Page 1

design awards

best of 2010


2010 var RÖD, eller snarare Abeba+RÖD, nominerad till Svenska designpriset. Tyvärr vann vi inte. Även om det känns väldigt kul att hamna i skaran av nominerade bidrag så hade det ju varit ännu roligare att vinna.

Därför har nu den rödare hälften av Abeba+RÖD startat tävlingen RÖD Design Awards (även kallad Andra chansen). En tävling där endast bidrag från RÖD tillåts ställa upp. Garanterad vinst med andra ord. Javisst!

Men det blir inte bara vinst för RÖD. Nej då. En finfin (röd) datorväska lottas ut till någon bland de som röstar på det vinnande bidraget. Vinna-vinna med andra ord!


Såhär går det till att vara med och rösta: 1. Titta igenom bidragen på följande sidor. 2. Skicka ett mejl till designawards@rodreklambyra.se innehållande vilket bidrag du röstar på samt ditt namn och telefonnummer. Vill du motivera går det fint, men det är absolut inget krav. 3. Klart! Vinnande bidraget och vinnaren av datorväskan presenteras på RÖDs Facebook-sida under vecka nio.


bidrag ett. Logotyp till företaget Elta finans och försäkring. kort beskrivning: Elta tyckte inte att företagets logotyp kändes helt tidsenlig. RÖD fick uppdraget att ta fram en ny logotyp som bättre speglar företaget och verksamheten – och som dessutom skiljer ut dem från andra företag i samma bransch. RÖD fixade även till nya visitkort.


Johnny Spijk Försäkringsförmedlare Besök: Kungsgatan 13 B, Växjö Postadress: Box 525, 351 06 Växjö Tel: +46 0 470 53 24 40 Mobil: +46 0 705 34 66 88 Fax: +46 0 470 259 59 E-post: johnny@eltafinans.se www.eltafinans.se Vi är en del av

tidigare logotyp –>


bidrag två. Webbplats till företaget Konvegas. kort beskrivning: För Konvegas var det dags att ta ett steg vidare med företagets webbplats. Uppdraget att formge den nya webbplatsen gick till RÖD. Vi passade även på att uppdatera Konvegas presentationsfolder som vi ursprungligen gjort något år tidigare.


Att konvertera till gas. KonveGas ger dig möjlighet att köra på det grönaste bränslet idag. Bilägarna ges dessutom möjlighet att sänka sina driftskostnader rejält genom att konvertera sina fordon. Konverterade bilar klassas som miljöbilar. Gasdrivna fordon är vanliga i övriga Europa och de flesta av dem är efterkonverterade. I Sverige började man använda fordonsgas som drivmedel i slutet av 1980-talet. Idag är gasfordon på frammarsch och det finns cirka 14 000 fordon ute på vägarna.

Gasstationer i Sverige. Idag finns det 88 publika mackar som försörjer cirka 14 000 gasfordon I Sverige, och ytterligare 28 tankställen som förser tunga fordon.

God ekonomi. Fördelarna med att köra gasbil är många:

Med gas för vår miljö. KonveGas har specialiserat sig på att konvertera fordon till biogas. Biogas är det grönaste bränsle-alternativet som finns på marknaden idag. KonveGas arbetar med konvertering av fordon till biogas för att få en bättre bilpark i Sverige. Bilarnas utsläpp är en stor orsak till miljöförstöringen och den effektivaste vägen att kontrollera fordonsutsläppen är att byta till renare bränslen som biogas.

Hur går konverteringen till?

Full gas med Gas för vår miljö !

Efterfrågan på biogasbilar ökar stadigt. Att konvertera ett fordon innebär att en gastank monteras in i bilen och motorns elektronik anpassas för att klara både biogas och bensin. Alla komponenter testas och utsätts för tryck som är tre gånger högre än vid normalt arbetstryck. CNG konverteringsutrustning används på bilar som har genomgått tester för Europeisk standard.

Att konvertera och köra på biogas innebär många fördelar: billigare att tanka, många kommuner erbjuder fri parkering, förmånsvärde upp till 40 procent, billigare fordonsskatt, tystare gång på biogas. Biogas är det mest miljövänliga bränslealternativet på marknaden idag. KonveGas arbetar för att få en bättre bilpark i Sverige. Det vi erbjuder är konvertering av bensindrivna bilar till biogas.

Bilarnas utsläpp är en stor orsak till miljöförstöringen och den effektivaste vägen att kontrollera fordonsutsläppen är att byta till renare bränslen som biogas. Konvegas erbjuder högkvalitativa CNG konverteringssytem för bensindrivna fordon. Produkterna uppfyller alla de regler och krav som ställs av svenska myndigheter.

Det konverteringssystem vi använder gör det möjligt att köra på biogas samtidigt som man behåller fordonets originalutrustning för bensindrift. Med ett enkelt knapptryck från kupén ändrar man val av drivmedel. Vi erbjuder professionell och TÜV-ceritiferad efterkonvertering av bensinfordon till biogas med användande av CNG, Compressed Natural Gas, som passar till de flesta bilmodeller. Biogas är på stark frammarsch i Sverige som drivmedel för fordon.

• Biogas är bättre bilbränsle både ekonomiskt och miljömässigt • Upp till 40 procent billigare att tanka biogas jämfört med bensin/diesel • Sparar upp till 4 kr/mil jämfört med bensin • Många kommuner erbjuder fri parkering • Biogas ger inget nettotillskott av växthusgaser • 40 procent lägre förmånsvärde som tjänstebil • Befrielse från trängselavgifter i Stockholm

Så här mycket sparar du! Vid körning med gas sparar man per år i relation till närmast jämförbara bensin bil: Du sparar 6 000 kr vid 1500 mil/år Du sparar 11 900 kr vid 3 000 mil/år Du sparar 15 800 kr vid 4 000 mil/år Beräkningen av årskostnaden baseras på dagens bränslepriser, bilarnas inköpspris, beräknade förmånsvärde, fordonskatt och bränsleförbrukning. Beräkningen görs sedan efter vald gas-inblandning och totalt körda mil. Bilens inköpspris 230 000 kr. Bensinpris 14 kr/l. Fordonsgas 9,7 kr/l. Motorkapacitet 1,8l.

Utbyggnaden av nya tankstationer är på frammarsch i Sverige. Närmare 100 nya tankstationer är planerade under de närmaste tre åren. Fordonsgas finns och växer även på andra plaster i Europa. I Tyskland ska exempelvis E.ON Ruhrgas under de kommande två åren bygga cirka 150 tankstationer för naturgasfordon längs de tyska motorvägarna. Alingsås Boden Borås Båstad Eskilstuna Eslöv Falkenberg Falköping Gislaved Gnosjö Grästorp Göteborg Halmstad Helsingborg Hässleholm Höganäs Jönköping Kalmar Karlshamn Karlstad Katrineholm

Kristianstad Kungsbacka Kungälv Laholm Landskrona Lerum Lidköping Lilla Edet Linköping Lund Malmö Mariestad Mjölby Motala Mölndal Norrköping Nyköping Olofsström Partille Sigtuna (Arlanda) Skara

Skellefteå Skövde Stenungsund Stockholm Sundsvall Trelleborg Trollhättan Uddevalla Ullared Ulricehamn Uppsala Varberg Vänersborg Värnamo Västerås Västerås Ystad Ängelholm Åstorp Örebro Östersund

Vad säger kunderna?

Det klart bästa är att vi nästan inte har något som helst dåligt miljösamvete för att vi kör bil

Sven Albert Román

Fred Johannesson

Thomas Höög

”Biogas, det överlägset bästa fordonsbränslet idag. Jag och min fru kör sedan september 2007 gasbil.Vi är en stor familj med fyra barn och kör en Opel Zafira -08.Vi är mycket nöjda med bilen. Det klart bästa är att vi nästan inte har något som helst dåligt miljösamvete för att vi kör bil.Vi kör till över 90 procent på biogas, som är det överlägset bästa fordonsbränslet idag. En ytterligare fördel är motorljudet, som är lägre vid gasdrift. Det uppskattar vi eftersom vi slipper skrika till varann.”

”Det bästa med att köra på gas är att jag kan använda mig av bilen utan att ha allt för dåligt samvete för miljön! Jag tycker inte att det är någon skillnad att köra på biogas jämfört med något annat bränsle, bortsett från att jag får tanka lite oftare. Det ser jag inte som något negativt då jag gillar pauserna. Dessutom har man trevligt vid pumpen då vi gasoholister fortfarande är ganska få och eftersom vi har något gemensamt så uppstår ofta trevliga samtal!”

”Inget slår känslan av att åka omkring i en modern bil som åtminstone på vägarna nästan inte lämnar några utsläpp alls efter sig. Till de positiva delarna hör att biogas är det mest miljövänliga bränsle som finns samt att det är billigt. Bränsleekonomiskt gör vi en ganska hygglig vinst jämfört med andra bränslealternativ. Fordonskatten är reducerad till 50 procent vilket ökar på den ekonomiska vinningen.”

www.konvegas.se


bidrag tre. Broschyr om KRUT för Regionförbundet södra Småland. kort beskrivning: När RFSS skulle ta fram en folder om KRUT-projektet gick uppdraget till Abeba+RÖD som tagit hand om hela arbetet. RÖD har ansvarat för formgivning.


P책 spaning efter

sm책l채ndsk kreativitet


bidrag fyra. Kundtidning för YFO. kort beskrivning: YFO utrustar yrkesfotografer. När det var dags att göra en kundtidning för att kommunicera med nya och befintliga kunder gav produktionsbyrån Roxx Com.  Group uppdraget att formge tidningen till RÖD.


YFO INFO APRIL 2010

afe Säker bildleverans med GoS iv – Koncentrera dig på att vara

kreat

Allt ljus på modefoto – Följ med på blixtrande ljusseminarium

Nytt från Hasselblad:

Fokus på True Focus och Phocus Ett nytt revolutionerande fokussystem baserat på gyroteknik, en viktig uppdatering av mjukvaran Phocus och släppet av H4D-60. Det är de senaste nyheterna från Hasselblad.

rob arcomG Mögrt afM en med ka eraskräck

Ny mötesplats för fotografer YFO har äntligen öppnat sin nya yrkesfotobutik på Södermalm i Stockholm. – Vi tror att Östgötagatan 100 blir en ny mötesplats och knutpunkt för fotografer i Stockholm, säger marknadschef Hansa Andersson på YFO.

butiken ligger i ett hus som många känner till, det så kallade ”White-huset” på Östgötagatan. Från butiken har man utsikt över Hammarbykanalen och den nås lätt från Skanstulls tunnelbanestation. – Våra butiker är en service för våra kunder, säger Hansa Andersson. – Här har vi en stor del av produktsortimentet, kunniga medarbetare som hjälper dig till rätt köpbeslut och en stor hyravdelning.

DEN NYÖPPNADE LJUSA

– foto

Fotografen som har kameraskräck

FOTON: MARCO GROB

Marco Grob:

Proffsutrustning för alla YFO har alltid kameror från Canon, Nikon, Leica samt Hasselblad på lager. – Vi är officiella och exklusiva återförsäljare av Hasselblad och är även först med de nya modellerna. Som en del i Profotokoncernen har vi givetvis alltid Profotoutrustning och en stor del av produkterna kan du se i vårt showroom. YFO-butikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö har inte bara den bästa professionella fotoutrustningen på lager, butikerna har även landets kunnigaste säljare redo att demonstrera den.

Han är mästerfotografen som inte förstår hur någon frivilligt kan ställa sig framför en kamera. Möt Hasselbladspristagaren Marco Grob – Hollywoods favoritfotograf.

– Det ligger ett värde i att besöka våra butiker eller träffa våra utesäljare, säger Hansa, vi kan det här med foto och vi vet vad vi pratar om. Det kan du tjäna mycket på som kund. Exklusiva produkter Förutom kameror, och hela sortimentet av blixtaggregat från Profoto, finns här ett noggrant urval av objektiv, stativ, datorer, skärmar och skrivare samt tillbehör som fotopapper och väskor i alla storlekar.

YFO:s kunniga säljare är alltid redo att hjälpa kunden med rätt utrustning.

Exempel på några av Marco Grobs bilder. Till vänster David Lynch och Buzz Aldrin.

Spionbilder på Obama Så även inför fotograferingen av Barack Obama i Vita huset. Och nervositeten släppte inte direkt av att presidenten i sista sekund meddelade att han inte skulle låta sig porträtteras under en tid. Han ville inte att allmänheten skulle se att han lägger ner tid på att fotograferas.

– Vi hade riggat ljuset, minns Marco, när vi fick höra det. Hela min plan sprack, det var ju porträtt vi hade bestämt. Jag hade 20 minuter på mig innan Obama skulle vidare så jag var tvungen att tänka ut någonting snabbt. Det blev ”spionbilder”. Foton som förmedlade känslan av att vara tagna i smyg. Liknande de svartvita och korniga bilder som togs på Kennedy under Kuba-krisen på 1960-talet. – Jag fotade honom genom ett fönster när han sitter vid sitt skrivbord i Ovala rummet. Jag fotograferade hans glasögon, vattenglaset på bordet. Sådana saker. Påven, drottning Elizabeth och Fidel Castro Även om Barack Obama måste räknas som högvilt även för en fotograf som Marco Grob, så var den amerikanske presidenten ändå inte nummer ett på önskelistan. – Drömmen var länge Bill Clinton. Vilken utstrålning han har, väldigt karismatisk och vaken! Jag fotade honom nyligen för The Times, han är med i politikerprojektet. – Andra porträtt jag vill ta är av påven,

FOTO: MARCO GROB

Marco Grob är född i Schweiz men bor sedan några år i New York. Han gick från ”still life” till att fotografera människor för cirka fyra år sedan. ”Jag ångrar ganska ofta att jag inte gjorde det tidigare”, säger han. Han har snabbt blivit en eftertraktad porträttoch modefotograf.

– Fyra minuter – det är den tiden man har på sig. Sedan tappar både modellen och fotografen fokus, säger Marco Grob i bilen på väg från Landvetter in till Göteborg. Han är inbjuden till fotomässan där han är gästföreläsare. Han har rufsigt hår, mörka solglasögon och ser lite trött ut. Den senaste tiden har varit ett ständigt resande, berättar han. Han håller på med ett – än så länge hemligt – projekt för tidningen The Times. Det involverar hastiga nedslag i olika städer i världen, snabba fotograferingar av stressade politiker med bara ett par minuter över i späckade arbetsscheman. Men det arbetssättet passar honom ganska bra, säger han, eftersom han föredrar att jobba snabbt. – Alla är på hugget de första minuterna. Sedan förlorar man ”det” – man tappar känslan. Det gäller särskilt när man jobbar med kända människor som är vana vid att ständigt bli fotograferade. Och en hel del sådana har det blivit, berättar han. Världskändisar, alltså. George Clooney, Leonardo DiCaprio, Jeff Bridges, Uma Thurman, Elton John och inte minst president Barack Obama är några av de berömdheter som stått framför Marcos kamera den senaste tiden. – Det här året har varit fantastiskt, som en dagdröm, säger han och berättar sedan öppenhjärtigt att han oftast är väldigt nervös när han ska jobba med berömda stjärnor.

– Många av våra produkter är exklusiva och går inte att köpa någon annanstans än hos oss. Kom gärna in på en kaffe och en pratstund så förstår du vad vi menar! För de kunder som inte har möjlighet att besöka YFO:s butiker finns det sex utesäljare tillgängliga över hela landet. Webbsidan uppdateras kontinuerligt med nyheter samt information om produkter och events. YFO:s stora uthyrningsavdelning kan du läsa mer om på sidan 15.

drottning Elizabeth och Fidel Castro. Det är spännande med människor som har varit med under en stor del av 1900-talet. Han har gärna kameran med sig även när han inte jobbar, favoritmotivet är landskap (”jag går gärna upp klockan fem på morgonen för att fånga ljuset”). Hans stora förebilder är Irving Penn och Richard Avedon. – Penn och Avedon är ”killers”, säger Marco, det går inte att gå förbi dem, de gjorde det före oss alla andra. Jag försöker tänka på samma sätt men utan att kopiera. – Jag tror på enkelheten, det är inte fotografens roll att forma människor utan jag låter dem vara och tar bilden som de är. Även om han lever med kameran större delen av sin tid innebär det inte automatiskt att han gillar att hamna framför kameran. Intervjun är slut och det är dags för fotografering. Marco tar av sig solglasögonen och poserar snällt, men motvilligt, och meddelar att han avskyr att fotograferas. – Jag förstår inte hur någon frivilligt kan ställa sig framför en kamera.

George Clooney fotade jag med ljus underifrån. Det blir sällan bra på det viset, men han är så fotogenique att det fungerade. – Marco Grob

stora nyheter från Hasselblad är övergången från systemen H3D till H4D och därmed till det nya fokussystemet ”True Focus”. Ett revolutionerande system, om man frågar Peter Stig-Nielsen, produktchef för Hasselblads kameralinje. Han är övertygad om att de flesta andra kameratillverkarna snart kommer att ha snarlika system. – True Focus är ett helt nytt autofokussystem baserat på gyroteknik, faktiskt enligt samma princip som Nintendo Wii:s spelkontroller, berättar han. Systemet använder 3D-gyrosensorer för att kompensera de avståndsförändringar som uppstår när man efter att ha låst fokus på en punkt komponerar om bilden.

EN AV ÅRETS

True Focus – enkelt och intuitivt Fokussystemet känner av de rörelser fotografen gör med kameran och räknar därefter ut den nödvändiga justeringen för att undgå förlorad skärpa. Fotografen kan koncentrera sig på kompositionen.

– Det är enkelt och intuitivt att fota med True Focus, det är vad jag brukar få höra av de flesta fotografer jag pratar med. ”Autofokusen är mycket enklare, mer noggrann och ger ett bättre resultat än tidigare”, är vanliga kommentarer, säger Peter Stig-Nielsen. Nya Phocus stödjer 150 kameror En annan nyhet från Hasselblad är uppdateringen av mjukvaran Phocus. Den släpps i april, samtidigt med nya kameran H4D-60. – Nya Phocus 2.5 är fortfarande gratis och har flera nya intressanta funktioner. Bland annat har den support för mer än 150 kameror och kan alltså hantera rawfiler från andra märken än Hasselblad. Det är något som har efterfrågats av många. I nya Phocus 2.5 går det för första gången att printa högupplöst direkt från programmet. I övrigt matchar programmet de grundfunktioner som finns i Lightroom, Aperture och Capture One.

Peter Stig-Nielsen tror att många andra kameratillverkare kommer att snegla på Hasselblads ”True Focus” när det gäller utvecklingen av nya fokussystem.

CREATIVE LIGHT

– flexibilitet och mångsidighet En ständigt expanderande serie mjukljusboxar, reflexskärmar, paraplyer och tillbehör. Creative Lights produkter är perfekta både i studion och on-location.


bidrag fem. Grafisk identitet för Andersson & Co. kort beskrivning: Revisionsbyrån Andersson & Co hade haft samma logotyp och grafiska uttryck sedan starten för länge, länge sedan. Ägarna kände att det var dags för företaget att förnya sig rent visuellt då Andersson & Co är en modern revisionsbyrå som hjälper sina kunder att blomstra.


utan undertext. Dessa tre logotyper finns i färgrymderna Pantone (dekorfärg) och CMYK (fyrfärg) samt svartvita och negativa (vita). Logotypen ska alltid återges i rätt form, med rätt färger och rätt proportion. Den får inte förändras på något sätt, som exempelvis skuggas eller kontureras. Logotypen bör ligga mot neutral eller svart botten och inte heller placeras ovanpå bilder.

Samtliga versioner av logotypen finns även svartvitt och negativa (vita). Logotypen finns även i ”silverversioner ”anpassade för att ligga på svart bakgrund.

Logotypen finns med och utan undertexter, i färgrymderna Pantone och CMYK.

Samtliga versioner av logotypen finns även svartvitt och negativa (vita). Logotypen finns även i ”silverversioner ”anpassade för att ligga på svart bakgrund. abeba+röd

abeba+röd

OBESTRUKTET PAPPER OCH DAGSPRESS. För de tillfällen ska tryckas på obestruLogotypen finnslogotypen med och utan undertexter, i färgket papper finns en speciell version där den gula rymderna Pantone och CMYK. färgen är anpassad för att få samma nyans som på bestruket papper. Denna version av logotypen är speciellt anpassad för pappret MultiDesign White Smooth. Ny logotyp. Observera attPAPPER den obestrukna versionen av OBESTRUKTET OCH DAGSPRESS. logotypen blir för ljus i dagspresstryck. För de tillfällen logotypen ska tryckas påDärför obestrufinns det även en version av logotypen ket papper finns en speciell version därspeciellt den gula framtagen för dagspresstryck. färgen är anpassad för att få samma nyans som på

Vi har bara en kund. I varje fall ska du bestruket papper. Denna version av logotypen är känna det så. speciellt anpassad för pappret MultiDesign White

Du är vår enda kund. Så vill vi att du ska känna dig – precis Smooth. Andra tänker på julfirandet. som alla våra kunder. Vår omtanke stannar inte vid att du känna dig väl omhändertagen. Vi vill attav du ska använda Observera att den obestrukna versionen Vi längtar efter bokslutstider. MINSTA AVSTÅNDska RUNT LOGOTYPEN. våra breda kunskaper för att växa och blomstra.

redovisning och revision med omtanke

logotypen blir för ska ljus framträda i dagspresstryck. Därför Visst ser vi fram emot julen lika mycket Försom attalla logotypen tydligt och inte störas av kringliggande objekt är det Du kanske ser att vår logotyp har blivit lite annorlunda. andra. Men vi vet att så snart granen börjar barra så även en version finns det av logotypen speciellt Lugn, det kommer inte Minsta att påverkaavstånd vår verksamhet. viktigt att det finns luft runt den. till Vår närliggande objekt är texthöjden. brådskar bokslutet. Därför laddar vi extra redan nu i kompetens när det gäller redovisning, revision och rådgivframtagen för dagspresstryck. form av Sofia Samuelsson och Viktor Pilemyr – nya ning finns kvar. e-post: info@anderssonco.se på Andersson & Co. 1 x vår logotyp och grafiska profil för att visa att Vi har ändrat Våra kunder kan lugnt njuta av julefriden. De vet vi är ett modernt företag med aktuella kunskaper. Även om att vi redan har tänkt på deras bokslut. 1x

vi envisas med att visa gammaldags omtanke.

x

www.anderssonco.se

Victoria Persson GODKÄND REVISOR

Nygatan 19 B, 352 31 Växjö

1x telefon: 0470-72 30 06 mobil: 0709-28 69 52 webbplats. MINSTA AVSTÅNDNy RUNT LOGOTYPEN. fax: 0470-72 30 29 1x Nygatan 19 B, 352 31 Växjö e-post: victoria@anderssonco.se För att logotypen ska framträda tydligt och inte störas telefon: 0470-72 30 00 av kringliggande objekt är det www.anderssonco.se e-post: info@anderssonco.se www.anderssonco.se www.anderssonco.se viktigt att det finns luft runt den. Minsta avstånd till närliggande objekt är texthöjden.

redovisning och revision med tanke och omtanke

telefon: 0470-72 30 00 |

1x x

1x 1x

tidigare logotyp –>

1x


bidrag sex. Marknadsföring av Växjös kommunala gymnasieskolor. kort beskrivning: Konkurensen om gymnasieeleverna hårdnar allt mer. Abeba+RÖD fick uppdraget att marknadsföra Växjö kommuns gymnasieskolor. Centralt för marknadsföringen är programkatalogen som du ser här ovan. Andra kanaler är annonsering i tryck och på webb samt nya webbplatser till två av skolorna (webbplatserna är under produktion).


RÄTT GYMNASIEVAL

OLAN KATEDRALSKDSKOLAN KUNGSMA TEKNIKUM

PROGRAM PÅ TEKNIKUM Barn- och fritidsprogrammet El- och Energiprogrammet Introduktionsprogram Lärlingsutbildning Naturvetenskapsprogrammet – naturvetenskap VVS- och Fastighetsprogrammet

TEKNIKUM

Vård- och omsorgsprogrammet Teknikprogrammet Räddning, skydd och säkerhet

Vi utbildar världsmästare Att ha en riktigt bra yrkesutbildning är en bra utgångspunkt när du konkurrerar om framtidsjobben. Och vad kan vara en bättre merit än att vara svensk mästare eller rent av världsmästare i ditt yrke. Elever från Teknikum har vunnit en rad titlar i Yrkes-SM på senare år – och till och med blivit världsmästare. Utbildningarna på Teknikum är inte bara till för att vinna tävlingar. De är utformade för att leda fram till jobb. Både de studie- och yrkesinriktade utbildningarna leder eleverna mot den del av arbetsmarknaden där det finns ett behov – eller till och med brist på arbetskraft. Flera program på Teknikum är certifierade som Teknikcollege. Det är en kvalitetsstämpel som innebär: • Attraktionskraft för elever och goda lärarkrafter • Ekonomiskt bärkraftiga utbildningsenheter • En systematisk och nära kontakt mellan utbildning och företag Att gå på Teknikum innebär inte bara en hög kompetensnivå hos lärare och elever. Teknikum står också för trivsel. Här kommer du att kunna känna dig som en del av en större gemenskap och du har alla möjligheter att känna dig delaktig i det som händer på skolan. Enligt elevrådet kännetecknas skolan av stolthet, kunskap och gemenskap. För att alla ska kunna känna sig trygga samarbetar vi också med kamratstödjarföreningen Friends.

Växjös bredaste utbud Modern utrustning Behöriga lärare

TEKNIKUM – NÄR DU SPELAR HUVUDROLLEN I DITT LIV

VÅRA MÄSTARE Följande elever från Teknikum har blivit svenska mästare 2010: Christoffer Samuelsson, VVS-montör tog SM-guld liksom Morgan Gustavsson, industrielektriker. Thomas Rosén, installationstekniker tog silver. Jonathan Svensson-Köhler, industrielektriker, blev världsmästare 2005. Mattias Pettersson blev svensk mästare i VVS-teknik 2008 och fick en hedersmedalj i VM i Kanada 2009.

www.teknikum.se

På Teknikum skapar vi möjligheter. Vi tror på kraften hos varje elev. Vi tror på fördelarna med mångfald. Hos oss får du utrymme att växa och utvecklas som individ och tillsammans med kamrater och lärare.

På Teknikum kombinerar vi teknik med mänskliga värden. Vi är vad vi heter. Vi har en stolt teknisk tradition. Det är grunden för vår starka gemenskap. I allt vi gör betonar vi samspelet mellan människor och teknik.

På Teknikum utbildar vi för framtiden. Våra program är anpassade för en modern arbetsmarknad. Med en examen från Teknikum är du väl förberedd för jobb eller för att plugga vidare.

På Teknikum är det du som är huvudpersonen. Vi ger dig tryggheten, självförtroendet och de verktyg du behöver för att forma din egen framtid.

10

11

>>

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET

KUNGSMADSKOLAN / Samhällsvetenskapsprogrammet – Medier, information och kommunikation

MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION På Kungsmadskolan finns samhällsvetensksprogrammets inriktning Medier, information och kommunikation. Vi erbjuder dig en utbildning som ger bred behörighet för framtida studier och en god kompetens inom kommunikation, journalistik och marknadsföring.

JÖ 2011/12 GYMNASIEPROGRAM I VÄX www.vaxjo.se/gymnasieskola

HÄR LÄR DU DIG >> …att förstå mediernas roll i samhället och hur du med

Poäng

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN .................... 1 150

tiskt arbetssätt med intervju- och presentationsteknik. Utbildningen ger dig

Engelska 5 .........................................................................100 Engelska 6 .........................................................................100 Historia 1b ........................................................................100 Idrott och hälsa 1 ...........................................................100 Matematik 1 ....................................................................100 Matematik 2 ....................................................................100 Naturkunskap 1b ..........................................................100 Religionskunskap 1........................................................50 Samhällskunskap 1b ....................................................100 Svenska 1/Svenska som andra språk 1 ....................100 Svenska 2/Svenska som andra språk 2 ...................100 Svenska 3/Svenska som andra språk 3 ..................100

breda kunskaper inom svenska, matematik och engelska. Du läser filosofi och psykologi och ökar din förståelse för hur människors livsvillkor ser ut i olika samhällen och kulturer. Ett modernt språk ger dig ökade möjligheter till internationella kontakter och kan bli din språngbräda ut i världen. Samhällsvetenskapliga ämnen och språk i kombination med ditt medieintresse ger dig användbara kunskaper för framtida utbildningar och yrkesområden i och utanför Sverige. INRIKTNING >> Medier, information och kommunikation. Kungsmadskolan satsar på medieutbildning med digital teknik. Mediekommunikation går som en röd tråd genom hela utbildningen. Inriktningen ger dig möjligheter att öka din kompetens inom fotografisk bild, textkommunikation, film, TV, ljud och grafisk kommunikation. Den ger dig kunskaper om hur den moderna medievärlden ser ut idag med inriktning på omvärldsanalys och olika samhällsfrågor. Du får söka och presentera kunskap på andra sätt än de traditionella, bland annat genom att använda digitala medier och verktyg. Lärare och elever på programmet samarbetar runt ett antal projekt som varvar teori, praktik och fältarbete. Att presentera material på webben är en naturlig del i arbetet. Det kan exempelLina Bohlin Andersson, 3:e året. – Just nu är jag inne på att studera till lärare efter gymnasiet och då är det perfekt att ha ett samhällsprogram bakom sig. Blandningen mellan samhälls- och medieämnen är toppen, det gör skoldagarna extra roliga.

62

ANSÖKAN, ANTAGNING & BEHÖRIGHET BEHÖRIGHET >> Du är behörig att söka

mot ett nationellt yrkesprogram. Möjlighet

När du söker till gymnasieskolan räknas de

planen om du väljer att läsa år 1 på

gymnasieutbildning om du är 19 år eller

att söka PRIV har du som inte har alla de

16 högsta betygen samman och ger ett

hemorten. Växjö kommun har samver-

yngre det år du söker. Du ska ha gått fär-

godkända betyg som krävs för behörighet

meritvärde. Du kan alltså som mest ha

kansavtal med flera kommuner.

digt grundskolan eller motsvarande. Du får inte tidigare ha avslutat ett nationellt eller likvärdigt program eller avlagt examen från International Baccalaureate (IB).

ANSÖKAN/ANTAGNING >> I Växjö är

320 poäng.

FRISÖK I HELA LANDET >> Du har möj-

GYMNASIUM KRONOBERG >> Som

lighet att söka ett nationellt program i en

elev från Växjö kommun har du sedan

annan kommuns gymnasieskola även om

många år tillbaka rätt att söka till samtliga

samma program erbjuds i din hemkom-

18 februari. I april får du ett preliminärt

gymnasieprogram som finns och ges i

mun eller samverkansområde. Du tas

tionsprogram för att uppnå behörighet,

antagningsbesked. I början på juli kommer

Kronobergs län.

emot i mån av plats, så kallad andra-

Om du inte uppfyller behörighetskraven

ett slutligt antagningsbesked. Observera

Du kan hitta alla länets program sam-

att den preliminära antagningen grundar

lade på en och samma webbplats. Här kan

behöriga sökande tas emot i den kommun

komma att erbjuda programinriktat indivi-

sig på dina betyg från höstterminen i

du se var de olika programmen finns och

som anordnar programmet och sökande

duellt val – PRIV. Utbildningen är inriktad

årskurs 9 medan den slutliga antagningen

du kan också jämföra innehållet i olika

från andra kommuner som inte erbjuder

grundar sig på dina slutbetyg. Du kan

program med varandra:

programmet. Elever som tas emot vid en

BEHÖRIGHETSKRAV >> För att kunna

alltså påverka dina antagningschanser till

gymnasium.kronoberg.se

andrahandsmottagning har inte rätt till

läs mer om detta på sidorna 74–75. Vissa av yrkesprogrammen kan också

söka ett yrkesförberedande program ska du ha godkända betyg i svenska, engelska, matematik och i minst fem andra ämnen. För att söka ett högskoleförberedande program ska du ha godkända betyg i svenska, engelska och matematik och i minst nio andra ämnen. För vissa program är några av dessa nio ämnen specificerade. Söker du till ekonomiprogrammet, humanistiska programmet eller samhällsvetenskapsprogrammet ska betygen i ämnena geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap ingå i dessa nio ämnen. Söker du till naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet ska biologi, fysik och kemi ingå i dessa nio ämnen.

86

till ett yrkesprogram. Mer information kan du få från din studie- och yrkesvägledare.

sista dag för ansökan till gymnasiet den

(se rutan nedan) kan du gå ett introduk-

ett program beroende på hur du sköter

handsmottagning. I första hand ska alla

inackorderingsstöd.

din skolgång under vårterminen. För dig

SYDOSTSAMVERKAN >> Växjö har

som kommit in på ditt andrahandsval finns

tillsammans med ett antal kommuner i

RIKSREKRYTERANDE UTBILDNINGAR >>

fortfarande chansen att komma in på ditt

sydöstra Sverige ett utbildningssamar-

Till riksrekryterande utbildningar får alla

förstahandsval via reservintagningen som

bete. Samarbetet innebär att du som elev

söka oavsett var i landet man bor. Skol-

avslutas den 15 september. Alla elever i

har möjlighet att söka utbildningar som

verket beslutar om vilka utbildningar som

årskurs 9 gör sin ansökan till gymnasiet via

finns hos de samverkande kommunerna.

ska ha riksintag. Bakgrunden kan vara att

Internet. Mer information om hur det kom-

Läs mer om sydostsamverkan på

man vill bevara gamla hantverksyrken eller

mer att gå till får du på din grundskola.

www.vaxjo.se/gymnasieskola

stötta nyare yrkesområden och därför vill

URVAL >> Till vissa utbildningar är det

NATIONELLA PROGRAM UTANFÖR

också riksrekryterande utbildningar inom

ibland fler sökande än det finns platser.

ge alla en chans att söka till dessa. Det finns VÄXJÖ >> Om det nationella program

idrottsområdet, inom vissa spetsområden

I de fall där det krävs ett urval är det merit-

som du vill läsa inte finns i Växjö, eller i

exempelvis matematik samt för döva, hörsel-

värdet från slutbetyget i årskurs 9 som

samverkansområdet, har du rätt att söka

skadade eller rörelsehindrade. Mer informa-

ligger till grund för detta. Bokstavs-

till en skola på annan ort. Vet du redan

tion om riksrekryterande utbildningar kan du

betygen översätts till siffror:

nu att den inriktning du vill välja år 2 inte

få av din studie- och yrkesvägledare.

MVG

20 poäng

finns på skolan närmast dig får du söka till

VG

15 poäng

en annan skola redan inför det första året.

G

10 poäng

Det är dock viktigt att jämföra poäng-

POÄNGPLAN | Studievägskod SA

hjälp av olika medier kan presentera ditt budskap på ett intressant sätt. Du jobbar både teoretiskt och praktiskt för att lära dig mer om ett journalis-

PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN ........................................... 300 Filosofi 1 ........................................................................50 Moderna språk ......................................................... 200 Psykologi 1...................................................................50 INRIKTNING ....................................................... 350 Medier, information och kommunikation .........350 Journalistik, reklam och information 1.........100 Medieproduktion 1...........................................100 Medier, samhälle och kommunikation 1 .....100 Psykologi 2 ..........................................................50 PROGRAMFÖRDJUPNINGAR ........................ 400 Till exempel: Entreprenörskap Mediekurser Matematik 3

vis handla om en intervju med en intressant person, en film om aktuella samhälls-

INDIVIDUELLT VAL ...................................... 200

frågor, eller en rykande färsk nyhetssändning på skolans hemsida.

GYMNASIEARBETE ...................................... 100

När du väljer programfördjupning i år 2 och 3 kan du välja kurser inom bland annat media och andra samhällsvetenskapliga ämnen.

TOTALT.......................................................2 500

EFTER PROGRAMMET >> Programmet är högskoleförberedande och förbereder för vidare studier inom olika humanistiska och samhällsvetenskapliga områden, till exempel journalistik, marknadsföring, utbildning, samhällsvetenskap och kultur. Inriktningen ger dig användbara mediekunskaper oavsett vilket yrkesområde du väljer i framtiden.

63

PENGAR, RESOR & BOSTAD STUDIEBIDRAG >> Den som studerar heltid på gymnasiet och är svensk medborgare får automatiskt studiebidrag. Bidraget kommer från och med kvartalet efter du har fyllt 16 år och till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Summan är för närvarande 1050 kronor per månad och ges i 10 månader per år till dig som är heltidsstuderande under läsåret. Om du inte är svensk medborgare måste du, via en speciell blankett, söka studiestöd från CSN. Blanketten får du på gymnasieskolan. EXTRA TILLÄGG >> Extra tillägg måste sökas. Tillägget prövas med hänsyn till dina och föräldrarnas ekonomiska förhållanden. Mer information om detta kan du få genom kuratorn på gymnasieskolan. Du hittar du också mer information på CSN:s hemsida – www.csn.se INACKORDERINGSTILLÄGG >> Inackorderingstillägg är en form av studiehjälp för dig som på grund av lång restid tillfälligt måste inackordera dig under studietiden. Tillägget är ett bidrag till kostnader för boende och hemresor. Hur stort bidraget blir beror på avståndet mellan hemmet och skolan. Inackorderingstillägget söker du via den som ansvarar för gymnasieutbildningarna i din hemkommun. Du som bor i Växjö kommun söker via gymnasieförvaltningen och blankett kan du få från kuratorn eller genom att kontakta gymnasieförvaltningen. Om du ska läsa på en fristående skola eller riksinternatskola och vara inackorderad, så söker du inackorderingstillägg hos CSN, www.csn.se RESOR >> Om du dagligen reser till och från skolan och avståndet mellan hemmet och skolan är minst sex kilometer är du berättigad till busskort. Busskortet gäller för två resor per dag under vardagar och kvitteras ut under någon av de första dagarna på din gymnasieskola. För övrig information om ekonomisk hjälp under din studietid, kontakta kuratorn på gymnasieskolan.

87


bidrag sju. Rapport för projeketet Baltic Master II. kort beskrivning: När projektet Baltic Master II som drivs av Region Blekinge skulle presentera andra rapporten om hur projektet fortlöper anlitades RÖD för att formge den. Rapporter behöver inte kännas tråkiga.


Progress report May 2010

www.bal ticmaster.org

Preparatory study VTS Zatoka Gdanska: ´

local and regional oil contingency planning

reSponSe To accidenTal and operational spillages

of oil and other harmful substances requires careful planning to ensure that the environmental impact of the substance spilled is minimised. This was the reason the coastal states decided to adopt and consequently ratify the International Convention on Oil Pollution Preparedness, Response and Co-operation (OPRC) and this was the reason, the Baltic Countries joined the Helsinki Convention. The content The aim of the regional contingency plan is to prepare response actions and consequently limit, with existing resources, possible damages caused by pollution of the sea or the coastline by oil or other harmful substances. This aim should be fulfilled through proper use of this document enabling the authorities involved and combating/clean-up teams to fulfil their obligations and duties according to the plan. Consequently, they should be able to mount a national/international combating/clean-up operation in an operational effective manner and to cooperate smoothly and effectively and give mutual assistance in choosing the most appropriate combating/clean-up strategy for the incident in question. The administrative part of the Plan will describe the institutional set-up, the distribution of responsibilities and the spill control strategies and capabilities that will be necessary to fulfil the aim. The framework for training and exercises is also stated in this part. The study is prepared by the Maritime Institute in Gdansk in close cooperation with other, non-partner

18 | BalTIc MaSTER II – PRogRESS REPoRT | May 2010

organizations – the Maritime Search and Rescue Service, and the Maritime Office in Gdynia. a specific target The plan is mainly addressed to the administrative authorities responsible and reflects the political decisions forming the basis for the establishment of the plan and the way these will be implemented. A specific aim of the plan is for the coastal county (municipal) administration to raise its level of expertise and to intensify shoreline response including wildlife care. Main objectives The Regional Plan will make it possible to determine the extent of the incident and communicate, command and control the response action to be initiated in the case of oil pollution accidents and expand this in the case of spillages of harmful substances other than oil. Status – results Preparatory study on oil contingency plan in VTS-area Zatoka Gdanska. contact Maritime Institute in Gdansk Antoni Staśkiewicz anstas@im.gda.pl +48 58 301 37 18 Marek Reszko +48 58 660 76 13

Spatial planning in the coastal zone & oil contingency planning

The TaSk iS to provide recommendations for integration of coastal management into contingency planning. • Participate in Blekinge Case Study – Karlskrona, Ronneby & Karlshamn • Observe processes and results in Blekinge case • Study results in other Case Studies • Produce recommendations • Provide inputs due to fundamental uncertainties

Main objectives The challenge in general is to integrate the planning for comprehensive, indicative and long-term land- and water-use with the planning for immediate, intense and short-time perspective action, marine contingency planning. • To develop competence in situation of: - lack of legal/administrative framework - uncertainty on future framework - lack of competence & knowledge support • Base work on present structures & knowledge support • Develop realistic & useful integration The ultimate challenge to the project is to develop recommendations based on present knowledge that can be applied in a changing context!

role in the municipal processes in the case studies. We have also been involved in planning for management of the coastal areas at regional level since this establishes a framework for the cooperation between municipalities in coastal planning in Blekinge that is new in some respects. Work has been continued on establishing the legal, administrative and methodological framework for the emerging coastal and maritime planning. This process is ongoing in Sweden at present with proposals for changes in legislation and administration. The work of clarifying the planning context for the municipalities has thus had to be intensified. We have also researched existing good examples where in particular the comprehensive planning for case study areas other than Blekinge are advancing. contact Blekinge Institute of Technology Karlskrona (BTH) Lars Emmelin lars.emmelin@bth.se +46 45 538 53 10 Ulla Haglund ulla.haglund@bth.se +46 455 38 53 87

Status – results The BTH contribution has consisted of following the development of the contingency planning processes and the interaction with the municipal spatial planning process and the development of coastal planning and management. We have taken an active advisory

BalTIc MaSTER II – PRogRESS REPoRT | May 2010 | 19


bidrag åtta. Inbjudan till Videums frukostmöten. kort beskrivning: 2010 började Videum med Kreativa frukostar. RÖD tog fram inbjudningarna, i tryckt och digitalt format (storskärm). Här jämte visas de tryckta inbjudningarna.


Nu har du sett de åtta nominerade bidragen till RÖD Design Awards – Best of 2010. Då återstår det bara att rösta! Skicka ett mejl till designawards@rodreklambyra.se och ange vilket bidrag du röstar på samt ditt namn och telefonnummer. Kanske blir det du som vinner den fina väskan!

design awards

best of 2010

ROD Design Awards  

ROD Desing Awards

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you