Page 21

julian barnes

Wijsneus in de keuken gebonden 160 blz. ca. € 18,95 geïllustreerd formaat 13,5 x 19,5 cm oorspronkelijke titel The Pedant in the Kitchen (Atlantic Books) vertaling Ronald Vlek omslag Roald Triebels isbn 978 90 450 2532 2 nur 320 oktober 2013 ook als e-book

Wie zelf kookt, weet dat er werelden van verschil bestaan tussen recept en eind­ product. Of het gerecht op tafel nu tot triomf of teleurstelling leidt – bij het lezen van het kookboek heerst vooral twijfel. Hoe groot precies is een ‘klontje’? Is een ‘toefje’ meer of juist minder dan een ‘klod­ der’? Hoe groot is een middelgrote ui? En wat is het verschil tussen ‘fijnsnijden’ en ‘fijn­hakken’? De keukenwijsneus wil het allemaal weten en zoekt het tot in de puntjes uit, wat zijn kookkunsten niet altijd ten goede komt. Met onnavolgbare zelfspot doet Julian Barnes verslag van zijn jarenlange zoek­ tocht naar gastronomische precisie en culinaire verrukking.

‘Het grappigste stuk culinaire proza dat je ooit zult lezen.’ — The Times ‘Iedereen die houdt van eten, moet Wijsneus in de keuken lezen. Je zult erdoor bakken met geld besparen die anders waren opgegaan aan kookboeken en keuken­gereedschap.’ — Daily Express

Wijsneus in de keuken is de perfecte troost voor iedereen die ooit uit frustratie een kookboek door het keuken­raam wilde smijten, en een must-read voor alle liefhebbers van Barnes.

Voor zijn roman Alsof het voorbij is won julian barnes in 2011 de Man Booker Prize. Van deze roman zijn in Neder­land en België inmiddels meer dan 50 000 exemplaren verkocht. In het voorjaar van 2013 ver­ scheen Hoogte­­verschillen.

‘Een geestig meesterwerk en scherpzinnig.’ — The Herald Tribune

41

Nonfictie najaar 2013  
Nonfictie najaar 2013