Atlas Contact 2021 voorjaar Maand van het Natuurboek

Page 1


2

Foto: © Pauline de Bok


AL WAT LEEFT, LEEFT NAAST EN MET ELKAAR, LEEFT VAN ELKAAR, WERKT OP ELKAAR IN, STAAT ELKAAR NAAR HET LEVEN. 3


Voor het eerst in twintig jaar blijft de poel achter de koeienstal droog

PAPERBACK 304 BLZ. CA. € 21,99 E-BOOK CA. € 14,99 4

FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG HERMAN HOUBRECHTS

ISBN 97 890 45 04082 0 NUR 320/410 VERSCHIJNT IN MAART 2021


PAULINE DE BOK De poel

Foto: © Jan Banning

In De poel trekt Pauline de Bok zich terug op het noordoost-Duitse platteland, waar ze rondscharrelt op haar erf, omringd door bossen, meren en industriële landbouw. Ze zoomt in op de levende wezens met wie ze haar plek deelt, van de grote dieren waar ze op jaagt tot het gewemel en gekrioel dat een mensenoog nauwelijks ziet. Al jaren krijgt het ecosysteem klap na klap. Waar zijn de fazanten, de wijnbergslakken, de oranjetipjes en de wespennesten gebleven? En waar is het boomkikkertje? Voor het eerst in twintig jaar blijft de poel achter de koeienstal droog, gespannen vraagt ze zich af of de boerenzwaluwen wel zullen terugkeren. Het waterpeil blijft zakken, na de kastanjes en de fijnsparren is het nu de beurt aan de essen en beuken: ze worden aangetast door ziektes. Virussen bedreigen de wilde zwijnen, ook de mens weet zich plots niet langer van pandemieën gevrijwaard. PAULINE DE BOK (1956) studeerde theologie en filosofie. Ze is vertaler en schrijver van literaire non-fictie, en woont afwisselend in Amsterdam en op het Oost-Duitse platteland. Haar boek Blankow – of het verlangen naar Heimat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2008 en verscheen in een Duitse vertaling, net als haar boek Buit, een jachtjaar (2016).

De Bok weigert de moed te verliezen en legt een leemplas aan voor de zwaluwen, vleermuizen en insecten, vergroot de variatie in het ecosysteem. Wat helpt het? En wat is onze plaats in de natuur? Aan het einde wendt ze zich tot het boomkikkertje. Schuilt de hoop niet juist in het onbevattelijke van de natuur, in haar niet-aflatende beweging? Moeten we niet erkennen dat de complexiteit ons mensen per definitie ontgaat? In het oeuvre van De Bok is de mens een dier te midden van de andere dieren. Meer nog dan in haar vorige boeken zoekt ze in De poel een taal die doordringt in de wereld om ons heen, in het leven van dieren en planten.

Over De jaagster: ‘Op een knappe manier verbindt De Bok haar passie voor de jacht met haar kennis over het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog die daarop volgt. Ze laat je nadenken over ethische vragen rond de jacht.’ – Nederlands Dagblad Over Buit: ‘De liefde voor de natuur en – dat lijkt een beetje in tegenspraak met de jacht – de liefde voor dieren spat van de pagina’s.’ – vrt Radio

5


CAL FLYN Verlaten oorden

Foto: © Nancy Macdonald

DE NATUUR NA DE MENS

CAL FLYN is schrijver en

Hoe zal de planeet eruit zien als zij niet meer door mensen bewoond is? Cal Flyn onderzoekt dat in een even schitterend als beklemmend boek. In Verlaten oorden reist ze naar door de mens verlaten plek­ ken: overwoekerde gebouwen en kermisattracties bij Tsjernobyl, verlaten mijngebieden, in de steek gelaten eilanden bij Schotland, spookwijken van Detroit. Allemaal plaatsen die indringend laten zien hoe de wereld eruit ziet als de mens er verdwenen is. Elk hoofdstuk begint met een beschrijving van de plek, de vervallen architectuur, de natuur, de geschiedenis: een ontplofte kern­ centrale, oorlog, vervuiling, economisch verval. Flyn confronteert ons met onze, vaak vernietigende aanwezigheid. Toch is Verlaten oorden geen somber boek. Integendeel. In beelden­ de taal tovert Cal Flyn haar lezers de ongelooflijke herstelkracht van de natuur voor ogen en laat ze zien hoe de biodiversiteit floreert als de mens zijn biezen heeft gepakt. Verlaten oorden is een confronterend boek, maar biedt bovenal een magnifiek verteld verhaal van troost en hoop voor mens, plant en dier.

journalist, afkomstig uit de hooglanden van Schotland. In 2016 publiceerde ze haar eerste boek Thicker Than Water. Flyn schreef onder andere voor Granta, The Times en The Observer.

6

Over Thicker Than Water: ‘Verbluffend… een opwindend debuut.’ – The Times


Hoe de natuur weer opbloeit als de mens verdwenen is

PAPERBACK 304 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL ISLANDS OF ABANDONMENT (WILLIAM COLLINS) VERTALING: WYBRAND SCHEFFER

OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 97 890 45 04303 6 NUR 410/949 VERSCHIJNT IN MAART 2021 7


8


9


10


DE ACTIETITEL VAN DE MAAND VAN HET NATUURBOEK

DAVE GOULSON

De tuinjungle

TUINIEREN OM DE WERELD TE REDDEN In De tuinjungle laat Dave Goulson ons kennismaken met al het kleine geteisem dat vlak bij ons, in tuinen, parken, tussen de stoeptegels en in de grond onder onze voeten leeft. Hij neemt ons mee op visite in de composthoop, laat ons gangen graven onder ons gazon en een duik nemen in de tuinvijver. Goulson beschikt over een grappige en lichtvoetige pen, maar toch is hij in ‘De tuinjungle’ ook bloedserieus. Zo laat hij overtuigend zien waarom in turfbodem gekweekte, met insecticiden behandelde, in plastic wegwerppotten verpakte planten bijzonder slecht zijn voor ons milieu en waarom we niet langer bij tuincentra, maar bij lokale kwekers moeten kopen. Of nog beter: zelf moeten zaaien. Onze tuin is bij uitstek de plaats waar we het contact met de natuur kunnen herstellen. En met maar een paar kleine aanpassingen maken we van onze tuinen een keten van kleine natuurreservaatjes, waar mensen, dieren en planten in harmonie samen kunnen leven.

DAVE GOULSON (1965) is hoogleraar biologie en is gespecialiseerd in de hommel. In 2006 richtte hij de Bumblebee Conservation Trust op voor de bescherming en het behoud van de hommel. Met Een verhaal met een angel veroverde hij de harten van vele lezers. Ook schreef hij Geroezemoes in het gras en De vlucht van de hommel.

PAPERBACK 304 BLZ. CA. € 15,00 E-BOOK CA. € 9,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM

‘Als je een snelcursus “tuin inrichten” zoekt, koop dan níet dit boek. Maar als je graag – ongeacht je leeftijd – op handen en voeten door hoog gras en wilde bloemen struint, achter een van de leukste en meest bevlogen biologen van Engeland aan, dan moet je direct naar de boekwinkel.’ – Vogelbescherming.nl

OORSPRONKELIJKE TITEL THE GARDEN JUNGLE (VINTAGE BOOKS) VERTALING NICO GROEN

OMSLAG ZENO ISBN 978 90 450 4417 0 NUR 410 VERSCHIJNT IN MAART 2021 11


Hoe tover je een kaal stadsbalkon om tot een insectenparadijs?

Het bijen balkon

Caspar Janssen

Van een kaal terras naar een zoemende balkonjungle

INTEGRAALBAND 160 BLZ. CA. € 21,99 E-BOOK CA. € 14,99 GEÏLLUSTREERD IN KLEUR

FORMAAT 16 X 24 CM OMSLAG JAN VAN ZOMEREN

ISBN 978 90 450 4373 9 NUR 410/430 VERSCHIJNT IN MAART 2021


CASPAR JANSSEN

Het bijenbalkon VAN EEN KAAL TERRAS NAAR EEN ZOEMENDE BALKONJUNGLE

Foto: © Jelmer de Haas

Onder het motto ‘niet zeuren maar doen’ besloot Caspar Janssen in het vroege voorjaar van 2018 zijn kale stadsbalkon om te vormen tot een paradijs voor vlinders, bijen en andere beestjes. Dat leidde voor de onervaren tuinier tot een leerzame, vrolijke en soms verbluffende ontdekkingsreis, op zijn eigen balkon, maar ook door de wereld van kwekers, potgrond, bijen- en vlinderplanten, insectenhotels, plantenpotten, insecten, vogels, andere beestjes, biologen en buren. Met hulp van kenners slaagt hij uiteindelijk in zijn missie: een balkonjungle creëren met honderden soorten beestjes, die zijn balkon opeens beschouwen als bron van voedsel en als ideale biotoop voor de voortplanting. CASPAR JANSSEN (1962) is schrijver en journalist en schrijft onder meer voor de Volkskrant. Van zijn hand verschenen eerder de boeken Ontpopt, In de ban van het beest en Caspar loopt. Voor de Vogelserie van Atlas Contact schrijft hij een monografie over de koolmees.

Over Caspar loopt: ‘Voor iedereen die geïnteresseerd is in onze natuur is Caspar loopt van onschatbare betekenis. Op heldere wijze zet hij de ingewikkelde materie van landbouw en natuurbeheer uiteen.’ – Kester Freriks, nrc Handelsblad ‘Een actueel boek, waarbij meesterschrijver Caspar Janssen nooit saai wordt.’ – De levende Natuur

• Plus: tips en adviezen • Plus: de mooiste beestjes • Plus: de beste balkonplanten voor insecten

13


ALWEER DE VIJFDE EDITIE VAN DIT KWETTERENDE EN HEMELBESTORMENDE VOGELTIJDSCHRIFT VOOR LEZERS

Voor vogelaars met liefde voor lezen, maar zeker ook voor lezers met liefde voor vogels!

2021/1

Een nieuwe lente, een nieuwe Scharrelaar! De lente-editie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland. De illustraties, als altijd in zwart-wit, zijn van beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer, bekend van De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa.

‘Een heerlijk tijdschrift.’ – Jelle Reumer ‘Een weldadige verzameling van korte verhalen.’ – De visdief.nl ‘Een superleuk en interessant literair magazine voor de vogelaar.’ – Roots

2020/1

PAPERBACK 136 BLZ. CA. € 14,99 E-BOOK CA. € 9,99 14

FORMAAT 14,8 X 21 CM OMSLAG HERMAN HOUBRECHTS

ISBN 978 90 450 4380 7 NUR 435/324 VERSCHIJNT IN APRIL 2021


EEN VAN DE ALLERMOOISTE WATERVOGELS VAN EUROPA

JAN JOHAN VLUG De fuut

Jan Johan Vlug

De fuut

JAN JOHAN VLUG publiceerde veel over fuutachtigen, eerst

In De fuut vertelt Jan Johan Vlug over een van de meest geliefde vogels van Nederland. Want wie kent deze sierlijke watervogel met zijn prachtige koptooi niet? Zijn opvallende balts is op veel plaatsen te bewonderen, vaak ook in stadsgrachten. En bestaat er iets mooiers dan een fuut met jongen op de rug? De fuut is tegenwoordig een heel normale verschijning in onze meren en plassen, toch ging het niet altijd zo goed met de fuut in Nederland. In de jaren zestig van de vorige eeuw maakte men zich nog zorgen om zijn voortbestaan. Beschermingsmaatregelen en een nieuwe wetgeving hielpen, en het aantal futen nam overal toe. Het resultaat was dat de fuut langzamerhand veranderde van een schuwe vogel tot een vogel die zijn nest niet alleen bouwt in rustige meren en plassen, maar ook in steden. Tegenwoordig nestelen er maar liefst 13.000 tot 16.000 paren in ons land! Jan Johan Vlug wijdde zijn hele ornithologische leven aan de fuut en geldt als een van de grootste specialisten in Europa. Vlug beschikt over een goede en toegankelijke pen en slaagt er met deze monografie in zijn fascinatie moeiteloos over te brengen op zijn lezers.

vooral over de gewone fuut, later lag de nadruk meer op de roodhalsfuut en andere verwante soorten. Zijn artikelen verschenen onder meer in het Duitse ornithologische tijdschrift Corax, en in andere ornithologische werken. Eerder publiceerde hij een monografie over de roodhalsfuut en schreef hij soortbewerkingen voor de in 2019 verschenen SOVON Atlas.

INTEGRAALBAND 324 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. €14,99 GEÏLLUSTREERD

FORMAAT 14 X 21 CM OMSLAG MELLE HAMMER

ISBN 978 90 450 4079 0 NUR 435 VERSCHIJNT IN MAART 2021

15


bijen balkon

NEDERLAND Prinsengracht 911-915 1017 KD Amsterdam t +31 (0)20 524 98 00

Van een kaal terras naar een zoemende balkonjungle

Postbus 13 1000 AA Amsterdam

Accountmanager Oda Ritsema van Eck m 06 14 36 27 40 oritsemavaneck@ atlascontact.nl

Accountmanager Publiciteit Joyce in ’t Zandt Marjet Knake m 06 29 56 52 66 t 020 524 98 23 jintzandt@atlascontact.nl mknake@atlascontact.nl

Hoofd verkoop binnendienst Thea Bon t 020 524 98 02 tbon@atlascontact.nl

Publiciteit Marketing Yvette Cramer Karlijn Theeven t 020 524 98 26 t 020 524 98 33 ycramer@atlascontact.nl ktheeven@atlascontact.nl

VBK BELGIË Katwilgweg 2 2050 Antwerpen

t +32 (0)3 355 28 30 f +32 (0)3 355 28 40

Jan Johan Vlug

De fuut Directeur

Verkoop binnendienst

Verkoop

Vé Bobelyn

Hans Tubbax

Kim Hellemans

t 03 355 28 32

t 03 355 28 42

t 03 355 28 39

m 04 95 58 97 68

verkoop@vbku.be

m 04 94 52 35 60 khellemans@vbku.be

vbobelyn@vbku.be

Caspar Janssen

Van een kaal terras naar een nde

Verkoop binnendienst

Verkoop

Catherine Doolaege

Marianne Poupaert

Tom Van Den Corput

t 03 355 28 43

t 03 355 28 36

m 04 97 03 26 15

m 04 95 28 30 88

verkoop@vbku.be

tvandencorput@vbku.be

cdoolaege@vbku.be 20 21 /1

Het bijen balkon

Marketing en publiciteit

INFO@ATLASCONTACT.NL | WWW.ATLASCONTACT.NL FACEBOOK.COM/ ATLASCONTACT

TWITTER @ATLASCONTACT

INSTAGRAM @ATLASCONTACT

FACEBOOK.COM/ VBKBELGIE

Vanwege de vroegtijdige bekendmaking van titels in deze prospectus wordt voor de vermelde prijzen een voorbehoud gemaakt. Op offertes en leveringen zijn de Algemene voorwaarden van Atlas Contact BV, alsmede de wet op de Vaste Boekenprijs van toepassing. Toezending van Algemene voorwaarden geschiedt op aanvraag.

Lithografie Bert van der Horst, BFC

Vormgeving brochure Loudmouth