Vas mesecnik junij 2013 web

Page 1

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izvod - št. 95 - junij 2013

www.lineasnella.si

Avto VELKAVRH d.o.o. Prečna 91, Novo mesto

PLINSKI Center NOVO MESTO

brezplačna številka

080 22 06

ŠOLSKI CENTER Novo mesto

07/39 32 100 www.sc-nm.com

www.grm-nm.si Tel.: 07/39 34 700

Že 20 let z vami TELEVIZIJA

Dirka po Sloveniji zmaga Adrii Mobil več na str. 4-5


-1, -2, -3 konfekcije? Celulit? Tonus? A

N

100 %

P

O

SP

garanc ija

PO

EHA

B O L JŠ I N

P

LN

M STV O JA O

U

NOVO! -1 konfekcija že od 190 € dalje ... Shujšati je enostavno!

AJ

KU

Izberi in kupi svoj končni rezultat! ... ko je rezultat dosežen je program zaključen.

NOVO! Izberi in kupi svoj končni rezultat! Si naveličana zapravljati čas in denar za najsodobnejše, trendovske pristope in ostati brez pričakovanih rezultatov?! Dovolj je tveganja! Novi "Snelly Star programi zajamčenih centimetrov" so prvi produkt na tržišču, kjer kupiš konkretno zajamčen rezultat. Ko ga dosežeš, je tvoj program zaključen! Izberi svojega in si zagotovi prave mere - sedaj še udobneje, še hitreje in še ceneje!

snelly basic teža. obseg

snelly star all in one

snelly lifestyle fit forma

Mnenja naših strank

"Počutim se popolnoma prerojeno!"

Saša Lendero

Enodnevno kopanje na morju! Dobrnič 13, Dobrnič Gsm: 031 725 515 041 651 548 www.kastigar.si info@kastigar.si

Otok Krk samo za 14 € vsako soboto, od 29. junija dalje

Prijave: 041 651 548 031 725 515

Novo! Brezplačni razvoz hrane! (malice, kosila, pice, jedi po naročilu ...)

Pokličite: 059 940 095

AVTOBUSNI PREVOZI AVTOVLEKA TAXI - KOMBI GOSTILNA IN PICERIJA U PR’ L


Nedeljsko popoldne. V pričakovanju velikega finala. Doma. V Novem mestu. Dan se je kopal v vročem soncu in se zrcalil v jasnini neba, ko je kolesarje jubilejne dirke kar poneslo mimo nas, množice navijačev sredi dolenjske prestolnice. Ognjevito »ploskanje« po zaščitni ograji je bilo namenjeno prav vsem, ki so pridrveli na cilj, tudi slednjemu. Prvaka v rumeni majici so obkrožili mikrofoni, tudi rumeni mikrofon Vašega kanala, ki že vrsto let zmaguje na lokalni sceni.

Piše: Irena Vide

Prazno je upati, da bomo legli v hrastovo senco, brž ko posadimo drevo. Antoin de Saint-Exuperyja

A ne rumena majica in ne rumeni mikrofon nista »legla v hrastovo senco, brž ko sta posadila drevo«. Skozi čas se je odvrtelo vrsto obratov v vse smeri; tudi napačne in ne ravno v pravo smer. A prav te so se skozi pogled nazaj izkazale za največje učiteljice: za lažji obrat po klancu navzgor, za moč prevoziti razdalje po pekoči vročini in znati prav vrteti v neurju, divjem nalivu. Skozi obdobje, ko so hrastove veje širile senco, so se brusile tudi misli, oblikovale ideje in tkali načrti za nove podvige. Ti so zahtevali padce in vzpone, terjali kilometre novih izkušenj in širino novih znanj. A brez vetrovnih doživetij, nepopustljivosti in vzdržljivosti, močne vere in želje, brez zaupanja vase in v vso krošnjo, ki je preprosto del tebe in ki jo čuvaš in hraniš z največjo mero spoštovanja in ljubezni, bi verjetno ne zmogla. Noben do njiju. Ne rumena majica in ne rumeni mikrofon. Veliko prispodob hrastove sence se je odvrtelo tudi na najbolj vaši televiziji, na Vašem kanalu in njenem pisnem utripu, ki ga pravkar berete - Vašem mesečniku. Prav letos namreč beležimo že deseto leto njegovega izdajanja, z njegovo obletnico pa si roko podaja tudi Vaš kanal kot edini medijski dobitnik »Zlatega lista Rastoče knjige« - knjige, ki je po večletnih prizadevanjih Janija Gabrijelčiča, »očeta« tega kulturnega projekta, končno našla svoje mesto tudi v Novem mestu. Odvrtelo se je tudi šolsko leto in pred nami so počitnice, čas za polnjenje baterij in tiste dobre energije, v katero je že pred petnajstimi leti verjela Nuša Derenda in nas še danes oplaja z njo. Kamorkoli že boste obrnili kolesje to poletje, se imejte preprosto lepo. Morda proč od vedno bolj zaskrbljenega vsakdana, prebudimo idejo v sebi in prepoznajmo nove možnosti, s katerimi bomo lažje kos izzivom, ki jih življenje vsakodnevno prinaša na naš prag. Poiščite to poletje »svojo hrastovo senco«, preživite nekaj nepozabnih trenutkov na zeleni trati pod njo. Občutite, kako boža njeno zavetje in vam vliva voljo in pogum za nov obrat na poti, ki vam je namenjena. Lepe, doživete počitnice vam želim.

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o. Odgovorna urednica: Irena Vide Glavna urednica: Živa Zakšek Uredniški odbor: Mojca Kren, Marko Mesojedec, Vesna Lakner Sofrić, Petra Prijanovič Lektoriranje: Živa Zakšek

Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mesto Telefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870 www.vaskanal.com Marketing in oglaševanje: tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877 e-mail: marketing@tv-nm.si

Oblikovanje in grafična priprava: Fotografika, Boštjan Colarič, s. p. Tisk: SET d. o. o., Ljubljana - Polje Distribucija: Pošta Slovenije, d. o. o. Št. vpisa v razvid medijev: 803 Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter oglasov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

Foto: Mojca Kren

št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

3


fotoreportaža

20. DIRKA PO SLOVENIJI

Jubilejna pentlja zmagoslavna za novomeške fante Peklenska vročina, ki je zaradi letošnje muhaste pomladi, še nismo bili vajeni. Štirje dnevi hude borbe s soncem, cestami, hribi in dolinami, s tekmeci in samim seboj. Vse za en cilj: stopiti na najvišjo stopničko. Več kot 500 kilometrov, 117 kolesarjev iz 15 ekip in 14 držav, huda konkurenca, štiri raznolike etape in štirje etapni zmagovalci. Na koncu pa se je najbolj veselil Radoslav Rogina, Hrvat v dresu novomeškega moštva Adria Mobil, ki je petemu, četrtemu, tretjemu in drugemu zdaj dodal še skupno prvo mesto na največji kolesarski dirki na slovenskih tleh, nad katero že 20 let bdi novomeški klub, zibelka mnogih odličnih kolesarjev. Novomeški fantje so se v konkurenci močnih ekip na dirki Po Sloveniji – v 20 letih je močno pridobila na mednarodni veljavi, za vožnjo po slovenskih cestah pa se odloča vse več odličnih, tudi pro tour ekip – odlično držali in se v Novem mestu veselili končnega uspeha – zmage Radoslava Rogine, osmerica pa je bila na dirki tudi najboljša med ekipami. Drugi na dirki je bil mladi Jan Polanc v dresu Radenske, tretji pa Nemec Patrik Sinkewitz (Meridiana Kamen), ki je pred dirko veljal za enega od favoritov, a je imel veliko smole, saj je po vodstvu le nekaj kilometrov pred zaključkom etape v Višnji Gori padel in prepustil etapno zmago. V 20 letih je slast zmage na dirki Po Sloveniji okusilo 18 kolesarjev, po dvakrat sta bila najboljša le Mitja Mahorič in Jure Golčer, ki je letos vozil v dresu Tirola. 10-krat je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil Slovenec, 10 zmag pa imajo v svojih rokah tujci.

Za centimetre je šlo v drugi etapi s ciljem v Višnji Gori, ko je o zmagi odločal fotofiniš: zmagal je Italijan Fabio Felline.

Besedilo in foto: Mojca Kren

Kronometer dobil Kanadčan Svein Tuft.

Kolesarji so bili na lovu za zmago, fotografi in snemalci pa za dobrimi posnetki. Kako jim je uspelo, pa bodo povedali bralci in gledalci.

Borba je bila težka od začetka do konca.

Zmagovalec zadnje etape je Avstralec Brett Lancaster.

Takole zadovoljni so se novomeški fantje v Brežicah z nosilcem rumene majice na čelu podali na podpis štartne liste v zadnji, četrti etapi.

4

Vaš mesečnik

Na Vršiču so kolesarje pričakali številni ljubitelji kolesarstva. Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke, se je v pogovoru za TV Vaš kanal, sicer bolj za šalo kot zares, strinjal, da bi bilo v prihodnje smiselno na Vršič speljati kar obvoznico, da bi lahko kolesarje v cilj pospremili vsi, ki bi si to želeli. št. 95, junij 2013


fotoreportaža

Reportaža z dirke Po Sloveniji na Vašem kanalu danes, 21. junija, ob 20.30.

Zmagovalna ekipa na štartu v Kočevju.

Tomaž Nose, zmagovalec Mladi Jan Polanc, ki dirke Po SloTomaž Nose je na dirki vozil za Raveniji 2007, je densko, čez dober mesec na dirki nastopil že dni pa se seli v eno največjih desetič in bil po koncu zadovoljen. Veliko pričakuje tudi ekip, italijanski Lampre, je zaseod državnega prvenstva, ki bo v del odlično drugo mesto na dirki in osvojil belo majico najboljšega nedeljo v njegovem Gabrju. mladega kolesarja do 23 let.

Nekaj kilometrov pred ciljem je bila rumena majica varna, prednost z Vršiča je bila neulovljiva.

Velik pokal za velikega junaka letošnje slovenske pentlje, ki je Hrvaški privozil sploh prvo zmago na slovenski pentlji.

Ne le vrtenje pedal, tudi rezanje torte mu je šlo dobro od rok, seveda s pomočjo prve dame družbe Adria Mobil Sonje Gole, predsednice Kolesarskega kluba Adria Mobil Mojce Novak in sotekmovalcev. št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

5


h i n t n a k i P

Tokrat odgovarja dr. Jožica Fabjan, pomočnica direktorja Komunale Novo mesto.

 vam je zgodila?

Najbolj nora stvar, ki se

Ko sem z avtom na prtljažniku peljala zelo težka železna vrata po hribih in dolinah ter ovinkih po Pagu brez da bi vedela, da slednja niso več privezana in so mi tik pred ciljem po 10 km padla na cesto. Ob tem se je v koloni tik za menoj peljalo veliko avtomobilov, cesto pa je tisti trenutek prečkalo tudi veliko turistov in se ni nihče poškodoval. Tudi avto je ostal brez sleherne praske.

 bi si želeli spoznati in Katero znano osebnost

zakaj? Angelo Merkel, ker je s pravilno in pravočasno uvedbo ukrepov svojo energijo usmerila in investirala v menedžiranje preureditve procesov države na gospodarskem, političnem, znanstvenem in socialnem področju. Deluje ciljno, organizacijsko učinkovito, pri tem pa ostaja skromna, družinski človek, topel človek z občutkom za blažitev socialnih stisk državljanov.

Brez česa ne morete začeti dneva? Dobre kavice z limono.

 Občinsko tožilstvo. Vaša prva služba?

 Sprenevedanje

Pikantno je za vas ...

6

Vaš mesečnik

TV Vaš kanal podpira odmevne projekte Knjiga, zakladnica bogastva Novo mesto se je pridružilo slovenskim krajem, ki se lahko pohvalijo z Rastočo knjigo, spominskim obeležjem, ki je pomnik slovenski knjigi. Rastoča knjiga je izvirni slovenski projekt, ki ima globoke korenine na Dolenjskem, saj je njegov idejni oče Novomeščan dr. Janez Gabrijelčič. Projekt se je razširil že po drugih slovenskih krajih, tudi v Ljubljano. Spominsko obeležje, ki krasi park pri novomeški Knjižnici Mirana Jarca, bo vsako leto višje za dva centimetra, prav tako bo rasla tudi lipa, ki jo je ob tej priložnosti zasadil predsednik države Borut Pahor.

Toplina sonca, ujeta v les V Šentrupertu je po treh letih od zamisli in številnih urah dela tudi uradno zaživela Dežela kozolcev – prvi muzej kozolcev na prostem na svetu, ki na enem mestu združuje turistične, kulturne in izobraževalne dejavnosti. V muzeju je na ogled 19 sušilnih naprav, od tega 17 kozolcev. Že pred uradnim odprtjem je Deželo kozolcev obiskalo 9000 ljudi, ob dnevu odprtih

Televizija Vaš kanal spremlja projekt Dežela kozolcev že od vsega začetka. Poleg številnih prispevkov o nastajanju tega muzeja in z njim povezanimi vsebinami so pripravili tudi dokumentarni film. Reportažo s svečanega odprtja Dežele kozolcev pa si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com v arhivu oddaj Turizem in mi.

Claudia Jerina Mestnik, direktorica Knjižnice Mirana Jarca, je Borutu Pahorju razkazala bogato knjižno gradivo. „Knjiga bo vedno ostala zaveznica tistih, ki si bodo želeli ustvariti miren, zaseben, intimen krog, v katerem bodo podoživljali svoje fantazije, odgovarjali na radovednost, iskali odgovore na vprašanja in si skozi odgovore drugih zastavljali svoja lastna,“ meni predsednik države.

Televizija Vaš kanal vseskozi budno bdi nad Rastočo knjigo ter je tudi prva in edina prejemnica Zlatega lista Rastoče knjige. Prispevek z odprtja spominskega obeležja si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com v arhivu oddaj Iz sveta kulture. vrat pa si je ta edinstveni muzej na svetu ogledalo več kot 3500 obiskovalcev.

Foto: TV VK, Sami Rahim, Mediaspeed

Idejni oče Rastoče knjige dr. Janez Gabrijelčič v pogovoru z županom Mestne občine Novo mesto Alojzijem Muhičem.

Oba dogodka je povezovala Andreja Jernejčič Vizjak.

Slavnostnega odprtja Dežele kozolcev se je udeležilo okrog 350 povabljenih gostov. Tako smo v sproščenem pogovoru ujeli direktorico Zdravstvenega doma Novo mesto dr. Mileno Kramar Zupan, direktorico in odgovorno urednico TV Vaš kanal Ireno Vide in Vladimirja Gregorja Bahča, predsednika uprave TPV. “Ko bodo sem prišli najbolj razvajeni ljudje, ki so videli že marsikaj, bodo tako kot jaz osupnili nad lepoto tega mesta,” je ob odprtju Dežele kozolcev izpostavil predsednik države Borut Pahor. Župan Rupert Gole pa je dodal: “Slovenija je v svetu znana po kozolcih. Muzejsko urejeno Deželo kozolcev pa lahko doživite le pri nas v Šentrupertu. Tu lahko začutite toplino sonca, ujeto v les.” št. 95, junij 2013


ma j V Vašem mesečniku bomo vsak mesec po izboru uredništva TV Vaš kanal objavili pet prispevkov iz dnevno-informativne oddaje Novice, ki je na sporedu od ponedeljka do petka ob 18:45. Med predlaganimi prispevki boste lahko izbrali tistega, za katerega menite, da si zasluži naziv novica meseca. Kateri prispevek bo dobil največ glasov in kdo bo srečni izžrebanec, ki je sodeloval pri glasovanju, bomo objavili v naslednji številki Vašega mesečnika. Na koncu boste med izglasovanimi prispevki izbrali še novico leta 2013.

Med prispelimi glasovi bomo izžrebali nagrajenko ali nagrajenca, ki ji/mu Gostišče Vovko podarja kosilo za dve osebi.

Svoj glas za novico meseca maja pošljite najkasneje do 30. junija na vasmesecnik@tv-nm. si ali pa pošljite izpolnjeni kuponček na naslov Televizija Vaš kanal, Podbevškova 12, Novo mesto. Na www.vaskanal.com si lahko ogledate predlagane novice in dobite več informacij o nagradni igri.

1

KRKAŠI DRŽAVNI PRVAKI – Košarkarjem Krke je uspelo osvojiti četrti zaporedni naslov državnih prvakov. Končni izid 3:1 v zmagah je Dolenjcem zagotovil šesti naslov v zgodovini kluba. Matjaža Smodiša pa so imenovali za najboljšega igralca finala.

2

3

4

5

DOBILI BODO NOV VRTEC – Malčki iz največjega brežiškega vrtca Mavrica se veselijo. Na mestu 40 let starega montažnega objekta bo zrasel nov zidani vrtec, v katerem bo na voljo 20 igralnic in 1600 kvadratnih metrov več površin kot v starem.

CARINSKI NADZOR NA JUGORJU – Od 1. julija ne bo več carine na Kolpi, so se pa Belokranjci odločili, da uredijo carinski nadzor ob vstopu v Belo krajino - na Jugorju. Gre za šaljiv projekt, s katerim želijo popestriti svojo turistično ponudbo.

POHOD PO SLAKOVI POTI – Pohod po Slakovi poti je vnovič privabil množico ljudi. Letos je bilo še posebej slovesno, saj so ob trškogorski cerkvi in ob spremljavi fantov s Praprotna odkrili spominsko ploščo dolenjskemu virtuozu Lojzetu Slaku.

ODGOVORNO RAVNANJE Z ODPADKI – Priložnost za vključitev ponovne uporabe izdelkov v sestavni del ravnanja z odpadki so centri ponovne uporabe. Tega imajo zdaj tudi v Trebnjem - uredili so ga na tržnici v prostorih nekdanje cvetličarne.

novica meseca aprila Novica meseca maja:

Med predlaganimi prispevki za novico meseca aprila ste izbrali prispevek S Slakovo melodijo po Dolenjski. Nagrado, ki jo podarja Gostišče Vovko, je prejel SREČKO BEŠEVIČ iz Kostanjevice na Krki.

Ime in priimek: Naslov: Telefonska številka: Izpolnjeno glasovnico pošljite do 30. junija 2013 na naslov: Televizija Novo mesto, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto s pripisom "Novica meseca"

št. 95, junij 2013

Gostišče Vovko Vaš mesečnik

7


Pokličite: 041/683-929

T: 07/39 35 422 M: 041 274 231 E-pošta: info@integral-voznik.si Ljubljanska cesta 26 8000 Novo mesto

www.integral-voznik.si

a n m o orje m e r g

otok Krk

pvc ograje za dvorišča in vrtove, za balkone, terase ter stopnišča

Samo 15 EUR

Vsako soboto od 29. junija dalje leskovplast Tomaž Škrlec s.p., Cesta ob barju 40, Škofljica

Kontakti: gsm 041/683-929, tel 01/36 63 506 E-mail: leskovplast@siol.net, www.leskovplast.si

Organiziramo prevoz iz Novega mesta, Šentjanža, Krmelja, Šmarjete, Straže, Dvora, Žužemberka, Trebnjega, Dobrniča, Šentjerneja in ostalih krajev po dogovoru.

Šolski center Novo mesto Višja strokovna šola Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto

visokošolski strokovni študijski program (vs) redni študij ▪ izredni študij ▪ študij na daljavo

Univerzitetni študijski program (Un) izredni študij

strokovni naslov: diplomirani/-a inženir/-ka strojništva

Play

KOZMETIKA

8

Vaš mesečnik

št. 95, junij 2013


NOVO V STRAŽI

Studio LeOna

Imate težave z zdravjem? Z nevroadaptivno terapijo s skener aparatom vam pomagamo odpraviti vaše težave: bolečine rok, nog, hude glavobole, bolečine v križu, pogosta vnetja grla, mehurja ali ledvic; težave s prebavo, želodcem, žolčem, jetri, dihali ...

• protibolečinska in sprostitvena terapija • terapija uravnovešennega delovanja telesnih funkcij in organov • očiščevalna terapija • terapija okrepitve telesa • prodaja domačih zeliščnih čajev, tinktur, olj in mazil • prodaja medu in medenih izdelkov Naročanje in informacije:

040 804 430

Studio LeOna, Straža, Ob Krki 1

Prodaja pisarniškega materiala in tiskovin po naročilu - 031 376 146 NICK 1 trgovina, zastopanje in posredovanje d.o.o., Cankarjeva 3, Črnomelj

»GALEB svet perila« Glavni trg 29 Novo Mesto Tel: 07 3323 545

Pester izbor perila in pižam znamk Galeb • Lisca • Triumph Calida • Snelly • Pounje

NAJLEPŠE KOPALKE za vaše sončne poletne urice

Del. čas: pon – pet od 8. do 19. ure, sobota od 8. do 12. ure www.galeb-trade.si l info@galeb-trade.si št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

9


intervju

Pogovor z Borutom Novakom, direktorjem Občinske uprave Mestne občine Novo mesto

Največ evropskega denarja v Novo mesto Glavno vlogo pri sprejemanju pomembnih odločitev za občino ima občinski svet. Odloča se na podlagi dokumentov, ki jih odgovorno in strokovno pripravlja ter jih čim bolj gospodarno in pregledno izvaja občinska uprava z direktorjem na čelu. Novomeško občinsko upravo vodi Borut Novak. “Kot direktor občinske uprave moram delovati tudi po podjetniških načelih, mehanizmih in metodah, a moram vse odločitve sprejemati v javno korist,” med drugim izpostavlja. medijsko izpostavljeni – za razliko od nepotističnih dejanj ljudi, ki so na višjih položajih bodisi v lokalni skupnosti bodisi državi, katerih tovrstne afere so v javnosti običajno deležne netoleriranja. Ko gre za ljudi, ki so na vodilnih položajih na gospodarskem ali političnem področju, se nam nič ne zdi bolj narobe kot to, da župan ali minister »zrihta« zaposlitev svojemu otroku. A čeprav so nekateri v sorodstvenih vezeh, to ne pomeni, da so delovno nesposobni. Še manj pa se mi zdi pravično, da jih ožigosamo, ker so njihovi starši javne osebe. Takšni se morajo dodatno dokazovati, saj so pod temeljitejšim drobnogledom. Menim, da takšnih primerov v naši občini ni veliko, čeprav so morda navzoči. Zaenkrat v Sloveniji tudi nimamo zakonske podlage, ki bi prepovedovala nepotizem. To področje bi verjetno morali urediti z etičnimi kodeksi, čeprav se tu pojavi težava že pri opredelitvi nepotizma, saj je v literaturi možno zaslediti različne razlage, kaj ta pojem obsega in na koga se nanaša ter kako ga v praksi nadzirati. Dejstvo je, da bo v prihodnje dejavna civilna družba pomembno sredstvo v boju proti nepotizmu in korupciji.

Uredništvo Vašega mesečnika Živa Zakšek Ali se vam zdi, da na novomeški občini zaposlenih preveč, premalo ali ravno dovolj ljudi? Kako ocenjujete njihovo delo? Kljub neprestanemu zmanjševanju števila zaposlenih na naši občini, kjer nas je zdaj 84, na začetku županovega mandata od leta 2007 pa nas je bilo 96, menim, da nas je dovolj. Število zaposlenih glede na splošno stanje v naši državi, predvsem to velja za javni sektor, ta hip zadostuje, čeprav opažamo vrzeli na področju tehnične gradbene stroke. So pa varčevalni ukrepi, ki jih je sprejela vlada, že lani in tudi letos posegli

Poleg gospodarskega razvoja in stabilnega delovanja naših najboljših podjetij imamo izjemne potenciale v obrtništvu. v delo javnih uslužbencev, na eni strani z znižanji plač, na drugi pa s prenosom nalog iz države na občino na nekaterih področjih dela. To v praksi pomeni, da se javnim uslužbencem že drugo leto zapored plače nižajo, medtem ko se obseg dela na nekaterih področjih celo povečuje. Kljub vsemu upam, da bo spodbuda za delo ostala kot tudi želja po rezultatih. Delo zaposlenih na občinski upravi ocenjujem kot uspešno. Z gradivi, ki jih pripravljamo za občinski svet, menim, da skupaj prispevamo k uspešnosti naše občine. Prav tako se držimo zakonsko predpisanih

10

Vaš mesečnik

rokov pri reševanju upravnih ter drugih zadev, vezanih na področje dela občinske uprave. Kako komentirate večkrat slišane očitke, da je tudi v MO Novo

mesto preveč nepotizma? V naši družbi se dogaja veliko vsakdanjega »malega« nepotizma, ki niti ne pride v javnost, saj je po obsegu manjši, poleg tega gre za dejanja ljudi, ki niso

Novomeška občina velja za uspešno, saj ima kar nekaj paradnih konjev slovenskega gospodarstva, posledično je tudi stopnja brezposelnosti nižja, kot v regiji nasploh. Katere so še prednosti občine? Razvoj občine je vedno povezan s spodbujanjem novih zamisli, projektov in programov, žal pa največkrat omejen s finančnimi sredstvi. Dobro vemo, da zakonske in druge zahteve, ki v okviru občinskega proračuna predstavljajo zakonsko določene obveznosti zagotavljanja sredstev za posamezne namene v št. 95, junij 2013


Po podatkih vlade, ki nas je obiskala v Novem mestu marca 2013, smo bili najuspešnejša občina v Sloveniji po črpanju evropskih sredstev. Kateri potenciali ostajajo neizkoriščeni? Poleg gospodarskega razvoja in stabilnega delovanja naših najboljših podjetij imamo izjemne potenciale v obrtništvu. V občini deluje kar nekaj uspešnih družinskih podjetij, ki že vrsto let stabilno poslujejo ter oskrbujejo slovenski in mednarodni trg s svojimi izdelki in storitvami. Izjemna podlaga za uspešno gospodarstvo in obrtništvo so strokovna znanja in dejavnosti, ki jih pridobivajo dijaki in študentje v Šolskem centru Novo mesto. Menim, da naše naravne lepote premalo poudarjamo in izkoriščamo: od pohodništva po okoliških gričih do dejavnosti na Krki. Tudi lov in ribolov sta naš velik potencial zaradi bogastva gozdov in reke. Tržne niše, ki jih še nismo dovolj spromovirali, so poljedelstvo, živinoreja in naravna pridelava hrane na podlagi strokovnih znanj, ki jih ponuja Center biotehnike in turizma Grm, zidaniški turizem, ki ga razvija Zavod za turizem Novo mesto v sodelovanju z novomeškim Kompasom, kulturni turizem zaradi bogate novomeške arheologije ter nekaj prepoznavnih festivalov, kot so Jazzinty, Fotopub in Muzejski vrtovi. Mislim, da imamo štešt. 95, junij 2013

vilne uspešne razvojne projekte, o katerih premalo govorimo. Naštete dejavnosti so potencialno uspešni projekti, ki pa so še vedno premalo izkoriščeni. Kako uspešna je bila občina pri črpanju evropskih sredstev v finančni perspektivi za obdobje 2007-2013? Po podatkih vlade, ki nas je obiskala v Novem mestu marca 2013, smo bili najuspešnejša občina v Sloveniji po črpanju evropskih sredstev. Pomembnejši projekti, za katere smo pridobili evropski denar, so izgradnja nove centralne čistilne naprave Novo mesto ter hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema, kanalizacija Birčna vas, izgradnja MKO na Leskovcu, energetska prenova osnovne šole Bršljin, energetska prenova Zdravstvenega doma Novo mesto, prenova javne razsvetljave, obnova APT-a ... Zgolj v letu 2012 izkazujemo več kot šest milijonov evrov uresničenih tovrstnih transfernih prihodkov. Poleg naštetih projektov MO Novo mesto črpa sredstva prek Razvojnega centra Novo mesto, in sicer v sklopu programov Las leader, Regionalna destinacijska organizacija, projekt ekoremediacije ... Sodelujemo tudi z vsemi drugimi javnimi zavodi in društvi, ki delujejo v naši občini, s skupnimi prijavami na razpise. Kaj bo v ospredju prihodnje finančne perspektive in koliko sredstev si lahko občina obeta? V novi finančni perspektivi 20142020 bo Sloveniji skupaj na voljo okoli 3,3 milijarde evrov, samo za JV Slovenijo 1,2 milijarde evrov. Na osnovi tematskih ciljev Evropske unije do leta 2020 bomo z razvojnim centrom do predvidoma septembra 2013 pripravili regionalni razvojni program, v katerega bomo vključili projekte, ki so skladni s cilji in vsebino kohezijske politike. Tukaj računamo predvsem na pridobitev sredstev za sofinanciranje mestne tržnice, obzidja Šance, obnovo Narodnega doma, obnovo kanalizacijskih in vodovodnih sistemov, energetske sanacije javnih stavb ...

V novi finančni perspektivi 2014-2020 bo Sloveniji skupaj na voljo okoli 3,3 milijarde evrov, samo za JV Slovenijo 1,2 milijarde evrov.

Med večjimi projekti, pomembnimi za širšo jugovzhodno regijo, je nedvomno izgradnja tretje razvojne osi. Znano vam je, da krajani Ločne-Mačkovca nasprotujejo umestitvi hitre štiripasovnice skozi njihovo naselje in občini hkrati očitajo netransparentno in nekonsistentno ravnanje. Kakšna bo po vašem prihodnost tega projekta? Projekt vodi država, zato bodo vsi nadaljnji pogovori potekali na relaciji civilna iniciativa – država. Zagotovo, če bi stanoval v tem predelu mesta in bi bila obvoznica speljana nad mojo hišo, bi protestiral. Zavedam se, da kjerkoli bi

Želimo, da je praznovanje 650. obletnice Novega mesta odraz identitete in občutka pripadnosti vseh Novomeščanov in ljudi, ki čutijo, da so del mesta in njegovega razvoja. cesta potekala, bi se našla druga civilna iniciativa, ki bi protestirala. Žal država ni načrtovala trase, kjer bi bila možna izgradnja čez prazen prostor brez hiš in prebivalcev. To je cena sodobne civilizacije in sodobnega cestnega križa. Projekt Cerod - druga faza boste izvedli v manjšem obsegu od predvidenega. Zakaj se je zapletlo? Projekt smo načrtovali pred skoraj desetimi leti, v času gospodarske rasti, tedaj predimenzionirano in megalomansko tako v gradbeništvo kot na vseh drugih področjih, tudi v zvezi z reciklažo in predelovanjem smeti. “Podedovali” smo projekt, ki je prejel evropska sredstva, v predimenzioniranem obsegu. Danes, ko so časi povsem drugačni, ko vsaka vas želi imeti svojo predelovalnico smeti, mora tudi naša občina zmanjšati obseg projekta CeROD, ki je bil mišljen kot regijski center, pa tudi za nudenje storitev na ravni Slovenije in drugih sosednjih držav. Težave so se pojavile šele konec lanskega leta in smo ukrepali takoj po prvih nasprotovanjih sosednjih občin, ki so bile od začetka vključene v projekt CeROD in so se naknadno začele sprenevedati in postavljati nove pogoje. Znane so t. i. rak rane Novega mesta: avtobusna postaja, narodni dom, smeti. Kakšne načrte ima občina na teh področjih?

Tako avtobusna postaja kot narodni dom potrebujeta ustreznega upravljalca, ki bo lahko zagotovil profesionalno upravljanje z objektom ter zagotavljal sredstva za vzdrževanje. Vsekakor pa sta oba objekta potrebna temeljite obnove. Narodni dom poleg tega potrebuje ustrezne vsebine, o čemer se politika in občani pogovarjajo že skoraj 20 let. Za odpadke »naj bi« skrbeli občinski javni podjetji komunala in CeROD, ki zaposlujeta strokoven in ustrezen kader, ki bi moral iskati primerne rešitve tega problema. Pooblastila in kompetence direktorja občinske uprave res segajo na zelo širok spekter dejavnosti, a tako širokih pooblastil vendarle nimam. Zato imamo javne zavode in javna podjetja, ki morajo skrbeti za čim bolj nemoteno delovanje dejavnosti, zaradi katerih so ustanovljeni in na koncu tudi plačani iz javnih sredstev in sredstev, ki jih pridobijo na trgu. Sem zagotovo sodijo smeti. Pred časom se je v Novem mestu odvila javna tribuna, na kateri so navzoči soočili stališča o tem, kako obeležiti 650-letnico mesta. Kako bi morali po vašem mnenju predstaviti Novo mesto? Mestna občina Novo mesto bo v sodelovanju s strokovno javnostjo (različne profesionalne organizacije: kulturne, izobraževalne, športne idr.) in zainteresirano javnostjo oblikovala program ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta. Dostojno obeleževanje tako visokega jubileja mora biti odsev zavesti Novomeščanov, ki se poistovetijo z mestom in želijo dostojno obeležiti rojstni dan mesta. To ne more biti »dekret« občine. Ta lahko pristopi k praznovanju tako, da bo dobre projekte finančno podprla, kadar gre za »mehke« projekte, ki zajemajo prireditveno in drugo družabno/družbeno dogajanje. Konkretne naložbene projekte pa bo peljala občina. Sem sodijo obnova tržnice in mestnega obzidja Šance ter posamezni posegi v prostor, kot je urejanje parkovnih površin, kolesarskih stez, pločnikov, cest in drugih zunanjih posegov na objektih in drugi infrastrukturi. Prihodnje leto bomo v proračunu oblikovali postavko, ki bo sodila med razvojne projekte občine. Sredstva bomo razpisali prek javnega poziva. Pričakujemo prijave projektov in programov naših organizacij, ki bodo prispevale k bogatemu naboru dogajanja v letu 2015. Želimo, da je praznovanje 650. obletnice Novega mesta odraz identitete in občutka pripadnosti vseh Novomeščanov in ljudi, ki čutijo, da so del mesta in njegovega razvoja.

Vaš mesečnik

11

intervju

občinskem proračunu, zahtevajo svoj delež ter na dolgi rok zmanjšujejo razpoložljiva razvojna sredstva. Kljub vsemu se naše prednosti odražajo v dokaj ugodnih socialno-ekonomskih kazalnikih naše občine. Prednosti vidim predvsem v močnem gospodarstvu, naravnih danostih, prostorski legi, dokaj razviti komunalni infrastrukturi ter že izdelanih projektih, ki bodo s svojo uresničitvijo zagotovili višjo raven družbenega življenja v Novem mestu. Vloga občine bo tukaj morala biti predvsem v spodbujanju klime in okolja, ki porajajo lokalno, inovativno in socialno podjetništvo ter razvoj kmetijstva na eni strani, na drugi strani pa v nadaljnjem razvoju komunalne, gospodarske, turistične in druge infrastrukture tako v mestu kot na podeželju. Projektov in zamisli imamo veliko in kolikor nam bodo omenjene omejitve omogočale, jih bomo v prihodnje tudi izvedli.


gospodarstvo

Komunala Novo mesto

Najsodobnejša čistilna naprava v obsegu 600 kilometrov Dolenjska prestolnica je dobila novo membransko čistilno napravo, najsodobnejšo v tem delu Evrope. Najbližja podobna je namreč v Brescii v Italiji. Centralna čistilna naprava Novo mesto, ki stoji na mestu stare v Ločni, je bila nujna zaradi stanja obstoječe naprave, zahtev zakonodaje, vplivov na okolje in ureditve zunanje podobe objekta. Komunala Novo mesto naj bi jo prevzela v upravljanje konec tega leta. To bo že 17. čistilna naprava pod njihovem okriljem v šestih občinah. Vesna Lakner Sofrić Arhiv Komunala Novo mesto Stara čistilna naprava je bila s 45 tisoč populacijskimi enotami preobremenjena in tehnološko zastarela, stroški njenega vzdrževanja pa so bili visoki. Prekomerno je obremenjevala reko Krko, posledica je bila občasni oziroma stalni smrad, bila je tudi hrupna. Odločitev za

omrežja Ločna in gradnja novega primarnega kanala do naprave v Ločni. V prid obstoječi lokaciji čistilne naprave v Ločni so govorila dejstva, da gre za že degradirano okolje, manjše stroške gradnje in obratovanja, izvedba pa bi bila možna v krajšem času. Imenovan je bil projektni svet v sestavi: Jože Kobe, vodja projekta, Igor Ilar, tehnični vodja projekta, Ljubomir Jakše in Andreja Gorše, člana, in

Igor Ilar, tehnični vodja projekta CČN in vodja sektorja odvajanje in čiščenje odpadnih voda na Komunali Novo mesto: „Mesto je z novo čistilno napravo veliko pridobilo, saj ta očisti odpadno vodo v skladu s sodobnimi smernicami. Tako bo ustrezno čistila vodo v prihodnjem obdobju, najmanj 30 let. Negativnega vpliva izpusta očiščene odpadne vode iz čistilne naprave v Krko praktično ni več.“

Zunanjost čistilne naprave novo čistilno napravo je občinski svet Mestne občine Novo mesto potrdil na seji septembra 2006. Gre za dvofazni projekt Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in centralna čistilna naprava v Novem mestu, ki je vključen v pilotni projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju reke Krke. V prvo fazo tako sodijo izgradnja membranske čistilne naprave ter sprememba zasnove primarnega

Slobodan Novaković, predstavnik Krajevne skupnosti Ločna. Naložbenik, Mestna občina Novo mesto, je za nosilca izdelave projekta izbral podjetje SPINA, ki je dokumentacijo pripravljal od maja do avgusta 2007. Gradbeno dovoljenje za novo čistilno napravo so pridobili novembra istega leta, ko so hkrati oddali vlogo za pridobitev evropskih sredstev. Odločbo o dodelitvi sredstev so prejeli septem-

Zakonski in trenutni rezultati Meje po Uredbi

Doseženi rezultati maj 2013

KPK mg/l

110

16

BPK5 mg/l

20

1,8

Neraztopljene snovi mg/l

35

5,4

Amonijev N mg/l

10

2,7

Celotni N mg/l

15

4,1

2

0,6

Skupne koliformne bakt.v 100 ml

Celotni P mg/l

10.000

0

Fekal. koloformne bakt. v 100 ml

2.000

0

/

0,05

Motnost

12

Vaš mesečnik

bra 2009. Nato je po dveh letih, kolikor je trajala izbira izvajalca del, novomeški CGP začel gradnjo tako čistilne naprave kot primarnega kanala Ločna. Dela na čistilni napravi so skorajda v celoti končana. 22. aprila so opravili tehnični pregled, 3. junija pa je občina prejela odločbo o poskusnem obratovanju, ki se je začelo 19. 6. Poskusno naj bi naprava obratovala do konca tega leta, ko naj bi pridobili uporabno dovoljenje. S tem bodo vzpostavili pogoje za prevzem objekta in predajo v upravljanje Komunali Novo mesto. Dela na primarnem omrežju Ločna in primarnem kanalu do

Zmogljivost nove čistilne naprave je 55 tisoč populacijskih enot, na letni ravni pa lahko očisti 2,5 milijona m3 odpadnih voda ali povprečno 7.300 m3/dan. Gre za popolnoma avtomatizirano obratovanje, kjer vse parametre sproti spremljajo. Izbrana tehnologija omogoča velik izkoristek prostora, visoki učinek čiščenja odpadnih voda, manjšo produkcijo odvečnega blata, večjo zanesljivost in fleksibilnost delovanja in nižje investicijske stroške. Pri ugotavljanju vplivov na okolje velja izpostaviti, da je očiščena odpadna voda v skladu z zakonodajo, da gre za popolno aerobno stabilizacijo blata (starost več kot 25 dni), zagotovljeno je čiščenje zraka, prav tako so vkopani prostori s hrupom. čistilne naprave pa so že končana in objekt ima uporabno dovoljenje. Kanal je v funkciji od začetka leta 2011. Vrednost prve faze projekta – gradnje centralne čistilne naprave in kanala pred napravo – znaša slabih 10 milijonov evrov, od tega bo skoraj polovico primaknil evropski kohezijski sklad, iz državnega proračuna je naložbenik pridobil slabih devet odstotkov denarja, iz občinskega proračuna pa bo treba prispevati skoraj 43 odstotkov.

Obdelava blata št. 95, junij 2013


Letošnji občinski praznik si bodo v Krškem še posebej zapomnili, saj so odprli težko pričakovano obvoznico preko Save in elektrarno. Krško so kot tretjo hidroelektrarno v spodnjesavski verigi zgradili za sedem milijonov evrov ceneje od predvidenih 102 milijonov evrov. Blaž Košorok, direktor Holdinga Slovenske elektrarne, je pohvalil vodenje projekta in poudaril, da

nica veliko razbremenitev prometa, kajti zdaj se je ta iz Celja proti Drnovem ves valil skozi mesto. Istočasno nam omogoča, da odpremo novo gradbišče – Zatona – in obnovo starega mestnega jedra“, je poudaril župan Miran Stanko.

Predsednica vlade Alenka Bratušek in Blaž Košorok, direktor Holdinga Slovenske elektrarne, sta slavnostno odprla krško elektrarno. bi hidroelektrarne lahko postale slovenski izvozni artikel. Sočasna gradnja 2,5 kilometra obvoznice po nasipu je bila cenovno ugodna zaradi izkoristka rečnega materiala. Del denarja je prispevala tudi občina. „Za Krško pomeni obvoz-

Odprtje pomembnih pridobitev je pospremila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je v svojem nagovoru izpostavila pomen trajnostnih virov energije, a je po njenem potrebno skrbno načrtovanje zaradi varovanja narave.

gospodarstvo

Dočakali elektrarno in obvoznico

Jubilejni forum odličnosti in mojstrstva Forum odličnosti in mojstrstva letos obeležuje četrt stoletja. Osemdeset udeležencev se je tokrat dotaknilo sproščanja človekovih ustvarjalnih zmogljivosti kot enim od petih temeljnih gradnikov otoške rastoče strategije univerzalne odličnosti in mojstrstva. Forum pripravljata Društvo ekonomistov Dolenjske in Bele krajine in Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu v sodelovanju s Slovenskim združenjem za kakovost in odličnost, Slovensko fundacijo za poslovno odličnost, Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, Mestno občino Novo mesto in Univerzitetnim in raziskovalnim središčem Novo mesto. Slavnostni nagovor je pripadel predse-

dniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jožetu Trontlju, ki je opozoril, naj bomo pri negovanju in razvoju odličnosti pazljivi na morebitne poskuse njene zlorabe. Letošnja velika nagrada odličnosti in mojstrstva je pripadla igralski divi Mileni Zupančič, ki je obogatila krog dozdajšnjih 21 prejemnikov. Novomeška Krka pa je tudi letos organizacija, ki je lani na novo zaposlila največ delavcev. Sicer so v sklopu foruma pripravili tudi okroglo mizo, na kateri je Irena Vide gostila dozdajšnje dobitnike velike nagrade odličnosti in mojstrstva: dr. Franceta Bernika, dr. Lučko Kajfež Bogataj in dr. Janeza Gabrijelčiča. V. L. S.

www.peugeot.si

NOVI CROSSOVER

PEUGEOT 2008

Kmetijska apoteka in vinski laboratorij Novo mesto, 07/302 31 99 AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

»» strokovno svetovanje

Gore se znižajo, ceste razširijo, vsak ovinek je užitek: z novim peugeotom 2008 je pogled na svet popolnoma drugačen! Sodoben in domišljen kompakten enoprostorec čaka, da ga pobliže spoznate. Že pri pooblaščenem prodajalcu. Pokličite za preizkusno vožnjo! Poraba v kombiniranem načinu vožnje: 3,8–5,9 l/100 km. Izpuh CO2: 98 –135 g/km. Podrobnejše informacije o porabi goriva in emisijah

CO2 novih osebnih vozil Peugeot najdete v priročniku o varčni porabi goriva in emisijah CO2, ki ga lahko brezplačno pridobite na prodajnem mestu in na www.peugeot.si.

NOVI PEUGEOT 208

IZKORISTITE NASVET AGRONOMA Delovni čas: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure

AVTO VELKAVRH d.o.o., Prečna 91, 8000 Novo mesto, tel. 07 334 85 10

VELKAVRH.indd 1

št. 95, junij 2013

»» sredstva za varstvo rastlin (škropiva) »» analiza vina »» usluge vinskega laboratorija: meritve sladkorja, kisline, prostega žvepla »» foliarna gnojila »» čistila, barvila ... »» sredstva za kletarjenje

5/29/13 2:56 PM

Vaš mesečnik

13


»» 5 let garancije na peči »» možna kurjava z lesenimi peleti »» Avtomatsko doziranje »» bojlerji iz nerjaveče pločevine

peč za pelete

peč na trda goriva

peč na olje in plin

bojlerji

Izkoristek peči ≈ 93 % Trstenik 15 4204 Golnik

GSM: 041 734 018 e-pošta: janez_vrecek@t-2.net www.vrecek-peci.com

ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH

Vpis v izredno izobraževanje

Predhodni vpis v izobraževanje za šolsko leto 2010/2011 odraslih za šolsko leto 2013/2014 Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru Programi poklicno tehniškega in srednjega strokovnega izobraževanja: Strojni tehnik, avtoservisni tehnik, elektrotehnik, tehnik raèunalništva, gradbeni tehnik, lesarski tehnik, zdravstvena nega, logistièni tehnik, predšolska vzgoja, kemijski tehnik, farmacevtski tehnik, kozmetièni tehnik, tehnik mehatronike.

Programi srednjega poklicnega Prekvalifikacije: ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH izobraževanja:

Vpis v izredno izobraževanje

Avtokaroserist, razliènih poklicev za šolsko leto Iz 2010/2011 avtoserviser, v vse navedene Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru inštalater strojnih inštalacij, programe Programi klepar krovec, Programi poklicno tehniškega in srednjega poklicnega Prekvalifikacije: srednjega strokovnega mehatronik operater, izobraževanja: izobraževanja: oblikovalec kovin-orodjar, Vse informacije, priznavanje predhodne bolnièar -negovalec, Strojni tehnik, Avtokaroserist, razliènih poklicev izobrazbe, ocenoIz trajanja izobraževanja in avtoservisni tehnik, avtoserviser, v vse navedene elektrikar, elektrotehnik, stroškov dobite na tel.št. (07) 39 32 202, inštalater strojnih inštalacij, programe raèunalnikar, tehnik raèunalništva, klepar krovec, GSM (031) 396-340, še bolje pa osebno na gradbeni tehnik, mehatronik operater, zidar, Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO lesarski tehnik, oblikovalec kovin-orodjar, Vse informacije, priznavanje predhodne tesar, zdravstvena nega, bolnièarvsak -negovalec, delovni dan odizobrazbe, 9.00 do 17.00. oceno trajanja izobraževanja in logistiènikeramiènih tehnik, elektrikar, (07) 39 32 202, stroškov tudi dobitena na tel.št. peèar-polagalec Kontaktirate nas lahko elektronski predšolska vzgoja, raèunalnikar, GSM (031) 396-340, še bolje pa osebno na oblog, kemijski tehnik, zidar, naslov zlatko.zepan@guest.arnes.si Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO farmacevtski tehnik, tesar, vsak delovni dan od 9.00 do 17.00. mizar kozmetièni tehnik, peèar-polagalec keramiènih tehnik mehatronike.

14

Vaš mesečnik

Pripravili vam bomo priznavanje, izračunali stroške izobraževanja, vam zagotovili prostor v izbranem programu, ter vas obvestili na dom o podrobnostih vpisa, ki bo predvidoma 12.9.2013, ob 17. uri.

oblog, mizar

Kontaktirate nas lahko tudi na elektronski naslov zlatko.zepan@guest.arnes.si

št. 95, junij 2013


Rimc Terezija s.p., Ckb 32, Brežice Tel.: 07 49 90 780 Gsm: 031 88 44 42 optika.rimc@siol.net www.rimc.net

OPTIKA RIMC BREŽICE Pri nas lahko opravite brezplačen okulistični pregled za očala ali kontaktne leče, pri priznanem specialistu okulistu. Pričakali in sprejeli vas bomo nadvse prijazni in predvsem strokovno izobraženi optični tehniki.

URNIK DELA AMBULANTE : VSAK PONEDELJEK (13-18h), VSAK TOREK (9-12h)

Do – 50 % popust na sončna očala

Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI

delovni čas: pon. - pet. od 7.00 - 19.00 ure sob. od 7.00 - 11.00 ure Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751 www.veterina-nm.si izven delovnega časa e-mail:vetnm@siol.net pokličite 112

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN (07) 33 70 200 -

NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu. Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši.

VETERINARSKA LEKARNA delovni čas: pon. sreda: od 7.00 - 18.00 ure tor., čet., pet.: od 7.00 - 15.00 ure sobota: od 7.00 - 11.00 ure

Oklešen d.o.o., K Roku 26, Novo mesto

št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

15


intervju

Pogovor z Igorjem Ogorevcem, direktorjem Planeta zdravja

»Zdravljenja se naj držijo kar zdravniki. Mi imamo raje dokazano pozitivne učinke na zdravljenje.« Med petnajstimi minutami, ko sem glavo podjetja čakal na razgovor v njihovi poslovalnici v Novem mestu, je v prostor vstopilo pet pacientov. Težko jim rečem pacienti, prej ljudje, ki so prišli na pregled in posvet. Kar me je še najbolj presenetilo pa je bilo dejstvo, da so vsi Planet zdravja zapustili nasmejani. Čakaj malo, si mislim, to se pa ne sovpada z mojimi predstavami o zdravniških ambulantah. Spominjam se namreč tistega specifičnega, vse prej kot prijetnega vonja, sterilnih sten in žalostnih obrazov v čakalnicah, ki so nestrpno čakali, da zapustijo te ustanove, ki zagotavljajo vse, le zdravja ne. Tukaj pa so odhajali ljudje zadovoljni. Kar je še težje razumljivo, z nasmehom na obrazu. V katerem grmu tiči zajec? Odgovore nam je podal direktor Planeta zdravja, Igor Ogorevc. Jure Marolt TV Vaš kanal Ko se je pred petnajstimi leti začela zgodba Planeta zdravja, so ga ljudje domala pričakali s lesenimi križi in česnom za vratom. Danes je zgodba že povsem drugačna. Kot vitalen člen slovenske integrativne medicine so bili pobudniki ustanovitve Združenja integrativne medicine Slovenije (ZIMS), ki je že naredilo nekaj velikih stvari. Zakaj društvo? Prvič zato, ker so taka združenja po vsej Evropi, Slovenija je dejansko zadnja, ki ga je dobila. Kot podjetje se zadnja štiri leta udeležujemo evropskega kongresa Integrativne medicine, ki je enkrat letno, lani v Firencah, letos bo v Berlinu. Naslednje leto, ko bo v Beogradu, bomo tudi mi prevzeli del organizacije. Velika večina obiskovalcev je zdravnikov in pride jih krepko čez tisoč. Tega do sedaj enostavno v Sloveniji ni bilo. Slovenija je edina država v Evropi, kjer je zdravnik kaznovan, če pacientu svetuje naravne načine zdravljenja. To je monopol. Za monopolom pa stoji biznis. S tem odpravljamo monopol. Zakaj? Ker vsak mesec, ko plačujemo zdravstveno varstvo, mi zavarujemo zdravje in ne načina zdravljenja. Gre za demokratičnost odločanja, za možnost izbire. Tako kot pri avtomobilu. Imaš ga kasko zavarovanega, ampak če imaš nesrečo, se lahko sam odločiš, na kateri servis boš avto peljal. Tega ti zavarovalnica ne narekuje. No, v Sloveniji, pri zdravljenju, pa ti narekuje.

16

Vaš mesečnik

Ljudje pogosto, ko slišijo izraz integrativna, dopolnilna, neuradna medicina postanejo skeptični. Niti ni konkurenca uradnemu zdravstvu, je pa kvalitetna nadgradnja klasičnega, uradnega zdravstva. Bolj gre za to, da se zdravniki zavedajo svojih omejitev, ker v Sloveniji zdravnik ne sme reči pacientu – na primer – če imaš težave s hrbtenico, pojdi h kiropraktiku. Tega mu ne sme reči, pa čeprav se lahko v večini primerov pomaga ravno na tak način. Svetovati mu mora operacijo. Kar je drago, predvsem pa je nepošteno do pacienta, ker mu ne ponudi drugačne možnosti. Če ima prebavne težave, zdravnik ne sme reči, pojdi v Planet zdravja, tam ti bodo brez dvoma pomagali. V Celju so odprli Hišo integrirane medicine, kjer je na 500 kvadratnih metrih združenih sedem ambulant komplementarne medicine. Končno se bo tudi v Sloveniji zgodilo to, da bo nekje en center več integrativnih metod, ki bo pod strokovnim nadzorom zdravnikov. Izvajajo se namreč vse dejavnosti, ki dokazano pomagajo, ki imajo pozitiven učinek na zdravje, saj mi ne smemo reči, da zdravimo. Zdravljenja se naj držijo kar zdravniki, tam ga je namreč najmanj. Mi pa imamo dokazano pozitivne učinke na zdravljenje.

dobil s hišo. Predvsem bi tukaj izpostavil našo diagnostiko, ta neinvazivni analizator krvne slike, ki ti v vsakem momentu lahko pokaže, kakšno je stanje tvojega telesa, kar se vidi po krvi. To je zelo pomembno merilo za vse, ki bodo prišli na katerokoli terapijo, saj bodo takoj po terapiji lahko preverili njene učinke. Ta naša naprava, ta analizator krvne slike, jaz ji rečem kar „serum istine“, kajti to je resnica. Tukaj lahko vsak moment vidimo, kako učinkovita je terapija, ki jo nekdo izvaja, kako vpliva določena hrana na telo, kako vplivajo zdravila, kako vpliva terapija, kako vpliva fizična aktivnost … Takoj se vidi na krvi, kaj delamo sami s sabo.

Vitalno vlogo v novoustanovljeni hiši pa ima seveda tudi Planet zdravja s svojo ambulanto, ki se je v nove prostore preselil s svoje stare celjske lokacije. Toliko bo hiša dobila s Planetom zdravja, kot bo Planet zdravja pri-

Pa ljudje zaupajo napravi s tako nazornim imenom, kot je serum istine? Poglejte, skeptiki so vedno, največ je takih, ki sploh ne vedo, kako stvar deluje, in tipična slovenska bolezen je, da tisto, kar ne razu-

memo, tudi ne maramo. Ne da bi se prej v to prepričali, kajti gre za strogo medicinsko aparaturo z vsemi certifikati. In tej medicinski certifikati dokazujejo, da je to popolnoma enakovredno klasičnemu laboratoriju. Celjska Hiša integrativne medicine je zaživela predvsem zaradi menedžerja hiše, Francija Pliberška, ki je sicer tudi direktor podjetja MIK Celje. Gre za stare prostore podjetja, ki so sedaj leto dni brezplačno na voljo ambulantam v hiši. Še vedno pa je tam 900 kvadratnih metrov prostora za prihodnje ambulante. S septembrom bo tam zaživela tudi karitativna ambulanta. Karitativna ambulanta bo za tiste ljudi, ki nimajo socialnega oziroma zdravstvenega zavarovanja, ali za tiste, ki si enostavno ne morejo privoščiti klasičnega načina zdravljenja. Pomagali bomo tistim, ki do zdravljenja po legalni poti ne morejo priti. Tukaj bomo seveda št. 95, junij 2013


Velik poudarek Hiše integrativne medicine bo tudi na konstantnem izobraževanju – tako članov hiše kot njenih obiskovalcev. Boste k temu pristopili tudi v Planetu zdravja? Na vsak način. Tam se bomo potrudili, da bomo imeli redna predavanja, mogoče na 14 dni ali pa enkrat mesečno, tukaj pa bodo tudi predavanja vseh ostalih, ki se ukvarjajo s preverljivo učinkovitimi metodami zdravljenja. Raznovrstnost je kar lepo zastopana, glede na to, da je prostorov še dosti, verjamem, da bo še bolj. Že sedaj je notri tradicionalna kitajska medicina, akupunktura, pristopili so že nekateri homeopati, tudi ambulanta za magnetno elektro terapijo, tudi terapije z jogo … Zadeva se pravilno razvija. Je ta hiša korak naprej k združitvi šolske in integrativne medicine? To je osnovni namen te hiše. Da bodo tudi zdravniki ugotovili dejansko učinkovitost teh metod, saj bo moral vsak v hiši voditi tudi kartoteke, kjer bodo jasno zabeležena vsa stanja zdravstvenega gibanja, točno tako, kot je to pri zdravniku. In to je prvi velik korak do kvalitetnega sodelovanja med uradno in integrativno medicino. Čeprav je tudi slednja po svetu že kar del uradne terapije, predvsem pa je tudi cilj združenja, da se metode integrativne medicine, ki se izvajajo v Sloveniji, uvedejo tudi v sistem šolanja na medicinski fakulteti. Zato ker ima po svetu vsaka pomembna medicinska fakulteta v rednem programu študij integrativne medicine. Je v našem okolju čutiti upad zaupanja v šolsko medicino? Tukaj ne gre za upad zaupanja, ampak predvsem za streznitev glede učinkovitosti moderne medicine. Težko bi imenovali zdravljene ene bolezni, ene diagnoze na tak način, da ti zdravnik reče: »Imaš to in to stanje in to in to diagnozo in tukaj imaš tablete do konca življenja.« Tako se dogaja npr. pri holesterolu. Zdravnik ugotovi, da ga imaš, in ti da tablete za holesterol in vsako leto hodiš na kontrole, holesterol je pa vedno kritičen, čeprav ješ tablete. Čeprav je že ogromno znanstvenih študij dokazalo, da so statini, to so tablete proti holesterolu, popolnoma neučinkoviti. št. 95, junij 2013

Marjan Rupnik je medicinski čudež. Velik je 174 centimetrov in pred nekaj leti je tehtal 140 kilogramov. Dnevno je dobil do 120 enot inzulina, kar je zgornja meja, imel je konstantno povišan sladkor, jemal je tablete proti želodčni kislini, pomirjevala, užival je statine, neprestano se je potil. Kvaliteta njegovega življenja ni bila na ničli, ampak pod njo. V bistvu je šlo za človeka, ki pri svojih 29 letih ni zmogel več funkcionirat. Dokler ni pomoč poiskal pri Planetu zdravja. Pomagali smo mu izključno in le z našo metodo. Svetovali smo mu, kaj je zanj primerna hrana, kaj mu koristi in kaj mu škoduje. To

normale. Funkcionira kot zdrav človek. Zgodba o uspehu, ki jo pa naše zdravstvo noče slišati. S takimi zgodbami, kot je Marjanova, živi poslanstvo Planeta zdravja toliko bolj polno. Našo poslanstvo je pomagati čim večjemu številu ljudi in ozavestiti to, kar morajo oni sami narediti, da do bolezni sploh ne pride. Naše osnovno poslanstvo je preventiva. Zato dajemo tak izjemen pomen načinu hranjenja, kajti znanstvene študije, logika, rezultati … vsakdanja realnost je pokazala, da so ljudje, ki uživajo preveč živalskih beljakovin, enostavno na poti v bolezen. Že leta 1931

Igor Ogorevc je z ženo Irmo vsak mesec gost na TV Vaš kanal v studijski oddaji Zdravje drugače. je osnova vse terapije. Pol leta je točno in po navodilih užival naše proizvode in po šestih mesecih je shujšal petdeset kilogramov brez tega, da bi se mu obesila koža, ker je hujšal kvalitetno in je zraven pil olje in skrbel za kožo. In po pol leta on enostavno ni več potreboval inzulina. Sladkorna bolezen – velja povedati, da je šlo za sladkorno bolezen tipa 1, za katero strokovna medicina v Sloveniji še vedno trdi, da je neozdravljiva, čeprav znanstvene študije in naši dokazi trdijo nasprotno – se s primernim znanjem da pozdraviti. Tudi diabetes. On ima od uradnega zdravnika potrdilo, ki je bilo izdano leta 2006, da ne potrebuje več inzulina in da je njegov krvni sladkor v mejah

je dr. Warburg dobil Nobelovo nagrado za medicino zato, ker je dokazal, da je zakisanost osnovni pogoj za razvoj vsake bolezni, še posebej težkih, kroničnih bolezni. In je tudi dokazal, katera hrana povzroča zakisanost telesa. Meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, jajca, vsa rafinirana hrana, rafiniran sladkor, rafinirana olja in rafinirana sol. Črno na belem, enkrat za vselej. Katera so torej tista živila, ki naj bi jih čim pogosteje zauživali? Dobra, okusna, raznovrstna … To so v bistvu ogljikovi hidrati in zelenjava. Tukaj govorimo o vseh vrstah žitaric in izdelkih iz žitaric. Če na kratko povzamem, kaj je zdrava hrana: testenine, riž, rižote, polen-

ta, kaše, žganci, krompir, sadje, zelenjava, repa, zelje … Ogromno, ogromno stvari in ljudje, ki se tako prehranjujemo nismo nervozni, smo zdravi in zmoremo opraviti vse svoje obveznosti, kot je treba. Izbor hrane je bistveno večji in bistveno bolj širok. Saj ni potrebe, da ne jemo čisto nič mesa, ampak ga je treba jesti malo. Kajti zdravstvena statistika je dokazala, da če je več kot pet procentov hrane, ki jo zaužijemo, živalskega izvora, se zakisamo. Sestavni del zdravja pa je tudi pridelava zdrave hrane … Mi smo proizvajalci naravnih substanc Mineral, zeleni, rdeči in rumeni Mineral. To je stvar, ki absolutno zagotavlja trajnostni razvoj kmetijstva, zato ker je naravna, ekološka, ne povzroča škode ne ljudem, ne živalim, ne onesnažuje zemlje, podtalnice … pridelek pa ni nič manjši kot v intenzivnem kmetijstvu. In če je trajnostni razvoj kmetijstva, je trajnostni razvoj tudi ljudi in družbe kot celote. To je dejstvo. Ekološki način je edini pravi način. Kakšna je prihodnja vizija Planeta zdravja? Naši načrti so, da smo še naprej prisotni v Sloveniji, največ kar se da, v splošno dobro vseh ljudi, vseh prebivalcev, da jih ozaveščamo, kako pomemben je zdrav način življenja, predvsem kako pomembna je pravilna hrana. Se pa z našim znanjem, z našimi izdelki intenzivno širimo tudi v tujino, kjer nas poznajo vedno bolj. Naše franšize dobro delajo v Italiji, septembra odpiramo prvi dve lastni trgovini tudi v Trstu. Konec leta odpiramo prvo franšizo v Švici, v Bernu. Na Slovaškem naše franšizne trgovine lepo delajo, širimo se v Nemčijo, Srbijo, Turčijo, tako da blagovna znamka Planet zdravja počasi postaja prepoznavna tudi v tem delu Evrope. Zdravje je vedno bila – in vedno bo – najprej naloga vsakega posameznika. Na srečo pa se lahko za pomoč obrnemo na ljudi, ki vedo, kaj narediti v primerih, ko se nam kaj zalomi. Morda pa bomo v prihodnosti vsi res del zdravega planeta.

V sredo, 3. julija, ob 21. uri si na TV Vaš kanal oglejte reportažo z odprtja Hiše integrirane medicine. Vaš mesečnik

17

intervju

tudi pazili, da se to ne bo izkoriščalo, ljudje bodo morali dokazati, da niso zavarovani, zato da ne bo prihajalo do zlorab. Tukaj smo že povezani s Karitasom, upam, da jih navežemo tudi z Rdečim križem in tako bi lahko stekla širša povezava.


NOVO MESTO PRIPRAVLJAMO NA JUTRI Ste se že kdaj vprašali, ali ste finančno pripravljeni na jutri? Po nasvet, kako se še bolje pripraviti na prihodnost, smo se odpravili v novo poslovalnico Nove KBM v središču Novega mesta na Rozmanovi ulici 24, kjer smo se pogovarjali z vodjo poslovalnice, gospo Svijetlano Teinović. Ga. Teinović, katere bančne storitve bi priporočali stranki, ki želi izboljšati nadzor nad svojimi financami? S. T.: Ponudba storitev naše banke je zelo pestra – ponujamo različne oblike varčevanj, kreditov, plačilnih kartic, sodobnih bančnih storitev kakor tudi različne vrste zavarovanj, naložbe v vzajemne sklade, Moneto in še bi lahko naštevala. Nekomu, ki želi izboljšati nadzor nad svojimi financami, bi priporočila naslednje storitve: najnovejšo storitev – predplačniško Visa kartico, spletno banko in mobilno banko.

Foto Ciril Jazbec

Plačilna kartica in nadzor na financami? Ali ni to nasprotujoče? S. T.: S predplačniško Visa kartico je nadzor na vašimi financami še boljši, saj lahko porabite le toliko, kolikor

naložite na predplačniški račun. Za pridobitev kartice niso potrebni redni prilivi, na voljo pa je tudi nekomitentom. Podjetnikom in zasebnikom pa je na voljo tudi poslovna predplačniška Visa kartica. Kako pa lahko k boljšemu nadzoru nad financami pripomore spletna banka? S. T.: Spletna banka Bank@Net Nove KBM je rešitev za vse, ki želijo imeti nadzor nad financami ter opravljati bančne storitve hitro in varno. Ste se kdaj vprašali, koliko denarja porabite na mesec za stanovanje, hrano, oblačila …? Napredno orodje Moj denar vam omogoča pregled nad vašo porabo po kategorijah (npr. hrana, gorivo …) v različnih časovnih obdobjih. Prav tako vam omogoča primerjavo, kdaj in kje ste porabili največ oz. najmanj. Zanimivo in uporabno. Na začetku najinega pogovora ste omenili tudi mobilno banko. Če vas torej prav razumem, imamo lahko banko kar na telefonu? S. T.: Točno tako. Mobilna banka mBank@Net je namenjena vsem, ki želite z banko poslovati kar prek svojega mobilnika. Do banke dostopate kar v čakalnici pri zdravniku, v trgovini ... – v vsakem trenutku imate nadzor nad svojimi financami. Naša mobilna banka vam omogoča tudi plačevanje položnic s skeniranjem. Položnico preprosto skenirate z mobilnikom, ni vam treba prepisovati podatkov. Ali ponujate ob otvoritvi vaše nove poslovalnice kakšne ugodnosti? S. T.: Vse do avgusta poteka posebna akcija: vsi, ki boste oblikovali svojo predplačniško kartico, boste sodelovali v nagradni igri in z malo sreče lahko osvojite brezplačno potovanje v Barcelono za dve osebi ali prejmete žepnino na kartici. Do sredine julija pa imamo dodatno posebno ponudbo: za ceno ene banke dobite kar dve – spletno in mobilno. Za povrh pa še darilo. Bi za konec želeli še kaj dodati? S. T.: Vse vaše bralce bi želela povabiti, naj nas obiščejo v naši novi poslovalnici. V Novi KBM se trudimo, da za stranke skrbimo z osebnim svetovanjem in zavzetostjo, ob obisku jim ponudimo tudi skodelico kave. Na voljo smo tudi na telefonski številki 07 620 31 67 ali na e-naslovu: poslovalnica.nmesto@nkbm.si.

ć i v o n i e T a n a l t e Svij naročena objava

vodja poslovalnice

18

Vaš mesečnik

št. 95, junij 2013


Fotografika, Boštjan Colarič s.p., Trg Matije Gubca 3, 8270 Krško

z na DVD VHS

preSnemaVanJe

Ostali mediji: • VHS-C, mini DV • super in digital 8 • avdio kasete

070/87 87 81

Vse oddaje Vašega kanala si lahko ogledate tudi na spletni strani www.vaskanal.com

št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

19


Piše: Anamarija Janežič- kozmetik

KORAK V POLETJE Poletje je tu. Prihajajo dnevi sproščenosti, brezskrbnosti, prijetna druženja, poletna sladkanja. Prišel je čas poletnih čevljev, v katerih lahko razkazujemo svoja lepa stopala. Ko sta nogi zdravi, pozabimo kako pomembni sta. Na njih stojimo in se gibamo (hoja, šport ...). Stopala skrbijo tudi za izločanje škodljivih, odpadnih snovi iz telesa, zato jim privoščimo nego, da nas bodo še dolgo in dobro nosile po svetu. Redno negovane noge, so pogoj za lahkoten in živahen korak. V našem lepotnem centru nudimo profesionalno oskrbo stopal. Pri delu dajemo velik poudarek na razumevanju težav posameznika, lepoti in svetovanju. Z znanjem, občutkom, razvajanjem in strokovnimi nasveti, vam pomagamo do zdravih, lepih in negovanih stopal. In, ko bosta stopali urejeni, vam olepšamo še nohte! Prava rešitev je permanentno lakiranje gelish. Lakiranje je revolucionarna novost, je obstojnejše in primerno za vse, ki so rade urejene in nimajo dovolj časa, da bi skrbele za urejanje svojih nohtov. Izdelki vsebujejo keratin, ki nohte učvrsti, neguje in spodbuja rast. Gelish sistem je tanek premaz barvnega gelnega laka, ki na nohtih deluje povsem naravno in je obstojen do 5 tednov. STORITEV GELISH PERMANENTNE PEDIKURE V SALONU: • mini pedikura (urejanje nohtov in obnohtne kožice) • elish lakiranje (enobarvno, french, poslikave, dodatki) • nega obnohtne kožice z Nourishem oljem • odstranjevanje, permanentnega laka ali gela Gelish je odličen tudi na rokah! INFO in dodatna vprašanja sprejemamo na tel: 051 224-066

20

Vaš mesečnik

št. 95, junij 2013


Predstavljamo ustvarjalce Vašega kanala – Iztok Fink

Če bi bil filmski montažer, bi pri delu verjetno še bolj užival Del televizijske ekipe je skorajda že od začetka, zato televizijsko delo in njegove specifike dobro pozna. Najpogosteje opravlja delo montažerja in vodje snemalne ekipe, tuja mu ni niti kamera. Kako bi opisal delo montažerja in kaj ti pomeni? Kot montažer Novic nimaš velike svobode, saj so kadri novičarski. Če bi bil, recimo, filmski montažer, bi pri delu verjetno še bolj užival, ker imaš časa dovolj in si lahko daš duška. Zato se najbolj veselim montaže posebnih projektov, ko imaš več svobode, kar pomeni tudi višjo kakovost izdelka.

je bilo še bolj stresno, saj si moral vsebino predvideti vnaprej. Ni se dalo vrivati kadrov. Na računalniku je to bistveno enostavnejše, hitrejše, tudi zaradi iskanja arhiva, predvsem pa zaradi previjanja kaset. Prej smo samo zaradi tega izgubili veliko časa, saj smo morali za eno novico večkrat prevrteti kaseto. Za lažjo predstavo – to je podobno, kot bi znova in znova previjal videokaseto. Je kar trajalo. Marsikdo si najbrž montažo predstavlja kot lepljenje slik na besedilo. A gre za precej zahtevnejši proces, lahko bi celo rekli umetniško delo?

Seveda. To je avtorsko delo. V vsaki stvari je del tebe, tvoje videnje. 10 montažerjev iste stvari ne bo zmontiralo enako. Vedno so nianse. Treba je upoštevati montažna pravila, a še vedno je dovolj svobode, da se dela razlikujejo. Pri Novicah je tega sicer manj, a se še vedno pozna pridih posameznega montažerja. Filmski montažerji, recimo, so kulturni delavci, tako da je montaža umetniško delo kot, na primer, slika. Na kateri projekt si najbolj ponosen? Na dokumentarni film o Božidarju Jakcu Božji dar umetnosti.

Novinarsko delo je stresno in posledično tudi tvoje. Kdaj najbolj? Zagotovo pri montaži Novic zaradi časovne stiske. Novice morajo biti narejene ob 18:45 in ni druge možnosti. Zamuditi enostavno ne smeš. Je pa delo zdaj, ko nismo več na linearni montaži, bistveno lažje. Ko smo delali na trakove,

Na Vašem kanalu nisi zgolj montažer, ampak tudi pomemben del tehnične ekipe pri snemanju oddaj ali dogodkov na terenu. Kdaj najraje prideš v službo? Ko se dobro naspim (smeh). Zagotovo ko snemamo na terenu, z reportažnim avtomobilom. Ni rutine in je drugače. Delo je bolj raznoliko, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Vedno so izzivi … Najbolj pomembno pa je, da smo kot ekipa fantastični in se zelo dobro ujamemo. Na terenskih snemanjih se mnogokrat pripeti kaj nepredvidenega. Nam zaupaš kakšno anekdoto s terena? Teh je več, a niso vse za javnost (smeh). Kakšna pa vendarle je ... Pred nekaj leti smo z reportažnim avtom pred eno izmed novomeških srednjih šol snemali neke vrste kuharsko oddajo. Bilo je pasje vroče, parkirani pa smo bili na dvorišču, neposredno na soncu. Žeja je bila neznosna in le pod avtom je bila senca, zato smo pijačo spravili tja. Zaradi sonca je bil avto zatemnjen, da smo sploh kaj videli na monitorje, nismo pa videli, kaj se dogaja okrog nas. V prvem premoru smo vsi dehidrirani segli pod avto, da bi se osvežili, a ugotovili, da pijače ni. Srednješolci so bili očitno bolj žejni kot mi (smeh). Kaj ti sicer v življenju največ pomeni? Družina, torej partnerica Vesna ter otroka Luna in Enej, ki bosta jeseni prvič zakorakala v šolo. M. K.

"Zadetek v polno" na Vašem kanalu

"Nekako nam še ne uspe rešiti problema italijanskih turistov, ki s prikolicami vneto prihajajo na Čatež." TATJANA BREGAR, predsednica Turističnega društva Čatež, o tem, da italijanski turisti prihajajo na Čatež pod Zaplazom z mislijo, da so prišli v Terme Čatež št. 95, junij 2013

"Če je občina Šentrupert najbolj lesena občina v Sloveniji, potem vas pozdravlja najbolj lesen župan." - RUPERT GOLE, župan Občine Šentrupert, v šali ob odprtju demonstracije gozdarske mehanizacije in opreme na Puščavi

"Končno mi enkrat ni treba biti tiho, lahko povem, kaj si mislim. Katastrofa!" - košarkar MATJAŽ SMODIŠ o sojenju v finalu državnega prvenstva

"'Špricar' je povsem drugačna pijača, kot sem je vajen od doma. Je zelo lahka pijača, ki ima zelo dober okus." - DAVID CASTRO, udeleženec mednarodnega prostovoljskega tabora, ob zasaditvi eko vinograda v Grčevju

"No, kakršna občina, takšni so tudi javni zavodi, ki jih je ustanovila." DUŠAN STRNAD, župan Občine Ivančna Gorica, v šali ob dejstvu, da so lani vsi javni zavodi v ivanjški občini poslovali pozitivno

Vaš mesečnik

21


Ste zamudili? Na TV Vaš kanal bodo poleti ponovili nekatere najbolj zanimive oddaje. Tako v oddaji Vaš krog ne spreglejte pogovorov z najbolj zanimivimi gosti pretekle sezone, kot so Klemen Jaklič, Robert Friškovec, Štefan Spudić, Ivo Daneu, Jože Možina …

Namesto branja priročnikov v poletnih dnevih preživite torkove in sredine večere z Alešem Liscem. V oddaji Kako prodati, kupiti in dobro zaslužiti boste slišali marsikatere uporabne nasvete, ki veljajo v poslovnem svetu in tudi v zasebnem življenju. Z rubrikami Intervju, Iz gurujeve knjižnice, Marketing in prodaja, Sprehajamo miško za vas ter Guru kupuje se boste poleg izobraževanja tudi zabavali! Na novo pot k ljubezni vas bosta popeljala zakonca Tavčar, tudi terapevta imago partnerske terapije. V oddajah na TV Vaš kanal Imago

Tudi oddaja Brez panike, za katero ekipa snema in nabira nova doživetja za jesensko oddajo, vam bo skozi poletje ponudila številne utrinke s preteklih dogodkov in koncertov, predvsem za najstniške gledalce. Kmetijski razgledi pa bodo prinesli informacije o kmetijskih dejavnostih v bližnji in daljni okolici ter podali zanimivosti iz preteklih mesecev.

Še sveže v programu Tudi to poletje bodo za vas na Vašem kanalu pripravljali svežo dnevno oddajo Novice in rubriko Iz sveta kulture. Na sporedu bodo oddaje Pokličite župana, v katerih se bodo predstavljali župani občin, ki v poletnih mesecih pripravljajo

dogodke ob občinskih praznikih. V reportaže pa bodo ujeti še drugi poletni dogodki iz vaših krajev. Če zamudite dnevno dogajanje, si oglejte strnjene najpomembnejše dogodke v Novicah tedna. V oddaji Turizem in mi pa bodo predstavili številne zanimive slovenske kraje. Sicer pa si v poletnih mesecih poglejte še: reportaže s Kasaških dirk, pogovorno oddajo Na kavi z Giannijem, zabavno reportažo Pesem in turizem brez meja, oddajo o navtiki Modro, otroško Žogarijo, svetovalne oddaje Jana o zdravju, oddajo o malih živalih Štiri tačke, dnevno kuharsko oddajo Kuhinjica, Oddajo za gluhe in naglušne ter številne dokumentarce.

Razvedrilno-glasbene oddaje Glasbene in razvedrilne vsebine bodo imele na televiziji pomembno mesto ob vročih večerih. Za gledalce Vašega kanala bodo ustvarjalci oddaj Ujemi sanje, Gostilna pr Francetu, Naj viže idr. tedensko pripravili nove zabavne vsebine. Ne zamudite tudi nedeljskih večerov, ki bodo prinašali posnetke koncertov in prireditev: koncert ansambla Spev, koncert Tonija Sotoška z gosti, Slovesnost ob dnevu Romov, koncert MePZ Pomlad ipd.

INOX DIMNIKI

S E G A M O V I S O KO, ŠE V I ŠJ E .

– nova pot k ljubezni vam bosta predstavila, kaj se lahko na poti od zaljubljenosti do zrele ljubezni zgodi vsakemu paru.

Če večino časa raje preživite za računalnikom, si vse oddaje TV Vaš kanal oglejte v arhivu na spletni strani www.vaskanal.com/ arhiv-oddaj ali se naročite na listo objav video vsebin na YouTubu www.youtube. com/vaskanal. Ne spreglejte tudi najav na FB strani TV, kjer Vaš kanal redno obvešča o novostih v televizijskem programu in postavlja nagradna vprašanja!

IZOLACIJA IN SANACIJA TER POVRTAVANJE DIMNIKOV. EMIL MEŠIČ s.p., Novo mesto

Gsm:

041 542 322

TIM-S Robert Lovše s.p., ŠENTRUPERT 69 TEL:+386 7 30 40 788, MOBI: 031 788 032

www.tims.si

22

Vaš mesečnik

gar anc tna

»»Biološke čistilne naprave »»Greznice »»Zbiralniki za vodo

i ja

na pol iet nsk i reze ile

info@tims.si

oa r 25 l e rv

vaš kanal

Poletje s televizijo Vaš kanal

št. 95, junij 2013


Reportaža

Glasba

Dokumentarni film Studia Vrtinec v nedeljo, 23. junija, ob 20. uri Desetdnevna vojna za Slovenijo se zdi kratka, pa vendar je zahtevala žrtve in je porušila vero v bratstvo med ljudmi. Film razkriva še nevidene zgodbe malih ljudi, ki so se v negotovosti podali v ogenj z eno samo mislijo: ohraniti intimno družinsko ognjišče, prvič v zgodovini samostojno državo in lastne sanje.

Reportaža na www.vaskanal.com Zadnji v vrsti projektov Evropske prestolnice kulture v Novem mestu je slikarsko delo energičnega kostanjeviškega slikarja Jožeta Marinča. Slika visi na stavbi Čedomira Jakovljevića na Glavnem trgu 20 v Novem mestu. Ker je zgradba pod spomeniškim varstvom, je projekt podprl tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Nedelja, 7. julija, ob 20. uri V programu TV Vaš kanal si poglejte posnetek koncerta Mešanega pevskega zbora Pomlad. S koncertom, ki so ga slikovito poimenovali Rišemo glasbo, pomladniki praznujejo 20. obletnico svojega delovanja. Dogodek hkrati predstavlja tudi odprtje Novomeških poletnih večerov na Muzejskih vrtovih.

Šport

Pogovorna oddaja

Turizem

Ko potrka vojna

Novo mesto, športno mesto Ponedeljek, 24. junija, ob 20.30 V junijski oddaji bo voditelj Aleš Kirn gostil Srečka Vovka, direktorja Agencije za šport Novo mesto. Predstavila bosta do sedaj izpeljane projekte agencije za šport in se tako poslovila pred poletnimi počitnicami. Govorila pa bosta tudi o delih na atletski stezi na stadionu Portoval, ki je tik pred obnovo.

št. 95, junij 2013

Marinčeva slika na fasadi

Pokličite župana! Sreda, 10. julija, ob 20. uri V juliju bo gost župan Občine Žužemberk Franc Škufca, ki bo v oddaji predstavil dogajanje v domači občini - še posebej pestro bo v času občinskega praznika - in aktualne projekte. Pogovor bo vodil Silvester Polak, gledalci pa vljudno vabljeni k sodelovanju s klici v studio na brezplačno telefonsko številko 080 34 56.

Koncert MePZ Pomlad

Pri izviru Krke Petek, 12. julija, ob 20.30 V julijski oddaji Turizem in mi si poglejte lepote krajevne skupnosti Krka, v kateri izvira najlepša slovenska kraška reka. Spust po Krki, jame, bogato društveno življenje, zanimiva stavbna dediščina, možnosti za rekreacijo, najpomembnejši dogodki ... Vse to in še več odkrivajo ustvarjalci turistične oddaje na Vašem kanalu.

Vaš mesečnik

23

vaš kanal

Dokumentarni film


prihranite z energetsko varčnimi okni in vrati

PE Novo mesto Seidlova cesta 16 • brezplačni okulistični pregledi s koncesijo (brez napotnice, z zdravstveno kartico in urejenim zdravstvenim zavarovanjem) • korekcijska in sončna očala ter kontaktne leče

NOVA KOLEKCIJA 2013 Sončna očala in korekcijski okvirji prejšnjih sezon znižana do -50 %.

07/332-31-10 | www.artoptika.si Del. čas: od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure

Gostišče Dežmar Ljubljanska cesta 65, Novo mesto stefka.dezmar@volja.net Tel.: 07 33 79 300 GSM 031 671 352, 041 671 352

Jaz zate, ti zame.

Gostišče Dežmar vabi v juniju na dneve mediteranske kuhinje. Izognite se visokim stroškom zdravljenja v tujini. Sklenite zavarovanje Vzajemna Tujina in si zagotovite:

Novost gostišča nedeljska kosila pripravljena na naraven način.

• zdravstveno varnost na počitnicah in potovanjih v tujino, • izbiro paketa glede na lastne potrebe in želje, • možnost celoletne zdravstvene varnosti tudi ob nenačrtovanih poteh v tujino - letni paket (Multitrip). PE NOVO MESTO Trdinova 4 tel.: 07/ 39 35 360

POSLOVALNICA NOVO MESTO Prešernov trg 5 tel.: 07/39 35 360

Delovni čas: od ponedeljka do četrtka od 8 - 22 h petek, sob: od 8 - 23 ure

24

Vaš mesečnik

št. 95, junij 2013 Oglas VzajemnaTujina_93x131_(08-04-2013)-PE NM.indd 1

9.4.2013 14:27:23


Življenje brez bolečin s fizioterapijo Corpus Ponujamo vam najsodobnejše oblike fizioterapevtskih pristopov in prijemov pri vseh patologijah gibalnega sistema. Z neprecenljivimi izkušnjami in edinstvenim znanjem na tem področju vam lahko omogočimo takojšnjo odpravo ali lajšanje Izidor Ivanović, kroničnih ali akutnih bolečin in ponovno vzpostavitev funkcionalne gibljivosti. Po- dipl. fizioterapevt skrbite za svoje telo in ne dovolite si, da bolečina prevzame nadzor nad vašim življenjem. Težave z njo ostanejo in načenjajo ostale vitalne dele vašega telesa. Bolečine po starejših Mnogim pacientom smo že pomagali, zakaj ne bi tudi vam. V naši fizioterapiji z vrhunskimi aparaturami in obsežnim znanjem manualne terapije rešujemo:

Bolečine v področju kolka Prizadenejo lahko vse starostne skupine, pogosteje pa se pojavljajo nad 50. letom starosti kot posledica obrabe kolka. Pri

št. 95, junij 2013

uspešno odstranijo kalcinacije v rami in poskrbijo za hitro celjenje poškodovanih struktur.

Teniški komolec, golferski komolec

Bolečina v peti je tipično močnejša pri prvih korakih zjutraj

Bolečini v peti

operacijah sklepov, ki še vedno povzročajo težave

Ne posegajte po protibolečinskih zdravilih, ker ste hitro

Za oba je značilna bolečina na zunanji oz. notranji strani ko-

molca. Pogosto so gibi roke in prstov tudi boleči. V težjih primerih že vsakodnevne aktivnosti (prijem kozarca, loparja, zapiranje zadnjih avtomobilskih vrat, stisk rok, itd.) povzročajo neželene nevšečnosti. Kot zelo izkušeni takoj prepoznamo pravi vzrok bolečin in ustrezno ukrepamo z različnimi terapevtskimi modalitetami, kot so elektroterapija, globoki udarni valovi in specifične funkcionalne terapevtske vaje.

po spanju ali pri stoji po daljšem sedenju. Pogosto se pojavi zelo ostra bolečina v predelu sredine ali robov pete in tudi vzdolž stopalnega loka, veliko prizadetih jo opiše, kot da bi stopili na steklo. Tukaj smo zelo uspešni z uporabo globokih udarnih valov in globinskega laserja. Veliko pacientov to terapijo zelo pohvali in čutijo takojšnje olajšanje bolečine.

obupali zaradi stanja, ki po operaciji nikakor noče biti boljše. S podrobnim pristopom in izkušnjami bomo skupaj prišli do bistva težav in vam omogočili polno gibanje brez bolečin. To je samo nekaj primerov, pri katerih smo zelo uspešni, zato ne oklevajte in nas pokličite ter si samo s klicem dopustite možnost za kvalitetnejše življenje. Za življenje z izbiro.

Bolečine v rami brez ali s kalcinacijo V tem primeru uporabljamo globoke udarne valove, ki zelo

Vaš mesečnik

25

naročena objava

mlajših gre največkrat za poškodbe okolišnjih tkiv in sklepnih struktur. V obeh primerih smo zelo uspešni pri saniranju posledic, ki jih pustijo tako obraba kolka kot tudi poškodbe. Tovrstne težave se kažejo kot bolečina po prednji strani stegna in na zunanji strani boka ter v področju ingvinalne gube. Lahko so tudi posledica težav z ledveno hrbtenico oz. bolečin v križu. Rešujemo jih zelo učinkovito z uporabo posebnih manualnih tehnik skupaj z vadbeno

terapijo in globokimi udarnimi valovi, ki jim sledi stimulacija ključnih pripadajočih mišic kolka in hrbtenice s posebnimi postopki uporabe elektroterapije.


v objektivu ŽENSKA ODLIČNOST NA BLEDU - Tudi letos so se slovenske menedžerke zbrale na Bledu na tokrat že 12. največjem mednarodnem srečanju poslovnih žensk v Sloveniji, ki ga z roko v roki pripravljata Planet GV in Združenje Manager. Sekcijo menedžerk v tem letu vodi prva dama Adrie Mobil in ACH Sonja Gole. Kot ključno so izpostavile, da se morajo ženske dejavneje vključevati v gospodarsko in politično življenje.

KONCERT DIRIGENTOV – 16. julija je v kapeli Zavoda Friderik I. Baraga v Novem mestu zazvenel Koncert dirigentov, ki ga že vrsto let v juniju pripravlja Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja. Mešanemu pevskemu zboru konservatorija so dirigirali zborovodje, ki se pod mentorstvom profesorice dirigiranja, Andreje Martinjak, izobražujejo na smeri glasbeni stavek oz. obiskujejo tečaj Zborovodske šole.

NAJBOLJŠI PRI ŽUPANU – Novomeški župan Alojzij Muhič je sprejel najuspešnejše šole ter najboljše učence in športnike s posameznih šol, ki so vidne rezultate dosegli tudi na državni ravni. Med osmimi osnovnimi šolami v novomeški občini je bila po športnih rezultatih najuspešnejša OŠ Grm, po tekmovanjih v znanju pa OŠ Šmihel.

Ste zamudili vašo najljubšo oddajo? Najdete jo na www.vaskanal.com

gsm: 040 169 003

26

Vaš mesečnik

www.kritine-majde.si

info@kritine-majde.si

št. 95, junij 2013


v objektivu

Pred vstopom Hrvaške v EU

Noč svetilnikov Naši južni sosedje že odštevajo zadnje dneve do 1. julija, ko bo Hrvaška postala 28. polnopravna članica Evropske unije. Od članstva v evropski druščini si največ obetajo hrvaški turistični delavci, zato ne preseneča da je Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji junija pripravila nekaj odmevnih promocijskih srečanj. Bili smo v Cankarjevem domu v Ljubljani, ko je slovenski hram kulture za nekaj časa »zasijal v luči svetilnikov«, simbolu, ki jih je ob jadranski obali kar 5. Mitja Zupančič jih je fotografiral in predstavil v knjigi Svetilniki, hrvaškim svetilnikom pa priključil še dva – edi- Goran Blažić, direktor HTS v Sloveniji, in avtor knjige nega slovenskega v Mitja Zupančič Piranu in svetilnik iz Trsta. „Vstop v evropsko družino prihaja ob pravem času, tik pred začetkom glavne poletne turistične sezone, s čimer bo bistveno poenostavljen prihod na Hrvaško,“ je izpostavil Goran Blažić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. Besedilo in foto: U. V. M.

Dr. Svjetlan Berković, hrvaški veleposlanik v Sloveniji, s soprogo Jadranko in Irena Vide, direktorica TV Vaš kanal

Piranski župan Peter Bosman, častni pokrovitelj dogodka, in Božo Dimnik, predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva

42 NOVI MEDIJ ����������������

SK

US

AJ TE ...

PO

PANTER GYM & BAR Topliška cesta 2a (pri Planetu Tuš)

������������������������

ITE ,

OBČUTITE, U

V ŽI

NEKATERI PEHU, SANJAJO O US

AMO... G E S O D H I J I G DRU YMU -

- V PANITTEESRVOG JE TELO,

OKREP ČI! NABERITE MO IN E JT U IK L B GA PREO TES * WTS

FITNES * PILA ING * * TRX * GLID BOX * FITT SPINNING EČ NA: V I ANTER-GYM.S .P W W W 0 ali 051/60-90-8

št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

27


v objektivu KUD REVOZ ŽE 35 LET – Vse se je začelo leta 1978, ko je začel prepevati zbor pod imenom Pevski zbor IMV. Ta se je leta 1992 preimenoval v Mešani pevski zbor Revoz, v svoje vrste pa je privabil ne le takratne in bivše zaposlene Revoza, pač pa tudi druge ljubitelje zborovskega petja. Zbor danes deluje znotraj Kulturno-umetniškega društva Revoz, ki ima tudi svojo likovno in animacijsko sekcijo. Ob častitljivem jubileju so 24. maja v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravili slavnostni koncert, na katerem se jim je v izvajanju ljudskih, umetnih pa tudi zahtevnejših pesmi pridružila še gostujoča Pevska skupina Prijatelji. Aleš Bratož, predsednik uprave Revoza, je pohvalil njihovo zavzetost in povezanost ter jih spodbudil k nadaljnjemu plodnemu ustvarjanju tudi v prihodnje.

MARIO NA TERENU – Predsednik države Borut Pahor se je v zadnjem času mudil na več dogodkih na Dolenjskem, ki jih v objektiv kamere ujela tudi TV Vaš kanal. Enega od njih je posnel snemalec Mario Murko, ki je vajen takih terenov. V svoji snemalni karieri je skozi oko kamere na različnih dogodkih ujel vse dosedanje slovenske predsednike. IGRE PRIJATELJSTVA – Slovesnosti ob 10-letnici Iger prijateljstva v partnerskem mestu Bihać se je udeležila tudi delegacija iz Novega mesta pod vodstvom župana Alojzija Muhiča. Na prireditvi so podelili priznanja trenerjem, športnim delavcem, ustanoviteljem iger in ambasadorjem. Iz Novega mesta so priznanja prejeli trenerji Andrej Kastrevec, Sašo Rebernik in Robert Rudman, ki so na igrah sodelovali več kot osemkrat, Rafko Križman kot pobudnik in ustanovitelj Skupščine Iger prijateljstva, Miran Jerman kot pobudnik in ustanovitelj skupščine ter sedanji predsednik skupščine, posebno priznanje pa je prejel Miroslav Cerar, ambasador Iger prijateljstva za Slovenijo.

LOKAR RADO s.p. Hladnikova 1, Novo mesto, Tel.: 07/384-44-33, e: naslov:knjigarna-kapitelj@siol.net

darila •  sveče •  CD-ji/DVD-ji •  jaslice, •  križi in kipi, •  rožni venci, •  voščilnice, •  slike

knjige •  sveta pisma, •  molitveniki, •  kuharice •  priročniki, •  leposlovje, •  duhovnost, •  otroške knjige

Lepa darila in knjige za vse praznične priložnosti! Obiščite nas! 28

Vaš mesečnik

dobava in montaža toplotnih črpalk • inštaliranje vodovodnih in plinskih napeljav • toplotne oz. centralne inštalacije in vzdrževanje • inštalacije talnega ogrevanja • diamantno vrtanje • čiščenje hišnih in večjih kanalizacij Dolnja Prekopa 20, 8311 Kostanjevica na Krki tel.: 07/49 87 310 gsm: 041 630 456 e-mail: instalacije.lokar@volja.net

št. 95, junij 2013


www.oriks.si

oriks@volja.net

že 21 let z vami

Naj računovodski servis 2010! ;; vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete, ... ;; vodenje knjig za cerkve ;; pomoč od ustanavljanju s.p. ali d.o.o. svetovanje delo opravimo tudi v vaših poslovnih prostorih

MIRA LALIČ, s.p., Danila Bučarja 22, Novo mesto tel.: 07 33 73 380, GSM: 041 682 470 podružnica Žužemberk: tel.: 07 30 88 606, 041 682 470 Delovni čas: pon. - pet. od 7. do 17. ure

100 95 75

Servis Nino 25 Se rvi s

www.servis-nino.si

email: info@servis-nino.si

g ospodi n j sk i h apar atov i n be le teh nike

Dančulovič Ninoslav s.p., Vorančeva 5, Novo mesto Tel: 07 3375 080, mobitel: 041 236 375; 041 612 070

5

vas Mesecnik_93 x 42 mm

Telekom Slovenije, d.d., 1546 Ljubljana

0

1. marec 2013 8:31:25

Ko gre za vas, vam nudimo le najbolj{e. Izberite novi paket Pomlad 2013 in ga porabite povsem po svoje.

23€ na mesec

Za samo 23 EUR na mesec lahko 2013 enot po svojih potrebah razporedite med klice v vsa slovenska omrežja, SMS/MMS sporočila in prenos podatkov.

ogrevanje • plin • vodovod • klima • solarni sistemi toplotne črpalke • menjave peči • adaptacije kopalnic ogrevanje na biomaso • čiščenje vodnega kamna v bojlerjih Velika izbira peči na drva in pelete

Izkoristite moč sonca!

Za fizi~ne Vezava in pravne ni pogoj. osebe.

1 enota je enaka 1 minuti pogovora, 1 SMS ali MMS sporočilu ali 1 MB prenosa podatkov.

Ne zadovoljite se z manj. V obdobju od 9. 4. 2013 do vključno 30. 6. 2013 Telekom Slovenije, d. d., omogoča novim ali obstoječim naročnikom storitev Mobitel sklenitev naročniškega razmerja za naročniški paket Pomlad 2013. Naročniško razmerje za paket Pomlad 2013 lahko sklene fizična oseba, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali druga fizična oseba, ki opravlja poslovno dejavnost. Paket Pomlad 2013 vključuje 2.013 enot storitev, ki jih naročnik lahko porabi za pogovore v vsa slovenska omrežja, pošiljanje SMS-/MMS- sporočil in paketni prenos podatkov, za ceno 23 EUR mesečno. Ena enota storitve je enaka eni minuti pogovora v vsa slovenska omrežja ali enemu poslanemu sporočilu SMS/MMS ali enemu MB prenesenih podatkov. Vključene količine veljajo za storitve, opravljene v omrežju Mobitel v okviru enega obračunskega obdobja. Neporabljene količine se ne prenašajo v naslednje obračunsko obdobje. Za obračun pogovorov velja interval 60/1, kar pomeni, da se prva minuta obračuna v celoti, nadaljnji pogovor pa po sekundah. Pri obračunavanju sporočil SMS/MMS se kot obračunska enota upošteva poslano sporočilo SMS/MMS, pri obračunavanju prenosa podatkov pa se kot obračunska enota upošteva 1kB prenesenih podatkov. Cenik storitev nad vključeno količino in prodajna ponudba paketa Pomlad 2013 sta objavljena na www.mobitel.si. S sklenitvijo naročniškega razmerja za paket Pomlad 2013 Telekom Slovenije, d. d., naročniku zaračuna priključno takso v višini 11,87 EUR, v primeru spremembe z obstoječega naročniškega paketa za storitve Mobitel na paket Pomlad 2013 pa naročniku zaračuna enkratni znesek v višini 20 EUR. Za naročnike paketa Pomlad 2013 vklop storitev Neomejeni pogovori v omrežje Mobitel, Večerni in vikend pogovori ter SMS 1000 ni možen. Za dodatne informacije obiščite najbližji Telekomov prodajni center, www.mobitel.si ali pokličite Center za pomoč uporabnikom na 041 700 700 ali 080 80 00. Cene so navedene v EUR in vključujejo DDV. Telekom Slovenije, d.d., si pridržuje pravico do spremembe cen in pogojev.

Ob menjavi peči GRATIS demontaža! Bojan Banovec s.p. l Tel.: 041/561 103

AKCIJA WVTERM št. 95, junij 2013

Vaš mesečnik

29


v objektivu PREDSTAVILI ZBORNIK – V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so člani in članice LSDU Novo mesto predstavili zbornik Snovanja. Dogodek so popestrili mladi glasbeniki Glasbene šole Marjana Kozine.

KAJ IMAJO SKUPNEGA - Dame na fotografiji imajo skupno to, da so pod isto streho Adrie Mobil in ACH. Zadolžene so za ključna področja, finance in kadre. To so Verica, Sonja, Marija, Mojca in Stanka. www.renault.si

VEČERJA NA TRGU - Festivalsko dogajanje na Glavnem trgu v Novem mestu je 15. junija zvečer doseglo svoj vrhunec. Z nastopom Vite Mavrič in kvarteta Akord, pokušino vrhunskih vin pred knjigarno Goga in z "Večerjo na trgu" pod taktirko znanega kuharja Damjana Finka so ustvarili prijetno druženje, ki ga mesto še kako potrebuje. Ana Petančič iz Si.mobila (na fotografiji s partnerjem Matejem Podkrižnikom) je povedala, da so vedno pripravljeni podpreti dogajanja za poživitev mestnega jedra. V teh prizadevanjih se ji pridružuje tudi Primož Polak (lokala Kavka in Pri vodnjaku, na fotografiji zadaj), tudi soorganizator podobno odzivnih prireditev. Obenem si oba želita bolj prodornega sodelovanja tudi Mestne občine Novo mesto.

UJEMI ŽIVLJENJE MULtiMEdiJsKi sistEM s 7” ZAsLOnOM nA dOtiK

Slika je simbolna. Renault Nissan Slovenija, d.o.o., Dunajska 22, 1511 Ljubljana.

RENAULT CAPTUR

100% PRILAGoDLJIV MOtOR EnERgy dCi 90 s PoRAbo 3,7 l/100 km

*5 let jamstva obsega 2 leti tovarniške garancije ter podaljšano jamstvo za 3., 4. in 5. leto oz. 100 000 km, karkoli se zgodi prej in velja ob nakupu z Renault financiranjem.

Ime trgovca Naslov trgovca Črnomelj IN mesto, tel: 0123 456 7890, www.Imetrgovca.com Avtohiša Vrtin, OdPRtO Od POnEdELJKA dO PEtKA Od xx. dO yy., sObOtA Od xx. dO yy., nEdELJA Od xx. dO yy/ZAPRtO.

Prodaja vozil: 07/35 66 101, gsm: 040 454 020, www.vrtin.si, delovni čas: pon-pet od 9. - 17. ure, sobote od 8. - 12. ure Poraba pri mešanem ciklu 3,7 - 5,4 l/100km. Emisije CO 2 96 - 125 g/km.

30

Vaš mesečnik

LISICA IN VOLK - Marketinški guru Aleš Lisac je v eni izmed oddaj na TV Vaš kanal raziskal kulinarično ponudbo Dolenjske. Ustavil se je tudi v eni najbolj priznanih gostiln - Gostilni Vovko na Ratežu. S soprogo Natalie sta bila nad kulinarično ponudbo navdušena. Čeprav v basnih volk in lisica nista največja prijatelja, pa sta se Rok Vovko in Aleš Lisec odlično ujela. št. 95, junij 2013


v objektivu USPEH ŠTUDENTOV KOZMETIKE – Študenti kozmetike Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto so na mednarodnem tekmovanju Nail design dosegli odlične rezultate. Na tekmovanju oblikovanja nohtov so v kategoriji dijakov in študentov v permanentnem lakiranju dosegli prvo, drugo in četrto mesto, v kategoriji total look pa so za ureditev modela kot cvetne vile osvojili tretje mesto.

POGOSTILI STRANKE – Po Sloveniji poteka promocija gospodarskih vozil volkswagen. Tako so se ustavili tudi v Avtohiši Berus, kjer so stranke pogostili s kranjsko klobaso in pijačo.

MOJCA NA KUBIK – Ime Mojca je po pogostosti po podatkih Statističnega urada RS na petem mestu v Sloveniji, na 31. december 2012 jih je bilo v Sloveniji 11.463. Nič nenavadnega torej, da se na istem mestu hkrati znajde več pripadnic nežnejšega spola s tem imenom. Tako smo na tradicionalnem srečanju območnih združenj Rdečega križa Novo mesto in Gornja Radgona v fotografski objektiv ujeli Mojco Kren, urednico in novinarko na TV Vaš kanal, Mojco Špec Potočar, predsednico Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, in Mojco Žnidaršič, novinarko Dolenjskega lista. Na omenjenem srečanju sta tako Vaš kanal kot Dolenjski list prejela priznanje Rdečega križa.

ŠOPEK MARJETK – Tri Mete, čeprav vsaka z različno verzijo imena, ki sicer ni tako pogosto kot Mojca. Met je bilo v Sloveniji po podatkih statističnega urada konec lanskega leta 866, Metk 3838, največ pa Marjet – 5956. Vsaka od njih je zelo dejavna na svojem področju – Meta Potočnik, ravnateljica Vrtca Pedenjped, na številnih področjih je aktivna Metka Wachter, Marjeta Gašperšič pa kot direktorica novomeškega RIC-a. Tem za pogovor, verjamemo, ni manjkalo. Upamo le, da junijski dež ni imel nič s tem.

Gabrijela Predovič s.p. Bereča vas 15 a, Suhor

Tel.: 07/30 50 153 Gsm: 041 649 872 OBLETNA MAŠA V KOČEVSKEM ROGU – 9. junija je bila v Kočevskem rogu obletna maša za po vojni pobite domobrance in druge žrtve povojnega nasilja. Mašo je skupaj z 20 duhovniki daroval novomeški škof Andrej Glavan. Slovesnosti se je udeležilo okorog 3000 ljudi, med njimi tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor. št. 95, junij 2013

čna

brezpla

• roloji, panelne zavese, karnise izmera • klasično gubane zavese, namizne prte ...

www.zavese.informacija.net / sivanje.zaves@gmail.com Vaš mesečnik

31


Trebnje

Obrtniška ulica 51 07/34 81 474

Avto Slak

novo mesto

Kolodvorska ulica 4 07/393 2 990

www.avtoslak.si

Akcija! Polnjenje klimatske naprave za osebna vozila

le 65,96 €

+ darilo (40 % popusta na motorno olje Castrol)* Za vozila znamk, katerih smo pooblaščeni Vam ob polnjenju klimatske naprave v mesecu juniju in juliju podarimo bon za 40 % popusta na motorno olje ob menjavi olja do konca leta 2013. *Akcija se izključuje s paketom Vedno vredno

Nudimo vam tudi servis menjave olja*

že od 63,25 € dalje.

Servis vsebuje: menjava olja, olje Castrol, originalni oljni filter, asistenca - jamstvo mobilnosti *Za vozila starejša od štirih let

Za vozila starejša od štirih let imamo pripravljene pakete po izjemno ugodnih cenah.

Varčevalni paketi za vzdrževanje vozil, starejših od štirih let.

Ceno si lahko preverite sami na spletni strani www.vednovredno.si ali pa vam mi izdelamo individualno ponudbo

Specifično za Vaše vozilo zahtevajte ponudbo v Trebnjem na telefonu 07 34 81 474 ali servis.trebnje@avtoslak.si ali v Novem mestu na telefonu 07 39 32 990 ali servis.novomesto@avtoslak.si