Vaš mesečnik november 2009

Page 1

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izvod - št. 61 - november 2009

www.imos.si

elektronsko brezpapirno poslovanje www.biro-bonus.si

www.armat.si

TELEVIZIJA

60 let Kovinotehne MKI

BISERKA DOLENC: Moški so izjemne 30 let podjetja stranke! Tisk Šepic


va s

INFORMACIJE in REZERVACIJE INTEGRAL BREBUS BREŽICE Tel.: 07 49 94 190/173 turizem@integral-brebus.si www.integral-brebus.si

va b i

Kimsko jezero

28.november cena 56,50 € odhodi iz Brežic, Krškega in N. mesta!

n a

p r e d b o ž i č n e

Benetke

5. december cena 48 € odhodi iz Brežic, Krškega in N. mesta!

Budimpešta

5. december cena 42 € odhodi iz Brežic, Krškega in Sevnice!

i z l e t e :

Dunaj

19. december cena 42 € odhodi iz Brežic, Krškega in Sevnice!

Posebna ugodnost: 10% popust za otroke do 14. leta!

Zagotavljamo vam dobro vzdušje, nepozabne oglede in možnost predbožičnih nakupov!


Piše: Irena Vide

»Da bi šla spat…,? saj sem vendar morala navijat… za naše za zmago..!« Marija Martinčič

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 61 - noVember 2009

modri kavč

»Da bi šla spat? Saj sem vendar morala navijat… za naše.. za zmago..!«, je vsa srečna in ponosna, dan po dnevu, ki je bil vsaj za trenutek kot obliž na stiske in zagate današnjega časa, modrovala moja soseda, ki je že krepko zajadrala v osemdeseta. Ta večer ni bila sama. Bila je v družbi najboljših. In bila je srečna, kot že dolgo ne. Dotaknila se jo je energija zmagovalcev. Tistih na igrišču in tistih, ki so glasno igrali z njimi. Močna domovinska čustva so tistega magičnega večera, (18. novembra) dobesedno preplavila Slovenijo. Prestižna zmaga nogometnega borbenega moštva slovenske reprezentance je »ožarila« nebo nad vso državo. Evforično vzdušje je združevalo vse, ki so »igrali« za našo zmago, tudi najvišji politiki in gospodarstveniki so radostno izkazovali svojo nacionalno pripadnost. Veličino dogodka so okronali ne le navijači v Mariboru, temveč množice po vsej državi, ki so tekmo spremljale preko televizijskih zaslonov….. Tudi druge največje televizijske hiše so zavzeto poročale o neverjetnem uspehu majhne Slovenije, ki je premagala carsko Rusijo. Ob televizijskem spremljanju evforičnega utripa in zanosa po tekmi, razmišljam o nenavadno skrivnostni, skoraj magični privlačnosti tekme. Njena osupljiva moč je poenotila vse barve in vse generacije… Gledam naprej…intervjuje, komentarje, fotoreporterje, čestitke, posnetke tekme in ponovitve zmagovitega gola…. Gledam in razglabljam. Za zgodbo s srečnim koncem je bil odločilen en sam zadetek. A v vsa njena poglavja, vse do zmagovite moštvene katarze, je bila na preizkušnji celotna ekipa: prenovljena, borbena, uigrano disciplinirana, osredotočena na igro in soigralce …., z veliko srčnosti in kolektivnega duha. Ugotavljam, da je v resnici vsaka tekma zgodba. In vsaka zgodba ima v svojih ljudeh in epizodah nekaj scenskega in teatralnega. Tudi naše zgodbe. In ena izmed takih, ki smo jo želeli ponovno obuditi, je tudi zgodba – dokumentarni film o umetniku Božidarju Jakcu, s katerim se je naša medijska hiša poklonila njegovemu spominu ob letošnjih visokih jubilejih. S spoštljivimi mislimi tistih, ki skrbijo, da njegovo delo ne tone v pozabo. Zgodba, drugačna od drugih njegovih zgod in zelo drugačna od nogometne. A gledano skozi oko televizije, obe sledita dosežkom ljudi in človeka. Povezujeta in združujeta. Vsaka na svoj način in vsaka svojo ali isto ciljno publiko. V želji po novih spoznanjih se gledalčeva zanimanja za zgodbe prepletajo. Impresija videnega pa se nas dotakne in ostane.

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o.

Naslov uredništva:

Oblikovanje in grafična priprava:

Odgovorna urednica: Irena Vide

Podbevškova 12, 8000 Novo mesto

Fotografika, Boštjan Colarič s.p.

Telefon: 07/39 30 860, fax: 07/39 30 870 Uredniški odbor: Slobodan Jovič,

www.vaskanal.com

e-mail: grafika@tv-nm.si

Marketing in oglaševanje:

Tisk: Delo-TČR d.d., Ljubljana

Tanja Sluga, Mojca Kren, Tatjana Petrič, www.imos.si

Tjaša Pureber

elektronsko brezpapirno poslovanje www.biro-bonus.si

Tel. 07/39 30 876, 39 30 867,

www.armat.si

TELEVIZIJA

60 let Kovinotehne MKI

BISERKA DOLENC: Moški so izjemne 30 let podjetja Tisk Šepic stranke!

Foto: Matej R. Škof

Lektoriranje: Irena Potočar Papež

fax: 07/39 30 877

Distribucija: Pošta Slovenije d.o.o.

(Oglasov ne lektorira izdajatelj časopisa.)

e-mail: marketing@tv-nm.si

Št. vpisa v razvid medijev: 803

Vaš mesečnik

3


Poseg na področje sedme umetnosti

Tanja Sluga arhiv Slovenske kinoteke

Vsestranski Dori Božidar Jakac velja za enega najplodovitejših slovenskih slikarjev, katerega dela štejejo v tisočih kosih. A ni osupljiva zgolj plodovitost njegovega dela, splošno spoštovanje zbuja tudi nabor področij, ki jim je Jakac z enkratno in neponovljivo osebnostjo vtisnil zgodovinski pečat.

Tako denimo malokdo ve, da je bil Jakac edini slovenski slikar 20. stoletja, ki je tudi snemal. Nastali so dokumentarni filmi, ki jih danes hrani Filmski arhiv pri Arhivu RS. Snemati je začel v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, zadnji film, ki je zabeležen, pa je nastal okoli leta 1970. Posebej dragoceni so njegovi filmski zapisi s številnih potovanj – med drugim je njegova kamera zabeležila življenje slovenskih izseljencev v Ameriki – in tisti, ki so nastali med NOB. Jakca lahko utemeljeno poimenujemo pionir slovenskega dokumentarnega filma, saj je posnel prvi slovenski barvni film (Železarne Jesenice iz leta 1938) in prvi slovenski reklamni film (Pomladna moda 1933 za ljubljanskega krojača). Ohranjenih je tudi okoli 12 tisoč diapozitivov, saj je Jakac svoj likovni talent s slikarskega platna uspešno prenesel tudi na fotografije.

Fotografija, ki jo je leta 1929 v Hollywoodu posnel Jakčev prijatelj, scenski fotograf slovenskih korenin, Joe Z. List. prvi profesor grafike. V času njegovega akademskega dela je vzniknil termin ljubljanske grafične šole, ki je še danes sinonim za kakovost. Jakac je med drugim zaslužen za vzpostavitev Ljubljanskega grafičnega bienala, za katerega si je intenzivno prizadeval in ga kasneje označil tudi za enega največjih osebnih uspehov.

Od avantgarde do akademika Pozornost velja nameniti Jakčevemu družbenemu angažmaju, saj je pomembno vplival na takratni politični in kulturno-umetniški podij. Tako se je v zgodovino vpisal kot

Ne glede na številna področja delovanja Božidar Jakac prvenstveno ostaja likovni ustvarjalec. Umetnostna zgodovina ga bo pomnila kot izjemnega risarja, grafika in slikarja. Na brezčasnost njegove likovne veličine opozarjajo stalne zbirke v novomeškem Jakčevem domu in kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca. Znano je, da je prav Novomeščan, s koreninami v Kostanjevici in Istri, tesno povezan z začetki kostanjeviške galerije, ki sodijo v leto 1974. Prva dela je namreč podaril in v prostor umestil umetnik sam. Širša Dolenjska pa je kulturno-umetniški spomenik dobila leta 1984, ko je vrata odprl Jakčev dom. V stavbo svojega otroštva je Jakac ob pomoči umetnostnega zgodovinarja in tesnega prijatelja Milčka Komelja uvrstil 828 del in jih tako rodnemu mestu podaril v trajno last.

Posnetek dobrodelnega koncerta na Miklavžev večer Z željo, da bi pomagali najmlajšim, je prostovoljka Zveze prijateljev mladine Nina Janžekovič v novomeški Športni dvorani Leona Štuklja oktobra pripravila koncert tria Eroike z glasbenimi gostjami Manco Izmajlovo, Nuško Drašček in Nušo Derenda. Izkupiček od koncerta, ki bo v celoti namenjen zimskim počitnicam za otroke iz socialno šibkejših družin, v katerih vladata nasilje in alkohol, bo s predva-

MOBITEL, d.d., 1537 Ljubljana

Božidar Jakac z 9,5 milimetrsko kamero

pobudnik in soavtor Novomeške pomladi, pomemben pečat je kot ustanovitelj Akademije upodabljajočih umetnosti, danes Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, vtisnil slovenski akademski sferi. Bil je prvi rektor omenjene fakultete in

Slikar in grafik

Publicis, foto: T. Brejc, D. Arrigler

kultura

Po poteh umetniške zapuščine Božidarja Jakca

Navdušujoča ponudba paketi Povezani

Sony Ericsson S312

Samsung S3030 Tobi

2.0 M

1.3 M

9 ¤*

9 ¤*

Jesen je razlog za veselje. Bogata izbira mobitelov za vse okuse, paketi Povezani po vaši meri in številne prednosti najboljšega slovenskega omrežja. Ko si z nekom res močno povezan, čutiš z njim v vsakem trenutku. In z njim deliš navdušenje tudi nad bogato jesensko kolekcijo mobitelov. Izberite si enega od paketov Povezani po svoji meri in med odlično izbiro mobitelov takega po svojem okusu ter delite navdušenje s tistimi, ki so vam blizu. Akcijska ponudba velja do odprodaje zalog ob sklenitvi/podaljšanju naročniškega razmerja: * Povezani 33, 44, 55 ali 77 za 12 mesecev, za vse, ki nimate veljavnega aneksa GSM št. 8/2005 ali GSM št. 8/2005 Povezani in izpolnjujete ostale pogoje, ** Povezani 44 ali 77 za 24 mesecev, za vse, ki nimate veljavnega aneksa UMTS št. 14/2005 ali UMTS št. 14/2005 Povezani in izpolnjujete ostale pogoje. Mobitelova prodajna mreža uporabnikom omogoča nakup akcijskih aparatov na več kot 350 prodajnih mestih po vsej Sloveniji. Zaradi tega je mogoče, da določen model mobitela ni na voljo na vseh prodajnih mestih hkrati. Cene vključujejo DDV. Družba Mobitel si pridržuje pravico do spremembe cen in pogojev. Slike so simbolične. Za dodatne informacije, cenik pogovorov in storitev ter ostale pogoje v paketih Povezani obiščite spletno stran www.mobitel.si ali pokličite Mobitelov center za pomoč uporabnikom na 041 700 700.

Nokia 6600i Slide 5.0 M

19 ¤ **

janjem celovečernega koncerta skušala oplemenititi tudi Televizija Novo mesto. V programu Vašega kanala si boste posnetek koncerta lahko ogledali na Miklavžev večer, 5. decembra, ob 19.50, naslednji dan, 6. decembra, pa bo ob 20.55 sledila ponovitev. V času obeh predvajanj bo odprta posebna telefonska linija, preko katere boste lahko prispevali za otroke iz socialno šibkejših družin. Dobrodelni koncert Eroike z glasbenimi gosti: sobota, 5. december, ob 19.50 in nedelja, 6. december, ob 20.55.


kultura

Dokumentarni film

Božji-dar umetnosti 21. novembra, dan po 20. obletnici smrti Božidarja Jakca, se je v programu Vašega kanala premierno odvrtel dokumentarni film Božji-dar umetnosti, portret Božidarja Jakca. Dokumentarni film, ki so ga narekovali pomembni jubileji – poleg umetnikove obletnice smrti še 110-letnica rojstva, 80-letnica prvega potovanja v Ameriko, 25-letnica Jakčevega doma in 35-letnica Galerije Božidarja Jakca, je pojasnil, zakaj zavedni Dolenjec sodi med najbolj bleščeča imena slovenske likovne zgodovine, in razkril vse tisto, kar presega obče védenje o velikem umetniku. 40-minutni dokumentarni

Izdelujemo: • INOX vinske pipe • INOX spojnice • INOX kroglične ventile • NOVOST: INOX kroglične pipe Evrostroj d.o.o., Metlika, tel.: 07 30 63 490 www.evrostroj.si št. 61, november 2009

Za podporo pri nastanku dokumentarnega filma se zahvaljujemo Tovarni zdravil Krka d.d. in Ministrstvu RS za kulturo.

PROIZVODNJA KERAMIČNIH d.o.o.mesto Proizvodnja keramičnih pečnic PEČNIC, d.o.o. Novo 1

4

7

2

3

5

6

8

9

Proizvajamo, svetujemo, projektiramo in montiramo vse vrste lončenih peči in kaminov, gotovih prenosnih peči, štedilnikov, pizza peči, toplozračnih peči in kaminov, krušnih peči, popravilo in vzdrževanje peči

Podbevškova 18, Novo mesto, Tel.: NC: 07/393 57 50, Prodaja: 07/393 57 60, www.peci-keramika.si El. pošta: peci-keramika@peci-keramika.si

Vaš mesečnik

kaminov in kurišč za Slovenijo

osebnim značajem. Predvsem pa je dokumentarni film dokaz več, da je Božidar Jakac resnično božji dar umetnosti. Na dan premiernega predvajanja, 21. novembra, je pod naslovom Jakac kot razstavni ekspo-

Pooblaščeni prodajalec in montažer

film je tako združil likovno umetnost s številnimi potovanji in pomembnimi prvimi koraki na področju slovenskega dokumentarnega filma, družbenim angažmajem ter prijaznim in med najširšimi krogi priljubljenim

ugodni plačilni pogoji: gotovinski popusti, krediti (1-3 leta), trajniki nlb

Dokumentarni film Božji-dar umetnosti, portret Božidarja Jakca, si lahko vnovič ogledate na Televiziji Vaš kanal v soboto, 28. novembra, ob 19.50.

nat – dokumentarnemu filmu ob bok z direktorjem Dolenjskega muzeja Zdenkom Picljem in direktorjem Galerije Božidarja Jakca Bojanom Božičem potekala še razprava o institucionalnem rokovanju z Jakčevo umetniško zapuščino ter prizadevanjih za dolgoročno uspešno predstavitev njegovega dela.

5


obzornik

30 let podjetja Tisk Šepic

»Včasih ni bilo tako pomembno, kakšna je nalepka.« Novomeško podjetje Tisk Šepic praznuje 30-letnico delovanja. Podjetje, ki zdaj domuje v obrtni coni na Livadi, je svoje prve korake naredilo v domači hiši lastnika Žareta Šepica na Brodu v Novem mestu. Kasneje, ko je sezidal večjo hišo, se je tja preselil, del proizvodnje pa je imel v nekdanjih prostorih Adrie Mobil. Pred šestimi leti so se zaradi prostorske stiske, večjega obsega naročil in tudi zato, da bi vsi delali pod eno streho, preselili na Livado.

Danes podjetje zaposluje 15 delavcev (tiskarjev, grafikov in pomožnih delavcev), prostor, predvsem v proizvodnji, pa vnovič postaja pretesen za vse stroje, ki jih je v podjetju vedno več. Zahteve naročnikov so vsak dan višje, možnosti tiska pa vsak dan drugačne. Tiskajo na različne materiale: papir, majice, steklo, ogledalo, pleksi steklo itd., debelejše materiale tiskajo na sitotisk, tanjše in bolj prilagodljive pa na ofset. Iz ročnih strojev, ki so jih uporabljali na začetku, so najprej prešli na polavtomatske, kasneje še na tričetrt avtomatske stroje, ki so bili nekdaj enobarvni, danes pa so štiribarvni.

Pred šestimi leti so se zaradi prostorske stiske preselili na Livado. »Dela je danes neprimerno več kot takrat, ko sem začel delati v podjetju,« razloži Sandi Magnik, vodja proizvodnje, ki je v podjetju 15 let. »Pred leti smo

denimo za Adrio Mobil tiskali pet ali deset različnih nalepk, danes jih je več kot dva tisoč, saj imajo za vsak avto, prikolico, pravzaprav za vsako državo drugačno grafiko,« pripoveduje Magnik. To se odraža tudi na dostavi,

ki je bila včasih mesečna, danes je dnevna. Poleg Adrie Mobil sodelujejo še z nekaterimi večjimi podjetji v regiji, kot so TPV, Revoz, Tilia in Plastoform. Tiskajo pa tudi za posameznike, ki prihajajo z različnimi željami. Teh je največ ravno v novembru in decembru, ko je obseg

Zakaj ste se pred tremi desetletji podali na samostojno pot? « Želel sem biti samostojen in delati bolj kreativno.«

Kaj pa konkurenca? Jo občutite? »Ja, zelo jo občutimo, konkurence je veliko in za pridobitev posla se moraš zelo potruditi. Naša sreča je, da imamo nekaj dolgoletnih stalnih strank.«

Kakšne so razlike v poslovanju danes in ko ste začeli? »Glavne razlike so v tehnologiji, bistveno več pa je danes konkurence kot nekoč.«

Žare Šepic, lastnik in ustanovitelj podjetja

6

Vaš mesečnik

Kako sledite dnevnim novostim v panogi? »Obiskujemo sejme po Evropi in vsrkavamo nova znanja. Tiskarstvo je danes digitalni tisk in računalnik. Nekoč smo ročno vstavljali svinčene črke, danes so to samo še romantični spomini.«

Kakšna je vaša nadaljnja vizija podjetja? »Slediti novostim na področju tiskarstva, uvajati nove tehnologije ter počasi posle prepustiti mlajšim, ki imajo nove ideje, dodatno energijo in željo po kreativnem ustvarjanju.« Bi se, če bi se še enkrat podali na poslovno pot, danes odločili enako? (Po malo daljšem premisleku, op. p.) »Verjetno da.«

št. 61, november 2009


Sandi Magnik, vodja proizvodnje

Podjetja od njih vsak dan zahtevajo več in jih tako tudi silijo k širjenju. Ker so v sedanjih prostorih že utesnjeni, razmišljajo o širitvi na obstoječi lokaciji, do katere naj bi prišlo v kratkem, letos ali najkasneje drugo leto. »Ne moreš reči, da imaš 15 zaposlenih dovolj in da se ne boš več širil, ker je treba zagotavljati kakovost in loviti dobavne roke, sicer se lahko zgodi reklamacija ali dve in potem lahko odpuščaš, ne zaposluješ,« meni Magnik. Kupci so tudi tisti, ki narekujejo tehnološke posodobitve, saj so dimenzije vedno večje, zato potrebujejo nove stroje, ki pa so precej dragi in je vložek zato ogromen.

obzornik

dela, podobno kot v drugih branžah, precej povečan. Koledarji, vabila in podobno so dodatno delo poleg običajnih naročil. Je pa zato februarja dela običajno nekoliko manj, iz izkušenj pove Magnik. Delo je danes lažje predvsem zato, ker digitalna tehnologija omogoča drugačen način obdelave, manjše količine je lažje natisniti s tiskalnikom in ne strojem, prav tako vzorce, da jih naročniki lahko pogledajo in jih, preden gredo v tisk, še popravijo, če je to potrebno. »Včasih tudi ni bilo tako pomembno, kakšna je nalepka, le da je bila, danes je drugače, saj mora biti vse narejeno perfektno. Naročniki so danes vsekakor bolj zahtevni,« razloži Magnik.

Ksenija Levičar s.p., Podbevškova 4 (Mercator Center Cikava) Novo mesto tel.: 07/33 76 485 Slovenska vas tel.: 07/45 74 660

• ogled in svetovanje za skladnost vašega ambienta • izmera in montaža železnih karnis • izdelava zaves Delovni čas: pon.pet. od 12. do 18. ure, sobota od 9. do 12. ure

Nova generacija profila Rehau-Geneo Nove dimenzije v okenski tehniki, polno armiran okenski sistem iz novega materiala Rau-Fipro, kar pomeni ojačanost s steklenimi vlakni, ki je prirejen višjim zahtevam po nižji toplotni izgubi elementov. Izkoristite ugodne cene in kratke dobavne roke.

PVC Nagode d.o.o., Tržaška 87a, 6230 Postojna, t [05] 720 35 55, f [05] 720 35 56, info@pvcnagode.si, www.pvcnagode.si

Moj dom_203x271_4.indd 1

št. 61, november 2009

1/13/09 8:57:53 PM

Vaš mesečnik

7


Ljubljanski pohištveni sejem

Kolpa z novostmi za 2010

naročena objava

Kolpa se je letos na Ljubljanskem pohištvenem sejmu predstavila z novostmi za leto 2010.

Kopalnica VIP Predstavili smo se z novostmi v programih Kolpa san in sicer z novim designom kopalnice kot celote z imenom VIP, katera zajema kopalne kadi, tuš kad in kopalniško pohištvo. Je višjega cenovnega razreda. Daje možnosti prilagajanja v prostoru saj imamo kopalne kadi za vgradnjo ob steni ali samostojno v prostoru, kopalniško pohištvo je v dveh dimenzijah 100 in 200 cm v dveh barvnih izvedba bela in teak in pa treh barvnih nijansah umivalniškega pulta, biskue, graphite in platinum kateri so iz Kerrock materiala. Tudi sama tuš kabina je zelo sodobno zasnovana z visoko kvalitetnimi materiala z dimenzijami 120 in 160 cm, kaljenim steklom in aluminijastimi

oporami, katere dajo visoko varnost in stabilnost kabini.

ne. Kabina je dimenzije 160 x 90 cm kar omogoča veliko prostora za uporabnika.

Program za starejše ljudi Naslednja novost katero želimo izpostaviti je program za starejše ljudi, katerega smo razvili skupaj z Inštitutom za revmatologijo v Ljubljani. V tem segmentu želimo ponuditi starejšim ljudem ali ljudem z omejenim gibanjem, izdelke ki so prilagojeni njihovim potrebam. Program zajema kopalno kad s sedežem in tuš paravanom kateri ima ročaj in se fiksira na kopalno kad, kopalniško pohištvo

Umivalnik skrit v omari Kot novost smo izdelali kopalniški sestav – pohištvo z imenom Cher, katero ima značilnost da je umivalnik skrit v omari z globino 23 cm, katerega

katero ima uporabne prostore na dosegu roke iz sedečega položaja pred umivalnikom. Tuš kabina je narejena z nizkim vhodom, sedežem in ročajem, kar omogoča lahek in varen vstop in izstop iz kabi-

pa lahko nato odpreš - preklopiš in dobiš kopalniški umivalnik in pa tudi omarico, s tem želimo ponuditi trgu nekaj popolnoma novega, kar do sedaj še ni bilo. Izdelek se lahko uporablja v manjših kopalnicah, lahko se ga uporabi kar v sobi ali v pisarni. Zelo je primeren za plovila, skratka sestav je zelo prilagodljiv za skoraj vsak prostor. Je v beli in črni barvi.

Sejemsko dogajanje: » E v ro p s k i k m e t i j s k i s k l a d z a r a z vo j p o d e ž e l j a : E v r o p a i nv e s t i r a v p o d e ž e l j e «

V okviru projekta »Ohranjanje etnoloških raznolikosti podeželja. Tema: Ženske in podeželje, Vas zavod Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma vabi na

SEJEM TURIZMA IN PODEŽELJA Sejem bo potekal v nedeljo, 29. novembra in ponedeljek, 30. novembra 2009, v prostorih Kmetijske šole Grm Novo mesto, Sevno 13, Novo mesto, od 10.00 do 17.00 ure. Projektna skupina za izdelavo študije je v poletnih mesecih zaključila z delom in kot sklepno aktivnost pripravila sejem. Ta sejem naj bi z vašim soglasjem postal tradicionalni jesenski sejem.

Vsebine:

• etnološka raznolikost podeželja, • prehrana na podeželju, • običaji, • folklora (narodne noše), • kmetijski pridelki.

Sodelujoči:

• občine dolenjske regije, • aktivi kmečkih žena, • turistične organizacije, • turistična društva, • gostinski obrati, • kmetijske zadruge, • kmetje posamezniki, • Društvo Grmčani.

nedelja, 29. november 2009 ob 11.00:

Slavnostna otvoritev sejma z govorniki: g. Mitja Maruško, vodja službe za investicije, Ministrstvo za šolstvo in šport, g. Alojz Muhič, župan Mestne občina Novo mesto, mag. Mojca Špec Potočar, direktorica Razvojnega centra Novo mesto, Tone Hrovat, direktor zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma.

ponedeljek, 30. november 2009 ob 11.00:

Srečanje županov na temo »Življenje na podeželju«, z Igorjem Hrovatičem, direktorjem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Janjo Kokalj in Bredo Kovačič z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Mojco Špec Potočar in Jožico Povše z Razvojnega centraNovo mesto ter Tonetom Hrovatom in Vido Hlebec z zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma.

ponedeljek, 30. november 2009 ob 16.00: Dobrodelni bazar

Aktivnost je del projekta »Ohranjanje etnološke raznolikosti podeželja«, ki je delno sofinancirana iz sredstev EKSPR -4. Osi Leader

8

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


20 let Revoza

Od zagotavljanja celovite kakovosti do ene najučinkovitejših tovarn Skupine Renault Čeprav korenine današnjega Revoza segajo daleč v 50-a leta prejšnjega stoletja, je natančno pred 20 leti takratni IMV prestopil pomemben mejnik v zgodovini razvoja avtomobilske industrije na Dolenjskem. Na podlagi pogodbe med IMV in Renaultom o sovlaganju v proizvodnjo modela renault 5 je bilo ustanovljeno novo podjetje Revoz, ki kot zaprta delniška družba v 100-odstotni lasti Skupine Renault še danes uspešno deluje v tem prostoru.

Renault, ki ji je bila s twingom leta 2007 prvič zaupana samostojna proizvodnja novega modela, s proizvodnjo novega modela E33, katere-

ga projektna faza je ravno v teku, pa tudi dobršen del razvojne faze, kot je n.pr. izdelava prototipov. Vsi zaposleni smo lahko upravičeno ponosni na

rezultate, ki nam jih je uspelo v tem času doseči in Slovenijo trdno začrtati na zemljevidu evropske avtomobilske industrije.«

naročena objava

S proizvodnjo t.i. petice so bili v Revozu postavljeni novi temelji organizacije dela in življenja v tovarni, pri čemer velja izpostaviti predvsem koncept »celovite kakovosti«, s katero se je Revoz obvezal, da bo izdeloval avtomobile enake kakovosti kot druge Renaultove evropske tovarne. Aleš Bratož, predsednik uprave Revoza: »V 20 letih je Revoz premagal neverjetno pot od zagotavljanja celovite kakovosti do ene od najučinkovitejših tovarn znotraj Skupine

20-letnico so v Revozu obeležili z razstavo, na kateri so se v družbi dvajsetletne »petice« zbrali zaposleni z 20 let delovne dobe, pridružili pa so se jim tudi takratna direktor tovarne Pavle Noč in vodja projekta Štefan Poredoš ter zdajšnji predsednik uprave Aleš Bratož.

pridobivanje nepovratnih sredstev iz skladov evropske unije 119 mio EUR ugodnih finančnih sredstev Podjetniškega sklada v letu 2010 bančni krediti s subvencijo obrestne mere nova tehnologija R&R projekti alternativni viri energije turistični projekti podeželje izobraževanje skladi tveganega kapitala št. 61, november 2009

mag. Igor Vajda, univ. dipl. ekon., direktor podjetja

ESPERO d.o.o., Vinogradniška 41 8330 Metlika PE Ljubljana Komenskega 36 1000 Ljubljana tel.: 01 54 00 004 GSM: 051 374 759 igor.vajda@espero.si www.espero.si

Vaš mesečnik

9


Membranska čistilna naprava na Gospodični Pri planinski koči Gospodična na Gorjancih bo od zdaj okolje bolj čisto. Tam namreč po novem stoji membranska čistilna naprava, ki je prva tovrstna na Dolenjskem. Gradnja sicer sodi v okvir projekta Obnova planinskega doma pri Gospodični - LIN 2009, ki je delno sofinanciran iz programa Leader, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine. zervoar). V rezervoarju z biologijo so nameščeni trije siClaro® FM – filtrni moduli.

Trak so ob odprtju prerezali Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto, župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in Anton Progar, predsednik Planinskega društva Krka Novo mesto.

naročena objava

Naprava je stala nekaj več kot 14 tisoč evrov, od tega so pridobili 63,62 odstotka nepovratnih sredstev, ostalo je plačala Komunala Novo mesto. Membranska ultra filtracija čistilne naprave omogoča dezinfekcijo, v procesih čiščenja odpadnih voda pa se je v svetu pojavila v zadnjih letih in je v strmem porastu, saj omogoča zelo kakovostno očiščeno odpadno vodo. Vrednosti parametrov so v povprečju pod 50 odstotkov dovoljenih vrednosti, pri posameznih pa tudi do 80 odstotkov nižji.

Čistilno napravo so vgradili v dveh tednih.

10

Vaš mesečnik

Membranski sistem čiščenja odpadnih voda Odpadna voda doteka po kanalizacijskem kanalu (1-2-odstotni naklon) do mehanskega predčiščenja – prvi rezervoar. Delovanje mehanske stopnje obdelave je sestavljeno iz sedimentacije (usedanje zaradi gravitacije) in flotacije (izplavljanje s pomočjo vzgona). Uporablja se tudi kot zbiranje presežnega blata. Mehansko prečiščena odpadna voda teče preko preliva v biologijo (1 re-

Mikroorganizmi opravljajo čiščenje v bioreaktorju. Prehranjujejo se z energijsko bogatimi snovmi, ki se nahajajo v odpadni vodi. Zato potrebujejo izmenjajoče se pogoje pri dovajanju in odvajanju kisika. Kisik, ki je življenjsko potreben za mikroorganizme, se s pomočjo zračnega puhala dovaja v bioreaktor. Fino mehurčkasti cevni membranski aeratorji porazdelijo zrak in ustvarjajo nujno potrebno turbulenco, ki jo mikroorganizmi potrebujejo za lebdenje. Cevni membranski aeratorji so nameščeni na dnu dovoda in so povezani s filtrnimi moduli, kjer poleg zraka za vnos kisika zagotavljajo tudi zrak za čiščenje membranskih površin. Tako je energija optimalno izkoriščena. Spreminjanje nivoja polnosti v biološkem delu se usklajuje s konicami dnevnega dotoka (BMA® Prin-zip) in s tem omogoča ekonomsko delovanje membran. Potopljene ultra filtracijske membrane učinkovito ločujejo mikroorganizme iz biološko očiščene odpadne vode in s tem zagotavljajo želeno dezinfekcijo odpadne vode. Premeri por na membranah so takega velikostnega razreda, da so v sredini veliki samo 0,035 mikrona - premer neke črevesne bakterije znaša približno 0,1 mikrona, tako da membrane za te bakterije predstavljajo nepremagljive ovire. Ta zanesljiva sposobnost zadrževanja mikroorganizmov omogoča nadaljnjo možnost delovanja biologije pri bi-

Planinski dom pri Gospodični. stveno višjih koncentracijah mikroorganizmov. Zato je potreba po prostoru pri siClaro® mali čistilni napravi v primerjavi s konvencionalnim biološkimi napravami občutno manjša. Filtracija poteka od zunaj navznoter (podtlačna varianta, ploščate membrane – »flat sheet membrane«). Biološko očiščeno odpadno vodo (filtrat) se s pomočjo majhnega podtlaka vodi skozi membrane, skozi drenažni sistem do centralnega odvoda filtrata in odsesa iz sistema. Prezračevanje, ki je razporejeno pod filtrne membrane, ustvarja turbulentno mešanico zrak/voda, ki se dviguje prečno na membranske površine v filtru. Ta tok vseskozi odstranjuje koncentrirane delce iz membranskih površin in preprečuje nastanek krovnega sloja, ki bi zaviral filtracijo. Tovrsten način delovanja je označen tudi kot »Crossflow« delovanje. Črpalka za presežno blato periodično transportira z rastjo mikroorganizmov producirano presežno blato v predhodno priklopljen zbiralnik blata (prvi rezervoar, recikel). Krmiljenje naprave poteka preko nastavljive časovne stikalne naprave in plavajočega stikala. Oskrba stikalne naprave poteka preko vtičnice v neposredni bližini (400 V, 50 Hz). Motnje se signalizirajo optično s pomočjo zaslona časovne stikalne naprave in s pomočjo signalizacije (hupe) za javljanje motenj. Krmiljenje je lahko opremljeno z napetostno neodvisno kontrolo izpada toka. Nadaljnje posredovanje javljanja motenj na mobilni telefon dežurnega delavca Komunale Novo mesto poteka s pomočjo akumulatorsko zaščitenega GSM modema.

Učinek čiščenja Odpadna voda bo očiščena do zahtevanih parametrov za iztok. Glede na Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz malih komunalnih čistilnih naprav spada ta čistilna naprava med male komunalne čistilne naprave in za njo veljajo naslednji parametri: ZAKONSKA MEJA

REZULTATI prvih meritev

BPK5

30 mg/l

2 mg/l

KPK

150 mg/l 15 mg/l

št. 61, november 2009


www.vratazaren.si

e-pošta: info@vratazaren.si

Sekcijska garažna vrata Crawford originalna švedska kvaliteta, zaprta vodila

• industrijska vrata • rolo vrata • garažna vrata tip G60, debelina izolacije 42 mm

Protivlomna in protipožarna vrata

Vabljeni v novoodprti salon na Kolodvorski 4 (salon Avto Slak) KRŠKO, Golek 17: 07/49 212 59 • fax: 49 21 250• 041 652 343 PE NM, Kolodvorska 4: 07/33 22 475 • fax: 33 22 476 • 051 652 006

Računovodske in knjigovodske storitve

www.salon-mozaik.si

Salon keramike

MOZAIK

Novi salon keramike Mozaik vam nudi veliko izbiro keramike za notranje prostore, kvalitetno keramiko za terase in balkone, kopalniško pohištvo, kopalne kadi in tuš kabine, pipe.

Kompletne računovodske storitve za vse oblike družb in s.p.

jemo Izdelu nice kopal uč! na klj

garancija • korektnost dogovorjeni roki • zanesljivost elektronsko poslovanje

za nove strankE prvi mesec gratis!

28

Salon keramike MOZAIK, Foesterjeva 10 (prostori nekdanje tovarne Novoteks v Bršljinu) Tel./Fax: 07 33 21 202, 051 634 631, E-pošta: mozaik.nm@gmail.com

let de l o v n

ih

izkušenj

Eva Prešeren s.p., Češnjevek, 8210 Trebnje Tel./fax: 07/346 35 30, GSM: 031/372-944 E-mail: evapreseren@siol.net

že 19 let z vami

;;vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete, novo - za cerkev ... ;;pomoč od ustanovitve do registracije podjetja MIRA LALIČ, s.p., Danila Bučarja 22, Novo mesto tel.: 07 33 73 380, GSM: 041 682 470 e-mail: oriks@volja.net

podružnica Žužemberk: tel.: 07 30 88 606 upoštevamo kartico “OBRTNIK - OBRTNIKU”

št. 61, november 2009

SLOMŠKOVA KNJIGARNA • • • •

verska in duhovna literatura krstne, poročne in okrasne sveče bogat darilni program nabožni in turistični spominki VESELIMO SE VAŠEGA OBISKA!

Slomškova knjigarna Novo mesto Hladnikova 1 8000 Novo mesto Tel: 0590/80-275 Slomškova knjigarna Krško Cesta krških žrtev 35 8270 Krško Tel: 0590/80-273 http://druzba.slomsek.net

Vaš mesečnik

11


Pred šestimi desetletji se je v Novem mestu začela pisati zgodba o dolenjskih inštalaterjih. In danes je Kovinotehna MKI v svoji stroki cenjeno mednarodno podjetje, ki pod geslom »Nič ni nemogoče« odpira nove razsežnosti v slovenskem graditeljstvu. Visok jubilej so petega novembra v Novem mestu obeležili s slavnostno akademijo; idejno zasnovo in produkcijo je realizirala Televizija Vaš kanal. Kovinotehna MKI je danes največje slovensko podjetje, ki se ukvarja s projektiranjem in izvajanjem elektro in strojnih napeljav v gradbeništvu. Zgodba Kovinotehne MKI se je sicer začela 20. decembra 1949. leta, ko je v Novem mestu mestni ljudski odbor ustanovil Elektrotehnično podjetje za opravljanje gospodarske dejavnosti s področja električnih inštalacij in sorodnih dejavnosti. V šestih desetletjih so se zgodili nekateri dogodki, ki so prelomno zaznamovali usodo podjetja. Po zaslugi Marije Jurekič so odslej številna dejstva in tudi manj znani podatki zbrani v knjigi Vizija prihodnosti v vrednotah preteklosti. Podjetje je naslednik nekdanjega novomeškega gradbenega velikana Pionir. Slovesnosti so se udeležili številni nekdanji pionirjevci, ki so z dolgotrajnim ploskanjem nagradili predajo Listine o ustanovitvi Društva Pionir. Ob prejemu listine iz rok direktorice Vašega kanala Irene Vide (nekoč je tudi sama delala v Pionirju, op. p.) je prvi mož Kovinotehne MKI Franci Berlan dejal: »Počaščen sem! Dolgoletna želja se je tako mnogim uresničila. Marsikaj smo že naredili, pa bomo tudi to – ustanovili Društvo Pionir.« Pester umetniški program so sooblikovali Jure Ivanušič, pevka Irena Yebuah, Vokalni kvartet Stična, plesalec Gregor Luštek in skupina Terrafolk.

naročena objava

Foto: Marko Klinc – Foto Life

Franci Berlan s svojo ekipo.

Tone Kozoglav, ki je delovno kariero pričel v Novomontaži, in Jože Malenšek, ki je svojemu nekdanjemu sodelavcu, zdaj pa poslovnemu partnerju Franciju Berlanu izročil glasilo Športnega društva Pionir.

Jože Preskar in Miha Jalovec – gotovo si imata veliko povedati o starih časih.

Borut Bržinič, direktor Zbornice gradbeništva in IGM, Jože Renar, Dobrodošlica Štefki Blatnik, ki je svojo poslovno pot pri- pomočnik generalnega direktorja GZS, in Branko Selak, predsednik čela pred 60 leti v Elektrotehničnem podjetju, zaključila Zbornice gradbeništva in IGM, izrekajo dobrodošlico direktorju Franciju Berlanu in njegovemu pomočniku mag. Gregorju Deželaku. pa jo je pred 20 leti v TOZD PIONIR MKI.

12

Vaš mesečnik

Zakonca Marija in Karel Košir – dva izmed graditeljev poslovnega sistema v Pionirju. št. 61, november 2009


Na slovesnosti je Irena Vide predala direktorju Franciju Berlanu zapis o pobudi za usta- In potem je pozvala vse, ki so kdaj koli delali v gradbenem podjetju Pionir, da so vstali. novitev Društva Pionir. »Veliko nas je še,« sta ugotovila z Berlanom.

Direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Franci Bratkovič je po svečanem nagovoru podelil direktorju priznanje za prispevek k razvoju dolenjskega gospodarstva.

Priznanje je kolektivu podelil tudi župan MO Novo mesto Alojz Muhič.

Skupno jim je delo z ljudmi, svoje znanje in izkušnje pa izmenjujejo v dveh dolensko-belokranjskih kadrovskih »cehih«: Mira Retelj, Marta Strmec, Marija Jurekič in mag. Nina Šab.

Utrip v dvorani – spredaj direktor Franci Berlan in njegov pomočnik mag. Gregor Deželak v spremstvu.

Po prireditvi pa klepet v prijetni družbi: Franc Panjan, Branko Selak, Jože Colarič, Franci Berlan in Borut Gržinič.

Ponosni pionirjevci: Janko Hrovat, Milan Čampa, Stjepan Krsnik, Franci Berlan, Ivan Ilijanič, Jože Ribič in Igor Čampa.

Županja in poslanka Renata Brunskole predaja šopek v modri barvi Kovinotehne MKI direktorju Franciju Berlanu in njegovemu pomočniku mag. Gregorju Deželaku.

št. 61, november 2009

Vaš mesečnik

13


pogovor z županom

Ivan Bukovec,

župan Občine Semič:

Novo mesto je vreča brez dna! Naslednje leto bo minilo petnajst let od ustanovitve Občine Semič, na čelu katere je že četrti mandat Ivan Bukovec. Pravi, da so za Semičem ustvarjalna leta, ki zagotavljajo, da se za prihodnost kraja ni bati. A dejstvo ostaja, gospodarska kriza je obubožano občino še dodatno prizadela, ljudje izgubljajo službe, cestne povezave z notranjostjo Slovenije so slabe in še naprej odvračajo morebitne vlagatelje. Bukovec s prstom kaže na državo, ki Belo krajino po njegovem mnenju že vrsto let zapostavlja. A zagotavlja, da se bo kljub trenutnim težavam razvoj v industrijsko-obrtni coni prihodnje leto nadaljeval. V zadnjem času je Bukovec, ki se v prostem času ukvarja z vinogradništvom in konji, pozornost javnosti vzbudil z ostrim nasprotovanjem delitvi evropskih razvojnih sredstev. 14

Vaš mesečnik

Potrl me je odnos občin pri delitvi regionalnih sredstev!

Tjaša Pureber arhiv Občine Semič

Svojim občanom ste obljubljali, da bodo kmalu dobili dom za starejše. Sedaj se to zaradi razdelitve evropskih sredstev med občine jugovzhodne Slovenije ne bo zgodilo. Vztrajate pri tem, da so vas opeharili dolenjski župani? Razvoj regije je uveljavljen zato, da slabo stoječim občinam subregije omogoči hitrej-

ši razvoj z večjim deležem sofinanciranja. Po prvotnem razdelilniku, ki je to dejansko udejanjil, je Bela krajina dobila 33 odst. sredstev, Kočevsko-Ribniško področje 36 odst. in Dolenjska, kot daleč najbolj razvita subregija, 31 odst. Na pobudo najbogatejše občine, Mestne občine Novo mesto, je bila Bela krajina preglasovana in odvzeli so nam sredstva v višini dveh milijonov evrov. Med belokranjskimi občinami je iz sofinanciranja izpadel semiški projekt »Izgradnja doma za št. 61, november 2009


Gospodarska kriza je še poslabšala že sicer slab položaj Bele krajine. Vi ste o tem pisali vladi. Ste zadovoljni z odgovorom? Gospodarska kriza je prizadela predvsem odročne kraje. Znotraj Bele krajine je nastalo krizo najbolj občutil Semič. Zmanjšanje števila zaposlenih v naših podjetjih iz 1920 na 920

Začrtano pot med razvitejše občine bo Semič nadaljeval z mano ali brez mene! zaposlenih in skoraj 15-odstotna brezposelnost je hudo breme. Bela krajina ima danes 13,5-odstotno brezposelnost. Povprečna bruto plača na zaposlenega v Beli krajini pa znaša le 1.079 evrov. Če primerjamo Belo krajino s Prekmurjem, ima slednje 14-odstotno brezposelnost, povprečna bruto plača na zaposlenega pa znaša 1.195 evrov. Prekmurje ima avtocestno povezavo, za sosedi Avstrijo in Madžarsko in najboljša kmetijska zemljišča. O vsem tem lahko Bela krajina le sanja, zato apeliram na vlado, da Beli krajini omogoči enake pogoje kot Prekmurju. Vse, kar je vlada do sedaj naredila, je, da je dala petim ministrstvom nalogo, naj proučijo nastale razmere. Predsednik vlade si ni za Belo krajino vzel niti toliko časa, da bi na sejah predstavil problematiko in zahteve Bele krajine. Belokranjci smo sedaj odločni, vztrajali bomo pri naših zahtevah.

Semiču napredek onemogočajo predvsem slabe prometne povezave. Mislite, da je tretja razvojna os realna možnost ali zgolj načrt v oblakih? Tretja razvojna os je realnost in nujno potrebna investicija za razvoj celotne Bele krajine in za 1000 Belokranjcev, ki se dnevno vozijo na delo v Novo mesto in dlje. Skoraj vse srednje in visoke šole, kot tudi zdravstvo in regijsko središče, so na drugi strani Gorjancev. Tretja razvojna os bo tudi najbližja povezava Slovenije z Jadranom. Če hoče vlada s svojimi dejanji izboljšati stanje v Beli krajini, je izgradnja tretje osi prvo dejanje, ki ga je treba nujno narediti. Po treh vpadnicah v Belo krajino se dnevno vozi preko 10.000 vozil. Ker so vse tri vpadnice zaradi slabega stanje preobremenjene, jih je treba razbremeniti, predvsem pa takoj obnoviti. št. 61, november 2009

Na občini ste zaposlili mlade, ki se

V času tega mandata ste se upokojili in

ukvarjajo predvsem z evropskimi razpisi. A Semič je majhna občina, zato se težko poteguje za velika sredstva. Mislite, da bo delitev na pokrajine stanje izboljšala? V Občini Semič imamo sorazmerno mlado, a strokovno podkovano ekipo, ki uspešno kandidira in pridobiva razna sredstva tako na državnih kot tudi evropskih razpisih. Velik uspeh se kaže tud v tem, da smo belokranjske občine pri skupnih projektih enotne in uspešne pri pridobivanju sredstev za te projekte. Dolenjsko-belokranjska pokrajina v tem trenutku predstavlja velik minus za belokranjske občine, saj je Novo

funkcijo sedaj opravljate neprofesionalno. Imate politične kariere dovolj ali imate še vedno neizpolnjene cilje? Smatram se za svobodnjaka in ne politika. Iz gospodarskih potreb sem tudi sam prispeval k ustanovitvi Slovenske kmečke zveze in leta 1976 k ustanovitvi vinogradniškega društva. Danes se žal dogaja, da hoče vsak postati »vsevedni« politik in gospodarstvenik, sam pa se počasi umikam. Neuresničenih je ostalo še veliko ciljev in hotenj, vendar predlagam, da pustimo času čas. Verjamem pa, da je ostalo še veliko stvari, katerim sem kos in jih lahko uspešno izpeljem.

mesto vreča brez dna, ki v večji meri vidi samo sebe, in tudi v zgodovini okrajev je bilo tako, zato ne moremo pričakovati, da bi bilo sedaj kaj boljše.

Semič ima trenutno likvidnostne težave, in sicer predvsem zaradi neplačanih državnih dolgov. Kako se boste rešili iz trenutnega položaja? Situacijo bomo rešili z novim kreditom in z izterjavo podpisanih državnih pogodbenih obveznosti ter z zategovanjem pasu v naslednjem proračunskem letu. Kaj je po vašem mnenju največji uspeh in kaj največji poraz mandata? Za največji uspeh si štejem izgradnjo vodovodov v petindvajsetih vaseh, do skoraj vsake hiše v občini nam je uspelo urediti in asfaltirati javne poti in ceste. V zadnjem mandatu pa si za največji uspeh štejem izgradnjo Kulturnega centra Semič. Razočaral in potrl pa me je odnos občin pri delitvi regionalnih sredstev, kjer smo pri zadnjem razpisu izpadli s projektom doma starejših.

Če hoče vlada izboljšati stanje v Beli krajini, je izgradnja tretje osi prvo dejanje! Se boste naslednje leto torej potegovali za še en mandat? Semič je danes primerljiv z drugimi kraji, na veliko področjih pa nam je uspelo prehiteti marsikatero občino. Verjamem, da se bo stanje v gospodarstvu začelo izboljševati in bomo vsi lažje zadihali. Semič je danes v dobri kondiciji, ob treh največjih projektih, ki jih izvajamo, sta nakazani pot in vizija razvoja, če pa nam bosta zima in vreme naklonjeno, bo zaživel tudi Smučarski center Bela. Začrtano pot med razvitejše občine bo Občina Semič nadaljevala z ali brez mene, to pa je tisto, kar šteje. Vaš mesečnik

15

pogovor z županom

starejše v Občini Semič«, s katerim bi odprli 33 novih delovnih mest.


pogovor z županom

Zato je po mojem mnenju pokrajin lahko več, vendar ne za ceno birokracije in administracije. Jernej Lampret, župan Občine Ivančna Gorica

Občin ni preveč, to govorijo rezultati Jernej Lampret je župan, ki sodi v garnituro najstarejših in najbolj izkušenih županov po številu mandatov. Občino Ivančna Gorica vodi od leta 1994, ko je ta tudi nastala. »Začetki so bili navdušujoči, a so zelo kmalu prerasli v realnost in profesionalizem,« mi razloži ob vprašanju, kako se spominja svojih županskih začetkov. Žal mu je, da ni vztrajal pri funkciji nepoklicnega župana v času, ko je bil ravnatelj na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, in da je popustil komisiji, ki je sklepala o nezdružljivosti funkcije, kljub temu da se je ustavno sodišče odločilo drugače. Že 20 let predseduje organizacijskemu odboru Tabora pevskih zborov Šentvid pri Stični. Bil je tudi med pobudniki za ustanovitev, zdaj že tradicionalnega pohoda po Jurčičevi poti, od Višnje Gore do Muljave. 16

Vaš mesečnik

Slobodan Jovič Matej Šteh

Po skoraj 16 letih županovanja ste si zagotovili in ustvarili nek pogled na funkcijo župana – je to poklic, poslanstvo …? Funkcija župana je zagotovo profesionalna opredelitev na podlagi izreka volivcev na volitvah. Petnajstletno obdobje županovanja pomeni petnajstletno odrekanje osebnim interesom v prid vsem dejanjem in dogodkom, na katerih mora biti župan prisoten in sprejemati odgovornosti pri vseh odločitvah, najsi bo v občinski upravi, krajevnih skupnostih ali pa pri še tako drobnih težavah, s katerimi se srečujejo naši občani. Vsekakor je to poslanstvo, ki ima tudi svoje zahteve v karakterju človeka in voljnosti do dela. Prav zaradi tega se človek na takih mestih izčrpava in mora imeti srečo, da zna uravnovesiti telesno in duhovno plat. To mu omogoča, da zdrav sledi novim idejam in nalogam. V Sloveniji imamo trenutno 210 občin. Nekatere nove so na vidiku … Menite, da je občin preveč ali je za razvoj Slovenije dobro, da jih je toliko? Občine so dale velik prispevek k enakomernemu in enakopravnemu razvoju ne glede na velikost in geografsko sredino. Vendar je prišel čas, ko so se osnove infrastrukture in posebnosti, ki jih prinaša življenjski prostor, že št. 61, november 2009


pogovor z županom

uredile, zato je treba razmišljati bolj o združevanju, ne le geografskem, temveč tudi projektnem, kjer meja občine ni ločnica, temveč pot združitve. Občin ni bilo preveč, to govorijo rezultati.

Bili smo priča prvi rekonstrukciji v Pahorjevi vladi, zamenjala sta se ministra na področju lokalne samouprave. Kako ocenjujete delo vlade v prvem letu z vidika lokalne samouprave? Nova vlada ima na začetku mirni tek in išče primerne vodstvene strukture. Zagotovo ni dobro, da sta se ministra na področju lokalne samouprave v enem letu že zamenjala, preden so bili vidni rezultati njihovega dela. Rezultat tega ministrstva bo za mene optimalen takrat, ko bomo dobili pokrajinsko zakonodajo.

Vloga Krjavlja je blizu naravnemu sporočilu, da vsakdo lahko nosi svojo malho, pa tudi če je na pol prazna, saj je za vse dovolj prostora na tem svetu. Različni so pogledi, koliko pokrajin potrebujemo; kakšna je vaša ocena? Geografsko in demografsko razvejena država z ostalimi posebnostmi, ki so jih posamezni predeli te države pustili v orisu zgodovine, nas vodi, da ne razmišljamo o kriterijih, ki bi uniformirali pokrajino. Zato je po mojem mnenju pokrajin lahko več, vendar ne za ceno birokracije in administracije. Tudi naša občina, ki ima v sestavi 228 km² površine in približno 15.000 prebivalcev, lahko upravlja s 17 delavci in poklicnim županom. Ves strah za potratnost je lahko odveč, če bodo projekti zaživeli po prioritetnem vrstnem redu ali drugače, v prispodobi - največji »onesnaževalci« morajo biti prej odklonjeni kot manjši ne glede na meje.

Po ne vem katerem poizkusu je ponovno v državnem zboru padel predlog zakona, s katerim bi bila odvzeta možnost opravljanja funkcij župana in poslanca hkrati. Kakšno je vaše stališče glede tega vprašanja? št. 61, november 2009

Podpis pogodbe z izvajalcem gradbenih del za novi vrtec: Drago Muhič, GPI Tehnika Novo mesto in Jernej Lampret.

Ni vse tako slabo, kot bi se rado pokazalo z nezdružljivostjo funkcij, saj lahko prenos izkušenj z dobrimi idejami v parlamentarno razpravo s poznano problematiko, ki je lahko zelo razširjena z lokalnim prizvokom, v akademskih razpravah, kar se običajno dogaja v državnem zboru, privede do zelo uporabne zakonodaje. Kljub temu da nisem bil nikoli župan poslanec, sem pa bil župan ravnatelj osnovne šole, lahko z vso gotovostjo trdim, da je izkoriščanje v obsegu odločanja le prednost, nikakor pa ne izkoriščanje povečanih pristojnosti.

Kako bi na kratko opisali dosedanje županske mandate? Nikoli ne gledam na svoje delo tako, da se določeni projekti končajo v mandatu. Nobena stvar se kronološko ne zaključi s koledarskim letom ali v drugih časovnih okvirjih. Ne vem, ali so tri zgrajene osnovne šole, vrtec, čistilna naprava, številni kilometri posodobljenih cest več kot stadion, športna dvorana, dobro organiziran muzej in številne prireditve in dejavnosti, ki občino delajo prepoznavno. Za dolgoletno županovanje je lahko tudi ocena volivcev, da človek s svojim zgledom, mogoče celo z modrostjo in ljudskostjo, lahko daje pomen tej dolenjski občini. V vseh vaših mandatih nikoli nismo bili priča krizi vodenja občine na relaciji župan – občinski svet. Kako vam to uspeva? Ali politične nasprotnike utišate že na začetku mandata ali znate poskrbeti, da razprtije ostanejo med štirimi stenami sejne sobe? Kriza v vodenju nastane tam, kjer vodstveni delavec ali župan ne prevzame odgovornost in ne nastavi svojega hrbta za upogljive pritiske. Povezave z občinskim svetom, občinsko upravo in z ostalimi javnimi ustanovami ter krajevnimi in drugimi asociacijami morajo

Nikoli ne gledam na svoje delo tako, da se določeni projekti končajo v mandatu. biti korektne in vzpodbudne do te mere, da lahko vsakdo da svoj prispevek k oblikovanju občine. Dogovor je težko doseči v popolnosti, zato je potrebno zbliževanje interesov do te mere, da sledimo cilju in se hkrati približamo interesom drugače mislečih.

Ste navdušen rekreativni kolesar, odličen vinogradnik … Nepozabne in unikatne so vaše vloge Krjavlja, ko na samo vam svojstven način upodabljate tega Jurčičevega literarnega posebneža. Kako vam uspeva vse uskladiti? Še dobro, da pridevnika nista zamenjana; da bi bil rekreativni vinogradnik in odličen kolesar. Eno in drugo izhaja iz potreb, ne po pridelani količini vina in prevoženih kilometrih, temveč v iskanju ravnotežja znotraj narave, obremenitve in sprostitve. Vse to se še kako navezuje na naše predhodnike, ki so pustili sledove pri naših ljudeh in delih, ki jih še danes občudujemo. Vloga Krjavlja je blizu naravnemu sporočilu, da vsakdo lahko nosi svojo malho, pa tudi če je na pol prazna, saj je za vse dovolj prostora na tem svetu. Boste poskusili doseči rekord in kandidirati za peti mandat župana? Ob toliko interesnih križpoteh, ki človeku jemljejo čas in dajejo svobodo, se sprašujem, kdo me še potrebuje bolj kot lastno in družinsko življenje?! Vaš mesečnik

17


za s.p. in d.o.o. KONTO,

Jožica Piškur s.p., Rakovnik 29, Šetrupert Tel.: 07 3434 710 GSM: 041 451 897

• vodenje glavne knjige s saldakonti in enostavno knjigovodstvo • obračun osebnih dohodkov • obračun DDV-ja • izpisi virmanov • statistična poročila • vodenje osnovnih sredstev in drobnega inventarja • izdelava vseh obračunov in letnega poročila o poslovanju • izdelava investicijskega programa in poslovnih načrtov

ž e 1 4 l e t z va m i

Računovodstvo, knjigovodstvo, finančne storitve

Diagnoza+

Diagnoza+

Darilo ob sklenitvi*

NLB d.d., Trg republike 2, 1000 Ljubljana

Darilo ob sklenitvi*

Ponovno ugoden NLB Stanovanjski kredit

www.vzajemna-diagnoza.si www.vzajemna.si/net

Darilo ob sklenitvi*

VzajemnaDiagnoza-VzNET-(08-10-2009)-Akcija.indd 3

8.10.2009 16:16:47

PE Novo mesto Prešernov trg 5 Tel.: 07/393 53 60

Črnomelj, Zadružna c. 33 Krško, Bohoričeva 9 Kočevje, Ljubljanska 25 www.vzajemna.si/net Brežice, Černelčeva 3a www.vzajemna-diagnoza.si

VzajemnaDiagnoza-VzNET-(08-10-2009)-Akcija.indd 3

8.10.2009 16:16:47

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN (07) 33 70 200 -

Tudi vi potrebujete več prostora? Izkoristite ponudbo NLB Stanovanjskih kreditov pod izredno ugodnimi pogoji. Naši kreditni svetovalci vam bodo predstavili tudi ponudbo kreditov iz jamstvene sheme RS in skupaj boste našli kredit po vaši meri.

Do 30. januarja 2010, z možnostjo predčasnega zaključka. Dodatne informacije dobite v najbližji poslovalnici NLB, na spletni strani www.stanovanjskikredit.si ali na telefonski številki 01 / 477 20 00.

NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu. Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši.

www.stanovanjskikredit.si

Oklešen d.o.o., K Roku 26, Novo mesto

18

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


®

F

Dol. Sušice 17 8350 Dolenjske Toplice

ROLES

d.o.o.

Dolgoletna tradicija.

tel.: (07) 39 37 530, faks: (07) 39 37 531, e-pošta: roles.doo@siol.net

Dolgoletne izkušnje Dol. Sušice 17, 8350 Dolenjske Toplice, tel.: (07) 39 37 530 f a k s : (07) 39 37 531 ® e-pošta: roles.doo@siol.net

F

ROLES

d.o.o.

PONUDBA: izdelovanje lesenihostrešij ostrešij• •lesene lesenebrunarice brunarice •• nadstreški nadstreški • PONUDBA: izdelovanje lesenih • prekrivanje streh s kritinami Bramac,Creaton, Creaton,Tondach, Tondach, Salonit, prekrivanje streh s kritinami Bramac, Salonit,Tegola... Tegola...

ZASTOPANJE IN PRODAJA »VELUX« STREŠNIH OKEN

KUŠLJAN d.o.o. že več kot 28 let

Na gmajno 5 8310 Šentjernej

POOBLAŠČENI SERVIS IN PRODAJA

Informacije: 051 635 691 - 07/30 81 054

www.karcher-kusljan.si

št. 61, november 2009

Vaš mesečnik

19


intervju

BISERKA DOLENC:

Tisto, kar te resnično moti, moraš popraviti! Biserka Dolenc je v zadnjih dveh desetletjih marsikateri dolenjski dami polepšala zunanji videz in upočasnila neizogibni proces staranja. Z medicinsko-estetskimi storitvami se je začela ukvarjati po naključju, sprva je bila namreč zaposlena v novomeški bolnišnici, kjer je ob delu najprej dokončala visokošolski, nato pa še podiplomski študij. Vmes jo je preko različnih strokovnih usposabljanj potegnilo v kozmetične vode in slednjič je odprla salon, kjer še danes skrbi za dobro počutje svojih strank. Ključno pri uspehu, pravi, je bilo grajenje zaupanja preko kakovostnih storitev. Da za učenje nikoli ni prepozno, dokazuje z nenehnim dodatnim izobraževanjem ter obiskovanjem svetovnih kozmetičnih sejmov, od koder mati dveh otrok v dolenjsko prestolnico prinaša najnovejše trende umetnosti ličenja ter skrbi za zdravo kožo.

Z lepotnimi pripomočki staranja ne moremo ustaviti, lahko pa ga zelo upočasnimo. 20

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


Se vam kdaj zgodi, da se zalotite v razmišljanju o tem, kakšno nego bi potreboval posamezni obraz mimoidočih? (Smeh, op. p.) Pravzaprav se dogaja ravno nasprotno. Ko srečam ljudi na ulici, sprehodu ali v gledališču, mi pogosto najprej rečejo: »Joj, moram se naročiti.« Verjetno pomislijo, da bi bilo treba »nekaj« urediti. To je popolnoma normalno, saj je treba za urejenost vedno kaj postoriti: nohte, dlačice, linija, gubice ... Nikoli ne zmanjka razlogov in vedno je treba še nekaj dodatno narediti ali že spet tisto, kar smo že, obnoviti. Res pa je, da takoj opazim obraz, skrit pod debelo plastjo pudra, ali povešen pogled zaradi mozoljev in takrat vedno pomislim: »Biopiling bi tole lepo pozdravil – kožo in dušo.«

go znano. Zdi pa se, da ljudje skrivajo tudi obiske pri kozmetičarki. Opažate ta pojav? Kako si ga razlagate? Mislim, da je ta pojav povezan s karakterjem osebnosti. Nekateri so zelo iskreni in »priznajo«, da nekaj storijo zase zato, da se bodo lepo starali, drugi pa - kljub temu da vsak laik

Ste kdaj pod pritiskom, da morate biti zaradi svojega poklica nenehno urejeni? Urejenost je izredno pomembna. Zame urejenost pomeni čista, zdrava in negovana koža, lasje, nohti, depilacija ... Lahko si popolnoma urejen brez ličil – ta so vedno samo pikica na i.

Tudi vaša hči že več let stopa po vaših poklicnih stopinjah. Vaša ali njena želja? Želja je njena, moje pa je veliko veselje, da sem ji lahko predala svoje znanje in neprecenljive izkušnje pri oblikovanju lastne poti.

Mislite, da se ženske bojijo staranja in se zato zatekajo k lepotnim pripomočkom? Z lepotnimi pripomočki se staranja ne more ustaviti, lahko pa se ga izredno upočasni in pripomore, da se človek odlično počuti v svoji koži. To mu daje večjo samozavest in energijo, da je veliko bolj aktiven in družaben.

Pri nas je ljudi sram priznati, da si pomagajo z estetsko kirurgijo, kar je že dolšt. 61, november 2009

Je splošno prepričanje, da h kozmetičarkam zahajajo zgolj ženske, stereotip? Ali k vam prihajajo tudi moški? Kožne težave se pojavljajo pri ženskah in moških. Današnji moški je urejen, samozavesten in se še kako zaveda pomembnosti dobrega izgleda. V našem salonu imamo zelo visok odstotek moških obiskovalcev različnih starosti. Moram reči, da so moški izjemne stranke. Zelo natančno želijo vedeti, kaj, zakaj, kako in potem navodila upoštevajo do najmanjših podrobnosti, kar nam omogoča, da hitro in uspešno rešujemo njihove težave. Ženske smo drugačne ... Velikokrat še malo po svoje eksperimentiramo. Dame različnih starosti k vam prihajajo tudi zato, ker želijo, da jih naličite. Katere stranke so najzahtevnejše? Maturantke, njihove mame ali dekleta pred poroko? Prijetni dogodki so zelo pomembni za vse, zato se vedno zelo potrudimo, da sta na maturantskem plesu hči in mamica lepi in sproščeno uživata v nepozabnem dogodku. Posebno ličenje pa pripada nevestam. Njihov make up mora prenašati različne preizkušnje kar cel dan in ostati »nepoškodovan« do jutra.

Moški so izjemne stranke! Gotovo se pri delu srečujete s številnimi kompleksi in težavami, ki jih imajo posamezniki … Mislite, da mora biti dober estetski svetovalec ženskam hkrati tudi nekakšen psiholog? Vsak, ki dela z ljudmi, mora biti psiholog in imeti sposobnost empatije, da je komunikacija lažja. Mislim, da je izredno pomembna diskretnost, ki gradi zaupanje in medsebojno spoštovanje. Pogosto se pogovarjamo o zelo intimnih stvareh in poskušamo najti rešitve.

mladostniških aken in odpravljanju celulita z naravnimi razstrupljevalnimi postopki.

Kaj za vas pomeni beseda lepota? prepozna radikalen poseg - zagotavljajo, da oni pa resnično niso še nikoli obiskali estetskega kirurga. Sama menim, da moraš tisto, kar te resnično moti, popraviti. Vedno pa je vredno poizkusiti najprej z manj radikalnimi posegi, saj se da z njimi marsikaj popraviti.

Če se ozrete na svojih 20 let izkušenj, ali opažate, da so v zadnjih letih zaradi vse bolj stresnega življenja ter onesnaževanja zraka in okolja kožne težave večje kot v preteklosti? Današnji način življenja pomeni velike psihofizične obremenitve, neredno in nekakovostno prehranjevanje, pomanjkanje časa za gibanje na prostem. Mladi ljudje so razpeti med družino in kariero. Oboje zahteva stoodstotnega človeka. Preobremenjenost podre ravnovesje, obrambni sistem oslabi, kar se pokaže v različnih kožnih nepravilnostih, ki so v občutnem porastu.

Zaradi katerih težav vas ženske najpogosteje obiskujejo? Pogosto pridejo po pomoč mlade žene, ki nikdar niso imele težav s kožo. Nenadoma pa se pojavijo »karierne« akne, alergije, vnetja, izsušena utrujena koža, brez leska, z izrazitimi gubami. Potrebujejo učinkovito, hitro pomoč. Izredne uspehe dosegamo pri odstranjevanju

Pri ljudeh odraz notranje harmonije in zunanje skladnosti, na splošno pa vse, kar mi jemlje sapo in za trenutke pritegne mojo pozornost.

Urejen si lahko tudi povsem brez ličil! Bliža se veseli december, čas praznovanj in silvestrovanj. Kakšni so letošnji modni trendi ličenja? Predvsem je pomembno, da prilagodimo ličenje vrsti zabave. Za poslovno praznovanje si bomo privoščile nežnejše, nevpadljivo ličenje, za bolj nore zabave pa glamurozen izgled v stilu Marilyn Monroe, ki bo zagotovo pritegnil vse poglede. Torej zelo svetla matirana polt, z rahlo rožnato zardelimi lici. Svetlo zasenčene oči z vanilijo ali marelico močno poudarimo z intenzivno črto na zgornji veki, ki jo na zunanjih kotičkih nagajivo privihamo navzgor. Trepalnice okrepimo z večkratnimi nanosi maskare ali pa si omislimo umetne. Obrvi morajo biti širše in poudarjene, vsaj dva odtenka temnejše od naravnih. Na ustnice nanesemo mat rdečo šminko in dodamo velik smehljaj. Vaš mesečnik

21

intervju

Tjaša Pureber osebni arhiv


Kako iz krize?

HYB vidi priložnost Podjetje Hyb iz Šentjerneja se ukvarja z razvojem in proizvodnjo senzorjev tlaka, letu v naslednjem letu to prototipno proizvodnjo zagnali v redno proizvodnjo. To je naš cilj,« odločtemperature, sile in elektronskih sklopov, ki se vgrajujejo v različne aplikacije: od no doda Plut, ko nam zaupa bodoče smele, a kot pravi, uresničljive načrte. Nosilni produkt je senzor medicinskih aparatov kot so senzorji krvnega tlaka, dializni aparati in respiratorji krvnega tlaka: tega bodo letos proizvedli dva in pol milijona kosov, kar predstavlja 6 odstotkov svetovdo avtomatskih stojnih linij, od hišnih aparatov do avtomobilov. Od leta 2001 je ne proizvodnje; z izdelkom so prisotni v več kot 90 državah sveta. podjetje v lasti družbe Novoline, zaposluje pa 120 ljudi, od tega 90 v proizvodnji, PODROČJE MEDICINE ki je pretežno izvozno usmerjena. – NEUSTAVLJIVA PRILOŽNOST Debeloplastna hibridna tehnologija je bila v Šentjerneju vzpostavljena pred 37 leti. V začetku osemdesetih let so začeli izdelovati senzorje krvnega tlaka, konec 80–ih pa še senzorje za industrijske potrebe.

pokomentiral Dušan Plut, direktor podjetja Hyb. Kljub kriznim časom bodo letos ustvarili dobrih 7 milijonov evrov in pol prihodkov oziroma pol milijona evrov dobička. »Glavni način, kako mislimo povečevati prihodke v naslednjih letih, sloni na

Pri analiziranju priložnosti na trgu so se v podjetju odločili, da okrepijo intenzivnost raziskovanja in razvijanja na področju medicine. Usmerili so se na področje merjenja življenjskih funkcij pacientov v intenzivni negi in med samim operativnim pose-

dveh stebrih, en steber so novi proizvodi, predvsem nov senzor krvnega tlaka, ki ga bomo plasirali na tržišče naslednje leto. Veliko stavimo tudi na cele senzorske sete - komplete, kar nameravamo začeti prodajati v drugem kvartalu prihodnjega leta. Potem je tu še wireless sistem in ostali novi produkti. To je en del, drugi del, ki ga nameravamo širiti, bazira na KeraMEMS senzorjih, izdelanih na osnovi LTTC tehnologije, v katere razvoj vlagamo že 4 leta, a je še ne uporabljamo v proizvodnji. Mislimo pa, da bomo preko centra odličnosti NAMASTE, ki je bil ustanovljen in podprt v letošnjem

gom. Odločitvi je botrovala tudi ugotovitev, da je trg na tem področju v porastu. Kljub zahtevnim globalnim gospodarskim razmeram, nastalim zaradi gospodarske krize, na tem delu medicine ni čutiti vpada. » V Hybu imamo letos na programu medicinskih senzorjev krvnega tlaka celo 3 odstotno rast prodaje. Razvitim tržiščem na tem medicinskem programu, tu mislim tržišča zahodne Evrope in Severne Amerike, pa napovedujemo med pet in osem odstotno letno rast. Globalno gledano pa je predvidena rast trga kar 20 odstotna, predvsem na račun rasti azijskega, južnoameriškega in ruskega

naročena objava

Direktor podjetja Dušan Plut in sin Jaka. » Letos načrtujemo mogoče malo več kot 10 odstotkov manj prihodkov kot lani. Zastoj je predvsem na avtomobilskem delu in pa na industrijskem delu, ki je vezan na senzorje, ki se vgrajujejo v investicijsko opremo. Ta del je upadel do 30 %, nekje tudi več. Pričakujemo pa večje prihodke na področju medicine, približno 3 %, tako da bo prihodek manjši od načrtovanega, to pa pomeni tudi manjši dobiček. Vendar v tem letu nismo ustavili načrtovanih investicij, investiramo v okviru plana; tako bomo za investicije in v razvoj namenili nekaj več kot milijon evrov,« je poslovanje v tem letu

22

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


t na trgu medicine organizacijami, ki nam to znanje, ki ga potrebujemo lahko nudijo. Trudimo se iz različnih koncev sveta to znanje povezati in ga uvrstiti v neko višjo dodano vrednost; ali drugače povedano nekatere proizvode ustvariti tržno zanimive,« nam Dušan Plut »plastično« pojasni razmere na trgu znanja.

RAZVOJ NOVIH IZDELKOV – IZZIV PRIHODNOSTI

Gregor Golobič, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je ob obisku podjetja poudaril: »V podjetju se zavedajo, da je potrebno vlagati v razvoj.« trga,« pojasnjuje prvi mož podjetja Dušan Plut. Do leta 2015 pa z razvojnimi projekti na področju medicine in industrijskih programov načrtujejo skokovito rast prihodkov. Povezujejo se s številnimi raziskovalnimi inštitucijami, pri razvoju samih produktov pa sodeluje več kot 40 zunanjih raziskovalcev in strokovnjakov. Ta čas z Institutom Jožef Stefan, Fakulteto za elektrotehniko iz Ljubljane ter nekaterimi drugimi raziskovalnimi institucijami, kot je denimo Univerzitetni Klinični center Ljubljana

št. 61, november 2009

ali Mariborska Fakulteta za elektrotehniko sodelujejo pri 5 raziskovalnih projektih. »S temi raziskovalnimi ustanovami sodelujemo že vrsto let, z IJS delamo na točno določenem projektu, prav tako s Fakulteto za elektrotehniko iz Ljubljane. Ugotavljamo da je tega znanja, ki ga mi potrebujemo, pri nas premalo oziroma ga v Sloveniji preprosto ni. Zato moramo rešitve poiskati v tujini, predvsem v Nemčiji, tam smo tudi povezani s štirimi inštituti oziroma znanstvenimi, strokovno specializiranimi

Predvsem brezžični sistem merjenja krvnega tlaka naj bi po napovedih v prihodnjih letih predstavljal tisti nišni produkt, s katerim nameravajo izrazito povečati prihodke, čeprav je – kot dodaja Plut – tržišče v medicini zelo konservativno. Velike upe v prihodnje polagajo v povsem lasten izdelek – tako imenovani multiparameterski wireless sistem, nepogrešljivi del v sleherni operacijski sobi in pri intenzivni negi pacientov. »Wireless sistem je sistem, je plod našega znanja. Je v zaključni fazi razvoja in je sedaj v fazi certificiranja. Ocenjujem da bi v začetku prihodnjega leta, ali v drugem kvartalu bil pripravljen za trženje. Je pa to izdelek, ki daje izjemno dobro osnovo našemu multiparametrskemu wireless sistemu, s katerim lahko v intenzivni negi merimo štiri do pet parametrov merjenih življenjskih funkcij pacienta, kot npr. krvni tlak, EKG, saturacija, temperatura. In kar je najpomembnejše, danes v svetu ta produkt še ne obstaja. Res je, da je prvi wireless sistem prenosa signala merjenega krvnega tlaka že razvit, mi smo verjetno drugi na svetu. Poleg nas je še nekaj podjetij, ki si tako kot mi prizadevajo priti do tega cilja, ampak menim, da smo mi kljub vsemu v majhni prednosti pred ostalimi«, izpostavlja prvi mož Hyba, Dušan Plut. Hyb je prepoznal medicinsko področje / monitoring življenjskih funkcij pacienta v klinični negi/ kot pravo in perspektivno. Prepričani so, da lahko prav na tem segmentu dosežejo pravi preboj in še bolj utrdijo svoj položaj na svetovnem globalnem tržišču. »Pot je vedno dolga in dinamična. Pomembno je, da v vsakem procesu iščemo inovativne pristope, kako nekaj narediti drugače in čim bolje«, je še dodal Dušan Plut. Prav usmerjenost podjetij na globalni trg, proizvodnja kompleksnejših produktov z višjo dodano vrednostjo ter ustreznejša podpora države pa so nemara pravi koraki za čimprejšnji izhod Slovenije iz sedanje gospodarske krize.

Vaš mesečnik

23


Nudimo: prevoze ter izdelovanje kakovostnih in trajnih betonskih barvnih stešnikov. Sterho varujejo pred močnimi sunki vetra, toče, nalivi.Stešniki so izdelani iz materialov, ki so prijazni okolju in so lepega videza, saj so prevlečni z dodatno akrilno barvo

 ŠETINC d.o.o., Brezina 15a, 8250 Brežice  07/49 61 068  041 631 431  torek - petek: 9 do 20h, sobota: 8 -14h nedelja, ponedeljek, prazniki: zaprto  www.setinc.si  info@setinc.si Alternativna medicina, šamanske tehnike, IFA, radiestezija, masaže, kozmetika, solarij, savna, pedikura

 VETERINARSKA POSTAJA TREBNJE d.o.o., Pekel 8

veterinarska postaja

 07/38 43 220 041 639 181

alternativna medicina

kam?

 07/34 82 120 - dosegljivi 24 ur!  tel: 07/34 99 014 (Mokronog)  ponedeljek - sobota: od 8. do 12.h Pop.: pon., sreda in petek: od 14. do 18. h, torek in četrtek: od 16. do 18.h Zdravljenje domačih živali v ambulanti, na domu (teren), lekarniška dejavnost. Novost: bogata izbira hrane za male živali!

SPLOŠNO ZIDARSTVO

ste zamudili novice.indd 1

15.11.2007 10:40:01

»» 5 let garancije na peči »» možna kurjava z lesenimi peleti »» Avtomatsko doziranje »» bojlerji iz nerjaveče pločevine

Splošna gradbena dela: zidarstvo fasaderstvo novogradnje gradbena sanacija gradbena

peč na trda goriva

peč za pelete

Tone Jalovec s.p., Velike Malence 17C, 8262 Krška vas

tel.: 07/49 595 30 gsm: 041/745 959

e-pošta: janez_vrecek@t-2.net www.vrecek-peci.com

Zg. Brnik 143, 4207 Cerklje tel.: 04/252 66 50 fax: 04/252 66 55 gsm: 041/734 018

Ljubljanska cesta 26, Novo mesto, tel.: 07/33 23 727

Delovni čas: pon pet od 10. do 18. ure, sobota od 9. do 12. ure

P.E. na Podbevškovi (Mercator center), gsm: 040 234 691

20%

Del. čas: od pon. do pet. od 08. do 20. ure, sob. od 08. do 14. ure

P.E. Trebnje (Mercator center)

Stari trg 48, gsm: 040/323 846 Del. čas: od pon. do pet. od 8. do 20. ure, sobota: od 8. do 14. ure

KOVINARSTVO

izdelava kotlov za pripravo živinske krme

peč na olje in plin

PTC Hedera, 1. nadstropje

Tržiška 10, Novo mesto, tel.: 07/33 72 420

Del. čas: od pon. do pet. od 07. do 19. ure, sob. od 08. do 12. ure

LEOPOLD KOŠČAK s.p. Kamnje 7a, Šentrupert tel.: 07/30 40 214 GSM: 041 754 051

bojlerji

praznični popust

od 1. do 31. decembra 2009 na vse artikle (razen otroški program) MKM d.o.o., Dolenje Kamenice 78, Novo mesto

za hišo in dom

 cementninarstvo in prevozi novak, Radovlja 35, Šmarješke Toplice

pižame in spalni program saten ostali program: • žensko in moško spodnje perilo, • nogavice, dokolenke in hlačne nogavice.

24

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


LOKI IN SAMOSTRELI

ovratnica proti lajanju daljinski upravljalec kot pomoč pri šolanju psa

ZRAČNE PUŠKE 12,7 mm / 15,1 g

• zelo visok izkoristek • majhne dimenzije • 30 letna tradicija • izdelava po naročilu • prodaja kombiniranih bojlerjev • možnost ogrevanja na lesne sekance (biomaso)

9 mm / 5,1 g

6,35 mm / 3,4 g

Vreček agro d.o.o., M. Vadnova 22, 4000 Kranj , T 04 23 41 740, 040 831 441, www.vrecek-agro.si

Kamnoseštvo Plut

Otovec 15, 8340 Črnomelj

Tel./fax: 07/ 30 56 380 GSM: 040 517 517 GSM: 040 507 507 lokacija: Industrijska cona Kanižarica

št. 61, november 2009

LOKAR RADO s.p. NOVO! dobava in montaža toplotnih črpalk • inštaliranje vodovodnih in plinskih napeljav • toplotne oz. centralne inštalacije in vzdrževanje • inštalacije talnega ogrevanja • diamantno vrtanje • čiščenje hišnih in večjih kanalizacij Dolnja Prekopa 20, 8311 Kostanjevica na Krki tel.: 07/49 87 310, gsm: 041 630 456 e-mail: instalacije.lokar@volja.net www.instalacije-lokar.informacija.net

Izdelava in montaža: -

profesionalna storitev!

Ali vaš pes neprestano laja? Rešitev je ovratnica proti lajanju! Ko pes zalaja, se iz ovratnice sprosti sprej z vonjem po limoni. Sprej je neškodljiv za psa in okolico, psu ne prizadene bolečine, ampak ga preprosto preseneti. Že v nekaj dneh se pes odvadi lajanja. Nič več težav s sosedi!

1000 f/s - 250 bar

Kombinirane peči za centralno ogrevanje na trda goriva in olje

polic stopnic tlakov stebrov nagrobnikov nagrobnih napisov

Vaš mesečnik

25


Pod Trško goro 89, Novo mesto 07/391 77 90, www.zelva.si

vodovodne centralne plinske

Akcija v decembru nudimo 10 % popust za otroške sobe V podjetju z več kot desetletnimi izkušnjami, nudimo zanesljive storitve kot so: • mizarstvo (izdelava notranje opreme po meri) • vrtnarske storitve (urejanje zelenic, obrezovanje grmovnic in dreves ter živih meja ...) • upravljanje z nepremičninami • čiščenje objektov (stanovanjskih in poslovnih)

Pokličite nas in z veseljem se bomo odzvali! Spletna trgovina www.zelva.si - Akcija v decembru

www.instalacije-avsec.si

Jordan Gorazd s.p., Cesta oktobrskih žrtev 65 8310 Šentjernej

07/308 14 54 041/34 44 30

SALON ZAVES (nekdanja tovarna Novoteks)

Foersterjeva ulica 11, 8000 Novo mesto Tel: 07 / 33 75 427; Email: kastil@kaaap.si; www.kaaap.si

• Velika izbira tekstilov za zavese (Velana) • Tapetniški materiali • Karnise odrežemo po meri • Dekoracije (prti, okras. blazinice, tabureji, posteljnina,…)

svetovanje izmera šivanje montaža

Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

Tršinar Sandi s.p. Gornja Prekopa 8 8311 Kostanjevica na Krki e-mail: kt.trsinar@siol.net

hitro • kakovostno • ugodno

Tel.: 07/498 61 40, Fax: 07/498 61 41, GSM: 041/651 435

FRIZERSTVO IN LASULJARSTVO

Jožica Mavsar s.p., Ljubljanska cesta 70, Novo mesto

Strokovno svetovanje, nega vaših las in lasišča po izredno ugodnih cenah

33-26-028

del. čas: tor. - pet. 8. -12. in 14.30 -19., sobota: 7. - 12.

AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI

delovni čas: pon. - pet. od 7.00 - 19.00 ure sob. od 7.00 - 11.00 ure Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751 www.veterina-nm.si izven delovnega časa e-mail:vetnm@siol.net pokličite 112

VETERINARSKA LEKARNA delovni čas: pon. sreda: od 7.00 - 18.00 ure tor., čet., pet.: od 7.00 - 15.00 ure sobota: od 7.00 - 11.00 ure

26

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


Delovni čas trgovin v BTC City Novo mesto v mesecu decembru: Ponedeljek – petek Od 8.00 do 20.00 Sobota od 8.00 do 17.00 24.12. od 8.00 do 15.00 31.12. od 8.00 do 13.00 Nedelja, praznik zaprto!

Katarina Mervar, s.p.

Na žago 39, 8351 Straža Tel./fax: 07/38 47 201, mobitel: 031/757 606 E-mail: knjigovodstvo.mervar@siol.net

Vas razpoke na asfaltu in betonu jezijo?

Mi jih saniramo in v popolnosti odpravimo! Novi trg 10 (1. nadstropje) Novo mesto Tel.: 07/33 79 435

Okulistični pregledi za očala in kontaktne leče

št. 61, november 2009

REZANJE ASFALTA IN BETONA BIN d.o.o., Zilje 30A, 8344 VINICA tel.: 07/36-46-561, gsm: 041/639-100, www.bin.si

Vaš mesečnik

27


Salon lepotnih ritualov

VelaSmooth in IPL z Elos tehnologijo

S pomočjo laserske tehnologije vam nudimo: odpravljanje celulita lasersko odstranjevanje dlak zmanjševanje gub odpravljanje žilnih nepravilnosti odpravljanje aken Salon lepotnih ritualov, Obrtniška 33, 8210 Trebnje, tel: 051 63 68 69, www.salon-lepotnih-ritualov.si

ZAPOSLITEV DOBI POMOČNIK V RAČUNOVODSTVU Z AKTIVNIM ZNANJEM NEMŠKEGA JEZIKA (M/Ž)

(Novo mesto) Zadolženi boste za vodenje materialnega knjigovodstva, pisanje dobavnic, faktur, naročil ter ostalo pomoč pri računovodskih delih. Zahtevajo se izkušnje iz osnov računovodstva ter aktivno znanje nemškega jezika.

PROIZVODNI DELAVEC (M/Ž)

(Kostanjevica) Delo poteka v večjem proizvodnem podjetju, kjer boste zadolženi za različna montažna dela plastičnih ter kovinskih komponent. Delo poteka v dveh izmenah.

Z NAMI JE ISKANJE SLUŽBE LAŽJE IN HITREJŠE.

Adecco H.R. d.o.o., PE Novo mesto Kandijska 51, 8000 Novo mesto GSM 041 645 444

www.adecco.si

• predelne stene, stenske obloge, ureditev mansard

rvi

i

n.s

bro

a s-g

e Gabron r-s olo ww.c Zvone s.p. w t , Ragovska 16, .ne 2 t • slikopleskarske n@ NOVO MESTO ro ab 07/33 42 383, storitve _g e MOBI 041 671 383 von

• izolacijske fasade

z

Glavni trg 29, Novo Mesto

Galeb svet perila

INŠTALACIJE Samo Krušič

Kočevske Poljane 8350 Dolenjske Toplice 22

Telefon: 040 769 152 Knjigovodstvo, organizacija in trgovina d.o.o.

en svet, dva vhoda. - VAŠ SVET.

Prodajalna spredaj: Triumph • Lisca • Calida

-10%

27.11. - 5.12.

Miklavžev popust

19 let z vami

Novo mesto, Šegova 90 Tel.: 07/33 75 960, Fax: 07/33 75 961

na celotno redno ponudbo

Prodajalna »za vogalom«: Galeb • Snelly • Pounje • GMV Ponudba klasičnega in tudi cenovno ugodnega perila. Moški bokser »Snelly U 110«: 3,85 eur Ženski slip »Snelly 1394«: 3,26 eur

28

Vaš mesečnik

Vodenje knjigovodstva za podjetja in samostojne podjetnike za domači in tuji trg št. 61, november 2009


nagradna križanka Master Furgon dci 100 MPC 20.050 EUR, Trafic Furgon dci 90 MPC 18.000 EUR, Kangoo Express Access 1.6. MPC 10.950 EUR. MASTER GV: Poraba pri mešanem ciklu: 8,5 - 9,1 l/100km. Emisija CO2: 223 - 240 g/km. TRAFIC GV: Poraba pri mešanem ciklu: 7,9 - 10,8 l/100km. Emisija CO2: 214 - 247 g/km. KANGOO EXPRESS: Poraba pri mešanem ciklu: 5,2 - 7,7 l/100km. Emisija CO2: 137 - 186 g/km. Slika je simbolna. Renault Nissan Slovenija, d.o.o., Dunajska 22, 1511 Ljubljana.

Pravilno rešeno geslo oktobrske križanke je CEMENTNINE ANTON ROJEC.

ODLOŽITE

MASTER FURGON ŽE ZA 249 EUR/mesec*

ZA POL LETA

TRAFIC FURGON ŽE ZA 219 EUR/mesec*

KANGOO EXPRESS ŽE ZA 140 EUR/mesec*

www.renault.si

ŠTEVILKA 1 V EVROPI MED LAHKIMI GOSPODARSKIMI VOZILI. Odpeljite lahko gospodarsko vozilo Renault brez pologa in plačajte prvi obrok šele čez 6 mesecev. Srečno vožnjo! *Akcija velja z Renault financiranjem - Posebna ponudba za gospodarska vozila. Izračun velja za finančni lizing, za dobo 72 mesecev. Polog v višini do 6000 € ter strošek 6-mesečnega moratorija plača Renault Nissan Slovenija d.o.o.

Avtohiša Vrtin, Črnomelj, Prodaja vozil: 07/35 66 101, www.avto.net/ahvrtin št. 61, november 2009

Srečni izžrebanci oktobrske številke so: 1. Anton Mihelič iz Brežic 2. Igor Sladič iz Novega mesta 3. Klemen Zajec iz Žužemberka Za nagrado nagrajenci oglasijo pri podjetju Cementni izdelki Anton Rojec s.p., v Ivančni Gorici, z dopisom, ki ga dobijo po pošti. Sponzor nagradne križanke v mesecu novembru je: PRESAD d.o.o., Pod Radovnico 3, 8233 Mirna, ki podarja naslednje nagrade (1. do 3. nagrada): izdelki v vrednosti 40, 30 in 20 EUR. Dopisnice z geslom nam pošljite do 7. decembra 2009 na naslov: Televizija Vaš kanal, za Vaš Mesečnik, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto.

Vaš mesečnik

29


v objektivu

Osma generacija diplomantov V četrtek, 12. novembra 2009, je Višja strokovna šola Novo mesto, organizacijska enota Ekonomske šole Novo mesto, slovesno podelila diplome 56 rednim in izrednim študentom programov poslovni sekretar in računovodja. V devetem letu delovanja višje šole je študij uspešno zaključilo že 459 študentov. Osma generacija diplomantov z županom Mestne občine Novo mesto Alojzijem Muhičem, direktorjem šole Jožetom Zupančičem in ravnateljico mag. Iris Fink.

NOV SALON V središču Semiča je tamkajšnje družinsko podjetje BKM odprlo vrata novega razstavno-prodajnega salona. Podjetje je začelo poslovati pred desetimi leti, v novem salonu pa so na ogled postavili celoten prodajni program. Družina Bezek je svetel primer, da se z vztrajnostjo in pridnostjo lahko uspe. Glava podjetja Dušan Bezek pa vedno rad izpostavi, da bi bilo veliko težje, če mu ne bi ves čas stali ob strani žena Lidija in hčerkica Leja.

KORAK PRED KONKURENCO Člani Zbornice računovodskih servisov so se sestali na svojem že 11. kongresu. Udeležili so se ga tudi računovodski servisi iz Dolenjske in Bele krajine. Računovodsko podjetje Biro BONUS iz Novega mesta se je na kongresu predstavilo z elektronskim brezpapirnim računovodstvom. Na predstavitvenem prostoru so jih obiskali številni stanovski kolegi, ki so se želeli seznaniti z novostmi in spremembami. Direktor podjetja Drago Bučar pravi, da sistem brezpapirnega računovodstva tudi mikro in malim podjetjem prinaša veliko prihrankov tako na materialnem področju kot pri človeških virih. Prevozi Novak_curves.pdf

23.11.2007

13:36:20

• PREVOZI Z MODERNIMI VISOKOTURISTIČNIMI AVTOBUSI • ORGANIZACIJA IZLETOV C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

KRKINE PLANINSKE POTI Z akcijo »V skrbi za vaše zdravje skupaj osvajamo vrhove« želijo v Krki ljudi spodbujati h gibanju in jih tako ozavestiti o pomenu Jože Colarič, prvi mož Krke je zdravega načina življenja. na cilju pohoda predal žig posaS Planinsko zvezo Slovenije mezne poti Tonetu Tomšetu so označili in uredili petnajst iz PZ Slovenije. priljubljenih planinskih poti. V letošnjem letu so krkaši od petnajstih načrtovanih pohodov uspešno organizirali pet pohodov: Šmarna gora, Trdinov vrh, Murska Sobota, Strunjan in Lisca. Množična udeležba na pohodih dokazuje, da smo Slovenci pohodniški narod. Reportaže s pohodov Šmarna gora, Trdinov vrh in Strunjan si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com.

07/ 81 62 960 041 637 443

Elvira Medved

30

Vaš mesečnik

št. 61, november 2009


Tudi uveljavljeni gastronomski kritiki in novinarji uvrščajo gostilno Vovko med najboljše na Dolenjskem pa tudi v širši Sloveniji. Gastrokritik v Nedelu Uroš Mencinger je tako zapisal: »Vovko je domača družinska gostilna, kakršne bi po slovenskem podeželju morali posejati kot bencinske črpalke ob avtocestah. Vsaj vsakih sto kilometrov.« Gostilna Vovko na Ratežu je družinska gostilna z več kot trideset letno tradicijo. Vodenje

gostilne je z letošnjim letom prevzel sin Rok, mu pa ob strani še vedno stoji celotna družina, tako da se poslanstvo družinske gostilne nadaljuje. Pri Vovkotovih dnevno pečejo domač kruh, sami pripravljajo tudi raznovrstne štruklje, rezance, žlinkrofe…Njihovo kuhinjo odlikujejo mesne jedi, ki jih pripravljajo na pravem žaru na oglje, gostom pa nudijo tudi kulinarične dobrote v katerih se prepletata slovenska in dolenjska tradicija. Gre za kuhinjo, ki se ozira na letne čase. Skrb za kuhinjo ima mama Marina, njena desna roka je odlična kuharica Zdenka Jančar, ki ji stoji ob strani nepogrešljiva kuharska ekipa. Vinska klet hrani okoli 80 različnih etiket, mednje sodijo najboljši dolenjski in slovenski vinarji. Vovkotovi imajo vinograde na Tolstem vrhu pod cerkvijo sv. Roka, za vinsko

klet in vinograde skrbita oče Anton in starejši sin Iztok. Poleg cvička in modre frankinje pridelujeta tudi odličen Kerner, ki je med gosti postal že nepogrešljiv. V prihodnjem letu bodo v gostilni postavili manjšo vitrino, v kateri bodo hišna žganja, marmelade, orehi in še nekateri hišni proizvodi, dodali bodo še nekatere butične slovenske izdelke. Na Ratežu lahko tudi prespite, na voljo je deset sob in 23 postelj, kategorije ***. »Gostilna je naš način življenja. Dojemamo jo kot naš dom, v katerega vsak dan sprejmemo goste. V vsaki hiši imajo svoje hišne navade in posebnosti. Tako je tudi pri nas. Prepričan sem, da je tako tudi prav; na ta

način smo različni, raznolikost pa vse nas bogati. Veseli me, da nas v veliki večini obdajajo gostje, ki cenijo naš trud, domačnost, tradicijo in prepoznajo našo kakovost.« Rok Vovko

Gostilna s prenočišči Vovko Rok Vovko s.p. Ratež 48 SI - 8321 Brusnice, Slovenija tel.: ++ 386 (0) 7 30 85 603 fax: ++ 386 (0) 7 30 85 400 zaželjene so predhodne rezervacije e-mail: anton.vovko@siol.net web: www.gostilna-vovko.si

Vstopna točka Vem: • informiranje in svetovanje v zvezi z zagonom, poslovanjem in razvojem podjetij • registracije, spremembe in izbrisi za s.p. in za »enostavne« d.o.o. preko e-VEM • svetovalne storitve po subvencioniranih cenah (program vavčerskega svetovanja) Aktivnost je sofinancirana s strani JAPTI in Ministrstva za gospodarstvo.

Razvojni center Novo mesto, d.o.o. št. 61, november 2009

www.rc-nm.si Vaš mesečnik

31