Page 1

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izvod - št. 88 - oktober 2012

www.art-pe.si

www.kolpa.si

ŠOLSKI CENTER Novo mesto

07/39 32 100 www.sc-nm.com

www.triglav.si

PLINSKI Center NOVO MESTO

brezplačna številka

080 22 06

TELEVIZIJA

Nova oddaja na Vašem kanalu

Moja sLOVEnščina z Ireno Potočar Papež

Tradicionalno srečanje županov


RIALTO CENTER Foersterjeva 10, Novo mesto tel : 05 90 50 604 www.varia-pohistvo.si varia.nm@varia.si

Največja akcija nemških kuhinj VIVARI, NOLTE, SCHUELLER v Studiu Varia v Novem mestu.

Kuhinje že od 499 €/tm naprej. Ob nakupu kuhinje z aparati vam na gospodinjske aparate gorenje+, bosch, siemens, miele priznamo 15 % popusta. Akcija traja do 3.11. 2012 Takoj po kuhinjo v Studio Varia na Foersterjevo 10 RIALTO CENTER v Novem mestu.


Res je, stvari se premaknejo šele, ko kaj storimo. Močno verjamem v ta rek; pravzaprav v to dejstvo. Zakaj? Zato, ker se mi potrjuje vedno znova in znova. Skozi življenje in nešteto korakov, ki smo jih bili primorani storiti tudi v naši medijski hiši, da smo lahko kos vsakodnevnim izzivom. Ja, in to skorajda na vsakem koraku. Praktično povsod.

Piše: Irena Vide

Toda, stvari se premaknejo šele, ko kaj storimo. Bob Doyle

A stvari se premaknejo šele, ko kaj storimo. Gotovo temu pritrjujete tudi vi, kajne? Vemo, da bi morali storiti to ali ono, da bi se stvari spremenile na bolje, v pravo smer, pa tega preprosto ne storimo. Izgovorov, zakaj ne, je nič koliko. Toda ko morda z veliko volje, energije, znanja, optimizma, žara in strasti, a tudi odrekanja, dvoma, strahu in celo z zadnjimi atomi moči, ne oziraje se na uro in dan, to storijo drugi, jih opazimo in zaznamo. Pravzaprav ne njih, pač pa njihove zmage, uspehe, rezultate. In namesto da bi jim iskreno čestitali, si jih vzeli za vzor, za učno pot za dosego lastnih prizadevanj, jim vse prevečkrat zavidamo. Še več, jih opravljamo in ogovarjamo. Češ, kako jim je sekira padla v med, lahko njim, ki so pri koritu, imajo dobre veze, kako da služijo na »naš« račun, goljufajo, kradejo … in kako itak nikoli niso delali, le hodijo v dobro službo, pa naj bo javna ali zasebna. Zagotovo je nekaj resnice vmes in to spoznanje nas je globoko oropalo marsičesa, predvsem pa zaupanja in bridkih zgodb, ki so se ujele v lovkah prenekatere požrešnosti. Pa vendarle ne gre sejati tako črnih oblakov iz vseh strani in vsepovprek, še posebno ne, ker vemo, da se nam slej ko prej vrnejo. Če ne na tak, pa na drugačen način. A ne obsojam jih, čeprav jih kar nekaj poznam, ki tako ne samo mislijo, ampak tako tudi delujejo. Morda pa pride dan, ko bodo storili korak v drugo smer in spremenili kritizerstvo v soustvarjanje boljšega in svetlejšega jutri. In kaj je danes dobra služba? Je dobro, da jo sploh imaš in se, če hočeš preživeti in uspeti, spopadaš s tisočerimi problemi ali izzivi, kot jim sodobno radi rečemo? Ali je bolje, da je nimaš in si v času, ko je zavod za zaposlovanje, vsaj za nekatere, še lahko tako širokogruden, da tam dobivaš »plačo«, čeravno uradno si brez službe; tam, na zavodu za zaposlovanje. A vendarle si vzameš čas, ne samo za »delo na črno«, ampak znaš veliko povedati, si pravi vseved o drugih, tudi ali predvsem o tistih, ki ta zavod posredno napajajo. Druga plat resnice pa je ta, da je čedalje več življenjskih zgodb žalostnih in temačnih ter jim je prav to nadomestilo še edina uteha, da sploh zmorejo preživeti dan za dnem. Zakaj to pišem? Preprosto zato, ker se v naši medijski hiši s takimi in podobnimi zagatami in zgodbami srečujemo iz dneva v dan. In ker so mnoge, ki morda nikoli ne bodo prišle na dan … Ali pač, kdo ve?

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o. Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 88 - oktober 2012

Odgovorna urednica: Irena Vide Glavna urednica: Živa Zakšek www.art-pe.si

www.kolpa.si

ŠOLSKI CENTER Novo mesto

07/39 32 100 www.sc-nm.com

www.triglav.si

PLINSKI Center NOVO MESTO

brezplačna številka

080 22 06

TELEVIZIJA

Nova oddaja na Vašem kanalu

Moja sLOVEnščina z Ireno Potočar Papež

Tradicionalno srečanje županov

Foto: Petra Prijanovič št. 88, oktober 2012

Uredniški odbor: Mojca Kren, Marko Mesojedec, Vesna Lakner Sofrić, Petra Prijanovič, Živa Zakšek Lektoriranje: Irena Potočar Papež (Oglasov v uredništvu ne lektoriramo.)

Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mesto Telefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870 www.vaskanal.com Marketing in oglaševanje: tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877 e-mail: marketing@tv-nm.si

Oblikovanje in grafična priprava: Fotografika, Boštjan Colarič, s. p. Tisk: SET d. o. o., Ljubljana - Polje Distribucija: Pošta Slovenije, d. o. o. Št. vpisa v razvid medijev: 803 Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter oglasov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

Vaš mesečnik

3


JUBILEJNO SREČANJE ŽUPANOV S TELEVIZIJO VAŠ KANAL

Srečanje v znamenju čiste desetke Kako hitro mine deset let, se marsikdo zave šele, ko se ozre po prehojeni poti in ugotavlja, da je od dogodkov, za katere se zdi, da so se zgodili včeraj, minilo že desetletje. In na televiziji Vaš kanal ni nič drugače. V 22-letni zgodovini so tako „zakrivili“ že mnogo dogodkov – eden tradicionalnih je srečanje županov jugovzhodne Slovenije, ki ga vsako leto gosti druga občina – letos novomeška. Mojca Kren Mojca Kren, Goran Badovinac Deseto po vrsti se je zgodilo 10. 10. ob 10. uri, nanj pa so povabili župane in županje vseh 20 občin z Dolenjske, iz Bele krajine in Posavja. „Skozi desetletje se je izkazalo, da je pomen takih srečanj izjemen. Vedeti je treba, da je Vaš kanal edina televizija v jugovzhodnem delu Slovenije, ki poroča o življenju in delu slehernika – o številnih prizadevanjih, vzponih in padcih, ki tako ali drugače vplivajo na življenje tukajšnjih ljudi,“ je izpostavila Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica televizije Vaš Irena Vide in Polona Kambič kanal. In temu – tako je bilo slišati na srečanju, ki se je začelo z vožnjo na Rudolfovem splavu in nadaljevalo na Trški Gori – pritrjujejo tudi župani in županje. Vaš kanal je v tem prostoru nepogrešljiv, Irena Zbašnik brez njega bi prebivalci ostali brez zanje tako pomembnih informacij o delu in dogajanju pred njihovim pragom. Silvester Polak, Jože Kapler in Jože Muhič

„Lokalna novica je bila, je in bo ostala kraljica,“ je na srečanju izpostavila Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica televizije Vaš kanal, medija, ki kljub kriznim časom, ostaja zvest poslanstvu medija s statusom posebnega pomena s programom v javnem in kulturnem interesu.

4

Vaš mesečnik

Franc Škufca in Mojca Čemas Stejpanovič

Alojzij Kastelic, Anton Maver, Rupert Gole in Bernardka Krnc

Ivan Molan, Srečko Ocvirk, Andrej Kastelic in Ladislav Petretič št. 88, oktober 2012


Tovrstna srečanja so priložnost za neobvezen klepet in vedno znova se izkaže, da se takrat rojevajo odlične ideje za sodelovanje. Ali in ko bo iz njih kaj nastalo, pa bodo o tem poročali tudi televizijci. Na fotografiji: Anita Frlan, Verica Marušič, Ivo Kuljaj, Alojz Knafelj, Darko Zevnik, Franc Hudoklin in Ana Nuša Somrak

Televizijske ekipe Vašega kanala skrbno beležijo dogajanje v občinah, tudi tokrat televizijci kamere in mikrofona niso pustili doma. Za dobre posnetke in zanimive izjave je pač treba biti vedno na preži.

RABLJENA VOZILA PEUGEOT

P 508 GT 2.2 HDI, P 3008 2.0 HDI, P 508 2.0 HDI, usnje, gps, 2012 USNJE, GPS, 2012 USNJE, GPS, 2011 20.900,00 € 25.990,00 € 20.900,00 €

P 207 SPORT 1.4 3 VRAT, 2008 7.500,00 €

št. 88, oktober 2012

P 207 1.4 5 VRAT, 2008 6.850,00 €

P 307 1.6 HDI, 2006 6.550,00 €

Prisotne župane in županje 20 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin je pozdravil gostitelj – Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto.

GARANCIJA 1 LETO BREZ OMEJITVE KILOMETROV!

P 3008 1.6 HDI, ACTIVE, 2012 18.900,00 €

P 5008 1.6 HDI FAMILY, 2012 18.280,00 €

P 207 1.4, 5 VRAT, 2012 9.300,00 €

P 107 1.0 5 VRAT, 2010 6.500,00 €

P 407, 2.0 2004 5.200,00 €

Partner Tepee 1.6 e-HDi, avt.,2012 14.100,00 €

P 207 1.4, 5 VRAT, 2010 7.550,00 €

Vaš mesečnik

5


Pikantnih

Praznujejo 60 let

 se vam je zgodila?

Najbolj nora stvar, ki

Kar nekaj norih dogodkov sem doživel, a najbolj se mi je vtisnila v spomin vožnja s prijateljem, ki nas je pred dobrimi tridesetimi leti v 55 minutah pripeljal iz Novega mesta do Celja, kamor smo odšli na atletsko tekmovanje. Rezultati, ki smo ji dosegli na stezi, seveda niso bili na nivoju njegovega dosežka.

 nost bi si želeli spo-

Katero znano oseb-

znati in zakaj? Imel sem priložnost spoznati številne osebe in osebnosti iz sveta politike, športa in estrade, a daleč največ mi je na življenjski poti dala moja hči Zala. Vsem bi bila lahko sončen življenjski zgled. Rad bi srečal še koga podobnega njej.

Ljubezen v lesu Do prvega decembra je v Galeriji Hypo v poslovni stavbi Hypo Alpe Adria v Ljubljani na ogled kiparska razstava Petra Veneta »Ljubezen v lesu«. Sevničan tudi s to razstavo nadaljuje pred več kot dvema desetletjema začeto zgodbo, kjer v lesu izraža svoj umetniški opus. Tokrat – in ne prvič – mu je bila ustvarjalni navdih ženska. Upodobil je njene obline, igrivost telesa, dolge lase in tančice ter jih rahločutno vnesel v relief večstoletnega lesa vrbe in lipe. Razstavo je odprl Danijel Novak, generalni direktor podjetja Hypo Leasing Slovenija.

slika je simbolna. renault nissan slovenija, d.o.o., dunajska 22, 1511 ljubljana.

Tokrat odgovarja Rafko Križman, direktor Komunale Novo mesto.

Dolenjska podružnica Slovenskega farmacevtskega društva, ki letos obeležuje 60 let, je stanovsko in strokovno združenje dolenjskih in belokranjskih farmacevtskih tehnikov in ima trenutno 440 članov. Najbolj dejavni člani društva so leta 1954 podali pobudo za ustanovitev Farmacevtskega laboratorija Krka. Jubilej so obeležili s strokovnim predavanjem, kako upočasniti procese staranja, in družabnim srečanjem.

StraSt že ima barvo. ZdAj jE dOBILA šE OBLIKO.

 začeti dneva?

Brez česa ne morete

Brez ure, denarnice, ključev in telefona.

 Prva redna služba je Vaša prva služba?

bila učiteljevanje športne vzgoje na Osnovni šoli Grm. Izredno pozitivna izkušnja, ki se je rad spomnim še sedaj!

 Pikantnosti

Pikantno je za vas ... poznam več vrst in le redkokatera me razveseli, še najmanj tista v medčloveških odnosih ali v hrani.

6

Vaš mesečnik

www.renault.si

NOVI RENAULT CLIO NIKOLI NE BOSTE POZABILI PRVEGA TRENUTKA 3,6 – 5,5 l/100 km MOTORJI ENERGY

5 zvezdic Euro NCAP MULTIMEDIJSKI ZASLON NA DOTIK

* Vsi prejeti smsi so brezplačni, poslana sms sporočila bodo obračunana po ceniku vašega operaterja. Več informacij na www.renault.si.

Renault priporoča

p O r a b a p r i m e š a n e m c i k l u 3 , 6 - 5 , 5 l /10 0 k m. e m i s i j e c O 2 9 3 - 127 g / k m

Ime trgovca Naslov trgovca IN mesto, tel: 0123 456 7890, www.Imetrgovca.com OdprtO Od pOnedeljka dO petka Od xx. dO yy., sObOta Od xx. dO yy., nedelja Od xx. dO yy/zaprtO.

Avtohiša Vrtin, Črnomelj, Prodaja vozil: 07/35 66 101, gsm: 040 454 020, www.vrtin.si št. 88, oktober 2012


Do uspeha v poslu vodijo pametne odločitve.

1 €*

Samsung Galaxy SIII 16GB

na paketu Podjetni SMART 1 z opcijo Mega Plus

Paket Podjetni SMART 1 > neskončni klici med sodelavci > 700 minut v druga omrežja > 700 SMS > 700 MB prenosa podatkov 27,90 €/mesec

Telefonija

Poslovne rešitve

Popolna pisarna Internet

Naprave

www.simobil.si/popolna pisarna Cena telefona velja ob vezavi na izbranem paketu ob hkratni vezavi na določeno opcijo Plus za obdobje 24 mesecev do 31. 12. 2012 oz. do razprodaje zalog. Ponudba za paket in telefon velja za nove in po pogojih Predčasnega nakupa telefona tudi za obstoječe naročnike na izbranih naročniških paketih. Cena vključuje DDV. Ponudba paketov PODJETNI velja za pravne osebe in samostojne podjetnike posameznike. Za pakete PODJETNI veljajo posebni pogoji uporabe, ki so skupaj s cenami ostalih storitev, storitev v tujini in cenah izven zakupljenih količin dostopni na www.simobil.si , na številki 040 40 40 40 in na Si.mobilovih prodajnih mestih. Si.mobil d.d., Šmartinska c. 134b, SI-1000 Ljubljana.


gospodarstvo

Menedžer leta je Vojmir Urlep

Samo najboljši lahko premikajo meje Zares, samo najboljši lahko premikajo meje. Tudi televizija Vaš kanal jih premika. Z vsakim prispevkom, reportažo ali oddajo dokazuje, da v zaostrenih razmerah, ki tudi medijem niso naklonjeni, premika meja mogočega. Marko Mesojedec Katja Kodba, Mediaspeed Tako je Vaš kanal že več let medijski pokrovitelj dvodnevnega kongresa, na katerem podeljujejo priznanje Manager leta. Tega so letos podelili Vojmirju Urlepu, predsedniku uprave Leka, članu skupine Sandoz. Tudi letos so na Vašem kanalu o zmagovalcu posneli predstavitveni film. Meje želi premikati tudi Slovenija. Kongres je namreč potekal v luči reforme trga dela, s katero bi našo državo popeljali med 15 najrazvitejših držav Evropske unije do leta 2020. Vsaj tak cilj želijo uresničiti

S svojo navzočnostjo je na pomen in ugled menedžerjev opozoril tudi predsednik države dr. Danilo Türk (na fotografiji v družbi Dejana Turka in Vojmirja Urlepa).

v Združenju Manager. Čeprav se zdi, da so mnenja precej različna, bo ključno vlogo odigral dialog. Pa so ga odgovorni za pripravo reforme, glede na to, kar lahko vidimo in slišimo vsak dan, zmožni?

Reportažo si lahko ogledate na spletni www.vaskanal. com v arhivu oddaj Smo dobri gospodarji.

Menedžerju leta Vojmirju Urlepu je stisnil roko tudi prvi mož Krke Jože Colarič, sicer prejemnik tega priznanja leta 2006.

Na kongresu je kot predavatelj navdušil Željko Obradović, eden najboljših evropskih košarkarskih trenerjev (na fotografiji v družbi Dejana Turka, predsednika Združenja Manager). Spomnil je na rek, ki mu ga je vcepil oče: “Spoštuj ljudi, da boš spoštovan.”

Zadovoljna ekipa Združenja Manager po uspešno izpeljanem dvodnevnem kongresu

8

Vaš mesečnik

Menedžerski kongres je tudi priložnost za poglabljanje vezi, kar sta izkoristila tudi Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica televizije Vaš kanal, ter Andrej Repše, direktor Armata. št. 88, oktober 2012


gospodarstvo

Nagrajeni Revozovi jubilanti 22. septembra je v Kulturnem centru Janeza Trdine potekala slovesna podelitev nagrad jubilantom z 10, 20, 30 in celo 40 let delovne dobe v Revozu.

Jubilanti z 20 let delovne dobe v Revozu Franci Bratkovič in Albin Kužnik, za 10 in 20 let pa njihovi vodje. Prireditev je v sproščenem vzdušju vodil Klemen Slakonja, popestrili pa so jo priznana vokalistka Darja Švajger, plesalci Plesnega kluba Novo mesto ter pevci MPZ Revoz. Slakonja pa se je izkazal tudi s pevskimi sposobnostmi, saj je zapel tako s pevskim zborom Revoz kot v duetu z Darjo Švajger.

Jubilanti z 10 let delovne dobe v Revozu

Mirko Ajetovič (drugi z leve) in Zdenko Erjavec (drugi z desne) sta bila Revozu zvesta kar 40 let

Jubilanti s 30 let delovne dobe v Revozu

Skupaj jih je bilo 185: 42 za 10 let, 98 za 20 let, 43 za 30 let in 2 za 40 let. Zbrane je v odsotnosti predsednika uprave Aleša Bratoža, ki se zaradi bolezni prireditve ni mogel udeležiti, nagovoril Franci Bratkovič, član uprave in direktor človeških virov. Nagrade za 30 let delovne dobe sta jubilantom podelila člana uprave

www.transporti-zupancic.si

Livada 1A, 8000 Novo mesto darko.zupancic@siol.net tel: 07 394 29 12, 07 394 29 16 (delavnica) fax: 07 394 29 17, gsm: 041 627 895 Delovni čas: od ponedeljka do petka od 7. do 18. ure, sobota od 7.30 do 13. ure

UGODNE CENE ZA PNEVMATIKE M + S (za osebna in tovorna vozila)

št. 88, oktober 2012

Vaš mesečnik

9


intervju

Pogovor z Markom Hrenom ob 60. obletnici Dane

»Prisluhnemo željam kupcev« Mirnsko podjetje Dana, ki letos praznuje 60. obletnico ustanovitve, izvozi že več kot 20 odstotkov svojih proizvodov. Letos so začeli sodelovati z Libijo, sicer pa so ponosni na vedno večji trg v ZDA. Kako se gospodarska kriza odraža v njihovem poslovanju, katere novosti so pripravili in kje se vidijo čez deset let, nam je pojasnil direktor Marko Hren. +

Živa Zakšek

„„ Kako se je Dana razvijala od ustanovitve do danes? Začetki segajo v leto 1952, ko je podjeten Mirnčan zasnoval podjetje, ki se je ukvarjalo predvsem s proizvodnjo žganih pijač in delno sirupov. Kasneje so počasi prehajali na brezalkoholne pijače. Po razpadu nekdanje Jugoslavije je bilo primorano popolnoma spremeniti mišljenje in proizvodnjo, tako da je danes podjetje v večini proizvajalec brezalkoholnih pijač, proizvajamo pa tudi alkoholne pijače. „„ Kako se je z razvojem podjetja spreminjalo število zaposlenih? Mislim, da je bilo rekordno število zaposlenih 450 v 80. letih. S posodabljanjem tehnologije in samim razvojem tovarne smo danes na številki 100, to pa je v današnjem obsegu proizvodnje kar minimum – z dosti manj ne bomo mogli dela-

Reportažo o 60. obletnici Dane si lahko pogledate na www.vaskanal.com v arhivu oddaj Smo dobri gospodarji. ti. V zadnjih desetih letih smo precej spremenili starostno strukturo. Precej sodelavcev se je upokojilo, seveda smo zaposlili mlade ljudi. V Dani zaposlujemo predvsem delavce živilske smeri ter iz elektro in strojne šole. „„ Katere aktivnosti ste pripravili ob letošnjem jubileju podjetja? Aktivnosti potekajo že skozi vse leto, smo se pa predvsem usmerili k našim kupcem. Ves čas imamo akcije z nižjimi cenami in dodatno ponudbo za naše kupce. „„ Kako v času današnjih gospodarskih razmer posluje vaše podjetje? Dana je finančno stabilno podjetje in tudi gospodarimo tako, da gledamo dolgoročno. Gospodarske razmere seveda niso ravno prije-

10

Vaš mesečnik

tne, vendar smo v Dani optimisti in sposobni, da bomo tudi to preživeli. „„ Kako se gospodarska kriza odraža pri vaših uporabnikih? Voda je verjetno največja žrtev gospodarske krize. Vsi vemo, da imamo doma alternativo, to je voda iz pipe. Sama poraba v Sloveniji pada in tudi pri nas se to pozna na porabi. „„ Kako kakovostno vodo pijejo vaši uporabniki? Dana je v slovenskem prostoru priznana voda, ki slovi po visoki kakovosti. Ima znak mineralna voda, kar pomeni, da je pod stalnim nadzorom Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto in da ima zelo ugodno mineralno sestavo za prijetno pitje. „„ Veliko se govori o ekološki ozaveščenosti in trajnih virih energije. Ste se temu trendu priključili tudi v vašem podjetju oziroma na kakšen način? Težo plastenke vode smo zmanjšali za 25 odstotkov, kar pomeni, da bomo na leto dali skoraj 150 ton plastike manj na trg. Pri manjšem onesnaževanju okolja lahko največ storimo prav pri plastenkah. Sicer pa je naš slogan, da smo gospodarni tako kot doma, kar pomeni, da pazimo na uporabo električne energije, ločujemo odpadke ...

Ekološko moramo biti ozaveščeni, ne nazadnje črpamo vodo iz naše okolice – če bomo onesnažili to okolje, bo tudi voda čutila te posledice. „„ Na kakšen način določate okuse izdelkov? Smernice, katere okuse bo tovarna proizvajala, določa trg, torej naši kupci. Prisluhnemo njihovim željam in zahtevam, spremljamo tudi trende na svetovnih trgih. V tovarni imamo razvojni tim, v katerem je združenih kar nekaj služb in ki skupaj oblikujejo nove produkte pa tudi nove okuse. Zdaj poteka projekt prenove kategorije sirupov. Dana je vodilna v prodaji

sirupov, saj jih proizvaja že 60 let. Naša proizvodna znamka Pika je poznana kot zelo kakovosten sirup in čutili smo, da je treba tudi v tej kategoriji nekaj narediti. Spomladi lahko kupci tako pričakujejo izboljšano embalažo – predvsem bomo izboljšali zamašek, ki bo bistveno bolj prijazen kupcu – in nekaj novih, svežih okusov. „„ Kje vidite še priložnosti za razvoj oziroma kakšni so vaši dolgoročni načrti? Dana želi v prihodnje ostati eno izmed vodilnih podjetij v »pijačarski« branži. Kam se bo usmerjala, je odvisno predvsem od trga. Okusi in trendi se spreminjajo. Tehnološko smo opremljeni na zelo visoki ravni in zato smo sposobni tudi vse impulze s trga proizvesti. „„ Kje se vidite čez deset let? Jaz osebno se še vedno vidim za to mizo. Upam, da bom do takrat fizično zdržal in da me bodo še vedno marali tako sodelavci kot lastniki. Dano pa tudi čez deset let vidim kot stabilno podjetje, ki bo sledilo kakovosti in potrebam kupcev, predvsem pa kot zelo pomembnega proizvajalca za slovenski in delno tudi tuji trg. Gradili bomo na svoji blagovni znamki, seveda pa bomo proizvajali tudi cenejše izdelke pod drugimi blagovnimi znamkami. št. 88, oktober 2012


Servis Nino

www.servis-nino.si

TIM-S Robert Lovše s.p., ŠENTRUPERT 69 TEL:+386 7 30 40 788, MOBI: 031 788 032

email: info@servis-nino.si

S ervis g ospod injski h a pa r atov in b ele tehnike

Dančulovič Ninoslav s.p., Vorančeva 5, Novo mesto Tel: 07 3375 080, mobitel: 041 236 375; 041 612 070

www.tims.si

KONTO, Jožica Piškur s.p., Rakovnik 29, Šetrupert

gar anc tna

»»Biološke čistilne naprave »»Greznice »»Zbiralniki za vodo

na pol iet

oa r 25 l e rv

Računovodstvo, knjigovodstvo, finančne storitve za s.p. in d.o.o.

i ja

nsk i reze ile

info@tims.si

Tel.: 07 3434 710, GSM: 041 451 897 že 16 let z vami

INŠTALACIJE Samo Krušič

Hrušica 51 a 8000 Novo mesto

GSM: 040 769 152

samokrusic@gmail.com

Z nami vam bo topleje ...

SALON-Bršljin 41, Novo mesto - nasproti vojašnice

• Velika izbira prostostoječih kaminov Nordica, Lokaterm, Palazetti, Wodtke, Spartherem • velika izbira kaminov na pelete • pri nas kupljeno blago vam tudi dostavimo in priključimo. • vgraditev v stanovanjski objet vam zaračunamo po znižani davčni stopnji 8,5%. • ob nakupu prostostoječega kamina v vrednosti nad 1.000.00 EUR vam podarimo sesalec za pepel BOJAN ZORAN S.P., Lutrško selo 17/b, 8222 Otocec ob Krki tel/fax:05 99 50 141, gsm: 041 636 347, zoran@pecarstvo-zoran.si

www.pecarstvo-zoran.si št. 88, oktober 2012

Vaš mesečnik

11


Kaj prinašajo prihodnje oddaje Moja sLOVEnščina?

18.45

•  v torek, 23. 10. 2012, ob 21. uri: Nagovori in uvodni pozdravi pri pisnem in ustnem sporazumevanju; •  v torek, 6. 11. 2012, ob 21. uri: Gospe in gospodje; •  v torek, 20. 11. 2012, ob 21. uri: Osebni zaimki. V rubriki Zanimive besede boste izvedeli, od kod izvirajo in kaj so prvotno pomenile izbrane besede,

Ksenija Levičar s.p., Podbevškova 4 (Mercator Center Cikava)

Novo mesto, tel.: 07/33 76 485 Slovenska vas, tel.: 07/45 74 660 www.salon-zaves.com

• ogled in svetovanje za skladnost vašega ambienta • izmera in montaža željenih karnis • izdelava zaves

NOVO! TAPETE Delovni čas: pon., pet. od 12. do 18. ure, sobota od 9. do 12. ure

Piše: Anamarija Janežič- kozmetik

KREPITEV ODPORNOSTI Obdobje gripe in prehladov je tu. Občutljivi smo za napade virusov in drugih mikrobov, ki povzročajo obolenja dihal. Izpostavljeni smo velikim temperaturnim razlikam, gibljemo se manj, prehranjujemo se

ugi vsak dr , torek ri ob 21. u

slabše, saj imamo na izbiro malo svežega sadja in zelenjave. Popolnoma jasno je, da se začne telo upirati pri tem v rubriki Raztempu, ki ga narekuje življenje. krivamo jezik Ustrezen odmerek stresa za mladih bomo dodali v normalno življenje je nujno poslengovski slovar nekaj notreben, saj se tako lažje spoprivih izrazov, v rubriki Klub knjigobub pa širili bralni jemamo z različnimi dogodki. virus s predstavitvijo knjig. Ko se jakost nekaterih stresnih Z vami bo avtorica in vodidejavnikov okrepi, se lahko teljica oddaje Irena Potočar zgodi, da nekateri temu niso Papež. Bodite z nami tudi več kos, zato zbolijo ali pa izgovi. Vstopnine seveda ni. rijo. Po 30. letu začne sposobNagrajenka prve oddaje je nost prenašanja stresnih obreIrena Gazvoda iz Novega Mirka Vadnova 22, 4000 Kranj menitev upadati. Znanstveniki mesta. Knjigo T.:podarja so dolgo in načrtno iskali snovi 04/204 14Mla79 dinske knjiga, M: PE040/831 Novo441 meza izboljšanje sposobnosti člosto. E: vrecek@vrecek-agro.si veškega organizma. Iznašli so snov adaptogeni, ki ga najdemo v korenini ginsenga. GinKOMBINIRANE PEČI ZA CENTRALNO seng blago spodbuja delovanje OGREVANJE NA TRDA GORIVA IN OLJE imunskega sistema in aktivira encime, ki izločajo strupene snovi iz telesa. V kozmetični industriji pa se olje ginsenga uporablja pri masaži telesa, ki ugodno vpliva na razpoloženje, • na trda goriva in olje izboljšanje intelektualnih spo• na pelete sobnosti in fizičnih zmogljivo• na lesne sekance sti. Vzemimo si čas zase danes, ne jutri ali pojutrišnjem, ker ta• zelo visok izkoristek krat žal ne bo čas za wellness, • prodaja kombiniranih bojlerjev temveč za rehabilitacijo.

10% POPUST na blago za zavese do konca oktobra 2012

OPREMA ZA HIŠNE LJUBLJENČKE • proti lajanju • za trening • nevidne, vkopane ograje • avtomatski hranilniki, pitniki • vrata za mačke in pse • lokator za iskanje psa, doseg 16 km

PEČI ZA CENTRALNO OGREVANJE HITOP

• 40 letna tradicija 

zelo visok izkoristek

majhne dimenzije

pravo in zračno  izdelava po naročilu  prodaja kombiniranih bojlerjev  možnost ogrevanja na lesne sekance in pelete orožje, loki,  40-letna tradicija (začetki izdelovanja peči v Britofu pri Kranju) samostreli

Če si ne vzamemo časa zase, nam ga bo zmanjkalo tudi za druge.

www.vrecek-agro.si

Vreček agro d.o.o., M. Vadnova 22, 4000 Kranj , T 04 23 41 740, 040 831 441, www.vrecek-agro.si 12

Vaš mesečnik

št. 88, oktober 2012


»Opravljamo odgovorno delo« Oktober je mesec požarne varnosti, ki letos poteka pod geslom "Po potresu lahko tudi zagori". O tem, kako dobro so pripravljeni v Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto, smo se pogovarjali s Tomažem Kovačičem, direktorjem tega javnega zavoda. Slovenije za zaščito in reševanje. Nekaj denarja dobimo iz naslova požarne takse, na trgu zavod dosega 39 odstotkov lastnih prihodkov, imamo pa tudi podpisane pogodbe o subvencioniranju s štirimi občinami. Poklicni gasilci spadajo v javni sektor. Stalno govorjenje o znižanju plač in odpuščanju ne more dobro vplivati na nobenega zaposlenega. Vendar čutim zelo pozitivno pripadnost zavodu in tudi sam zavod se trudi z različnimi stimulativnimi ukrepi obdržati pozitivno klimo. Zato sem prepričan, da smo vsi popolnoma varni.

Živa Zakšek Arhiv GRC NM, Mario Murko „„ V letošnjem mesecu požarne varnosti je poudarek na tem, da lahko pride po potresu tudi do požara. Na kaj mora biti pri tem posameznik najbolj pozoren? Najprej je treba poskrbeti za evakuacijo oziroma za varno skrivališče. Če pa pride do požara, je treba paziti na napeljave – ta segment pa je, ko zagori, bolj nevaren. „„ Kakšne aktivnosti ste ob mesecu požarne varnosti pripravili v GRC Novo mesto? Oktobra nas obišče veliko otrok in upokojencev, med drugim pa pričakujemo tudi obisk slepih in slabovidnih. Poleg tega imamo deset evakuacijskih vaj na gospodarskih subjektih in vaje v sodelovanju s prostovoljnimi gasilskimi društvi. Velik poudarek pa bomo

Posvet o obvladovanju tveganj pri sončnih elektrarnah - Otočec, 25. oktobra 2012

V GRC Novo mesto imamo organizirano službo preventive. Skrbimo za cel segment požarne preventive, in sicer za izobraževanje, ustrezne certifikate, izvajamo tudi prikaze gašenja in meritve hidrantnega omrežja ter servisiramo vse gasilne aparate.

tokrat dali področju obvladovanja tveganj pri sončnih elektrarnah. Skupaj z Medobčinskim društvom varnostnih inženirjev Novo mesto, Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo bomo organizirali posvet na to temo 25. oktobra na Otočcu.

„„ GRC Novo mesto je edino s poklicnimi gasilci na Dolenjskem. V kolikih intervencijah ste letos sodelovali in za kakšna posredovanja je šlo? Glavni segmenti intervencij, ki jih izvajamo, so požari, prometne nesreče, ekološke nesreče in tehnična pomoč. Zaradi dolgega sušnega obdobja je letos naraslo število požarov – lani smo imeli na tem področju 90 intervencij, letos do oktobra 114. Letos smo do oktobra posredovali v 70 prometnih nesrečah, lani v celem letu v 86. Na področju tehnične pomoči pa smo imeli letos 31 intervencij, lani 41.

„„ Naloga vašega zavoda je med drugim tudi opozarjanje na preventivo. Kako lahko vsak posameznik prispeva k preprečevanju požarov? Skrbeti mora za to, da ni tveganj za požar oziroma eksplozijo, vzdrževati mora red in čistočo, kuriti na kuriščih in ne sme puščati nevarnih naprav brez nadzora. To so osnovni segmenti požarne preventive. Pomembne pa so zagotovo tudi evakuacijske vaje, da se zna pravilno odzvati v primeru resne nesreče.

„„ Od 48 zaposlenih jih kar 44 dela v operativi. Kako dobro so podkovani in kako skrbite za nadgradnjo njihovega znanja? Zavedamo se, da opravljamo odgovorno delo in da posredovanje v nesrečah ni enostavno, zato morajo imeti zaposleni vse potrebne certifikate in znanja. Imamo interna in eksterna usposabljanja, tako notranje kot

št. 88, oktober 2012

zunanje vaje, strokovne seminarje, obnavljamo licence ... Štirje fantje delujejo v mednarodni enoti za posredovanje, zaščito in reševanje MUSAR. Sodelujemo tudi z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Letos sicer na ravni gasilskih enot v Sloveniji uvajamo psihološke zaupnike. V GRC Novo mesto delujemo v štirih izmenah in vsaka ima psihološkega zaupnika. „„ Se gospodarska kriza odraža tudi pri poslovanju vašega zavoda? Pomeni to, da smo manj varni? Zavod ima zelo razpršene prihodke, zato je financiranje bolj stabilno. Pretežni delež financiranja pokriva Mestna občina Novo mesto kot ustanoviteljica. Za tehnične nesreče dobimo sredstva od Uprave Republike

„„ Kaj ste na področju naložb naredili letos, kaj posebnega načrtujete v prihodnje? Letos smo naredili generalni servis reševalne ploščadi, na novo vzpostavili in organizirali komunikacijski center ter v tri vozila vgradili opremo za sledenje. Poskrbeli smo tudi za nekaj naložb v potopne črpalke in v zaščitno opremo zaposlenih. Sicer pa smo v postopku zamenjave dveh vozil, in sicer avtocisterne in tehničnega vozila, ki ju bomo predvidoma dobili sredi prihodnjega leta. Gre za najstarejši vozili v našem voznem parku, stari sta vsaj 20 let. Ustanovitelj ima pri dogovarjanju za vlaganje v posodabljanje voznega parka, ki mora biti na taki ravni, da lahko delujemo profesionalno, velik posluh.

Vaš mesečnik

13

intervju

Pogovor s Tomažem Kovačičem


Tudi Ivo Kuljaj splavar Da poklic splavarja ne bi izumrl, ob vsaki vožnji poskrbijo za krst, pri katerem preverijo znanje in spretnosti naključnega izbranca. Med zvitimi vprašanji in praktičnim preizkusom je – tudi s pomočjo županov in županj - tokrat dobro krmaril Ivo Kuljaj, direktor Zavoda za turizem Novo mesto.

Akcija

Rudolfov splav na leto po zeleni dolenjski lepotici prepelje več tisoč ljudi, na Kompasu Novo mesto, ki je lastnik splava, pa poskrbijo tudi za priložnostni program, ki goste seznani z zgodovino mesta in reke.

PREPOLOVITE STROŠKE OGREVANJA

s toplotno črpalko za ogrevanje hiš in sanitarne vode (s subvencijo)

Pokličite župana V naslednjem tednu bosta gosta na televiziji Vaš kanal Ivan Molan, župan Občine Brežice

(v sredo, 24. oktobra, ob 20. uri), in Polona Kambič, županja Občine Semič (v četrtek,

25. oktobra, ob 20. uri). V novembru pa boste lahko vpra­šanja zastavljali županji Občine Črnomelj, Mojci Čemas Stjepanovič (v sredo, 7. novembra, ob 21. uri), in Srečku Ocvirku, županu Občine Sevnica (v četrtek, 8. novembra, ob 20. uri). Če imate za gosta vprašanje, pokličite med oddajo na telefonsko številko 07/39 30 868, lahko pa komentar, mnenje ali vprašanje pošljite vsaj dan pred oddajo po elektronski pošti na naslov uredniki@tv-nm.si. Vse oddaje bodo na voljo za ogled tudi na spletni strani www.vaskanal.com v arhivu oddaj, in sicer naslednji dan po predvajanju oddaje na televiziji Vaš kanal.

Belokranjski obzornik 100 let Belokranjske gasilske zveze – Gasilske zveze Črnomelj, 1. rojstni dan metliškega Mladinskega centra, nove, za krajane pomembne pridobitve v Občini Semič, obisk Črnomaljcev pri Akrapoviču in odprtje kmečke tržnice v Metliki. To so teme, ki smo jih strnili v Belokranjski obzornik. Ogledate si ga lahko v arhivu oddaj na www.vaskanal.com. V naslednjem, ki bo na programu TV Vaš kanal 1. novembra ob pol devetih zvečer, bomo govorili o prazniku Občine Semič in o portugalki, prvem letošnjem vinu, ki je belokranjska posebnost.

Posavski obzornik

ugi vsak dr k četrte 0 ob 20. 3

Pred 150 leti je stekla železniška povezava Zidani Most – Sisak, kar je prineslo Posavju gospodarski razcvet. Generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa smo za Posavski obzornik vprašali, zakaj danes vlaki ne vozijo dosti hitreje kot pred petdesetimi leti, ko so šle iz prometa pane lokomotive. Kako izgledajo in delujejo njihove male sestrice, ki puhajo na gozdno-vrtni železnici na Raki, si lahko ogledate v prejšnjem Posavskem obzorniku na spletnem naslovu www. vaskanal.com.

Najve~ja in najugodnej{a ponudba kvalitetnih kovinskih ograj in gara`nih vrat v Sloveniji - www.prodoor.si

KOVINSKE OGRAJE AW: drsna vrata, dvokrilna vrata, osebni prehod, ograjni paneli - 54 vzorcev ograj - vroče cinkano in prašno barvano - možne vse barve iz RAL lestvice

GARAŽNA VRATA AW: dvižna, dvokrilna, sekcijska in rolo vrata ročno ali daljinsko upravljanje - barve iz RAL lestvice

PRODOOR s.p., Vrtna ulica 9, Črnomelj, info@prodoor.si GSM 031 491 278; Tel: 07 30 52 452 14

Vaš mesečnik

št. 88, oktober 2012


Brez popolnih zapor ne bo šlo Novomeška občina je pred enim izmed največjih projektov v tem mandatu. Župan Alojzij Muhič in direktor novomeškega Begrada Franc Panjan sta namreč pred dnevi podpisala pogodbo za izvedbo druge faze projekta Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in centralna čistilna naprava v Novem mestu. Tehnično in finančno najzahtevnejši zalogaj bo gradnja novega fekalnega voda na Kandijski cesti ter celovita obnova dobrih 800 metrov dolgega odseka te državne ceste med mostom čez Težko vodo in križiščem pri TPV. Sicer pa druga faza – prva se končuje z dokončanjem osrednje čistilne naprave v Ločni – obsega izgradnjo osmih podsistemov. Poleg omenjenega v Kandiji še črpališči Kandija in Bršljin ter pet zadrževalnih bazenov. Kot je povedal Panjan, bodo dela – tudi na Kandijski cesti – začeli najpozneje v prvih novembrskih dneh. Kako bo z zaprtjem ceste, še ni popolnoma znano, a, kot je

Nagradno vprašanje: Novo nagradno vprašanje, a pozor, odgovore zbiramo samo do 24. oktobra. V sodelovanju s Kulturnim centrom Primoža Trubarja iz Šentjerneja podarjamo dve vstopnici za ogled predstave Vse o ženskah, ki bo na sporedu 25. 10. 2012 ob 19.30. Katerega leta je televizija Vaš kanal pričela s predvajanjem nepozabnih zgodb, nanizanih v pogovorni oddaji, ki jo vodi Verica Marušič? a) 1991 b) 2001 c) 2011

povedal Jože Kobe, vodja projekta, zaradi globokih izkopov brez

popolnih zapor ne bo šlo.

Vesna Lakner Sofrić

Dolenjski obzornik Darja Predovič s.p., Bereča vas 15 a, Suhor

Tel.: 07/30 50 153  Gsm: 041 649 872

• velika izbira materialov za zavese • roloji, panelne zavese, karnise • klasično gubane zavese, namizne prte ...

V Velikem Gabru je ljudem prišlo na misel, da bi praznik posvetili korenju. V naslednji oddaji bomo poročali tudi o polhariji, ki so jo pripravili na Gorjancih. Ogledali si boste lahko tudi turistične aktivnosti, za katere si prizadevajo v občinama Šmarješke Toplice in Škocjan. Bogate vsebine naslednje oddaje si lahko ogledate v torek, 30. oktobra, ob pol devetih zvečer na Vašem kanalu.

RASTLINJAKI

Pravilni odgovor in vašo kontaktno številko pošljite na naslov: Televizija Vaš kanal, Podbevškova ulica 12, 8000 Novo mesto ali na elektronski naslov: vasmesecnik@tv-nm.si.

Nagrajenka septembrske nagradne igre Na nagradno vprašanje iz septembrske številke smo prejeli veliko odgovorov. Pravilni je bil ta, da je Verica Marušič v pogovornih oddajah odvodila skupaj kar 11 let nepozabnih zgodb. Tokrat je žreb določil, da sobno kolo Alpha V3, ki ga podarja prodajalna Velocenter iz Novega mesta, prejme Dušanka Badovinac iz Suhorja. Čestitamo.

3 x 4 m le 240 €

Akcija

(le za bralce Mesečnika) ob nakupu rastlinjaka od 19.10. do 20.11.2012 kapljični namakalni sistem (vrednost 36,00€) gratis.

ZAHVALA

Pokličite 031 675 639 - rastlinjaki po meri, - primerni za zimsko zelenjavo, poleti za paradižnik, - menja se le folija na 5- 8 let št. 88, oktober 2012

tel.: +386 (0) 3 781 80 33,

Zahvaljujem se direktorici in odgovorni urednici Vašega kanala, Ireni Vide, in celotnemu kolektivu televizije za vso podporo, ki so mi jo izkazali ob smrti mojega očeta. Jožica Pavlin

Vaš mesečnik

15


obzornik Vzajemna, d.v.z., Vošnjakova ulica 2, 1000 Ljubljana. Vsa zavarovanja se sklepajo po veljavnih pogojih Vzajemne, d.v.z.

Oddamo poslovne prostore v izmeri 125 m 2

z av

ar

n ova

je,

ki m

e

u raz

me

.

ART optika na novi lokaciji! PE Novo mesto, Seidlova cesta 16 (Ločna - nekdanji Autocommerce)

Skleni paket di in prejmi: Vzajemna mla

ravstveno dopolnilno zd ajemna Zdravje, Vz e nj zavarova k,* TOPŠIT dogode vstopnico za Vzajemne. zavarovance ugodnosti za

Klikni na www.pokazijezik.si ali pošlji SMS** na 6001 s ključno besedo LAJKAM in updejtaj status besed! * Velja do 29. 11. 2012 | ** Poslani SMS se zaračuna po ceniku operaterja, vsi povratni SMS so BREZPLAČNI.

PE NOVO MESTO Poslovalnica Novo mesto Trdinova 4 Prešernov trg 5 tel.: 07/ 393 53 60 tel.: 07/ 393 53 60

Oglas_VzMladi-93x131_(08-10-2012)-PE_NM_Lajkam.indd 1

Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto

Tel.: 07/332 3110 • opravljamo okulistične preglede s koncesijo (zdravstveno kartico in urejenim zavarovanjem) stroške krije ZZZS

• pregledi vsak torek popoldan, naročite se na telefon: 07/33 23 110 • pestra izbira sončnih očal in korekcijskih okvirjev • kontaktne leče Safilens (med vodilnimi proizvajalci v Evropi) • kontaktne leče Johnson-Johnson ter pripomočki za nego ...

Art optika d.o.o. Goriška cesta 78 Ajdovščina

Del. čas: od 8. do 19. ure; sobota od 9. do 12. ure

8.10.2012 15:04:19

www.fini-unm.si

u t s e m m e v o N v j a Študir

Študijsko leto 2012/13

Inženiring in vozila visokošolski strokovni študijski program (VS) Strokovni naziv: diplomirani/a inženir/ka strojništva študij se izvaja v prostorih Šolskega centra Novo mesto info: 07/393 22 06; 07/393 21 80; fini-unm@guest.arnes.si

16

Vaš mesečnik

št. 88, oktober 2012


Ločujem – zemljo varujem v 3. sezoni

Otroci trkajo na zavest odraslih Projekt Ločujem, zemljo varujem - ta je nastal leta 2010 na pobudo zaposlenih v družbi Danone Slovenija - je v dveh letih pritegnil k sodelovanju 2.385 otrok iz Litije in Novega mesta, ki so v svoji lokalni skupnosti povečali ločeno zbiranje odpadkov za tretjino. V novem šolskem letu bo ločevalo odpadke 2.075 otrok in učiteljev v občini Novo mesto (Osnovni šoli Grm in Center) ter v občini Šentjernej (Osnovna šola Šentjernej in Podružnična šola Orehovica). Cilj projekta, v katerega je drugo leto vključena tudi Komunala Novo mesto, je enak kot v minulih dveh letih: povečati ločeno zbrane odpadke za več kot petino.

Zaradi lanskih uspešnih rezultatov v projektu tudi letos sodeluje novomeška komunala, pravi njen direktor Rafko Križman.

Vodja projekta Urška Moretti je otrokom razdelila letake o ločevanju odpadkov. Vesna Lakner Sofrić arhiv Danone Slovenija „V lanskem šolskem letu smo v Novem mestu dosegli skoraj 151-odstotno povečanje ločevanja odpadkov v krajevnih skupnostih Šmihel in Drska ter prek 41-odstotno povečanje na ravni Novega mesta. Zato v projektu sodelujemo tudi letos“, poudarja Rafko Križman, direktor Komunale Novo mesto. Projekt sicer poteka tako, da ekipa Danoneja na začetku poišče šolo, ki bi rada izboljšala ločevanje odpadkov v svoji lokalni skupnosti. Pri tem sodeluje s komunalnimi službami, odgovornimi

št. 88, oktober 2012

tudi za merjenje sprememb pri ločevanju odpadkov. „Vsak otrok dobi za domačo uporabo paket vrečk za ločeno zbiranje odpadkov – za embalažo, steklo in papir. V štiritedenskem tekmovanju otroci dobivajo nalepke za vsako polno vrečko ločeno zbranih odpadkov. Razred, ki zbere največ nalepk na učenca, dobi privlačno nagrado: izlet v adrenalinski park v Sloveniji“, je povedala Urška Moretti, vodja projekta Ločujem, zemljo varujem v družbi Danone Slovenija. Skozi tekmovanje v ločenem zbiranju odpadkov otroci vzpostavijo nove navade ločevanja odpadkov tudi v svojih družinah in kot kažejo re-

Otroci so dobili pakete vrečk, v katere bodo pridno zbirali odpadke. zultati, jih ohranjajo tudi po koncu štiritedenskega izziva. Šentjernejska občina se je s šolo odločila za pridružitev projektu zaradi pozitivnih rezultatov lanske akcije v novomeških šolah. In ker v občini veliko poudarjajo ekologijo in ima šola predznak eko, je bil ta projekt kot naročen, dodaja.

Posebno reportažo Ločujem, zemljo varujem si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com v arhivu oddaj Z vami za vas. Vaš mesečnik

17


25 r Supe ja akci

% popust

do 30. 10. 2012

na spodnje perilo, pižame in nogavice

m2 že od 4,48 €2 • UGODNE CENE DODATKOV • UGODNA DOSTAVA • POKLIČITE ZA BREZPLAČNO PONUDBO

PTC HEDERA; 1. nad. Ljubljanska cesta 26 Novo mesto

Tel: 07 33 23 727 Delovni čas: pon-pet. od 9. do 17. ure, sobota od 9. do 12. ure

ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH Vpis v izredno izobraževanje za šolsko leto 2010/2011 Vpis v izredno Podaljšani vpis vizobraževanje izobraževanje Vpisza bo 16. 09. ob 17. uri na šolskem centru šolsko leto 2010/2011 odraslih za2010 šolsko leto 2012/2013

Pripravili vam bomo priznavanje, izračunali stroške izobraževanja, vam zagotovili prostor v izbranem programu, ter vas obvestili na dom.

bo je 16.še 09.nekaj 2010 ob 17. uri na šolskem centru Programi NaVpis voljo prostih mest v naslednjih programih: Programi poklicno tehniškega in Programi srednjega strokovnega poklicno tehniškega in izobraževanja: srednjega strokovnega izobraževanja: Strojni tehnik, avtoservisni tehnik, Strojni tehnik, elektrotehnik, avtoservisni tehnik, tehnik raèunalništva, elektrotehnik, gradbeni tehnik, tehnik raèunalništva, lesarski tehnik, gradbeni tehnik, zdravstvena nega, lesarski tehnik, logistièni tehnik, zdravstvenavzgoja, nega, predšolska logistièni tehnik, kemijski tehnik, predšolska vzgoja, farmacevtski tehnik, kemijski tehnik, kozmetièni tehnik, farmacevtski tehnik, tehnik mehatronike. kozmetièni tehnik, tehnik mehatronike.

srednjega poklicnega Prekvalifikacije: Programi izobraževanja: srednjega poklicnega Prekvalifikacije: ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH izobraževanja: Avtokaroserist, Iz razliènih poklicev Vpis v izredno izobraževanje avtoserviser, v vse navedene Avtokaroserist, razliènih poklicev inštalater strojnih inštalacij,leto Iz programe za šolsko 2010/2011 avtoserviser, v vse navedene klepar krovec, Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru inštalater strojnih inštalacij, programe mehatronik operater, Programi klepar krovec, Programi oblikovalec kovin-orodjar, poklicno tehniškega in Vse informacije, Prekvalifikacije: priznavanje predhodne srednjega poklicnega srednjega strokovnega mehatronik operater, bolnièar -negovalec, izobraževanja: izobrazbe, oceno trajanja izobraževanja in izobraževanja: oblikovalec kovin-orodjar, elektrikar, Vse informacije, predhodne 32 202, stroškov dobite napriznavanje tel.št. (07) 39 bolnièar -negovalec, Strojni tehnik, Avtokaroserist, Iztrajanja razliènih poklicev raèunalnikar, izobrazbe, oceno izobraževanja in GSM (031) 396-340 , še bolje pa osebno na avtoservisni tehnik, avtoserviser, v vse navedene elektrikar, zidar, (07)v 39 32 202, stroškov dobite tel.št. Šolskem centru na Novo mesto pisarni EIO elektrotehnik, inštalater strojnih inštalacij, programe raèunalnikar, tehnik raèunalništva, klepar krovec, tesar, GSMdelovni (031) 396-340 še bolje pa osebno na vsak dan od ,9.00 do 17.00. gradbeni tehnik, mehatronik operater, zidar, peèar-polagalec keramiènih Šolskem centru mesto v pisarni EIO Kontaktirate nasNovo lahko tudi na elektronski lesarski tehnik, oblikovalec kovin-orodjar, Vse informacije, priznavanje predhodne tesar, zdravstvena nega, bolnièarnaslov -negovalec, oblog, vsak delovni dan odizobrazbe, 9.00 do 17.00. zlatko.zepan@guest.arnes.si oceno trajanja izobraževanja in logistiènikeramiènih tehnik, elektrikar, (07) 39 32 202, stroškov tudi dobitena na tel.št. peèar-polagalec mizar Kontaktirate nas lahko elektronski predšolska vzgoja, raèunalnikar, GSM (031) 396-340, še bolje pa osebno na oblog, kemijski tehnik, zidar, naslov zlatko.zepan@guest.arnes.si Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO farmacevtski tehnik, tesar, vsak delovni dan od 9.00 do 17.00. mizar kozmetièni tehnik, peèar-polagalec keramiènih tehnik mehatronike.

18

Vaš mesečnik

oblog, mizar

Kontaktirate nas lahko tudi na elektronski naslov zlatko.zepan@guest.arnes.si

št. 88, oktober 2012


Enajst let nepozabnih zgodb Nanizanih v pogovorni oddaji, ki smo jo začeli leta 2001 in je še vedno v programu televizije Vaš kanal. Z leti se je spreminjala scena oddaje, menjala so se imena: Klepet z ..., V Tomovi dnevni sobi in sedaj Vaš krog, njen cilj pa je ostal enak: v sproščenem pogovoru predstaviti uspešne in zanimive ljudi. 493 se jih je že zvrstilo v našem studiu. Vsa leta oddajo vodi Verica Marušič, ki tudi tokrat lista po svojem arhivu. slovenske opere Vilma Bukovec. Neštetokrat sem ponovila in še vedno trdim, da je bila vsaka oddaja zanimiva, pa ne zaradi mene, pač pa mojih gostov. Od uspešnega podjetnika Igorja Akrapoviča, Slovenke leta, upokojene onkologinje Mojce Senčar, novomeškega škofa msgn. Andreja Glavana, uspešnega kirurga Mohseina Huseina, do vedno zabavnega, takrat ustavnega sodnika, Vasilija Poliča. In še bi

Gostja 200. oddaje je bila direktorica in odgovorna urednica Vašega kanala Irena Vide, ki je z velikim optimizmom govorila o načrtih naše televizijske hiše in o njenih prizadevanjih, da bi odpravili sive lise in da bi bil program Vašega

Vilma Bukovec, 14. maj 2007

31. januar 2005 - 200. oddaja pogovor z Ireno Vide kanala viden v vseh domovih na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju. Verjela sem, da ji bo uspelo. Malo manj realne pa so se mi zdele njene napovedi, da bo program naše televizije viden praktično v

celotni Sloveniji. A le nekaj let pozneje se je to zgodilo. Zgodile pa so se tudi stvari, ki jih Videtova januarja leta 2005 ni mogla pričakovati. Televizija Vaš kanal se je morala za ohranjanje statusa posebnega pomena boriti za preživetje, za obstoj, a tudi v tej bitki ni klonila ... "Velika bitka" je dobljena, a do novih zmag je še dolga pot!" A vrnimo se v leto 2005. Ob listanju po arhivu mi pogled obstane pri slavistu Jožetu Toporišiču, avtorju več učbenikov slovnice, ki me je zelo presenetil z odgovorom na

moje vprašanje, kaj meni o tem, da se na nacionalnem radiu in televiziji vedno bolj uveljavlja ljubljanščina. »To je normalno, saj je to slovenski pogovorni jezik,« mi je odvrnil Toporišič. Zelo zanimiv je bil pogovor z našim velikim baletnikom Janezom Mejačem, klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj, prvo damo slovenske glasbene scene Heleno Blagne ali pa s Tonijem Kočevarjem, ki je v oddaji iskreno izpovedal svojo življenjsko zgodbo borbe z drogami. Gostja 300. oddaje pa je bila primadona

Igor Akrapovič lahko naštevala, a bom za danes zaprla moj arhiv in se pripravljala na snemanje 494.oddaje.

"Zadetek v polno" na Vašem kanalu

"Smo na točki, ko si nihče ne upa nič več povedati in samo še kot papagaji ponavljamo neke floskule." KATARINA STEGNAR o tem, kaj je sporočilo predstave Rečem, kar mi rečejo, naj rečem v Anton Podbevšek Teatru

št. 88, oktober 2012

"Mislim, da je tudi Fukušima malo prispevala. V Kaliforniji pravijo, da so ugotovili radioaktivnost, in mislim, da je tudi tukaj radiacija malenkost pripomogla k temu." – JOŽE KOČJAŽ, predsednik Gobarskega društva Novo mesto, o tem, zakaj je letos toliko tako velikih gob

"Ne smemo gledati, kdo je pri kateri stranki, ker večina ljudi je zavedenih od kapitalsko politične elite." – Dr. MATEJA KOŽUH NOVAK, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, o tem, da je slovenski narod praktično spet zasužnjen in da pot iz krize vidi v preseganju strankarskih okvirov

"S poštenim, prizadevnim, uspešnim in strokovnim delom. Pa naj bo z domačim ali tujim kapitalom." – VOJMIR URLEP, predsednik uprave družbe Lek, na vprašanje, kako povrniti zaupanje v menedžerje

"Enkrat je bil en direktor tukaj pa je rekel: 'To bi še angelčki jedli, če bi ritke imeli!" – PETER MIKLIČ iz Ambrusa o tem, kako dobra je ambruška lokalna specialiteta

Vaš mesečnik

19


Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI

delovni čas: pon. - pet. od 7.00 - 19.00 ure Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751 sob. od 7.00 - 11.00 ure www.veterina-nm.si izven delovnega časa e-mail:vetnm@siol.net pokličite 112

VETERINARSKA LEKARNA delovni čas: pon. sreda: od 7.00 - 18.00 ure tor., čet., pet.: od 7.00 - 15.00 ure sobota: od 7.00 - 11.00 ure

LOKAR RADO s.p. Hladnikova 1, Novo mesto, Tel.: 07/384-44-33, e: naslov:knjigarna-kapitelj@siol.net

darila •  sveče •  CD-ji/DVD-ji •  jaslice, •  križi in kipi, •  rožni venci, •  voščilnice, •  slike 

knjige •  sveta pisma, •  molitveniki, •  kuharice •  priročniki, •  leposlovje, •  duhovnost, •  otroške knjige

Lepa darila in knjige za vse praznične priložnosti! Obiščite nas! 20

Vaš mesečnik

dobava in montaža toplotnih črpalk • inštaliranje vodovodnih in plinskih napeljav • toplotne oz. centralne inštalacije in vzdrževanje • inštalacije talnega ogrevanja • diamantno vrtanje • čiščenje hišnih in večjih kanalizacij Dolnja Prekopa 20, 8311 Kostanjevica na Krki tel.: 07/49 87 310 gsm: 041 630 456 e-mail: instalacije.lokar@volja.net

št. 88, oktober 2012


V jesenskih mesecih vam nudijo: Potrošni material za vaš avto po zelo ugodnih cenah: pnevmatike, akumulatorji, hladilne tekočine, tekočine za vetrobranska stekla, olja, žarnice... Fitnes orodja in naprave: sobna kolesa, eliptični trenažerji, tekalne steze, veslači, drobni fitnes pripomočki... Celoletna ponudba: • Kolesa FUJI, WHEELER, HARO, DOUGLAS, rezervni deli in kolesarska oprema. • Mopedi TOMOS in rezervni deli. • Skuterji SYM in rezervni deli. • Motoristična oprema – čelade AGV in MDS, oblačila, zaščitna oprema. • Rolerji FILA, skiroji, poganjalci, rolke. • Avtodeli, avtooprema, tovorni program.

E! K O R B O A N TUDI Sobno kolo Alpha V3 Sobno kolo je najbolj priljubljen in preverjen pripomoček za izgubljanje telesne teže, pridobivanje telesne kondicije in nadzorovanje srčnega utripa. Alpha V3 je magnetno sobno kolo z ročno nastavitvijo težavnosti vadbe, s sedmimi programi merjenja hitrosti, časa, razdalje, kalorij, srčnega utripa in drugih funkcij. Izredna učinkovitost! Preverjeno 700 kalorij manj v 30 minutah!

Vrtni center Novo mesto Smrečnikova 45 07 33 42 287 GSM 051 654 994

Cvetličarna Srebrniče Srebrniče 1a 07 33 82 315 GSM 051 655 768

Cvetličarna Straža Ulica talcev 20 07 30 84 490 GSM: 051 655 762

Cvetličarna Šmarješke Toplice Šmarješke Toplice 115 07 30 73 010 GSM 051 655 763

Na aranžmaje iz rezanega cvetja vam v času od 25.10. do 01.11.2012 nudimo 10% popust. Delovni čas: 25. – 31. oktober 2012: 8.00 -19.00 01. november 2012: 8.00 -12.00

NASADITVE TER PRIPRAVA JESENSKIH ARANŽMAJEV PO VAŠIH ŽELJAH

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE V Velocentru v Qlandiji v Novem mestu.

samo 159,95 €

Velocenter, Novo mesto, Otoška cesta 5, Qlandia tel. 07 620 58 10; e: velo.nmesto@velo.si

OKLEŠEN (07) 33 70 200 -

NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu. Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši. Oklešen d.o.o., K Roku 26, Novo mesto

že 20 let z vami

Naj računovodski servis 2010!

;; vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete, za cerkev ... ;; pomoč od ustanovitve do registracije podjetja MIRA LALIČ, s.p., Danila Bučarja 22, Novo mesto tel.: 07 33 73 380, GSM: 041 682 470 e-mail: oriks@volja.net

podružnica Žužemberk: tel.: 07 30 88 606

www.oriks.si št. 88, oktober 2012

Vaš mesečnik

21


Življenje brez bolečin s Fizioterapijo Corpus Ponujamo vam najsodobnejše oblike fizioterapevtskih pristopov in prijemov pri vseh patologijah gibalnega sistema. Z znanjem in neprecenljivimi izkušnjami, edinstvenimi na tem področju, vam lahko takoj odpravimo ali olajšamo kronične Izidor Ivanović, ali akutne bolečine in vnovično vzpostavimo funkcionalno gibljivost. Poskrbite za dipl. fizioterapevt svoje telo in ne dovolite si, da bolečina prevzame nadzor nad vašim življenjem. Bolečine po starejših Težave z njo ostanejo in načenjajo ostale vitalne dele vašega telesa. operacijah sklepov, ki še vedno povzročajo težave spanju ali pri stoji po daljšem sedenju. Pogosto se pojavi zelo ostra bolečina v predelu sredine pete in tudi vzdolž stopalnega loka, veliko prizadetih jo opiše, kot da bi stopili na steklo. Pri tem smo zelo uspešni z uporabo globokih udarnih valov in globinskega laserja. Veliko pacientov to terapijo zelo pohvali in čutijo takojšnje olajšanje bolečin.

uporabo globinskega laserja, ki takoj umiri vnetje in ga zmanjša ter posledično tudi bolečino. Že po prvi terapiji so bolečine bistveno manjše in gibljivost postane lahkotnejša, kar pacient čuti kot olajšanje in vnovično boljšo zavestno kontrolo nad hrbtenico.

V tem primeru uporabljamo globoke udarne valove, ki zelo uspešno odstranijo kalcinacije v rami in poskrbijo za hitro celjenje poškodovanih struktur.

Bolečine v peti

Bolečine v križu z išiasom ali brez išiasa

Bolečina v peti je tipično močnejša pri prvih korakih zjutraj po

Zanje je značilna jutranja okorelost v spodnjem delu hrbta, ki jo spremlja zmerna do huda bolečina. Ponavadi pacienti potrebujejo veliko časa, da se bolečina zmanjša in se lahko »poravnajo«. Uspešno jo odpravljamo s posebnim celostnim pristopom in

UGODNI POPUSTI!

Notranja vrata

izmera •dostava •montaža

22

Vaš mesečnik

Poškodba ahilove tetive Gre za zelo pogosto poškodbo, ki je največkrat slabo sanirana in povzroča težave, kot je ponavljajoča se bolečina ali vnetje pali zaradi stanja, ki po operaciji nikakor noče biti boljše. S podrobnim pristopom in izkušnjami bomo skupaj prišli do bistva težav in vam omogočili polno gibanje brez bolečin.

še dolgo po dogodku. Pri nas jo uspešno saniramo tako z manualno terapijo kot ostalimi aparaturnimi pristopi.

• izmere in ponudbe • brezplačno svetovanje Informacije na: 041/694 871

Ne posegajte po protibolečinskih zdravilih zato, ker ste hitro obu-

To je samo nekaj primerov, pri katerih smo zelo uspešni, zato ne oklevajte in nas pokličite ter si samo s klicem dopustite možnost za kakovostnejše življenje. Za življenje z izbiro.

Andrej Šilc s.p., Zamostec 31, 1317 Sodražica

naročena objava

Mnogim pacientom smo že pomagali, zakaj ne bi tudi vam? V naši fizioterapiji z vrhunskimi aparaturami in obsežnim znanjem manualne terapije rešujemo bolečine v rami brez ali s kalcinacijo.

št. 88, oktober 2012


Trebnje

Obrtniška ulica 51 07/34 81 480 service

Avto Slak

novo mesto

Kolodvorska ulica 4 07/393 2 999

www.avto-slak.si

Prejemamo naročila za novi golf 7

Emisije CO2: 99–120 g/km. Kombinirana poraba goriva: 3,8–5,2 l/100 km.

Golf. Das auto.

ki traja do V predprodaji, vam nudimo 18. 11. 2012, nost – posebno ugod stem Discover navigacijski si o 199 EUR. Media za sam

Golf že več generacij daje pečat svojemu avtomobilskemu razredu. Nobeno drugo vozilo ni ljudem naredilo dostopnih toliko inovacij. Golf zdaj postavlja nov mejnik.

Zunanjost: brezčasna eleganca.

Notranjost: več prostora za udobje

Novi Golf tudi v sedmi izvedbi ostaja zvest samemu sebi. Značilna silhueta z markantnim C-stebričkom je in bo ostala takšna, kot je. Daljša medosna razdalja, kratki previsi in še preciznejše linije dajejo vozilu novo, brezčasno elegantno dinamiko. Novi Golf je širši in nižji, zaradi česar ne cesti deluje še bolj suvereno.

Naprej premaknjena sprednja prema omogoča še več prostora za potnike, na primer bistveno več prostora za noge pred zadnjimi sedeži. Novo zasnovana sredinska konzola je sedaj usmerjena nekoliko proti vozniku, da zagotavlja optimalno upravljanje.

št. 88, oktober 2012

Novi golf: kot vedno impresiven! Zaradi učinkovitih motornih tehnologij se novi Golf uvršča med najsodobnejša vozila. Vsi njegovi motorji - tako bencinski kot dizelski - prepričajo s kombinacijo maksimalne moči in minimalne porabe.

Inovativni in varčni: dizelski motorji. Motorji TDI s tehnologijo vbrizgavanja goriva preko skupnega voda omogočajo novemu Golfu, da razvije maksimalno moč in dosega minimalno porabo. Motorji TDI so sinonim za varčnost, nizke emisije škodljivih izpušnih plinov, veliko moč in izvrstne vozne zmogljivosti. Poleg tega se ponašajo z izjemno uglajenim tekom. Vaš mesečnik 23


NIT pranje tekstilij, šivanje in druge storitve Dubravka Žunič s.p. Žuniči 3a, 8341 Adlešiči Tel.: 040 376 472

ASTMAT IK in alerg OM ikom prijazno

PRANJE in okolju www.ekonit.si prijazno mokro ČIŠČENJE • merino posteljnine, posteljnih pregrinjal, odej, zaves in dekorov ter lamelnih zaves • uniforme in svečana oblačila • vzdrževanje in barvanje usnja

Odjemna mesta: • Žuniči – sedež podjetja • Podzemelj – trgovina s konfekcijo Irena • Metlika – modni studio Sonia • Črnomelj – vsako soboto na tržnici (od 7. do 11. ure)

Smo ena od treh pralnic v Sloveniji s postopkom mokrega čiščenja – oblačilom, ljudem in okolju prijazni.

Atraktivni brezplačnik Vaš mesečnik Vabi k sodelovanju komunikativne, motivirane in resne

TRŽNIKE/CE,

z izkušnjami v trženju oglasnega prostora Primerni kandidati so zunanji sodelavci z lastnim s.p.-jem ali prek podjemne pogodbe. Kandidatom nudimo vso potrebno podporo. Prijave pošljite na naslov: Televizija Novo mesto d.o.o., Podbevškova 12, 8000 Novo mesto ali na tajnistvo@tv-nm.si do 5. novembra 2012

Kmetijska apoteka in vinski laboratorij Novo mesto, 07/302 31 99 AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

Avtohiša Berus 8000 Novo mesto Podbevškova 1

24

Vaš mesečnik

Telefon: 07 37 19 800 www.avtohisa-berus.si

»» ANALIZA VINA »» usluge vinskega laboratorija: meritve sladkorja, kisline, prostega žvepla »» popravljamo napačen videz in slab okus vina »» čistila, barvila ... »» sredstva za kletarjenje

IZKORISTITE NASVET AGRONOMA Delovni čas: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure št. 88, oktober 2012


MONMETAL Oštir Johannes s.p., Brezina 28, 8250 Brežice tel/fax: 07 496 42 75, gsm: 041 636 585 e-mail: monmetal@siol.net Pridružite se našim zadovoljnim strankam.

voda • plin • ogrevanje • vse vrste toplotnih črpalk • sončni kolektorji • talno, zidno, stropno hlajenje in gretje Vse inštalacije izdelamo na ključ.

N o v o v Š entj erne j u - o p t i k a i n p re g l e d i v i d a QR code

generated

Kotarjeva cesta 8a, Šentjernej (desno od Spara, med cvetličarno Colarič in butikom Stella)

optika.optris@siol.net www.optikaoptris.si

e

e.littleidiot.b

on http://qrcod

Tel.: 05 99 314 77 040 55 20 10

• brezplačni PREGLEDI VIDA ob nakupu korekcijskih očal • SONČNA OČALA - 20% popust • velika izbira OKVIRJEV • KONTAKTNE LEČE IN TEKOČINE

Pričakujemo vas: ponedeljek - petek: 8.30 - 18.00; četrtek: 8.30-19.00; sobota: 8.30-12.00; nedelje/prazniki: ZAPRTO

Občina Straža

Občina Straža zaključuje izgradnjo vodovoda Podgora-Nova Gora. Vrednost investicije je 837.094,99 € brez DDV. Operacijo delno sofi nancira Evropska unija, Evropski sklad za regionalni razvoj v višini 85 % (649.000,00 €). Zgrajeno je 5350 m cevovoda, od tega 2450 m obnovljenega in 2900 m novogradnje. Zgrajen je 100 m3 vodohran Nova Gora. Vodovodni priključki: 69 novih priključkov in 75 obnovljenih priključkov. št. 88, oktober 2012

Vaš mesečnik

25


Avtobusni prevozi Kastigar & Rokast d.o.o. Dobrnič 13, Dobrnič info@kastigar.si www.kastigar.si

V Ljubljano ob nedeljah

Velja za relacijo: Dobrnič Ljubljana in obratno Odhod - Dobrnič(18.45) - Žužemberk(18.57) - Zagradec(19.12) - Krka(19.20) Ljubljana prihod 20.12

Iz Ljubljane ob petkih:

Avtobusna postaja v Ljubljani: Odhod (15.40) - Žužemberk (16.50) - Dobrnič prihod 17.00

05 99 400 95 041 651 548 031 725 515

Novo

Mesečna vozovnica (petek - nedelja) za študente samo 15 €

(Mestna vozovnica Urbana gratis!)

Študenti in dijaki! Na naši spletni strani si lahko natisnete vlogo za mesečno vozovnico, kjer dobite tudi vse potrebne informacije. Želimo vam srečno vožnjo in uspešno šolsko leto.

Dobrnič 13, 8211 Trebnje

Tel: 05 99 400 95 031 725 515

Pon - Sob - 7.00 do 23.00, Nedelja - 7.00 do 22.00

Vabljeni v gostilno Pr'Lubčku • dnevna ponudba malic in nedeljskih kosil, • pizze, • žar ponudba, • sarajevski čevapčiči... Rezervirajte si prednovoletno zabavo! Možne skupine do 50 oseb

e nar, zaupajt Ko gre za de ! nn podjetju Pa Računovodstvo in podjetniško svetovanje Pann d.o.o.

ra^unovodstvo po va[i meri • Za vas lahko opravljamo kompletno vodenje računovodstva, lahko pa nam prepustite v skrb samo določena področja dela. • Zagotavljamo davčno, finančno in splošno podjetniško svetovanje. • Smo visoko specializirani v pridobivanje (evropskih) nepovratnih sredstev. • Dolgoletne izkušnje. • Posebna ponudba za podjetnike začetnike do konca leta!

Največ za vašo varnost! telefon: 07 30 20 000, splet: www.gvs.si 26

Vaš mesečnik

PANN d.o.o., Foersterjeva 10, Novo mesto (bivši Novoteks) RAČUNOVODSTVO: Dana Malnarič (031 647 872) NEPOVRATNA SREDSTVA: Damjan Malnarič (040 504 249) E-MAIL: pann.dooÐsiol.net, www.pann.si

št. 88, oktober 2012


Prijavi popravi Na voljo že več kot 100 pooblaščenih servisov, kjer lahko na enem mestu opravite prijavo in cenitev škode ter popravilo.

Kakor da se nič ni zgodilo

www.triglav.si


95 75

25 5 0

Vas Mesecnik_93 x 42 mm 10. september 2012 11:00:45

Irma Ogorevc

Igor Ogorevc

Limfni sistem - sekundarni ali primarni cirkulatorni sistem v telesu? Limfni sistem je enako ali celo bolj pomemben del telesa kot krvni sistem. S pretokom limfe človeško telo ustvarja energijo. Pravilna količina energije pa je osnovni pogoj za pravilen metabolizem vsega telesa. Z limfnim sistemom se medicina praviloma skoraj ne ukvarja in ga zanemarja. Je sploh mogoče, da medicina ne raziskuje in ne upošteva tekočine, ki jo je nekajkrat več v telesu kot krvi?! Tudi zato je učinkovitost medicinske znanosti na tako poraznem nivoju. Če želimo uspešno pomagati telesu, je treba poznati vse njegove funkcije. Limfni sistem je odgovoren za pravilen pretok vseh telesnih tekočin, tudi krvi. Pri zožitvi ven se limfa pretoči v kri, pri razširitvi ven pa preide nazaj v medcelično tekočino. Zastoj krvi v venah pomeni tudi zastoj limfe, zato je limfa vezana na venozni sistem, torej na sistem, ki je umazan in ga čisti. To pomeni tudi, da limfa teče v nasprotni smeri kot arterijski sistem. Prav zaradi teh fizičnih značilnosti je od limfnega sistema odvisna cirkulacija vsega telesa. Limfol predstavlja vrhunec znanja o delovanju limfe. Limfol je oljna emulzija, ki jo nanašamo na kožo vsega telesa. Limfol je učinkovita pomoč pri ponovnem vzpostavljanju pravilne cirkulacije limfe v vsem telesu. Uporaba Limfol-a zagotavlja pravilen pretok limfe v kri in s tem onemogoča limfne in venozne zastoje. Bolečina pomeni zastoj limfe in ko odpravimo limfni zastoj, odpravimo tudi bolečino. Limfol je učinkovita pomoč pri zmanjšanju bolečin, pri težavah z dihanjem ... Limfol izredno hitro in učinkovito popravlja delovanje in izgled kože. Z uporabo Limfola se v koži ponovno prične ustvarjati elastin, koža se napne, majhne gube izginejo, večje se zmanjšajo. Limfol predstavlja zaradi svojih učinkov nov mejnik in izziv tudi za kozmetično industrijo. Planet Zdravja trgovine in svetovalnice Lokacije in telefoni za obisk in naročilo na osebni posvet pri svetovalcu 28

Vaš mesečnik

Novo Mesto 07 332 50 17 Ljubljana 01 518 76 10 št. 88, oktober 2012


šT. 1 V SLOVEnIJI PRI nAS DOBITE:

nov aparat, lastno servisno mrežo po celotni Sloveniji, v primeru okvare nadomestni aparat, integracijo v vaš poslovni sistem programska orodja za: nadzor nad aparati, nadzor nad porabo, nadzor nad tiskanjem uporabnikov, nadzor nad stroški tiskanja aparate vrhunske kvalitete, pogodbeno garantirane odzivne čase

ZAnESLJIVEGA POSLOVnEGA PARTnERJA

tiskanje skeniranje kopiranje faksiranje optimizacija procesov optimizacija stroškov

mesečni najem že od

19,90 € + ddv že vključenih 300 A4 odtisov na mesec

vaš kontakt:

01 568 05 31 USTVARITE "wIn-wIn" SITUACIJO: Če kdaj, je danes izjemno pomembno, da prevetrimo stroške. Tudi tiste, ki jih podjetja pogosto spregledajo, lahko pa prinesejo največje prihranke. Stroški tiskanja in stroški opreme za tiskanje so pogosto črna luknja. Konica Minolta Slovenija se je na slovenskem trgu uveljavila kot vodilno podjetje pri optimizaciji tiskanja in s tem povezanimi procesi, kar prinese tudi znatne prihranke.

REFERENCE: BANKA SLOVENIJE ŽITO TRIMO PETROL POŠTA SLOVENIJE GOREnJE ETI IZLAKE ALPInA ŽIRI nLB HELIOS MEDVODE nKBM PALOMA VEOLIA

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. Letališka c. 29 1000 Ljubljana - SI tomaz.spendal@konicaminolta.si www.konicaminolta.si 01 568 05 31


v objektivu PTIČJE HIŠICE ZA OBČINSKE PTIČE – Televizijci imajo veliko zamisli in energije. In to vedno znova dokazujejo z različnimi projekti. Dokaz, da sem in tja v ospredje skočijo tudi „neresne“ zgodbe, je skeč, ki so ga posneli v začetku oktobra. Tokrat so se vživeli v županov vsakdan, ko občani k njim ob različnih priložnostih prihajajo z vsakršnimi idejami – tudi zato, da bi z občinskim denarjem gradili ptičje hišice in tako na hitro obogateli. Sodelavci Vašega kanala so skeč ne le poseli, ampak sami tudi odigrali.

ekonomik Peč za centralno ogrevanje na drva, pelete, brikete. Možnost kurjenja tudi na olje ležeči ali pokončni bojler

ekonomik plus

Proizvodnja: • peči za trdo kurjavo (od 20 do 50 kW ali več po naročilu) • peči za olje (od 20 do 35 kW) • peči za centralno ogrevanje (kombinirana peč z dvojnim kuriščem - ekonomik plus) • električne peči za centralno ogrevanje • po naročilu izdelujemo bojlerje, hidroforje (raznih velikosti do 300 l iz črne in nerjaveče pločevine) in hranilnike tople vode od 500 do 2000 litrov ali več.

peč na drva + peč na olje

tel.: 03/546 12 04, gsm: 041/766 526

MAGMA PLUS

Trnovlje, 3000 Celje Obrtna cesta 52

Električna peč

Peči si lahko ogledate v trgovini Termotehnika v Novem mestu 30

Vaš mesečnik

MO Ž A SPO ZNALA MED ŠT U DI JEM - Tea Durmič je na znanstvenem magisteriju na Lund University na Švedskem spoznala svojega izvoljenca Nicka. Od prvega septembra sta srečno poročena, slovesni DA pa se je zgodil v Ameriki. Ob tej priložnosti je čez »lužo« odpotoval tudi njen oče Senad (na fotografiji), dolgoletni sodelavec televizije Vaš kanal, in v družbi stotnije svatov hčerko predal v zakonski jarem. Po vrnitvi domov je dejal, da je bilo na poroki izredno pestro in živahno.

NEKAJ ZA VSAK OKUS – Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice tudi letos pripravlja Podjetniško-obrtni in kmetijski sejem Brežice. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili po razstavnih ulicah: Avenija vina in kulinarike, Moj dom, Poslovne storitve, Turizem in mi, Nekaj lepega zame in Gospodar na kmetiji. Organizatorji tako obljubljajo za vsak okus kaj. Na sejmu, ki bo potekal od 26. do 28. oktobra v novi Športni dvorane Brežice, pričakujejo več kot sto razstavljalcev in več tisoč obiskovalcev.

UČENJE KOČEVARŠČINE - Čeprav kočevarščina ni več živ jezik, pa je zanimanje za njeno učenje veliko. Tako v šoli tujih jezikov iz Novega mesta Yurena pripravljajo brezplačen tečaj za vse tise, ki si želijo govoriti ta jezik. Že v lanskem šolskem letu je v sodelovanju s kočevarskim društvom Peter Kosler iz Ljubljane potekal 80-urni tečaj kočevarščine, skupina pa letos nadaljuje tečaj na drugi stopnji.

št. 88, oktober 2012


NLB Skladi

Malo po malo. Veliko. Postopno varčevanje v NLB skladih je dosegljiv in donosen način, da uresničite svoje načrte za prihodnost. Načrt varčevanja je prilagodljiv vašim ciljem ter primeren za različne namene: pokojninsko varčevanje, otroško varčevanje in plemenitenje prihrankov. Gre za modro odločitev, za katero si boste nekoč hvaležni. Obiščite nas in skupaj bomo poiskali rešitev, ki vam najbolj ustreza.

Varčevalni načrt brez pologa je primeren za vse, ki želite večjo fleksibilnost. Minimalno mesečno vplačilo pri njem znaša 40 evrov. Fleksibilni varčevalni načrt prinaša nižje vstopne stroške. Predvideva začetni polog 500 evrov in minimalna periodična vplačila 40 evrov. Veliki varčevalni načrt je primeren za vse, ki nameravate vplačati 20 tisoč evrov ali več. Tak načrt je najprimernejši za disciplinirane vlagatelje, ki želite varčevati na daljši rok in večje zneske.

www.nlbskladi.si Družba NLB Skladi, upravljanje premoženja, d.o.o. (v nadaljevanju: NLB Skladi), Trg Republike 3, 1000 Ljubljana, upravlja krovni sklad NLB Skladi. Storitve trženja krovnega sklada NLB Skladi izvajata NLB d.d. in Banka Celje d.d. Prospekt krovnega sklada NLB Skladi z vključenimi pravili upravljanja in dokumenti s ključnimi podatki za vlagatelje so vlagateljem v slovenskem jeziku brezplačno dostopni na sedežu družbe NLB Skladi vsak delovni dan med 10. in 12. uro, na pooblaščenih vpisnih mestih NLB in Banke Celje d.d. med njihovim delovnim časom ter na spletni strani www.nlbskladi.si. Krovni sklad družbe NLB Skladi ni bančna storitev in ne prinaša zajamčene ali garantirane donosnosti. Tako naložbe v posamezne podsklade krovnega sklada tudi niso vključene v sistem zajamčenih vlog, ki velja za vloge fizičnih oseb in malih pravnih oseb na transakcijskih računih, hranilnih vlogah, denarnih depozitih in blagajniških zapisih oziroma potrdilih o depozitu, ki se glasijo na ime, zbranih pri bankah in hranilnicah.


Profile for Vaš kanal/Vaš mesečnik

Vaš mesečnik oktober 2012  

Časopis za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino

Vaš mesečnik oktober 2012  

Časopis za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino

Profile for vaskanal
Advertisement