Page 1

maart 2014 jaargang 1 nummer 1

onafhankelijk medium | online op vblad.nl

SNEAK PREVIEW! 'Eerlijkheid en respect vind ik belangrijk'

“Kent u dat huisblad dat publiek gaat?”


2 // VARIA

Koppen snellen op

Vblad.nl Voedselbank Sittard nog zeker twee jaar aan Odasingel

Het steunpunt van de Voedselbank LimburgZuid blijft nog zeker de komende twee jaar aan de Odasingel gevestigd. Dat heeft het stadsbestuur van de gemeente Sittard-Geleen besloten. Het besluit is mede naar aanleiding van de groeiende wachtlijst bij de organisatie genomen.

‘Onmacht bij betalen boete? Dan geen celstraf meer!’

Kantonrechters scherpen de regels voor het betalen van boetes aan, zo meldt de Raad voor de Rechtspraak. Wie zijn boete écht niet kan betalen, hoeft de cel niet in.

‘Verplicht vrijwilligerswerk mogelijk in strijd met verdragen’

Verplicht worden om vrijwilligerswerk doen in de bijstand? Dat kan in strijd zijn met het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Aldus hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen van de Tilburgse Universiteit zaterdag in BN/De Stem, naar aanleiding van de kabinetsplannen om van bijstandsgerechtigden een ‘tegenprestatie’ voor hun uitkering te vragen.

Lees de hele verhalen op www.vblad.nl

Hier kan uw advertentie staan!


COVERSTORY \\ 3

“Kent u dat huisblad dat publiek gaat?” Het is gelukt! Als je dit artikel namelijk leest, heb je namelijk ons gloednieuwe magazine – het allereerste échte Vblad – in je handen. Daar zijn we best trots op, want het is een hele prestatie om een blad mét bijbehorende website in elkaar te zetten. Wat is er allemaal aan vooraf gegaan? Vblad blikt terug op de afgelopen tijd tot nu.


MANDY KOOKT \\ 9

Mandy kookt

Gehakt Parmentier Elke editie van Vblad heeft Mandy weer een hartstikke lekker recept voor je. Deze keer is dat Gehakt Parmentier.

Voor dit gerecht heb je nodig: 1 kilo geschilde en in kleine blokjes sneden, gaargekookte aardappelen, 600 gram gemengt gehakt, 50 gram boter, 1 soeplepel bloem, 2 grof gehakte uien, 1 blik á 400 gram tomaten in blokjes, 100 gram geraspte kaas, 2 teentjes geperste knoflook, peper, zout, nootmuskaat, 30 gram margarine en 1 eigeel nodig hebben. Hoe maken we het? Om te beginnen verwarmen we de oven voor op 200°C. Dan laten we 50 gram boter smelten en stoven hierin de uien glazig. Dan doen we het gehakt erbij en kruiden het met peper, zout en 1 teentje geperste knoflook. We bakken het gehakt in zo’n 5 minuten rul( rulbakken is alroerend het vlees gaarbakken.) Dan roeren we 1 soeplepel bloem door het gehaktmengsel en overgieten het met de tomatenblokjes en laten vervolgens de saus op een zacht vuur zo’n 20 minuten suddderen. Dan prakken we de gaargekookte aardappelen fijn met een stamper. We roeren de margarine en eigeel door de aardappelpuree en kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat. Dan scheppen het gehakt in de ovenschaal en bedekken het met een laag aardappelpuree en bestrooien het met geraspte kaas. Tot slot gratineren we het gehakt parmentier zo’n 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Meer recepten op www.vblad.nl

Pauperpils vs. Yuppenwijn: vooroordelen weggenomen! ‘Gek is het om van te worden, die vooroordelen! Zoals ‘bijstandstrekkers willen niet werken’. Overal zit een nuance in, of het is gewoonweg grote kolder. In de rubriek Pauperpils vs. Yuppenwijn probeert Sjeng die vooroordelen op te zoeken en weg te nemen. Bijstandstrekkers? Die willen niet werken! Onzin, en ontzettend generaliserend. De Nederlandse samenleving stevent op de zieligheids zelve af, door deze groep mensen het plakkaat van profiteur op te plakken. Onder hen is altijd een groepje te vinden dat écht niet wil, maar een groot deel solliciteert zich een slag in de rondte, en wordt zelfs op de simpelste baan niet aangenomen! Aan alle veroordelers de oproep om eens een dagje UWV te doen! Wat is namelijk het geval? We leven in een werkgeversmarkt. Werk-geversmarkt! Oftewel: slikken of stikken. De werkgever kan doen en laten wat-ie wil, tot 2024. Dan zou er weleens een ommekeer kunnen komen. Ook heb je mensen die dolgraag willen, maar – door wat dan ook – niet kunnen werken. Dat hoeft niet eens lichamelijk te zijn! Geestelijke mishandeling in het verleden, waardoor je je niet meer veilig voelt, kan zelfs al een reden zijn. Toch zijn veel van die mensen toch bezig, als mantelzorger of vrijwilliger. Dus hoezo, bijstandstrekkers willen niet werken!? Yuppen? Dat zijn allemaal graaiers! Ook dat is je reinste bullshit. Toegegeven: je hebt er grootverdieners bij zitten – Michiel Boersma van Prorail, of Dirk Scheringa, het toppunt van hebzuchtigheid. Maar je hebt ook groepen mensen die zich met liefde voor anderen inzetten. Neem bijvoorbeeld zanger René Froger, die weet hoe het is om straatarm te zijn, maar ook om een riant inkomen te hebben. Of Henny Huisman, die af en toe zelfs terug schijnt te verlangen naar een minder rijk leven?

Vblad - 'n Sneak Preview  

Zo, alvast een kleine inkijk in het allereerste nummer van Vblad. 20 maart verschijnt het gehele eerste nummer!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you