Voorjaarsaanbieding 2023 Alfabet uitgevers

Page 1

Alfabet Uitgevers

Voorjaar 2023


Voorjaar. Tijd om te lezen. Alfabet Uitgevers.


4 CATHALIJNE BOLAND 8 BASTIAN OBERMAYER & FREDERIK OBERMAIER 12 COEN VERBRAAK 16 CAROLINE VAN KEEKEN 20 PETER GIESEN 24 WILLEM VAN DER DOES 28 JAPKE-d. BOUMA 32 MATHIJS DEEN 36 ROSA DE WINTER-LEVY & RONIT PALACHE 40 LENNEKE BERKHOUT 44 KAIJA PUURA 48 EVA TAYLOR-TAZELAAR 52 HERMAN VAN VEEN 53 JAMES GRAY


HIJ WAS EEN VAN DE DIRECTEUREN VAN DE HOLLAND-­ AMERIKA

LIJN,

DIE

ROND

1900

BIJNA EEN MILJOEN ­ MIGRANTEN NAAR DE N I E U W E W E R E L D B R A C H T. I N 1 9 1 2 B E G O N ­


­G E O R G E R E U C H L I N A A N Z I J N V ­ EERTIENDE R E I S O V E R D E N O O R D - A T L A N T I S C H E O C E A A N .­ ­V A N A F D E T I T A N I C S T U U R D E H I J Z I J N V R O U W

Bettmann/Contributor/Getty Images

NOG EEN OPGEWEKT – LAATSTE – TELEGRAM.


CATHALIJNE BOL AND

Reuchlins reis

Een geschiedenis van landverhuizers en achterblijvers

H

et levensverhaal van George Reuchlin is verknoopt met de Europese ­Exodus. Er zat een oceaan van verschil tussen zijn bestaan als eersteklas­passagier en dat van de landverhuizers in de derde klas. Maar één ding ­deelden zij: het ­verlangen naar een eigen thuis.

Cathalijne Boland heeft altijd in de wereld van boeken en tijdschriften gewerkt, als redacteur en schrijvend jour­ nalist. Reuchlins reis is haar

In 1891 reist jonkheer George Reuchlin op het nieuwste schip van de Holland-­ Amerika Lijn naar New York. Zijn vader Otto is medeoprichter van de ­Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. George is zestien, maar het ligt al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Ruim twintig jaar later, in 1912, stapt George aan boord van de Titanic. Hij overleeft de ramp niet. Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in zijn gezin en ver daarbuiten. Tussen George’ ­eerste en laatste oceaanreis emigreerden rond de veertien miljoen Europeanen naar Amerika, onder wie vele Joden uit Rusland en Oost-Europa. De Holland-­ Amerika Lijn speelde samen met andere stoomvaartmaatschappijen uit Europa een cruciale rol in deze uittocht. Zonder hun onderlinge wedloop om het grootste schip had de trek naar de Verenigde Staten nooit zo’n massaal karakter ­kunnen krijgen.

debuut.

Voor de lezers van ­Annejet van der Zijl en Judith Koelemeijer 2023: 150 jaar HollandAmerika Lijn

6 APRIL 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 464 PAGINA’S, GEÏLLUSTREERD / NUR 320 /ISBN 978 90 213 4055 5 / € 24,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4056 2 / € 12,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO PETER ARNO BROER

6
De cia, de nsa, mi6 en de Mossad: allemaal zijn ze op zoek naar die ene geheimzinnige wapenhandelaar.

Hij kan alles leveren. Alles. Zolang je maar betaalt.

Hij heet Li Fangwei, maar experts noemen hem ook wel

De De gevaarlijkste man van de wereld. >


BASTIAN OBERMAYER & FREDERIK OBERMAIER

De gevaarlijkste man van de wereld Het nieuwe boek van de auteurs van Panama Papers

D

e FBI heeft een prijs op zijn hoofd gezet: vijf miljoen dollar. Al twee keer werd hij aangeklaagd en veroordeeld. Er is alleen één probleem: niemand kan hem ­vinden. De geheimzinnige Karl Lee, een alias van Li Fangwei, houdt zich ergens in China verborgen. Het lijkt erop dat hij machtige vrienden heeft in de Volks­republiek. Li is een gewetenloze wapenhandelaar. Hij kan alles leveren, kruis­rakketten bijvoorbeeld. Niet voor niets wordt hij ook wel Rocketman ­genoemd. Elke dictator mag bij hem een bestelling plaatsen. Zo is hij hof­ leverancier van Iran. De CIA, de NSA, MI6 en de Mossad maken al jaren jacht op hem, maar telkens weet hij te ontsnappen. Bastian Obermayer en Frederik ­Obermaier, de auteurs van Panama Papers, besluiten hem te zoeken. Ze volgen zijn spoor – het geld en de wapendeals – over vier continenten. Ze begeven zich onder spionnen en komen in loopgraven terecht, om uiteindelijk te arriveren voor de poorten van Fangweis grootste fabriek. En daar gaan ze naar binnen.

Bastian Obermayer & Frederik Obermaier zijn de auteurs van de internationale bestseller Panama Papers, waar­ voor ze in 2017 een Pulitzerprijs ontvingen. Ze publiceerden ook over de Paradise Papers en re­ centelijk over de geheimen van de Zwitserse banken. Voor hun boek over Li Fangwei werkten ze samen met onderzoeksjour­ nalist Philipp Grüll en China-­ correspondent Christoph Giesen.

13 APRIL 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 336 PAGINA’S / NUR 321 / OORSPRONKELIJKE TITEL RAKETENMANN VERTALING ALEXANDER VAN KESTEREN & ERIK DE VRIES / ISBN 978 90 213 4208 5 / € 22,99 / ISBN E-BOOK 978 90 213 4209 2 / € 14,99 OMSLAGONTWERP JAN VAN ZOMEREN / AUTEURSFOTO FRIEDRICH BUNGERT, ANP

10In mei 1948 werd de staat Israël gesticht. Na het einde van de oorlog en de verschrikkingen van de Holocaust hadden veel Nederlandse Joden hun hoop gevestigd op deze jonge staat. In zijn nieuwe boek Israël beschrijft Coen Verbraak de Hollandse zoektocht naar het beloofde land.


Nationaal Archief/Willem van de Poll


COEN VERBRAAK

Israël

De Hollandse ­zoektocht naar het beloofde land

75

jaar geleden werd de staat Israël gesticht. Ter gelegenheid daarvan sprak Coen Verbraak met een breed palet aan mensen; van jong tot oud, ­bekend en onbekend. Maar allemaal hebben ze diezelfde liefde voor Israël. Waarom gingen ze er wonen? En waarom keerden sommigen toch weer terug? Sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat geen vanzelfsprekendheid? ­Verbraak tekent verhalen op over hoopvolle tijden en bange dagen. Hij spreekt getuigen van de Zesdaagse Oorlog, de aanslagen op de Olympische Spelen, het Eichmann-proces en de Intifada. Hij schrijft over Sabra en Shatila en de geheime dienst Mossad. Dit boek is niet alleen een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden, maar ook een portret van de Joodse gemeenschap in Nederland.

Coen Verbraak wordt ­beschouwd als een van de meest spraakmakende inter­ viewers van Nederland. Hij schreef meerdere boeken; bij Alfabet verscheen in 2021 De Molukkers. Zijn tv-serie Kijken in de Ziel werd be­ kroond met de Zilveren ­Nipkowschijf. Eerder maakte hij onder ­andere de series Wij willen leven!, Onze jongens op Java en een tweeluik over ­Srebrenica, waarvoor hij de Sonja Barend Award ontving.

11 MEI 2023 / GEBONDEN / 12,5 X 20 CM / 256 PAGINA’S / NUR 320 / ISBN 978 90 213 4213 9 / € 22,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4214 6 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO FRANK RUITER, LUMEN

14


‘De verhalen die Verbraak optekent zijn indringend en confronterend. Ze laten zien hoe belangrijk het is om je te verdiepen in de denk- en leefwereld van de ander.’ Friesch DagbladIk zet het koffiezetapparaat aan, haal kopjes uit de gootsteen en was ze af. Zonder mij was het hier nog veel i­ngewikkelder. Ik weet dat ze het weten, al zeggen ze het nooit. Misschien dat ik daarom heel even had getwijfeld vanmorgen. Het was nog geen acht uur, en ik lag nog niet zo heel lang in bed toen mijn vader belde. Hij bleef maar bellen. Ik kon ook niet opnemen, dacht ik, dit was tenslotte niet echt hoe ik me het begin van deze dag had voorgesteld.

Avondmensen. Een tragikomische familieroman.


CAROLINE VAN KEEKEN

Avondmensen

Een indringend romandebuut

D

e dag dat Boris terugkeert naar huis verandert alles, terwijl het leven tegelijker­tijd doorgaat zoals het was. De jongste dochter vindt het maar niks dat ze weer met haar broer onder één dak woont. De oudste dochter probeert te redden wat er te redden valt. Voor buitenstaanders lijkt hun gezin zoals elk ­ander, maar binnenskamers gaat niets zoals het zou moeten gaan. Moeder is verhuisd naar de zolder omdat ze tijd nodig heeft voor zichzelf, terwijl vader verbeten ­probeert het gezin bij elkaar te houden. Hoe krampachtiger de gezinsleden ­proberen houvast te vinden, hoe verder ze van elkaar verwijderd raken. En toch is lang niet alles besloten. Caroline van Keeken laat haarscherp zien hoe machte­loos mensen tegenover elkaar kunnen komen te staan. Door haar lichte toon zijn de personages in al hun onbeholpenheid even tragisch als ­geestig. Avondmensen is een pijnlijk herkenbare en indringende roman.

Caroline van Keeken (1988) schreef eerder de verhalen­ bundel Zo worden wij niet. Met het daarin opgenomen ‘Ljoeda’ won ze in 2015 de NPO Verhalenwedstrijd. Ze publiceerde in De Gids en maakte voor de vpro de radiodocumentaire Broederliefde en het hoorspel ­Misschien hadden we dit niet moeten doen. Avondmensen is haar romandebuut.

6 APRIL 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 256 PAGINA’S / NUR 301 / ISBN 978 90 213 4042 5 / € 22,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4043 2 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO FJODOR BUIS

18


Over Zo worden wij niet: ‘Avontuurlijk, zeer ­geestig, bijtend en aan­ genaam verontrustend.’ Thomas Verbogt


Bridgeman Images

IN 1885 O NTWIKKE TER ­WERE LDE CARL LD. ANDE BENZ DE RHALVE E PRODUCT EERSTE A EUW LATE IE VAN DI UTO R, IN 2035 EZELFDE ,W AUTO IN E UROPA G ORDT DE ESTAAKT.


IN DE MANIER V TUS SENTIJD HEEF AN L T DE VIER WIE SCHREEF EVEN COMPLEET VERANDE LER ONZE ­ EEN ­CULT RD UURGESC HIEDENIS . PETER GIESEN VAN DE A UTO.


PETER GIESEN

Autopia

Hoe de auto onze wereld veranderde

W

as het aanvankelijk vooral een speeltje voor rijke avonturiers die de roes van snelheid en een flirt met de dood zochten, gaandeweg werd de auto de p ­ arel van de consumptiemaatschappij. Hij bood de bezitter vrijheid en flexibiliteit. Dankzij de auto konden mensen op vakantie en ontdekten zij de natuur. Met de auto trokken de stedelingen naar groene voorsteden. Wonen werd gescheiden van werken en winkelen, de sociaal gemengde stad maakte plaats voor bubbels van hoger- en lageropgeleiden. Alleen autobezitters namen deel aan de moderne tijd. In Autopia laat Peter Giesen zien hoe de auto onze wereld compleet veranderde. Hij beschrijft hoe ondernemers en ontwerpers als Henry Ford, André Citroën en Ferdinand Porsche er een massaproduct van maakten. Hij vertelt over dichters en artiesten als Bertolt Brecht en Elvis Presley, die vielen voor de charme van het voertuig. En hij werpt een blik in de toekomst. Peter Giesen schrijft een requiem voor de auto met verbrandingsmotor, de machine die ander­halve eeuw het brandpunt van onze dromen was.

Peter Giesen studeerde ­geschiedenis in Utrecht ­ waar­­na zijn loopbaan in de journa­listiek begon. Voor de Volkskrant was hij vijf jaar lang werkzaam als correspon­ dent in Parijs. Hij schreef ­vervolgens het boek Retour de France, dat op de shortlist van de ­Brusseprijs stond.

30 MAART 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 288 PAGINA’S, GEÏLLUSTREERD / NUR 320 / ISBN 978 90 213 4030 2 / € 22,99 ISBN E-BOOK / 978 90 213 4031 9 / € 14,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO PETER ARNO BROER

22


‘Retour de France is een ­origineel en scherp­ zinnig boek. Zijn relaas is door­drongen van een ­aanstekelijke liefde voor cultuur, ­geschiedenis en landschappen.’ Bas HeijneOver de – soms gruwelijke – experimenten die de afgelopen 250 jaar op mensen in p­ sychische nood zijn uitgeprobeerd. Een avontuurlijke en schokkende reis door de geschiedenis van de psychiatrie.


WILLEM VAN DER DOES

De magie van genezing

De fascinerende ­geschiedenis van de psychiatrie

D

e geschiedenis van de geneeskunde is vol triomfen, maar tegelijkertijd is het een horrorverhaal. Niemand zou vandaag de dag behandeld willen worden als de psychiatrische patiënt van een halve eeuw of langer geleden. Gedreven door psychisch leed dat de artsen zagen, werden radicale behandelingen uit­ geprobeerd op levende proefpersonen. In naam van onderzoek en vooruitgang zijn de afgelopen eeuwen talloze slachtoffers gevallen. In De magie van genezing beschrijft hoogleraar Willem van der Does fascinerende episodes uit de geschiedenis van de psychiatrie. Op onderhoudende wijze vertelt hij over hoe de ­werking van hypnose en het placebo-effect werden ontdekt, hoe de uitvinder van lobotomie – een radicale en levensgevaarlijke behandeling – werd bekroond met de Nobelprijs, en hoe psychedelica decennia geleden al succesvol werden ingezet. Wat hebben we geleerd van de spectaculaire ongelukken ­onderweg en welke weg is er nog te gaan?

Willem van der Does is hoogleraar en afdelingshoofd Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden en direc­ teur volwassenenzorg van het Leids Universitair ­Behandelen Expertise ­Centrum. Hij schreef verscheidene popu­ lairwetenschappelijke ­boeken, waarvan in totaal meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Zweeds

16 FEBRUARI 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 256 PAGINA’S / NUR 320 / ISBN 978 90 213 4139 2 / € 22,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4140 8 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP STUDIO ROUWHORST + VAN ROON / AUTEURSFOTO PETER ARNO BROER

26


Over eerder werk: ‘Aanstekelijk.’ EW Magazine

‘Zowel verhelderend als aansprekend.’ de Volkskrant

‘Uiterst humoristisch.’ De Psycholoog


geen we meer zo de onm experti Japke-d.


erkdag zonder misbare tise vaN . Bouma!


JAPKE-d. BOUMA

Afscheuren is het nieuwe doorpakken De onmisbare scheurkalender!

W

e hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover. ­Komend jaar verschijnt de eerste echte Japke-d. Bouma-scheurkalender! De ­ergste jeukwoorden, de scherpste oneliners om je collega’s mee om de oren te slaan, de beste tips om van nutteloze vergaderingen af te komen, de gênantste blunders tijdens het zoomen, de grootste clichés in vacatures – op deze scheur­ kalender staan ze allemaal. Om elke dag lekker je frustraties, dromen, ambities en liefde voor je werk mee weg te scheuren. Met de briljante observaties van ­kantoorgoeroe Japke-d. Bouma kun je het dagelijks leven weer aan!

Japke-d. Bouma schrijft ­wekelijks een column in NRC Handelsblad over werk, het leven, carrière en (kantoor)taal. Eerder verschenen Gids voor de kantoorjungle, Uitrollen is het nieuwe doorpakken, Ga lekker zélf in je kracht staan, Mag ik even iets tegen je aanhouden?, Werken doe je maar thuis, Hoe vind je zélf dat het gaat?, De 19

nder de hilarische Geen dag meer zo ke-d. Bouma inzichten van Jap

9 AUGUSTUS 2023 / SCHEURKALENDER / 13 X 18 CM / NUR 014 / ISBN 978 90 213 4216 0 / € 17,50 OMSLAGONTWERP MOKER ONTWERP / AUTEURSFOTO ARJEN HOOIJ

30

dingen die je nooit met je collega’s moet doen en Ik kan nu niet bellen want ik zit in een call.


Over De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen: ‘Je kan eigenlijk niet meer naar je werk zonder dit boek.’ Gerard Ekdom

‘Journalist en kantoorwatcher Japke-d. Bouma schreef opnieuw een boek dat elke werknemer zou moeten lezen.’ Algemeen Dagblad


‘Mathijs Deen snapt hoe een goede detective­roman in ­elkaar hoort te ­zitten. Een ­perfect uitgewerkte plot.’ Vrij Nederland


‘Het is bijzonder om te zien hoe goed Deen het ­métier van het thrillerschrijven ­beheerst.’ NRC Handelsblad


MATHIJS DEEN

De Duiker

Een nieuwe, confronterende zaak voor Liewe Cupido

A

ls een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vracht­ vaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker: zijn handen gevouwen en de polsen met handboeien vastgemaakt. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op ­Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Zijn verhalen­ bundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceer­ de hij het alom geprezen De Wadden, waarvan ruim 30.000 exemplaren zijn verkocht. Hij publiceerde zowel non-fictie als romans, die zeer lovend werden ontvangen en in verschillende vertalingen werden uitgebracht.

9 MEI 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 256 PAGINA’S / NUR 305 / ISBN 978 90 213 4115 6 / € 20,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4116 3 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO PETER ARNO BROER /

34


‘Met rechercheur Liewe ­ Cupido lijkt een nieuw ­detective-icoon geboren.’ Dagblad van het Noorden

‘Wat kan Deen (…) prachtig schrijven. Hoe treffend zet hij een veelheid aan aansprekende personages neer, hoe ­ingenieus steekt zijn plot in elkaar in deze waddenthriller.’ Het Parool

‘Deen weet met mooie ­ dialogen en een fraaie ­ schrijfstijl de sfeer van het fascinerende gebied goed op te ­roepen. En dan is er ook nog een fijn plot om te ­ontrafelen.’ Trouw

10.000 EXEMPL ARE VERKOC N HT


Tijdens de oorlog probeerde Rosa de Winter-Levy met haar gezin uit handen van de bezetter te blijven. Ze dook onder, maar werd verraden. Rosa overleefde Auschwitz en keerde terug naar ­Nederland. In een opvang­kamp in Limburg vond zij haar dochter ­terug, haar man bleek te zijn vermoord. In de zomer na de bevrijding deed zij verslag van de ­verschrikkingen die zij in ­Auschwitz had meegemaakt. Haar boek verscheen bij een kleine uit­geverij, werd nauwelijks ­opgemerkt en verdween vervolgens in de archieven. Nu verschijnt haar getuigenis ­opnieuw.ROSA DE WINTER -LEVY

In Birkenau

Een indringend ­verslag. Met een voor- en nawoord van Ronit Palache

I

n de laatste trein die vanuit Westerbork vertrok ­naar Auschwitz bevond zich Rosa de Winter-Levy met haar man en haar dochter. In Auschwitz werd ze direct na aankomst ruw gescheiden van haar man. Ze belandde in Birkenau, waar ook haar dochter van haar werd afgenomen. Ze raakte bevriend met Edith, de ­moeder van Anne Frank, die ook gescheiden was van haar ­familie. Edith stierf in Rosa’s armen, zelf ontsnapte ze op wonderbaarlijke wijze aan de dood. In de ziekenbarak van het door de SS verlaten kamp werd ze bevrijd door de Russen. ­Lange tijd verkeerde ze in on­ zekerheid over het lot van haar man en haar dochter. Maanden na de bevrijding sloot ze haar dochter weer in haar armen; haar man bleek te zijn vermoord. Nog diezelfde zomer deed ze verslag van de verschrikkingen die ze had meegemaakt. In ­Birkenau is een uitzonderlijk directe en zeer aangrijpende getuigenis.

Rosa de Winter-Levy werd op 9 juni 1905 ­geboren in G ­ elsenkirchen (Duitsland). Haar ouders stierven aan de Spaanse Griep, waarna de jonge Rosa naar N ­ ederland kwam. In 1927 trouwde ze met Emanuel de Winter, die een slagerij had in Zutphen. Een jaar later werd hun enige kind geboren: Judy. Rosa de Winter-Levy overleed in 1985.

2 MAART 2023 / GEBONDEN / 12,5 X 20 CM / 112 PAGINA’S / NUR 320 / ISBN 978 90 213 4206 1 / € 19,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4207 8 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO KEKE KEUKELAAR

38


In een uitgebreid voorwoord reconstrueert Ronit Palache het leven van Rosa de Winter vóór de bezetting. In het nawoord beschrijft Palache het leven van Rosa en haar dochter na hun terugkeer uit Auschwitz. Ronit Palache (1984) was tien jaar werkzaam in de literaire wereld. Ze publiceerde het boek Ontroerende Onzin. De joodse identiteit in het ­Nederland van nu en bloem­lezingen van het werk van Ischa Meijer, ­ Renate Rubinstein en Andreas ­Burnier. Ze schreef voor diverse kranten en ­bladen en werkte als redacteur bij talkshows. Dit jaar begon ze aan een promotieonderzoek aan de ­Universiteit van Amsterdam naar ­geloofsverlaters in ­Nederland


Het is van alle tijden: het aanleggen en onderhouden van een tuin. Maar wie kon zich enkele eeuwen geleden een ‘speeltuin’ of een buitenhuis ­veroorloven en hoe zagen die tuinen eruit?


classicpaintings / Alamy


LENNEKE BERKHOUT

Hoveniers en tuinbazen Over tuinieren door de eeuwen heen

E

euwenlang bleef alles min of meer hetzelfde in de Nederlandse tuin, maar vanaf de zeventiende eeuw buitelden de ontwikkelingen over elkaar heen: er ­werden uitheemse planten gekweekt en nieuwe technieken ontwikkeld. Aan de hand van het leven en werk van hoveniers en kwekers verhaalt historicus ­Lenneke Berkhout over de fascinerende veranderingen in het tuinieren. Zo ­beschrijft ze hoe een briljante meesterhovenier aan het Oranjehof het beheer kreeg over de Engelse koninklijke tuinen. Ze vertelt over een avontuurlijke tuinmanszoon die naam maakte met het kweken van rijpe bananen en een aan­ stelling kreeg als botanisch directeur van Schloss Schönbrunn in Wenen, over internationale handelsnetwerken, over hoe de tulpenkoorts de een stinkend rijk maakte en een ander failliet liet gaan, over eigenzinnige tuinarchitecten en plichtsgetrouwe tuinbazen in dienst van de adel. Hoveniers en tuinbazen is een heerlijke geschiedenis vol bloeiende tuinen, weelderige parken en royale kassen – maar het beschrijft ook het einde van een tijdperk.

Lenneke Berkhout (1959) is historicus en gefascineerd door tuingeschiedenis. In 2020 pro­ moveerde ze op dit onderwerp en verscheen de publiekseditie van haar proefschrift Hoveniers van Oranje. Ze publiceert in diverse tijdschriften over his­ torische moestuinen.

Met een Met een voorwoord voorwoord van van ­MathijsDeen Deen ­Mathijs

23 FEBRUARI 2023 / GEBONDEN / 12,5 X 20 CM / 224 PAGINA’S, GEÏLLUSTREERD / NUR 320 / ISBN 978 90 213 4080 7 / € 22,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4081 4 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO PETER ARNO BROER

42
Voor de l ez e r s v an P h i l i p pa Perry

Een kind wordt geboren zonder handleiding en opvoeden is een ­razend ­ingewikkelde klus. Er zijn ­dagelijks talloze kleine en ­grotere ­uitdagingen die je als ­ouder het hoofd moet bieden. De belangrijkste en ­ingewikkeldste vraag is: hoe voed je een kind op tot een sociaal ­betrokken, zelfbewust en gelukkig persoon?


KAIJA PUURA

Hoe je ­kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld De geheimen van Scandinavisch ­ouderschap

A

l vijf jaar op rij worden de inwoners van Finland uitgeroepen tot de ­gelukkigsten ter wereld. In Hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld ­ont­rafelt kinderpsychiater, ouder en inmiddels ook grootouder Kaija Puura de geheimen van Scandinavisch ouderschap. Puura schrijft geen droge hand­ leiding, maar een empathische gids waarin ze wetenschappelijk onderzoek ­combineert met persoonlijke ervaringen en anekdotes. Daarbij put ze rijkelijk uit voorvallen uit het dagelijks leven. Van emotieregulatie tot de ontwikkeling van eigenwaarde, van het belang van routines tot het stimuleren van creativiteit – Puura laat op een heldere manier zien hoe je een kind opvoedt tot een zelf­ standige en positieve volwassene. Daarbij beperkt ze zich niet tot de kleuter­jaren, maar laat ze de hele opvoeding de revue passeren – tot je kind is uitgegroeid tot een van die gelukkigste, maar ook sociaal betrokken mensen ter wereld.

Kaija Puura (1961) is hoog­leraar Kinderpsychiatrie en hoofd van de afdeling Kinderpsychiatrie in het academisch ziekenhuis van Tampere University. Al meer dan dertig jaar doet ze onderzoek naar jonge kinderen. D ­ aarnaast is ze directeur van de World Asso­ciation for Infant Mental ­Health en vicevoor­zitter van de International Associa­tion for Child and ­Adolescent Psy­chiatry and Allied Professions.

23 FEBRUARI 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 204 PAGINA’S / OORSPRONKELIJKE TITEL NÄIN KASVATAT LAPSESTASI MUKAVAN AIKUISEN VERTALING ANNEMARIE RAAS / NUR 854 / ISBN 978 90 213 4196 5 / € 19,99 / ISBN E-BOOK 978 90 213 4197 2 / € 9,99 OMSLAGONTWERP JAN VAN ZOMEREN / AUTEURSFOTO HARRI HINKKA

46Het verhaal van een NEDERLANDSE VERZETSVROUW dat een INTERNATIONALE BESTSELLER werd


‘Sabine en ik waren tegelijkertijd Nederlandse gevangenen in de hel van concentratiekamp ­Ravensbrück. Eva Taylor ­beschrijft het zo goed in dit boek. We hebben allebei geleefd met de fysieke en mentale ­littekens die we overhielden aan deze ­verschrikkelijke tijd.' Selma van de Perre, auteur van Mijn naam is Selma ‘Een verdrietig en prachtig boek dat een licht werpt op stille heldhaftigheid in donkere ­tijden.’ Lucy Adlington, New York Times-bestsellerauteur van De kleermaaksters van ­Auschwitz ‘Ik ben van dit geweldige ­verhaal over moed en over­leven gaan houden. Dit boek is hartver­ scheurend en hart­verwarmend tegelijk. Ik vond het ­moeilijk om het weg te l­eggen.’ Lana Kortchik, bestsellerauteur van Daughters of the Resistance

‘Over deze vrouw wil je wel een boek lezen. Sabines ­oorlog is een liefdevol ge­schreven eerbetoon. Het leest als een roman.’ NRC Handelsblad ‘Intrigerend (...). Een mee­slepend boek voor iedereen die geïnte­ resseerd is in waar­gebeurde ­oorlogsverhalen.’ Doug Gold, auteur van ­inter­nationale bestseller Het briefje door het hek


EVA TAYLOR-TAZEL AAR

Sabines oorlog Het onvertelde verhaal van het meisje uit S ­ oldaat van ­Oranje

S

abine had een onbezorgde jeugd. Ze hield van feestjes en ze zeilde graag. Ze was bevriend met Erik Hazelhoff Roelfzema, de latere Soldaat van Oranje. Toen de oorlog uitbrak rolde ze het verzet in. Maar ze werd verraden en werd talloze malen gewelddadig verhoord. Via Kamp Amersfoort en Ravensbrück kwam ze de laatste oorlogsmaanden in het gruwelijke Mauthausen ­terecht. Eva, Sabines dochter, vindt na haar moeders dood een archief, met daarin ­liefdesbrieven van piloot Taro, die met zijn Spitfire neerstortte, en van Sabines tweede geliefde Gerard, die door de Duitsers werd geëxecuteerd. Ze vindt piepkleine briefjes van Sabine, die ze vanuit de gevangenis stiekem aan haar moeder stuurde. En ze stuit op een stapel hartstochtelijke, maar ook angst­ aanjagende liefdesbrieven van ene Gebele, een Duitse kapo die in Maut­hausen Sabines leven zou redden. Aan de hand van al deze documenten reconstrueerde Eva het nooit eerder vertelde en aangrijpende verhaal van ­Sabines oorlog.

Eva Taylor-Tazelaar is de dochter van Sabine Zuur en Peter Tazelaar. Ze werd gebo­ ren in Den Haag maar woont al lange tijd in Engeland.

Internationale bestseller 60.000 exemplaren verkocht

31 JANUARI 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 256 PAGINA’S, GEÏLLUSTREERD / VERTALING BERT NATTER / NUR 320 ISBN 978 90 213 4205 4 / € 19,99 / ISBN E-BOOK 978 90 213 4005 0 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA / AUTEURSFOTO RICHARD LINNETT /

50


51


HERMAN VAN VEEN

Moeders

Lofzang op alle moeders

I

n Moeders gaat Herman van Veen terug naar de plek waar hij werd geboren: de Kievitdwarsstraat in Utrecht. Hij schrijft over zijn moeder, zijn grootmoeders en over zijn dochter die moeder werd. Over zijn eerste viooljuf, met wie hij er een moeder bij kreeg, en over zijn reservemoeders tante Femmie en tante Klaasje. Een hartverwarmende ode aan waar we vandaan komen, hoe dat ons vormt en waar we mee verbonden blijven.

€ 15,-

Herman van Veen (1945) is geboren en getogen in Utrecht, waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theater­ debuut met het soloprogram­ ma Harlekijn. Sindsdien reist

Ze vragen of wij wel gegeten hebben, of onze jassen warm genoeg zijn, hebben kusjes voor op zere plekjes. Weten hoe je vlekken uit een blouse krijgt, hoe je kralen aan een draadje rijgt. Ze weten waar de sla goedkoper is, en wat er goed is aan een kerk, en wat mis. Ze zitten aan je bed als je de bof hebt, zeggen: ‘Schat, je vader had dat ook.’ Voor hen word je nooit ouder dan een jaar of elf, ze houden meer van jou dan van zichzelf. Zeggen: ‘Let maar op mijn woorden, je zult nog aan me denken als ik er niet meer ben.’ Moeders.

hij de hele wereld rond met zijn voorstellingen. Voor zowel zijn artistieke werk als zijn inzet voor projecten ten behoeve van vrede, vrijheid en verbondenheid is hij tallo­ ze malen onderscheiden.

15.000 EXEMPL AREN VERKOCHT 9 MAART 2023 / GEBONDEN / 12,5 X 20 CM / 256 PAGINA’S / € 15,00 / NUR 302 / ISBN 978 90 213 4211 5 / € 15,00 ISBN E-BOOK 978 90 213 4072 2 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA

52


JAMES GRAY

Max Verstappen

Gloednieuwe, ­geactualiseerde editie

I

edere liefhebber herinnert zich die zinderende race op zondag 13 december 2021, toen Max Verstappen zijn rivaal Lewis Hamilton versloeg en wereld­ kampioen werd. Ook in 2022 laat Max weer zijn kwaliteiten zien. Even leek het erop dat hij in Charles Leclerc een nieuwe rivaal vond, maar Max blijkt onverslaanbaar, ruim voor het einde van het seizoen werd hij opnieuw wereldkampioen. In dit boek vertelt James Gray het levensverhaal van Max Verstappen, een super­ talent die als zoon van Formule 1-legende Jos Verstappen voorbestemd was om coureur te worden en geschiedenis te schrijven. Van de ­kleine Max die op ­vier­jarige ­leeftijd al in een kart reed, tot aan de grote Max die wereldkampioen werd: dit is het complete verhaal.

James Gray is sportjournalist en schrijft voor The i paper over Formule 1, voetbal, ­boksen en tennis.

25.000 EXEMPL AREN VERKOCHT 30 MAART 2023 / PAPERBACK / 13,6 X 21,5 CM / 288 PAGINA’S / NUR 320 / ISBN 978 90 213 4212 2 / € 19,99 ISBN E-BOOK 978 90 213 4170 5 / € 9,99 / OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA

53


ALFABET MARKETING

BANIER PETER GIESSEN 8713791083122 | BANIER 60 X 150 CM

BACKCARD MATHIJS DEEN 8713791083115 | BACKCARD 5 EXX


ALFABET UITGEVERS

VERKOOP NEDERLAND

VERKOOP BELGIË

Oostenburgervoorstraat 88 1018 MR Amsterdam

VBK Media Herculesplein 96, 3584 AA Utrecht Postbus 13288, 3507 LG Utrecht T +31 (0)88 700 2600 F +31 (0)88 700 2999 www.vbkmedia.nl

VBK België Schaliënstraat 1 – bus 11, 2000 Antwerpen e verkoop@vbku.be wwww.vbkubelgie.be

Publiciteit Sylvie Steffers M + 31 (0)6 21700691 e ssteffers@alfabetuitgevers.nl

Klantcontactcentrum t +31 (0)88 700 2700 e verkoop@vbkmedia.nl Commercieel directeur Vanessa van Hofwegen m +31 (0)6 270 501 59 e vvanhofwegen@vbkmedia.nl Accountmanagers retail Emiel Hendriks m +31 (0)6 200 381 53 e ehendriks@vbkmedia.nl Jos Heusinkveld m +31 (0)6 514 932 97 e jheusinkveld@kokboekencentrum.nl Hedi de Zanger m +31 (0)6 514 590 46 e hdezanger@vbkmedia.nl Salesmanager B2B Andrea Meijers m +31 (0)6 532 172 42 e ameijers@vbku.nl Accountmanager B2B Rudmer Koopal m +31 (0)6 295 652 70 e rkoopal@vbku.nl

Senior accountmanager Kim Hellemans m +32 (0)494 523 560 e khellemans@vbku.be Accountmanager Tom Van Den Corput m +32 (0)497 032 615 e tvandencorput@vbku.be Verkoop binnendienst verkoop@vbku.be PR en marketing Brecht Hortensius T +32 (0)476 66 25 88 E bhortensius@vbku.be


www.alfabetuitgevers.nl VORM G EV ING M OK ER ON TW ERP PRE PRE SS P LUSWORK S