай се призвежда и в други краища на света като Африка, Русия, Виетнам, Турция, Тайланд, Азърбейджан, Грузия, Индонезия, Малайзия и Гватемала. В много страни той е традиционната напитка и консумацията му е над 90% от всичкия чай в Европа.


чайник 350 мл

Ассам (Индия)

3,00 лв

Една изключителна комбинация между цена и качество. Това е традиционен черен чай от областта Ассам в Индия. Има цели черни листенца със светли връхчета. Силен и тъмен, този чай е със земен и пикантен вкус и малцова нотка. Подходящ е за ежедневна употреба. Сервираме го с мляко.

Цейлон Хайгроун OP (Шри Ланка)

3,00 лв

Този чай е отгледан на височина между 1000 и 2300 м в Шри Ланка (по старому Цейлон). Има червеникави остри листенца, а ароматът му е силен и пикантен, с малцов привкус. Сервираме го с мляко.

Даржелинг Хималайски букет (Индия)

3,90 лв

Внимателно подбран букет от втория цъфтеж на чаените плантации в Индия. Има средно големи тъмни листенца с малко връхчета. Много ароматен и пикантен на вкус. Сервираме го с мляко.

Пушен черен чай „Лапсанг Сучонг“ (Китай)

3,90 лв

Големите широки листа от долната част на чаения храст се подлагат на продължителна ферментация и се сушат на пушек от запалени борови клонки. Вкусът е много силен, пикантен и специфичен. Особено подходящ е след дълги зимни разходки, препоръчваме го не-подсладен.

Приготвянето на черните чайове може да отнеме 5-10 минути.


ЗЕЛЕН ЧАЙ Зеленият чай има тъмно зелени листенца и специфичен аромат на земя. Благодарение на своя деликатен вкус и фина природа, този чай векове наред е бил привилегия само на висшата аристокрация в Китай и Япония. Получава се от същото вечно зелено растение Camellia sinensis като черния чай. При него ферментацията е прекъсната още в началото и съдържанието на кофеин е по-малко. Приготвянето му е малък ритуал. След като заври водата се оставя да изстине до 75-80 градуса и в нея се запарва чая за 1 до 2 минути. Ако се остави по-дълго започва да горчи. Същият чай може да се използва повторно за запарка, а често и трети път, като всеки следващ път вкусът и ароматът стават все по-деликатни. Студен е не по-малко вкусен отколкото топъл. Никак не му отиват захар, мед и мляко, но е чудесна комбинация с дребни сладки, курабии и шоколади. Ефектът e oбодряващ и пречистващ. Той помага за контролиране на телесното тегло, по-добро храносмилане и изхвърляне на токсините от организма. Укрепва сърдечносъдовата система, подобрява функционирането на мозъка и помага за по-бързото зарастване на рани. Предотвратява образуването на кариес и камъни в бъбреците. Има благоприятен ефект дори при нелечими заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, множествена склероза и рак. Подобрява концентрацията и успокоява ума. Произхожда от Китай. Зеленият чай е традиционна напитка също в Япония, Цейлон, Корея и повечето азиатски страни.


чайник 350 мл

Сенча (Китай)

3,00 лв

Особено популярен в Китай, този чай е подходящ за ежедневна употреба, както и за първи стъпки в света на зеления чай. Листенцата му са големи, остри и трошливи. Вкусът му е мек и сладък.

Небесен храм - Гънпаудър (Китай)

3,00 лв

Традиционен китайски зелен чай, известен още като “Зуча” и “Перлен чай”. Тъй като е сушен във въртящи се барабани, листенцата му са на стегнати топчета - знак за високо качество. Вкусът му е мек и не-горчив.

Чун Ми (Китай)

3,00 лв

Този чай има характерен силен вкус и остър аромат. В превод “чун ми” означава “изящна вежда” и описва типичната форма на листенцата му. Сертифициран органичен произход.

Банча (Япония)

5,00 лв

Класически ежедневен чай, който японците традиционно пият по време на хранене. Богат на минерали, с ниско съдържание на кофеин. Листенцата са цели, остри и големи, подбрани от ниските стръкове на растението. Вкусът е много мек, плътен и с лек дъх на трева. Сертифициран органичен произход.

Генмайча (Япония)

5,00 лв

“Генмайча” означава натурален ориз. Този специалитет е приготвен от Банча чай и печен белен ориз. Вкусът му е мек, със сладък дъх на карамел. Съдържанието на кофеин е много ниско, а японците традиционно пият този чай в следобедните часове.

Приготвянето на зелените чайове може да отнеме 5-10 минути.


БЯЛ ЧАЙ Белият чай се казва бял защото е покрит от нежни сребристи власинки. Той е най-фин и деликатен от всички видове чай и в същото време въздействието му върху организма е най-силно и поразително. Получава се от Camellia sinensis като се използват само нежните връхчетата на растението - сребристите пъпчици и най-горните млади листенца. Те се берат през ранната пролет, в дните, когато времето е ясно и топло. След това се попарват и сушат, без да минават през процес на ферментация и така запазват в себе си живата сила на природата. Приготвянето на белия чай е изкуство. Температурата на водата за запарката трябва да е около 80 °C, а времето от 3 до 5 минути. Някои подбрани сортове позволяват запарката да продължи 10 и дори 15 минути без да се появи горчив вкус, като същевременно ароматът и вкусът стават все по-богати. Същият чай може да се използва втори и трети път, като всеки следващ път се изчаква малко по-дълго. Ефектът е подмладяващ и оздравяващ. Белият чай е изключително богат на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и така забавят стареенето. Особено ценни и многобройни са флавоноидите в този чай, а те спират растежа на раковите клетки не им позволяват да се размножават. Една чаша бял чай на ден може да регулира високото кръвно налягане, да намали нивата на холестерол и да поддържа в добра форма цялата кръвоносна система, като намалява шанса от сърдечен удар с повече от 50%. Повишава имунитета на целия организъм, понижава високата кръвна захар и заздравява костите. Произхожда от Китай, провинцията Фуджиан, и според легендите е познат на императорската династия от повече от 5000 години. Останалата част от света научава за този вълшебен елексир съвсем наскоро и вече има сортове бял чай, които се отглеждат извън Китай на места като Индия, Шри Ланка и Кения.


ЧАЙ ЗА ЦЕНИТЕЛИ чайник 350 мл

Пай Му Тан (бял чай)

5,90 лв

Най-популярният бял чай в света, който идва от китайската провинция Фуджиан. Цветът на листенцата му прелива във всички нюанси на зеленото, а вкусът му е дискретен и елегантен.

Сребърни Игли (бял чай)

6,90 лв

В продлъжение на столетия този чай е бил запазен само за китайското императорско семейство, затова често се среща под името “Императорски чай”. Той се събира само два дни в годината през пролетта, обгърнат от ранната сутрешна мъгла. Използва се единствено връхното листенце на растението, което е покрито с фин сребърен мъх. Вкусът му е ефирен и мек като коприна.

Кукича (печен зелен чай)

5,90 лв

Изискан японски зелен чай, който се приготвя от светлите и фини жилки на чаените листенца в комбинация с тъмни листа от сенча. Този специалитет има ниско съдържание на кофеин и специфичен препечен вкус, с дъх на какаов сладкиш.

Милки Оолонг (полуферментирал чай) Рядък Оолонг специалитет от Фуджиан, който се обработва ръчно по изключителен начин. Още влажни, чаените листа се нагряват за кратко на млечна пара, която запазва красивият им маслиненозелен цвят и придава специален сметанов аромат и плътен нежен вкус на готовата напитка.

Приготвянето на тези чайове може да отнеме 5-10 минути.

6,90 лв


ТЕХНОЛОГИЯ НА ЧАЯ Чаеното растение е от рода Camellia, отглежда се в плантации и се постригва като храстче за удобство при брането. Във високите и прохладни райони расте по-бавно и става по-ароматен. Има нужда от много влага, сутрешна мъгла и слънчеви следобеди. Бере се от жени, защото изисква невероятно внимание и сръчност. Първата реколта се събира през пролетта, а втората - в края на лятото. Тъкмо откъснати и все още свежи, без да издават ни най-малко от аромата и вкуса си, чаените листенца поемат първо към чаената фабрика. Там чаят се разстила в дървени корита с метални мрежи на дъното, дълги по 25-30 метра, веят го огромни вентилатори в продължение на 12-18 часа и така около 30% от влажността на листата се изпарява. Този процес се нарича „увяхване“ и прави листата меки и еластични. Следва „надробяване“, което се случва в специални въртящи машини, където две големи метални плочи се въртят в противоположни посоки и разкъсват клетките на листенцата, за да изтече скритият вътре сок. Оттук и усуканата форма. А сокът, докосвайки се до кислорода във въздуха, започва да ферментира и да се насища с етерични масла. Те по-късно ще му придадат специфичните аромати и вкусове, типични за различните сортове. В залата за ферментация чаят се разстила на слоеве по 10 см. Въздухът се овлажнява и вентилира в продължение на 2-3 часа, според това какъв чай се прави. Под непрестанно наблюдение, основно на аромата на мокрите листа, чаят постепенно почервенява (този цвят откриваме отново на финала в чашата). Качеството на готовия чай зависи най-вече от правилната ферментация. Следва сушене, което прекъсва ферментацията. То продължава около 20 минути, започва при 90 °C и завършва при 40 °C. Сокът на чая изсъхва и залепва за листенцата, за да се разтвори отново, когато попадне в твоя чайник с гореща вода.


ЧЕРЕН ЧАЙ ЗА ЦЕНИТЕЛИ чайник 350 мл

Златен чай

6,90 лв

Родом от Юнан в югозападен Китай, този чай е отгледан на височина межди 1800 и 2100 м сред хладен климат и девствени гори. Бере се само в началото на месец април при благоприятни климатични условия и се обработва по специален метод. Има големи листа с много златни връхчета, силен пикантен и малцов аромат с опушени нотки в комбинация с мек и земен вкус, типичен за чайовете от Юнан. Сертифициран органичен произход.

Даржелинг Лингия TGFOP*

5,90 лв

Специален сорт Даржелинг от малка чаена плантация високо в Хималаите близо до границата с Непал. Листенцата на този черен чай са малки и не много тъмни, със зелени връхчета. Готовата напитка е златиста на цвят, с мек вкус и объл аромат. Сервираме го с мляко. Сертифициран органичен произход.

Даржелинг Premium FTGFOP1**

5,90 лв

Автентичен силно ароматен Даржелинг, който се предлага за в къщи в малки дървени сандъчета. Има красиви средно големи листа със зелени връхчета. Тъй като е събиран по време на втората реколта през месец май, има по-плътен и пикантен аромат. Вкусът му е много мек. Сервираме го с мляко.

Непали Малум FTGFOP1**

5,90 лв

Черен чай от малката чаена плантация Малум високо в Хималаите. Листенцата му имат сребристи връхчета, които придават същия оттенък и на готовия чай в чашата. Цветният му и объл аромат го издига наравно с най-фините сортове Даржелинг.

* TGFOP = Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Обозначава качествен насипен чай от областите Даржелинг или Ассам в Индия, който се състои изключително от млади листенца с много връхчета. ** FTGFOP1 = the very Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Обозначава най-високото качество насипен чай. Задължително идва от най-реномираните плантации, обработва се само ръчно и съдържа около 1/4 връхчета.


АРОМАТЕН ЧЕРЕН ЧАЙ чайник 350 мл

Ърл Грей Екселсиор (бергамот)

3,60 лв

Един от най-популярните аромати в света. Основа e фин Юнан, мек Киймун и плътен Цейлонски чай. Съдържа: черен чай, аромат.

Мейгуй Хонгча (Розов чай)

3,60 лв

Традиционен китайски чай, който се суши наслоен с розови цветчета, а после се пресява и разделя. Има типично сладък плътен вкус и цветен аромат. Сервираме го с мляко. Съдържа: черен чай и розови цветчета.

Крем карамел

3,60 лв

Сладък, сметанов и леко пикантен. Съдържа: черен чай (81%), захар, костилка от бадем, инвертирана захар, натрошени парченца какао, аромат, парченца ванилия.

Магическа луна (ягода)

3,60 лв

Магически популярен микс от черен с малко зелен чай и сладко-тръпчив букет от плодове и цветя. Съдържа: черен чай (56%), зелен чай (20%), кубчета папая (папая и захар), шипка, аромат, слънчогледови цветове.

Ирландска утрин

3,60 лв

Много силен черен чай с вкус на ром, мек и сладък аромат. Съдържа: черен чай (90%), кокосови стърготини, листа от дива ягода, аромат, шафран.

Ванилия

3,60 лв

Силата на черния чай и сладкия аромат на ванилията събрани в един прекрасен плътен чай. Съдържа: черен чай, аромат, парченца ванилия.

Приготвянето на черните чайове може да отнеме 5-10 минути.


АРОМАТЕН БЯЛ ЧАЙ чайник 350 мл

Лунна пътека

3,90 лв

Сладък като тайната усмивка на пълната луна, свеж като прясно изцеден сок от плодове и изпълнен с нежната енергия на белия чай. Съдържа: китайски бял чай Пай Му Тан и Чуй Мин (89%), шипка, касис, аромат, цветчета слез и слънчоглед.

Жасминов бриз

3,90 лв

Фин бял и зелен чай със сладък ванилов аромат и много деликатен вкус на пролетни плодове и цветя. Съдържа: Китайска Сенча и бял чай Сребърни Игли (91%), аромат, жасминови цветове, парченца сушени ягоди.

Ангелска целувка Като нежна целувка от ангел, този чай има аромат на плодове и рози от райските градини. За тази неземна напитка са използвани най-фините бели и зелени чайове, които виреят тук на земята - дар от небесата... Съдържа: китайски Сенча чай, Лунг Чинг, Пай Му Тан (86%), кубчета папая (папая, захар), кубчета ананас (ананас, захар), аромат, розови листенца, парченца сушени ягоди.

Приготвянето на белите чайове може да отнеме 5-10 минути.

3,90 лв


АРОМАТЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ чайник 350 мл

Китайски Жасмин

3,60 лв

Традиционен китайски специалитет, който се приготвя от чаени листенца, сушени заедно с жасминови цветове. Ароматът е цветен, а вкусът - сладък. Лек и подходящ за всяко време на денонощието.

Сенча Уакаме

3,60 лв

Много ободряващ зелен чай със свеж дъх на лимонена трева, пречистващ и разкрасяващ ефект от японско уакаме и енергиен прилив от латино мате. Съдържа: зелен чай, зелено Мате, парченца водорасли, лимонена трева, натурален лимонов аромат.

Сенча Бергамот

3,60 лв

Зелен чай с аромат на същия онзи бергамот, заради който Ърл Грей е един от най-популярните чайове в цял свят. Съдържа: зелен чай (83%), лимонови корички, портокалови цветчета, естествен аромат на бергамот.

Сенча Манго

3,60 лв

Сладък и свеж зелен чай с неустоим аромат на манго, нежен вкус на зрели плодове и слънчево лято. Съдържа: зелен чай, аромат, слънчогледови цветове.

Сенча Канела Ароматен зелен чай с дъх на канела, ванилия и бадеми. Истински празник за сетивата. Съдържа:зелен чай (86%), парченца канела и ванилия, аромат, ябълки и бадеми.

3,60 лв


чайник 350 мл

Кралска звезда

3,90 лв

Изискана селекция от зелен чай и оолонг, красиви цветя и сладки плодове. Ароматно превъзходен и разкошно вкусен чай за начало на деня или следобедно освежаване. Съдържа: зелен чай, оолонг чай, аромат, сушено френско грозде, цветчета метличина и слънчоглед.

Сенча Кактус

3,60 лв

Екстравагантен вкус на кактус с аромат на сладки пъпеши и круши. Съдържа: зелен чай (94%), парченца боровинки (боровинки, захар, растителна мазнина), аромат, портокалови цветчета.

Сенча Папая & Портокал

3,60 лв

Лек, закачлив и свеж аромат на лято и усмивки. Съдържа: зелен чай (60%), лимонена трева, парченца сушени ябълки, портокали и папая, аромат.

Омагьосана гора Нежен сенча чай в комбинация с пикантно зелено мате и омайващ аромат на бадеми. Съдържа: зелен чай (56%), зелено мате, кокосови стърготини, аромат, розови листенца, слънчогледови цветове.

Приготвянето на зелените чайове може да отнеме 5-10 минути.

3,60 лв


ПЛОДОВ ЧАЙ чайник 350 мл

Ягоди със сметана

3,80 лв

Плодово-сметаново вълшебство, сладко и ароматно. Съдържа: парченца ябълка, цветове хибискус, цветове от бъз, шипка, кубчета ананас (ананас и захар), аромат, парченца ягоди.

Пале Роял (къпина)

3,60 лв

Благороден, елегантен и бонбонено сладък. Съдържа: кубчета папая (папая и захар), цветове хибискус, стафиди, касис, боровинки, плодове от бъз, аромат, парченца ягоди и малини.

Бора Бора (ягода & манго)

3,80 лв

Екзотичен микс от сладки и остри аромати. Съдържа: цветове хибискус, парченца ябълка, кубчета папая (папая и захар), стафиди, плодове от бъз, касис, аромат, парченца ягоди и малини, шафран, цветчета метличина.

Круши с канела

3,80 лв

Круши, канела и лек дъх на сметана. Препоръчваме го със захар. Съдържа: парченца ябълка, цветове хибискус, шипка, кубчета ананас (ананас, захар), парченца канела, аромат, слънчоледови цветове.

Неостаряла любов (ягода & малина)

3,60 лв

Ягоди, малини и мек, но силен аромат на ревен. Съдържа: цветове хибискус, шипка, плодове от бъз, боровинки, аромат, парченца ябълки, ягоди и малини.

Пиня Колада (кокос & ананас)

3,60 лв

Животворен, свеж, плодов и съвсем безалкохолен. Съдържа: парченца ябълка, цветове хибискус, шипка, кубчета ананас (ананас и захар), кокосови стърготини, аромат.

Дива череша

3,60 лв

Интензивен вкус и аромат на диви череши. Съдържа: парченца ябълка, цветове хибискус, цветове от бъз, шипка, парченца вишни и аромат.


чайник 350 мл

Арабска магия

3,60 лв

Наистина магически букет от червени вкусове и аромати. Съдържа: плодове от бъз, цветове хибискус, портокалови корички, аромат, цветчета метличина, розови листенца, боровинки, касис.

Ямайски ром (ванилия & ром)

3,60 лв

Аромат на ром, сладка ванилия и тръпчиви червени плодове. Съдържа: плодове от бъз, цветове хибискус, касис, аромат, цели къпини и малини, парченца ябълка.

Турска ябълка (лайм & йогурт)

3,60 лв

Лек и сладък чай с вкус на зрели ябълки и сочен ананас, свеж лимонов аромат и сметана. Съдържа: парченца ябълка, кубчета ананас (ананас, захар), аромат (с лактоза), лимонена трева.

Високо в облаците (череша, киви & кокос)

4,50 лв

Естествено сладък, по детски вкусен и с дъх на лято. Съдържа: парченца ябълка, киви и вишни, червени боровинки, кокосови стърготини и аромат.

Светъл бадем

3,60 лв

Изкусителни карамелизирани бадеми допълват сладостта на ябълковата основа, а плътният цвят е заслуга на парченцата червено цвекло. Съдържа: паренца ябълка, филирани и натрошени бадеми, парченца канела, парченца червено цвекло, аромат.

Коледна ябълка

4,00 лв

Плодов коледен чай с дъх на ябълки, канела и сладка сметана. Съдържа: парченца ябълка, пръчици канела, филирани бадеми, портокалови корички, шипка, аромат, шушулки кардамом, розови чушлета.

Приготвянето на плодовите чайове може да отнеме 10-15 минути.


РОЙБОС чайник 350 мл

Ройбос

3,00 лв

Традиционен южно-африкански чай, който е много мек, леко сладък и с аромат на земя. Има благоприятно въздействие при нервни неразположения, алергии и храносмилателни проблеми, също е силен антиоксидант. В Африка се използва и като лек срещу бебешките колики, а също и при астматични проблеми. Има цялостен стимулиращ ефект. Без кофеин. Сертифициран органичен произход.

Ройбос нар и грозде

3,60 лв

Плодов и свеж, с дъх на нар и прясно изцеден гроздов сок. Нежно щипе езика, а после го гали с неподправена сладост. Съдържа: чай Ройбос, аромат, цветове от слез, сушени червени боровинки и малинки, зрънца нар.

Ройбос череша

3,60 лв

Сладък, пълнокръвен и леко остър вкус. Съдържа: Ройбос, аромат, цветове от калуна, сушени парченца вишна.

Ройбос портокал и евкалипт

3,60 лв

Австралия и Африка се срещат в този чай за една неповторима комбинация от плодова сладост и ментолова свежест. Съдържа: Ройбос, листа от евкалипт, портокалови корички, аромат, портокалови цветчета.

Меден сладкиш

4,00 лв

Изключителен чай с вкус на традиционен коледен меден скадкиш с джинджифил, дъх на сладки портокали и ройбос. Екзотичните подправки като кориандър и розови чушлета го правят още по-изискан и специален. Съдържа: чай Ройбос, филирани бадеми, шам-фъстък, портокалови корички, кориандър, аромат, розови чушлета.

Ройбос Масала

4,00 лв

Леко пикантен, плътен и богат вкус на сладък африкански ройбос и екзотични подправки от изтока. Съдържа: Ройбос, анасон, парченца джинджифил, черен пипер, кардамом, карамфил, аромат.


ЕКЗОТИЧЕН ЧАЙ чайник 350 мл

Традиционно Мате с бомбила

4,90 лв

Йерба мате е национална напитка на повечето южно-американски държави. Приготвя се от изсушените листа на Ilex paraguariensis, съдържа кофеин и други стимуланти и има силно тонизиращо и освежаващо действие, което продължава по-дълго от това на кафето. Съдържа още 24 различни витамини и минерали, 15 амино-киселини и 11 полифеноли (антиоксиданти). Регулира нивото на кръвната захар, подпомага храносмилането, отпуска нервите и намалява напрежението, облекчава алергичните симптоми и засилва имунната система.Сервираме го в калабаса и се пие с бомбила (специална сламка).

Мате Портокал

3,00 лв

Свеж, ободряващ и ароматен чай. Съдържа: зелено и печено Мате, корен от женско биле (сладник), портокалови корички и цветчета, естествен аромат.

Лимонена трева

3,00 лв

Лимонената трева е широко разпространена билка, родом от източна Азия и Австралия. Тя има успокояващ ефект, който помага срещу стрес и безсъние, пречиства черния дроб, панкреаса, бъбреците и цялата храносмилателна система. Има леко разхлабително действие, което помага за изхвърлянето на токсините от организма. Помага за изчистването и тонизирането на кожата и мускулите. Лекува дори настинка и може да смъкне висока температура. Вкусът е цитрусов, свеж и естествено сладък.

Хъни буш

3,90 лв

Традиционен южно-африкански чай, чието име означава “меден храст”. Има жълти цветчета, които ухаят на мед. Вкусът на чая е естествено сладък и ароматен. Помага за лечението на кашлица, намалява кръвната захар (препоръчва се при диабетици). Без кофеин. Сертифициран органичен произход.

Приготвянето на Лимонена трева, Хъни буш и всички Ройбос чайове може да отнеме 10 -15 минути. Приготвянето на Мате се случва за 5-10 минути.


БИЛКОВ ЧАЙ чайник 350 мл

Лайка

2,50 лв

Силна и ароматна билка, известна със своето противовъзпалително, болкоуспокояващо и успокояващо действие. Помага при проблеми с храносмилателната система, а също и при настинка.

Мащерка

2,50 лв

Един от най-ароматните български чайове, наричана още “бабина душица”. Има успокояващо и балансиращо действие. Помага при грип и кашлица. Казват, че вдъхва смелост в трудни мигове.

Липа

2,50 лв

Има мек вкус, сладък аромат и мощно действие. Много помага при настинки и възпаления на гърлото, а също и успокоява. Помага при безсъние.

Мурсалски чай

3,50 лв

Рядка билка с с мек и нежен вкус, която има тонизиращо и имуностимулиращо действие. Помага за балансиране на целия организъм.

Жълт Кантарион

2,50 лв

Развеселява в тъжни моменти, балансира хормоните и подсилва имунната система. Вкусът е леко горчив.

Бъз

2,50 лв

Красиви малки бели цветчета с нежен аромат и сладък вкус, които успокояват и помагат при кашлица.

Борови връхчета

2,50 лв

Силно ароматни и полезни при кашлица, вкусът е леко горчив и тръпчив. Освежават и тонизират.

Мента Изключително ароматна билка със силно успокояващо и болкоуспокояващо действие.

2,50 лв


БИЛКОВИ МИКСОВЕ чайник 350 мл

Баланс

3,00 лв

Какво щастие! Долината лятна кара снегът да ухае. (Башо) Съдържа: роза, лавандула, липа, смокинови листа, дръжки вишна

Изгрев

3,00 лв

Слънцето изгрява. Подкани го далечна песен на славей. (Чора) Съдържа: мащерка, жълт кантарион, шипка, дива мента, мурсалски чай, борови връхчета

Залез

3,00 лв

Сянката ми се изписа на стената. Нощ. Пее щурче. (Рьота) Съдържа: лайка, маточина, трицветна теменуга, полски мак, акация

Лекота

3,00 лв

Вечерен дъжд. Мравката слиза по стъблото на бамбука. (Джосо) Съдържа: резене, бъз, дафинов лист, синя метличина, дюлеви листа

Сила

3,00 лв

Пада внезапен дъжд а гол аз яздя на гол кон. (Исса) Съдържа: орех, липа, роза, хвощ, живовляк, бял равнец

Здраве

3,00 лв

Животът ни е капчица роса. Дори и да е капчица роса животът ни - все пак... (Исса) Съдържа: парченца ябълка, листа от коприва, лимонена трева, листа от вербена, сушени боровинки, сладки листа от къпини.


КАФЕ Еспресо

1,70 лв

Кафе с мляко

2,20 лв

Каничка мляко за кафе или чай (50 мл)

0,50 лв

Мед (40 гр)

0,50 лв

НАШИТЕ СТУДЕНИ НАПИТКИ Лимонада (250 мл)

2,00 лв

С лимони, джоджън и тръстикова захар. Може и газирана.

Ябълкина (250 мл)

2,00 лв

Сладки ябълки с канела и тръстикова захар.

Джинджинада (250 мл)

2,00 лв

Пресен джинджър с лимони и тръстикова захар. Може и газирана.

Сладко плодово ласи (250 мл)

3,00 лв

Солено ласи (250 мл)

1,20 лв

Айрян (250 мл)

1,00 лв


ЧАЕНИ ЗАКАЧКИ Домашна курабийка (30 гр)

0,90 лв

Прясно изпечена курабийка с много любов и слънчогледови семки.

Домашен кекс (100 гр)

2,30 лв

Парче прясно изпечендомашен кекс от пълозърнесто брашно и кераб, с много стафиди, орехи и усмивки.

Проя (130 гр)

2,30 лв

Прясно изпечен домашен кекс от царевично брашно и сиренe с много семки.

Овесени Бисквитки (125 гр)

2,70 лв

Овесени бисквитки по оригинална рецепта с канела и стафиди. Препоръчваме ги със зелен чай. Без захар и изкуствени подсладители.

Меденка (40 гр)

0,80 лв

С канела и чист билков мед, пълнозърнести брашна, богатa на фибри и растителен протеин. Подсладенa с фруктоза. Без захар.

Крем Суджи (200 гр)

2,60 лв

Сладък млечен крем с ароматни подправки и препечен грис по специална аюрведична рецепта

Парче домашна торта (150 гр) Правим различни торти и всичките са много вкусни. Попитайте какво има днес.

4,50 лв


ИНДИЙСКИ СЛАДКИ Ладху (40 гр)

1,40 лв

Две парченца традиционен индийски десерт с масло, нахутено брашно, захар и ядки.

Бели топчета Симпли (40 гр)

1,40 лв

Две сладки бели топчета от мляко, масло, захар, ванилия, орехи и стафиди.

Домашен шоколад (40 гр)

1,40 лв

Две парченца кафяв или бял шоколад с много ядки.

Овесени топчета (40 гр)

1,40 лв

Две сладки топчета с много ядки и дъх на кераб.

Веган топчета (40 гр)

1,40 лв

Две сладки топчета с препечени фъстъци и кралски стафиди, без захар.

Сусамени топчета (40 гр)

1,40 лв

Две топчета сусамена халва по ведическа рецепта с масло, мляко, захар и кокос.

Плато различни сладки (140 гр) По едно парченце от всички индийски сладки

4,70 лв


ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД Шоколадов сладолед с лешници (100 гр)

2,50 лв

Джинджър сладолед с банан (100 гр)

2,50 лв

Ментов сладолед (100 гр)

2,50 лв

Сладолед ванилия с кокос (100 гр)

2,50 лв

Йога сладолед (100 гр)

2,50 лв

Матча сладолед (100 гр)

2,50 лв

Една топка сладолед по избор (50 гр)

1,30 лв

Сладолед за вкъщи (400 гр)

5,20 лв


НАСИПЕН ЧАЙ ЗА В КЪЩИ Аюрведичен чай

за 20 гр.

за 50 гр.

Успокояващ (Вата доша)

3,00 лв

5,50 лв

Балансиращ (Питта доша)

3,00 лв

5,50 лв

Стимулиращ (Капха доша)

3,00 лв

5,50 лв

Активен мъж

3,00 лв

5,50 лв

Активна жена

3,00 лв

5,50 лв

Джинджър

3,00 лв

5,50 лв

Йога

3,00 лв

5,20 лв

Йога Чили

3,50 лв

6,90 лв

Чай за пост

3,00 лв

5,50 лв

Рейки

3,00 лв

5,50 лв

Фън Шуй

3,50 лв

6,90 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Ассам

2,20 лв

4,00 лв

Цейлон Хайгроун

2,20 лв

4,00 лв

Даржелинг Хималайски букет

2,90 лв

5,20 лв

Пушен черен чай Лапсанг Сучонг

3,20 лв

5,70 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Сенча

2,20 лв

4,00 лв

Небесен храм (Гънпаудър)

2,20 лв

4,00 лв

Чун Ми

2,20 лв

4,00 лв

Банча

3,50 лв

6,90 лв

Генмайча

3,50 лв

6,90 лв

Черен чай

Зелен чай


НАСИПЕН ЧАЙ ЗА В КЪЩИ Чай за ценители

за 20 гр.

за 50 гр.

Пай Му Тан (бял чай)

5,50 лв

9,90 лв

Кукича (печен зелен чай)

5,90 лв

10,90 лв

Милки Оолонг (полуферментирал чай)

9,00 лв

15,50 лв

Златен чай (черен чай)

9,00 лв

15,50 лв

Даржелинг Лингия TGFOP (черен чай)

5,90 лв

10,90 лв

Непали Малум FTGFOP1 (черен чай)

4,90 лв

8,90 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Ърл Грей Екселсиор

2,90 лв

5,20 лв

Мейгуй Хонгча (розов чай)

2,90 лв

5,20 лв

Крем Карамел

2,90 лв

5,20 лв

Магическа луна

2,90 лв

5,20 лв

Ирландска утрин

2,90 лв

5,20 лв

Ванилия

3,20 лв

5,70 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Лунна пътека

3,50 лв

6,90 лв

Жасминов бриз

3,00 лв

5,50 лв

Ангелска целувка

3,50 лв

6,90 лв

Сребърни Игли (бял чай)*

Даржелинг Premium FTGFOP1 (черен чай) **

Ароматен черен чай

Ароматен бял чай

* Сребърни игли се предлага в луксозна метална кутия с 40 гр. чай на цена 25 лв. ** Даржелинг Premium FTGFOP1 се предлага в дървено сандъче със 125 гр. чай на цена 25 лв.


НАСИПЕН ЧАЙ ЗА В КЪЩИ Ароматен зелен чай

за 20 гр.

за 50 гр.

Китайски Жасмин

2,90 лв

5,20 лв

Сенча Уакаме

2,90 лв

5,20 лв

Сенча Бергамот

2,90 лв

5,20 лв

Сенча Манго

2,90 лв

5,20 лв

Сенча Канела

2,90 лв

5,20 лв

Кралска звезда

3,50 лв

6,90 лв

Сенча Кактус

2,90 лв

5,20 лв

Сенча Папая & Портокал

2,20 лв

4,00 лв

Омагьосана гора

2,90 лв

5,20 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Ягоди със сметана

2,90 лв

5,20 лв

Пале Роял (къпина)

2,90 лв

5,20 лв

Бора Бора

2,90 лв

5,50 лв

Круши с канела

2,90 лв

5,20 лв

Неостаряла любов

2,90 лв

5,20 лв

Пиня Колада (кокос & ананас)

2,90 лв

5,20 лв

Дива череша

2,90 лв

5,20 лв

Арабска магия

2,90 лв

5,20 лв

Ямайски ром

2,90 лв

5,20 лв

Турска ябълка

2,90 лв

5,20 лв

Високо в облаците

3,50 лв

6,90 лв

Светъл бадем

2,90 лв

5,20 лв

Коледна ябълка

3,20 лв

5,70 лв

Плодов чай


НАСИПЕН ЧАЙ ЗА В КЪЩИ Ройбос чай

за 20 гр.

за 50 гр.

Ройбос

2,20 лв

4,00 лв

Ройбос нар и грозде

2,50 лв

4,90 лв

Ройбос череша

2,50 лв

4,90 лв

Ройбос портокал и евкалипт

2,50 лв

4,90 лв

Меден сладкиш

3,20 лв

5,70 лв

Ройбос Масала

2,90 лв

5,20 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Мате

2,20 лв

4,00 лв

Мате портокал

2,20 лв

4,00 лв

Лимонена трева

2,20 лв

4,00 лв

Хъни Буш

2,50 лв

4,90 лв

за 20 гр.

за 50 гр.

Лайка

2,20 лв

4,00 лв

Мащерка

2,20 лв

4,00 лв

Липа

2,20 лв

4,00 лв

Мурсалски чай

3,50 лв

6,90 лв

Жълт Кантарион

2,20 лв

4,00 лв

Бъз

2,20 лв

4,00 лв

Борови връхчета

2,20 лв

4,00 лв

Мента

2,20 лв

4,00 лв

Баланс

2,20 лв

4,00 лв

Изгрев

2,20 лв

4,00 лв

Залез

2,20 лв

4,00 лв

Лекота

2,20 лв

4,00 лв

Сила

2,20 лв

4,00 лв

Здраве

2,90 лв

5,20 лв

Екзотичен чай

Билков чай


РЕЗЕРВАЦИИ Винаги е добра идея да се обадите по телефона за резервация преди да дойдете, но ако сте голяма група е задължително, иначе рискувате да няма място за всички. В случай, че желаете да запазим цял етаж за вас е необходимо да се ангажирате с минимална консумация на определена стойност и да оставите 30% капаро. За специални поводи можем да ви предложим специални условия шведска маса с различни сладки и солени хапванки, отстъпка за поръчка на цяла торта и други неща по договаряне. Телефонът е 0882 108 108.

минимална консумация за резервация на цял етаж делнични дни

50,00 лв на час

петък вечер, събота, неделя и празници

70,00 лв на час

СЕРВИЗ Към вашата сметка не се начислява допълнително сервиз, освен в някои специални случаи. Когато сте по-голяма група или сте довели вашите малки деца, предизвикателството за момичетата и момчетата, които ви обслужват е по-различно. Затова не се изненадвайте, ако към сметката ви има дописан 10% сервиз.

КОГАТО НЕ ВИ СЕ ТРЪГВА... Понякога времето не стига да си кажем точно най-важните неща, да споделим най-красивите мисли. Ако просто не ви се тръгва, а е време чайната да затваря, можете да договорите с момичетата и момчетата, които ви обслужват докога да останат с вас срещу 20 лв за всеки допълнителен час (без включена консумация).


Veda Tea Menu  
Veda Tea Menu  

The list of teas served in Veda House Sofia, Bulgaria. Complete with descriptions and prices.

Advertisement