Page 1

1. IZDANJE DATUM NOVINSKE BROŠURE

KAOS UOČI SEZONE U SPLITU Podstanare masovno izbacuju na ulicu: "Ovo je strašno" U SPLITU počinje turistička sezona, a ugostitelji, hotelijeri, turistički radnici i iznajmljivači počinju trljati ruke. Međutim, početak sezone u gradu pod Marjanom znači i doslovnu evakuaciju većine splitskih podstanara iz stanova u kojima žive ostatak godine.

posto više nego lani. Najviše noćenja, osim Istre i Kvarnera, ostvareno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nema sumnje da će i ovo ljeto u Splitu i okolici biti turistički uspješno, kao i da će se nastaviti praksa koja se ustalila proteklih godina - izbacivanje podstanara na nekoliko mjeseci kako bi se u te stanove smjestilo turiste.

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatsku je od siječnja do kraja travnja stiglo 1,9 milijuna turista, odnosno 10 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. Također, ostvareno je 5,1 milijun noćenja, odnosno 9

Ž I V O t

P U n I m

Evakuacija podstanara

P

Sezona u Splitu počinje već potkraj travnja, odnosno početkom svibnja, a podstanari koji ostatak godine uredno plaćaju stanarinu najmodavcima, u ljetnim mjesecima napuštaju stanove kako bi ih prepustili turistima. Tijekom ljeta najmodavci iznajmljuju ispražnjene stanove za višestruko veće cifre stranim gostima koji to, za razliku od cjelogodišnjih podstanara, mogu i žele sebi priuštiti.

U

S poslovne strane, želja vlasnika stanova za dodatnom zaradom sasvim je razumljiva. U nekoliko mjeseci zaradit će vjerojatno veću svotu od one koju dobiju od uobičajenih podstanara.

Ć

Sudeći prema "dalmatinskim" grupama i stranicama na društvenim mrežama, koje služe kao oglasnici za traženje i iznajmljivanje stanova, evakuacija je već započela. Podstanari se žale na "apartmaniju" i doslovno mole za informacije o dostupnim povoljnim stanovima na području Splita i okolice.

I

L

m A


Od jučer direktno su povezani Zadar i Zurich, Germania leti triput tjedno

NEZAVISNA zrakoplovna kompanija Germania uspostavila je jučer novu liniju prema Zračnoj luci Zadar i povezala ovaj dio Hrvatske sa Zurichom, a letovi su tri puta tjedno, priopćeno je u nedjelju iz zadarske Zračne luke. Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom s Germanijom, koja je povezala Hrvatsku i Švicarsku. “Vrlo smo ponosni na dolazak nove kompanije u Zadar i novom linijom za Zurich. Iznimno je važno da Zračna luka Zadar ima vezu prema tako značajnom europskom zrakoplovnom čvorištu kao što je Zurich”, naglasio je. Zrakoplov Airbus A319 svečano je dočekan u zadarskoj Zračnoj luci tradicionalnim “krštenjem” vodenim topovima vatrogasne postrojbe.


Na Makarskom primorju više od 7000 gostiju U TURISTIČKIM mjestima na Makarskoj rivijeri za prvosvibanjski praznik koji je dio turista spojio s vikendom, prema najavama hotelijera, bit će otvoreno 30-ak hotela u kojima će boraviti oko 7000 gostiju, a prvi turisti već su stigli u kuće za odmor i privatni smještaj. Većina gostiju u hotelima bit će strani turisti iz Velike Britanije, Njemačke, Norveške i Bosne i Hercegovine. Nakon praznika i produženog vikenda svi hoteli nastavljaju poslovanje i u njima će se odmarati oko 4000 turista, a već polovicom svibnja, prema stanju bukinga, najavljuju se brojniji dolasci gostiju. I u samoj Makarskoj hoteli su također vrlo dobro popunjeni pa će prvosvibanjski praznik u hotelskim kućama dočekati oko 2000 gostiju, a očekuje se da će nakon praznika u njima odmor nastaviti oko 1000 turista, uglavnom stranih.


HEDONIZAM

Turistička agencija ˝Hedonizam˝ Ilica 10 10000 Zagreb . Telefon: +385 91 23 45 678 E-pošta: hedonizamtravel@net.hr

Kako bi ljudi koristili usluge naše turističke agencije biti će im omogućen izravan pristup našem osoblju. Moći ćete dati upit kao npr. putovanje u London, dvije osobe, pet dana, sami ćemo razgledavati, pa sve do najsitnijeg detalja, od hotela, zračnih linija, večera, turističkih atrakcija i sve to u roku par dana dostavljeno vama na adresu.

Naša agencija nalazi se u samom centru grada Zagreba, sve je na dohvat ruke.

hedonizamtravel@weebly.com

MINISTARSTVO TURIZMA DODIJELILO MILIJUN I SEDAMSTO TISUĆA KUNA STRUKOVNIM UDRUGAMA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU S ciljem podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma kroz jačanje strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu, Ministarstvo turizma je temeljem ovogodišnjeg Javnog natječaja za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu dodijelilo strukovnim udrugama u turizmu i ugostiteljstvu i njihovim partnerima ukupno milijun i sedamsto tisuća kuna za petnaest odabranih projekata. Navedena sredstva su namijenjena sufinanciranju projekata koji doprinose podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu tj. stručnom osposobljavanju i usavršavanju koje se realizira putem seminara, radionica i drugih oblika stjecanja novih znanja i vještina za djelatnike i članove udruga, kao i putem radionica za opću javnost. „Strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu veoma su važan partner Ministarstva turizma u podizanju kvalitete ljudskih potencijala te jačanju konkurentnosti turističke ponude. U skladu s promjenama na tržištu, strukovne udruge već tradicionalno pripremaju i provode projekte stručnog usavršavanja i osposobljavanja, a sve u cilju jačanja hrvatskog turističkog proizvoda i njegove prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu. Kroz ove projekte, suradnjom dionika u turizmu želimo potaknuti daljnji razvoj inovativnosti te kvalitetno upravljanje destinacijama.“, istaknuo je ministar turizma Gari Cap-

pelli povodom donošenja odluke o odabiru projekata strukovnih udruga u turizmu. Kod odabira projekata, u obzir se uzela usklađenost sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. koja jasno definira glavni cilj razvoja hrvatskog turizma kroz povećanje atraktivnosti i konkurentnosti turizma. Primjerenost kvalitete ljudskih potencijala, odnosno posjedovanje suvremenih znanja i praktičnih vještina, osnovni je element isporuke kvalitetne turističke usluge i unapređenja konkurentnosti hrvatskog turizma. Projekte su mogle prijaviti i samostalno provoditi strukovne udruge koje statutom imaju utvrđeno djelovanje u području turizma i/ili ugostiteljstva ili u suradnji s partnerima, tj. drugim udrugama čije područje djelovanja je tematski vezano za program/projekt odnosno ciljeve javnog natječaja.

Hedonizam news  
Hedonizam news  
Advertisement