Page 1

Nr 1 januari - februari 2014

Händer i kyrkan

Teofil och Lotta sid sid 33 Vinterläger Prima på hörnet sid 12 Teckenspråkigt arbete i: Göteborgs, Karlstads, Linköpings, Lunds, Luleå, Skara, Stockholm, Strängnäs, Uppsala, Visby, Västerås och Växjö stift

Tema: Dop


...Tankar om livet...

Att höra ihop med Gud - och veta om det Jag är 6 år och ska börja i söndagsskolan.

För en liten flicka på landbygden var detta en stor händelse. Mamma hade berättat om hur roligt det var att gå i söndagsskolan och saken blev ju inte sämre av att min granne, visserligen 2 km, fyra hus och två gårdar bort, var självaste söndagsskolefröken.

Jag var helnöjd med söndagsskolan, särskilt

när vi stavade oss igenom trosbekännelsen med det konstiga namnet Pontius Pilatus. Vem var Pontius Pilatus? Ingen aning, men jag fäste blicken på de för mig fantastiskt vackra kyrkfönstren skimrande i orange och lila och på något sätt fastnade just Pontius Pilatus där. Barn och deras hjärnor!

I ett avseende skiljde jag mig från de

Foto: Magnus Aronson

andra barnen.Jag var inte döpt. Det var inget jag grubblade över. Jag var ju så säker på att Gud fanns också hos mig även om jag inte var döpt. Åren gick och det blev dags för konfirmandundervisning. När den sista lektionen på högstadiet i stan var slut på lördagen och alla var trötta, kom prästen till vårt klassrum och vi konfirmander satsade den veckans sista krafter till att lyssna på honom och försöka lära oss det ena efter det andra utantill. Nu var inte allt frid och fröjd längre som i söndagsskolan. Skulle jag bli konfirmerad så var jag tvungen att vara döpt. Men det visste jag sedan länge. Framåt vårkanten bokades präst och kyrka och äntligen skulle jag få dopet fixat.

Dopet är beviset på att Gud älskar oss och tar emot oss precis som vi är.

genast till att hitta en tid då dopkandidaten och jag kan sitta ner och i lugn och samtala om dopet. Tröskeln till ett dop ska alltid vara låg.

Vi döps inte för Guds skull utan för vår

I dopgudstjänsten, efter trosbekännelsen,

egen skull. Dopet är beviset på att Gud älskar oss och tar emot oss precis sådana som vi är. I många andra sammanhang måste vi bete oss på ett särskilt sätt, prestera något eller spela en roll. I dopet är allt sådant borta. Där tar vi emot Guds kärlek som strömmar över oss liksom det välsignade dopvattnet gjuts över vår hjässa. Det spelar ingen roll om dopkandidaten är några månader, kissar i blöjan och gråter utan kontroll eller är 85 år och kanske efter många års längtan och funderande äntligen bestämt sig för att låta döpa sig. Till sist blir det i alla fall av och efter själva dopakten står en äldre man där i kyrkan med ett dopljus i den ena handen och ett dopbevis i den andra. Det är dags att fira och bjuda på tårta.

där för övrigt Pontius Pilatus dök upp igen, fick jag svara på frågan om jag ville bli döpt. Vilken överflödig fråga! Jag ville ju inget hellre. Klädd i en mörkblå klänning i tunn plysch och med vit krage döpte Ragnar Ernås mig i ” Faderns och Sonens och den Helige andes namn”. Det var en skön känsla av samhörighet och högtid. Nu var jag ju som de andra barnen och fick dessutom bli konfirmerad. Söndagsskolan hade lärt mig att jag hörde ihop med Gud, och nu fick jag ett bevis på detta. Jag och mitt dop konfirmerades tre veckor senare.

Numera är det inte så konstigt eller

annorlunda med att inte vara döpt. Jag höjer aldrig på ögonbrynen om någon kommer och säger ”Jag har funderat över att jag kanske vill bli döpt”. Inuti mig slår glädjen volter och jag ser

Barbro Lilja Brattgård, Teckenspråkig präst 2


...Teofil & Lotta...

Teofil & Lotta om dopet Teofil: Dop? Jaa kul att hoppa i vattnet och bada! Lotta: Nää, det är ett dop i kyrkan!

Lotta: För att det ska vara ett dop måste prästen ösa rent vatten över babys huvud tre gånger och säga att han eller hon döper dig i Faderns och Sonens och den helige Andens namn.

Foto: Irina Kloch Bozkurt

Teofil: I kyrkan ??? Vaa vad göra då?

Lotta & björnen Teofil funderar kring dopet.

Teofil: Jaha.. men vad syfte?

Teofil: Joo titta på dopbilderna där syns två pappor och två mammor men bara en baby???

Lotta: Joo, det står i Svenska kyrkans hemsida att ”Dopgudstjänsten börjar med Guds inbjudan till gemenskap och slutar med välsignelsen som ett uttryck för att Gud vill vara med oss på alla våra vägar. Dopet är också en kallelse till att leva sitt liv i ansvar och omsorg. När vi i livet möter utmaningar, går igenom förändringar eller är med om det som är svårt påminner dopet oss om att det finns en väg som går genom död till liv tillsammans med Jesus.”

Lotta: Jaha… hahah Nää, det är föräldrar och faddrar! Teofil: Fadder? Varför? Men dom är inte fattiga barn? Lotta: Nää, nää.. Joo bra att ha fadder som kan vara som extra stöd för barnet att påminna barnet under sitt liv om dopet och kristen tro. Teofil: Cool! Kan jag bli döpt nu när jag inte är baby längre?

Teofil: Jaha därför… Lotta: Ja precis!

Lotta: Joo, dopet är för alla åldrar!

Teofil: Måste baby ha fyra föräldrar för att bli döpt?

Teofil: Yesss, Perfekt!

Lotta: Vaa fyra?

Irina Kloch Bozkurt

Händer i kyrkan utges av:

Uppsala, Linköpings, Skara, Strängnäs, Västerås, Växjö, Lunds, Göteborg, Karlstad, Luleå, Visby och Stockholms stifts teckenspråkiga verksamheter

Ansvarig utgivare:

Camilla Jansson camilla.jansson@svenskakyrkan.se

Material skickas till:

handerikyrkan@svenskakyrkan.se

Manusstopp: 7 februari 2014

Nästa nummer utkommer i början av mars 2014.

Omslagsbild: Barndop Foto: Privat 3


...Familjenytt...

Döpta

Foto: Privat

Avlidna

Jan-Olof Nemzeberger, Rödeby, avled den 31 maj 2013, i en ålder av 65 år.

Lance Fjalar Karmgård född den 18/9-13, döpt i hemmet den 1/11-13. Präst: Gunnel Kjellermo. Föräldrar: Linnea Karmgård och Christopher Edlund. Fadder: Sven Emil Karmgård. Storasyster heter Thea.

Robert Öman, Kista, avled den 15 juni 2013, i en ålder av 84 år. Bertil Ulfsparre, Stockholm, avled den 27 juni 2013. Ingrid Båth, Huddinge, avled den 22 oktober 2013, i en ålder av 86 år. Signe Jönsson, Sjöbo, avled den 1 november 2013, i en ålder av 80 år. Elvira Teppans, Västerås, avled den 5 november 2013, i en ålder av 91 år.

Foto: Privat

Ture Hedlund, Uppsala, avled den 7 december 2013, i en ålder av 71 år.

” Gud, du ser vår saknad. Du vet våra frågor, du känner vår förtvivlan. Låt en glimt av ditt eviga ljus bryta in i våra liv, så att vi förstår att det finns en tro som ger evigt liv, att det finns ett hopp i sorgens mörker, att det finns en kärlek som består. Förbarma dig över oss.”

Ebba Jivefalk döptes den 17/11 2013 i Vänersborgs kyrka av Barbro Lilja Brattgård. Föräldrar är Jimmy och Linda Jivefalk. Ebbas faddrar heter Frida Johansson och Emelie Samuelsson

Har ert barn döpts eller konfirmerats? Har ni gift er? Har någon i din familj avlidit? Skicka gärna in material till Familjenyttsidan i Händer i kyrkan. Adressuppgift hittar du på sidan 2. 4


...Glimtar från Göteborgs & Stockholms stift...

Pysseldag i Göteborg Sista lördagen i november träffades 6 stycken på Repet för att pyssla och göra fina papperssaker att

ha till julen. Vi hann även med att fika och diskutera om allt möjligt mellan jorden och himlen och mest om julen! /Camilla och Sofie

Foto: Privat

Såpbubbelregn på första advent

Irina Bozkurt och prästen Marita Ollén ger det tvåspråkiga evangeliet.

Barnen och deras ledare gick ut för

Den 1 Advent firades en tvåspråkig

söndagskola efter detta och kom sedan tillbaka och delade nattvardsgemenskapen med oss övriga.

(teckenspråk och talad svenska) Mässa i Maria kyrka i Jakobsberg/Stockholm. Över etthundra personer, varav 60 teckenspråkiga möttes till en mässa med bland annat evangelieläsning från ”Barnens bibel” med efterföljande Hosiannasång ackompanjerad av såpbubbelregn och palmbladsviftande.

Vi teckenspråkiga fortsatte sedan med Julbord, samtal och pyssel. Gunnel Kjellermo

5


...Glimtar från Västerås stift...

Adventsstämning i Djurås och Köping Med pepparkakor, saffransbullar och härlig varm glögg hade vi gemenskapsträff i Djurås och Köping med tema: Advent. Ordet advent betyder ”ankomst” och det är förstås Jesus ankomst man menar.

I denna långa väntan på julen och dess glada budskap, när dagarna är som mörkast, behöver vi många ljus som gör väntan lite lättare. Så på gemenskapsträffen släppte vi loss vår fantasi och skapade ljuslyktor i härliga färger, som nu lyser fint i våra hem. Ljus som skingrar mörkret. För snart, snart är väntan över och det är jul! Åsa Grönberg

6


Foto: Åsa Grönberg

...Glimtar från Västerås stift...

Här gäller det att hitta vem som hör ihop med vem. Åsa har samlat gifta par, klippt isär och blandat hej vilt. Vem hör ihop med vem?

De kyrkliga handlingarna Vid träffarna i Himmilsgården i Gagnefs för-

Vi har pratat om dopet, konfirmationen och

samling går vi igenom de kyrkliga handlingarna; dop, konfirmation, vigsel, begravning samt bikt.

även vigseln. Barbro Lilja-Brattgård

Nyhet i Leksands församling

En torsdagskväll dekorerade vi amaryllisar.

En ny verksamhet har startat i Leksands församling. Vi har under hösten träffats under några torsdagskvällar.

föredrag eller så gör vi något hantverk tillsammans. I slutet av november var det dags att dekorera en vacker amaryllis.

Först äter vi och sedan fortsätter vi kväl-

Text och foto: Barbro Lilja-Brattgård

len med något trevligt program. Det kan vara film, 7


...Glimtar från Västerås stift...

Övre bilden: Kyrkvärden Anita tecknar evangelietexten. Undre bilden: Torsten framför nattvardspoesin i Gagnefs kyrka.

Övre bilden: Till kyrkvärdens uppgifter hör att tända ljus i förbönen. Undre bilden: Göran Persson, Anita Hellöre, Torsten Nord och Barbro Lilja Brattgård. Boken Dagboken med kyrkoårsalmanacka är en guldgruva för varje kyrkvärd.

Kyrkvärdsutbildning i Västerås stift Under en intensiv dag i Gagnefs församling

Nästa kyrkvärdsträff är redan inbokad. Det

hade vi en givande kyrkvärdsträff. Vi gick igenom vad som ingår i kyrkvärdens uppdrag.Alla fick en egen pärm där man sätter in material som används i gudstjänsten, såsom teckenlistor över psalmer, böner, Herrens bön mm. Om prästen av någon anledning inte kan komma till gudstjänsten ska kyrkvärden kunna hålla en kort gudstjänst.

är viktigt att kyrkvärdarna träffas och blir säkra i sin viktiga uppgift i kyrkan Text: Barbro Lilja Brattgård

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Foto: Åsa Grönberg

Dagboken med kyrkoalmanacka är ett bra redskap för kyrkvärdar. 8


Foto: Privat

...Glimtar från Växjö stift...

Julpaketen packas av frivilliga enligt löpandebandsprincipen. Paketen innehåller livsmedel, bland annat ris, mjöl, socker, pasta och knäckebröd, men även hygienartiklar.

Julpaket till Rumänien En kväll i november samlades ett gäng glada

fram till människorna i Rumänien. SAM-Hjälp har även kontakt med en grupp döva i Rumänien, som också får del av julpaketen som packas i Jönköping och fraktas med lastbil till Rumänien.

människor i en gammal industrilokal i Jönköping för att hjälpa till att packa julpaket till behövande medmänniskor i Rumänien. Det är andra gången döva hjälper till och packar paket – ifjol var man ute försent och fick inte plats att hjälpa till. Visst är det härligt att människor och olika organisationer står i kö för att få hjälpa till att packa de här paketen.

SAM-Hjälp är en hjälporganisation som arbetar

på kristen grund med fokus på Östeuropa, dit man kör hjälpsändningar med lastbil. Sedan några år tillbaka skänker vi i Växjö stifts teckenspråkiga verksamhet en del av våra kollekter till döva i Rumänien genom SAM-Hjälp.

Det är hjälporganisationen SAM-Hjälp som

ansvarar för allt det praktiska runt julpaketen och det är också de som ser till att julpaketen kommer

Jessica Lindberg

Foto: Privat

Alla var överens om att det känns bra att kunna göra något praktiskt och konkret för att hjälpa människor som har det svårt. 9


Foto: Barbro Lilja Brattgård

...Glimtar från Skara stift...

Händer vid kyrkkaffet i S:t Johannes kyrka i Skövde.

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Glimtar från Skara stift

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Hm... hur var det man gjorde nu då? Barbro Fröjdh leder servettpysslet.

Trevlig läsning för Maria och Therese vid kyrkkaffet i Skövde. Hoppas alla ser vilken förnämlig tidning de fördjupar sig i. 10


...Glimtar från Skara stift...

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Glimtar från Skara stift

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Elias och Kristin tecknar psalm 116 ”Nu tändas tusen juleljus” i Vänersborgs kyrka. Det ser ut som att de har kommit till ”julens glada BUD”.

Elias och Kristin sköter utdelningen av vinster på ett förträffligt sätt vid julfesten i Lextorpskyrkan, Trollhättan. 11

Foto: Barbro Lilja Brattgård

På första Advent rider Jesus in i Jerusalem och i Vänersborgs kyrka på en åsna. Pia, Elias och Kristin betraktar dramat.


...Intervju...

Café ”Prima på hörnet” ligger på Söder i Stockholm.

Lasse, Lili och Pia kommer med lussebullarna.

Välkommen in på ”Prima på hörnet” Ni två bakar till caféet? Lasse: - Jag bakar kanel-, vaniljbullar och just nu lussebullar. De levereras hit till caféet men också till andra beställare.

En vinterdag strax innan 1:a Advent besöker

jag café Prima på hörnet, som är en del av Teckentullens verksamhet på söder i Stockholm. Prima LSS AB driver en teckenspråkig daglig verksamhet med arbetsplatser för 12 personer och 5 i personal. Man kan arbeta i kreativ grupp, mediagrupp och köks/bakgrupp. Samarbete sker med SignCare, praktikplatser erbjuds mm.

Erik: - Jag kommer hit till caféet på morgonen, låser upp och ser till att allt är i ordning, sen bakar jag hallongrottor t ex.

Jag kan intyga att lussebullarna och

hallongrottorna är otroligt goda eftersom jag bjöds på fika efter intervjun. Lasse och Erik lägger upp sina recept på datorn. Under tiden vi pratar tittar Lili på med ett fint leende på sina läppar.

Leif Jansson som

ansvarar för caféet kommer in till oss för att berätta om de två konstverk som finns i lokalen. Det ena är en bonad från år 1811 föreställande Jesu liv. Bonaden kommer från en småländsk bonadsmålarsläkt där Clemet Håkansson (17291795) är den första målaren. Så här nära Jul är det roligt att se Josef, Maria och Jesusbarnet i bonadens första del. Dåtidens bibelundervisning. Då satt bonaden i ett Julpyntat hem och nu finns den på väggen i Teckentullens café. Här i lokalen har den också en nutida tolkning av sitt budskap. Calle och Lasse på GraffitiSthlm fick 2013 i uppdrag att måla en

Lasse, Erik och Pia.

Jag har stämt möte med Lasse Österberg,

Erik Tillberg och Lili Waldbeg. Med oss är också samordnare Eva Wahlbärj och vårdare Pia Lindberg Nyberg. Hur är det att jobba på Teckentullen? Lasse: - Ett bra jobb som jag haft ganska länge. Erik: - Ja, ett bra jobb där jag trivs.

12


...Intervju...

En gammal bonad hänger på en vägg i caféet...

... och på en annan vägg hänger en nutida bonad.

nutida bonad. Med sprayflaskor växte på plåten fram ”Barn av vår tid”. Vid Jesusbarnet finns en ”caracter” en orm som är en av de första som graffitimålare har använt sig av. Tunnelbanan står för styrka och status och dess lampor lyser på Jesusbarnet och ger det kraft att klara livet. De tre vise männen är hip hopen boys-dagens vuxna. Sprayburken som flyger iväg är döden och den färgade vågen symboliserar evigt liv. Varje linje har en tanke bakom sig. Denna bild är en del av dagens bibelundervisning.

Lasse, Erik, Lili, Eva, Pia, Leif och jag tackar

varandra för ett fint och roligt möte. Några av oss kommer att ses redan på lördagen samma vecka – Adventsmässa i Katarina kyrka. Text och foto: Gunnel Kjellermo, präst i teckenspråkigt arbete i Stockholm

Lili, Pia, Lasse, Eva, och Erik trivs på caféet ”Prima på hörnet”.

13


Domkyrkorna i

Växjö

Skara

Strängnäs

Västerås

Karlstad

Visby

Uppsala

Stockholm

Linköping

Luleå

Mötesplatser januari - februari

Göteborg

Med reservation för ev ändringar Sönd 2/2

Uppsala stift Lörd 18/1 Gävle Olofsgården kl. 15.00 Teckenfyran Gemenskapsträff

Lund

Norrköping St. Johannes kyrka kl 11.00 Teckentolkad gudstjänst

Onsd 5/2 Finspång Mariagården kl 13.30 Daglediga/pensionärsträff.

Sönd 19/1 Uppsala Domkyrkan kl 11.00 Festgudstjänst Obs! anmälan senast den 10 januari till Kristina Åkerman sms: 0733- 212149

Torsd 6/2 Linköping Tomaskyrkan kl 16.00 ”Gud och spaghetti” teckentolkad familjegudstjänst.(kvällsmat efter gudstjänsten, 30 kr vuxna, 50 för familj).

Onsd 22/1 Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl. 12.30 Mässa Sopplunch Gästföreläsare

Fred 7/2 Finspång Mariagården kl 10.00 teckenkafé.

Fred 31/1 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Onsd 12/2 Finspång Mariagården kl 13.30 Daglediga/pensionärsträff. Torsd 13/2 Norrköping Strömbacken kl 10.00 Gemenskapsträff, vi avslutar med lunch.

Tisd 11/2 Uppsala Kyrkans lokal i Gränby Centrum kl 14.00 Gemenskapsträff   Lörd 15/2 Gävle Olofsgården kl 15.00 Teckenfyran Gemenskapsträff

Sönd 16/2

Onsd 19/2 Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl. 12.30 Mässa Sopplunch Gästföreläsare

Onsd 19/2 Finspång Mariagården kl 13.30 Daglediga/pensionärsträff

Fred 21/2

Fred 21/2

Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Finspång Mariagården kl 10.00 Tecken - café

Onsd 26/2 Finspång Mariagården kl 17.00 Ungdomsträff

Tisd 25/2 Uppsala Kyrkans lokal i Gränby Centrum kl 14.00 Gemenskapsträff  

Sönd 2/3

Linköpings stift Sönd 19/1

Finspång Hårstorps grupp och omsorgsboende kl 14.30 Gudstjänst med nattvard. Kaffe

Norrköping St. Johannes kyrka kl 11.00 Teckentolkad gudstjänst

Onsd 5/3 Finspång Mariagården kl 13.30 Daglediga/pensionärsträff

Finspång Mariagården kl 14.30 Gudstjänst med nattvard. Kaffe

Torsd 6/3 Linköping Tomaskyrkan kl 16.00 ”Gud och spaghetti” Teckentolkad familjegudstjänst

Onsd 22/1 Finspång Mariagården kl 13.30 Daglediga/pensionärsträff, terminsstart. Fred 7/3 Finspång Mariagården kl 10.00 Teckenkafé Fred 24/1 Finspång Mariagården kl 10.00 Teckenkafé (jämna veckor) 14


...Mötesplatser... Torsd 16/1 Örebro Nikolai prästgård kl 17.30-19.30 Gymnasiekonfirmander

Skara stift Månd 6/1

Trollhättan Lextorpskyrkan kl 11.00 Mässa Kaffe. Tag med en stjärna. Storlek, färg, form, material spelar ingen roll

Torsd 9/1

Vänersborg kl 16-18 Konfirmander

Sönd 19/1 Örebro S:t Nicolai kyrka kl 14 Gudstjänst Kyrkfika 20:- i Nikolai prästgård Tisd 21/1

Lörd 18/1 Skövde S:t Helena kyrka kl 16.00 Biskop Åker Bonnier återöppnar kyrkan efter en stor renovering. Anmälan till Barbro Lilja Brattgård

Torsd 23/1 Örebro Nikolai prästgård kl 10- 13 Babycafe

Sönd 19/1 Borås Hässleholmens kyrka kl 11.00 Mässa Kaffe Dopet- En kyrklig handling. Tag med foton på dop. Torsd 23/1

Fred 24/1

Vänersborg kl 16-18 Konfirmander

Örebro Nikolai prästgård kl 13- 15.30 Cafe Nikolai

Månd 27/1 Örebro Nikolai prästgård kl 12-15 Teckenspråkigt Cafe För mer info. kontakta Elisabet Sevelin och Yvonne Zackrisson.

Tisd 18/2 Trollhättan Lextorpskyrkan kl 12.00 Gudstjänst Soppa Begravning- en kyrklig handling Torsd 20/2

Eskilstuna Fors kyrka kl 11 Gudstjänst Lunch Du som vill med från Örebro anmäl dig senast 1 ve. före till: Gun Carlzon. Kostnad resa 50:- + mat 40:-

Månd 27/1 Örebro Nikolai prästgård kl 16-18 Konfirmander

Vänersborg kl 16-18 Konfirmander

Tisd 25/2 Skövde S:t Johannes kyrka kl 18.00 Mässa kaffe Dopet - en kyrklig handling Tag med foton på dop.

Torsd 30/1 Örebro Nikolai prästgård kl 10-13 Babycafe Torsd 30/1 Örebro Nikolai prästgård kl 17.30-19.30 Gymnasiekonfirmander

Onsd 26/2

Lidköping S:t Sigfrids kyrka kl 18.00 Mässa kaffe Dopet - en kyrklig handling. Tag med foton på dop.

Sönd 2/3

Borås Hässleholmens kyrka kl 11.00 Gudstjänst Kaffe Begravning – en kyrklig handling

Torsd 6/3

Vänersborg kl 16-18 Konfirmander

Fred 7/2

Strängnäs stift

Månd 10/2 Örebro Nikolai prästgård kl 16-18 Konfirmander

Fred 31/1

Torsd 6/2 Örebro Nikolai prästgård kl 10-13 Babycafe

Månd 6/1 Örebro i Olaus Petri kyrka kl 10 teckenspråkstolkad mottagningsgudstjänst av kyrkoherde Ingemar Söderström, biskop Hans-Erik Nordin medverkar, efteråt fest och överraskningar. Månd 13/1 Örebro Nikolai prästgård kl 16-18 Konfirmander Torsd 16/1

Örebro Nikolai prästgård kl 13- 15.30 Cafe Nikolai

Örebro Nikolai prästgård kl 17- 19.30 Gudstjänstcafe Fika 20:- Kontaktperson Pernilla Folebo. 15

Tisd 11/2

Örebro Nikolai prästgård kl 13- 15.30 Cafe Nikolai

Örebro Nikolai prästgård kl 17- 19.30 Gudstjänstcafe Fika 20:- Kontaktperson Pernilla Folebo.

Torsd 13/2 Örebro Nikolai prästgård kl 10-13 Babycafe Torsd 13/2 Örebro Nikolai prästgård kl 17.30-19.30 Gymnasiekonfirmander Fred 14/2

Örebro Nikolai prästgård kl 13- 15.30 Cafe Nikolai


...Mötesplatser... Sönd 16/2 Örebro S:t Nicolai kyrka kl 14 Gudstjänst Kyrkfika 20:- i Nikolai prästgård

Månd 3/2

Torsd 20/2

Örebro Nikolai prästgård kl 10-13 Babycafe Obs! Stängt.

Fred 21/2

Örebro Nikolai prästgård kl 13- 15.30 Cafe Nikolai

Månd 24/2 Örebro Nikolai prästgård kl 12-15 Teckenspråkigt Cafe Månd 24/2 Örebro Nikolai prästgård kl 16-18 Konfirmander Tisd 25/2

Eskilstuna Fors kyrka kl 11 Gudstjänst Lunch Du som vill med från Örebro anmäl dig senast 1 v före till: Gun Carlzon. Kostnad resa 50:- + mat 40:-

Västerås Kyrkbacksgården kl 11.30. Gemenskapsträff Soppa. Åsa

Onsd 12/2 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa. Åsa Torsd 13/2 Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Åsa Torsd 27/2 Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff Tema Bikt. Barbro, Åsa Torsd 27/2 Leksand S:t Persgården kl 18-21 Torsdagsträff. Anita Hellöre berättar om sina böcker och resor. Barbro, Åsa Fred 28/2

Torsd 27/2 Örebro Nikolai prästgård kl 10-13 Babycafe

Köping S:t Olovsgården kl 1315 Gudstjänst i kyrkan och gemenskapsträff Tema Bikt. Barbro, Åsa

Växjö stift Torsd 27/2 Örebro Nikolai prästgård kl 17.30-19.30 Sönd 12/1 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gymnasiekonfirmander Gudstjänst Kyrkkaffe 20 kr Fred 28/2 Örebro Nikolai prästgård kl 13- Sönd 9/2 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 15.30 Cafe Nikolai Gudstjänst Kyrkkaffe 20 kr Torsd 6/3 Örebro Nikolai prästgård kl 10-13 Sönd 23/2 Kalmar S:t Johannes kyrka kl Babycafe 13.00 Gudstjänst Kyrkkaffe 20 kr Fred 7/3 Örebro Nikolai prästgård kl 13- Sönd 9/3 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 15.30 Cafe Nikolai Gudstjänst Kyrkkaffe 20 kr Månd 10/3 Örebro Nikolai prästgård kl 16-18 Information om gudstjänster i Växjö och övriga Konfirmander aktiviteter kommer att skickas ut med brev. Tisd 11/3 Eskilstuna Fors kyrka kl 11 Gudstjänst Lunch Du som vill med från Örebro anmäl dig senast 1 ve. före till: Lunds stift Gun Carlzon. Kostnad resa 50:- + mat 40:Månd 6/1 Hässleholms Stora kyrkan kl 14.00 JULGUDSTJÄNST Kyrkkaffe Västerås stift

Lörd 11/1 Fränninge ROCKGUDSTJÄNST kl 18.00

Torsd 16/1 Djurås Himmilsgården kl 14-16. Gemenskapsträff Tema Begravning. Barbro, Åsa

Sönd 12/1 Kristianstad Heliga Trefaldighetskyrkan kl 15.00 GUDSTJÄNST Kyrkkaffe

Torsd 16/1 Leksand S:t Persgården kl 18-21 Torsdagsträff. Vi ser en film. Barbro, Åsa

Sönd 9/2

Fred 17/1 Köping S:t Olovsgården kl 13-15 Mässa i kyrkan och gemenskaps- träff Tema Begravning. Barbro, Åsa 16

Lund Helgeandskyrkan vid Klostergården kl 15-18 FAMILJETRÄFF med pyssel, föredrag,


...Mötesplatser... Sönd 9/2

Lund Helgeandskyrkan vid Klostergården kl 16.45 GUDSTJÄNST och middag Anmälan!

Tisd 25/2

Råå-Helsingborg Allhelgonakyrkan kl 12.00 ANDAKT med sopplunch

Torsd 6/3

Lunds Helgeandskyrkan (Klostergården) kl 12.00 ANDAKT med sopplunch och föredrag: Beata Sandell berättar om att vara kyrka på teckenspråk.

Onsd 5/2 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Gudstjänst Gemenskapsträff Månd 10/2

Onsd 12/2 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Andakter för boende på Dalen och Sparven: Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 9/1, 6/2, 13/3 Gråsparven-Lund fredagar kl 15.30: 10/1, 7/2, 14/3

Onsd 8/1 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Gudstjänst Gemenskapsträff Västra Frölunda Åkerhus kl 11.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

Onsd 15/1 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Mässa och gemenskapsträff Torsd 16/1

Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Gudstjänst och sopplunch

Sönd 19/1

Varberg Församlingshemmet kl 13.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

Tisd 21/1

Göteborg Klingerssalen i Masthuggs kyrkas annex kl. 17.00 Vi börjar med enkel kvällsmål och samtal och sen avslutas det med pilgrimsmässa i Masthuggskyrkan kl 18.30 anmälan senast 19 januari till Camilla Jansson 073-773 89 25 (storebackeg 15).

Onsd 22/1

Falkenberg Camilla kommer inte till Hallands läns dövförening idag

Gun Bothén och Camilla Jansson på medarbetardagar i Uppsala

Onsd 29/1

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Gudstjänst och gemenskapsträff Sofie Strid

Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Gudstjänst och sopplunch

Tisd 18/2

Göteborg Klingerssalen i Masthuggs kyrkas annex kl. 17.00 Vi börjar med enkel kvällsmål och samtal och sen avslutas det med pilgrimsmässa i Masthuggskyrkan kl 18.30 anmälan senast 16 februari till Camilla Jansson 073- 773 89 25 (storebackeg 15).

Onsd 26/2

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Mässa och gemenskapsträff Anders/Janne och Sofie Strid

Onsd 26/2

Falkenberg Hallands läns dövförening 18.00 Föreläsning om symboler i kyrkan

Sönd 2/3

Varberg Församlingshemmet kl 13.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

Onsd 5/3 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Gudstjänst Gemenskapsträff

Sönd 26/1 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Gudstjänst Gemenskapsträff 27-30/1

Torsd 13/2

Sönd 23/2 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Gudstjänst Gemenskapsträff

Göteborgs stift

Månd 13/1

Västra Frölunda Åkerhus kl 11.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

Månd 10/3

Västra Frölunda Åkerhus kl 11.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

Onsd 12/3 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Årsmöte och gemenskapsträff Tisd 18/3

Göteborg Klingerssalen i Masthuggs kyrkas annex kl. 17.00 Vi börjar med enkel kvällsmål och samtal och sen avslutas det med pilgrimsmässa i Masthuggskyrkan kl 18.30 anmälan senast 16 mars till Camilla Jansson 073-773 89 25 (storebackeg 15).

Behöver ni besök från kyrkan? Samtal med någon? Ta kontakt med oss! Camilla Jansson 073773 89 25 (bara sms) Gun Bothén 073-773 89 30 (tal/sms)

Sönd 2/2 Göteborg Masthuggs kyrkan 11.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

17


...Mötesplatser... Lörd 18/1 Skellefteå Sankt Olovs Andaktsrum kl 14:00 Gudstjänst ”Livets källa ” Kyrkkaffe.

Karlstads stift Fred 10/1

Kristinehamn Församlingshemmet kl 14 Gemenskapsträff

Tisd 21/1 Skellefteå Sankt Olovsgården kl 13:30 Dagledigträff. Samtal och kaffe

Lörd 11/1 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 13 Gudstjänst

Torsd 23/1 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen

Sönd 12/1 Karlstad Vikenkyrkan kl 13 Gudstjänst

Torsd 30/1 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen

Fred 24/1 Mellerud Kyrkans hus kl 14 Gudstjänst

Fred 31/1 Skellefteå Klockarhöjden kl 15:00 Andakt

Sönd 26/1 Degerfors kyrka kl 11.30 Gudstjänst Fred 7/2

Fred 31/1 Skellefteå Aina´s Café från kl 11:30 Vardagsträff

Kristinehamn Församlingshemmet kl 14 Gemenskapsträff

Lörd 8/2 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 13 Mässa

Månd 3/2 Umeå stads församlingsgård kl 11:30 Lunch-soppa med program

Sönd 9/2 Karlstad Vikenkyrkan kl 13 Högmässa

Torsd 6/2 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen

Fred 21/2

Fred 7/2 Umeå Kafé Station kl 12:30 Mötesplats

Mellerud Kyrkans hus kl 14 Mässa

Sönd 23/2 Degerfors kyrka kl 11.30 Högmässa Fred 7/3

Sönd 9/2 Umeå stads församlingsgård kl 11:00 Gudstjänst och Söndagsskola Kyrkkaffe

Kristinehamn Församlingshemmet kl 14 Gemenskapsträff

Lörd 8/3 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 13 Gudstjänst

Torsd 13/2 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen

Sönd 9/3 Karlstad Vikenkyrkan kl 13 Gudstjänst

Lörd 15/2

Luleå stift

Skellefteå Sankt Olovs Andaktsrum kl 14:00 Nattvardsgudstjänst ”Nåd och tjänst” Soppa och smörgås

Månd 17/2 Umeå stads församlingsgård kl 17:00 Gemenskapsmiddag med program

Månd 6/1 Boden Sävast kyrka kl 13:00 Gudstjänst Epifania ” Guds härlighet i Kristus” Gröt och smörgås

Tisd 18/2 Skellefteå Sankt Olovsgården kl 13:30 Dagledigträff. Samtal och kaffe

Månd 6/1 Umeå stads kyrka kl 11:00 Gudstjänst Epifania ” Guds härlighet i Kristus” Biskop Hans Stiglund.

Torsd 20/2 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen

Torsd 9/1 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen Programpunkt se; www.svenskakyrkan.se/luleastift - teckenspråk Program, gymnastik, smörgås-fika och frukt. Självkostnadspris.

Sönd 23/2

Piteå Öjebyn, Margretelunds Andaktsrum kl 11:00 Gudstjänst Sexagesima: ”Bibelns dag” Kyrkkaffe.

Fred 28/2 Skellefteå Klockarhöjden kl 15:00 Andakt Fred 28/2 Umeå Kafé Station kl 12:30 Mötesplats

Torsd 16/1 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen 18


...Mötesplatser... Torsd 27/2 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen

Sönd 16/2 Jakobsberg Maria kyrka kl 11 Mässa ”Satsa helhjärtat” Kyrkfika Taltolkad

Fred 28/2 Skellefteå Aina´s Café från kl 11:30 Vardagsträff Sönd 2/3

Månd 17/2 Jakobsberg Maria kyrka Kreativa träffen kl 11-15.00 Välkommen till en träff med samtal och kreativt innehåll. Enkel lunch + material till kreativiteten = 50:- Kontaktperson: Helené Brolund

Luleå Björkskatakyrkan kl 13:00 Gudstjänst Fastlagssöndagen ”Kärlekens väg” Kyrkkaffe

Månd 3/3 Umeå stads församlingsgård kl 11:30 Lunch-soppa med program

Månd 3/3 Kungsholmen Pilträdets servicehus, Bolinders plan 3. Pilträdetträff kl 15.00-16.00 Träff för boende och besökare. Andakt och gemenskap kring kaffebordet. Kontaktperson: Irina Bozkurt

Torsd 6/3 Luleå Örnäsgården kl 12:00 Torsdagsträffen Lörd 8/3

Skellefteå Sankt Olovs Andaktsrum kl 14:00 Gudstjänst ”Kärlekens väg” Kyrkkaffe.

Maria kyrka Jakobsberg Vasavägen 25

Månd 10/3

Öppna förskolan Jakobsberg, Maria kyrka. Onsdagar kl 9.30-15.00

Lörd 22/2 Jakobsberg Maria kyrka kl 10.30- 15 Familjedag

Sönd 12/1

Jakobsberg Maria kyrka kl 14.00 Mässa ”Ja till Gud” kyrkfika

Månd 13/1

Huddinge Klockargården, Kommunalväg 21 i anslutning till Huddinge kyrka Huddingeträff kl 13-15 Samling för daglediga. Samtal och gemenskap kring kaffebordet. Kontaktperson: Gunnel Kjellermo

För mer information se www.jarfallaforsamling. se blogg http://teckenjarfalla.wordpress.com facebook www.facebook.com/teckenjarfalla

Stockholms stift

Visby stift Sönd 9/2 Visby Visborgskyrkan kl 13 Visuell gudstjänst Kyrkkaffe

Månd 20/1 Kungsholmen Pilträdets servicehus, Bolinders plan 3. Pilträdetträff kl 15.00-16.00 Träff för boende och besökare. Andakt och gemenskap kring kaffebordet. Kontaktperson: Irina Bozkurt Månd 3/2 Kungsholmen Pilträdets servicehus, Bolinders plan 3. Pilträdetträff kl 15.00-16.00 Träff för boende och besökare. Andakt och gemenskap kring kaffebordet. Kontaktperson: Irina Bozkurt Månd 10/2

Huddinge Klockargården, Kommunalväg 21 i anslutning till Huddinge kyrka Huddingeträff kl 13-15 Samling för daglediga. Samtal och gemenskap kring kaffebordet. Kontaktperson: Gunnel Kjellermo

Huddinge Klockargården, Kommunalväg 21 i anslutning till Huddinge kyrka Huddingeträff kl 13-15 Samling för daglediga. Samtal och gemenskap kring kaffebordet. Kontaktperson: Gunnel Kjellermo 19


...Glimtar från Uppsala stift...

Kyrkans Hus i Gävle blir hotell och ... …i månadsskiftet januari – februari 2014 flyt-

hoppas vi verkligen inte! Vi önskar att det ska bli ett öppet och välkomnande hus, där många får den gemenskap och hjälp som behövs. Välkommen att göra en första bekantskap med det spännande huset med gamla anor, men som nu riktar blickarna framåt!

tar all kyrklig verksamhet från Kyrkans Hus på Drottninggatan i Gävle till det gamla tingshuset på andra sidan kyrkan. Den nya arbetsplatsen ligger fortfarande väldigt centralt och dessutom nära Olofsgården, som är en kär mötesplats för döva och även nära prästgården.

Text: Ing-Marie Lundberg

Vad finns det för historik i det gamla ting-

shuset på Kaplansgatan 1 i Gävle? Huset invigdes år 1900 och är byggnadsminnesmärkt. Arkitekten hette E A Hedin och om honom har sagts att han var mottaglig för olika idéer som han snabbt gjorde till sina och då och då omformade dem efter sitt eget sinne.

Foto: Leif Jäderberg

Tingshuset är ett ljust putsat tegelhus med ett skulpterat ornament över portalen. Den gamla tingssalen är två våningar hög och kommer att användas som församlingssal när kyrkan flyttar in. I taket hänger en ljuskrona som till omfånget och även längden kan tävla med ljuskronorna inne i Trefaldighetskyrkan.

Entrén till det gamla tingshuset och till det nya kyrkans hus.

Den som för första gången kommer in i den gamla tingssalen blir imponerad. Det blev också en man som hette August Johansson. Han var allmänt känd som Munspels-August. Han hade varit sjöman, men mönstrat av för gott. Han stod ofta på torget och spelade munspel och visade sina tatueringar på bröstet. En gång i veckan brukade han resa in till stan och ofta tog han någon pilsner för mycket. Han kunde bli högljudd och störande och blev välkänd av polisen. Heltreftingshuset: Foto: Okänd, troligen från 1890-talet. Ur Gävle kommuns centralarkivs samlingar. Reprofoto: Ingrid Landberg.

En gång gick det så långt att han skulle dömas

Nu flyttar alltså kyrkan in sin verksamhet i denna byggnad och någon har skämtat och sagt att det fortsätter att vara ett domens hus, men det

Foto: Leif Jäderberg

av tingsrätten. August kom till tingshuset, iklädd sliten blå kavaj, rutig skjorta och med en keps på sned. Han såg sig omkring och imponerades av lokalen. Häradshövdingen frågade varför August drack så mycket och fick till svar: ”Jag vill se min födelsestad en gång i veckan och då blir jag ofta bjuden på pilsner och så går det som det går”. Då domen hade avkunnats, som stannade på böter, gick August upp på podiet och tog i hand och tackade för en mild dom. August blev aldrig mer kallad till tinget.

20

Tillbyggnad från 1964-65. I denna del kommer kyrkans alla specialfunktioner att inrymmas, även teckenspråksverksamheten.


...Glimtar från Linköpings stift & Inbjudan...

Foto: Privat

En sommarhälsning...

... från sommarens läger i Finspång. Här är gruppen samlad utanför Vita Huset på MoGård.

Världens fest i Karlstad 30/5 - 1/6 2014, fredag - lördag Semianarium på CCC (Cultur Congress Center) i Karlstad lördag förmiddag den 31/5 med rubriken ”Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete i ett internationellt perspektiv. Teckentolkade gudstjänster alla dagar. Seminariet inleds med en föreläsning om Svenska kyrkans arbete i Sverige i historia och nutid med en internationell utblick av samarbete med systerkyrkor i Europa och Afrika. Därefter följer en diskussion och samtal. Program och anmälan kommer i nästa nummer av Händer i kyrkan.   Kontakt: stefan.nordenson@svenskakyrkan.se Stiftskansliet, Box 186, 651 05 Karlstad mobil 0727-345436

21


Kristina

Barbro L-B

Barbro F

Caroline

Gun C

Uppsala stift

Foto: Magnus Aronson

Foto: Magnus Aronson

Pernilla

Elisabet

Yvonne

Yvonne Zackrisson, Väntjänst Mobil: 070-550 82 55 yvonne.zackrisson@svenskakyrkan.se

Kristina Åkerman, Präst Mobil: 0733-212 149 & Telefon: 018-430 38 15 Gottsunda förs, Box 25003, 750 25 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

Linköpings stift

Skara stift

Antonio Silano, Pedagog Mobil: 070-256 55 18 Mariagården, Box 22, 612 21 Finspång antonio.silano@svenskakyrkan.se

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Barbro Lilja Brattgård, Präst Fax: 0511-507 80 Tel: 0511-262 22 & Mobil: 0709-101 766 Skara stift, Box 173, 532 23 Skara barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Kenth Björk, Handläggare flerspråkighetsfrågor kenth.bjork@svenskakyrkan.se

Barbro Fröjd, Assistent Mobil: 0736-644 388 barbrofrojdh@hotmail.com

Västerås stift Box 7, 721 03 Västerås

Barbro Lilja Brattgård, Präst Fax: 0511-507 80 Tel: 0511-262 22 & Mobil: 070-378 61 86 barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Strängnäs stift

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Textel: 019-17 11 52 Bildtelefon: volontar.nikolai@sip.nu

Åsa Grönberg, Stiftskonsulent Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Caroline Edlund, Stiftsadjunkt Mobil: 070-340 59 87 & Tel: 0152-234 90 caroline.edlund@svenskakyrkan.se

Karlstad stift

Gun Carlzon, Stiftspedagog Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se

Stefan Nordenson, Präst Stiftskansliet, Box 186, 651 05 Karlstad Mobil: 0727-345 436 stefan.nordenson@svenskakyrkan.se

Pernilla Folebo, Stiftsdiakon Mobil: 072-726 59 70 & Tel: 0152-234 93 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Växjö stift Box 527, 351 06 Växjö

Kenth

Åsa

Margareta

Elisabet Sevelin, Väntjänst Mobil: 070-551 72 55 elisabet.sevelin@svenskakyrkan.se

Ing-Marie Lundberg, Stiftskonsulent SMS: 0704- 955 269 Bildtelefon: uppsalastift@t-meeting.se Telefon/mobil: 026-170 444 & Fax: 026-170 402 Gävle kyrkliga samf, Box 1423, 801 38 GÄVLE ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se

Antonio

Foto: Magnus Aronson

Ing-Marie

Foto: Magnus Aronson

Foto: Magnus Aronson

...Medarbetare...

Stefan

Jessica

Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se

Lillemor 22

Camilla

Gun B

Beata

Kerstin


...Medarbetare...

Martina

Betty

Gunnel

Helené

Irina

Jessica Lindberg, Stiftskonsulent Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-19 01 51 Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se Lillemor Lindahl, Stiftskonsulent Telefon: 0470-773 884 & SMS: 0709-105 874 Skype: lillemor.lindahl1 lillemor.lindahl@svenskakyrkan.se

Göteborgs stift Dövkyrkan i Göteborgs stift, Masthuggs församling, Oscar Fredriks Kyrkog 1, 413 17 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5 Camilla Jansson, Diakon Mobil: 073-773 89 25 Bildtelefon: 0406340578@t-meeting.se camilla.jansson@svenskakyrkan.se

Annalena Lis-Marie

Tage

Katarina

Carina

Helené Brolund, Förskollärare Sms: 0707-17 60 72 helene.brolund@svenskakyrkan.se Irina Kloch Bozkurt, Pedagog Sms: 0705-20 60 58 irina.bozkurt@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Annalena Norberg, Diakon/ Stiftskonsulent BT: 0406340751@t-meeting.se Txt: 040-6340751 & SMS: 070-190 25 17 Direkt: 0910-72 57 25 & Mobil:070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se Lis-Marie Rönnblom, Diakon Sankt Olovs församling, Skellefteå Txt: 0910-77 66 71 & SMS: 072-206 31 51 lis-marie.ronnblom@svenskakyrkan.se

Gun Bothén, Diakoniassistent Mobil: 073-773 89 30 gun.bothen@svenskakyrkan.se

Tage Andersson, Präst Sankt Olovs förs, Skellefteå tage.andersson@svenskakyrkan.se Katarina Häggmark, Diakon Skellefteå landsförs. katarina.haggmark@svenskakyrkan.se

Lunds stift

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel Mobil: 0709-103053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

Carina Evefors, Diakoniassistent Umeå stadsförs. BT/SMS: 073-962 81 24 carina.evefors@svenskakyrkan.se Johanna Lindfors, Pastorsadjunkt Umeå stadsförs. johanna.lindfors@svenskakyrkan.se

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet Telefon: 070-818 01 75 kerstin.dahl@live.se

Anna Yttergren, Präst Piteå församling anna.yttergren@svenskakyrkan.se

Visby stift

Martina Åkeson Wollbo, Präst Väskinde prästgård 622 75 Visby Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0704-733 190 mwollbo@passagen.se

Bo Nordin, Präst Luleå domkyrkoförsamling bo.nordin@svenskakyrkan.se

Betty Bjuresten, Assistent Kolgårdsgatan 11, 621 38 Visby Telefon: 0498-216 976

Eva Sjöberg, Ledare Torsdagsträffar i Örnäset eva.sjoberg@live.se

Anna Olofsson, Ledare Torsdagsträffar i Örnäset annaolofsson1@hotmail.com

Stockholms stift

Gunnel Kjellermo, Präst Taltel/sms: 0702-16 40 02 gunnel.kjellermo@svenskakyrkan.se Johanna

Anna Y 23

Bo

Anna O

Eva


...Kyrkskolan...

Dop - vi hör ihop med Jesus Foto: Ulf Sundberg

I kyrkskolan ska vi gå igenom de fem kyrkliga handlingar som Svenska kyrkan erbjuder. Dessa är dop, konfirmation, bikt, vigsel och begravning. Jag tar upp några frågor om dopet som det är bra att veta svaren på.

Varför erbjuder vi dop i Svenska kyrkan?

Vi följer Jesu egen befallning. ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens ände” Matteusevangeliet 28:18-20

Vad innebär dopet?

Den som döps blir medlem i Svenska kyrkan. Man brukar säga att dopet är medlemsgrundande. Vi döps i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och hör därmed ihop med Jesus Kristus. Är du döpt så tillhör du en församling, (såvida du inte har lämnat församlingen) och samtidigt tillhör du den världsvida kyrkan. Ett svindlande perspektiv. Du hör på ett särskilt sätt ihop med alla andra döpta i hela världen.

Hur gör man för att boka tid för dop?

Vill man att dopet ska ske på teckenspråk tar man kontakt direkt med en teckenspråkig präst. Eller så kontaktar man sin församling och framför sitt önskemål. Man kan även där begära att få dopet på teckenspråk. Sedan är det församlingens uppgift att tillmötesgå önskemålet.

Vem får vara fadder/ gudmor eller gudfar? Den som själv är döpt kan vara fadder. Man får ett särskilt ansvar för den man är fadder för. Man ska följa den personen i livet genom att be för sitt fadderbarn, visa kärlek och omsorg. En fadder kan hjälpa den döpta att komma ihåg dopdagen. Den dagen kan man fira varje år.

Var kan man bli döpt?

Vanligast är att dopet äger rum i en kyrka. Där finns allt man behöver; ett vackert kyrkorum, dopfunt, ett stort Kristusljus där dopljuset tänds, processionskors mm.

Kostar det något?

Nej, att få sitt barn döpt eller döpas som ung eller vuxen är alltid gratis. Ordet gratis kommer från det latinska ordet gratia som betyder nåd. Nåden tar aldrig betalt. Gud kräver inget av den som ska döpas utan tar emot oss precis sådana vi är.

Men man kan också döpas på andra platser t ex hemma eller på en vacker plats utomhus. Man kan bli döpt i en sjö. Det händer då och då särskilt när det gäller ungdomar.

Måste föräldrarna till dopbarnet vara medlemmar i Svenska kyrkan?

Hur hänger förnamn och dop samman?

Nej, det behöver de inte. Men om de har delad vårdnad om barnet, måste de vara eniga om att barnet ska döpas. Detta och många andra saker runt dopet går prästen igenom med föräldrarna vid dopsamtalet. Man kan träffas i kyrkan eller hemma hos familjen. Vid genomgången går man igenom alla detaljer i dopgudstjänsten.

Alla får ett förnamn oavsett om man döps eller inte. Vi får inte vårt förnamn genom dopet. Däremot är det viktigt att dopkandidatens namn nämns i dopgudstjänsten. Prästen ställer därför frågan: Vilket namn har ni gett ert barn? Och föräldrarna svarar. Då jag döper någon som själv kan svara för sig lyder frågan: Vilket är ditt namn?

Kan man döpas flera gånger?

Fler frågor?

Du är hjärtligt välkommen att ta kontakt med någon av oss präster. Vi svarar gärna på alla frågor och funderingar runt dopet och vi bokar gärna tid och kyrka för dop. Framför allt döper vi med stor glädje.

Enligt Svenska kyrkans lära kan man döpas en enda gång. Kyrkan accepterar dop som skett i andra kristna kyrkor. Förutsättningen är att dopet skett med vatten och i den treenige Gudens namn dvs i Faderns, Sonens och den heliga Andes namn. Är man döpt i en annan kyrka och vill bli medlem i Svenska kyrkan ansöker man helt enkelt om att bli medlem.

Barbro Lilja Brattgård, Teckenspråkig präst 24

Profile for Växjö stift

Händer i kyrkan 1 2014  

Händer i kyrkan 1 2014