Page 1

De Vaart schooljaar 2008-2009 juni 2009 nr. 6

Vrije Basisschool De Vaart Patersonstraat 98 8020 OOSTKAMP tel.-fax 050 82 62 67 gsm 0477 60 83 26 info@vbsmoerbrugge.be www.vbsmoerbrugge.be


Woordje van de directeur

Vakantie Gedaan die school misschien met een traan maar zeker met 1000 dromen voor 2 maanden met een lach. Genieten en spelen, kamperen en reizen, stilletjes dromen of uitbundig beleven, het kan allemaal en het mag allemaal. Maak van je vakantie een tijd van volop leven en beleven en als we elkaar terugzien vertellen we urenlang aan elkaar wat de vakantie heeft gebracht. Dirk Van de Caveye directeur

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

3


Kalender Administratieve sluiting van woensdag 8 juli t.e.m. woensdag 19 augustus Inschrijvingen o o o

2 t.e.m. 7 juli telkens van 9 tot 12 uur 20 t.e.m. 31 augustus telkens van 9 tot 12 uur en na afspraak

Opendeurdag voor alle leerlingen donderdag 27 augustus van 17.30 uur tot 19.30 uur

Vakantiedagen tijdens het schooljaar 2009-2010 1. Begin van het schooljaar en hervatting van de lessen: Dinsdag 1 september 2009 om 8.35 uur 2. Vrije dagen van het eerste trimester: Vrije dag: maandag 5 oktober 2009 Herfstvakantie: maandag 2 november 2009 tot en met zondag 8 november 2009 Herdenking van de wapenstilstand: woensdag 11 november 2009 Kerstvakantie: maandag 21 december 2009 tot en met zondag 3 januari 2010 3. Vrije dagen van het tweede trimester: Vrije dag: vrijdag 29 januari 2010 Krokusvakantie: maandag 15 februari 2010 tot en met zondag 21 februari 2010 Paasvakantie: maandag 5 april 2010 tot en met zondag 18 april 2010 4. Vrije dagen van het derde trimester: O.-H.-Hemelvaart: donderdag 13 en vrijdag 14 mei 2010 Pinkstermaandag: maandag 24 mei 2010 5. Het schooljaar eindigt op dinsdag 29 juni 2010 om 16.00 uur (onder voorbehoud). De pedagogische werkdagen worden meegedeeld in het eerste schoolkrantje van september 2009.

CLB Brugge(n) tijdens de zomervakantie CLB Brugge(n) is gesloten van 15 juli tot en met 16 augustus. CLB Brugge(n) engageert zich om op alle vragen die ons bereiken voor 14 juli en vanaf 18 augustus een kwalitatief antwoord te formuleren binnen een redelijke termijn. Er is tijdens deze periode immers elke dag een vertegenwoordiger van elke 'discipline' aanwezig op de dienst. Onze contactpersonen stellen een afwezigheidsassistent op hun e-mail in, zodat cliĂŤnten weten vanaf wanneer hun bericht wordt gelezen. We openen onze centrale epostbussen brugge1@clbbrugge.be en brugge2@clbbrugge.be tijdens de sluitingsperiode minstens ĂŠĂŠn keer per week, zodat we op dringende vragen kunnen reageren. Tijdens de sluitingsperiode kan men geen beroep meer doen op de CLB-Infolijn. De populariteit ervan was sterk gedaald: bij de start in 1996 waren er 2.192 oproepen; vorige zomer nog slechts 344. Wellicht hebben de gebruikers alternatieve bronnen gevonden (websites). De VCLB-koepel heeft beslist om niet verder te investeren in een infolijn.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

4


Lief en leed Iemand vergeten? Laat het ons gerust weten en wij vermelden het in de volgende schoolkrant! Onze innige deelneming bij het overlijden van: • • •

Simonne Vanhoutte, overgrootmoeder van Eline Snick (K1B) Irma Claeys, overgrootmoeder van Emma Scherrens (K1B) Kristien Vanallemeersch, tante van Haelewyn Zwaenepoel (L5)

Onze gelukwensen met het huwelijk van: • Marc en Bianca, mama en papa van Jolien Hubert (K2B) en Salina Daniels (L6)

Leesmoeders Gedurende het voorbije schooljaar hielpen onze leesmoeders samen met de leerkrachten om de leeskwaliteit en het leesplezier van onze kinderen te verbeteren. Hiervoor waren zij wekelijks trouw op post. Op maandag 22 juni wilden wij hen daarvoor danken. Aan een gezellige koffietafel evalueerden we het niveaulezen. We bespraken de goede punten en zochten samen wat nog anders of beter zou kunnen. We waarderen oprecht wat onze leesmoeders voor onze kinderen deden en hopen volgend schooljaar opnieuw op hen te kunnen rekenen.

Langs deze weg willen wij ook een oproep doen naar alle ouders van de lagereschoolkinderen: Wilt u uw kind aanzetten om gedurende de vakantieperiode te lezen? Tien minuten per dag is meer dan voldoende. Het komt uw kind ten goede, want vlot kunnen lezen is zeer belangrijk! Alvast bedankt!

Website Meer foto’s en informatie kunt u altijd bekijken op de website van onze school:

www.vbsmoerbrugge.be

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

5


Eerste Communie en Heilig Vormsel 21 mei: Eerste Communie: een groot feest! Dit is een mooie dag, die niemand vergeten mag. Wij brengen jou graag hier naartoe. Dit is jouw mooiste dag, die niemand vergeten mag. Wij brengen jou graag bij de Heer. Op donderdag 21 mei 2009 vierden de kinderen uit het eerste leerjaar van VBS De Vaart hun Eerste Communie in de St.-Godelievekerk. Goed voorbereid door de werkgroep Eerste Communie hebben de kinderen echt hun best gedaan om hun Eerste Communie te laten uitgroeien tot een mooi feest. De viering was prachtig, echt op maat van de kinderen. Geen ziel die onberoerd bleef. Ouders, familie en de parochiegemeenschap hebben genoten van de viering en meegebeden opdat Jezus’ blijde boodschap in het hart van deze kinderen mag groeien en bloeien. Van harte proficiat aan onze eerste communicanten, aan hun ouders en hun familie! Het werd een onvergetelijke dag dankzij de medewerking van velen. Een woordje van dank aan: de kinderen voor zo veel enthousiasme, alle muzikanten en zangers voor de fijne muziek, alle ouders voor zo veel medewerking. Denken we maar aan het ontbijt, de instapviering, de zoektocht naar de Eerste Communie, de gezinsnamiddagen en natuurlijk de eerste communieviering zelf, de mensen die instonden voor de versiering van de kerk, aan pastoor Jef, het leerkrachtenteam van VBS De Vaart, het kinderkoor KiKoMo, de parochiegemeenschap van Moerbrugge en de werkgroep Eerste Communie, alle aanwezigen voor het meezingen en meebidden.

Marthe, Noa, Kaylee, Saar, Keanu, Michiel, Milan, Axelle, Ruben, Cato, Lies, Jade, Jeroen, Victor, MarieMarie-Julie, Louis, Owen, Niek, Jana, Wieter, Michiel, Warre, Kato, Ellen, Matthias, Kyana Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

6


31 mei: Heilig Vormsel Kom, Heilige Geest, U geeft ons de vrede en soms de kracht. U maakt ons enthousiast en soms brengt u raad. Dankzij u staan we in vuur en vlam en is ons leven vol kleur. Kom, Heilige Geest, en laat uw liefde over ons waaien. Samen met hun catechisten gingen de vormelingen op weg en volgden het spoor naar God. Het was een boeiende tocht. Samen hebben zij gezocht hoe zij met en door elkaar een beter christen kunnen worden. Tijdens een prachtige eucharistieviering, opgeluisterd door het Godelievekoor, kregen onze jongeren de kracht van Gods goede Geest door de handoplegging en de zalving van E.H. Kan. Jean-Pierre De Rudder. Zij voelen Gods Geest in hun zeilen en voelen zich welkom in Zijn land.

Mathieu Christiaens, Florian Montens, Sarah Dheye, Steffie Lebrun, Kevin Lambert, Jason Hoste Joedrick Pupe, Melissa Hermy , Arne Deschepper, Astrid Rosseel, CĂŠline Verbeke, Pieter Cornelis Naomi Daniels, Esther Jans, Emerik Maes, Salina Daniels, Jonas Van Dael Van harte proficiat, jonge mensen. Leef elke dag naar Jezus' goede Geest. Gebruik je talenten om andere mensen gelukkig te maken. Proficiat ouders, grootouders en familie. Proficiat catechisten en tochtgenoten van deze jonge christenen. Blijf hen met liefde gelovig opvoeden. Onze parochiegemeenschap dankt van harte de catechisten en alle andere mensen die deze jongeren op weg hebben geholpen naar het vormsel.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

7


Dankviering Op zaterdag 6 juni werd om 17.00 uur een dankmis gevierd in de St.-Godelievekerk door de jongeren die op 31 mei gevormd werden en door de kinderen die op Hemelvaartsdag hun Eerste Communie deden. Deze viering werd opgeluisterd door het kinderkoor KiKoMo. Nadien werden de ouders van de eerste communicanten en van de vormelingen, samen met hun gezinsleden, uitgenodigd op een receptie in VBS De Vaart.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

8


Data Eerste Communie en Heilig Vormsel voor volgende schooljaren In de St.-Godelievekerk te Moerbrugge is er eerste communie op Hemelvaartsdag: donderdag 13 mei 2010 om 11.00 uur. De vormselviering op onze parochie is op zondag 23 mei 2010 om 11.00 uur.

Moederdagontbijt en -viering

Moederdag op de parochie Sint-Godelieve Moerbrugge is … … een lekker verwenontbijt in Zuidleie Samen met hun gezin, familie en vrienden kwamen vele moeders genieten van een heerlijk ontbijt in zaal Zuidleie. Daar stond vanaf 7.45 uur een zeer uitgebreid ontbijtbuffet klaar, een buffet vol met heerlijke verse lekkernijen! Vers geperste jus d’orange met een heerlijk warm croissantje, verschillende broodsoorten, zoet beleg, kaas, … Uiteraard hoort bij dat alles ook een kopje koffie, thee of chocolademelk. Zo te zien werd het voor de talrijke aanwezigen een aangename zondagmorgen en waren het niet alleen de moeders die genoten!

… feest in de kerk.

Gaat iets fout, gaat het niet, heb je soms eens wat verdriet, steeds staat zij dan voor je klaar, weet je zij is daar! Liefste mama, ik wens jou, een hele fijne moederdag! Zoals jij is er maar één! Ik hou zo van jou! Zij verdient eens een bloem met daarbij een dikke zoen, ik besef niet altijd goed wat zij voor mij doet! Met dit liedje sloten de kinderen van de Moerbrugse basisschool de sfeervolle misviering af. Tijdens deze viering, feestelijk opgeluisterd door KiKoMo, werden alle moeders in het zonnetje gezet. En zo te zien deed dat de moeders erg goed! Dank aan iedereen die op een of andere manier heeft meegewerkt om van Moederdag op de SintGodelieveparochie een echt feest te maken.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

9


Vaderdagviering met mama-koor

Op Vaderdag werd een gezinsviering gehouden in Sint-Godelieve, Moerbrugge. Opmerkelijk veel gezinnen met kleine kinderen, maar ook jongeren kwamen meevieren. Het ruime thema “vader” werd opengetrokken door vervangend priester, Frans Lefevre: Onze vaders verwijzen een piepklein beetje naar die Goede Vader … De mama’s zorgden op een heel bijzondere manier voor een verrassing. Er werd een gelegenheidskoortje samengesteld, dat de voorbije week een volledig misrepertorium had geoefend onder leiding van meester Frederik. Ze waagden zich aan tweestemmigheid en solozang. “Ik hou van jou”: knap hoor !

De kinderen van de vrije basisschool De Vaart hadden ook nog voor een verrassing gezorgd. Een kleuter zei een versje op, ontroerend. En de oudere kinderen zongen op het eind nog een krachtig lied als bedanking voor alle vaders. Een beertje, gedragen door een grote beer. Papa en kind. Elke papa kreeg als afsluiter een sleutelhanger mee met deze afbeelding. Dank je wel voor deze feestelijke en verzorgde viering.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

10


Onze opbrengst voor Broederlijk Delen

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

11


Moederdag- en vaderdagactiviteit voor de kleuters

Vrijdag 8 mei was een bijzondere dag: zoveel mama's en papa's op school! Gelukkig liet het weer het toe om op picknick te vertrekken. Geladen als ezeltjes kwamen de ouders toe op de speelplaats, waar ze ontvangen werden met een goeiemorgenlied en een dansje van de kinderen. Vol enthousiasme stapten we de picknickplaats tegemoet waar overal dekentjes uitgespreid werden. Het werd een gezellige boel! Daarna was het tijd voor een prachtige lentewandeling in de Warandeputten. We genoten met volle teugen en de zon scheen vaak op ons bolletje! Toen we opnieuw op het grasplein aankwamen, wachtte ons daar een verrassing: een ijsje! Jammer genoeg begon het te regenen en met versnelde pas liepen we onze school tegemoet. Als afsluiter konden we genieten van het moederdagversje of -liedje van elke klas. Dansend op de vogeltjesdans zetten we het weekend in, waarna de kinderen ook nog het cadeautje overhandigden. Kortom, een geslaagde namiddag!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

12


Schoolreis kleuters Donderdag 11 juni vertrokken we op schoolreis naar "De Sierk". Iedereen was die morgen wel wat zenuwachtig want het was wat wachten op de bus, maar eens de bus er was zagen we alleen nog lachende gezichtjes! We stapten op en zongen al onmiddellijk van ‘We zijn er bijna…’ "De Sierk" is een domein dat bestaat uit circustenten en allerhande woonwagens waar de kinderen volop kunnen experimenteren en spelen met circusmateriaal en speelgoed. Zo heb je bijvoorbeeld: - De woonwagen van de goochelaar: daar kunnen de kleuters allerlei trucjes uitproberen die daar uitgelegd staan. - De apenkooi: is een soort kooi waar de kleuters inkunnen en waar ze in touwen kunnen klimmen. - De clowntent: is een tent met lachspiegels en allerlei speelgoedjes! - Een bus waar je met de playmobil, lego, autobaan, little people, ... kon spelen. - Er waren ook bedden in de bus waar je even heerlijk kon rusten. - Er was ook een wasplaats op het domein, daar konden de kleuters uitgebreid in bad gaan, een bad gevuld met... ballen. - De kleuters konden een kamp bouwen of met de gekke fietsjes rijden. - … Je hoort het, ze hadden geen tijd om zich te vervelen. Het was een drukke maar zeer leuke dag. Een aanrader om eens naar toe te gaan!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

13


1A Muziek In het thema muziek maakten we allemaal een trommel! We stempelden eerst muzieknootjes op een notenbalk en kleefden het daarna op de trommel. De peuters vonden het super om met hun stokje op de trommel te slaan! Muziek maken slaat toch wel erg aan! Tijdens dit thema was er dan ook een gezellige drukte in de klas en er waren veel verschillende muziekinstrumenten te horen die door de peuters werden meegebracht.

Allemaal borstels

In het thema ‘allemaal borstels’ ontdekten de peuters dat er heel veel verschillende soorten borstels zijn: tandenborstels, veegborstels, haarborstels, schoenborstels, ragebollen, … We hielden ook een echte ‘tandenpoetsdag’ waarop de peuters hun tandenborstel mochten meebrengen en we leerden onze tandjes poetsen! We experimenteerden ook met verf en tandenborstels en schoenborstels.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

14


De lente

In het begin van de lente kregen we ook de kans om te zien hoe een schaapje geschoren werd! De peuters waren geweldig onder de indruk en ook ik vond het wel interessant om dat eens van dichtbij te zien!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

15


1B Zandtaarten

In de week van 18 mei werkten we in de klas rond het thema: 'Zandtaarten'! Dit thema liet de kleuters ervaringen opdoen met zand en water! Onder de invalshoek 'zintuigen' konden de kleuters experimenteren om te ontdekken wat je met zand zoal kunt doen. Zand en water zijn steeds weer een succes bij de kleuters! Dat was een thema vol spelplezier! Jules en zijn zus spelen in het zand! Ze bouwen samen een zandkasteel. Wanneer alles klaar is, begint het te regenen en zakt het kasteel zachtjes ineen! In dit thema maakten we: - een maquette in de zandtafel: we bouwden de klas na! - een modderbad! - zandtaarten en versierden die met schelpen en vlaggetjes Bedankt, juf Els! Met pijn in ons hart namen we op vrijdag 5 juni afscheid van onze lieve juf Els, onze kinderverzorgster! Lieve juf Els, wij zeggen graag DANK-U-WEL voor alles wat je voor ons deed! Je deed het altijd met de glimlach en niets was je te veel! We zullen je missen! Welkom, juf Sabrina, die na lange tijd terugkomt uit zwangerschapsverlof.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

16


Borstels

Ik heb een borstel in mijn mond, die gaat poetsen: rond en rond! Poetsen hier, poetsen daar, boven onder, ik ben klaar!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

17


1C/2A Thema ’De ruimte in’ Naar aanleiding van het vertrek van Frank De Winne naar het internationaal ruimtestation, werkten we in de klas het thema ‘de ruimte’ uit. De kinderen waren al weken bezig met het bouwen van raketten, dus succes was verzekerd! En inderdaad: het thema trok onmiddellijk alle aandacht. Ons bord hing vol informatie en ook in de hoekjes konden we veel ervaringen opdoen. Zo was er bijvoorbeeld een nieuwe hoek in de klas: de rakethoek. Met walkietalkies, radio, zelfgemaakte ruimtekledij, ... voelden we ons echte astronauten. In de vele boeken deden we ook nieuwe kennis op. De denkhoek was verrijkt met puzzels over de ruimte en een logiset rond raketten. Daarbij was het de bedoeling de juiste raket te vinden aan de hand van opdrachtkaarten. Om de oplossing te vinden, moesten we drie kenmerken kunnen combineren: de kleur van de raket, de grootte van de raket en de vorm van het raampje. Niet eenvoudig, maar het lukte ons goed! In de bouwhoek vlogen de miniraketjes vaak in het rond. We leerden ook een liedje, bespraken de planeten qua uitzicht en naam, leefden ons in in de rol van een astronaut, luisterden naar een verhaal over Laura's ruimtereis... Aan de tekentafel begonnen we spontaan astronautenkledij te knutselen. Creativiteit troef! Een thema waar we echt van genoten hebben!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

18


Vogel in de klas Nee, nee, het is geen grap! Een tijdje geleden zat er werkelijk een vogel in de klas! Een merel kwam op ontdekking en vond de weg niet meer naar buiten. Gelukkig kwam de directeur ons ter hulp! Hij kon hem vangen en liet hem buiten op de speelplaats vliegen. Het was toch wel even schrikken, maar de vogel vliegt weer in open lucht.

Contractwerk in de hoekjes Na de paasvakantie gingen we van start met iets compleet nieuws in de klas: contractwerk. De kinderen wisten al heel goed hun weg in de klas en konden al heel wat opdrachten zelfstandig uitvoeren. Om hen verder uit te dagen kregen ze elk een individueel contractblad. Op dat blauw blad staan vijf opdrachten afgebeeld, zowel met foto als met pictogram. In de eerste kolom zien ze in welke hoek de opdracht moet uitgevoerd worden, in de tweede kolom zien ze wat de opdracht inhoudt en in de derde kolom krijgen ze hun beloning na uitvoering nl. een sticker.

Het contract hield de volgende opdrachten in: per twee een bewegingsparcours uitzetten met hoepels en touwen en eroverheen wandelen, springen, ... zelfstandig een puzzel maken in de verkeerstafel spelen (zandtafel verrijkt met straten, verkeerslichten, auto's, ...) een auto proberen te tekenen een constructie met blokken nabouwen aan de hand van een foto

Er is ook een gradatie in moeilijkheidsgraad ingebouwd. Er zijn groene, rode en blauwe opdrachten. Zo werkt elk kind op zijn niveau, wat extra belangrijk is gezien de graadsklas. De kinderen vlogen er vol enthousiasme in en worden uitgedaagd om ook eens in een hoekje te komen, waar ze anders nooit voor kiezen.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

19


2B “De laatste loodjes wegen het zwaarst”, dat ondervinden wij ook in de klas naar het einde van het schooljaar toe! 

Op sociaal-emotioneel vlak kunnen de kleuters al goed samenspelen, hun gevoelens herkennen en ze verwoorden gaat ook al vlot.Verstandelijk hebben ze een grote sprong gemaakt: ze kunnen een meervoudige opdracht aan, kleuren herkennen en benoemen, begrippen toepassen, verbanden leggen, moeilijkere puzzels maken, associëren, identificeren, tellen, meten, … gaat als een fluitje van een cent.Taalvaardiger zijn ze ook geworden, het spreken in correcte zinnen vlot alsmaar beter. Naar elkaar leren luisteren is soms nog moeilijk, want ze hebben allemaal zoveel te vertellen… Het speels omgaan met taal werd gestimuleerd d.m.v. rijmwoorden, woordstukjes klappen, poezie beluisteren,..Manueel zijn ze fijn-motorisch goed gevorderd: scheuren, knippen, juiste potloodhouding, een eerste kennismaking met schrijfdans, … Alles werd verfijnd.En tot slot kunnen de kleuters al heel zelfstandig werken, houden ze zich aan de afspraken (!) en kunnen ze een opdracht geconcentreerd en binnen een bepaalde tijd afwerken.

De derde kleuterklas lonkt … … maar eerst een deugddoende vakantie. Veel vakantieplezier!! Rollebolle Joepie, op 16 juni was het weer zo ver. Bij de 2de en 3de kleuterklas stond Rollebollen op het programma. Met een flinke wandeltocht voor de boeg, trokken we met z’n allen richting De Valkaart. “Rollebolle, zeg niet nee. Wij doen allemaal mee.” (Rollebolle lied) Met een doorschuifsysteem doorliepen we tal van activiteiten: rijden op verschillende fietsjes, klimmen en klauteren langs schuine wanden, op verkenning in een (donker) doolhof, spelen met een parachute, hinkelen, een tocht op het springkasteel en natuurlijk naar beneden van de glijbaan. Het was een leerrijk speelparadijs. Veel bewegen, weinig stilstaan was de boodschap! De kleuters waren zeer enthousiast en gaven het beste van zichzelf. Graag willen wij de ouders nog eens bedanken die bij de begeleiding van de groepjes hielpen en die voor de leuke actiefoto’s van deze fijne namiddag instonden.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

20


Huwelijk Eindelijk was het moment aangebroken! Een week hebben we uitgekeken naar deze namiddag. Jarne en Jolien stappen vandaag in het huwelijkbootje. Het koppel samen met de bruidskindjes werden aangereden in de bakfiets. De erehaag stond klaar en gooide met serpentines over de bruid en bruidegom. Daarna was de trouw vanuit de bakfiets. Alle kleuters waren getuige van dit mooie moment. Op de foto zie je links de getuige van de bruidegom, rechts de getuige van de bruid. In het midden de bruid en de bruidegom. Vooraan zie je de twee bruidskindjes. Kobe houdt het bruidsboeket vast. Mattis houdt het doosje met de ringen vast. Na de trouw trokken we door de school om ons aan iedereen te tonen.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

21


3 Daar is de lente - activiteit in Bulskampveld voor K1C-2A, K2B en K3 Het was prachtig weer toen we op uitstap gingen. Het lentezonnetje scheen volop en we hadden er allemaal zin in. Toen we in Bulskampveld aankwamen, maakten we meteen kennis met Roestje de eekhoorn. Hij vroeg of we zin hadden om met hem mee te gaan in het bos, hij wilde ons wel een paar geheime plekjes laten zien. Natuurlijk hadden we daar zin in!!! De eerste plek waar Roestje halt hield was bij een boom met prachtige roze bloesems, als we links van de boom keken, zagen we een struik met witte bloemen, en rechts met gele bloemen. Kortom één en al kleurenpracht, tijd om alles een beetje beter te bekijken. Cathérine, de vriendin van Roestje had voor ieder kind een loupe mee, daarmee konden we de bloemen en de blaadjes wat beter bestuderen, tot onze verbazing zagen we nog veel meer kleurtjes dan we eerst dachten. Roestje kon ook toveren. Daarvoor gebruikte hij een heel speciale toverspreuk: “rododendron”. Als hij die spreuk gebruikte, groeiden er meteen prachtige bloemen aan een struik die dezelfde naam heeft als de toverspreuk. Als dat niet knap is! Vervolgens mochten we met Roestje mee naar zijn speciale verstopplaats voor zijn wintervoorraad. Maar de nootjes waren verdwenen! Het was onze taak om te ontdekken wie de dief was. Aan de hand van pootafdrukken kwamen we uit bij de kraai. Tijd om wat te zingen. Cathérine kende een leuk lenteliedje met bewegingen erbij. In dat liedje leerden we een nieuwe vogel kennen: de tjiftjaf. We stapten verder. Roestje bracht ons bij bloemen die heerlijk roken, de geur mochten we vergelijken met een parfum dat Cathérine had meegebracht. Een lentebloem vertelde aan Roestje hoe de kringloop is van bloembol tot bloem, want Roestje begreep niet waar Spring, zijn vriendje de bloem, de hele zomer en herfst en winter gebleven was, en nu stond hij hier weer. Wat verderop mochten we proberen om de oudste bomen van het park omver te duwen. Het waren twee eiken en ze waren meer dan 100 jaar oud. Roestje legde ook uit dat niet alle bomen even oud zijn. Hij toonde ons heel jonge boompjes waarvan we de blaadjes moesten tellen. Roestje wou ons de kikkerpoel laten zien maar Cathérine had al haar prenten daarover laten vallen en nu zat alles door elkaar. Aan de hand van een memory met 4 ploegen werd alles weer mooi gesorteerd. Als afsluiter kreeg elke kleuter twee vlindervleugeltjes. Ze mochten op muziek vlinder spelen en met hun lange tong mochten ze proeven van de bloemen. Roestje vond dat we geslaagd waren voor ons lentediploma. Het diploma kreeg een mooie plaats in de klas. Het was een prachtige leerrijke namiddag. Langs deze weg wil ik graag al onze chauffeurs bedanken. Dankzij hen kan een activiteit als die beleefd worden.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

22


Pluk van de pettenflet Kennen jullie het prachtige boek van Annie M.G.Schmidt: Pluk van de pettenflet? De kleuters van de derde kleuterklas kennen Pluk alsof het hun klasgenoot is. Elke vrijdagnamiddag zitten ze op het puntje van de bank en wachten ze gespannen af tot juf het boek uithaalt. Dan moet je niet proberen om nog iets tegen je buurman te fluisteren, want je krijgt vast en zeker als antwoord van je vrienden: “sssst, juf gaat vertellen uit Pluk!” Als juf is het natuurlijk zeer leuk om zulke reacties te horen, dus besloot ik om twee weken rond Pluk te werken in de klas. Wat een plezier. De kleuters moesten niet meer tot vrijdagnamiddag wachten om te genieten van de belevenissen van Pluk, juf vertelde lekker elke dag, soms wel twee hoofdstukken!!! Het vertelmoment was natuurlijk het hoogtepunt van de dag. Verder probeerden we met vouwblaadjes het bovenlichaam van Pluk te vouwen, we knutselden de Krullevaar daar kwamen weer een paar nieuwe knutseltechnieken aan bod, we kregen woorden die te maken hadden met het boek en moesten de letters apart terugzoeken in een wirwar van lettertjes. We telden verschillende afbeeldingen en tekenden het juiste getalbeeld ernaast. Sommige kleuters probeerden het juiste cijfer te schrijven en dat lukte al zeer goed. We zochten ook het woordje Pluk terug tussen allemaal andere woorden die erop leken. We bedachten woorden waarvan het “kopje” begon met de “p”. We vonden ook enkele woorden waarvan het “staartje” een “p” is. Een telversje en een liedje hoorden er natuurlijk ook bij. Twee goed gevulde weken dus, waar veel doelstellingen aan bod komen, maar de allerbelangrijkste doelstelling is mijn liefde voor verhalen en boeken doorgeven aan mijn kleuters. Als ik mijn kleuters bekijk, wanneer ik uit Pluk vertel, dan mag ik op beide oren slapen dat mijn doel bereikt is.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

23


1 Levensecht leren op de boerderij Op dinsdag 21 april gingen we op klasbezoek naar een zuivelhoeve te Ruddervoorde: ’t Soetewey. Geniet mee van de foto’s. Je ziet de kinderen kijken, voelen, beleven, proeven, ruiken en horen. Ze maakten kennis met de land- en tuinbouw en met de mensen die op de hoeve wonen en werken.

Fata Morgana: de post De periode rond eerste communie is de ideale tijd om allerlei postproducten te verzamelen. Met de klas speelden we Fata Morgana, waarbij we de kinderen voor 5 uitdagingen plaatsten. Het centrale thema was de post. De klas kon 5 sterren verdienen: één ster voor elke geslaagde opdracht. Ster 1: Verzamel 10 verschillende dingen die je kunt versturen via de post. Ster 2: Verzamel een posttas en een postpet. Ster 3: Verzamel 10 brieven of kaartjes met daarop een postzegel uit een ander land. Ster 4: Toon 5 andere manieren dan via de post om dingen te versturen. Ster 5: Verzamel 50 postzegels, waarvan er minstens 15 verschillend zijn. Ster 5 was als eerste binnen! Misschien schuilt er een beginnende filatelist in uw zoon of dochter? Ster 4 was ook eenvoudig! Een telefoongesprek leerden we reeds bij het doktersbezoek. De kinderen schreven een wenskaart. De gegevens van de afzender en de geadresseerde werden zorgvuldig op de envelop genoteerd. We frankeerden onze brief met een postzegel. Wij stopten onze brief zelf in de rode postbus naast de kerk. Enkele kinderen verstuurden sms’jes naar de gsm van papa of mama. De mama’s van Louis en Kaylee stuurden ook iets terug. Met de klascomputer verstuurden Noa, Ellen, Louis, Axelle, Kato en Kyana een e-mail. We kregen ook enkele e-mails terug. De directeur verstuurde ook enkele berichtjes met zijn fax. Wij kregen uitleg in zijn bureau. De mama van Noa stuurde een fax terug.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

24


We kregen ook nog een demonstratie met de zenders van Matthias. Ster 3 lukte ook! De kaartjes stroomden binnen uit Turkije, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Frankrijk, Tunesië, Costa Rica, Italië, Oostenrijk, Israël, België, Zweden en Griekenland. We kregen het gevoel van wereldburger... Wieter kwam met een echte posttas en postpet naar de klas. Hij kreeg deze attributen van de papa van Léadann en Meredith. Hij is een echte postbode. Dank je wel Wieter! Ster 2 was binnen… Ster 1 was niet zo eenvoudig maar het lukte toch met de medewerking van de kinderen. Het leven van een astronaut. Droom jij er wel eens van om in de ruimte te zijn? Veel mensen hebben wel eens zo'n droom gehad. Voor Frank De Winne is die droom werkelijkheid geworden. Op 27 mei vertrok hij voor 6 maanden (1/2 jaar!) de ruimte in. De lancering van de Sojoez-raket naar het ISS hebben de kinderen op woensdagmiddag op TV kunnen volgen. Het ruimtestation is reeds bemand (Amerikaan, Rus en Japanner). Nu zijn er dus 6 astronauten. Zij voeren wetenschappelijke experimenten uit. In de klas leerden we over astronauten, ruimtepakken en zwaartekracht…

Bezoek aan de watertoren van Sint-Kruis 1.000.000 liter water in de watertoren van Sint-Kruis. TMVW voor de kinderen: Toren Met Veel Water. Het water van deze watertoren komt uit een bron in Henegouwen en uit het Albertkanaal (na zuivering) via de groene buis. De mensen, de dieren en de planten hebben veel water nodig... Via de blauwe buis komt het water uit het reservoir naar onze huizen. Hier zie je een voorbeeld van een huisaansluiting. Een watertoren werkt volgens het principe van communicerende vaten. Het water wordt dus in een vergaarbak boven in de watertoren gestockeerd. Mevrouw Rita, onze gids, legde dit met een proefje uit. De kinderen leerden ook over de drie vormen van water: vloeibaar, vast en gas. Een kleine quiz voor de mama's was er ook bij. Besluit: drink kraantjeswater! Het is goedkoop en gezond! 1000 liter kraantjeswater kost 4 euro. 1000 liter flessenwater kost 333 euro. En dan begon onze klimtocht in de watertoren. Het is precies een kuip met hoge poten. 216 treden hoog! Boven het waterreservoir was er veel mist. Jammer! De kustlijn was niet zichtbaar... De deur werd terug door Owen en Milan verzegeld. De waterbuizen liggen klaar. Misschien komt TMVW bij jou in de straat?

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

25


2 Een kikkervisje in de klas Begin mei leerden we over de kikker. Sommige leerlingen konden al heel wat over dit diertje vertellen. Om ons nog beter te informeren, bekeken we filmpjes op de computer en vonden informatie in boeken. We maakten ook een uitstap naar de Warandeputten op zoek naar kikkervisjes. Was het die dag te koud? Roken de diertjes onraad? Maar na verscheidene 'scheppogingen' vonden we slechts ĂŠĂŠn enkel exemplaar. Alhoewel het eigenlijk niet mag, besloten we het beestje mee naar klas te nemen. Zo zouden we de ontwikkeling van kikkervisje tot kikker van dag tot dag kunnen volgen. We richtten een aquarium voor hem in. We gebruikten water uit de vijver, zorgden voor een bodempje zand en enkele steentjes. Leonie bracht waterplantjes mee. Kikkervisjes voeden zich immers met plantjes. Emile zorgde voor een stukje hout. Het aquarium werd dagelijks bekeken en geobserveerd. Na een tijdje zagen we achterpootjes verschijnen, gevolgd door voorpootjes. Ook zijn staartje werd al een beetje korter. Maar ondanks al onze goede zorgen is ons kikkervisje, net voor het een echt kikkertje werd en we het zijn vrijheid zouden teruggeven, gestorven. Ook afscheid nemen hoort bij het leven.

Zonnebloemen We volgen niet alleen de groei van ons kikkervisje. We zaaiden ook zonnebloemen. De ontwikkeling van zaadje tot bloem volgden we op de voet. Na een tijdje waren de plantjes groot genoeg om mee te nemen naar huis en in volle grond of in een grotere pot te verplanten. Hopelijk kunnen jullie deze zomer de prachtige zonnebloemen bewonderen.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

26


Verkeer In juni hadden we het over het verkeer en de verkeersveiligheid. We leerden dat afspraken in het verkeer noodzakelijk zijn, leerden over de plaats van de voetgangers, bekeken enkele belangrijke verkeersborden en bespraken de delen van een fiets.

Op een mooie, zonnige donderdag testten we onze fietsvaardigheid want vooraleer je je met de fiets in het verkeer begeeft, moet je toch over enkele vaardigheden beschikken. We hielden op de speelplaats enkele praktische fietsproeven. 1. Evenwicht kunnen houden: de kinderen fietsten tussen palen zonder deze te raken. De moeilijkheidsgraad werd verhoogd door de afstand tussen de palen te verkleinen en deze afstand met één hand te fietsen.

2. Bochten maken: de leerlingen reden slalom tussen enkele kegels, daarna in een cirkel rond een kegel. De kegels mochten niet geraakt worden en de voeten moesten op de pedalen blijven. 3. Met één hand rijden: tijdens het fietsen op een signaal één hand uitsteken. 4. Tijdig remmen en stoppen: de leerlingen fietsten vrij rond. Op een signaal moesten ze zo vlug mogelijk stoppen en met de voeten op de grond staan. We deden uitstekend ons best. Alle proeven lukten al vrij goed. Misschien kunnen jullie in september af en toe eens met de fiets naar school komen???

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

27


3 Beroepen Tijdens het derde trimester verkenden we van heel nabij de beroepenwereld. We nodigden ouders uit om in onze klas te komen vertellen over hun beroep. Het werden leerrijke en interessante uiteenzettingen. Zo namen we de volgende beroepen eens onder de loep: boekhouder, directiesecretaresse, sociaal assistente, administratief bediende, begeleidster in de gehandicaptenzorg, een interieurbouwer, een opvoeder.

Ook de beeldende middag rond beroepen werd heel leuk. We probeerden verschillende beroepen voor te stellen door enkel het hoofd af te beelden. Herken je op deze foto: Stoy als leeuwentemmer, Simon als burgemeester, Jens als dierenarts, Natan als chef-kok?

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

28


We kregen ook bezoek van schilder Stan Spuitbus. Hij vertelde over zijn beroep in dichtvorm.

Ik ben Stan Spuitbus. Schilder is mijn beroep. Ik schilder muren, ramen en deuren. Jij mag kiezen, ik heb alle kleuren. Eerst moet ik alles goed afdekken, anders maak ik te veel vlekken. Mijn borstels, rol en spuitbus heb ik altijd bij. Kleuren mengen, dat vraag je ook maar aan mij. Ik doe schilderwerkjes groot en klein. Dat is mijn job en dat vind ik fijn. Na de voorstelling van schilder Stan Spuitbus gingen alle leerlingen enthousiast aan het werk. Elk kreeg een letter van het alfabet, zocht een beroep, een leuke naam en verzon een gedichtje analoog aan dat van de schilder. Het werd een mooi geheel dat gebundeld werd in een gedichtenboekje.

Vind jij op deze foto:

arts Ann AllesokĂŠ, bakker Bernard Baguette, burgemeester Bertha Beernem, cameraman Cato Cast, duiker Dieter Dolfijn, elektricien Elke Elektriek, fotomodel Franky Fantastisch, groentenverkoopster Greet Groenekool, houthakker Harry Hak, ijsjesverkoopster Ina Inwelkesmaak, juwelier Janne Juweel, kapster Katrien Knip,

Juni 2009

kok Kees Kookgerecht, landbouwer Luna Landweggetje, marktkramer Mark Markt, nachtwaker Nico Nacht, ober Olivia Opdienen, presentator Piet Programma, regisseur Rika Regie, schipper Sam Schuit, turnlerares Tine Trampoline, uurwerkmaker Urvan Uur, verkoopster Veroniek Vandeklant, weervrouw Waris Weerofgeenweer, zeekapitein ZoĂŤ Zee

Vrije Basisschool De Vaart

29


4 Het laatste trimester was veel te kort! Er viel weer heel wat te beleven in onze klas. De leerlingen hebben het in enkele zinnen neer te neergepend!

Het was leuk om een geschenkje voor moeder- en vaderdag te knutselen. Een stagiaire (Lien) kwam een weekje les geven. Toen juf Lien haar laatste stagedag had, kreeg juf Caroline een waterschildpad, Juf Evelyne kreeg een vis.

De waterschildpad ’Lientje’ mocht elke woensdag én elk weekend mee gaan logeren bij een kindje van de klas. Er werd door elke leerling een boeiende spreekbeurt gehouden. Rekenen kunnen we nu tot op 0,001! De mama van Ibe kwam in de klas spreken over haar nieuw beroep ’tolken’. En ze had daarvoor de auditief gehandicapte Sam meegebracht die ons heel wat meer vertelde over zijn stoornis.

Tijdens een turnles leerden we behendig rijden met onze fiets! Reizen door België deden we niet alleen tijdens de W.O.-les , we gingen ook echt op reis naar Brussel en bezochten daar het Atomium en Mini-Europa!

Intussen is Kenzo al goed hersteld van zijn appendixoperatie. Met kleren aan zwemmen was niet gemakkelijk! We behaalden ook een nieuw zwembrevet! Elke dag kwamen we met een glimlach naar onze klas, want het was een leuk schooljaar! Samen spelen is niet altijd even gemakkelijk, daarom gebruikten we een klasbal om er samen leuke spelletjes mee te spelen. Trouwens de bouwwerken voor de nieuwe zaal zijn gestart! Een mooie film ‘Minoes’, daar mochten we naar kijken! Rap ging het schooljaar voorbij, jammer. Voor iedereen nu: een

fijne vakantie!

Spreekbeurten Vanuit de taallessen kregen de leerlingen de opdracht een spreekbeurt voor te bereiden. Ze mochten kiezen of ze iets over hun hobby naar voren zouden brengen of komen spreken over een (huis)dier. De voorbereiding verliep via verschillende stappen: Noteren wat ze al paraat kenden over het onderwerp dat ze hadden gekozen. Informatieboeken i.v.m. het gekozen onderwerp ontlenen in de bibliotheek. Een zoekmachine op de computer gebruiken. Schriftelijke uiteenzetting in het werkboek van taal. Sleutelwoorden op een blad noteren dat als ‘spiekbriefje’ gebruikt werd tijdens de spreekbeurt. Sommigen maakten zelfs een mooie powerpointvoorstelling!!!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

30


Wat kwam aan bod?      

Marthe,Meredith, Joline, Lies: de kat Jens: badminton Kenzo, Kenneth C, Kenneth M, Tom: de hond Liedewij: de kip en de haan Flore: tennis Pieter-Jan: de olifant IsaĂŻ: de muis Ibe: duiken Jay: het konijn Sim: goochelen Emiel: voetbal Ruger: D-day

Een verslagje van de schoolreis door Flore Vanhoorenweghe We gingen op donderdag 11 juni 2009 op schoolreis naar het Atomium en Mini-Europa.

Eerst bezochten we het Atomium: dat was heel tof! We gingen met een hele snelle lift tot in de bovenste bol. Daar hadden we een prachtig uitzicht over Brussel. Van de hoogste bol keerden we terug naar helemaal beneden om daarna een steile roltrap van 35 meter te nemen naar een andere bol. De gids vertelde ons heel veel informatie over de bouw van het Atomium, de uitvinder ervan, Expo 58, ‌en heel veel meer. Net voor de regen kwamen we aan in Mini-Europa. Onder de tent aten we onze overheerlijke picknick op. Na een klein beetje schuilen, was de zon daar weer en dan konden we er invliegen: In groepjes verdeeld, verkenden we het park en alle Europese landen. We losten heel wat vragen op! Ze waren heel leuk en grappig al die miniaturen! De trein en de metro waren de vervoersmiddelen van dienst. Wat moet je snel zijn om in die metro te geraken! Het was heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel tof!!!!!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

31


5 De Vlaamse fietsweek – fietstocht voor L5 en L6 De 'Vlaamse fietsweek voor scholen' is het uitgelezen moment om de Vlaamse jeugd massaal op de fiets te krijgen. Ook wij maakten een superlange fietstocht in onze streek, zo'n 16 km. Na de fietstocht kregen we uitleg van de politie over verkeersveiligheid, want met de fiets rijden langs de openbare weg is geen lachertje meer: je moet erg goed opletten! Tot slot van de leuke voormiddag mochten we onze fietsbehendigheid testen op een moeilijk behendigheidsparcours. We moesten er over heuvels rijden, tussen kegels manoeuvreren, … Het was een heel leerrijke fietsvoormiddag!

Wandeltocht in de Warandeputten Onlangs hebben we een leerrijke wandeling gemaakt in het natuurgebied vlakbij onze school, nl. de Warandeputten. Naar aanleiding van ons WO-thema ‘Planten en dieren’ bezochten we dit prachtig stukje natuur zo dicht bij onze school. Het is omgetoverd tot een echt paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Meester Frederik vertelde ons enkele interessante, boeiende Moerbrugse en natuurkundige weetjes. Met onze schepnetten visten we enkele diertjes op uit het water. De planten waren nog in volle bloei, dus moesten we wel wat voorzichtig zijn. Dwars doorheen de Warandeputten loopt een kronkelend wandelparcours dat je tot bij de mooiste plekjes van het natuurgebied brengt. Langs een knuppelpad door een zeldzame moerasbiotoop kan je allerlei kriebelbeestjes en kikkers van dichtbij observeren. Vanuit de twee kijkhutten kan je ongemerkt de talrijke watervogels bespieden die zich in het uitgestrekte moerasgebied ophouden. In de vele houtkanten laten zangvogels in alle toonaarden horen dat ze er zich bijzonder goed thuis voelen. Een geluidswal dempt het lawaai van de autoweg.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

32


Muzische opvoeding: een toneelstuk naspelen Onlangs mochten we een toneelstuk spelen, genaamd 'De keizer en de nachtegaal'. Het was vooral de bedoeling dat we het karakter van de verschillende personages goed moesten vertolken! Welke personages deden mee? Een keizer, een keukenmeisje en een kamerheer. De keizer had een heel hoge status, het keukenmeisje was een bedeesd/beschaamd meisje en de kamerheer keek neer op alles en iedereen! De keizer was ook héél erg streng. Iedereen was bang van hem. We mochten ons verkleden en de rekwisieten ontbraken ook niet. Rekwisieten zijn toneelbenodigdheden, zoals een boek of een dienblad. De meester liet passende muziek spelen als achtergrond, dat maakte alles nog veel 'echter'. Héél leuk hoor! Jakke vertelde dan de rest van het verhaal, want hij had dat ooit nog gelezen.

Landmaten Begin mei leerden we over landmaten. - hectare (ha) = ongeveer twee voetbalvelden - are (a) - centiare (ca) = m² Ze worden gebruikt om de oppervlaktes van stukken gronden uit te drukken. We konden aan den lijve ondervinden hoe groot een are eigenlijk wel is... We hebben met allerlei materiaal een are afgebakend in de speeltuin van onze school. Iedereen had een opdracht.

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

33


6 Moord in de poel Wisten jullie dat er moord werd gepleegd in de Warandeputten te Moerbrugge? De leerlingen van het 6de leerjaar kropen in de huid van Sherlock Holmes en gingen op zoek naar de bloeddorstige moordenaar van de muggenlarve. Er kwam heel wat organisatiewerk bij kijken, met de hulp van de commissaris en agent ter plaatse:    

afzetten van de plaats van het delict, nieuwsgierige toeschouwers tegenhouden, bewijzen verzamelen, wateronderzoeken verrichten, waterkwaliteit checken, waterdiertjes ondervragen, …

Na het vele speurwerk en de harde bewijzen, werd de moordenaar gevonden. Het was niemand minder dan ‘meneer’ de salamander. Hij had zo’n honger en kon het dus niet laten de arme muggenlarve op te eten. Hij werd dan ook in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiekantoor door onze commissaris van dienst. Red een leven! Om de leerlingen voor te bereiden op mogelijke ongevallen, worden er elk jaar lessen EHBO gegeven in klas. Hoe omgaan met een brandwonde? Wat te doen bij een schaafwonde? Maar in het 6de leerjaar gaan we nog een stapje verder: Hoe red je iemand zijn leven? Waar moet je op letten? Hoe ga je te werk? Dankzij het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening leren de kinderen hoe ze het leven van een persoon redden. Onze lesgever, Kristof, kwam een tweetal keer vertellen wat we allemaal kunnen doen. In onze eerste les maakte hij kennis met de leerlingen en konden ze al hun vragen afvuren op onze hulpverlener. Ook kwam er een beetje theorie bij kijken. Waar bevinden zich de longen, het hart, …? Tweede en belangrijkste les: aan de slag! Kristof bracht een pop mee, waarop we mond-op-mondbeademing uitprobeerden. Enkele weetjes om iemands leven te redden: 1. Veiligheid: zorg voor je eigen veiligheid. 2. Bewustzijn controleren: schudden aan de schouders, praten tegen het slachtoffer. 3. Hulp roepen! 4. Ademhaling controleren: horen, zien en voelen. 5. 100/112 verwittigen: voldoende gegevens doorgeven!!! Rustig blijven. 6. Reanimatie starten: hartmassage 30 x – beademing 2 x – en dit blijven herhalen Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

34


Openluchtklassen Durbuy

De Durbuy-rap We zijn voor een week naar Durbuy geweest. Samen op de trein, het was een feest. Een paar keer overstappen en dan te voet en zo gingen we LPM tegemoet! We gingen over d’Ourthe, een rivier. Daar beleefden we veel plezier. Met bootje, peddel en vriendje erbij, gingen we kajakken, zij aan zij. Alle kinderen van de klas vielen in een modderplas. We fuifden twee avonden na elkaar. We waren moe, ja dat is waar! Dank-je-wel, An-Sofie en Stijn, jullie waren heel erg fijn! En ook juf Ann die kan er wat van!

Juni 2009

Vorige week trokken wij, de leerlingen van het 6de leerjaar, richting Durbuy. Het werd een onvergetelijk, vermoeiend avontuur vol fun, water, bezoekjes en sport. Kortom: een week om nooit te vergeten! Met dank aan Stijn, An-Sofie en juf Ann. Zij waren heel fijn! Het was een toffe reis!

Vrije Basisschool De Vaart

35


27-28 juni 2009: Feestweekend De Vaart

Het was een geslaagd weekend. Bedankt voor uw aanwezigheid en steun! Foto’s zijn te bekijken op: www.vbsmoerbrugge.be Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

36


Sport op school

Voor het allereerste jaar organiseerde de Belgische zaalvoetbalbond in samenwerking met SVS een heuse zaalvoetbalinstuif. Op woensdag 3 juni was De Valkaart ‘the place to be’. Dat betekende dat de leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar de kans kregen om een namiddag lang kennis te maken met zaalvoetbal. De namiddag startte met een spel: ‘Cluedo’. De leerlingen werden in groepjes verdeeld en kregen per groep een invulblad. Ze moesten proberen te achterhalen welke landen in het jaar 2050 de finale van de wereldbeker voetbal speelden, waar die doorging en wat de eindstand was. Ze konden dat doen door zo snel mogelijk een dribbelparcours af te leggen en het juiste antwoord op de onderweg gestelde vragen te vinden. Uiteindelijk bleef er van een tiental mogelijkheden telkens maar één over wat het juiste resultaat opleverde. Daarna kon de algemene techniek geperfectioneerd worden aan de hand van soccerpall. Elke leerling kreeg een voetbal die in een netje vastgebonden zat. Op de maat van stevige beatmuziek probeerden ze de bal onder controle te houden. Eerst met de binnenkant van de voet, daarna de buitenkant, de wreef, het hoofd en uiteindelijk verschillende combinaties. Voor de één verliep dit al vlotter dan voor de andere, maar geprobeerd werd er alleszins met heel veel inzet! Hierna werd de traptechniek op de proef gesteld. Vanuit verschillende hoeken probeerden de leerlingen de bal in een gat van een doek te trappen dat voor het doel gespannen was. In de benedenhoek kregen ze 5 punten, in de bovenhoek 10 en in het kleinste gaatje in het midden van het doel konden ze 15 punten verdienen. Heel wat leerlingen slaagden erin om de netten te doen trillen. Op het einde werden alle deelnemers verdeeld in 6 ploegen. Iedere ploeg speelde tegen elke andere ploeg wat uiteindelijk resulteerde in een klassement. Onder leiding van echte scheidsrechters werd er dan ook voortreffelijk gespeeld. Zowel de jongensploegen als de meisjesploeg wisten meermaals het doel te vinden. En om aan te tonen dat winnen niet het belangrijkste is, kregen alle deelnemers een mooie balpen als aandenken. Proficiat aan alle deelnemers en bedankt aan de supporters!

Meester Kurt

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

37


Nieuws van de ouderraad Op zondag 26 april waren de weergoden ons gunstig gezind. We fietsten ongeveer 13 km op kleine Oostkampse wegen naar het doolhof in Loppem. Daar moesten we op schattenjacht. Maar hoe geraak je in het midden??? Enkele kinderen spurtten naar hun beloning, anderen dachten dan weer dat ze de schat nooit zouden vinden! Gelukkig verliep de zoektocht naar de uitgang wat vlotter.

Na nog een kilometertje naar de plaatselijke school mocht iedereen aanschuiven voor een dessertbuffet, want van fietsen krijg je honger‌ Ja, Koen, ook van het rijden met de volgwagen begint het buikje te rommelen. Daar konden de kinderen uitrazen op een groot grasveld.

Rond 17.00 uur keerden we huiswaarts. Het was opnieuw een leuke dag! Tot volgend jaar voor een nieuwe uitstap!

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

38


Schooljaar 2008-2009: een keitof schooljaar!

Een droom van een school Elk draagt zijn steentje bij om die droom elke dag opnieuw waar te maken.

Zo werd 2008- 2009 een keitof schooljaar!

Dank aan: … alle ouders voor het vertrouwen in de school … de ouderraad voor de geslaagde initiatieven … het refter- en dienstpersoneel voor de hulp in de refter en op de speelplaats … mijn schoolteam voor de fijne samenwerking … alle 243 leerlingen voor het groot enthousiasme … de leesmoeders voor de vele uurtjes leesbegeleiding … het schoolbestuur voor de nodige ondersteuning … het secretariaat voor het vele secretariaatswerk … de pastoors voor de verzorgde misvieringen … de gemachtigde opzichters om onze kinderen veilig over te steken … Hippoliet voor het vegen van de speelplaats … de vrijwilligers voor het vaak ongeziene werk

Hopelijk wordt het ook een keitoffe vakantie! Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

39


Vakantietips om te kleuren

Juni 2009

Vrije Basisschool De Vaart

40

De Vaart - 2008-2009 - nr. 6 - juni 2009  

De Vaart - 2008-2009 - nr. 6 - juni 2009

Advertisement