Page 1

Bethel M A G A Z I N E


9 daagse reis Salzburgerland Filzmoos â‚Ź 639,Vertrek 11 mei 2012 Vraag ook eens naar onze dagtochten voor uw kerk of vereniging, speciaal voor u op maat gemaakt, ook hebben we vele voorbeelden kant en klaar voor u uitgezocht. Ook meerdaagse reizen kunnen wij voor u op maat maken. Wie zijn wij? Wij zijn een Evangelische reisorganisatie die vanuit Noord Nederland, zonder winst oogmerk vakantiereizen organiseert met een Christelijke identiteit. Van een eventuele winst, gaat er een gedeelte naar een goed doel. Zo hebben wij al diverse projecten ondersteund, met een financiĂŤle bijdrage.

www.seo-reizen.nl Stichting Evangelische Ontmoeting Reizen, Postbus 24, 8433 ZS Haulerwijk Tel: (0878) 72 98 26, mobiel: 06 286 41 474


Redactioneel

Colofon BethelMagazine is een uitgave van de Vrije Baptistengemeente ‘Bethel’ Postbus 554 9200 AN Drachten (0512) 33 54 00 Bankrekeningnr. 29.88.25.325 Redactieadres: BethelMagazine Marc Stallinga Ropta 96 9202 KL Drachten mpstallinga@tiscali.nl Eindredactie: Marc Stallinga Medewerkers: Koos Bijlsma Peter Brink Bert Koers Janny Kramer Wieger Sikkema Martine van der Steege Retse Talsma Sieberen Visser Farduw Wagenmakers Hessel Weerstand Shandra Willemse Fototeam: Folkert Algera Bas van Harten Jan Iepema Mark van der Schaaf Opmaak: Rizzo Schouten Mediapalet Businesspark Friesland West 35 8446 SL Heerenveen (0513) 745 020

Het is net Pasen geweest. Samen hebben we gevierd dat Jezus is gestorven, begraven én opgestaan. Zijn woorden waren: “Het is volbracht”. We hoeven het niet meer zelf te doen, omdat Hij het al voor ons heeft gedaan. En die Heer is altijd bij ons, op elk moment van ons leven, in welke omstandigheden we ons ook bevinden. En dat is nou precies waarover u kunt lezen in dit BethelMagazine. Want een ieder heeft zo zijn of haar eigen verhaal. En die verhalen zijn heel divers. Soms tot in het uiterste, als je enerzijds leest over iemand die op topniveau sport en anderzijds over iemand die vrijwel volledig lichamelijk beperkt is. Er zijn ook overeenkomsten, bijvoorbeeld als het gaat over broeders en zusters die zich biddend inzetten voor de gemeente, maar ook daarbuiten. We verwelkomen mensen en we nemen afscheid, we leren hoe we een discipel kunnen zijn, maar ook hoe we dat in de praktijk kunnen brengen. En er is aandacht voor Gods volk, zijn oogappel, dat Jezus vaak nog niet kent zoals wij Hem kennen. Kortom: opnieuw een grote diversiteit, zoals u dat eigenlijk ook wel een beetje van BethelMagazine gewend bent. We hopen van harte dat u veel plezier zult beleven aan het lezen van de artikelen en het bekijken van de foto’s. Er is met zorg aan gewerkt, vanuit liefde voor onze verlosser en dienstbaarheid aan Hem. Omdat we geloven dat Hij zichzelf ook via BethelMagazine aan u wil openbaren. En dat geeft toch een extra dimensie!

INHOUD

7 12

Druk: Drukkerij Veldhuis Raalte

21

Groeien door wandelen

04

Uit de Raad

07

BM Reportage

09

Ruach

11

Haaije Bruinsma

12

Familie Riemersma

15

Joodse feesten

18

Nieuwe Oudsten

21

Getuigenis

23

Asielzoekers

27

Discipelschap

29

Acrogym

33

Met blijdschap

34

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

3


Bethel een wandelvereniging?

Groeien door wandelen Weerbaar zijn Als we weerbaar willen zijn, moeten we geoefend zijn om de strijd te strijden. In het leger wordt geoefend met geweren en militaire voertuigen. Voelen we ons op straat onveilig dan kunnen we een cursus zelfverdediging volgen. En als we met woorden aangevallen worden, dan oefenen we in het vinden van argumenten. Je wordt weerbaar door veel te oefenen. Maar hoe word je weerbaar in het geestelijke leven, in je geloofsleven? De aanvallen Om op die vraag een antwoord te vinden, moet je eerst weten waartegen je weerbaar moet zijn. In het vorige BethelMagazine hebben we al gezien dat we ons tegen drie gevaren moeten verweren: 1. een godsdienst van regels of bijzondere ervaringen, wat voortkomt uit fanatisme 2. bedrieglijke wetenschap en misleidende theorieĂŤn, strijdig met de bijbel 3. de wereld waar we vandaan komen, oude leefpatronen waarin je dreigt terug te vallen Alle drie zijn levensbedreigend en zijn niet in overeenstemming met het geloof zoals God het bedoeld heeft.

Al enkele maanden bestuderen we in de gemeente de brief van Paulus aan de Kolossenzen. Een brief waarmee Paulus de gelovigen weerbaar wil maken. Weerbaar in de strijd die we te strijden hebben. Verbazingwekkend is de kern van zijn toerusting: wandelen.

4

Wandelen Paulus wil helpen te groeien in het geloof en komt in 2:6 met de simpele instructie om met Jezus te wandelen. In wandelen zit iets van in alle rust er met elkaar op uit trekken. Wandelen is ontspannend, tijdens het wandelen heb je ruim de tijd om met elkaar te praten, te lachen en elkaar advies te geven. Wandelen met Jezus betekent dat je in alle rust met Hem omgaat, dingen met Hem bespreekt en Hem om advies vraagt. Als je dat doet, wordt je geloof verstevigd. Je geestelijke groei kun je vergelijken met een plant die wortels krijgt. In het begin zijn die wortels nog klein, maar naarmate de plant groeit, krijgt deze steeds meer wortels en staat steeds steviger. Ons geloof moet uitgroeien tot een boom, met super stevige wortels. Als dan de stormen komen staat hij stevig, valt niet om, maar blijft staande. We zijn weerbaar. En als je goed kijkt na de storm, zie je dat in de luwte van die dikke boom ook allerlei kwetsbare planten en kleine boompjes zijn blijven staan, die op een andere plek verpletterd zouden zijn. Een prachtig beeld van hoe volwassenen in het geloof een bescherming kunnen zijn voor hen die net tot geloof gekomen zijn en met hun groeipad bezig zijn.


Voorbeelden Tijd om concreet te worden, lijkt Paulus te zeggen. In 2:1623 somt hij vele voorbeelden op van onzinnige godsdienstige regels. Dingen wel of niet eten, het vieren van feestdagen, opgaan in zelfvernedering, kortom menselijke voorschriften en principes. De een vindt dit belangrijk, de ander dat. In onze tijd zie je het gevaar dat iedereen zijn eigen stokpaardjes heeft en wil dat de ander dat als het belangrijkste beschouwt. De gaven van de Geest, spectaculaire wonderen, Israël, de opname van de gemeente, heiliging, enzovoort. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen, maar verhef er niet een tot de norm waar je de ander aan meet. We moeten ook oppassen voor regels die alleen maar instellingen van mensen zijn. Paulus vindt die zonder enige waarde en wijst een andere weg: “Zoekt de dingen die boven zijn” (3:1). Even later herhaalt hij het nog eens: “Bedenkt de dingen die boven zijn” (3:2). We leven wel in deze wereld, maar je leert anders te reageren als je je eerst op Jezus richt. Denken Met Jezus wandelen, verandert je denken. En als je denken is veranderd, volgt vanzelf een andere manier van handelen. Paulus geeft weer een hele reeks voorbeelden van verkeerd handelen, zoals je vroeger deed toen je nog niet geloofde (3:5-10): hoererij, begeerten, hebzucht, kwaadaardigheid, laster, vuile taal. Je kunt fanatiek je best gaan doen om hier tegen te strijden, maar veel beter is het om je te richten op de dingen die boven zijn. Je wordt vanzelf een veranderd mens als je andere dingen bedenkt. Wordt hervormd (veranderd) door het vernieuwen van je denken (Romeinen 12:2). Het geheim Maar hoe doe je dat dan. Zomaar gaan zitten en gaan denken aan Jezus? De kans is groot dat je na een paar minuten afgeleid bent en weer bezig bent met de dingen hier beneden. Een armbandje om doen met “What Would Jesus Do?” komt al meer in de richting. Zodra je voor keuzes staat, kijk je naar je armbandje en ben je op Jezus gericht en kom je waarschijnlijk

tot een goede beslissing. Maar het blijft een trucje, je denken is niet veranderd. Hoe dan wel? De kinderen weten het al: “Lees je Bijbel, bid elke dag, opdat je groeien mag”. Dat is het geheim. De dingen die boven zijn, hebben we binnen handbereik, in de Bijbel. Door de Bijbel te lezen en op je in te laten werken, richt je je op de dingen die boven zijn en verandert je denken. Vandaar dat het thema van dit seizoen “Meer dan woorden” vooral op wil roepen om de Bijbel te lezen, te bestuderen en te overpeinzen. Psalm 1 legt de link: wie de wet van de Heer overpeinst wordt als een boom… De uitwerking Je richten op de dingen die boven zijn, heeft een verbluffende uitwerking. De verandering van je denken houdt in dat je niet meer op jezelf gericht bent, maar op de ander (3:12-16). Je gaat elkaar vergeven, je wordt bewogen met mensen, je staalt liefde uit. De vrucht van de Geest wordt zichtbaar (Galaten 5:22). Dat kan ook niet anders, want door met Jezus te wandelen, vul je je met Zijn liefde en kun je die doorgeven. Paulus rondt dit gedeelte af met de bekende oproep “Het woord van Christus wone rijkelijk in u”. Als je het woord van God overpeinst, wordt het een deel van jezelf en neem je het mee naar je werk, naar school, naar je vrienden, naar je gezin, omdat het ingebakken zit in de manier waarop je denkt. Wat een uitwerking zal het hebben als ook binnen de gemeente het wandelen met Jezus de basis is van waaruit we onze activiteiten verrichten. Dat zal niet onopgemerkt blijven, daar wordt God door verheerlijkt. Zullen we elkaar daartoe aanmoedigen? Om over na te denken: - op welk gebied wil jij weerbaar worden? - hoe ga jij het wandelen met Jezus invullen de komende weken? - na een maand: heeft dit uitwerking gehad op het door jou genoemde gebied? - ga je iemand vragen om jou aan te moedigen om meer in de Bijbel te lezen? B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

5


MODO verkoopt exclusieve damesjurkjes gemaakt van speciaal geselecteerde stoffen in vele hippe, stijlvolle en unieke prints. Het gehele proces van ontwerp tot het uiteindelijke resultaat ligt in handen van Minke & Yvette Brouwer en door deze kleine oplage ben je dus verzekerd van een uniek jurkje! Tijdloos en voor alle leeftijden! Wij verwelkomen je daarom graag in onze webwinkel.

Minke & Yvette www.modojurkjes.nl

NIEUW:

LAAT U VERRASSEN DOOR EEN TOTAAL NIEUWE SUBARU. NÚ IN ONZE SHOWROOM. WELKOM !

VANAF

B

MET GROEN ENERGIELABEL EN TREKGEWICHT TOT 1.600 KG. Gem. verbruik resp. CO2-uitstoot afh. van type/uitvoering: 5,6 - 6,9 l/100km, 17,9 - 14,5 km/l; 146 - 160 gr/km. Subaru XV AWD vanaf 27.495 euro incl.BTW/BPM, excl. kosten rijklaarmaken en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen voorbehouden.

Autobedrijf van der Ploeg b.v.

Koarteloane 70 • 9298 RJ Kollumerzwaag • Tel. (0511) 44 12 50 • www.autobedrijf-vanderploeg.nl


Uit de Raad

Kaderweekend Op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari zijn de oudsten en hoofden met hun echtgenoten in ‘de Buitenplaats’ te Eernewoude bij elkaar geweest voor het kaderweekend. Het doel van dit jaarlijkse evenement is om elkaar te bemoedigen, de onderlinge band te versterken en met elkaar van gedachten te wisselen over geestelijke en praktische zaken binnen het gemeentewerk. Vrijdagavond is een toespraak van Steven Furtick vanuit de recente Global Leadership Summit beluisterd, over ‘digging ditches’ (kuilen graven) naar aanleiding van 2 Koningen 2 en 3 en zaterdag waren er diverse workshops. Het weekend werd afgesloten met een dienst waarin het avondmaal met elkaar is gevierd en een gezamenlijke bidstond.

Doelen Het college van oudsten zorgbeleid (OZB) heeft afgesproken om nog dit seizoen een drietal besproken onderwerpen verder uit te diepen, namelijk ‘Geestelijk leiderschap’, ‘Gebrokenheid in huwelijken’ en ‘Vergroten betrokkenheid’. De doelstelling is om een plan op te stellen voor geestelijke groei op deze terreinen. Geefgedrag en randleden De Raad heeft (in samenwerking met de financiële commissie) telefonisch contact gezocht met diverse mensen uit onze gemeente die geen vaste bijdrage betalen. Deze actie is goed verlopen. Het blijkt dat veel telefoonnummers en adressen van broeders en zusters die we probeerden te bellen niet meer juist

waren. Ook kwam naar voren dat er verborgen financiële nood is. Daarnaast heeft de belronde financieel ook wat opgeleverd. Een aantal leden deed een toezegging. De pastoraal oudsten hebben afspraken gemaakt voor het bezoeken van broeders en zusters in onze gemeente die aan de rand van onze gemeente zijn komen te staan. Huisvesting De bestuurlijk oudsten (BO) hebben zich intensief bezig gehouden met de verbouwplannen. De heer Ronald Neutel is aangesteld als procesmanager bij alle voorbereidende werkzaamheden. Er zal een bulletin worden uitgegeven, waarin de gemeente wordt geïnformeerd over de bouwplannen. Van de drie geplande Bethel Bouw Bulletins is er inmiddels één uitgekomen. Deze bulletins staan bij uitkomst ook op ‘mijn Bethel’. Op 19 maart is er een informatieavond geweest over de bouwplannen. De volgende onderwerpen werden daar besproken: het proces tot nu toe en naar besluitvorming straks, de relatie tussen visie en verbouwplannen en informatie over voortgang. Er was gelegenheid tot het stellen van vragen. Hiervan is uitgebreid gebruik gemaakt.

Raad heeft mede in verband hiermee besloten om de gemeentevergadering van 17 april te laten vervallen. De aangekondigde gemeentevergadering op 30 mei gaat wel door. Daarin wordt de gemeente geïnformeerd over de laatste stand van zaken van de verbouwplannen. De vergadering waarin over een concreet voorstel kan worden gestemd, is nu gepland voor de maand september. Vervolg Reveal (‘Reveal Works’) Het vervolgtraject op het Revealonderzoek is vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. Er zal een actieplan worden gemaakt op basis van de uitslag van het onderzoek. Naar aanleiding van deze uitslag is voor dit seizoen gekozen voor de prekenserie onder het thema ‘Meer dan Woorden’.

Het streven was om nog voor de zomervakantie de gemeente een voorstel ter stemming te kunnen voorleggen. BO heeft echter moeten concluderen dat dit niet haalbaar is. De calculaties bij de verschillende onderdelen komen niet tijdig in de vereiste nauwkeurigheid binnen. De B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

7


BM Reportage

‘Stay Tuned’ is een groep bidders die elke maandagavond van half acht tot half tien bij elkaar komt in PleXat. Het is een voortzetting van de vroegere gebedsgroep voor tieners, aangestuurd door Bert Postma. De kern bestaat uit zo’n acht personen, afwisselend aangevuld met andere bidders. Samen wordt er krachtig gebeden voor verandering in de levens van tieners, hun klasgenoten, de school, de buurt, enzovoort. De groep wil op deze manier gehoor geven aan Gods opdracht om onophoudelijk te bidden.

Emotie, beleving en passie

‘Stay Tuned’: krachtig gebed voor tieners en zullen opstaan in hun buurt. Dat er een ommekeer mag plaatsvinden in de dagelijkse gang van zaken op school, dat de schoolleiding gaat inzien dat het om U gaat. Raak ouders aan, dat zij voorbeelden zijn!

Maar als ik, als BM Reporter, PleXat binnen ga, zie ik helemaal niemand. Terwijl er op het mededelingenbord duidelijk staat aangegeven dat ik in PleXat moet zijn. Zou het misschien stil gebed zijn? Er staan alleen rijen lege stoelen. Maar dan hoor ik een lied van boven komen: “Hier in Uw heiligdom, dicht bij de troon”, enkel en alleen onder begeleiding van een gitaar. Even later wordt Psalm 118 aangehaald: “De HEERE is mijn kracht en mijn Psalm, want Hij is mij tot heil geweest”. Er wordt over gesproken en daarna worden de eerste gebeden opgezonden. Nu ervaar ik het als totaal anders, de ruimte gaat leven. Er is emotie, beleving en passie in een vertrouwelijke setting.

Fries Dat wij oog krijgen voor hen die eenzaam zijn en zich minder eenzaam voelen in de schijnwereld van de social media en hen opzoeken. Dat wij de tiener op de achterste rij, die er niet helemaal bij hoort, mogen laten merken dat hij/zij bijzonder is. Geef de sprekers vrijmoedigheid, onderscheid, wijsheid en woorden van kracht. Dat er vrienden en vriendinnen worden meegenomen. Zegen het aanbiddingteam. Geef een zalving van Uw Geest, zoals die er nog nooit is geweest”. Een paar keer hoor ik zeer krachtig: “In Jesus name”. Er wordt dus, naast het Fries, ook in het Engels gebeden.

Nog meer gebeden volgen: “Hij is onze kracht, onze Held, onze Verlosser en ons Lied. Dat de tieners mogen zien en ervaren dat de ware vreugde te vinden is in Hem en niet in andere zaken. Dat elk gemeentelid zijn plek gaat innemen in plaats van rustig voortkabbelen, dat zij zich gaan uitstrekken naar U

Dan zet iemand een lied in. Het lijkt wel, letterlijk, improvisatie van Boven. Ik ken het in ieder geval niet en niemand zingt mee, dus het zal voor allen wel een onbekend lied zijn. Het komt echter diep uit het hart en als het afgelopen is, worden er vol passie nog een paar liederen gezongen

als een soort slot. Met veel kracht wordt er als laatste “Er is kracht, kracht, wonderbare kracht in het bloed van het Lam” gezongen. Dan hoor ik luid een vreugdekreet, “Woaah”. Een ander roept: “Mooi” en ik hoor: “Heerlijk”. Het is wel duidelijk dat de bidders erdoor opgebouwd worden en het prachtig vinden om in Gods tegenwoordigheid te zijn. Reporter BM

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

9


Way.indd 1

10-01-2008 09:19:29


Ruach

Ruach is een gebedsgroep van ongeveer twintig personen, van jong tot oud. De groep heeft een bijzondere doelstelling: onder leiding van de Heilige Geest en gebaseerd op Gods woord bidden en danken voor de actuele situatie rondom het land en het volk Israël. Samen met broeders, zusters en gasten van onze gemeente. Deze doelstelling is gebaseerd op Jesaja 62. Daar profeteert Jesaja: “Om Sions wil zal ik niet zwijgen en om Jeruzalems wil zal ik niet rusten, totdat zijn heil opgaat als een lichtglans en zijn verlossing als een brandende fakkel”.

Jacob Zandstra en zijn vrouw Rinskje liepen in gedachten en gebed al langer rond met deze tekst. En ook met het vervolg van deze profetie: “Op uw muren, o Jeruzalem, heb ik wachters aangesteld, die de ganse dag en de ganse nacht nimmer zullen zwijgen. Gij die de Here indachtig maakt, gunt u geen rust. En laat Hem geen rust”. Op een gegeven moment werden Jacob en zijn vrouw vier keer op één dag geconfronteerd met de woorden van Zacharia 8: “In die dagen zullen tien mannen uit volken van allerlei taal vastgrijpen, ja vastgrijpen de slip van de Judeese man, en zeggen: wij willen met u gaan, want wij hebben gehoord dat God met u is”. Breder “Het verlangen is door Gods Geest in ons hart gelegd. Er moest een plek

Het Koninkrijk van God komt niet door kracht of door geweld, maar door Mijn Geest (Ruach), zegt de Heer der Heerscharen (Zacharia 4:6)

Betrokken bij Gods profetisch heilsplan

Gebedsgroep Ruach heeft bijzondere doelstelling binnen de gemeente komen waar broeders en zusters samenkomen om actief betrokken te zijn bij Zijn profetisch heilsplan, het evangelie van Gods Koninkrijk (zoals omschreven in Romeinen 11). Dat is breder dan alleen verlossing. Dat is ook betrokken zijn bij het thuisbrengen van Zijn volk in het beloofde land. Dat is bidden en danken om troost, bemoediging en ondersteuning van het volk Israël”. Een zuster uit de gemeente bracht Jacob in contact met een broeder die met hetzelfde gebed leefde. Al snel werden er afspraken gemaakt met de leiding van de gemeente. Het initiatief kreeg een warm onthaal. Gebedsgroep Ruach valt vanaf 2005 onder de taakgroep zending. Wanneer Ruach samenkomt, wordt er altijd eerst gebeden om Gods leiding voor de Bethelgemeente en daarna voor actuele zaken die spelen rond het land en het volk Israël. Dat kan gaan om wijsheid voor de regering, dat er veel

regen mag vallen, de dreiging rondom de grenzen of voor de eenheid van Jeruzalem. Actief Ruach is een gebedsgroep die in samenwerking met de taakgroep onderwijs sprekers uitnodigt. De groep was ook actief betrokken bij de deelname van eenaantal gemeenteleden aan de proclamatiebijeenkomst voor de eenheid van Jeruzalem, die in 2011 in Den Haag werd gehouden. De afgelopen periode was Ruach betrokken bij de voorbereidingen van de thema-avonden over de Joodse feesten. De bede van Ruach voor onze gemeente is dat wij net als Ruth (die zei: “Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God”) onze identiteit (familieband) steeds beter mogen leren kennen. En dat wij als gemeente breed betrokken mogen raken bij Zijn profetisch heilsplan.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

11


Va n H oo f d D ie ns te nteam n aar lid van h et Beth e l k oor

“Wie aan de zijlijn blijft, doet zichzelf tekort” Kinderwerk, assistent-kringleider, kringoudste, oudste OZB en lid van het nazorgteam. Haaije Bruinsma (49) had allerlei vrijwilligersfuncties vervuld, toen hij drie jaar geleden toetrad tot het team van beroepskrachten in de kerk. In het dagelijks leven is hij zedenrechercheur bij de politie Fryslân. “Omdat we krimpkorps zijn, werd het van harte toegejuicht dat ik uren inleverde”. Om zich twintig uur per week aan de kerk te kunnen wijden, werd het aantal politie-uren teruggebracht van 38 naar 24. Een stap in geloof? Haaije vindt dit te hoogdravend. “Als vrijwilliger werkte ik altijd met veel enthousiasme in de kerk. Maar het was altijd al wel mijn wens om meer voor de Heer te doen”. De vacature waarop hij solliciteerde, was ‘Hoofd Programming’, zoals die functie toen nog heette. Per 1 september 2009 werd hij eerstverantwoordelijke in het team dat de zondagse diensten voorbereidt. Aan uitdaging geen gebrek. “Bij mijn komst moest de functie opnieuw inhoud krijgen”.

Tweeëneenhalf jaar zwaaide Haaije Bruinsma de scepter over het team dat de zondagse diensten voorbereidt. Hij moest deze taak als beroepskracht combineren met zijn werk als zedenrechercheur. Dat werd hem uiteindelijk te veel.

Geen sleur Zo’n vijf à zes weken van tevoren komt het team, bestaande uit dominee Bottenbley, de taakgroephoofden muziek en techniek aangevuld met het creatieve brein Gert van der Vijver, bijeen om aan de hand van het thema dat de voorganger inbrengt, na te denken over de inhoudelijke invulling. Aan Haaije de taak dit proces te begeleiden. “Je wilt niet in een sleur vervallen. Dus moet je steeds op zoek naar verrassende elementen. Dat kan muzikaal of vocaal zijn, maar ook door middel van drama, dans of multimedia”. Zijn voornaamste taak was “de bewaking van de voortgang”, zoals hij het noemt. “Tijdig moet het zangkoor met de oefeningen beginnen, moet het videoteam weten hoe de dienst inhoudelijk verloopt, moet je de eventuele getuigenissen doorlezen die naar voren worden gebracht, enzovoort”. De complexiteit van dit proces is voor niet-ingewijden nauwelijks te doorgronden. Haaije: “Alles zit vast op tijd. De liturgie is van minuut tot minuut vastgelegd”. Hij geeft voorbeelden van mogelijke complicaties: “Als de eerste ochtenddienst niet op tijd eindigt, kunnen mensen die voor de tweede dienst komen hun auto niet kwijt op het parkeerterrein. En als parkeren moeite kost, komen kerkgangers tien minuten te laat in de zaal en is de eerste collecte al voorbij. En daar is de penningmeester dan weer niet blij mee… Maar natuurlijk kunnen er in de dienst ook zaken anders lopen, waardoor er van het schema moet worden afgeweken”. Nij Beets Zijn inwerktijd als Hoofd Dienstenteam, zoals de taak nu heet, kostte hem naar eigen zeggen een jaar. Op maandag en dinsdag was hij aanwezig in de kerk om alles in goede banen te leiden. Gedurende de drie andere dagen werkte hij overdag bij de politie. Op die dagen zat hij in de avonduren en op zaterdag vrijwel continu aan telefoon en computer om de resterende zaken te regelen. Die druk werd hem uiteindelijk te veel. “Ik herinner me”, zegt hij, “hoe ik als rechercheur twee dagen lang tot diep in de nacht betrokken was bij de geruchtmakende zaak in Nij Beets. Deze zorgde voor veel opschudding in het dorp en de wijde omgeving. De verjaardag van mijn vrouw Wilma schoot erbij in. Tegelijkertijd moest ik voor Bethel nog van alles regelen…”. Om uitdrukking te geven aan wat er exact aan de hand was, grijpt hij naar zijn memmetaal: “It rûn my oer de fûst”. Juist op dat moment kwam vanuit de politieorganisatie het verzoek of hij wilde nadenken over een terugkeer als fulltime kracht. “Het was een

12


moeilijke beslissing, waar Wilma en ik samen voor hebben gebeden. Na een flinke worsteling hebben we besloten dat ik mijn taak in de gemeente zou neerleggen”. Auditie Teleurgesteld over zijn ‘Bethelavontuur’ is hij niet. “Het was een plezierige tijd. Ik heb er veel van geleerd”. Zijn enthousiasme is er niet door getemperd. “Wilma en ik houden van mensen. Wij genieten daarvan. Wat is er mooier dan God en andere mensen te dienen en met elkaar de gemeente te bouwen?”.

In the picture

Als hartenkreet voegt hij eraan toe: “Gemeenteleden die aan de zijlijn blijven, doen zichzelf tekort”. Zelf voegen ze de daad bij het woord. Haaije: “Wilma en ik hebben kortgeleden auditie gedaan als koorlid. Wilma, die eerder al vele jaren bij het koor zat, was meteen door. Ik moet voor mijn stembanden vrezen als ik me nu onmiddellijk al in het tenorgeweld stort. Daarom volg ik tot de zomer zanglessen. Daarna mag ik meezingen. Daar kijk ik geweldig naar uit!”.

He nk van We e re n Henk van Weeren verzorgt inmiddels een viertal jaren de personeelsadministratie van Bethel. Hij was 27 jaar werkzaam als beleidsmedewerker personeelszaken bij de Provincie Fryslân. Toen hij en zijn vrouw in 2007 lid werden, kwam dit aan de orde in hun doopgesprek en was de optelsom snel gemaakt. Het leuke aan zijn taak vindt hij dat hij de dingen die hij tijdens zijn werkzame leven bedacht nu zelf moet uitvoeren. Henk houdt zich voornamelijk bezig met arbeidsovereenkomsten, salarisadministratie, pensioentaken en verzekeringen ten behoeve van het personeel. Ook attendeert hij de Manager Beleid & Organisatie op noodzakelijke beslissingen en acties richting personeelscollectief en individuele medewerkers. Dossiervorming wordt zowel digitaal als op papier gedaan. Het werk betreft 24 betaalde krachten en een viertal medewerkers dat een vrijwilligerscontract heeft. Gemiddeld is hij er één dag in de week mee bezig. “Bethel is een heel andere organisatie dan ik gewend ben”, zegt Henk. “Je hebt te maken met een ander soort organisatie en een ander slag mensen. Het gaat allemaal gemoedelijker, de mensen zijn veel minder gefocust op geld. Iedereen wil graag dat alles zo goed mogelijk functioneert. Ik ben blij dat ik met mijn talent een bijdrage mag leveren aan Gods koninkrijk”.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

13


Vertrokken uit de gemeente

“We hebben in de Bethelkerk een heel goede tijd gehad” Zo stonden een poosje geleden de namen van Pietsje en Linze Riemersma op BethelActueel. Het echtpaar was meer dan twintig jaar lid van onze gemeente. Reden genoeg dus om hen eens te vragen waarom ze er voor hebben gekozen om de overstap naar een andere gemeente te maken. Pietsje en Linze hebben altijd in Hemrik gewoond. Ze namen er hun intrek in een bouwvallig boerderijtje en in de loop van de dertig jaar dat ze daar woonden, is het door hen zelf verbouwd tot een paleisje op een paradijselijk stukje grond. Maar Pietsje en Linze werden ouder en de longen van Linze werden slechter. Hij merkte dat hij het werk dat aan zijn huis en erf gedaan moest worden niet meer zelf kon doen. Pietsje: “Het liep ons over de schoenen en dan merk je dat je een besluit moet nemen om het huis van de hand te doen. We hebben het tegen de Heer gezegd: “Heer, hier is het. Help ons om het los te laten”. Het huis werd te koop gezet en pas twee jaar later diende zich een koper aan. Pietsje: “We hadden die twee jaar wel nodig om alles los te kunnen laten. En om alles wat we hadden bewaard in die dertig jaar op te ruimen. Wat zijn wij vaak met een kar vol rommel naar het stort gereden”.

Van tijd tot tijd staat er op BethelActueel een lijstje met namen van mensen die hun lidmaatschap van de Bethelgemeente hebben opgezegd. Je kunt je dan wel eens afvragen welke oorzaak er aan dit ‘vertrek’ ten grondslag ligt. Want hoewel het misschien een beetje negatief klinkt, hoeft dat natuurlijk niet per definitie zo te zijn.

Heimwee Nadat het huis verkocht was, hebben Pietsje en Linze eerst een half jaar op een bungalowpark gewoond, omdat ze nog geen nieuw huis hadden gevonden. Linze: “We hadden een prachtig plekje op die camping. Ik ben een vogelman en op dat plekje hebben we wel vijftig verschillende soorten vogels gezien. Het zorgde er voor dat we geen moment heimwee hebben gehad naar ons oude huis”. Hun dochter Reina woont in Buitenpost en wilde graag dat haar ouders bij haar in de buurt zouden komen wonen. Dus werd er een huis in Buitenpost gezocht en gevonden. Vlak naast een grote middelbare school. En toen werd er bij Pietsje borstkanker geconstateerd. Pietsje: “Meteen nadat ik het had gehoord, las ik in het Fries Psalm 139: ‘Jo lizze de hân op my’. En als het in je eigen taal is, dan komt het zo dichtbij”. Een dag later werd hetzelfde tekstgedeelte op de huiskring weer gelezen. Pietsje: ‘Ik ben het traject van bestralingen heel moedig ingegaan”. En elke week gingen Linze en Pietsje nog naar de Bethelgemeente in Drachten. Maar al snel werd duidelijk dat door het reizen de eerste dienst voor hen te vroeg was en de tweede dienst vaak te warm in de zomer. Het echtpaar wilde graag wat dichter bij huis naar de kerk en dus gingen ze uit nieuwsgierigheid naar de gemeente die kerkte in het schoolgebouw naast hun huis.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

15


GASTOUDEROPVANG Fryslân

Dé MatchMaker tussen ouder en gastouder

Voor al uw notariële zaken akten en adviezen

Professioneel en erkend

Notarispraktijk Velema

Christelijke gezinsvisie

adres: De Zulthe 1, Roden Postbus 32, 9300 AA Roden

Persoonlijke begeleiding

mr. W.J. Velema notaris & estate planner

www.CGOB-Benjamin.nl

telefoon (050) 50 10 515 telefax (050) 50 10 535 e-mail notaris@velema.knb.nl

Pelletverwarming

Velema.indd 1

Verkrijgbaar bij uw gecertificeerde KWB-partner

BlijvendTechniek lageen planning stookkosten? Kies ook voor de Pelletverwarming KWB Easyfire kW Easyfire-pelletverwarming KWB nieuwe 2,4-35 De biomassaverwarming

Wij geven energie voor het leven!

De biomassaverwarming

• Zonder vallende as • Met nog net meetbare emissies • Past in iedere verwarmingsruimte en bij ieder warmteverdeelsysteem • Eenvoudige bediening • Te combineren met zonnecollectoren • Zeer efficiënte turbulatoren • Stofafscheider met cycloonwerking • Stressvrije verbranding • 6 jaar garantie

Verkrijgbaar bij uw gecertificeerde KWB-partner

Jan Damstra Allround Installatie • Rijksstraatweg 4, 9254 DJ HURDEGARYP Telefoon: 06-12806950 • E-mail: info@jandamstra-installatie.nl

10-01-2008 11:50


Groeien Linze: “Het was net alsof we thuis kwamen. We voelden ons er vanaf het begin zo op ons gemak. Het was net de Bethelgemeente van het begin. We wisten meteen dat dit onze gemeente moest worden”. Linze en Pietsje zijn in 1991 gedoopt, in de eerste doopdienst na de verbouwing toen het dak van het gebouw aan de Brouwerssingel er af was gewaaid. “We hebben de kerk van een heel kleine gemeente zien groeien naar wat het nu is. In het begin kende je alle leden, maar dat is nu bijna geen doen meer”.

Ze missen de grootte van de gemeente dan ook niet. Wel missen ze hun vrienden, die net als zij vanaf het begin bij de kerk zijn betrokken. Ze zijn nog een lange poos naar ‘De jeugd van vroeger’ geweest, maar hun eigen kerk hield ook net een ochtend voor ouderen op dezelfde dag als ‘De jeugd van vroeger’. “We hebben in de Bethelkerk een heel goede tijd gehad. We hebben er heel veel geleerd en daar zijn we erg dankbaar voor. Onze kinderen zijn er allemaal gedoopt en later allemaal getrouwd met een christenpartner. Dat is een heel grote zegen”.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

17


Uitleg over Joodse feesten

‘Polonaise’ in de Bethel “Als u denkt dat we het gaan hebben over de Joodse feesten, dan moet ik u teleurstellen”, zo begint Jacob zijn eerste toespraak. Voordat de bezoekers al te snel naar huis gaan haast hij zich te vervolgen met: “We gaan nadenken over de feesten van God”. Het is heel belangrijk te beseffen dat God zelf de feesten voor zijn volk Israël heeft ingesteld. Hij heeft het volk zelfs geboden deze feesten te vieren. In Leviticus 26 worden ze allemaal genoemd. Pesach Pesach is het feest dat herinnert aan de uittocht uit Egypte. Mozes instrueert het volk om een perfect stuk kleinvee te slachten en het bloed daarvan aan de deurpost te strijken. Als de engel des doods dat bloed ziet gaat hij het huis voorbij. De parallel met Pasen is duidelijk: Jezus heeft de dood overwonnen en door het bloed van het Lam zijn we verlost van onze zonden en bevrijd van de eeuwige dood. Het hoogtepunt van het joodse Pesach is het eten van de sedermaaltijd. Tijdens deze maaltijd wordt onder andere lamsvlees gegeten, maror (bittere kruiden die verwijzen naar de bittere tijd van de slavernij), charoset (vruchtenmengsel dat verwijst naar het leem waar de tichelstenen van werden gemaakt), en matses(ongezuurd brood, verwijzend naar zondeloosheid, heiligheid). Tijdens de avonddienst met Pasen hebben we er van kunnen proeven.

Tijdens drie themadiensten gaf Jacob Keegstra de afgelopen maanden uitleg over de belangrijkste Joodse feesten: het Feest der Weken, het Loofhuttenfeest en Pesach. Jacob is voorzitter van de Nederlandse afdeling van de Internationale Christelijke Ambassade te Jeruzalem. Dit is geen ambassade van een bestaand land, maar het symboliseert de vertegenwoordiging van de christennatie in Israël en heeft tot doel het Joodse volk te steunen.

18

Feest de Weken Het Feest de Weken wordt ook wel het Pinksterfeest genoemd. Is dat niet merkwaardig? Pinksteren is toch het feest van de uitstorting van de Heilige Geest, en dat gebeurde toch niet in het Oude Testament? Dat is juist, maar dan hebben we het over het christelijke Pinksterfeest. Het oorspronkelijke Pinksterfeest was het Feest der Weken. Dit feest werd gevierd op de 50e dag na Pesach. Vandaar dat Handelingen 2 ook begint met “Toen de Pinksterdag aanbrak.” Pinksteren was dus al een bestaand feest. Zeven maal zeven weken na de uittocht uit Egypte ontving Mozes van God de twee stenen tafelen met daarop de 10 leefregels. Dit gebeurt nadat God het verbond, het huwelijk gesloten heeft met Zijn volk. Later in de geschiedenis wordt Pinksteren het feest der eerstelingen. De eerste opbrengst van de oogst wordt aan God teruggegeven. Als christenen vieren we de uitstorting van de Heilige Geest, de dag waarop de eerstelingen van de gemeente ontstaan en het Nieuwe Verbond, het nieuwe huwelijk gesloten wordt. Loofhuttenfeest Het Loofhuttenfeest wordt ook wel het feest van de inzameling genoemd. Het is het feest van de najaarsoogst en wijst heen naar de volledige oogst van allen die Jezus volgen. Dit is het meest uitbundige feest en de bezoekers van de avonddienst hebben dat gemerkt: de zangleider riep op tot rijdans, waarop vrijwel iedereen meedeed aan een polonaise. Niet hetzelfde natuurlijk, maar wel een uiting van vreugde. De Joden vieren dit feest door een hele week in een loofhut door te brengen, dag en nacht. Het leven in een hut met open dak in plaats van in een stevig huis verwijst naar de hutten waarin men woonde tijdens de woestijnreis en symboliseert dat het volk afhankelijk is van God. Naast de loofhut wordt de lulav gebruikt, een bundel van een palmtak, mirte, wilg en een citrusvrucht, de etrog. Die bundel symboliseert de verschillende soorten mensen: het al dan niet hebben van geur en smaak komt over een met het al dan niet bestuderen van de Thora en het naleven ervan. De bundeling betekent dat iedereen er bij hoort. Een prachtig symbool is ook het Licht. Omdat het feest ‘snachts doorgaat, is er licht nodig. Er komt licht in de duisternis. Voor de joden verwijst dit naar de verlossing door de Messias. Vandaar dat de boodschap zo hard aankomt als Jezus juist tijdens het Loofhuttenfeest de uitspraak doet: “Ik ben het licht der wereld”.


Voor wie meer wil weten over de achtergrond, gebruiken en betekenis van de Joodse feesten: lees “Gods profetische feesten” van Jacob Keegstra of “Joodse feesten en vasten” van Geert Cohen Stuart.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

19


Leiderschap en Waarden

Leergang Excellent Leiderschap Een leergang voor ervaren leiders die moedig, dienstbaar, authentiek, integer en verbindend leiding willen geven. Met medewerking van diverse artiesten, procesbegeleiders en topdocenten, waaronder: • drs. Elmer Mulder (RvB VU Medisch Centrum Amsterdam) • drs. Max Daniel (Politie Friesland) • prof. dr. Gabriël Anthonio (Stenden University, RvB Jeugdzorg Friesland) • Bart Broekman (CC Excellence)

Speciaal aanbod: wil je niet de volledige leergang, maar alleen de masterclasses volgen? Doe dan de Masterclass-serie!

het kennen van en zorg dragen voor je eigen waarden

Leiderschap en Verbondenheid het ontwikkelen van verbondenheid op basis van ‘philea’

Leiderschap en Dienstbaarheid dienstbaarheid als innerlijke overtuiging centraal stellen

Leiderschap en Authenticiteit oorspronkelijk handelen vanuit eigen identiteit en missie

Leiderschap en Integriteit betrouwbaar zijn in alle omstandigheden

Leiderschap en Meesterschap volhardend streven naar het hoogst haalbare

Leiderschap en Zingeving het ontdekken van betekenis in wat je (samen) doet

Leiderschap en Daadkracht het tonen van moed als essentiële waarden worden aangetast

e

15

editie

www.excellence-opleiding.nl

Professionele Leergang Excellent Coachen

Een unieke Post Hbo opleiding voor hen die vanuit christelijke waarden opgeleid willen worden tot een professionele, geaccrediteerde en veelzijdig inzetbare beroepscoach op practitioner niveau (NOBCO erkenning is aangevraagd).

Vierdaagse Basiscursus Coachen

Een praktische, gedegen en scherp geprijsde Basiscursus op HBO-niveau met vakbekwame trainers op meerdere locaties.

Nu ook In Company als Non Profit en Overheid Editie afgestemd op uw organisatie!

Ook InCompany !

CC•Excellence, Postbus 660, 9200 AR Drachten Tel.: 0512 - 78 58 72 Mail: info@cc-excellence.nl


Ni e uw o udste ne chtpa ar

Sinds kort heeft Bethel een nieuw, jong pastoraal oudstenechtpaar: Wouter (32) en Mirjam (28) Veeman, trotse ouders van de tweejarige Joëlle. Ze zijn zes jaar getrouwd en zolang komt Mirjam nu ook al in de gemeente.

Oorspronkelijk woonde zij in Apeldoorn, maar voor de liefde verhuisde ze naar Drachten. In het dagelijks leven werkt Mirjam als leidinggevende bij de INGbank in Leeuwarden. Ze heeft echter de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gevolgd en is blij dat ze hiermee iets toe kan voegen aan de pastorale zorg. Binnen de gemeente is ze verder actief als voorzitter van een thuisfrontcommissie en heeft ze eerder een groep bij ‘Nieuw Leven’ geleid en wat administratief werk gedaan. Avontuur Wouter is een echte Bethelveteraan: hij komt al sinds 1991 in de gemeente en is met veel plezier actief geweest in de projectie, tienerwerk, het koor en als kringleider. In het dagelijks leven is hij werkzaam voor Philips in de ontwikkeling en productieondersteuning van scheerapparaten. Over hobby’s vertellen ze lachend dat ze ervan houden om ‘nieuwe dingen te doen en op avontuur te gaan’. Vorig jaar nog zijn ze samen naar een ijshockeywedstrijd geweest om te vieren dat ze zes jaar getrouwd waren.

“We wilden meer met ons leven” De keuze om ‘Ja’ te zeggen op de vraag om oudstenechtpaar te worden, was voor hen niet moeilijk. Mirjam: “2011 was voor ons een pittig jaar. Voorheen kabbelde ons leven voorspoedig door. Maar vorig jaar hebben we dingen meegemaakt met mensen om ons heen en kwamen er zaken op ons pad waardoor we dachten: ‘Er is zoveel nood, we willen meer betekenen voor de wereld om ons heen!’. Maar ja, hoe dan?”. Wouter beaamt dit: “We wilden meer met ons leven en dit gevoel kregen we allebei, los van elkaar”. Trouw Precies op het moment dat ze heel concreet hadden uitgesproken dat ze er nu wat mee wilden doen, belde Wieger Sikkema en volgde er een tijd van gebed. In een kennismakingsgesprek met de oudstenraad werden al hun vragen beantwoord voordat ze gesteld waren. Ook kregen ze een Bijbeltekst mee die Mirjam tien jaar geleden van iemand anders had gekregen. Toen begreep ze er helemaal niets van. “Maar nu viel het op z’n plaats en dan weet je gewoon dat het klopt”.

Hun jonge leeftijd vinden ze een mooie bijkomstigheid. Ze kijken fris en soms anders tegen dingen aan dan de oudere generatie oudsten, iets wat een waardevolle combinatie oplevert. Wouter en Mirjam zijn met het geloof opgevoed in een christelijk gezin. Nu hebben ze samen een gezin met een jong dochtertje. Joëlle heeft het erg naar haar zin in de gemeente en heeft het over ‘zingen van de Here Jezus, klappen en op je stoel staan’. Hoe combineer je oudste zijn met een jong gezin? Wouter: “Je moet het zelf in de gaten houden en rekening houden met twee à drie avonden per week die je eraan besteedt. Zoals het nu lijkt, kan het prima en we hebben de eerste weken als erg positief ervaren”.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

21


Mr Fokje Kooi Notariskantoor Beetsterzwaag

Folkertslân 68 9244 ED Beetsterzwaag Tel.: (0512) 38 24 15 Fax: (0512) 38 24 45 beetsterzwaag@mevrouwdenotaris.nl

www.mevrouwdenotaris.nl

LOOKIN’ GOOD

KAPSALON SCHOONHEIDSSALON HAIREXTENSIONS WELLNESS METAMORFOSE EN BRUIDSARRANGEMENTEN

NOORDKADE 45, DRACHTEN

0512 - 51 16 09

WWW.CREATIVODRACHTEN.NL


Het leven vanuit een rolstoel

“De kunst is te kijken naar wat je wél kunt” Ze had een redelijk onbezorgde jeugd. “Als kind ben ik nauwelijks geplaagd. Ik kon aan bijna alles meedoen. Behalve aan gymnastiek. Op medisch advies bleef ik bij gym aan de kant. Achteraf had ik wél mee moeten doen aan sport en spel. Meer beweging was mijn gezondheid ten goede gekomen”. In de pubertijd openbaarde de ziekte zich volledig. “Tot mijn veertiende kon ik nog fietsen. Daarna mocht dat niet meer. Dat was voor mij een hard gelag. Ik was wel eens bij mensen met een vouwfiets achter het huis. Als ik even de kans kreeg, ging ik er snel op die vouwfiets vandoor”. Zeldzaam Ze lijdt aan een zeldzame spierziekte, waardoor ze op haar 28ste in een rolstoel belandde. “De kalk die in mijn lichaam wordt aangemaakt, zet zich af in de spieren in plaats van de botten. Dat is ontstekingsgevoelig. Mijn meeste spieren en gewrichten zijn stijf. Het spierweefsel is als het ware verbeend”. Hierdoor is ze aangewezen op hulp van anderen. Vele jaren was dat haar inmiddels 87-jarige moeder. Toen die zorg in 1997 tijdelijk wegviel na een val haar moeder verbleef ze drie maanden in verpleeghuis Bertilla.

Er gaat bijna geen zondag voorbij of Wikje Veenstra (55) uit Ureterp is te vinden in de kerk. Ze is de trotse bezitter van een luxe rolstoelbus waarin ze door vrienden naar de kerk wordt gereden. Wat is haar handicap? Hoe gaat ze ermee om? En hoe belandde ze in de rolstoel?

In die tijd begon ze na te denken over zelfstandig wonen. Sinds vijf jaar bewoont ze een aanleuningwoning van zorgcentrum ‘De Lijte’. Haar rolstoel is uitgerust met omgevingsbesturing. Een lichte aanraking van een toets is genoeg om niet alleen de rolstoel in beweging te krijgen, maar ook de deuren en elektrische gordijnen in haar appartement en de radio en tv in te schakelen. Dankzij een vernuftig systeem kan ze zelfs typen op een ‘gewone’ computer. Aanvankelijk hikte ze aan tegen zelfstandig wonen. “Ik dacht: kan ik wel overweg met zo’n omgevingsbesturing? Eerlijk gezegd heb best wel eens voor de dichte deur van mijn appartement gestaan. En ook gebeurde het dat de tv aanfloepte als ik de deur open wilde doen”. Verwarring Na de nodige strijd aanvaardde ze haar ziekte. “Maar ik ben hierover wel des duivels geweest. Dan was ik boos op God dat Hij me voor die ziekte niet had behoed”. De reacties van mensen uit haar omgeving zijn niet altijd even fijngevoelig. “Ik volgde een tijd de Bijbelschool op zaterdag in Drachten. Een medecursiste zei ronduit tegen me dat m’n geloof niet groot genoeg was. Anders was ik volgens haar al lang genezen”. Dat bracht haar in verwarring. “Een tijdje dacht ik dat die medecursiste gelijk had”. In de loop der jaren leerde ze om te gaan met haar ziekte: “De kunst is te kijken naar wat je wél kunt in plaats van niet. Dat houdt me overeind. Ik draai de zaken tegenwoordig om. Ik zie dingen in bijvoorbeeld de natuur - laatst nog een paar vliegenzwammen langs de kant van de weg - waar mensen met een druk bestaan aan voorbij gaan. Daarmee prijs ik mezelf gelukkig”. De houding die ze door haar stijve spieren noodgedwongen moet aannemen in de rolstoel leidt soms tot misverstanden. “In plaats van rechtop te zitten zien mensen mij halfliggend in de rolstoel. Dat maakt dat ‘vreemde’ mensen mij wel eens mijden. Een enkele keer ga ik koffiedrinken na afloop van de zondagse dienst in de Herberg. Als ik met mijn rolstoel aanschuif bij een tafeltje, weten mensen vaak niet hoe hard ze moeten weglopen. Alsof er ook verstandelijk een steekje aan je los zit als je lichamelijk gehandicapt bent. Maar met mijn verstand is toevallig niks mis. Over de meeste dingen in het leven kan ik m’n mondje roeren”. B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

23


Aximax.nL Aruimximax is een internetwinkel met een uitgebalanceerd, assortiment in huishoudelijke apparatuur, tv’s, geluidsapparaten en speelgoed met een scherpe prijs en uitstekende service.

U bent altijd verzekerd van een goed advies en een oplossing die past binnen uw situatie. Wij zijn pas tevreden

als u dat bent. In onze grote showroom kunt u een aantal artikelen zelf bekijken. Omdat wij een zeer grote eigen voorraadopslag van meer dan 1500 m2 hebben zijn wij in staat snel te bezorgen, eventueel met installatie. Afhalen in Surhuisterveen kan natuurlijk ook. www.aximax.nl info@aximax.nl

Rooilijn 2A 9231 DZ Surhuisterveen


Of ze hierdoor eenzaam is? Ze zegt: “Gelukkig heb ik mensen om me heen die me wél kennen en met me praten”. Watervrees Lang dacht ze dat ze er van alles voor moest doen om door God te worden geaccepteerd. “Ik dacht: ‘Dat lukt mij nooit. Ik kan immers niet veel?’. Op de Bijbelschool leerde ik dat God van iedereen houdt en dat je daar niets voor hoeft te doen behalve dat je Hem aanneemt als je verlosser en redder”. Ze verlangt er naar zich te laten dopen, maar tot nu toe komt het er niet van. “Als kind ben ik in het ziekenhuis door onoplettendheid van een verpleegster eens kopje onder gegaan in de badkuip. Daardoor ben ik nog altijd bang voor water”. Dat ze nog leeft, ervaart ze zelf als een wonder. “In 1992 liep ik een longembolie op. Per ambulance ben ik in vliegende haast naar het ziekenhuis gebracht. Daar kreeg ik ook nog een hartstilstand. Drie uren lang wist ik niet wat er om me heen gebeurde. Gelukkig kwam ik weer bij en kreeg ik een tweede kans van God om wat met m’n leven te doen. Wat er veranderd is in m’n leven? Ik ben attenter geworden. Ik stuur vaker een kaartje. Als je zelf in het ziekenhuis ligt, merk je hoeveel het voor je betekent als mensen aan je denken in tijden dat je het moeilijk hebt”. Haar handicap ten spijt, zijn er ook zaken die ze zelf regelt. Zo vond ze een klein legertje van vrijwilligers bereid drie à vier keer per jaar bij haar aan huis te koken. Trots toont ze op haar computerscherm de lijst met 52 namen die ze zelf opstelde. “Ik had deze vrijwilligers al geregeld nog voordat ik m’n eigen appartement betrok. Die vorm van zelfredzaamheid

trok de zorgverzekeraar destijds over de streep om dit appartement aan mij toe te wijzen”. Maar gekluisterd zijn aan de rolstoel blijft soms heel moeilijk. “Laatst had een vriendin van mij veel verdriet. Ze moest huilen. Dat je op zo’n moment niet een arm om haar heen kunt slaan, doet pijn”. B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

25


Radersma.indd 1

zorg op maat

10-01-2008 12:11

Gerenoveerde kamers en appartementen beschikbaar

Wij bieden • Begeleid wonen en werken • Logeeropvang in weekenden en vakanties, woensdagmiddagopvang en zaterdagopvang • Thuisbegeleiding • Ontspanning, christelijke identiteit, eigenwaarde, plezier en geborgenheid • Enthousiaste, betrokken en professionele begeleiders

Meer informatie www.eigendraads.nl info@eigendraads.nl (0594) 646 555


Eeuwenlang is Nederland een toevluchtsoord geweest voor mensen die op de vlucht waren wegens vervolging. Het betrof mensen uit allerlei rassen en culturen. Politieke, religieuze en etnische bannelingen. Meestal bleven ze, soms trokken ze verder, zoals de Pilgrim Fathers naar de VS. Ze kwamen snel aan het werk, integreerden en werden onderdeel van onze samenleving.

Al een aantal jaren zijn gemeenteleden betrokken bij het werk op de AZC ’s van Drachten en Burgum. Als vrijwilliger voor taalles, vervoer naar de dokter, contactpersoon, enzovoort. Ook werd al langere tijd onderdak geboden door families die niet konden aanzien dat vluchtelingen tijdens hun procedure het recht op opvang verloren. Deze groep gastvrije gezinnen heeft zich enorm uitgebreid. De lijst vluchtelingen die het recht op onderdak hebben verloren is stijgende, terwijl het aantal asielaanvragen alleen maar daalt. In 2010 waren dat er 13.000, daarvoor waren er gemiddeld 35.000 verzoeken per jaar. Momenteel wordt 85% van de asielaanvragen afgewezen. Wie nu geen recht op opvang heeft, is niet direct een illegaal die zijn procedure heeft verloren. Veel mensen vallen tussen wal en schip. Er worden zelfs gezinnen met kleine kinderen ‘geklinkerd’ zoals dat in vaktaal heet. Ook in de winter. Gastgezin Gelukkig heeft Bethel nu de beschikking over een twintigtal gastgezinnen waar vluchtelingen korter of langer kunnen

Onderdak en onderwijs

Gemeenteleden zetten zich in voor vluchtelingen blijven. Sommige gastgezinnen hebben een zolderkamer of een tuinhuis, er waren zelfs kinderen die hun kamer afstonden voor een vluchteling. Voorwaarde is wel dat de dossiers nagekeken worden door de juridische afdeling van Vluchtelingenwerk. Toen deze gezinnen beter werden begeleid, ontstond de vraag naar dagbesteding. Een vaste dag in de week is er van alles te doen in Bethel. In september 2011 is er een start gemaakt met deze activiteiten. Op dinsdagochtend komen de vluchtelingen naar de kerk en gaan ze aan de slag. Ook op maandag en donderdag wordt er gewerkt aan respectievelijk huishoudelijke taken of praktische en technische klussen. Er wordt samen koffie gedronken en geluncht, de kerk vergoedt dit. Om één uur staat er een onderwijsteam klaar om te beginnen met taal- en cultuurles. Twee uur lang wordt er in kleine groepen gestoeid met de taal.

kringgesprek wordt de taal geoefend. De onderlinge relaties zijn heel goed, er is veel verbondenheid en betrokkenheid. Bij Gemeentezorg is het elke keer weer feest bij een gehonoreerde asielaanvraag, bij een vluchteling die mag blijven. Ook is er meeleven bij hen die een afwijzing moeten incasseren en wordt gezocht naar wegen om te blijven ondersteunen in overleg met de kerk in het thuisland. Veel van onze gasten zijn hier gedoopt en daarmee onze broer en zus geworden. Gemeentezorg is ontzettend blij met alle vrijwilligers: gastgezinnen en de teams van de taalles en anderen die zich inzetten voor de vluchtelingen. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere organisaties en kerken op dit terrein. Regelmatig vindt er overleg plaats met hen en met de lokale overheid. En… Er wordt nog gezocht naar een teamleider die dit wil coördineren, in nauwe samenspraak met Ammy van Eerden en Joke Verboom.

Betrokken Met leeslessen, grammaticale oefeningen, woordspelletjes en B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

27


Discipelschap

Breken met het verleden Ons leven bestaat uit verleden, heden en toekomst. Als gelovige mensen zijn we geroepen om vandaag te leven, in het nu met het oog op de toekomst die God voor ons heeft klaar liggen. Het verleden heeft ons echter wel gebracht waar we nu zijn. God verandert dat verleden ook niet. Het is deel van wie wij zijn. Zijn genade geeft ons wel de kracht om te breken met de negatieve greep die het verleden op ons kan hebben. Op verschillende terreinen kunnen we vast zitten aan gebeurtenissen of gedachtepatronen die ons gevormd hebben. En dus is het van belang onszelf op die terreinen met regelmaat te onderzoeken en te belijden, af te wijzen wat ons hindert om vandaag vrijuit te leven voor God en voor mensen.

Dit seizoen wordt de cursus ‘Discipel worden, zijn en blijven’ in de gemeente gegeven. Deze gaat over leven als volgeling van Jezus vanuit de waarheid van Gods Woord. BethelMagazine brengt de vier hoofdthema’s. Deze keer: breken met het verleden.

De wereld is vol van occulte en satanisch geïnspireerde praktijken. Het is van belang om elke betrokkenheid daarbij af te wijzen en vergeving te ontvangen. Bij diepe betrokkenheid en bindingen is het belangrijk hierbij de hulp in te roepen van volwassen christenen. Waarheid maakt vrij van angst en vrij van leugens over ons leven. Maar op allerlei manieren kunnen we worden misleid of onszelf misleiden. Bijvoorbeeld door te denken dat het vergaren van geld en dingen ons blijvend gelukkig zal maken. Of dat je goedkeuring nodig hebt van mensen, dat niemand je hoeft aan te spreken op je gedrag. Leugens afleggen en Gods waarheid aanvaarden en belijden. Daar gaat het om. Vrij “Vergeving is een gevangene vrijlaten en dan ontdekken dat je zelf de gevangene was”. Een uitspraak die het belang van vergeving laat zien. Met je wil besluiten om te leven met de consequenties van andermans handelen, het oordeel in Gods handen te leggen en af te zien van wraak of genoegdoening. Misschien is dit wel het terrein waarop de meesten van ons de grootste moeite ervaren om vrij te leven. God werkt langs lijnen van gezag. In de samenleving, in gezinnen, in bedrijven en in kerken. De Bijbel zegt dat opstandigheid hetzelfde is als hekserij en ongehoorzaamheid hetzelfde als afgoderij. Heftige woorden in een tijd van nivellering en tanend respect voor gezagsdragers. Een opstandige levenshouding zet ons vast en houdt ons uiteindelijk ook van onderworpenheid aan God af. Trots zegt: “Ik kan het! Ik red mezelf zonder de hulp van God of andere mensen”. Trots hunkert naar erkenning en stelt het ‘ik’ centraal. God vraagt van ons nederigheid om de ander te dienen en de belangen van anderen hoger te achten dan die van jezelf. Nederigheid ook om corrigeerbaar te zijn, aanspreekbaar voor andere gelovigen.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

29


Zanglessen in de Bethel! Heeft u al heel lang een gekoesterde wens om zangles te nemen? En is voor u de drempel te hoog? Neem nu de stap en schroom niet om te bellen. De zanglessen zijn priv矇. Tevens geef ik workshops aan groepen en zangles op therapeutische basis.

Info: 0599 - 236547 Mail: ge.eskepaas@hotmail.com

Rienk Krist

Hoveniersbedr議f

TUINAANLEG - ONDERHOUD - RENOVATIE - (SIER)BESTRATING

De Reiden 3 9287 MX Tw議zelerheide Tel:0511-445578 E-mail: R.krist1@kpnplanet.nl

Bijker.indd 1

10-01-2008 11:22:31

Henri禱tte van Zomeren, docent Leespraat, heeft Downsucces in 2009 opgericht met als doel: Het bevorderen van de (cognitieve) ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder die met Downsyndroom. U kunt Downsucces inschakelen voor: * workshop en lezing * individuele begeleiding thuis of op school * coaching en advies aan ouders / begeleiders

Zie voor meer informatie: www.downsucces.nl - E-mail: info@downsucces.nl


We weten niet alles zelf en we kunnen niet alles zelf. Zonde maakt slaven van mensen. En een slaaf is niet vrij. Zondige patronen kunnen heersen en hebben vernietigende gevolgen. Gods Geest wil ons binnenste onderzoeken en ons overtuigen van zonde, zodat we kunnen belijden en de wurggreep van zondige gewoonten kunnen verbreken. Waarheid “Zo ben ik nu eenmaal” of “Dat zit nu eenmaal in onze familiegenen”. Uitspraken die een verlammende werking kunnen hebben op onze ontwikkeling en groei. Je berust in bepaalde negatieve patronen in jezelf of in de lijn van je familie. Maar door je geloof ben je deel geworden van een nieuwe familie met een nieuwe geestelijke erfenis. Zonden, vervloekingen, bindingen uit de voorgeschiedenis mogen verbroken worden en de nieuwe erfenis mag omarmd worden. Vrij leven in het heden begint altijd met leven vanuit Gods waarheid. Dat staat voor een deel haaks op de moderne filosofie van het leven. Die zegt: “Als het goed voelt, moet je het doen en als het niet goed voelt, moet je het laten”. Gods filosofie zegt: “Doe wat waar en goed is”. Schematisch ziet dat er als volgt uit: Waarheid – Geloven van de waarheid – Handelen naar de waarheid – Gevoelens sluiten aan bij wat waar is Als je aan de verkeerde kant begint, kom je uiteindelijk niet altijd of bijna nooit bij waarheid uit, maar bij leugen. En

In the picture

leugens zetten je vast. Beperken je vrijheid en houden je af van je bestemming in Christus. Leer Gods waarheid kennen vanuit Zijn Woord, de Bijbel, en leef ernaar als volwassen discipel van Jezus.

Square Squad Op de foto het vrijwel complete Square Squad. Dit team is van A tot Z verantwoordelijk voor Square, hét christelijke tienerevenement van Noord-Nederland dat ook dit jaar plaatsvindt in het Hemelvaartsweekend. Samen zorgen zij voor de invulling van het programma, de catering, cleaning, logistiek, office, productie, gebed, ministry, workshops, sport en spel en niet te vergeten: ‘The box’. Acht maanden van tevoren wordt er gestart met de voorbereidingen en dat mag ook wel, want met zo’n 800 deelnemers die van heinde en verre naar Drachten komen is de organisatie een hele klus. Square wordt gehouden in het Fries Congrescentrum dat daarmee vol zit. Het evenement heeft een grote impact op tieners en hun leiders. Je zou kunnen spreken van een levensveranderende activiteit. Het thema van Square 2012 is ‘I have a dream’. Het zal uitgewerkt worden door diverse sprekers. Voor leiders start het weekend al op donderdag, zij worden dan getraind door Gabriël Anthonio. En vanaf vrijdag wordt Drachten overspoeld met tieners! Wie meer wil weten: check square.bethel.nl.

B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

31


Straatsma.indd 1

Brouwer & Brouwer BV www.bbbv.nl

Verhuur van: alle soorten graafmachines laadschoppen trekkers en grondkarren rupsdumpers stalen- en kunststof rijplaten

Eastermar | Buitenpost | Eemshaven | tel. 0512-472100

10-01-2008 10:35:5


Eline Bosma naar WK acrogym Sportief talent meet zich met wereldtop

En de meisjes waar ik nu mee in een team zit, zijn leuke meiden waar ik het heel gezellig mee heb”. Eline kwam als achtjarige in aanraking met acrogym en ze was direct verkocht. Haar trainster zag ook wel dat ze talent had, dus werd ze al gauw geselecteerd om aan wedstrijden mee te doen. Ze is al eens tweede en derde van Nederland geweest én Nederlands Kampioen. Ook is ze al eens voor internationale wedstrijden naar Polen geweest. En nu mag ze dus naar The States!

Eline Bosma (14) doet aan acrogym. Deze sport is een mix van turnen, acrobatiek en dansen. Ze presteert op topniveau en mag in april met haar team van Adonis Sportacrobatiek meedoen aan de wereldkampioenschappen. Deze worden gehouden in het Amerikaanse Lake Buena Vista.

X-Stream Eline en haar moeder bidden elk jaar als de nieuwe teams gevormd worden dat het Gods wil mag zijn in welk team ze terecht komt. Zo heeft ze een jaar in een team gezeten waarmee ze minder kon bereiken, maar waar ze het wel erg gezellig mee heeft gehad. Nu zit ze in een team waarmee de wereldtop bereikt wordt. Toch willen Eline en haar ouders dat ze in elk geval twee keer per maand naar de X-Stream diensten gaat. Dat lukt best aardig, al heeft Eline een keer een training moeten laten schieten voor een dienst. Het was toen wel een heel bijzondere dienst, die Eline bijzonder heeft aangesproken. Eline kijkt erg uit naar het komende WK. Ze krijgt er vrij voor van school. Na het WK blijven ze nog twee dagen in Amerika. “Het sportcomplex waar het WK wordt gehouden ligt naast Disneyworld”, lacht Eline.

Eline benadrukt dat acrogym een teamsport is. Samen met Ilja Goedemoed en Denise Meester vormt zij ook een team. Een keertje de training missen, betekent dat je partners ook niet kunnen trainen. Een beetje ziek zijn of een keertje geen zin hebben is geen optie. Dus wordt er vier, soms vijf keer per week getraind. Die trainingen duren tweeënhalf tot drie uur. Het harde werken heeft resultaat gehad: Ilja, Denise en Eline mogen deze maand naar Florida om zich daar te meten met de wereldtop. Blessures Eline, tweedeklasser op het Gomarus College in Drachten, doet soms andere dingen die ze leuk vindt toch maar niet, omdat ze absoluut geen blessures mag krijgen. Zo wilde ze heel graag schaatsen toen er ijs lag, ze staat graag op de ski’s en ook rijdt ze graag paard. Maar dat is nu allemaal even uit den boze, want er staat een WK op het programma. Eline: “Acrogym is een heel leuke, opkomende sport. Ik vind het leuk om iets nieuws te leren, je doet echt gevaarlijke dingen, maar dat maakt het juist leuk. B e t h e l M a g a z i n e | APR IL 2012

33


Met blijdschap

Hannah Coralie geboren op 4 januari 2012. Dochter van Johan en Barbara Wijbenga.

Krista Amy geboren op 20 november 2011. Dochter en zusje van Arend, Esty en Thomas Andy Hoekstra.

Josephine geboren op 31 januari 2012. Dochter van Sipke Jan en Marjanne Sangers.

Mark & Isa Lodewijk getrouwd op 2 september 2011

34

Levi geboren op 12 januari 2012. Zoon en broertje van Hans, Marian, Sytske, Mirjam, Harmen en Erwin Kooijker.

Johannes en Lydia Hellema-Boomsma getrouwd op 6 januari 2012


de Otterberg camping

Vertrouwd genieten met de hele familie! KOM NAAR DE OTTERBERG! * * * * * *

Verwarmd zwembad Midgetgolfbaan Multi sportplein Manege Horeca Modern sanitair

IN HET HOOGSEIZOEN * Kerkdiensten * Dagsluiting * Recreatieteams

Op zoek naar rust? In het voor- en naseizoen speciale prijzen voor senioren!

Reserveer nu!

www.otterberg.nl Drijberseweg 36a Tel.: 0593 562 362

Wijster (Drenthe)

info@otterberg.nl

Bethel Magazine April 2012  

Jaargang 13, nummer 2. Het Bethel Magazine is een 3 maandelijkse uitgave van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you