Page 1

Schooljaar 2008-2009 20 februari 2009 nr. 4

Vrije Basisschool De Vaart Patersonstraat 98 8020 OOSTKAMP tel.-fax 050 82 62 67 gsm 0477 60 83 26 info@vbsmoerbrugge.be www.vbsmoerbrugge.be

VASTENBEZINNING

Wat niet in 1 dag kan kan misschien in 40 dagen. Door vasten loskomen van wat ons dreigt te verslaven: zichzelf hoger achten dan de laatste. Door bidden opnieuw komen tot wat dreigt te verdwijnen: contact houden met de Vader.

KALENDER

Februari 2009 Ma 23

Begin van de krokusvakantie

Wo 25

19.00 uur: Aswoensdagviering in de St.-Godelievekerk

Maart 2009 Ma

02

Hervatting van de lessen Instapdag voor nieuwe kleuters Opening schoolproject: “Gezond en wel in je vel”

Di

03

L6 - 14.00 uur: Theatervoorstelling in C.C. De Valkaart 19.30 uur: Ouderavond over het secundair onderwijs

Do

05

L1-L2 – Theatervoorstelling in C.C. De Valkaart 13.30 – 15.30 uur: Kennismakingsdag voor nieuwe kleuters

Za

07

15.30 uur: Kinderzegening in de St.-Godelievekerk

Door delen opkomen voor wat dreigt te verkommeren: liefdevol zorgen voor elkaar.

Zo

08

L5-L6 – 11.00 uur: Prijsuitreiking Junior Journalistenwedstrijd

Ma

09

20.00 uur: Vormingsavond i.v.m. schrijfdans, ingericht door de ouderraad

Wat niet in 1 dag kan kan in 40 dagen!

Di

10

K3 – Theatervoorstelling in C.C. De Valkaart

Wo

11

L6 – 9.00 uur: Verkeerspark K2B – 8.15 uur: Medisch schooltoezicht

Antoon Vandeputte

Do

12

Schoolfotografie

Vr

13

L6: Beroependag

Za

14

Start jeugdboekenweek (14-29 maart): Fantasie

Ma

16

Slotmoment schoolproject: “Gezond en wel in je vel”

Di

17

L5-L6 – Theatervoorstelling in C.C. De Valkaart

Wo

18

L5-L6 – Auteurslezing met Anke Kranendock

Do

19

K2A-K2B (rest) - 8.15 uur: Medisch schooltoezicht L3-L4 – Auteurslezing met Roman Klochkov (illustrator)

Vr

20

19.30 uur: Lenteconcert in St.-Godelievekerk

Zo

22

Wereldwaterdag

Wo

25

K1B-K1C (1ste groep) – Medisch schooltoezicht

Do

26

K2 – Intergenerationele activiteit in RVT St.-Jozef

Ma

30

L6 – TOBO-activiteit in de middenschool St.-Pieter

Di

31

16.30 uur: Oudercontact kleuter

Wo

01

9.00 uur: Misviering in de St.-Godelievekerk K1B-K1C (2de groep) – Medisch schooltoezicht L3-L4 – Zweminstuif 13.30 – 15.00 uur: 1ste bijeenkomst in gezin voor eerste communicanten

Do

02

K1B-K1C (3de groep) – Medisch schooltoezicht 16.30 uur: Oudercontact lagere afdeling

Ma

06

Begin van de paasvakantie

April 2009


LIEF EN LEED Iemand vergeten? Laat het ons gerust weten en wij vermelden het in de volgende schoolkrant! Onze innige deelneming bij het overlijden van: Augusta Neirynck , overgrootmoeder van Wout Debussche (K1C-K2A) Gerard Penninck, grootvader van Pieter Cornelis (L6) Marie-José Monteyne, schoonmoeder van juf Karine Cordier (K2B) en tante van juf Marleen Monteyne (zorg) Agnes Devadder, overgrootmoeder van Louis Moestermans (L1) Enkele leerlingen werden tante: Ilena, een nichtje voor Kirina Hoste (L2) Loïc, een neefje voor Marthe (L4) en Sarah Dheye (L6) Onze gelukwensen bij de geboorte van: Dylan, broertje van Manon Borremans (K1B) Joshua, zoontje van Stijn Verstraete en juf Sabrina Moeyaert (kinderverzorgster) Mei Li, dochtertje van meester Kurt Delaere (LO) en Griet Rosseel

STERZINGEN Op zaterdagnamiddag 3 januari zijn meer dan 40 kinderen, gekleed als de Drie Koningen, gekleurd en met de ster voorop, in Moerbrugge van huis tot huis getrokken om te zingen en geld in te zamelen voor hun leeftijdsgenoten in het arme mijnstadje Potosi in Bolivië, voor een medisch project in Ivoorkust en voor een priester in Roemenië. Als vrienden van Jezus, de Ster voor alle mensen, gingen ze rond om over Hem te zingen en financiële steun te vragen voor mensen die het niet zo goed hebben als wij. De kinderen deden het dus niet voor eigen gewin maar wel uit concrete verbondenheid met die kinderen uit het Zuid-Amerikaanse land en elders. De opbrengst voor het goed doel bedraagt € 384,32. Proficiat! We danken de organisatoren, de begeleiders en de kinderen van harte omdat ze het zo mooi en goed hebben gedaan. Ontelbare kinderen en jongeren hebben trouwens hetzelfde gedaan op vele plaatsen in ons land en in landen over de hele wereld: in Polen en in Spanje, in Congo en Rwanda, in Brazilië en in Argentinië, in India en op de Filippijnen. Allemaal hebben ze hun grote verbondenheid uitgedrukt met de kinderen in Bolivië, in Ivoorkust en met de Roemeense priesters. Zo zal het voor hen een echt Driekoningenfeest worden. Daarna genoten de sterzangers nog van een stevige hap en een warm drankje in de refter van de school. Om 17.00 uur vierden ze samen eucharistie in de St.-Godelievekerk. Deze viering werd opgeluisterd door Roland en Sabine, die stemmige kerstliederen brachten bij een levende kerststal met de kinderen als figuranten.


STARTSCHOT EERSTE-COMMUNIEVOORBEREIDING Op zondag 25 januari waren alle kinderen van het eerste leerjaar met het gezin te gast in zaal Zuidleie voor het officiële startschot van de voorbereidingstijd op de eerste communie. Het EC-team stond klaar met een heerlijk ontbijtbuffet. In het welkomstwoord sprak de directeur: Het communiefeest op donderdag 21 mei wordt een heel belangrijke stap in het leven van onze kinderen uit het 1ste leerjaar. In de voorbereiding op de eerste communie willen wij deze kinderen Jezus beter leren kennen. Wij willen hen leren: • Te denken zoals Jezus • Te spreken zoals Jezus • Te beminnen zoals Jezus Daarbij hebben gezin, parochie en school elk hun eigen inbreng. Jullie talrijke aanwezigheid van vandaag getuigt van die samen gedragen verantwoordelijkheid. Wie de kalender van de EC-werking bekijkt, merkt het meteen: parochie, ouders en school willen samen werk maken van een sterke voorbereidingstijd op de eerste communie. Ik doe dan ook vandaag een warme oproep om elkaar daarbij in een grote verbondenheid te bemoedigen en misschien ook zo een volgeling van Jezus te zijn. Na het feestelijk ontbijt was er een gezinsviering in de St.Godelievekerk. Tijdens deze viering die opgeluisterd werd door KiKoMo, mochten de kinderen zichzelf voorstellen aan de parochiegemeenschap. Bij de naamopgave legden de kinderen een steen met hun doopnaam erop bij het doopwater, een mooie verwijzing naar de betekenis van hun doopsel.

Jezus roept ons bij onze naam. Hij vraagt ons om mee te doen. Dat willen we graag doen. Daarom zijn we hier.

Dag mensen, wij willen er helemaal bij horen. Daarom zeggen wij onze naam. Zullen jullie ons nooit vergeten?

Jezus, hoor je mij? Je roept mij en ik kom naar je toe. Zie je mij? Hier ben ik. Ik geef je mijn naam, dan ben ik je vriend. Mag ik altijd bij je zijn?

Na de viering kregen de kinderen hun steen mee naar huis. Elke dag worden zij eraan herinnerd om te denken, te spreken en te beminnen zoals Jezus. Zo wordt Jezus wel een heel bijzondere vriend. Is dat geen echte voorbereiding op de Eerste Communie? Wij wensen de ouders, de kinderen en het EC-team veel geluk en vreugde toe tijdens de voorbereidingstijd op het mooie feest van de eerste communie op Hemelvaartdag. Meer info en foto’s op www.vbsmoerbrugge.be

DATA VOOR HEILIG VORMSEL VOOR KOMENDE JAREN zondag 23 mei 2010 zondag 19 mei 2013

zondag 29 mei 2011 zondag 25 mei 2014

zondag 20 mei 2012


TEKENEN VOOR VREDE

Wij dromen van een wereld waar … we elkaar geen pijn doen!

Wij dromen van een wereld waar … iedereen gelukkig mag zijn!

Nochtans zijn er in de wereld veel kinderen die lijden onder oorlogsgeweld. Op de televisie zagen wij kinderen: • Die geen huis meer hebben om in te wonen, • die bang zijn voor oorlog en geweld, • die hun ouders hebben verloren, • die pijn hebben of sterven. We denken daarbij vooral aan de kinderen in de Gazastrook die zwaar hebben geleden onder de Israëlische bombardementen en aan de kinderen in het zuiden van Israël die lijden onder de afvuring van de Hamas-raketten. In beide gevallen leven de kinderen met een voortdurende angst en worden ze onschuldige slachtoffers van het geweld. Voor die kinderen maakten de kinderen van de lagere afdeling een tekening. De boodschap is: wij denken aan jullie, wij zijn om jullie lot bekommerd, wij willen meewerken aan vrede voor iedereen!

Caritas International, een vereniging die kinderen uit oorlogsgebieden helpt met voedsel, medicijnen, … zal ervoor zorgen dat jouw tekening bij die kinderen terechtkomt. Seppe uit het eerste leerjaar laat jullie zijn tekening zien.

POËZIEPOSTERS VOOR GEDICHTENDAG


Er groeit

Milieuzorg Op School in onze school! 13 JANUARI 2009: DIKKETRUIENDAG

Met hun modeshow slaagden de leerlingen van het vierde leerjaar erin om de hele school warm te maken om deel te nemen aan de dikketruiendag op vrijdag 13 januari 2009. Met de hulp van meester Frederik hebben ze hun eigen energielied op cd gezet. Met hun energietips leren ze jong en oud zuinig omgaan met energie.

SPORT OP SCHOOL: SPELENMARKT VOOR DE KLEUTERS Op woensdag 11 februari vond de tweede spelenmarkt plaats voor de kleuters! Een spelenmarkt met toestellen in De Valkaart, niet eenvoudig hoor! De kleuters konden slingeren aan touwen, op de trampoline springen, op het klimrek klimmen, van de glijbaan glijden, ... De leerlingen van het 5de leerjaar hielpen deze activiteit mee begeleiden. Wij zeggen graag nog eens dank u wel aan alle helpende mama's en papa's!

IJSSCHAATSEN VOOR L6 Het is nu al enkele jaren een traditie dat wanneer koning winter in het land is, onze zesdeklassers de schaatsen aanbinden en op het ijs van de schaatspiste in het Boudewijnpark het beste van zichzelf geven. Ook dit jaar was het weer een voltreffer! Van schuifpartijen over snelheidsraces tot prachtige ‘jumps’, iedereen kon op eigen niveau experimenteren en ten volle genieten van een namiddagje ijspret! Bedankt iedereen om jullie steentje (of moet ik zeggen ijsblokje) bij te dragen om van deze uitstap een onvergetelijk en sportief moment te maken!


CARNAVAL: VERKLEDEN MAAR ‌

Toet toet toeteroet... daar komt de stoet! Je raadt het zeker al... we vieren CARNAVAL!!! En of we gevierd hebben... We hielden eerst een modeshow en een fotoreportage in eigen klas en gingen daarna op bezoek in de andere kleuterklassen om te tonen hoe prachtig we wel waren! De kleuters hebben met volle teugen genoten!


TEVREDENHEIDSENQUÊTE BIJ OUDERS VAN KLEUTERS SCHOOLJAAR 2007-2008 De resultaten van het tevredenheidsonderzoek zijn ondertussen volledig verwerkt. We zijn eigenlijk aangenaam verrast. We merken dat ontzettend veel ouders tevreden zijn over het reilen en zeilen in onze kleuterschool. We zijn echter niet blind voor een aantal pijnpunten die in het onderzoek naar voren kwamen. De meeste ervan werden ondertussen besproken met het kleuterteam en waar het kon reeds weggewerkt. Sommige ouders uiten hun bezorgdheid: 1. over de klasgrootte: Het aantal kleuters is in zes jaar tijd bijna verdubbeld: van 59 naar 109. We hebben er dit schooljaar alles aan gedaan om de klassen sfeervol en kleutervriendelijk in te richten: - er werd nieuw meubilair aangekocht, - de hoeken zijn verrijkt met nieuw ontwikkelingsmateriaal, - … De klasgroepen zijn als volgt samengesteld: Peuterklas A 17 peuters 1ste kleuterklas B 24 kleuters 1ste C - 2de kleuterklas B 23 kleuters 22 kleuters 2de kleuterklas B 3de kleuterklas 23 kleuters Hoeveel kleuters er in de loop van dit schooljaar nog instappen, kunnen wij moeilijk inschatten. Elke bijkomende kleuter geeft recht op een extra lestijd. Dat is het gevolg van de nieuwe, soepelere berekeningswijze die minister van Onderwijs Vandenbroucke begin dit schooljaar invoerde. Meer lestijden betekenen meer uren leerkracht, meer zorg, …

2. over de veiligheid aan de schoolpoort en bij de witte toegangsdeur(en): De schrik dat de vingers tussen de scharnierkant van een deur worden geklemd, is terecht. Met succes werd in de voorbije maanden een bescherming uitgeprobeerd. Deze beschermingsband op de deuren voorkomt verpletterde vingers en wordt in de komende weken aangebracht op alle witte toegangsdeuren. Sinds enkele maanden kunnen de witte buitendeuren aan het nieuwe toiletblok overdag vastgezet worden. In verband met veiligheid aan de schoolpoort vragen wij aan alle ouders: - Om bij het binnenkomen en verlaten van de school altijd de schoolpoort dicht te doen. -

Om te wachten bij de schoolpoort om 11.45 uur en om 16.00 uur (vrijdag om 15.10 uur) tot een leerkracht of de directeur zelf de poort komt opendoen. Enkel zo kunnen wij de veiligheid van de kinderen garanderen.

-

In het schoolreglement lezen we het volgende: De directeur neemt de nodige maatregelen om de veiligheid op school te waarborgen. De kinderen mogen de school nooit alleen verlaten. 

Voor de veiligheid zijn er na het beëindigen van de lessen thuisrijen. De kinderen die niet afgehaald worden of niet naar de naschoolse opvang gaan, zijn verplicht met de rijen mee te gaan.De ouders of grootouders die de kinderen afhalen, mogen binnenkomen nadat de poort geopend werd. Ze blijven echter wachten op de “babbelzone”. Uit veiligheidsoverwegingen lopen er geen kinderen zonder begeleiding tot aan de auto.
Kinderen die een kwartier na schooltijd niet afgehaald zijn, sluiten aan bij de opvang.De kinderen worden overgestoken aan het zebrapad in de Patersonstraat en aan het zebrapad in de St.-Godelievestraat. De fietsers gaan stapvoets mee tot aan de oversteekplaats.

3. over de hygiÍne in de toiletten en over zindelijkheid: In de bevraging lezen wij het volgende: Wc’s kleuters zijn verouderd en kunnen properder. Toiletten zijn onvoldoende verwarmd en niet uitnodigend (kale ruimte). Jammer dat kleuters naar buiten moeten voor het toilet. Nieuwe toiletjes voor kleuters zouden super zijn, maar het gaat nu nog net. Toiletten voor kleuters binnen. Nu nog de kleutertoiletten uitbreiden/vernieuwen? Sanitair kleuter, maar waar komen de centen vandaan? Ons antwoord:

In verband met zindelijkheid: 

De school kan niet weigeren om kindjes in te schrijven die nog niet zindelijk zijn. Toch verwachten wij als school dat de kleuter lichamelijk in staat moet zijn om aan te voelen wanneer hij moet plassen of drukken. De kleuterjuf kan immers haar pedagogisch werk niet doen, als ze voortdurend luiers moet verversen. Ouders blijven in de eerste plaats verantwoordelijk voor de zindelijkheidstraining.Natuurlijk wil je graag als ouder (en als school!) dat het kind zindelijk is als het naar de basisschool gaat. Maar zoiets kun je niet dwingen. Het ene kind zal er al aan toe zijn, en de ander heeft nog wat tijd nodig om helemaal 100 procent zindelijk te zijn op de dag dat hij naar school moet. Vijftien procent van de kinderen van vijf jaar zijn nog niet helemaal zindelijk overdag of 's nachts.Bij de inschrijving kun je het best eerlijk vertellen als je kind nog niet helemaal zindelijk is. Wij zullen hier begrip voor hebben en er rekening mee houden.We besteden veel tijd aan het toiletbezoek. De kleuters gaan zeer regelmatig naar het toilet: voor ze in de kring gaan zitten, vlak voor de speeltijd, vlak na de speeltijd, net voor ze naar huis gaan en tussendoor nog eens. We nemen er ook onze tijd voor. We geven uitleg aan het kind, we nemen er al eens een boekje over op een potje plassen bij. We feliciteren een kind als het gelukt is. En al eens een ongelukje gebeurt, is dat niet erg. Het vraagt veel tijd. Op donderdag en vrijdag is de kinderverzorgster een welgekomen hulp. Meestal zijn de kinderen na enkele weken droog.Wat met kleuters die nog een pamper dragen? Een pamperbroekje aandoen om naar school te komen 2 gewone pampers in de schooltasReservekleertjes: o Voor de peuters en kinderen van de eerste kleuterklas vragen wij om reservekledij mee te geven in het schooltasje (graag alles opbergen in een genaamtekend plastieken zakje):


o

 Een onderbroekje Een broek Een paar kousen Voor de kinderen van de 2de en 3de kleuterklas is reservekledij niet nodig als je kind al zindelijk is, anders wordt de boekentas te klein: mapje, boterhamdoos, … Toch vragen we reservekledij mee te geven zolang het nodig is. Voor echte ongelukjes is reservekledij in de kleuterklas voorzien. We vragen uitdrukkelijk om de reservekleertjes terug te bezorgen via de schooltas.

Tips voor zindelijkheidstraining: 

Probeer de belangstelling te wekken als je kind er lichamelijk aan toe is: zet een leuk potje binnen handbereik en maak duidelijk wat de bedoeling is.Word niet boos als je kindje niet op het potje gaat zitten, maar prijs het vooral als het er wel op gaat zitten, met of zonder luier. Als er ook nog een keer een plas of wat stoelgang in valt, zal jouw kleuter apetrots zijn.Dwing je kind niet en houd er rekening mee dat er zeker de eerste tijd nog veel ‘ongelukjes’ zullen gebeuren. Zeker als je kleuter aan het spelen is, zal hij niet altijd op tijd aan dat potje denken. En als het kind er de leeftijd voor heeft, zal het zindelijk worden haast vanzelf gaan.Kortom, prijs je kind als het lukt. Maar... straf het vooral niet als het eens een keer niet goed gaat. Besteed er gewoonweg niet te veel aandacht aan. Volgende keer beter!Er zijn veel leuke boekjes te koop over het onderwerp zindelijkheid die je aan je kind kunt voorlezen.Soms hebben kinderen die al wel zindelijk zijn een terugval en gaan opeens weer in hun broek plassen of willen weer een luier om. Dat kan een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Maar heel vaak is de oorzaak ook spanning of stress, een ingrijpende gebeurtenis zoals de komst van een broertje of zusje, ziekte, spanningen in het gezin, op school, … Probeer te achterhalen of je kind ergens bang voor is en bedenk hoe je verandering in de situatie kan brengen. Geef je kind op een positieve manier aandacht.Besteed niet al te veel aandacht aan de zindelijkheid zelf. De zindelijkheid komt meestal vanzelf weer terug zonder dat je er te veel aandacht aan hebt besteed.

NIEUW IN DE SCHOOLBROCHURE De schoolbrochure werd na overleg in de schoolraad van donderdag 19 februari 2009 op een aantal punten gewijzigd of aangevuld. Een greep uit de nieuwigheden: 1. REVALIDATIE / LOGOPEDIE Revalidatie op initiatief van de ouders kan enkel tijdens de schooluren als er een gemotiveerd verslag is. De toestemming van de directie is verplicht. 2. PRIVACY De school publiceert geregeld foto’s van leerlingen op haar website, in de schoolkrant,… Voor de publicatie van gerichte foto’s vraagt de school bij het begin van het schooljaar een expliciete schriftelijke toestemming, overeenkomstig de privacywet. Voor de publicatie van niet-geposeerde, spontane foto’s en sfeerbeelden geldt de ondertekening van het schoolreglement als toestemming. Ouders die bezwaar hebben tegen de publicatie, delen dit schriftelijk mee aan de directie. 3. ECHTSCHEIDING 1. Zorg en aandacht voor het kind Scheiden is een emotioneel proces. Voor kinderen die deze ‘verliessituatie’ moeten verwerken, wil de school een luisterend oor, openheid , begrip en wat extra aandacht bieden. 2. Neutrale houding tegenover de ouders De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen. Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen. 4. ROOKVERBOD Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen in alle gesloten ruimten op school. In open plaatsen geldt dit verbod op weekdagen tussen 6.30 uur ’s morgens en 18.30 uur ‘s avonds. Tijdens extra-murosactiviteiten is het elke dag verboden te roken tussen 6.30 uur ’s morgens en 18.30 uur ‘s avonds. Bij overtredingen van dit rookverbod kunnen er orde- en tuchtmaatregelen getroffen worden.


5. KLEDIJ EN UITERLIJK Hoofddeksels zijn toegelaten op school, maar niet in de klaslokalen. 6. INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING De school stelt de ouders bij inschrijving in kennis van de ‘infobrochure onderwijsregelgeving’. Dat document biedt een overzicht van de relevante regelgeving met betrekking tot de items die opgenomen zijn in dit schoolreglement. Een actuele digitale versie van het document is steeds beschikbaar op de website van de school www.vbsmoerbrugge.be. De inhoud van de infobundel kan te allen tijde gewijzigd worden zonder de instemming van de ouders. Op hun verzoek ontvangen de ouders een papieren versie van het document.

WOORDZOEKER

De Vaart - 2008-2009 - nr. 4 - krokus 2009  

De Vaart - 2008-2009 - nr. 4 - krokus 2009