Page 9

bananenschillen, … Ze verzamelden alles in een mand. Toen gingen ze uitgeput maar voldaan naar huis. Knutseltijd: maar oei, ze zijn vergeten kastanjes te rapen. Geen nood, dan maken ze toch gewoon leuke figuren met al het afval dat ze verzamelden. Alle kinderen van de lagere afdeling werkten ook in hun klas aan een originele voorstelling van hun eigen MOS-verantwoordelijkheid. Na de speeltijd mochten alle lagere klassen en de kleuters aan elkaar, de ouders, leden van het schoolbestuur en schepen van milieu, Anja Roelof vertellen wat ze tijdens de middag gedaan hadden. Op het einde kwam de schepen op de groene loper en onthulde ze ons derde MOS-logo. Alvast bedankt voor jullie steun en blijf zo verder doen! Papier Pakjes en cadeautjes willen traditioneel immers wel eens een berg papierafval opleveren. Hieronder lees je hoe je dat kan vermijden. Papierproductie heeft een zeer grote milieu-impact. We hebben niet alleen veel oppervlakte nodig voor de grondstof (meestal hout). Er wordt ook heel wat water en energie gebruikt. Redenen genoeg dus om eens stil te staan bij ons papiergebruik. We zetten enkele tips op een rijtje:

Wat gaat er buiten en wat komt er binnen? • • • •

Sorteer je afval en bied oud papier apart aan. Een papiermand naast de vuilnisbak is handig. Pakken ongeadresseerde reclame in je bus kan je vermijden door een brievenbussticker. Wil je evenmin geadresseerde reclame ontvangen, schrijf je dan in op de Robinsonlijst: www.robinsonlist.be. Liever geen papieren telefoongids? www.1207.be Ideetjes voor eindejaarsfeesten: e-cards, hergebruiken van inpakpapier, echte borden op een echt tafelkleed, … en als de ontroering in het feestgedruis te groot wordt: er bestaan nog katoenen zakdoeken!

Welk papier gebruik je? En waarvoor? Als je gerecycleerd papier gebruikt, maak je al een heel verschil. Welk papier? Waar vind je het? Kijk eens op www.milieukoopwijzer.be. • Let ook op de kwaliteit van je papier: het hoeft niet voor alles even dik en hagelwit te zijn. Dunner papier is meestal ook goedkoper. • Al gemerkt dat je blad twee zijden heeft? Kijk gerust eens naar de achterkant! Even bruikbaar als de voorzijde, niet?

Bezint eer ge print! • •

Print je regelmatig? Zoek eens uit hoe je dat recto-verso kan doen. Meestal kan je je afdrukinstellingen aanpassen. Gebruik indien mogelijk kladpapier om op af te drukken. Je kan hiervoor één lade van je printer voorbehouden. Stel jezelf deze vragen voor je begint af te drukken: o Is een afdruk wel echt nodig? o Is mijn tekst correct? o Vanaf 3 pagina’s: kan ik twee pagina’s op één bladzijde afdrukken? Deze optie kan je selecteren onder ‘aantal pagina’s per vel’. o Kan ik mijn lay-out aanpassen om te vermijden dat enkele regels op een nieuwe pagina terechtkomen? In sommige programma’s kan je de tekst automatisch passend maken (vb. in Word: onder afdrukvoorbeeld vind je een icoontje ‘tekst passend maken’). o Moet ik het volledige document afdrukken? Selecteer een deel en druk dat af. Bij webpagina’s of mails kan je het stuk dat je wil afdrukken, kopiëren in een document dat je vervolgens afdrukt. Heeft de printer een teller? Communiceren over het papierverbruik is handig om te sensibiliseren!

December 2008

9

De Vaart - 2008-2009 - nr. 3 - kerst 2008  
De Vaart - 2008-2009 - nr. 3 - kerst 2008  

De Vaart - 2008-2009 - nr. 3 - kerst 2008

Advertisement