Vaš mesečnik april 2012

Page 1

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izvod - št. 83 - APRIL 2012

»Naše oko« na podelitvi priznanj Mestne občine Novo mesto www.kolpa.si

Metlika – 18. - 20. maj

tel: 041/667-845; 07/33-82-092 e-naslov: cpv-ing@siol.net

TELEVIZIJA

Kobra na novi lokaciji


Cenjen e strank e, obvešč am v Merca o vas, da Sano labor to zapira s r centru Novo mesto voja vra ta. Topl v našo p o vablje rodajal ni no v Ql andiji.

NOVO MESTO, Qlandia center, Otoška cesta 5

t: 07 488 07 84, f: 07 488 07 85, e: mp.novomesto@sanolabor.si Odprto: Pon. - Pet.: 9h - 21h, sobota: 8h - 21h, nedelje: zaprto.

NAJBOLJŠA PODPORA ZDRAVJU Izdajamo in izposojamo pripomočke, ki jih predpiše zdravnik na naročilnico (inkontinenca, stoma, diabetes, terapevtske nogavice, bergle ...). Upokojenci lahko izkoristite 5-odstotni gotovinski popust od 1. do 5. v mesecu.

Kakovost, strokovno svetovanje in tradicija so priporočila za obisk naših prodajaln po Sloveniji. Za ostalo ponudbo poglejte na www.sanolabor.si

2012-04-03_SANOLABOR_oglas-vas-NM_190x131.indd 1

03.04.2012 3:38 PM

AKCIJA !!

2

Vaš mesečnik

št. 83, april 2012


Vsak ima svoj pogled … STAVKA. Rano megleno sredino jutro. Mediji poročajo o današnji stavki javnega sektorja. Mnenja so deljena. Pogledi na varčevalne ukrepe vlade so različni. Odzivi prav tako. Gospodarski in obrtni sektor sta spregledala prej. Ne povsod. A v veliki večini! Ko so vanju upirale strupen pogled iz dneva v dan bolj krizne okoliščine, sta ukrepala. Skrajno premišljeno in marsikje z ostro bolečimi, a nujno potrebnimi rezi, sta drastično snela stara in si nadela nova očala. Z jasnejšo dioptrijo. Za pogled, ki ne boža, a je oster in seže dlje. V zdravo vidno polje, ki še omogoča delo množicam. Delo in zaslužek. Čeravno ne povsod. Pa vendarle.

Piše: Irena Vide

»Skoraj vsakdo bi hotel

Vsak ima svoj pogled … DELO IN ZASLUŽEK. Prvega, predvsem pa slednjega marsikje ni več. A zakaj? Zaradi napačnih potez in pogleda skozi prevelika očala oblastnežev, ki so se ujeli v lastno sivo mreno? Zagotovo tudi. A ne povsem. Ne gre metati vsega v isti koš in izničiti vseh prizadevanj, ki so se sprevrgla v eno samo obsojanje in popolnoma zaobšla Prešernovega Kopitarja. Zaradi lastnega neznanja, stopicanja na mestu, napačnih odločitev, zgolj tuhtanja in čvrstega oklepanja premočne dioptrije, kako so za vse krivi drugi? Tudi. Zaradi vprašanj, na katere so iskali odgovore povsod, le v lastni sredini ne?

spreminjati svet, le malokdo pa je pripravljen spremeniti sebe …« Anthony de Mello

Vsak ima svoj pogled … POLITIKA Ko skozi kritično oko naše novinarske hiše in izkušeno bero let v tem cehu spoznavam politični oder, se spomnim besed meni dragega pisatelja. Anthony de Mello je zapisal vedno znova odkrito dejstvo: »Skoraj vsakdo bi hotel spreminjati svet, le malokdo pa je pripravljen spremeniti sebe …« Kaj pa ti, dragi bralec? Vsak ima svoj pogled ... ŽIVLJENJE Tvoje življenje, naše življenje na tem svetu je eno samo. Spoštujmo in cenimo ga. Predvsem pa spoštujmo drug drugega. Ne glede na pogled … Vzemite v roke »dobre stare modrece,« ki so brez vojne in nasprotovanj skozi zgodovino spreminjali svet. Na bolje … in bodimo/ bodite del njih, na svoj način. Za naš skupni, pa naj bo gospodarski, kulturni, športni … ali javni jutri.

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o. Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 83 - april 2012

»Naše oko« na podelitvi priznanj Mestne občine Novo mesto

Odgovorna urednica: Irena Vide Glavni urednik: Slobodan Jovič

www.kolpa.si

Uredniški odbor: Mojca Kren, Marko Mesojedec, Vesna Lakner Sofrić, Petra Prijanovič

Metlika – 18. - 20. maj

tel: 041/667-845; 07/33-82-092 e-naslov: cpv-ing@siol.net

TELEVIZIJA

Kobra na novi lokaciji

Lektoriranje: Irena Potočar Papež (Oglasov v uredništvu ne lektoriramo.)

Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mesto Telefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870 www.vaskanal.com Marketing in oglaševanje: tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877 e-mail: marketing@tv-nm.si

Oblikovanje in grafična priprava: Fotografika, Boštjan Colarič, s. p. e-mail: grafika@tv-nm.si Tisk: Delo-TČR, d. d., Ljubljana Distribucija: Pošta Slovenije, d. o. o. Št. vpisa v razvid medijev: 803 Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter oglasov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

Foto: Foto Asja št. 83, april 2012

Vaš mesečnik

3


Krkine delnice na Varšavski borzi

Edina prava pot za razvoj podeželja je vlaganje v turizem, so se strinjali sogovorniki na novinarski konferenci Regionalne razvojne agencije Posavje v Gadovi peči. V brežiški občini tako svoj razvoj

Novomeški farmacevt od 11. aprila z vsemi navadnimi delnicami trguje na Varšavski borzi. Delnice Krke bodo sicer tudi v prihodnje kotirale

Zaustavitev elektrarne opirajo prav na turizem. Pri tem veliko pričakujejo predvsem od zelenega, športno-rekreativnega in zdraviliškega turizma, je izpostavil župan Ivan Molan in dodal, da si s posebnimi projekti čezmejnega sodelovanja prihodnje leto obetajo 300 tisočakov evropskega denarja. Na dogodku sta sodelovala tudi predsednik Sveta regije Posavje Franjo Debelak in predsednik Vinogradniško- turističnega društva Gadova peč Ivan Urbanč (na fotografiji) . Ž. Z.

V Nuklearni elektrarni Krško so 14. aprila ob 2. uri zjutraj izključili elektrarno iz elektroenergetskega omrežja. Remont bo okvirno trajal 40 dni. V tem času bodo zamenjali gorivo, opravili preventivne preglede in vzdrževalne posege, posodobili sisteme in opreme ter izvedli 30 novih tehnoloških rešitev, sta na novinarski konferenci izpostavila predsednik uprave Stane Rožman in tehnični direktor Predrag Širola. V nuklearki je sicer 600 zaposlenih, med remontom pa se jim je pridružilo še 1500 delavcev. Ž. Z.

Ste zamudili vašo najljubšo oddajo? Najdete jo na

www.vaskanal.com

NLB Stanovanjski kredit

na Ljubljanski borzi, cilj vzporedne kotacije pa je uvesti čim bolj prepoznavno trgovalno platformo za podporo trgovanju z delnicami družbe ter privabljanje zainteresiranih mednarodnih in poljskih vlagateljev. »Kot eno vodilnih podjetij v svetovni generični farmacevtski industriji smo veseli, da smo naredili ta strateško pomemben korak. Čeprav bo za izboljšanje likvidnosti trgovanja lahko potreben čas, verjamemo, da bo kotacija na Varšavski borzi povečala našo bazo delničarjev in izboljšala Krkino fleksibilnost na kapitalskih trgih,« je ob tem pojasnil Jože Colarič, predsednik Uprave in generalni direktor novomeške Krke.

Nekatera doživetja so nepozabna. Začnejo se v pravi banki s kreditom za nakup stanovanja - z nespremenljivo, spremenljivo ali kombinirano obrestno mero.

NLB d.d., Trg republike 2, 1000 Ljubljana

obzornik

Vlaganje v turizem

Vaša mesečna obveznost je lahko celotno obdobje odplačevanja kredita nespremenjena, če se odločite za kredit z nespremenljivo obrestno mero, ki ga lahko odplačujete tudi do 30 let. Možnosti pri najemu kredita je veliko. Posvetujte se s svetovalcem za osebne finance v NLB Poslovalnicah.

www.stanovanjskikredit.si

4

Vaš mesečnik

Kontaktni center: 01 477 20 00 št. 83, april 2012


Sekcija managerk pri Združenju Manager, ki povezuje približno 220 članic, že od leta 1991 podeljuje priznanje Managerkam prijazno podjetje leta, pred letom 2003 sicer pod imenom Ženskam prijazno podjetje. Z njim želijo spodbujati in podpirati predstavnice nežnejšega spola, ki obvladujejo vodilne in vodstvene položaje v podjetjih, je poudarila Sonja Gole, predsednica sekcije managerk. Letos je sedemčlanska komisija odločila, da gre priznanje družbi Bisnode. Prevzela ga je generalna direktorica podjetja Maria Anselmi v spremstvu članic vodstvene ekipe: Manuele Dabo, Vesne Mrazič in Mirele Kurt. Bisnode, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije, ki je del mednarodne skupine Bisnode AB, največjega evropskega ponudnika poslovnih in bonitetnih informacij iz Stockholma, je vseskozi rasel. V

foto: www.gvin.com

Ljubljana - Člani Združenja Manager so na aprilskem srečanju v prostorih gospodarske zbornice Slovenije vnovič izvolili Dejana Turka za predsednika združenja. V sklopu srečanja so podelili tudi priznanje Managerkam prijazno podjetje, ki je tokrat pripadlo družbi Bisnode iz Ljubljane. Prireditev je s svojim vložkom zaznamovala tudi naša televizija, saj je za nagrajeno podjetje posnela promocijski film.

Pokličite: 041/683-929

pvc ograje za dvorišča in vrtove, za balkone, terase ter stopnišča

zadnjih 8. letih je izjemno uspešen, strank ima namreč 15-krat več kot na začetku. Na vodstvenih položajih ima kar 67 odstotkov žensk. Podjetje je lani prejelo prestižno priznanje ‚Družba leta‘ kot podjetje z najbolj uspešno prodajno zgodbo v konkurenci 64-ih podjetij v Skupini Bisnode. Če so zgodbo začeli z 11. ljudmi, jih je danes že 120, je poudarila Maria Anselm. Sicer pa si tudi v Združenju Manager, v kate-

rem je med 1.100 člani dobrih 25 odstotkov žensk, prizadevajo povečati delež menedžerk v vodstvih podjetij, in sicer na vsaj 30 odstotkov, je poudaril Dejan Turk. V svojem nagovoru je kot cilj delovanja postavil uresničitev Zaveze za boljšo prihodnost Slovenije prek uspešnega in etičnega dela menedžerjev na eni ter sodelovanja z vlado in drugimi deležniki na drugi strani.

Vesna Lakner Sofrić

T: 07 33 26 361 M: 041 445 595 E: mihaban@mejnik.si www.mejnik.si

Miha Ban, geodetske meritve, d.o.o. Pod Trško goro 10, Novo mesto

»» svetovanje s področja geodetske dejavnosti »» izdelava geodetskih načrtov »» ureditev in izravnava meje »» parcelacije »» izvedba postopkov za pridobitev hišne številke »» sprememba katastrske kulture »» vpis objektov v uradne evidence »» zakoličbe objektov leskovplast Tomaž Škrlec s.p., Cesta ob barju 40, Škofljica Kontakti: gsm 041/683-929, tel 01/36 63 506 E-mail: leskovplast@siol.net, www.leskovplast.si

št. 83, april 2012

Vaš mesečnik

5

obzornik

Novo staro vodstvo Združenja manager


obzornik

Občinska proslava MO Novo mesto

Naziv častnega občana Marjanu Ivanu Moškonu Novo mesto je mladenič, ki je pred kratkim dopolnil 647 let. 7. aprila leta 1365 je vojvoda Rudolf IV. Habsburški ustanovil Novo mesto in tega pomembnega mejnika v zgodovini dolenjske prestolnice se vsakoletno spominjajo s podelitvijo občinskih nagrad in priznanj tistim občanom, ki so s svojimi dejanji tako ali drugačne soustvarjali zgodbo mesta.

Najprestižnejši naziv, naziv častnega občana, je šel letos v roke Marjanu Ivanu Moškonu, novinarju, publicistu in »očetu« televizije Vaš kanal. Nagrade Mestne občine Novo mesto so bile tokrat tri, prva je šla v roke tistemu slokemu visokemu možaku z očali, ki se je odlo-

čil pripeljati rock na Otočec, Franciju Keku, prav tako jo je prejel možak, ki je v svoji športni karieri prekolesaril več kilometrov, kot jih povprečni človek prevozi z avtomobilom in bil pri tem tudi neverjetno uspešen, Gorazd Štangelj, nagrado pa je prejel tudi vedno nasme-

Podelitev nagrad in priznanj Mestne občine Novo mesto – posnetek prireditve – si oglejte na Vašem kanalu, v nedeljo, 22. aprila, ob 20. uri. jani šolnik »par excellence,« ravnatelj novomeške ekonomske šole Jože Zupančič. Trdinovo nagrado, ki jo podeljujejo za dosežke na področju kulture, sta prejela mlada vzhajajoča režiserska zvezda, ki sliši na ime Žiga Virc, in rokodelec in kipar Matjaž Matko, ki neumor-

no ustvarja na novomeškem Bregu in je pri tem neizmerno uspešen. Ne nazadnje pa je občinski grb prejel Matija Zamida, dolgoletni prizadevni predsednik Krajevne skupnosti Uršna sela.

Jure Marolt, foto: Foto Asja

Marjan Ivan Moškon, častni občan Mestne občine Novo mesto

Marjan Ivan Moškon je po študiju svoje poslanstvo videl na Televiziji Ljubljana, kjer se je preizkusil kot snemalec in kamerman. Svoj novinarski posluh je kasneje razvijal na Dolenjskem listu, kjer je s svojim inovativnim pristopom utrjeval pot mnogim za njim. Vendar ga to še ni povsem zadovoljilo. Počasi, a vztrajno je ustanovil svojo televizijo, našo televizijo, vašo televizijo. Vaš kanal je pod njegovim budnim očesom začel oddajati leta 1990, kar seveda, vsemu navkljub, uspešno počne tudi danes. Kaj pa danes počne naš častni občan? Zaradi svoje boljše polovice je zaljubljen v glasbo, tisto folklorno. Njegov ustvarjalni opus je prebogat, da bi ga le pusto naštevali. Pomen njegove zapuščine pa je dovolj zgovoren sam po sebi. Vsakič, ko boste preklopili na Vaš kanal, boste simbolično preklopili tudi na letošnjega častnega občana, Marjana Ivana Moškona.

LOKAR RADO s.p.

dobava in montaža toplotnih črpalk • inštaliranje vodovodnih in plinskih napeljav • toplotne oz. centralne inštalacije in vzdrževanje • inštalacije talnega ogrevanja • diamantno vrtanje • čiščenje hišnih in večjih kanalizacij

Avto Velkavrh d.o.o., Prečna 91, 8000 Novo mesto, Tel.: 07 334 85 10 6

Oglas_VELKAVRH_210x148.indd 1

Vaš mesečnik

3/7/12 2:20:24 PM

Dolnja Prekopa 20, 8311 Kostanjevica na Krki tel.: 07/49 87 310 gsm: 041 630 456 e-mail: instalacije.lokar@volja.net

št. 83, april 2012


obzornik

Družabni utrinki ob občinskem prazniku

Vesna Dular, večno optimistična in vedro razpoložena direktorica Kulturnega centa Janeza Trdine, z možem Dušanom.

Ponosen na priznanje, ki ga je prejel oče Marjan Moškon, je bil tudi sin Jure, ki je svoje znanje in izkušnje z Vašega kanala ponesel v prestolnico in filmske zamahe izbrusil v Pragi. Na sliki s prikupnima hčerko in življenjsko sopotnico.

Dušan Pezelj, ki danes namesto dolgoletne prijateljice, (težke) televizijske kamere, spretno suče (veliko lažji) namiznoteniški lopar in svoje izkušnje podaja mladim talentom, je star televizijski maček, saj je na Vašem kanalu od vsega začetka. Kamera se mu sicer ni zamerila, čeprav je imela v tistih časih tista prava in profesionalna precej večji upor na ramenih kot današnja, a so leta vestnega terenskega dela pustila pečat in moral se je posloviti od nje. A ne v celoti, saj budno nadzira prav vsak kader, ki ga skozi montažo premišljeno umešča v Dolenjski obzornik, Kmetijske razglede in druge prispevke na Vašem kanalu. Na sliki z družinsko prijateljico Duško Verbič in ženo Silvo, vodjo kadrovske službe v Splošni bolnici Novo mesto.

Oče dobitnika Trdinove nagrade Mestne občine Novo mesto Andrej Virc, direktor Studia Virc, praktično nikamor ne gre brez fotoaparata. Tokrat je poleg znanih obrazov v objektiv ponosno lovil sinove trenutke, vesel še enega njegovega priznanja. Na sliki Andrej, hči Eva, sin Žiga in žena Karmen. št. 83, april 2012

Jirži Volt - med prijatelji Jirka, z ženo in hčerko Karin, ki se v mojstrstvu z rumeno žogico na rdečem pesku očku približuje z velikimi koraki... Jirka že skoraj poldrugo desetletje vodi teniški klub PORTOVALD in bedi nad novomeškim tenisom. Poznamo ga predvsem kot vztrajnega, marljivega in nadvse uspešnega vaditelja ter trenerja otrok in mladine, seveda pa je svoje široko znanje in bogate izkušnje pripravljen deliti tudi z odraslimi tenisači. Je odličen organizator številnih teniških turnirjev in prireditev, povezanih z ˝belim športom˝. Poleg tega, da je Jiri predan športu, predvsem tenisu, pa je tudi svetnik v novomeškem občinskem svetu.

Ravnatelj Ekonomske šole v Novem mestu Jože Zupančič se je po podelitvi skupaj z ženo Majdo zamislil … le kam sta se zazrla in o čem sta razmišljala? Njen pogled je precej iskriv, njegov pa tokrat ne tako strog kot morda v šolski ustanovi, pač pa se zdi skozi očala nagrajenega »šolnika« rahlo zanesen in prefinjeno dopadljiv. Prijatelj Matjaž Verbič pa se le hudomušno nasmiha. Vaš mesečnik

7


obzornik NASMEH POMLADI

Franci Kek z mamo Francko.

Zdi se, kot da gre za povabilo v Trdinov bar. Takole smo namreč nagovorili direktorja Občinske uprave MONM Boruta Novaka, da je za trenutek postal pred fotoobjektivom s stanovsko kolegico Zlato Ibrahimpašić iz Bihača.

Prešerno voljo so združili direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj, vodja novomeške izpostave JSKD Bojan Bencik, Karmen Šušteršič z Agencije za šport in nagrajenec Jože Zupančič

Direktor Občinske uprave MONM Borut Novak in Albin Muslić, župan Bihaća, pri resnem službenem pogovoru.

Rafko Križman, predsednik komisije za podelitev nagrad, in dr. Boris Bukovec, dekan Fakultete za organizacijske študije Novo mesto s soprogo.

Belo-rdeče

Vodja strežbe Štefica Dežmar pa je, kot se za velikonočno soboto spodobi, z vedrim nasmehom rezala slastno šunko.

Jih je združilo. Vince, kakopak. In še nekaj, kar pa je očem skrito, saj se je za našim hrbtom, pardon, kamero in fotoaparatom dogajajo marsikaj zanimivega … in prav tja seže pogled peterice. »Francoska Slovenka« Valerie Christiane Breistroff Štih, ki je za nagrajence oblikovala in izdelala posebne situle iz stekla, z možem Matjažem. Irena Potočar Papež, vodja Kabineta župana, ki je bila na letošnji slovesnosti ob občinskem prazniku tudi v vlogi voditeljice, z možem Matjažem in hčerko Satin, ki že uspešno stopa po njenih stopinjah.

8

Vaš mesečnik

Srečali so se Prijatelji, športniki in stari znanci. Vsi uspešni. Vsak na svojem koncu. Franci Beg, svetnik v mestnem svetu s soprogo, in Darja Plantan, vodja urada za davke Mestne občine Novo mesto s soprogom. št. 83, april 2012


obzornik Znan in simpatičen Novomeščan Robert Kokol zna v svoje fotografsko oko ujeti marsikaj, kar je vredno pozornosti, a bi sicer ostalo neopaženo, sicer pa zvesto prisega na najboljši foto studio v mestu, to je Foto Asjo, kjer je tudi zaposlen. Tokrat smo ga ujeli v naš objektiv z Ireno Potočar Papež. Foto-ljubko, kajne?

KAJ IMAJO SKUPNEGA? Kozarec cvička. Veder nasmeh. Iskriv pogled. Trije vidne, že malce modrostne, a še vedno ponosne moške brke, štirje mušketirji pa nekaj skrivajo ali pa iščejo globoko v žepu. Poznavalci take poze pravijo, da gre zgolj za sodobno modno muho … Kakor koli že, zagotovo je spontana in ne priučena za javno nastopanje (kar pa ne pomeni, da tudi tam ni uveljavljena). Toda, če pogled seže malce dlje v zgodovino, imajo prav ti vrli fantje toliko skupnega, da bi, če bi vsak od teh odličnih piscev namesto o drugih napisal 15 listov o njihovih skupnih pustolovščinah v medijskih vodah in vseh tistih, povezanih z njimi, da bi se knjiga brala napeto in bolj kot vse. A le pod enim pogojem, da se dela lotijo takoj, da bodo hudomušno iskreni do potankosti. Zakaj pa ne? Načrt se nahaja pri piscu teh vrstic, ki tudi piše … zgodovino. Izziv za Duleta, Matjaža, Marjana, Francija in Igorja, ki imajo vsi še nekaj najbolj skupnega. To je Vaš kanal. Televizijo, ki jo imajo še danes radi. Vsak na svoj način so še danes del nje in njene zgodovine. Fantje, ste torej za nov izziv? Za lažji začetek naj bo delovni naslov Knjiga, ki izziva ... Vaš kanal pride na predstavitev in vas ob izidu povabi na okroglo mizo … točno ob letu osorej. Se vidimo?

»Družinski županski nasmeh,« župan Muhič s soprogo Amalijo.

Mladi Siniša Dežmar je med gosti spretno krmaril s pristno dolenjsko kapljico.

»TRIO VAŠ KANAL«

Oba nagrajenca Matjaž Matko in Gorazd Štangelj sta se zatopila v resen pogovor. št. 83, april 2012

Kamera 1, kamera 2 ... Mario in Jernej sta zakrivila svetlo podobo »čarobnega« dogajanja v dvorani KC Janeza Trdine, izvrstni novinar Jure, ki so mu dekleta nadela naziv medijski maneken, pa je sokriv za celo bero televizijskih izjav in utrinkov, ki jih je skozi izbrano vezno besedo v montažno izvedbo zaupal Jerneju, ki je sukal kamero 2. Je pa res, da je »trio« popoln šele tedaj, ko se pod njihovo skupinsko zgodbo odgovorno podpišejo še odgovorna dekleta in jih režijska tipka skozi tehnični nadzor ponese v eter. Fantje, tudi zaradi vas bo odmev praznika na občinski in velikonočni praznični dan postavljen na ogled, kot se za tak praznik spodobi, in ostal trajno zapisan, še eden izmed mnogih. Ups. Obljubil pa je ta »Trio Vaš kanal,« da če prej ne, v novoletni oddaji zagotovo postreže z nekaj prisrčnimi posnetki z dogodka, ki pa do tedaj ostajajo v t. i. »decembrskem bunkerju.« Brez skrbi, vse pride na plan in december bo tu kot bi mignil.

»Garderobni trio« Ta je skrbel, da gostom v dvorani ne bo vroče in da jih ne bo zeblo, ko so se v poznem in hladnem večeru odpravljali proti domu … Ali kamor koli že. Vaš mesečnik

9


Nova modna trgovina na Glavnem trgu

Afrodizijak za ženske - Piperina V Novem mestu so na Rozmanovi ulici 8 pred velikonočnimi prazniki odprli novo trgovino. Njena lastnica je Renata Mikec, še do nedavnega znan radijski obraz in dolgoletna odgovorna urednica Radia Krka. Poimenovala jo je Piperina in še enkrat dokazala svojo izvirnost. Gre namreč za zveneče ime, ki v sebi skriva poseben pomen. Kot pravi Mikčeva, je izpeljanka iz besede »piperin«, ki je alkaloid črnega podolgovatega popra, sicer naraven antibiotik, ki preprečuje vse vrste okužb, je pa tudi afrodizijak za ženske. Prav to naj bi bila moda, saj nas – predvsem ženske – novi kosi v naših garderobah pogosto spravijo v dobro razpoloženje. V Piperini bodo dekleta in žene našle od kavbojk do majčk, od bombažnih sakojev in hlač po zadnji modi do nekoliko drznejše ponudbe višjega cenovnega razreda italijanskih blagovnih znamk Grazia Pi, Agatha Lu in

Ponudba Piperine je izključno italijanska, barvno izjemno živahna, materiali in kroji pa po zadnjih modnih zapovedih. Kot je povedala Mikčeva, sta tokratni pomladno-poletni barvi kraljevo modra in smaragdno zelena, med italijansko modno osveščeno mladino pa bo letošnje poletje fluorescentno – rumeno, roza, zeleno. Za elegantne ženske bodo

Piperina je odprta vsak dan od 8. do 19., ob sobotah pa od 9. do 13. ure.

Bernarda Žarn, Renata Mikec in Erika Laporta iz Trsta

Bernagozzi. Zanimivo je, da imajo v izjemno lepo opremljeni trgovini svoj kotiček tudi športno-elegantni moški, nekaj malega pa je na voljo za deklice od enega leta starosti naprej – zlasti za posebne priložnosti. Piperina je znana po butični prodaji tekstila, pasov, torbic, čevljev in nakita, kar pomeni, da je na voljo le ena številka modela.

še vedno »in« tradicionalna bež ter bela in črna. Ker moda že leta ne pozna omejitev, je tudi tokrat veliko drznosti – od izjemno kratkih kril, ležernih ali pa povsem prilegajočih hlač, do veliko razkritih delčkov telesa, golih ramen, hrbtov ... Jeans je

svetle barve, še vedno potrgan, bogat z bleščicami, še vedno so modne »turške« hlače, ki veliko skrijejo, ali pa izjemno izzivalne kratke hlače, ki čim več pokažejo. Torej strogih modnih zapovedi že leta ni več, meje se brišejo, pomembna je le domišljija tako pri krojih kot navsezadnje pri barvah in tkaninah. Renata je prepričana, da v Piperini lahko vsak najde ka-

kšen kos zase. Resda je trgovina nekoliko drugačna, a prav v tem je čar njene ponudbe. Tisti, ki so bili na odprtju, so nad podobo in vsebino trgovine očarani.

Foto: Foto Asja

Prijetno sproščen uvodni večer je bil začinjen z dobro glasbo Irene Tratnik Dosso in pianista Blaža Jurjevčiča iz Big banda RTV SLO, pa tudi z odlično ponudbo novomeškega kulinaričnega umetnika Damjana Finka z ekipo.

10

Vaš mesečnik

št. 83, april 2012


Šolski center Novo mesto Višja strokovna šola Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto Playy

Playy

Playy

strokovni naslov: diplomirani/-a inženir/-ka strojništva

Playy

KOZMETIKA

ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH

Vpis v izredno izobraževanje

Predhodni vpis v izobraževanje za šolsko leto 2010/2011 odraslih za šolsko leto 2012/2013 Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru Programi poklicno tehniškega in srednjega strokovnega izobraževanja: Strojni tehnik, avtoservisni tehnik, elektrotehnik, tehnik raèunalništva, gradbeni tehnik, lesarski tehnik, zdravstvena nega, logistièni tehnik, predšolska vzgoja, kemijski tehnik, farmacevtski tehnik, kozmetièni tehnik, tehnik mehatronike.

Programi srednjega poklicnega Prekvalifikacije: ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH izobraževanja:

Vpis v izredno izobraževanje

Avtokaroserist, razliènih poklicev za šolsko leto Iz 2010/2011 avtoserviser, v vse navedene Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru inštalater strojnih inštalacij, programe Programi klepar krovec, Programi poklicno tehniškega in srednjega poklicnega Prekvalifikacije: srednjega strokovnega mehatronik operater, izobraževanja: izobraževanja: oblikovalec kovin-orodjar, Vse informacije, priznavanje predhodne bolnièar -negovalec, Strojni tehnik, Avtokaroserist, razliènih poklicev izobrazbe, ocenoIz trajanja izobraževanja in avtoservisni tehnik, avtoserviser, v vse navedene elektrikar, elektrotehnik, stroškov dobite na tel.št. (07) 39 32 202, inštalater strojnih inštalacij, programe raèunalnikar, tehnik raèunalništva, klepar krovec, GSM (031) 396-340, še bolje pa osebno na gradbeni tehnik, mehatronik operater, zidar, Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO lesarski tehnik, oblikovalec kovin-orodjar, Vse informacije, priznavanje predhodne tesar, zdravstvena nega, bolnièarvsak -negovalec, delovni dan odizobrazbe, 9.00 do 17.00. oceno trajanja izobraževanja in logistiènikeramiènih tehnik, elektrikar, (07) 39 32 202, stroškov tudi dobitena na tel.št. peèar-polagalec Kontaktirate nas lahko elektronski predšolska vzgoja, raèunalnikar, GSM (031) 396-340, še bolje pa osebno na oblog, kemijski tehnik, zidar, naslov zlatko.zepan@guest.arnes.si Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO farmacevtski tehnik, tesar, vsak delovni dan od 9.00 do 17.00. mizar kozmetièni tehnik, peèar-polagalec keramiènih tehnik mehatronike.

št. 83, april 2012

Pripravili vam bomo priznavanje, izračunali stroške izobraževanja, vam zagotovili prostor v izbranem programu, ter vas obvestili na dom o podrobnostih vpisa, ki bo predvidoma 12.9.2012, ob 17. uri.

oblog, mizar

Kontaktirate nas lahko tudi na elektronski naslov zlatko.zepan@guest.arnes.si

Vaš mesečnik

11


UGODNA POSOJILA ZA PODJETNIKE v letu 2012 RAZVOJNI CENTER Novo mesto d.o.o. razpisuje posojila po ugodni obrestni meri z možnostjo pridobitve tudi garancije, in sicer: Razpis dolgoročnih posojil in garancij GSD za leto 2012 Predmet razpisa so dolgoročna posojila, namenjena za materialne in nematerialne investicije ter financiranje obratnih sredstev, po ugodni obrestni meri z možnostjo pridobitve garancije za odobreno posojilo. Na razpis se lahko prijavijo mala podjetja, samostojni podjetniki in fizične osebe z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji iz regije JV Slovenija. Razpis dolgoročnih posojil in garancij GSD2 – dodatna sredstva za belokranjsko in kočevsko subregijo za leto 2012 Predmet razpisa so dolgoročna posojila, namenjena za začetne materialne in nematerialne investicije, po ugodni obrestni meri z možnostjo pridobitve tudi garancije za odobreno posojilo. Na razpis se lahko prijavijo mala podjetja in samostojni podjetniki iz občin Črnomelj, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika in Semič. Razpis posojil za nova delovna mesta in obratna sredstva za leto 2012 Predmet razpisa so gotovinska posojila po ugodni obrestni meri z možnostjo pridobitve garancije za odobreno posojilo. Na razpis se lahko prijavijo osebe, ki so realizirale samozaposlitev od 1.1.2011 dalje, mala podjetja oz. samostojni podjetniki in fizične osebe z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, ki so zaposlili novo osebo od 1.1.2012 dalje ter posojilojemalci, ki so v letu 2012 prejeli investicijsko posojilo iz GSD za nakup tehnološke opreme ali ekološkega tovornega vozila. Razpisi so odprti do porabe sredstev oz. do objave o zaprtju. Informacije: Razvojni center Novo mesto d.o.o., Ljubljanska c. 26, 8000 Novo mesto, Polona Kovač-Brulc, tel. 07/ 33 72 987 ali www.rc-nm.si in Razvojni center Kočevje Ribnica d.o.o., Trata XIV 6a, 1330 Kočevje, kontaktna oseba Mašenjka Hvala, tel. 01 89 50 610. Vljudno vabljeni k oddaji vlog!

12

Vaš mesečnik

Voda najpomembnejša dobrina Pijemo kakovostno vodo? Ali nas mora skrbeti za vodo? Je boljša voda iz pipe ali iz plastenke? To je le nekaj vprašanj, na katera sta v oddaji PRAVI KLJUČI, ki jo je vodila Irena Vide, odgovore iskala Istok Zorko, vodja sektorja vodooskrbe na Komunali Novo mesto, in prof. dr. Dušan Plut, ekolog, geograf in profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Voda je zelo pomemben vir našega življenja, v današnjem času tudi zaradi tega, ker nas čedalje bolj spremlja suša. V Sloveniji je sicer dvakrat več padavin, kot je svetovno povprečje, a je na drugi strani odtok vode večji, predvsem se je povečalo izhlapevanje vode, je opozoril

Plut. Kljub temu pa je naša voda kakovostna, zato je tudi večini ljudi okusnejša voda iz pipe kot voda iz plastenk. Med nacionalnimi strateškimi dobrinami so po Plutovih navedbah na prvem mestu vodni viri, na drugem les, na tretjem pa obnovljivi viri energije. Prav zaradi svoje pomembnosti je voda javna dobrina, kakovostna voda pa bo največja zapuščina našim zanamcem, je prepričan Plut. Bo pa voda v prihodnje skoraj zagotovo dražja, je pristavil Zorko.

DANA prihaja na trg z novo plastenko V podjetju Dana skrb za okolje igra vse pomembnejšo vlogo, zato smo pri oblikovanju nove plastenke iskali rešitve v smeri lažje tovrstne embalaže. Lažja plastenka pomeni manj odpadne plastike in s tem nižjo obremenjenost okolja. Pla-

stenke ostajajo narejene iz PET materiala, ki je primeren za 100-odstotno reciklažo. Prednost lažje plastenke je tudi v nižjih logističnih stroških pri nabavi surovin, v manjši porabi električne in toplotne energije na enoto izdelka. Nove dimenzije plastenke omogočajo optimalnejše zlaganje na evro palete. Vodilo pri oblikovanju je bila inovativna zasnova videza plastenke, s katerim smo sledili novim trendom. Plastenka je sodobnega videza in prijetna za uporabo. V letu 2012 bomo na trg ponudili v novi 0,5 L in 1,5 L plastenki Dana naravno mineralno vodo, vode s sokom in novo kategorijo funkcionalnih voda. Z novo plastenko želimo obeležiti tudi 60-letnico podjetja Dana.

št. 83, april 2012


V hotelski restavraciji Greste na dopust? Prvomajski prazniki, kot jih imenujemo, so čudovita priložnost za kratek »pobeg« iz domačega, znanega okolja. Mnogi jih preživijo dopustniško. Zato tokrat nekaj namigov, kako se obnašamo v hotelski restavraciji oziroma jedilnici. Hotelska pravila veljajo za vse goste in vsi bi se jih morali držati. To, da imamo majhne otroke, da smo prvič v hotelu ali izgovor »saj smo veliko plačali« itd., niso opravičljivi izgovori. Prav v hotelski restavraciji oziroma jedilnici je tovrstnih zadreg in nerodnosti zelo veliko. 1. Res je gost vedno »car«, a to še ne pomeni, da si ne zasluži spoštljivega odnosa. Zato osebje (natakarje, kuharje, receptorje in ostale) vedno vikamo in smo nasploh vljudni. 2. Podatek, kdaj so posamezni obroki, je zelo pomemben. Za to predvidenega časa se moramo seveda natančno držati. Pri tem je neprijetno, če smo pred restavracijo 15 minut prej in stojimo pred vrati, naši otroci pa vreščijo in norijo. Prav tako ni vljudno, da pridemo v restavracijo zadnjih 5 minut. Potem pa se morda še razburjamo, ker izbira hrane ni več velika. 3. Ko gremo v jedilnico oziroma restavracijo prvič, se ustavimo pri osebju, ki stoji pri vratih. Tako nas bodo usmerili proti prosti ali celo za nas rezervirani mizi. 4. Čeprav je npr. obrok (kosilo, večerja) samopostrežen, to ne pomeni, da si naložimo na krožnik velike količine hrane, potem pa je ne pojemo, a gremo vseeno po še eno, še eno in še eno jed … Do hrane se obnašamo spoštljivo. Nanesemo si toliko, kolikor menimo, da je bomo pojedli. Če jedi ne št. 83, april 2012

knjigovodstvo.jordan@siol.net

Jordan Gorazd s.p., Cesta oktobrskih žrtev 65 8310 Šentjernej

Piše: Irena Potočar Papež

poznamo, a jo želimo poskusiti, si je naložimo malo in jo gremo po potrebi še iskat. 5. V jedilnici nismo preglasni in se med obrokom ne oziramo naokoli.

T: 07/39 35 422 M: 041 274 231 E-pošta: info@integral-voznik.si Ljubljanska cesta 26 8000 Novo mesto

www.integral-voznik.si

IZJEMNO VOZILO ZA VEČJE SKUPINE

M.A.N Lion's Regio 64 sedežev

6. Majhnih otrok ne puščamo samih in jim tudi ne dovolimo, da se sprehajajo ali tekajo med mizami. 7. Pri bifeju s hrano (če je samopostrežni način) se premikamo hitro. To pomeni, da ne stojimo pred eno hrano predolgo in razmišljamo , ali bi si jo naložili ali ne. V vrsto se tudi ne vrivamo, čeprav bi morda vzeli le jed, ki je na sredini vrste gostov oziroma samopostrežne mize. Če je do tam vrsta, to upoštevamo.

07/308 14 54 041/34 44 30

udoben turistični avtobus

Naš vozni park smo posodobili z udobnim turističnim avtobusom Mercedes. Vozilo ima 51+2 sedeža ter vso opremo: hladilnik, video, CD, DVD, ABS, ASR ter zelo udobne sedeže z LUXLINE oblazinjenjem.

• izleti in potovanja za skupine • zaključni izleti • sindikalni izleti • prevozi s turističnimi avtobusi Krovstvo in stavbo kleparstvo Jože Kramaršič s.p. Sela pri Dolenjskih Toplicah 1 8350 Dolenjske Toplice Pokličite:

8. V jedilnico ne vstopamo v kopalnem plašču, bosi, v kopalkah … 9. V jedilnico ne nosimo svoje hrane (razen izjemoma, če imamo za to tehten razlog, a o tem osebje pred vrati obvestimo). 10. Iz jedilnice ne odnašamo hrane in pijače. Prepogosto vidimo goste, ki npr. ob zajtrku odnašajo hrano (rogljičke, sadje, sendviče …) iz restavracije, da imajo tako še en brezplačni kasnejši obrok. Želim vam prijetne praznične dni. Naužijte se vsega tistega, česar vam primanjkuje v delovnih dneh; pa naj bo to sonce, ljubezen, toplina, druženje, šport, lenarjenje, branje, klepetanje, spanje … ali pa vsakega po malem.

Tel.: 07 30 65 423

041/647 465

KROVSTVO

• pokrivanje s kritinami priznanih proizvajalcev (tudi s črno kritino) • izdelavo fičar • vgradnjo strešnih oken proizvajalcev Velux in Roto • strojno barvanje opaža • postavitev sončnih kolektorjev VELUX • izvedbo vseh vrst streh, nadstreškov in strešnih konstrukcij

KLEPARSTVO

• izvedbo žlebov, odtočnih cevi • pokrivanje streh s pločevino • izvedba INOX dimnikov. Pri delu uporabljamo kakovostne strešne kritine priznanih proizvajalcev. joze.kramarsic@siol.net

www.kramarsic.si Vaš mesečnik

13


vaš kanal

Ustvarjamo Kako prodati, kupiti enkratne in dobro zaslužiti? trenutke šotori, plesišča, odri, podiji, obloge, stoli

21. aprila ob 17. uri bo na sporedu nova oddaja Kako prodati, kupiti in dobro zaslužiti. Oddajo pripravljamo skupaj z mag. Alešem Liscem. Številni gledalci menijo, da je oddaja odlična. Tokrat bo Alešev gost znani slovenski marketinški strokovnjak Igor Arih. Igor je širši javnosti v zadnjem času postal znan kot tisti, ki je pripravil kampanje za Zorana Jankovića.

denarja, ki ga porabijo za oglaševanje, v smeti? Aleš pokaže, da ni nujno, da je to tako.

Sprehajamo miško za vas

Oddaja ima sicer Na spletu je ogrodva cilja. Podjemno zanimivih tnikom in vsem, informaciji, zao g u ki delajo v prodanimivih spletnih r d o vsak ji, Aleš s svojimi strani. In tudi cu e s e m prispevki svetuje, orodij, ki nam sredo v 0.30 kako biti v poslu bolj lahko prihranijo ob 2 uspešen. Oddaja pa čas in denar. Kaj je zanimiva tui zato, ker pa se trenutno zelo predstavlja posel v Slovedobro prodaja na spletu? niji na zanimiv in zabaven način. Aleš nam je pokazal, kako lahko Kako nas prepričati v nakup, za- vsak (tudi vi) zasluži na spletu. kaj nekateri oglasi delujejo, drugi Kako? S prodajo informacij! Več pa ne, kako do pravih informacij, seveda v oddaji. kako kupiti ceneje itd.

Guru kupuje

Aleš nas je tokrat vzel s sabo v gostilno. V gostilno, ki ima na dvorišču igrala za otroke. Zakaj igrala, kdo se je te ideje prvi domislil? Kako lahko ta princip uporabimo v vsakem poslu?

Alešu lahko postavite vprašanje V vsaki oddaji bo Aleš odgovarjal na vprašanja gledalcev. Če imate vprašanje zanj, mu pišite na vaskanal@ tv-nm.si ali pa kar pokličite na Vaš kanal. Tokrat je Aleš odgovarjal na vprašanje v zvezi s cenovno politiko. Kako se odzvati na konkurenco, ki niža in niža cene … Zakaj je tako? Odgovor imamo seveda v naši oddaji. Ne spreglejte je!

Intervju - Igor Arih Tokrat se je Aleš z gostom Igorjem Arihom pogovarjal o njegovi novi knjigi. Igor Arih trdi, da je oglaševanje, kot smo ga bili vajeni

do sedaj, mrtvo. Prišel je čas za nove prijeme, prišel je čas za nove poslovne modele. Igor nam tudi razkrije nekaj komunikacijskih smrtnih grehov. Vsekakor zanimiv in ogleda vreden intervju.

Iz gurujeve knjižnice KBG d.o.o. Grosuplje, OC Brezje 44 1290 Grosuplje

Telefon: 01/786 56 38 041/631 304 info@mobil-plac.com www.mobil-plac.com 14

Vaš mesečnik

Aleš je v studio prinesel elektronsko knjigo. Takšno, ki je tudi Chuck Noris ne more prebrati do konca. Kakšna je prihodnost elektronskih knjig, kdaj boste tudi vi kupili svojo?

Osnove marketinga in prodaje Morajo podjetja res vreči polovico št. 83, april 2012


že uveljavljenih O Poleg V in zelo uspešnih odO N daj Dolenjski, Posavski

in Belokranjski obzornik prihaja v program Vašega kanala nova oddaja, Ljubljanski obzornik. Vsebin-

rugo vsako d ob sredo 21. uri

sko je oddaja zasnovana iz več informativnih televizijskih prispevkov, ki obravnavajo aktualna družbena dogajanja, dogodke in ljudi v ljubljanski regiji. Predstavljala bo pozitivne zgodbe iz lokalnih okolij, ki jih »velike« televizije večinoma prezrejo. V prvi oddaji bo predstavljeno Tobačna mesto v izgradnji, pokukali v nekatera zakulisja športnega in kulturnega dogajanja ter obiskali študente na doljenjski »Cvičkariji« v Ljubljani. Sledi še nekaj zanimivih rubrik. Oddajo bo vodila novinarka Sofija Pika Simič. Z novo oddajo »Ljubljanski obzornik« bomo pričeli 25. aprila, na sporedu pa bo vsako drugo sredo ob 21. uri s ponovitvijo v četrtek ob 10:30, petek ob 22. uri in v nedeljo popoldan ob 17:30.

Dolenjski obzornik

Posavski obzornik

Ob "Dnevu zemlje" novomeška Komunala pripravlja sedmo srečanje dolenjskih osnovnošolcev in s tem poudarjajo svoje poslanstvo pri varovanju okolja. pomemben povdarek je najmlajše sproti osveščati o nujnosti varovanja narave.

Ajdovska jama, kulturni in zgodovinski spomenik državnega pomena, ki leži pri Nemški vasi v krški

Tudi dolenjski farmacevt se vsako leto odloča, da se bo v okviru stalnih aktivnosti s svojimi delavci en teden še bolj neposredno ukvarjal z dobrodelno dejavnostjo na vseh nivojih in čiščenju lastnega okolja. Društvo za razvijanje prostovoljne- občini, skriva ugI vsak dr ob ga dela Novo mesto v sebi številna se je v skladu s bogastva. četrtek svojimi dolgoleZgodovino 20.30 tnimi prizadeizkopavanj vanji za izboljin pomembugI šanje položaja nejša odkritja razvsak dr b kriva monografija, ki je nastatorek o jala deset let. 0 .3 0 2 Sončni dnevi na cesto privabijo številne motoriste. Da bi se izognili nesrečam, so v Centru varne vožnje v Krškem poskrbeli za osvežitev znanja vožnje z motorji. Karate klub Obzorje Brežice je na nedavnem svetovnem prvenstvu v katah in kobudu na Japonskem doživel zgodovinski uspeh. Več o njihovem klubu in tudi o drugih temah pa vam bomo predstavili v Posavskem obzorniku, ki bo na sporedu 3. maja zvečer. romske skupnosti v Novem mestu leta 2010 kot konzorcijski partner vključilo v projekt »Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti«, ki ga vodi Inštitut za narodnostna vprašanja, financiran pa je s sredstvi Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Po odprtju centra v Brezjah pri Novem mestu, bodo podoben center odprli tudi v Šmihelu.

Na spletni strani Vašega kanala pa si že lahko ogledate zadnjo oddajo, ki je bila po televiziji predvajana 19. aprila. V njej smo predstavili

nove pridobitve Zveze prijateljev mladine Krško in projekt podružničnih osnovnih šol, preverili, kdo je novi kralj cvička, ter pokukali na mednarodni zbor mojstrov tetoviranja in seje treh občinskih svetov.

BELOKRANJSKI OBZORNIK Osrednja tema prihodnjega Belokranjskega obzornika bo znova gnojevka oziroma z njo povezane težave. Črnomaljcem je namreč prekipelo. Smradu in okoljskega tveganja ne bomo več prenašali, so bili odločeni

vsi, ki so minulo soboto ugI podpisali pevsak dr ob ticijo. četrtek Člani okolj20.30 skega gibanja Proteus in vodstva Krajevne skupnosti Črnomelj so na treh lokacijah v Črnomlju v štirih urah zbrali 1800 podpisov. In kaj bodo njihovi naslednji koraki? O tem v Belokranjskem obzorniku v četrtek, 26. aprila, ob pol devetih zvečer

Vsebine si boste lahko ogledali v naslednjem dolenjskem Obzorniku v torek, 1. maja zvečer odpiralni cas 93x42mm 5. marec 2010 11:17:05

Veterinarskohigienski biocidni pripravek

KUZ IL O

VA R E N I N U Č I N KO V I T

RAZ

Dezinfekcijsko sredstvo za območje s hrano in krmo/krmili Sredstvo za razkuževanje pitne vode za živali

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite navodila in podatke o izdelku. Podrobnejše informacije so na voljo pri proizvajalcu. Krka, d. d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, www.krka.si

2012-16846_ECOCID-S_Ad_190x65_SI.indd 1

št. 83, april 2012

16.4.2012 13:05:20

Vaš mesečnik

15

vaš kanal

Prihaja »Ljubljanski obzornik«


intervju

Intervju z mag. Mojco Špec Potočar, direktorico Razvojnega centra Novo mesto

Jugovzhodna Slovenija pred novimi izzivi RC Novo mesto je začel poslovati leta 1998 kot regionalni podjetniški center (RPC), najprej na območju Dolenjske, nato še v Beli krajini, kasneje, v letu 2000, pa je svoje področje delovanja razširil tudi na naloge regionalne razvojne agencije za statistično regijo Jugovzhodna Slovenija, ki poleg Dolenjske in Bele krajine vključuje še Kočevško-ribniško območje. Namen Razvojnega centra Novo mesto je torej spodbujanje podjetništva in regionalnega razvoja v JV Sloveniji. Kateri vaši projekti so trenutno najbolj aktualni? Razvojni center Novo mesto je bil pred štirinajstimi leti ustanovljen z namenom spodbujanja razvoja podjetništva. Leta 2000 je na osnovi Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja postal tudi regionalna razvojna agencija, kar pomeni, da deluje na področju regije z namenom izvajanja in krepitve regionalnega razvoja enaindvajsetih občin v JV Sloveniji. Izvaja jih z upravljanjem regijskih razvojnih shem po enotnih pravilih na celotnem območju regije in pripravlja ter izvaja integralne regijske projekte. Kot subjekt spodbujanja razvoja na regionalni ravni pripravlja, izvaja in spremlja regionalni razvojni program za regijo v posameznem programskem obdobju, pripravlja in koordinira izvedbene načrte in delo občin. To se kaže predvsem pri pripravi in prijavi skupnih regionalnih razvojnih projektov, sofinanciranih s sredstvi evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada. Razvojni center kot regionalna agencija koordinira, usmerja in pomaga pri pripravi, prijavi in izvajanju projektov in je tudi povezovalec med subjekti. Samostojno vodi in izvaja regionalne projekte in sodeluje pri krepitvi usklajenega razvoja regije. Ravno sedaj pripravljamo izvedbeni načrt regionalnega razvojnega programa regije JV Slovenija za obdobje 2012-2014, ki je predvidoma zadnji v iztekajočem se programskem obdobju 2007-2013.

16

Vaš mesečnik

št. 83, april 2012


V obdobju 2007 do 2012 je bilo v petih javnih razpisih črpanih 78 % vseh sredstev, kar predstavlja načrtovano dinamiko črpanja. loča razvojne prioritete, programe, ukrepe in cilje spodbujanja razvoja v regiji, seveda skladno z državnim razvojnim programom. V Regionalnem razvojnem programu JV Slovenije za obdobje 2007-2013 so prepoznane razvojne možnosti, pa tudi slabosti in nevarnosti regije. Nevarnosti pretijo zlasti v preveliki odvisnosti gospodarskega razvoja regije od majhnega števila velikih podjetij, ki so tudi zelo uspešna, ogrožena delovna mesta v podjetjih, ki še vedno niso zaključila procesa prilagajanja spremembam na globalnih trgih, pomanjkanje programov z visoko dodano vrednostjo, kar odganja visokokvalificiran kader v konkurenčnejša okolja, še vedno preslaba povezanost in dostopnost regije, podhranjen storitveni sektor, pomanjkljiva razvojna infrastruktura za spodbujanje podjetništva, R&R in drugo. Regionalni razvojni programi v okviru izvedbenih načrtov 2012–2014 predstavljajo Razvojnemu centru in občinam v regiji nove izzive za uresničevanje regionalne politike ter dviga kakovosti življenja in gospodarskega preboja regije. Razvojni center je skozi celotno programsko obdobje tudi nosilec in izvajalec več regijskih razvojnih projektov, ki so sofinancirani z različnimi državnimi in evropskimi razvojnimi sredstvi in so vanje kot partnerice vključene vse občine regije. št. 83, april 2012

Kako uspešna je bila Jugovzhodna Slovenija pri črpanju evropskih sredstev? Katera bodo ključna področja v naslednjem programskem obdobju 2014-2020? Je že znano, koliko denarja bo na voljo? V celotnem programskem obdobju 20072013 je v okviru prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za navedeno obdobje, razvojne prioritete »Razvoj regij«, na voljo 50.928.355 evrov za celotno regijo JV Slovenija, kar znaša 8,69 % sredstev, razpisanih za celotno Slovenijo. V obdobju 2007 do 2012 je bilo v petih javnih razpisih črpanih 78 % vseh sredstev, kar predstavlja načrtovano dinamiko črpanja. Predvidevamo, da bodo s sprejetjem Izvedbenega načrta za regijo za obdobje 20122014 nosilci prijavitelji višino sofinanciranih sredstev uspešno realizirali. S tem bo realizacija regionalnega razvojnega programa uspešno izvedena, novo programsko obdobje pa bo nudilo nova sredstva za regijo v predvidoma enaki višini s poudarkom na okoljevarstveni, energetski, socialni in prometno ekonomski infrastrukturi. Konec marca ste objavili Javni poziv k oddaji vlog za izbor delodajalcev v Regijsko štipendijsko shemo za Dolenjsko za šolsko/študijsko leto 2012/2013. Do kdaj je rok za oddajo vlog in koliko sredstev je na voljo? Kateri delodajalci bodo imeli prednost pri črpanju sredstev? Javni poziv k oddaji vlog za izbor delodajalcev v Regijsko štipendijsko shemo za Dolenjsko za šolsko/študijsko leto 2012/2013 je odprt do 20. 8. 2012. Vloge se bo odpiralo vsakega 20. v mesecu in potrebe mesečno objavljalo na spletni strani www.

Javni poziv k oddaji vlog za izbor delodajalcev v Regijsko štipendijsko shemo za Dolenjsko je odprt do 20. 8. 2012. rc-nm.si/ršs. Pri objavi javnega poziva gre v prvi fazi za zbiranje potreb delodajalcev, ki bodo kasneje objavljene kot javni razpis štipendij. Dodeljena sredstva regiji bodo znana po objavi razpisa Enotnim regijskim štipendijam, ki ga bo predvidoma v juliju 2012 objavil Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. Prednost pri črpanju sredstev imajo tisti delodajalci, ki so izrazili potrebe po deficitarnih poklicih.

Minevata dobri dve leti, odkar je zaživel Podjetniški inkubator v Podbrezniku. Koliko podjetij je trenutno v njem in ali je polno zaseden? Podjetniški inkubator Podbreznik je oblika uspešnega razvoja podpornega okolja za podjetništvo, ki je usmerjeno v proces razvoja in podpore mikro in malim podjetjem ter vpliva na hitrejše ustanavljanje podjetij, zmanjšanje stopnje umrljivosti podjetij v obdobju prvih treh let (v tem obdobju je ta umrljivost novoustanovljenih najvišja), izboljšanje konkurenčnosti lokalnega gospodarstva, višjo dodano vrednost, višjo zaposlenost ter hitrejši gospodarski in podjetniški razvoj v regiji.

Trenutno je v inkubatorju na voljo približno 1300 m2 prostih površin od 3600 m2 celotne površine poslovnih prostorov v inkubatorju. Od prvega februarja 2010, ko je Podjetniški inkubator Podbreznik začel poslovati, pa do danes se je vanj vselilo 24 inovativnih podjetij in so skupaj ustvarili že kar 33 delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Trenutno v inkubatorju posluje 14 podjetij, ki po naših ocenah dosegajo svoje zastavljene cilje, vendar se morajo zaradi razmer, ki trenutno veljalo v gospodarstvu, zelo boriti, da lahko podpirajo svoje razvojne programe. Vsa podjetja, ki so v inkubatorju, so zelo visoko razvojno naravnana. Kar 8 podjetij, članov inkubatorja, pri njihovem razvoju podpira tudi Slovenski podjetniški sklad, ki jim je odobril subvencijo za zagon inovativnih podjetij. Trenutno je v inkubatorju na voljo približno 1300 m2 prostih površin od 3600 m2 celotne površine poslovnih prostorov v inkubatorju. Prostori, ki so na voljo, so različnih kvadratur in namembnosti. V kletnih prostorih so na voljo tehnološki prostori (od 130 m2 do 175 m2). V pritličju in 1. nadstropju pa so na voljo poslovni prostori z možnostjo najema pisarn (od 30 m2 do 100 m2). Cena najema prostora, v katero niso vključeni stroški vzdrževanja, so v prvem letu za člane 2,50 EUR/ m2, drugo leto članstva v inkubatorju 3,0 eur/ m2 in tretje leto 3,50 eur/m2. Razvojni center Novo mesto kot upravljavec inkubatorja in spodbujevalec razvoja podjetništva je s strokovnim kadrom na voljo za pomoč vsem zainteresiranim pri vstopu v inkubator ali pri vstopu na samostojno podjetniško pot, sofinancirano s sredstvi države ali z evropskimi strukturnimi sredstvi. Vaš mesečnik

17

intervju

Regionalni razvojni program Jugovzhodne Slovenije (RRP) je temeljni programski dokument na regionalni ravni, ki opredeljuje razvojne prednosti regije, določa razvojne prioritete in vsebuje programe, ukrepe in cilje spodbujanja razvoja v razvojni regiji. RRP je bil izdelan za obdobje Državnega razvojnega programa za obdobje 2007-2013, ki je sovpadal z novim programskim obdobjem kohezijske politike EU. Ta se zdaj počasi izteka. Kakšno vlogo je imel pri tem Razvojni center Novo mesto? V tem okviru nalog je Razvojni center izdelal Regionalni razvojni program 2007-2013 za JV Slovenijo in merila s kriteriji za delitev sredstev po subregijah. Regionalni razvojni program je, kot ugotavljate, osnovni programski dokument na regionalni ravni, ki opredeljuje razvojne prednosti regije, do-


vaš kanal

Novo v maju!

kuharska oddaja - KUHINJICA

POSLANSKO VPRAŠANJE

Priljubljena kuharska serija Hrana in vino zapušča ekrane Vašega kanala in prihaja, nova televizijska kuharska serija Kuhinjica - oddaja, ki promovira zdrav način prehranjevanja in se ponaša s sloganom »Zdrava družina, srečna družina!«

V zadnji oddaji Poslansko vprašanje smo gostili člana Socialnih demokratov Matjaža Hana, s katerim smo se pogovarjali o perečih izzivih Občine Radeče ob propadu enega največjih podjetij v regiji.

Matjaž Han Kuhinjica je oddaja izobraževalnega značaja, ki prikazuje zdrav, sodoben in praktičen način kuhanja. Kuharski strokovnjaki pripravljajo jedi na način, ki omogoča sproščeno spremljanje priprave jedi s strani gledalcev, ki se lahko dogajanju pridružijo tudi sami v svoji kuhinji in hkrati spremljajo oddajo. Recepti so iz nabora mednarodne kuhinje, ki je v posameznih poudarkih začinjena z okusi in prehranskimi navadami gledalcev. Zato so recepti enostavni in lahko hitro postanejo del vsakodnevnega jedilnika vsake družine. Pripravlja jih skupina prehranskih strokovnjakov in gastronomov. Oddaja se bo predvajala dvakrat na dan med tednom ter v soboto in v nedeljo kot poseben izbor najboljših kuharskih zgodb.

18

Vaš mesečnik

Prav tako smo spregovorili o varčeugi r valnih d k a s v b ukretorek o pih in 20:30 vizijah reševanja g o s p o d a r s ke krize. Pogovor si lahko v arhivu oddaj ogledate na spletni strani vaskanal. com.

V torek, 24. aprila, bomo v studiu Vašega kanala ob 20.30 gostili poslanca največje vladajoče stranke SDS iz Novega mesta Ivana Grilla, štirinajst dni kasneje pa bo v gosteh vnovič član opozicije. Vabljenki k ogledu. Ivan Grill

POKLIČITE ŽUPANA! V mesecu aprilu ter maju se bodo v programu Vašega kanala predstavili številni župani. Prvi sogovornik bo v sredo 25. aprila ob, 20. uri, šentjernejski župan Franc Hudoklin, ki bo predstavil novosti v občini in v občinski upravi. Darko Zevnik, se bo kot novi župan Občine Metlika prvič predstavil gledalcem Vašega kanala v četrtek, 10. maja, ob 20. uri. Župan Ivančne Gorice, Dušan Strnad, bo projekte občine približal gledalcem v sredo, 16. maja, ob 20. uri in Rupert Gole, župan Šentruperta, bo svojim občanom v sredo, 23. maja, ob 20. uri odgovarjal na vprašanja v sklopu televizijskih oddaj Pokličite Župana! Bralce in gledalce vabimo, da nam že predhodno morebitna vprašanja ter teme, ki vas zanimajo, sporočite na elektronski naslov: vaskanal@tv-nm.si

št. 83, april 2012


V objemu hrvaških mest: NIN Vaš kanal in Hrvaška turistična skupnost, vas po predstavitvi dveh obmorskih mest, Opatije in Krka, sedaj vabita, da si ogledate novo oddajo v živo, kjer bodo odstrte zanimivosti mesta Nin. Sodelujte s četrtek , telefonskimi klici in a l i 26. apr ri se potegujte za privlačne nagrade. ob 20. u SDGprint.pdf

VAŠ KROG: Klemen Mihelič

1

8/30/11

BREZ PANIKE Brezpaničarji bodo v pomladni maj zakorakali s tatuji, tistimi nenavadnimi in takšnimi povsem običajnimi. V petek, 4. maja, ob 20. uri si boste namreč lahko ogledali vse o poslikavah telesa, seveda pa ne bomo pozabili na ljubitelje neuveljavljene glasbe in dobre stand up komedije v Tretji izmeni. Poslastica večera pa bo neustavljivi in gostobesedni reper Zlatko. Štirinajst dni sak

v petek ri ob 20. u

3:27 PM

Klemen Mihelič je ustanovitelj človekoljubne ustanove HOPE in tesen sodelavec aktivista Toma Križnarja, s katerim si prizadeva pomagati ljudem na vojnih območjih Sudana. Kako

C

vsak ljek n o p ede ri u . 0 2 ob

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

kasneje si lahko ogledate potopis po Kitajski in se do solz nasmejete s Plinovci. Pridružite se ekipi mladinske oddaje Brez panike vsak drugi petek ob osmih zvečer.

in zakaj? O tem priča dokumentarni film Oči in ušesa Boga – video nadzor Sudana, Klemen pa pripoveduje v oddaji Vaš krog, ki bo na programu Vašega kanala v ponedeljek, 23. aprila, ob 20. uri.

Hladnikova 1, Novo mesto, Tel.: 07/384-44-33, e: naslov:knjigarna-kapitelj@siol.net

darila •  sveče •  CD-ji/DVD-ji •  jaslice, •  križi in kipi, •  rožni venci, •  voščilnice, •  slike

knjige •  sveta pisma, •  molitveniki, •  kuharice •  priročniki, •  leposlovje, •  duhovnost, •  otroške knjige

Lepa darila za prvo sveto obhajilo in birmo! Botri pohitite! št. 83, april 2012

Kmetijska apoteka in vinski laboratorij

Novo mesto, 07/302 31 AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova ulica 45, (Pri vrtnariji v Šmihelu)

99

IZKORISTITE NASVET AGRONOMA »» sredstva za varstvo rastlin (škropiva)

»» velika izbira gnojil »» analize vina »» sredstva za kletarjenje ... Delovni čas: Od ponedeljka - petka: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure Vaš mesečnik

19


Boj proti celulitu in maščobi – sanje, ki lahko postanejo resničnost! Prihaja poletje in s tem čas, ko si zagotovo vsaka ženska želi, da bi lahko svoje lepo oblikovano telo in brezhibno kožo v kopalkah pokazala sončnim žarkom.

KAVITACIJA ali NEKIRURŠKA LIPOSUKCIJA je tretma, kjer s pomočjo ultrazvočnih vibracij delujejo na maščobne celice tako, da jih uničijo oziroma razbijejo. Posledično je teh maščobnih celic manj, izgled pa mnogo privlačnejši – obseg se bistveno zmanjša. Zato rečemo kavitaciji tudi nekirurška liposukcija. Tretma je popolnoma neškodljiv in neboleč.

ShapeART je naprava, ki združuje več različnih tehnologij v samo enem ročniku in s katero boste brez posebnega truda končno zmanjšale videz pomarančne kože. Vakuum, infrardeči laser, mehanska masaža z valjčki in bipolarna radiofrekvenca bodo poskrbeli, da boste v le nekaj zaporednih tretmajih izgubili večji del pomarančaste kože – celulita. LIPO-DETOX je inovativni postopek v 4 korakih in predvsem nov koncept v borbi s celulitom za ljudi, ki prisegajo na strokovno usposobljene roke kozmetičark v povezavi z vrhunskimi kozmetičnimi preparati. Če se še vedno ne znate odločiti, kateri tretma je najprimernejši za vas oziroma za vašo postavo, vam zaposleni v Hiši lepote ART-PE

s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami prijazno svetujejo in pomagajo, da boste skupaj našli najboljšo rešitev. Znebite se torej celulita in maščobnih oblog pred poletjem in obiščite Hišo lepote ART-PE na Drski 8 v Novem mestu, kjer vam v tem mesecu na zgoraj opisane pakete storitev nudijo posebne popuste.

Hiša lepote ART-PE Novo mesto Drska 8, 8000 Novo mesto T: 07 33 77 270 M: 031 831 131 E: salon-nm@art-pe.si www.art-pe.si

KU PO N

naročena objava

V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili različne postopke, ki jih izvajajo strokovnjaki v Hiši lepote ART-PE, s katerimi to ne bodo le nedosegljive sanje, ampak resničnost. Večina ljudi pogosto povezuje maščobo s celulitom, čeprav temu v večini primerov ni tako. Celulit je maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo težko odpraviti. Je želatini podobna snov, sestavljena iz maščobe, vode in odpadkov. Odvečna maščoba lahko privede pri nekaterih ljudeh do celulita, saj povečane maščobne celice ustvarjajo pritisk na vezivno tkivo, s tem pa vplivajo tudi na elastičnost in prožnost kože. Po drugi strani pa obstajajo tudi ljudje s povečano telesno težo, ki nimajo celulita.

5x Kavitacija + 5x ShapeART + 5x Limfna drenaža

– 30 % velja do 15.05.2012

Glavni trg 29, Novo mesto

Prodajalna spredaj: Triumph • Lisca Calida

Najlepše pomladne novosti za vas - vabljeni Prodajalna »za vogalom«: Galeb • Snelly • Pounje • GMV

Ponudba klasičnega in tudi cenovno ugodnega perila. Avtohiša Vrtin, Črnomelj Prodaja vozil: 07/35 66 101, gsm: 040 454 020 Več o naši ugodni ponudbi na: WWW.VRTIN.SI

20

Vaš mesečnik

Moški bokser »Snelly U 110«: 4,24 eur Ženski slip »Snelly 1394«: 3,59 eur št. 83, april 2012


Nova SEAT Ibiza – dinamična in inovativna Prihaja nova generacija španske avtomobilske uspešnice – nova SEAT Ibiza bo srca kupcev osvojila z mladostnim, emocionalnim dizajnom in pristnim užitkom v vožnji, razum kupcev pa bo prepričala z inovativnimi tehnologijami, izpopolnjeno funkcionalnostjo in izboljšano kakovostjo. Nova Ibiza bo kupcem na voljo pomladi leta 2012.

od izjemno učinkovite Ibize E-Ecomotive z emisijo samo 89 g CO2 na km do izrazito športne Ibiza FR z močjo 110 kW (150 KM). Za vse izvedbe je značilna visoka raven kakovosti in odlično razmerje med ceno in vrednostjo.

Še ena posebnost nove Ibize je prenosni medijski sistem z upravljanjem preko zaslona na dotik. Naprava združuje funkcije navigacijskega sistema, potovalnega računalnika, avdiosistema in prostoročnega telefoniranja. Kljub temu, da je integrirana v elektronski sistem vozila, jo uporabnik lahko sname z nosilca in vzame s seboj. Prenosni medijski sistem bo na voljo kasneje v letu 2012.

Fotografija je simbolična. Porsche Slovenija, d.o.o., Bravničarjeva 5, 1000 Ljubljana.

Paleta izvedb novega modela izpolnjuje zahteve širokega kroga kupcev – od kompaktne in športne 3-vratne Ibize ST, dinamične in vsestranske 5-vratne Ibize do elegantnega praktičnega karavana Ibiza ST;

Ibiza se na evropskih tržiščih v svojem segmentu uvršča med najbolje prodajane modele – za enega od športnih, kompaktnih modelov te avtomobilske serije se je do sedaj odločilo že več kot 500.000 kupcev. Ti so v povprečju med najmlajšimi v tej tržni kategoriji. Dizajn je že tradicionalno ena izmed glavnih odlik Ibize – in eden izmed najpomembnejših razlogov za nakup. To bo potrdila tudi nove generacija modela – ta s sodobnim, svežim, optimističnim videzom predstavlja naslednjo stopnjo SEAT-ove oblikovalske identitete, s čimer utira pot prihodnjim modelom.

Poleg ekspresivnega dizajna ponuja nova Ibiza impresiven nabor inovativnih tehnologij. Najnovejša generacija vrhunskih motorjev TDI in TSI, menjalniki DSG in sistem stat-stop združujejo dinamiko in izjemno učinkovitost ter zagotavljajo značilni seatovski užitek v vožnji.

SE

AT

AL

HA

MB

RA

1.4

TS

IR

efe

ren

ce

11

0k

W

(15

SIMPLY HAPPY

0K

M) že

od

25

.56

"ALL INCLUSIVE" FINANCIRANJE Z OBVEZNIM ZAVAROVANJEM IN POPOLNIM KASKO KRITJEM.

9€

Zajema strošek najema brez začetnega vložka, obvezno zavarovanje, popolno kasko kritje, komplet zimskih pnevmatik, stroške vzdrževanja in 5-letno jamstvo. Še več na www.škoda.si. /mesec*

Simply Happy Fabia Ambition 1,2 TSI, 63 kW SLedITe NAM NA

SEAT.SI

/mesec*

Simply Happy Octavia Business 1,2 TSI, 77 kW

* Vključuje DDV in velja za operativni leasing pri Porsche Leasing SLO d.o.o. za obdobje 60 mesecev in 10.000 prevoženih km/leto. Enkratni strošek obdelave znaša 60 EUR. Izračune za druga obdobja in število prevoženih kilometrov obeh modelov preverite na www.skoda-allinclusive.si

Specifična poraba goriva in izpusti C02: 5,3 – 5,7 l/100 km in 124 – 134 g/km.

AVTo SLAK d.o.o. Kolodvorska ulica 4, 8000 Novo mesto Tel.: 07/393 29 99, E-mail: alenka.slak@avtoslak.si, Splet: www.avtoslak.si

Trebnje

Obrtniška ulica 51 07/34 81 480 service

Avto Slak www.avto-slak.si

novo mesto

Kolodvorska ulica 4 07/393 2 999


POGOVOR. In Pika

NOVO

Vaš kanal, začenja s serijo dvanajstih informativno-pogovornih oddaj

Irma Ogorevc

Igor Ogorevc

Hrana, strup ali zdravilo? Od česa je v največji meri odvisno naše zdravje? Prav gotovo predvsem od hrane, ki jo uživamo. To je neizpodbitno dejstvo. Pa se sploh zavedamo, kakšno hrano jemo? Vsi vemo, da povzroča hrana, ki vsebuje preveč živalskih beljakovin, praktično vse bolezni modernega časa. Fiziološko dejstvo je, da smo ljudje rastlinojeda bitja. Kolikokrat se vprašamo, kako kakovostno rastlinsko hrano uživamo in kako kakovostno hrano nam ponujajo trgovci in proizvajalci? Vsi se zavedamo prekomerne uporabe umetnih gnojil in predvsem radikalno prevelike uporabe vseh vrst pesticidov in fungicidov v procesu pridelovanja hrane. Veliko zdravniških raziskav je pokazalo, da ostanki pesticidov zelo hitro po zaužitju preidejo v kri, kar je še posebno opazno pri majhnih otrocih. Logično lahko sklepamo, da je veliko zdravstvenih težav povezanih tudi z uživanjem s pesticidi »bogate« hrane. Stroka nas prepričuje, da bi brez uporabe pesticidov pridelali bistveno manj hrane in da bi to povzročilo pomanjkanje. Po drugi strani pa veliko študij kaže, da to ne drži. Dejstvo je, da obstaja kar nekaj naravnih rešitev tega zares perečega problema. Ena od učinkovitih rešitev za kmetijstvo in na splošno za pridelovanje hrane v enakem obsegu je brez dvoma uporaba izdelkov Mineral. Mineral ne onesnažuje zemlje, vode in podtalnice, ni škodljiv za ljudi in živali, še posebej pomembno pa je, da ni škodljiv za čebele in hkrati zagotavlja učinkovito hrano in zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci. In kar je najbolj pomembno, uporaba Minerala ne dviga cene proizvodnje, celo nasprotno. Dovolj možnosti imamo, da se odločimo tako, da bo za nas in za družbeno skupnost koristno. Bodimo koristni in uporabljajmo naravne rešitve, ki zagotavljajo trajnostni razvoj. Danes moramo misliti na svoje potomce, da ne bo juti že prepozno. Vse rešitve so znane, vse možnosti imamo na razpolago. Odločimo se in naredimo korak v bolj mirno in bolj zdravo prihodnost. Pridelujmo zdravo hrano!

Planet Zdravja trgovine in svetovalnice Lokacije in telefoni za obisk in naročilo na osebni posvet pri svetovalcu 22

Vaš mesečnik

Novo Mesto 07 332 50 17 Ljubljana 01 518 76 10

Vsak ponedeljek ob 21.00 uri bomo v oddaji »POGOVOR. In Pika« predstavili po enega ministra Vlade RS. Prva oddaja bo v ponedeljek 23. Aprila Oddajo bo uredila in vodila novinarka Sofija Pika Simič. Posamezna oddaja se bo ponovila še dvakrat. V tridesetminutnih intervjuvsak , jih bo beseda deljek e n o p tekla o ri aktualnih ob 21. u problemih, prioritetah, delovanju ministrstev, viziji za prihoSofija Pika Simič dnost in tudi bolj osebnih, človeških plateh ministrov in ministrice. V prvi oddaji bo gost Minister za pravosodje in javno upravo dr. Senko Pličanič. Pogovor bo potekal o varčevanju, stavki in ukrepih za bolj učinkovito in prijazno javno upravo. Kako se namerava lotiti zaostankov v sodstvu? Povedal pa bo tudi nekaj o sebi in kako se znajde kot znanstvenik v političnih vodah. VARIANTA 1 30. aprila pa bo z dr. Žiga Turkom, ministrom Naslednji pogovor za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Vabimo vas k ogledu zanimivih pogovorov z zanimivimi gosti.

Kolodvorska cesta 49, Črnomelj elvira.studio@siol.net št. 83, april 2012


Servis Nino

www.servis-nino.si

email: info@servis-nino.si

S ervis gospodinjskih aparatov in bele tehnike

Dančulovič Ninoslav s.p., Vorančeva 5, Novo mesto Tel: 07 3375 080, mobitel: 041 236 375; 041 612 070

Piše: Anamarija Janežič kozmetik

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE TELESA Pomlad ... Čas, ko odvržemo s sebe zimska oblačila. Vse se zdi bolj sproščeno, narava se prebuja, s tem pa tudi mi, saj nas že kliče prvo sonce in tu so odločitve, da bomo kaj naredili za svoje telo in duha. Po obdobju mrzlega in spremenljivega vremena bi se naše telo rado gibalo, tako kot to počne narava. Sonce in toplejše vreme nas res spomnita, da bi morali prečistiti tudi telo in um. Namen spomladanskega čiščenja telesa je, da se očistimo vseh negativnih vzorcev razmišljanja, ki smo jih morda osvojili med zimo, in se usposobimo za nove in uspešne življenjske podvige. Veliko bolj zdravi bomo, če bomo od časa do časa razbremenili svoje telo in organe z izločanjem strupov. Prvi korak, ki ga moramo narediti, je, da se odrečemo kavi, alkoholu, cigaretam in gaziranim pijačam. Zavedati se moramo, da ne gre za dieto, ampak za čiščenje telesa. Že majhen trud bo obrodil sadove. To lahko traja toliko časa, kot želimo.

Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI

delovni čas: pon. - pet. od 7.00 - 19.00 ure sob. od 7.00 - 11.00 ure Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751 www.veterina-nm.si izven delovnega časa e-mail:vetnm@siol.net pokličite 112

VETERINARSKA LEKARNA delovni čas: pon. sreda: od 7.00 - 18.00 ure tor., čet., pet.: od 7.00 - 15.00 ure sobota: od 7.00 - 11.00 ure

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN (07) 33 70 200 -

NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu. Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši.

Obstajajo pa tudi druge metode, pri katerih lahko s pomočjo različnih kozmetičnih tretmajev pospešimo razgradnjo strupov v telesu. Eden takih je limfna drenaža telesa, ki je nepogrešljiva pri hujšanju. Limfa v telesu skrbi, da odvaja iz telesa strupene snovi. Če je pretok limfe v telesu moten, lahko privede do zastajanja vode v telesu, posledično pa hitro pripelje še do drugih težav. Skratka ... čiščenje vzemimo kot zabavo in ne kot kazen. Vsak dan si privoščimo dejavnost, ki nas sprošča in veseli.

N O V O!

VADBA ZDRAVEGA HUJŠANJA Nudimo vam celovit pristop na področju zdravja in estetike telesa, ki vam bo pomagal k izboljšanju vašega življenjskega sloga. PROGRAM VSEBUJE: predavanja, strokovnjake za prehrano, vodeno telesno vadbo, osebnega trenerja in storitve na področju estetike in oblikovanja telesa.

ZAČNEMO V MESECU MAJU!

Informacije in prijave na tel. št.: 051 224-066 BEAUTY SPA CENTER ZA NEGO OBRAZA IN TELESA Cegelnica 24, 8000 Novo mesto Tel.: 07 3382971, Mob.: 051 224-066 beauty.spa@volja.net

www.spa-center.si

Oklešen d.o.o., K Roku 26, Novo mesto

št. 83, april 2012

Vaš mesečnik

23


TIM-S Robert Lovše s.p., ŠENTRUPERT 69 TEL:+386 7 30 40 788, MOBI: 031 788 032

www.tims.si

na pol iet

oa r 25 l e rv

»»Biološke čistilne naprave »»Greznice »»Zbiralniki za vodo

gar anc tna

i ja

nsk i reze ile

info@tims.si

Betonski strešniki

Mežnar

• izdelani iz naravnih materialov • zaščiteni so z dvakratnimi akrilnim premazom, kar omogoča daljšo življenjsko dobo in lepši videz strehe • nudimo gotovinski in količinski popust • organiziramo prevoz z razkladalnim tovornjakom tel.: 07 334 43 80; meznar1@volja.net Veliki Slatnik 20, 8000 Novo mesto

gsm: 041 385 599

tlakovci, robniki, palisade, škarpnice, plošče ...

CEMENTNI IZDELKI 01 361 79 36

24

Vaš mesečnik

št. 83, april 2012


MONMETAL Oštir Johannes s.p., Brezina 28, 8250 Brežice tel/fax: 07 496 42 75, gsm: 041 636 585 e-mail: monmetal@siol.net Pridružite se našim zadovoljnim strankam.

voda • plin • ogrevanje • vse vrste toplotnih črpalk • sončni kolektorji • talno, zidno, stropno hlajenje in gretje Vse inštalacije izdelamo na ključ.

SPLOŠNO ZIDARSTVO

rsb meritve, geodetske storitve d.o.o. Roška cesta 8, 1330 Kočevje

Splošna gradbena dela:

Tel. 041-533-156

Geodetsko podjetje z večdesetletnimi geodetskimi izkušnjami Zelo ugodne cene, možnost plačevanja na obroke

storitve: • urejanje meje • parcelacija • vpis stavbe v kataster stavb • geodetski načrt …

rsb@siol.net l www.rsb-meritve.si

zidarstvo fasaderstvo novogradnje gradbena sanacija gradbena

Tone Jalovec s.p., Velike Malence 17C, 8262 Krška vas

tel.: 07/49 595 30 gsm: 041/745 959

Največ za vašo varnost! telefon: 07 30 20 000, splet: www.gvs.si št. 83, april 2012

oglas_tujina_93x131.indd 4

Vaš mesečnik 5.4.2012 14:42:22

25


Novo v Fizioterapiji Corpus

Terapija z globokimi udarnimi valovi V Fizioterapiji Corpus smo pričeli izvajati zelo obetavno in najsodobnejšo terapijo, ki pomaga vsem ljudem po svetu z mišično-skeletnimi težavami. Gre za tako imenovano »shockwave« ali ESWT terapijo (extracorporeal shock wave therapy) ali po slovensko – terapijo z globokimi udarnimi valovi. Ti nastanejo s pomočjo kinetične energije znotraj ročnika v terapevtovi roki, ki je naslonjen okrog ali na bolnikovo boleče področje. Ta energija se nato spremeni in prenese v ciljno tkivo v obliki globokih akustičnih valov, ki lahko uspešno razbijajo kalcinacije, uničijo bolečinske receptorje in tako pospešijo metabolizem, prekrvljenje tkiva in s tem zmanjšanje vnetij ter nastanek protibolečinskih snovi. Zna-

Odslej na napotnico Odslej lahko obiskujete fizioterapije na napotnico zavarovanci z nadstandardnim C01 zavarovanjem pri zavarovalnici Adriatic Slovenica. nosti je s takšno obliko terapije uspelo odpraviti vzrok bolečine v samem izvoru in to brez kirurškega posega ali zdravil. Zelo dobro pomaga predvsem pri kroničnih bolečinah – bodisi pri športnih poškodbah bodisi pri preobremenitvenih. Sploh bolečine v rami, komolcu in ledvenem delu hrbte-

4–6 terapijah odpravimo omenjene težave.

Izidor Ivanović, dipl. fizioterapevt nice so postale »mačji kašelj« za terapijo. Tako lahko že pri samo

Obravnava pacientke s kalcinacijo v rami

Znanstveni dokazi so pokazali zelo dobre rezultate pri pacientih s/z:

Terapija z globokimi udarnimi valovi poteka zelo načrtovano in skrbno. Najprej skupaj s pacientom naredimo pregled in določimo fizioterapevtsko diagnozo, torej ugotovimo funkcionalno motnjo, nato pa sestavimo terapevtski program. Vsaka terapija sestoji tudi iz manualnih tehnik in gibalne terapije, kar pripomore k še hitrejšemu, učinkovitemu in celostnemu pristopu zdravljenja poškodovanega ali bolečega tkiva. Odlični uspehi se pokažejo že na začetku tretmajev. Glavna prednost omenjene terapije je zdravljenje brez kirurških posegov in zdravil, kar bistveno skrajša čas rehabilitacije. Usmerjena je v odpravo vzrokov in ne samo v zmanjšanje simptomov. Omejeno gibljivost se pridobi že po nekaj dneh in posledično zmanjšanje bolečine. Hitrejša je vrnitev k športnim in dnevnim aktivnostim; npr. močnejši zvin gležnja, ki ponavadi traja 3–6 tednov, lahko saniramo v 7–10 dnevih. Vse to pripomore k bistveno boljšim rezultatom in zadovoljstvu pacientov. Terapija z udarnimi globinskimi valovi je seveda primerna za vse

starosti (od 18. do 65. leta starosti), kajti pri mlajših kosti še niso prerasle, pri starejših pa je omejitev tveganje za osteoporozo, kar pa obravnavamo individualno. Torej je primerna za vse, pri katerih dosedanje zdravljenje ni pomagalo in so poskusili s klasično fizioterapijo, z raznimi zdravili za lajšanje bolečin in vnetij, alternativnimi in relaksacijskimi metodami in ostalimi protibolečinskimi terapijami. V Fizioterapiji Corpus smo zelo zadovoljni in veseli, da lahko z

Terapija pri trnu v peti oziroma boleči peti najsodobnejšo tehnologijo in dobrimi rezultati pomagamo ljudem in jim omogočimo kakovostno gibanje.

• bolečo ramo in omejeno gibljivostjo (»zamrznjena rama«, adhezivni kapsulitis), • kalcinacijami v rami, • kronično bolečino v komolcu (teniški komolec, golf komolec), • vnetjem ahilove tetive (kronično, natrganine), • bolečim preskakovanjem okrog kolka, • patelarno bolečino (patelarna tendinopatija), • tekaškim ali skakalčevim kolenom, • dalj časa trajajočo bolečino v vratu, • trnom v peti (plantarni fasciitis), • išiasom in ledvenimi bolečinami, • starimi natrganinami mišic in ligamentov v rami, kolenu.

26

Vaš mesečnik

št. 83, april 2012


Nagrajenci marčevske nagradne igre ob 22. letnici Vašega kanala Na dopisnicah kot tudi po elektronski pošti, smo prejeli številne zanimive odgovore in opise na 5 nagradnih vprašanj! Bralci Vašega mesečnika in gledalci televizije Vaš kanal ste bili tudi posrečeno izvirni pri odgovorih in vsem se najlepše zahvaljujemo. Med pravilnimi odgovori smo izžrebali naslednje nagrajence: 1. nagrado, Telefon Samsung Galaxy ACE, prejme Igor Avsenik iz Straže 2. nagrado, izlet v Makedonijo, prejme Marija Prešeren iz Novega mesta 3. nagrado, kopanje in kosilo za 2 osebi, prejme Miro Obrč iz Škocjana 4. nagrado, izbrane izdelke podjetja Odeja, prejme Stanka Kukec iz Kostanjevice na Krki 5. nagrado, fotelj Tomy, prejme Franc Marinček iz Brusnic

Geodet, d.o.o. Novo mesto • 07 33 22 409 • 040 504 365 NA NOVI LOKACIJI! Kolodvorska ul. 4 (objekt Avto Slak), Bršljin

®

Nagrajencem iskreno čestitamo! Po pošti vas bomo obvestili, na kakšen način lahko prevzamete nagrado. Nagrade so prispevali:

F

Dol. Sušice 17 8350 Dolenjske Toplice

ROLES

d.o.o.

Dolgoletna tradicija.

tel.: (07) 39 37 530, faks: (07) 39 37 531, e-pošta: roles.doo@siol.net

Dolgoletne izkušnje Dol. Sušice 17, 8350 Dolenjske Toplice, tel.: (07) 39 37 530 f a k s : (07) 39 37 531 ® e-pošta: roles.doo@siol.net

F

Vse bralce in gledalce vabimo k sodelovanju v naslednjih nagradnih igrah.

za s.p. in d.o.o. KONTO,

Jožica Piškur s.p., Rakovnik 29, Šetrupert Tel.: 07 3434 710 GSM: 041 451 897 št. 83, april 2012

• vodenje glavne knjige s saldakonti in enostavno knjigovodstvo • obračun osebnih dohodkov • obračun DDV-ja • izpisi virmanov • statistična poročila • vodenje osnovnih sredstev in drobnega inventarja • izdelava vseh obračunov in letnega poročila o poslovanju • izdelava investicijskega programa in poslovnih načrtov

d.o.o.

ZASTOPANJE IN PRODAJA »VELUX« STREŠNIH OKEN

ž e 1 5 l e t z va m i

Računovodstvo, knjigovodstvo, finančne storitve

ROLES

PONUDBA: izdelovanje lesenihostrešij ostrešij• •lesene lesene brunarice brunarice •• nadstreški PONUDBA: izdelovanje lesenih nadstreški • • prekrivanje streh s kritinami Bramac,Creaton, Creaton,Tondach, Tondach, Salonit, Salonit, Tegola... prekrivanje streh s kritinami Bramac, Tegola...

Vaš mesečnik

27


v objektivu

Pred 40. tednom cvička Novo mesto - Že med jesensko trgatvijo je bilo pričakovati, da bo kakovost vin letnika 2011 visoka. To se je pokazalo tudi na 6. ocenjevanju vin, ki so ga od 2. do 4. aprila izvedli v novomeškem Kmetijsko gozdarskem zavodu. Dvanajst petčlanskih komisij je ocenilo 1316 vzorcev vin različnih letnikov, kralj cvička za leto 2012 pa je Franc Tomše, član Društva vinogradnikov Cerklje ob Krki. Njegovo in tudi druga nagrajena vina bodo obiskovalcem ponudili na jubilejnem, 40. Tednu cvička. Letošnji kralj cvička Franc Tomše, lastnik turistične kmetije iz Globočic pri Krški vasi, je za svojega dolenjskega posebneža prejel oceno 16,43. Na letošnje ocenjevanje so sicer predstavniki 31. dolenjskih vinogradniških društev prinesli 1316 vzorcev vin različnih letnikov, od tega 474 vzorcev cvička PTP letnika 2011. Komisije so ocenile 1069 vzorcev in jih izločile 247, predvsem zaradi bekserja in oksidacije. Kakovost ocenjenih vin je visoka, saj so vinogradniki, kot je povedal Andrej Bajuk, predsednik ocenjevanja, izkoristili ugodne vremenske razmere. Ocenjevanje vin v sklopu 40. Tedna cvička, ki bo 11. in 12. maja na Glavnem trgu, je pokazalo, da so nekateri kletarji pravi mojstri. Donegovali so namreč odlična vina, tako cviček kot druga, je dodal Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Najvišje ocenjeni vzorec oziroma šampion ocenjevanja je postal sivi pinot suhi jagodni izbor letnika 2000, ki ga je pridelal Marjan Jelenič iz kostanjeviškega društva vinogradnikov.

Vesna Lakner Sofrić

STUDIO TINA FRIZERSTVO/MANIKIRA tel: 05 902 42 30 l gsm: 040 200 654 akcija!

• m2 že od 5,04 € • strešnik svetlo siv, dvakrat lakiran, promocijsko 5,99 €/m2

• UGODNE CENE DODATKOV • UGODNA DOSTAVA • POKLIČITE ZA BREZPLAČNO PONUDBO

Nudimo: moško, žensko in otroško frizerstvo, barvanje, oblikovanje pričesk. manikura, geliranje, podaljševanje nohtov, masaža rok, spa masaže, poslikava nohtov V našem salonu za zdravje naših strank uporabljamo izključno naravne barve brez amoniaka!

POSEBNA PONUDBA! MASAŽE NA DOMU! Delovni čas: ponedeljek- torek od 8. do 15. ure, sreda, četrtek, petek od 8. do 18.ure, sobota: od 08. do 12. ure

28

Vaš mesečnik

št. 83, april 2012


v objektivu

Razkrite skrivnosti javnega nastopanja Po uspešnem in v nekaj mesecih razprodanem priročniku Kako uspešno sodelovati z mediji je izpod peresa menedžerke, svetovalke, piarovke, novinarke mag. Andreje Jernejčič, dolenjske rojakinje in nekdaj tudi sodelavke Vašega kanala, nastala nova knjiga. Tokrat avtorica na 300 straneh razkriva skrivnosti javnega nastopanja. Gre za prvi celosten priročnik pri nas, namenjen vsem, ki javno nastopajo, pa naj si bo to govor, predavanje, razgovor za službo, nastop pred kamero … Javnega nastopanja se lahko nauči vsakdo, če le ima voljo in željo za to, je prepričana Jernejčičeva, ki je v knjigi zajela tudi 14 ekskluzivnih intervjujev, v katerih posamezniki iz političnega, poslovnega, medijskega in družabnega sveta razkrivajo svoj pogled na nastopanje.

BIL JE TUDI BABICA 83-letni upokojeni etnolog dr. Boris Kuhar iz Grosupljega, ki je bil eden prvih novinarjev in urednikov slovenske televizije, je v življenju počel že marsikaj. 25 let je bil ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja, snemal je dokumentarne filme v Sloveniji in Afriki ter napisal 20 kuharskih knjig. Bil je celo babica, se rad pohvali. Pomagal je namreč pri mačjem porodu. In kaj si še želi pri triinosemdesetih? Napisati ljubezensko knjigo, je povedal v oddaji Vaš krog na TV Vaš kanal.

www.denig.si

deni.guculovic@gmail.com

Zaključna dela v gradbeništvu slikopleskarstvo, fasaderstvo, suhomontažni sistemi Deni Guculović s.p. Trška gora 94, Novo mesto

Tel./fax: 07 30 75 778 gsm: 031 689 944

VODOVODNE, CENTRALNE IN PLINSKE

Tel.: 07/30 50 153 Gsm: 041 649 872 • velika izbira materialov za zavese • roloji, panelne zavese, karnise • klasično gubane zavese, namizne prte ...

»Bakreno« nagradno vprašanje … Rok Vovko, vodja Gostilne Vovko na Ratežu, le dober streljal iz Novega mesta, z odlično kuharsko in gostinsko ekipo in še vedno pod budnim očesom staršev, nadaljuje dolgoletno tradicijo gostoljubnosti in domačnosti, ki sta jo vedno prijazna Toni in Marina Vovko vnesla v ta hram dobre domače kapljice in odlične kulinarike znane daleč naokrog. Doma in izven regijskih in državnih meja. V minulem letu se je številnim odličjem s katerim se ponaša ta gostilna, pridružilo še eno, ne prav pogosto v Sloveniji. To pa je tudi vprašanje za naše bralce. Kaj poleg listine in označevalne table še simbolizira kolektivno blagovno znamko »Gostilna Slovenije«, s katero se lahko pohvalijo pri Vovkotu? Odgovore pošljite na naslov: Televizija Novo mesto d.o.o., Podbevškova 12, Novo mesto, s pripisom "za Vaš mesečnik" ali po e-pošti vaskanal@tv-nm.si Med prispelimi bomo izžrebali nagrajenca, ki bo ob dobrem kosilu (ali večerji), za dve osebi, ki ga poklanja Gostišče Vovko lahko okušal izvrstne kulinarične dobrote.

Darja Predovič s.p., Bereča vas 15 a, Suhor št. 83, april 2012

Vaš mesečnik

29


v objektivu Vodstvo podjetja skupaj z mrežo za okolje v akciji Očistimo Slovenijo Skrb za okolje je v Revozu, ki je med prvimi podjetji v Sloveniji pridobil certifikat ISO 14001, stalnica že vrsto let. Poleg Oddelka za ravnanje z okoljem se v številne aktivnosti na tem področju vključujejo tudi člani mreže za okolje, ki jo sestavljajo predstavniki posameznih oddelkov v tovarni. Vodstvo podjetja redno spremlja kazalce in potrjuje aktivnosti na tem področju. In vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo se je pridružila tudi skupina iz Revoza, ki je tako z zunanje kot z notranje strani počistila območje ob ograji tovarne. Stik z najbližjimi sosedi bo zdaj še lepši, po besedah predsednika Uprave Revoza Aleša Bratoža, ki se je ob tej priložnosti srečal tudi s predstavniki sosednjih krajevnih skupnosti Šmihel in Regrča vas, pa bo tako tudi v bodoče.

ZELO PRIDNE

V novomeški Avtohiši Berus kolesarju Blažu Jarcu predali v polletno uporabo vozilo Volkswagen Caddy. Mirnopečan Blaž je kolesar nemške profesionalne ekipe NetApp. Pred kratkim je doživel svoj krstni nastop na najtežji enodnevni preizkušnji na svetu. Dirko Paris-Roubaix, ki je znana po zelo zahtevnih odsekih, je končal na sedemdesetem mestu med dvesto najboljšimi kolesarji sveta. Blaž Jarc: ''Kot kolesar sem veliko na poti in potrebujem prostoren avto. S pomočjo Avtohiše Berus mi bo sedaj veliko lažje, za kar se jim iskreno zahvaljujem.'

tudi pridemo ! na dom

0 3@g3ma1il.com 1 8 nis 0is4ni.0 ter.de mojs vni h

• zaključna dela v gradbeništvu (vodovod, elektro instalacije ...)

• vzdrževanje objektov

Dne z odvo h ovni kos odpadkov

(notranje in zunanje, ureditev okolice, sanacije ...)

Klasična masaža in refleksoterapija (tudi na domu) Pokličite: 040 862 727 30

Vaš mesečnik

Svetek Janez s.p. Dolenjska cesta 351 Lavrica 1291 Škofljica

Blažu Jarcu Volkswagen Caddy

Zala Vidic je violončelistka Klavirskega tria Sensibile. Zala se je udeležila državnega tekmovanja, kjer je zasedla 1. mesto ter prejela 2. nagrado v svoji kategoriji. Na mednarodnem tekmovanju violončelistov v Avstriji, je kot edina predstavnica Slovenijeprejela odlično 2. nagrado v svoji kategoriji. Zalina korepetitorka je Petra Slak. Pri profesorici Ani Arh se poleg zale učita še dve mladi violočelistki - Tjaša Remec in Leila Atanaso- Na sliki od leve: Leila Atanasova, Tjaša va. Obe sta prejeli zlato Remec in Maša Breščak s svojo korepepriznanje na regijskem in titorko Marijo Snežko Podpečan. bronasto plaketo na državnem tekmovanju. Njuna korepetitorka je Marija Snežka Podpečan. Odlično se je odrezala tudi violončelistka Maša Breščak iz razreda Mateje Mirtek, ki je prav tako osvojila zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Sevnici.

Informacije:

041 613 018 01 3666 538 • popravila traktorjev, generalne obnove in izdelava servo volanov za vse tipe. • avtovleka, rezervni deli in popravilo viličarjev... št. 83, april 2012


v objektivu

Tudi Špilerjeva v London Na letošnje olimpijske igre se odpravljata kar dva Brežičana. Poleg aktualnega olimpijskega prvaka Primoža Kozmusa je normo v metu kladiva izpolnila tudi Barbara Špiler. Na mednarodnem atletskem mitingu v Brežicah je namreč

zmagala z 69,26 metra. S tem je dosegla tudi normo za evropsko prvenstvo v Helsinkih in izboljšala svoj slovenski rekord.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva V dolenjskem farmacevtu še vse do jutri poteka Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki so ga pod sloganom „Tudi dobrodelnost je del nas“ letos pripravili prvič. Od ponedeljka naprej so tako darovali kri, zbirali potrebščine, udeležili so se prostovoljnega dela na Rdečem križu in Karitas, pomagali starejšim, povezali so se z društvi in zavodi, preživljali trenutke z otroki s posebnimi potrebami, zbirali hrano za pse in mačke, jutri, v soboto, pa bodo čistili okolje.

Čistilni dan v Češči vasi Vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo 2012 so se pridružili tudi v Konjeniško šolskem športnem centru Češča vas, kjer se je zbralo približno 40 ljudi. Očistili so poti od Češče vasi do Grobelj. Ena skupina se je odpravila mimo velodroma,

krožišča, skozi gozd mimo Cegelnice, druga pa mimo Podbreznika do reke Krke in ob dolenjski lepotici do Grobelj. Dan so zaključili ob druženju in ob domačih dobrotah.

• Slikopleskarstvo • fasaderstvo • montaža mavčnih plošč • Boris Pakar s.p.

Gorenje sušice 17a, 8323 Uršna sela

Tel.: 041 803 411

Mirka Vadnova 22, 4000 Kranj T.: 04/204 14 79 PEČI ZA CENTRALNO M: 040/831 441 OGREVANJEE: vrecek@vrecek-agro.si HITOP

ŠKROPILNICE/ NAMAKALNI SISTEMI

že 20 let z vami

• na trda goriva in olje

OPREMA ZA HIŠNE LJUBLJENČKE

KOMBINIRANE • na pelete PEČI ZA CENTRALNO OGREVANJE NA TRDA GORIVA IN OLJE • na lesne sekance

• Ovratnice proti lajanju (na zvok, s pršilom, statične) • Daljinski upravljalci za šolanje psov • Nevidne – vkopane ograje za pse • Vrata za mačke in pse • Pitniki in avtomatski (digitalizirani) dozirniki hrane 

škropilnice

pršilniki

črpalke z elektro in bencinskim motorjem

 zelo visok izkoristek  majhne dimenzije • zelo visok izkoristek  izdelava po naročilu  prodaja kombiniranih bojlerjev  možnost ogrevanja na lesne sekance in pelete • prodaja kombiniranih bojlerjev 40-letna tradicija (začetki izdelovanja peči v Britofu pri Kranju) • 40 letna tradicija www.vrecek-agro.si

Lokator za iskanje psa z dosegom 16 km

samokolnice

traktorske črpalke za namakanje

črpalke za pretok gnojevke

Vreček agro d.o.o., M. Vadnova 22, 4000 Kranj , T 04 23 41 740, 040 831 441, www.vrecek-agro.si št. 83, april 2012

Naj računovodski servis 2010!

;; vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete, za cerkev ... ;; pomoč od ustanovitve do registracije podjetja MIRA LALIČ, s.p., Danila Bučarja 22, Novo mesto tel.: 07 33 73 380, GSM: 041 682 470 e-mail: oriks@volja.net

podružnica Žužemberk: tel.: 07 30 88 606

www.oriks.si Vaš mesečnik

31


Na osrednji regionalni televiziji Vaš kanal, vsak ponedeljek, ob 21. uri