Page 1

V O D I Č

Z A

ISSN 1332-232x

Z D R A V I J I

Ž I V O T

broj 93 / lipanj 2014. / godina XVII

BESPLATAN PRIMJERAK

Zlatnica biljni lijek zlata vrijedan Bakterijska vaginoza Biorezonantna

dijagnostika i terapija Suživot s grinjama

Sinergija neurokozmetike i hi-tech tehnologije

Hormonska

(ne)ravnoteža

KOMARCI KAO VEKTORI kako se zaštititi

Pridružite nam se na Facebooku


IZDAVAČ Oktal Pharma d.o.o. Utinjska 40, 10020 Zagreb www.oktal-pharma.hr Z A IZDAVAČA Branko Parag, mag. pharm. REDAKCIJA I MARKETING Utinjska 40, 10020 Zagreb tel: 01/6595 768 vase.zdravlje@oktal-pharma.hr www.vasezdravlje.com GL AVNA UREDNICA Carmen Rivier-Zurak, dr. med. LEK TORICA Sandra Zanki, prof. STRUČNI KOLEGIJ

DERMATOLOGIJA dr. sc. Ivana Nola FIZIKALNA MEDICINA prof. dr. sc. Simeon Grazio GINEKOLOGIJA prof. dr. sc. Višnja Latin INTERNA MEDICINA prof. dr. sc. Petar Kes Davor Miličić, akademik prof. dr. sc. Željko Metelko prof. dr. sc. Rajko Ostojić NEUROLOGIJA Vida Demarin, akademkinja OFTALMOLOGIJA prof. dr. sc. Zdravko Mandić OPĆA MEDICINA Ljiljanka Jurković, dr. med. OTORINOLARINGOLOGIJA prim. mr. sc. Krešo Zurak PEDIJATRIJA prof. dr. sc. Milivoj Jovančević PSIHIJATRIJA prof. dr. sc. Miro Jakovljević DIZ A JN I PRIPREMA Z A TISAK HAND Creative d.o.o. Štefanovečka 10 10000 Zagreb www.hand.hr TISAK Radin print d.o.o. Gospodarska 9 10431 Sveta Nedelja www.radin.hr NAKL ADA 60.000 kom.

Riječ urednice Prazan ekran ispred mene čeka da pretočim svoje misli i napišem nešto. Što bi mogla biti tema? Misaoni proces se zahuktava u pokušaju pronalaska rješenja. I, žaruljica se pali. Zašto se ne osvrnuti na riječ koju često čujemo u različitim kontekstima, ali uvijek s istim značenjem? Riječ koja se nalazi u podlozi svega što nas okružuje i koja je ključ opstanka. Ravnoteža. Vrlo jednostavna riječ, ali tako složenog značenja. Promotrimo li prirodu oko sebe, lako ćemo primijetiti da sve postoji s razlogom te da svaka teža ima svoju protutežu, što u konačnici predstavlja ravnotežu. Što leži u podlozi dobrih međuljudskih odnosa? Ravnoteža davanja i primanja, odnosno razmjene informacija. A tek tijelo!? Mnoštvo molekula koje međusobno komuniciraju, razmjenjujući informacije po sistemu ključ – brava, uspostavljajući homeostazu, odnosno biološku ravnotežu. Dok je sve oko nas i u nama u ravnoteži, svijet nam se čini prekrasnim. Problem se javlja u trenutku kad dođe do kaotičnog “sudaranja” molekula i nesklada u titranju frekvencija, odnosno kad se naruši razmjena informacija. Ukratko, kad se dogodi poremećaj ravnoteže. Kad govorimo o tijelu, velika je vjerojatnost da manje poremećaje ravnoteže uopće ne spoznamo. One malo veće percipiramo kao tegobe (mentalne ili fizičke), koje najčešće zanemarujemo, a oni veliki blokiraju mentalnu energiju na način da se panično bojimo ishoda. Brojnim poremećajima ravnoteže svjedočimo i u prirodi. Dakle, neravnoteža je svugdje oko nas i u nama. No, ono što zabrinjava jest da joj u velikom mjeri pridonosi čovjek. Što nam je činiti? Bilo bi poželjno svakodnevno promišljati o ravnoteži na svim razinama ljudskog postojanja, znati prepoznati kad daje naznake poremećaja i ne čekati da neravnoteža eskalira do onog stupnja kad su šanse za ponovnu uspostavu ravnoteže bilo kojeg ekosustava puno manje. Ako s promišljanjem započnete već danas, možda ćete već sutra biti na dobrom putu prema zdravijem i kvalitetnijem životu, u potpunom suglasju s prirodom.

Carmen Rivier-Zurak, dr. med. Glavna urednica

Sadržaj 04 KOMARCI KAO VEKTORI 08 FOTOPROTEKCIJA 10 SUHA KOŽA 12 AKNE 14 GRINJE 20 PROŠIRENE VENE 22 BAKTERIJSKA VAGINOZA 26 HORMONSKA (NE)RAVNOTEŽA

32 36 38 42 46

HIGIJENA RUKU PUTNIČKI PROLJEV GLAS PACIJENTA KRONIČNE RANE NEUROKOZMETIKA & HI-TECH TEHNOLOGIJA

48 BIOREZONANCIJA 52 VEGETARIJANSKA PREHRANA

56 ŽITARICE U PREHRANI 60 BIORITAM 64 ŠEĆERNA BOLEST I PUTOVANJE

66 ZLATNICA 68 CHIA SJEMENKE 70 GINKGO BILOBA 72 UROINFEKCIJE 76 BRUSNICA 78 ‘NON-PREP’ LJUSKICE 80 EPIZIOTOMIJA 82 REAKTIVNO ISPADANJE KOSE NAKON PORODA

84

NJEGA I HIGIJENA BEBINE KOŽE

88 PREDSTAVLJAMO KNJIGE

Sljedeće izdanje � RUJAN 2014. lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 1


MedicinaINFO

„kaže“ da prestanemo jesti. Istraživanje stoga potvrđuje prirodnu korisnost povećanja količine vlakana u našoj prehrani, jer tako kontroliramo prejedanje, a moglo bi pomoći i u razvoju metode za smanjenje apetita.

VOĆE I POVRĆE može smanjiti rizik od moždanog udara Izvor: HealthDay News, svibanj 2014.

Nova svjetska istraživanja upućuju na to da redovita konzumacija voća i povrća može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara.

MEDICINSKA MARIHUANA ne preporučuje se za liječenje artritisa Izvor: Ivanhoe Newswire, ožujak 2014.

mjene. Naša studija ima za cilj osigurati zdravstvenim profesionalcima medicinske dokaze koji se odnose na primjenu medicinske marihuane kod pacijenata s reumatskim stanjima.”

U novom članku objavljenom u časopisu Arthritis Care & Research liječnicima i zdravstvenom osoblju ne preporučuje se da stimuliraju primjenu marihuane u reumatskim stanjima, poput reumatoidnog artritisa, lupusa i fibromijalgije.

INFUZIJA MLADE KRVI obnavlja mozak starih miševa

Medicinska marihuana često se koristi za samoliječenje jakih bolova udruženih s reumatskim stanjima. Međutim, autori studije raspravljaju o problemima vezanima uz njezinu primjenu, doziranje i učinkovitost. Među sporne činjenice spada i ona da razina THC-a (tetrahidrokanabinola), koji je zadužen za ublažavanje bolova i psihoaktivne učinke marihuane, može varirati među biljkama i do 33 posto, a stupanj apsorpcije varira između dva i 56 posto. „Usporedo s protestom javnosti protiv biljne terapije kanabisom, vlade diljem svijeta razmatraju njezinu legalizaciju za medicinsku primjenu“, rekao je glavni istraživač dr. Mary-Ann Fitzcharles, reumatologinja u McGill Sveučilišnom zdravstvenom centru i Istraživačkom institutu u Quebecu Kanada. “Liječnici koji vode brigu o bolesnicima koji prakticiraju samoliječenje marihuanom moraju razumjeti zdravstvene implikacije njezine pri-

Rezultati nove studije pokazuju da neke tvari u krvi mladih miševa imaju sposobnost obnoviti mentalne sposobnosti starih miševa.

2 | Vaše zdravlje #93

Izvor: Stanford University Medical Center, 5. svibnja 2014

Ako se isto dogodi kod ljudi, to bi moglo značiti novu paradigmu za obnovu starog mozga, ali i nove terapijske pristupe u liječenju demencije, kao što je Alzheimerova bolest.

PRONALAZAK antiapetit molekule Izvor: Imperial College London, 30. travnja 2014.

Dugogodišnja preokupacija znanstvenika je odgovoriti na pitanje kako dijetalna vlakna suprimiraju apetit. Međunarodni tim istraživača identificirao je antiapetit molekulu nazvanu acetat, koja se prirodno oslobađa kad probavljamo vlakna u crijevima. Jednom oslobođen, acetat se transportira do mozga, gdje producira signal koji nam

Prema rezultatima objavljenima u časopisu Stroke, rizik od pojave moždanog udara smanjuje se 32 posto sa svakih 200 grama voća dnevno, odnosno 11 posto za svakih 200 grama povrća dnevno. „Poboljšanje prehrane i životnog stila kritični su momenti za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara u općoj populaciji“, rekao je u priopćenju American Heart Associationa stariji autor studije dr. Yan Qu, voditelj intenzivne jedinice bolnice Qingdao u Kini, i dodao: „Prehrana bogata voćem i povrćem posebno se preporučuje jer ispunjava potrebe za mikronutrijentima, makronutrijentima i vlaknima, bez potrebe za uvođenjem u prehranu bilo kakvih dodataka prehrani”. Moždani udar četvrti je vodeći uzrok smrti u SAD-u i glavni uzrok nesposobnosti, a u Kini je glavni uzrok smrtnosti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, povećanjem konzumacije voća i povrća na 600 grama dnevno, stopa ishemijskoga moždanog udara (uzrokovanog začepljenjem moždane krvne žile ugruškom) smanjila bi se 19 posto u cijelom svijetu. U posljednjih devetnaest godina istraživači su analizirali 20 studija koje su uključile više od 760 osoba i vodile su se u SADu, Aziji i Europi. Manji rizik zabilježen je kod udara izazvanog krvnim ugruškom (ishemijski) ili krvarenjem (hemoragijski), bez obzira na spol i godine starosti. Zbog načina na koji je pojedina studija bila osmišljena, nije bilo moguće pokazati da su voće i povrće uzroci smanjenja stope moždanog udara, nego samo da postoji poveznica između učestalosti konzumacije tih proizvoda i smanjenog rizika od moždanog udara. Prema izjavi autora, konzumacija puno voća i povrća također se povezivala s nižim krvnim tlakom, kao i s pozitivnim učinkom na masno tkivo, veličinu struka, razinu lipanj 2014.


kolesterola i upalu. Prema zaključku American Heart Association, odrasli bi trebali jesti četiri do pet obroka voća i povrća dnevno.

FDA UPOZORAVA da svakodnevno uzimanje aspirina nije sigurno za svakoga Izvor: HealthDay News, 6. svibnja 2014.

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), uzimanje aspirina može pomoći u prevenciji srčanog ili moždanog udara kod osoba koje su pretrpjele takve krize u prošlosti, ali ne i onih koje nikad nisu imale srčanih problema. „Od devedesetih godina prošloga stoljeća klinički podaci pokazuju da u osoba koje su pretrpjele srčani ili moždani udar, ili imaju koronarnu srčanu bolest, svakodnevna niska doza aspirina može pomoći u prevenciji ponovne pojave nemilog događaja“, rekao je dr. Robert Temple, zamjenik ravnatelja kliničkih znanosti u FDA. Niskodozna tableta sadrži 80 mg aspirina, u usporedbi s 325 mg regularne doze. Međutim, brojne studije pokazale su da ne treba podržavati primjenu aspirina u preventivnoj medicini kod osoba koje nisu imale srčanih problema, srčani ili moždani udar. Kod njih primjena aspirina nema prednosti i može dovesti do nuspojava, poput krvarenja u mozak ili želudac, poručuju iz FDA. Nema dokaza ni da je uzimanje aspirina svaki dan sigurno i učinkovito kod osoba koje nikad nisu imale srčanih problema niti infarkt, ali imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu moždanog ili srčanog udara, odnosno imaju dokaz arterijske bolesti, rekao je dr. Temple. Istaknuo je da su provedene brojne velike studije s ciljem procjene primjene aspirina u prevenciji srčanog ili moždanog udara kod osoba bez prethodne povijesti srčanih problema, te da je FDA pratio ta klinička ispitivanja. Svatko tko razmatra uzimanje niskih doza aspirina trebao bi o tome porazgovarati sa svojim liječnikom, upozorio je. Uz to, važno je da liječnik odredi dozu i učestalost uzimanja koja je prilagođena osobi. Ako liječnik preporuči svakodnevno uzimanje aspirina s ciljem smanjenja rizika od srčanog ili moždanog udara, potrebno je pomno pročitati uputu za uporabu lijeka. Naime, neki lijekovi sadrže kombinaciju aspirina s drugim analgetikom ili sastojkom, zbog čega se ne bi smjeli koristiti za dugotrajnu terapiju aspirinom.

POMOZITE DJETETU da lakše zaspi Izvor: HealthDay News, 3. lipnja 2014.

Izlaganje dnevnom svjetlu regulira tjelesni sat i može pomoći u pripremi tijela za spavanje. Američko Udruženje za istraživanja kvalitete spavanja (National Sleep Foundation) donosi savjete kako poboljšati kvalitetu sna u djece uz pomoć reguliranja izloženosti dnevnom svjetlu i drugih metoda. Jedan od savjeta je da se svi rituali uoči spavanja obavljaju uz prigušeno svjetlo. Nakon što ga ugasite, ostavite jedino svjetlo na noćnom ormariću, u slučaju da dijete noću ustane iz kreveta. Iz dječje sobe odstranite sve druge izvore svjetla, kao što su elektronički uređaji. Prozore zatamnite zavjesama ili sjenilom. Savjetuju da dijete tijekom dana treba izložiti velikoj količini dnevnog svjetla, a tijekom noći održavati tamu u sobi. Roditelji ne bi smjeli dopustiti djeci uporabu televizora, računala, tableta, telefona i sličnih elektroničkih uređaja u dječjoj sobi. Uz to, djetetu treba ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom neposredno prije spavanja. lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 3


Ana Klobučar, mr. sc. biologije, voditeljica Odjela za DDD, Služba za epidemiologiju, Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, www.stampar.hr

Tema broja KOMARCI KAO VEKTORI

Malena napast potencijalno velika opasnost U svjetskim razmjerima, komarci su zdravstveno najvažnija skupina kukaca jer su prijenosnici (vektori) uzročnika različitih zaraznih bolesti Komarci su mali dvokrilni kukci koji žive u svim područjima svijeta. Više od 3000 vrsta nastanjuje raznolika područja, od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela. U Hrvatskoj je do sada pronađeno točno 50 vrsta komaraca, na području grada Zagreba 29.

4 | Vaše zdravlje #93

Premda je njihova biologija zanimljiva, a pogled pod povećalom redovito izaziva znatiželju i postavlja puno pitanja, gotovo svi koji ih poznaju samo kao napasnike koji sišu krv smatraju ih teško podnošljivim kukcima. Zbog sve veće trgovine robom i uslugama u svijetu, mijenja se rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca. Posljednjih deset godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac ( Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se proširila na gotovo cijelo područje Iste, Rijeke, Kvarnerskog primorja i Dalmacije, te veće područje grada Zagreba. Tigrasti komarac vrlo je prilagodljiva vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Napasnik je koji bode tijekom dana, za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije u predvečerje i tijekom ranojutarnjih sati. lipanj 2014.


Najvažnija skupina kukaca U svjetskim razmjerima, komarci su zdravstveno najvažnija skupina kukaca jer su prijenosnici (vektori) uzročnika različitih zaraznih bolesti. Najčešće bolesti koje prenose su malarija, dengue groznica, žuta groznica i različiti tipovi encefalitisa (upale mozga). Mali broj vrsta može prenositi bolesti, a većina njih su molestanti ili napasnici koji ometaju i uznemiruju ljude tijekom rekreacije i boravka u prirodi, dakle ugrožavaju zdravlje u širem pogledu. Svjetski dan zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. travnja, Svjetska zdravstvena organizacija ove godine posvetila je upravo bolestima čije uzročnike prenose različiti mali životinjski organizmi (vektori): komarci, krpelji, nevidi (papatači) i dr. Premda je ubod tih organizama malen, može nositi veliku opasnost. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da više od polovice svjetskog stanovništva živi s rizikom obolijevanja od različitih bolesti u čijoj pojavi sudjeluju vektori, od čega 40 posto stanovništva živi s rizikom obolijevanja od dengue groznice, čije uzročnike prenose komarci. Zemlje s najvećim brojem stanovnika često su ujedno i endemska žarišta vektorskih bolesti. Srećom, Hrvatska se nalazi u dijelu svijeta u kojem navedene bolesti nisu česte. Od sredine prošloga stoljeća, kad je iskorijenjena malarija, do 2010. (i samo te godine), kad je zabilježena prva autohtona dengue groznica u južnoj Dalmaciji, na području Hrvatske nije bilo bolesti u čijoj pojavi sudjeluju komarci. Tijekom protekle dvije godine na području kontinentalne Hrvatske zabilježena je pojava groznice Zapadnog Nila, bolesti koju uzrokuje virus Zapadnog Nila (WNV) koji je prvi put izoliran 1937. u području zapadno od Nila u Ugandi. Glavni domaćini virusa su divlje ptice. Virus je izoliran iz više močvarnih i kopnenih ptica u različitim krajevima. Smatra se da ptice lipanj 2014.

selice imaju ključnu ulogu u prijenosu i širenju virusa u područja Euroazije s umjerenom klimom. Komarci prenose virus s ptica na ljude. Najčešće je to Culex pipiens , vrsta komarca koja se razvija svuda oko nas. Pojava groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj nije neočekivana jer se epidemije izazvane tim virusom u susjednim zemljama bilježe tijekom posljednjih petnaestak godina. Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi u 80 posto slučajeva prolazi neprimjetno, a samo u 20 posto pojavi se blaga bolest s povišenom temperaturom. Teška bolest središnjega živčanog sustava pojavi se u manje od jedan posto zaraženih osoba, ponajprije starijih od 50 godina i kroničnih bolesnika.

Zašto nas lako pronalaze Da bi mogla razviti i položiti jaja te tako osigurati razvoj novih jedinki, ženka komarca (komarica) mora posisati krv. Dakle, samo ženka siše krv, a mužjaci se hrane biljnim sokovima. Komarice traže pore u koži u koje guraju svoje rilo i tako dolaze do sitnih kapilara. Najvažniji atraktant, odnosno tvar koju receptori ženke prepoznaju i ona tako pronalazi žrtvu od koje posiše malo krvi, je ugljikov dioksid (CO2). Ljudi izdišu ugljikov dioksid i zato stalno privlače komarce. Na komarce utječu i drugi čimbenici našeg tijela, ali u znatno manjoj mjeri: mliječna kiselina, toplina, vlažnost i dr. Prije nego što počne sisati krv, ženka komarca u našu kožu izlučuje sadržaj u kojem se nalaze tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi. Te tvari u osjetljivih osoba mogu uzrokovati kožnu reakciju (urtiku ili drugu alergijsku promjenu). Zbog popratnog intenzivnog svrbeža i posljedičnog češanja može se razviti sekundarna bakterijska infekcija.

Voda važna za razvoj Komarci se razvijaju u vodi. Ženka komarca polaže jaja na pogodna mjesta, Vaše zdravlje #93 | 5


Tema broja KOMARCI KAO VEKTORI

NATURA KIDS SPREJ... OD ROĐENJA! NATURA KIDS SPREJ je mješavina sigurnih, nenadražujućih i netoksičnih esencijalnih ulja, koja štite dječju kožu od uboda i ujedno je njeguju. Blagog je i ugodnog mirisa za ljude, ali neprivlačan i odbojan insektima. Nanesen na kožu, brzo se upija i ne ostavlja tragove. Zahvaljujući posebno biranom sastavu, Natura Kids sprej siguran je za primjenu već u najranijoj dječjoj dobi, od prvih dana života. Dodatni njegujući učinak Natura Kids spreju osiguravaju ulje slatkog badema i lavanda.

NAČIN UPORABE: primijeniti na izložene dijelove tijela (lice, vrat, ruke i noge). Prema potrebi ponoviti postupak u redovitim vremenskim razmacima. na površinu vode ili na mjesta koja će biti prekrivena vodom. Iz jaja se u vodi razvija ličinka prvog stadija, veličine oko jednog do dva milimetra, koja se presvlači tri puta. Iz četvrtog stadija ličinke nastaje oblik koji se zove kukuljica, a iz nje se razvije odrasli oblik komarca. Prva tri stadija razvoja (jaje, ličinka i kukuljica) vezana su uz vodu, dok je odrastao komarac krilati leteći kukac. Cijeli razvojni ciklus, od jaja do odrasle jedinke, u proljeće traje oko tri ili četiri tjedna, ovisno o temperaturi vode, a u vrućem ljetnom razdoblju za razvoj je potrebno manje od tjedan dana.

6 | Vaše zdravlje #93

Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama te različitim prirodnim i umjetnim staništima. Prirodna legla komaraca mogu postati: poplavne površine, kanali s vodom, lokve nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća ili pak mirni dijelovi tekućica. Umjetna legla komaraca mogu postati: otvoreni spremnici za vodu u dvorištima i vrtovima, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, različiti predmeti u kojima se nakuplja kišnica (odbačene boce, automobilske gume), nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad ili poplavljeni podrumi. U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. S dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, broj vrsta komaraca i njihovih legla u našoj okolini se povećava. Stoga broj tih napasnih kukaca ovisi o uvjetima potrebnima za njihov razvoj, prije svega dovoljnoj količini vode i optimalnoj temperaturi. U naseljenim sredinama u tome im znatno pomaže i sam čovjek jer često pogoduje njihovu razvoju. Na brojnost komaraca utječu i mjere koje se poduzimaju u njihovom suzbijanju.

Savjeti za suzbijanje U zaštiti građana od komaraca na području grada Zagreba komarci se suzbijaju organiziranom provedbom osmišljenog programa koji je ponajprije usmjeren na suzbijanje ličinki u vodama stajaćicama. Suzbijanje odraslih komaraca (krilatica) provodi se na ograničenim područjima na kojima se ustanovi njihov povećan broj. A i građani svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati na smanjenje broja komaraca u okolini, i to na sljedeće načine: • uklanjanjem nepotrebnih predmeta i posuda u kojima se nakuplja voda:

kante, automobilske gume, boce, igračke i druge vrste posuda • redovitim (jednom tjedno) pražnjenjem ili mijenjanjem vode u posudama koje se upotrebljavaju i u kojima se zadržava voda • zatvaranjem spremnika za vodu u okućnicama i vrtovima poklopcem, gustom mrežom ili folijom • propisnim odlaganjem krupnog otpada • održavanjem otvorenih bazena, ukrasnih jezeraca i fontana • održavanjem ispravnosti sustava za odvodnju, drenažu i prikupljanje vode (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija) • propisnim odlaganjem guma u vulkanizerskim dvorištima • održavanjem i propisnim zatvaranjem septičkih jama • odr žavanjem zelenih površina i vrtova kako bi se u njima što manje zadržavali odrasli komarci.

Kako se zaštititi od uboda Radi zaštite od uboda komaraca uputno je koristiti sredstva koja ih odbijaju (repelente), pridržavajući se uputa za njihovu primjenu. Prilikom boravka u područjima s velikim brojem komaraca potrebno je nositi odjeću svijetlih boja, majice dugih rukava i hlače dugih nogavica, zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama te postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica. Prije putovanja u zemlje u kojima su komarci značajni kao prijenosnici bolesti možete posjetiti Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a više informacija potražiti na www.stampar.hr. Kako bismo postigli mirniji život, bez komaraca, valja se ponašati odgovorno i svojim djelovanjem ne pogodovati njihovu razvoju.

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 7


Maja Rančić, dipl. ing. preh. teh.

Dermatologija FOTOPROTEKCIJA

Pogled na sunce iz drugog kuta Iako ne dvojimo o važnosti solarne energije, sunce treba konzumirati s mjerom, imajući na umu da se „otrov krije u količini“ Privrženost čovjeka suncu prirodna je i oduvijek prisu­tna. Ugodu koju pruža, ne samo zbog svjetla i topline, nego i zbog mnogih pozitivnih učinaka na organizam i ulogu u regulaciji fizioloških procesa u tijelu, ne može zamijeniti niti jedan umjetni izvor. Sunčeva svjetlost nužna je za sintezu vitamina D, koji ima važnu ulogu u brojnim procesima. Na to koliko je važan upućuje činjenica da se njegov manjak povezuje s oslabljenim imunitetom, osteoporozom, reumatoidnim artritisom, srčanim i drugim bolestima. Izlaganje sunčevim zrakama pozitivno utječe i na suzbijanje depresije te pridonosi boljem općem stanju organizma. Helioterapija je i sastavni dio tretmana i liječenja nekih bolesti, poput psorijaze, rahitisa i depresije. Više je nego jasno da ta zvijezda svojom energijom omogućuje život na Zemlji. No, važno je znati da sve blagodati koje crpimo iz sunčeve energije u potpunosti upijamo već iz malih doza zračenja, to jest u vrlo kratkom vremenu i uz ekspoziciju manjih površina kože. Studije su pokazale da je za apsorpciju optimalne količine sunčeve energije dovoljno izložiti malu površinu kože (lice, vrat, ruke) 10 do 15 minuta tjedno. Iako ne dvojimo o važnosti solarne energije, kao i sve ostalo, tako i sunce treba konzumirati s mjerom, imajući na umu da se otrov krije u količini.

8 | Vaše zdravlje #93

Sve njegove zrake Sunce u svojoj neograničenoj aktivnosti emitira brojne zrake, vidljive i nevidljive. Vidljivi dio spektra (400 – 800 nm) čini 50 posto ukupnoga solarnog zračenja, infracrveni (800-2500 nm) 40 posto, a ultraljubičasti (200 – 400 nm) 10 posto. Iako je UV zračenje u postotku najmanje zastupljeno, kad govorimo o biološkom učinku, zapravo je najaktivnije. Ultraljubičaste zrake uključuju: • UVC zrake (200 – 280 nm) – blokira ih ozonski omotač Zemlje • UVB zrake (280 – 320 nm) – prodiru do zemljine površine, uzrokuju crvenilo na koži koje nakon 48 do 72 sati od izlaganja počinje tamnjeti. Dugotrajno izlaganje uzrokuje oštećenja stanica epidermisa i promjene stanične membrane, što je osobito važno za proces karcinogeneze. • UVA zrake (320-400nm) – u većim dozama uzrokuju pigmentaciju, oštećuju DNA i ometaju proces reparacije, što je uzrok pojave staničnih atipija i malignog rasta. Prodiru u dublje slojeve kože, prolazeći kroz oblake i staklo. Zbog prekomjerna izlaganja sunčevim zrakama i bez zaštite, mogu se oštetiti oči ili javiti degenerativne i maligne bolesti. Česta slika su fotodermatoze, kožne bolesti izazvane ili otežane izlaganjem suncu, a mogu nastati i kombinacijom utjecaja sunca i nekih lijekova ili drugih bolesti lipanj 2014.


DRY TOUCH TEHNOLOGIJA U AVÈNE SUN PROIZVODIMA koje povećavaju osjetljivost na sunce. Najčešće se pojavljuju na licu, zapešćima i liniji vrata. Zbog utjecaja sunca koža prijevremeno stari. Bore, mrlje i atrofija kože znaci su štetnog utjecaja sunca. Najozbiljniji je problem pojava melanoma, zloćudnog tumora kože koji se razvija iz pigmentnih stanica – melanocita, a uzrokuje ga dugoročna izloženost solarnom zračenju. U ranom stadiju ograničen je na površinski sloj kože, a s vremenom prodire u dublja tkiva do krvi i limfe te metastazira, zbog čega je presudna rana dijagnoza. U cilju ranog otkrivanja, poželjni su redovit dermatološki pregled i praćenje madeža kod kuće. Kod pregleda se treba rukovoditi ABCDE pravilom koje upućuje na vrstu promjena koje pobuđuju sumnju na malignu preobrazbu. Posebnu pozornost treba obratiti na asimetrične madeže i one nepravilna ruba, promjenu boje i nejednolikost pigmentacije, zatim promjer veći od šest milimetara ili povećan rast i uzdignuće iznad razine kože.

Samozaštitni čimbenici Pri izlaganju sunčevim zrakama tijelo aktivira vlastite obrambene mehanizme. Glavni proces samozaštite od negativnih učinaka UV-zračenja je melanogeneza, to jest proizvodnja melanina, pigmenta koji upija većinu UV zraka i onemogućuje njihov prodor do jezgre stanice, odnosno čuva DNA. Crvenokosi ljudi jako svijetle kože (fototip I) proizvode poseban tip melanina, feomelanin, koji nije jednako učinkovit kao smeđi melanin, što ih čini posebno osjetljivima na sunce. Uz pigmentaciju, aktiviraju se i drugi mehanizmi – zadebljanje rožnatog sloja kože, tvorba vlastitih zaštitnih filtra (urokaninska kiselina), tjelesnih antioksidansa i mehanizam obnove DNA. Pri manjim dozama UV zračenja, za stvaranje pigmentacije i zadebljanja lipanj 2014.

Laboratoriji Avène ove godine nude nam proizvode za zaštitu od sunčeva zračenja s Dry touch tehnologijom, koja osigurava trenutačno upijanje i matirajući učinak. Avène Sun emulzija SPF 50+ osim trenutačnog upijanja i matirajućeg učinka, pruža i jamči optimalnu zaštitu od širokog spektra dugih i kratkih UVA i UVB zraka, zahvaljujući kombinaciji fotozaštitnih filtra, ne ostavljajući bijeli trag. Proizvod sadrži i Pre-tokoferil , snažan antioksidans, a posebna ambalaža, to jest tuba s pumpicom dozatorom, osigurava i olakšava točno doziranje. Emulzija je vodootporna, ne sadrži silikone ni paraben.

rožnatog sloja u svrhu djelomične fotozaštite potrebno su dva do četiri tjedna.

Dobrodošla pomoć izvana Vlastitu zaštitu tijela valja poduprijeti primjerenim fotoprotektivnim sredstvima koji štite kožu od UVA i UVB zraka i imaju visoku razinu zaštite, što označava SPF (Sun Protection Factor). SPF broj istaknut na ambalaži odnosi se na zaštitu od UVB zračenja i predstavlja omjer vremena do pojave eritema na koži s nanesenim proizvodom za zaštitu od sunca i vremena potrebnog za nastanak eritema na nezaštićenoj koži. Drugim riječima, okvirno pokazuje koliko dugo se nakon nanošenja proizvoda za zaštitu smijemo zadržati na suncu. U kvalitetan fotoprotektivni proizvod mora biti uključena i primjerena zaštita od UVA zraka, uz dodatak antioksidansa koji reduciraju stvaranje slobodnih radikala. Prema europskoj komisiji preporuka je da omjer zaštite od UVA i UVB bude manji ili jednak 3. Visoki standardi uz birane zaštitne filtre zahtijevaju vodootpornost i izrazitu fotostabilnost formule proizvoda namijenjenih zaštiti od sunca.

Zaštita za sve Pored osoba svjetlije puti, kose i očiju (fototipovi I i II), koje su osjetljivije na UV zračenje i teže razvijaju prirodnu zaštitu, posebna skupina koja traži najveću pozornost i oprez su djeca. Dječja koža je u procesu sazrijevanja pa nema u potpunosti razvijene prirodne mehanizme

zaštite i tanja je, zbog čega i kratkotrajno izlaganje može izazvati opekline, a dugoročno i dehidraciju. Stoga dojenčad i jako malu djecu uopće nije poželjno izlagati suncu, a ostalu djecu potrebno je štititi odjećom, kapom i sunčanim naočalama, uz boravak u hladu i davanje puno tekućine te redovito nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca. Od ranog djetinjstva negativni učinci UV zračenja postupno se akumuliraju i s vremenom se povećava mogućnost ispoljavanja njegova štetnog učinka. Zato od najmanjih nogu treba razvijati i usvajati pozitivne navike te tako živjeti aktivnu zaštitu od sunca: • u ljetnim mjesecima ne izlagati se suncu između 11 i 17 sati bez zaštite (nikako ne dulje od 10 do 15 minuta) • odjećom pokriti veći dio tijela ili koristiti fotoprotektivnu odjeću (UPF) • nositi sunčane naočale, kape ili šešire u svako doba dana • birati boravak u hladu i biti svjestan sunčeve refleksije (na kamen, pijesak, snijeg, more ili vodu) • nanijeti proizvod za zaštitu od sunca nakon svakog kupanja ili brisanja ručnikom. Pridržavajući se pravila ponašanja na suncu djelujemo preventivno, odnosno čuvamo vlastito i zdravlje svoje djece te pridonosimo razvijanju svijesti o štetnosti pretjerana izlaganja UV zračenju. Tako ne samo da uživamo u suncu nego ujedno koristimo samo dobro koje nam pruža. Vaše zdravlje #93 | 9


Suzana Levarda, dr. med., spec. dermatovenerolog, spec. dermatološka ordinacija „Dermal”, Velebitska 11, Split, suzanalevarda@gmail.com

Dermatologija SUHA KOŽA

Kako njegovati suhu kožu Nakon tridesete godine zaštitna funkcija kože se sve više smanjuje, izmjena tvari u stanicama usporava i koža pojačano gubi vlagu TUŠ/KUPKA SVAKI DAN Svakodnevno desetominutno tuširanje ili kupka mogu pridonijeti vlazi kože. No, pritom izbjegavajte preduge i vruće kupke jer se tada pore šire, a vlaga „isparava“ iz kože. Što se klora tiče, poznata je njegova štetnost kod tuširanja. Kad dođe u kontakt sa sapunom, šamponom ili regeneratorom, događa se kemijska reakcija, tijekom koje se kao sporedni proizvodi stvaraju trihalometani. To je grupa kemijskih spojeva za koje su istraživanja pokazala da su toksični, čak i kancerogeni. Posljedice su pojačano isušivanje kože, a katkad dehidrirana i suha kosa, crvene oči i slično. Klor iz vode učinkovito uklanjaju filtri za vodu koji sadrže kalcij sulfat. Nakon tuširanja kožu osušite laganim tapkanjem ručnikom, da biste ipak zadržali malo vlage na njoj i odmah na tijelo nanesite hidratantnu kremu ili ulje.

Već godinama koristite istu rutinu u njezi kože, no pomalo vam se čini da ta ista njega, koja je u mladosti vrlo dobro funkcionirala, više nema isti učinak. To ne začuđuje, jer zrelija koža je tanja, sklonija isušivanju i pojavi bora. Stoga pri odabiru njege svakako valja uzeti u obzir njezine “nove” karakteristike. U kontroliranim i normalnim uvjetima loj (sebum) koji se stvara u lojnoj žlijezdi izlučuje se na površinu kože preko folikula, odnosno korijena dlake. Sebum je važan za podmazivanje kože i zaštitu od okolišnih čimbenika. Nakon tridesete godine zaštitna funkcija kože se sve više smanjuje, izmjena tvari u stanicama usporava, opada elastičnost i epidermalna sposobnost regeneracije te koža pojačano gubi vlagu. Kad žlijezde lojnice u koži ne proizvedu dovoljnu količinu loja, koža postaje suha, crvena, gubi elastičnost i napetost, sklonija je pucanju i stvaranju bora, a katkad je i bolna. Zrela koža sa simptomima isušenosti zahtijeva pojačanu njegu, ponajprije tijekom ljetnih mjeseci, ali i nakon ljeta, s ciljem tretiranja eventualnih posljedica nepravilne njege i zaštite. U nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih možete ublažiti ili, pak, izbjeći posljedice suhe kože. 10 | Vaše zdravlje #93

SA SAPUNOM UMJERENO Osim nečistoća, s kože sapuni uklanjaju i prirodnu masnoću koja je štiti. Ako sapun koristite za dubinsko čišćenje kože i uklanjanje akni, pripazite da sastojci budu prirodni, koristite ih tri do četiri puta tjedno, a uz njih hidratantne kreme. Na tržištu postoje sapuni prilagođeni suhoj koži koji čiste, štite i obnavljaju hidrolipidni sloj kože, tzv. sindeti. HIDRATACIJA IZVANA Dosljedna primjena hidratantnih proizvoda smanjit će suhoću, crvenilo i ispucalost kože. Za njegu kože birajte prirodne i blage kozmetičke proizvode koji ne sadrže alkohol, parabene, umjetne mirise i bojila, te prilagodite njegu svom tipu kože (normalna, masna, suha ili mješovita koža). Krema ne mora nužno biti skupa da bi bila učinkovita. Prilikom odabira hidratantne kreme potražite proizvode koji sadrže shea maslac, srebro, vitamine A, E i D (za regeneraciju kože i protiv stvaranja bora), retinol i hijaluronsku kiselinu. Srebro, koje se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, smiruje upalni proces i crvenilo, smanjuje isušivanje kože te joj daje svjež, prirodan i zdrav izgled. Hijaluronska kiselina, koja je prirodni sastojak naše kože, odlična je za održavanje vlažnosti i elastičnosti kože. Kreme na bazi hijaluronske kiseline djeluju poput spužve te vežu vodu i proteine, stvarajući zaštitni sloj na koži koji lipanj 2014.


Zrela koža sa simptomima isušenosti zahtijeva pojačanu njegu, ponajprije tijekom ljetnih mjeseci, ali i nakon ljeta, s ciljem tretiranja eventualnih posljedica nepravilne njege i zaštite

sprječava njezinu dehidraciju. Kad su posrijedi ulja, najkvalitetnija za njegu kože su prešana hladna ulja bez dodatka parafina, koji dopušta prodor u dublje slojeve kože i začepljuje pore. Za njegu suhe kože najčešće se koristi kokosovo, sezamovo ili ulje avokada. HIDRATACIJA IZNUTRA Da bi hidratizirali tijelo i očuvali zdravlje kože, odraslim osobama preporučuje se svakodnevni unos 1,5 do 2 litre vode. Stručnjaci preporučuju da se voda konzumira u manjim obrocima tijekom

lipanj 2014.

cijelog dana jer se na taj način izbjegava pojava osjećaja žeđi. U trenutku kad osjetimo žeđ, to znači da je organizam već dehidrirao. Nemojte dopustiti da se to dogodi i s vašom kožom, jer jednom kad dehidrira, potrebno je dulje vrijeme da se stupanj hidratacije vrati u stanje prirodne ravnoteže. OVLAŽIVAČ ZRAKA U VAŠEM DOMU Moderan način života znači da oko 80 posto vremena boravimo u zatvorenom prostoru, u kojem je kvaliteta zraka upitna. Zrak u prostorima u kojima

boravimo može biti iznimno suh, s visokom koncentracijom prašine i dima, zbog čega se pročiščivači i ovlaživači zraka dobrodošli u svakom domu, uredu ili nekom drugom javnom prostoru. Kad je koža izložena utjecaju suhog zraka, reagira isušivanjem, pojačano je sklona iritaciji, pojavi crvenila i svrbeža. ZAŠTITA OD SUNCA Jedan je od najvažnijih savjeta dermatologa, koji pacijenti često zaboravljaju. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama pojačava isušivanje kože i ubrzava proces starenja kože, uz pojavu bora i staračkih pjega. Svakodnevno korištenje krema za zaštitu od sunca s prilagođenim zaštitnim faktorom može usporiti razvoj znakova starenja i smanjiti rizik od razvoja raka kože. Zaštita se preporučuje svima, a posebno djeci i osobama svjetlije puti.

Vaše zdravlje #93 | 11


Nikolina Lovrić, dipl. ing. bioteh.

Dermatologija AKNE

Uvijek aktualne Zbog veće topline i vlage ljeti se pojačava izlučivanje lojnica, zbog čega površinski dio kože postaje masniji, a akne gotovo pa nezaobilazne Zbog izlaganja visokim temperaturama, pojačanog znojenja i primjene neprikladnih kozmetičkih pripravaka, tijekom ljeta vrlo često nastaju promjene na koži. Koža postaje masnija, a pore na licu izražajnije, što pogoduje nastanku mitesera i akni.

Prepoznatljiva dermatoza s nekoliko uzroka Akne (Acne vulgaris) su jedna od najčešćih dermatoza, koja pogađa oba spola i pojavljuje se kod oko 80 posto adolescenata. Nakon dvadesete godine obično se povlače, no mogu potrajati i do tridesete, pa i dulje, osobito u žena. Najčešće se pojavljuju na licu (99 posto), zatim na leđima (66 posto) i prsima (15 posto), malo rjeđe na vratu, ramenima, prsnoj kosti i nadlakticama, ali uvijek uz izraženu seboreju. Za akne kažemo da su polietiološka dermatoza jer ih uzrokuje nekoliko čimbenika, od kojih su najvažniji naslijeđe, hormoni i bakterije. Naime, nasljeđuje se veličina žlijezda lojnica i njihova osjetljivost na različite podražaje, kao preduvjet pojačana lučenja loja (seboreja), a kasnije i nastanka akni. Hormonski utjecaj najviše se očituje u pubertetu, kad se poremeti odnos spolnih hormona, bilo povišenjem androgena ili smanjenjem estrogena. Njihovu nastanku prethode pojačana sekrecija lojnih žlijezda i pojačano lučenje sebuma. Zbog nakupljanja mrtvih stanica kože pilosebacealno ušće (izvodni kanalić – pora) se sužava, a potom i začepi, kad se u folikulima stvara bjelkasto-žućkasta masa zvana komedon (miteser). Problem je što se onda u miteserima 12 | Vaše zdravlje #93

razmnožavaju različite bakterije, od kojih glavnu ulogu imaju anaerobne bakterije (Propionibacterium acnes), koje stvaraju slobodne masne kiseline i potiču upalu u lojnom folikulu i okolnom tkivu. Tada nastaju duboki, tvrdi, bolni čvorovi veličine graška do lješnjaka. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i povijesti bolesti, a nakon obrade odlučuje se o terapiji. S obzirom na težinu kliničke slike, akne dijelimo na: • acne comedonica – najblaži oblik koji se liječi primjenom lokalne terapije • acne papulopustulosa – srednje težak oblik; kod blažih slučajeva primjenjuje se samo lokalna terapija, a kod težih se daje i opća terapija u obliku antibiotika • acne conglobata – najteži oblik čije liječenje zahtijeva oralnu terapiju retinoidima, koja je vrlo učinkovita, ali ima ozbiljne nuspojave, kao što su isušivanje lica i iritacija kože, usana i očiju.

I one su povezane s UV zračenjem Uz Acne vulgaris, važno je spomenuti još neke dermatoze koje su u izravnoj vezi s izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Acne aestivalis – pojavljuju se nakon izlaganja suncu ili umjetnom izvoru ultraljubičastog zračenja (solarij), kao jednake crvene papule. Obično počinju u proljeće, pojačavaju se tijekom ljeta i nestaju na jesen. Promjene zahvaćaju leđa, prsa, ramena, nadlaktice, a lice je u većini slučajeva pošteđeno. Najčešće se pojavljuju kod žena srednje dobi koje su imale akne u pubertetu. Smatra se da ulogu u nastanku ima interakcija UVA zraka i određenih sastojaka u kozmetici (npr. ovlaživači). Stoga se kao mjera prevencije savjetuje primjena sredstava za zaštitu od sunca koja ne sadrže ovlaživače nego čistače slobodnih radikala, poput vitamina E i alfa-glukozil rutina. Acne solaris – obično se pojavljuju kod starijih ljudi kao rezultat dugotrajna i kumulativnog izlaganja UV zračenju, češće kod muškaraca između 60 i 80 godina starosti. Promjene se očituju otvorenim komedonima oko očiju, na nosu, obrazima i čelu. lipanj 2014.


Dermokozmetičkim pristupom do rezultata Zbog veće topline i vlage u ljetnom razdoblju pojačana je aktivnost žlijezda lojnica, zbog čega površinski dio kože postaje masniji. Još češće nego na licu, pogoršava se stanje na leđima i prsima, čega nisu pošteđeni ni muškarci. Nastaje začepljenje izvodnih kanala žlijezda lojnica i razvija se upala folikula, s tim da stanje pogoršavaju pritisak i trenje tijesne odjeće, ovratnika, remena ili ruksaka. U situaciji kad je koža masna, postoji pokoji prištić ili umjeren do ozbiljan problem s aknama, dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne higijene i njege, jer uz redovitu primjenu mogu biti izrazito korisni. Međutim, da bi učinak dermokozmetičkih proizvoda

bio zadovoljavajući, treba voditi računa o tome da imaju određena obilježja, a to znači da su: • bez sapuna (soap free) • bez sastojaka koji začepljuju pore (nekomedogena) • bez ulja (oil-free) • bazirani na vodi / hidrataciji (waterbased) • blaga sredstva za uklanjanje nečis­ toća i suvišne masnoće (gentle surfactants) • hipoalergena (ako uz akne imate i osjetljivu kožu) • antiinflamatorna (sadrže sastojke za ublažavanje upale). Prilikom pranja treba izbjegavati snažno trljanje i upotrebljavati sredstva za lokalnu primjenu na bazi salicilne ili glikolne kiseline te benzoil peroksida. Takvi preparati potpomažu ljuštenje

odumrlih stanica s površine kože, smanjuju mogućnost začepljenja izvodnih kanala žlijezda lojnica i posljedične upalne promjene. Da bi se zamaskirale promjene, može se koristiti puder za lice. Danas postoje dermatološki testirani puderi, posebno namijenjeni problematičnoj koži, koji su i važna psihološka potpora osobama s aknama. Takvi puderi postoje u različitim nijansama i teksturama i mogu se prilagoditi svim tipovima kože. Ono što je vrlo bitno kod osoba koje su sklone nastanku akni u ljetnom razdoblju je nanošenje sredstava za zaštitu od sunca, oznake SPF 30 do SPF 50+, čije su formulacije prilagođene problemu na koži lica, tako da variraju od nemasnih losiona, gelova i emulzija do kompaktnijih pudera za prikrivanje većih nepravilnosti na koži.

NAKON LJETA BEZ AKNI Ljeto se zahuktava, a školu, brige i radne obveze polako privodimo kraju, jer godišnji odmori su pred vratima. Prije nego što se u potpunosti opustimo i dugi sunčani dani nas izmame na cjelodnevni boravak na otvorenom, bilo bi dobro pripremiti se, jer ljeto sa sobom donosi i pogoršanje nekih zdravstvenih problema, među kojima su i akne. TRIACNEAL je preparat iz linije Avène namijenjen upravo njezi masne i problematične kože. Sadrži nekoliko djelatnih sastojaka: • Efectiose® – smiruje upalnu reakciju • glikolna kiselina – na površini kože ima učinak pilinga te uklanja nepravilnosti i čini kožu osjetno glatkijom • retinaldehid – regulira orožnjavanje i sprječava stvaranje nepravilnosti, štiti postojeće prištiće od upale i time sprječava nastanak ožiljaka, a djeluje

lipanj 2014.

i protiv hiperpigmentacija koje su česte nakon akni • Avène termalna voda – djeluje umir ujuće i antiiritacijski te smiruje crvenilo. Tr i a c n e a l j e h i d r a t a n tne i nemasne teksture koja se lako upija i ostavlja kožu mekom i glatkom. Primjenjuje se jednom dnevno, navečer, na prethodno očišćenu i dobro osušenu kožu lica. Može se nanositi i na dijelove tijela zahvaćene promjenama, najčešće prsa i leđa.

CLE ANANCE zaštita od sunca SPF 30 namijenjena je masnoj i problematičnoj koži te općenito za zaštitu u razdoblju vrlo intenzivna sunčeva zračenja. To joj omogućuje: • kombinacija zaštitnih faktora – štite od UVB i UVA zraka (maksimalan spektar apsorpcije) • s n a ž a n a n t i o k s i d a n s pretokoferil – prekursor vitamina E koji štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala • cink-glukonat – djeluje protuupalno

• gliceril laurat – regulira izlučivanje masnoće Avène termalna voda – zahvaljujući ovom sastojku, poznatom po umirujućem i antiiritacijskom djelovanju, proizvod dobro podnosi i najosjetljivija koža. Jednostavno se nanosi, dobro se upija i ostavlja mat efekt na koži.

Vaše zdravlje #93 | 13


prim. dr. sc. Teodora Gregurek-Novak, dr. med. spec. dermatovenerolog, Poliklinika Sunce

Dermatologija GRINJE

Potencijalno opasni podstanari naše kože U slučaju da inače „mirni i tihi“ sustanari postanu „ljuti i opasni“, valja posumnjati na Demodex, dokazati ga laboratorijski i provesti terapiju

Velik broj grinja može uzrokovati bolesti. Već je odavno poznata i opisana grinja iz kućne prašine o kojoj ovaj put nećemo pisati. U istoj porodici dvije su grinje koje su parazitski vezane uz život na čovjeku. To su uzročnik svraba (Sarcoptes scabiei) i manje poznate grinje Demodex folliculorum i Demodex brevis. D. folliculorum izoliran je i opisan još 1842., a D. brevis tek 1963. U usporedbi s D. folliculorum, D. brevis istih je osobina, ali je malo kraći i zavlači se dublje u folikul dlake, zbog čega je i agresivniji. Ove grinje mogu uzrokovati promjene i upale na licu, vjeđama te u području skrotuma i analne regije. Grinje su paučnjaci koji pripadaju koljenu člankonožaca. Vrlo su male (0,3-0,4 mm) i ne vide se golim okom. Rasprostranjene su po cijelom svijetu i nisu vezane uz klimatske uvjete ili okoliš. U slučaju da privremeno ne mogu doći do kože čovjeka, dugo mogu parazitirati u tlu ili na biljkama, životinjama i insektima (poznata je vrsta Demodex canis koja parazitira na psu i izaziva ozbiljnu bolest).

trepavicama, na bradi i postraničnim dijelovima lica (u području donje čeljusti). Tijekom dana uglavnom miruju, ali noću izlaze na površinu kože, gdje se nalaze mužjaci. Tada se spolno razmnožavaju (ženke imaju vulvu, a mužjaci penis), nakon čega mužjaci ugibaju, a oplođene ženke vraćaju se u lojnice gdje odlažu jaja (njih pet do šest), iz kojih za tri do četiri dana nastaju larve koje za oko sedam dana u potpunosti odrastu i dalje se razmnožavaju. Životni vijek Demodexa je nekoliko tjedana. Zanimljivo je da i Demodex u svom tijelu ima parazita (Bacillus oleronius), koji se oslobađa kad grinja ugine i može izazvati jaku iritaciju kože. Grinje ne podnose dnevnu svjetlost, pa se po površini kože kreću noću brzinom oko jedan centimetar na sat. Tada postoji mogućnost da prenesu neke bakterije ili strane čestice koje im se nađu na putu te ih unesu u folikul dlake ili lojnicu.

Simbioza izvan nadzora

Mala djeca do pet godina starosti vrlo rijetko imaju pozitivan nalaz na Demodex (prijenos od roditelja). S obzirom na to da se oko četrnaeste godine pomalo povećava broj lojnica i Demodex se tada pojavljuje u većem broju, ali tek oko dvadesete godine života nastupa njegovo vrijeme, kad ga možemo naći u oko 25 posto osoba. S godinama taj broj proporcionalno raste, tako da nakon pedesete godine života oko 50 posto osoba ima pozitivan nalaz na Demodex, ali bez ikakvih simptoma. Mogu se dokazati mikroskopskim pregledom brisa kože koji se mora uzeti u laboratoriju, najbolje na Klinici za

Demodex folliculorum i brevis nalaze se na čovjeku kao komensali, što znači da žive s domaćinom u slozi (simbioza), ne izazivajući promjene na koži. Međutim, u određenim stanjima, kao što su pad imuniteta, promjena kvalitete kože, povećanje broja lojnica, neke autoimune ili maligne bolesti, postaju pravi, po domaćina opasni paraziti te izazivaju teške upale kože, uglavnom lica i vjeđa. Lokalizirane su u folikulima dlaka i žlijezdama lojnicama na licu, posebno u području oko nosa, u obrvama i 14 | Vaše zdravlje #93

Povećanje broja s dobi

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 15


Dermatologija GRINJE

kožne bolesti, jer se bris uzima jačim grebanjem ili struganjem kohleom iz dubljih slojeva kože, što katkad i nije bezbolno. Upravo stoga ova pretraga se provodi samo ako su izraženi simptomi upale u smislu folikulitisa, jer ih tada nalazimo u samoj upalnoj promjeni ili korijenu trepavica.

Po mogućnosti izbjeći kontakt Demodex se prenosi direktnim kontaktom s jedne osobe na drugu – dodirom kože lica (često kod ljubljenja), uporabom istih ručnika i kozmetike, nedovoljnim čišćenjem i pranjem lica (osobito navečer), preko krznenih ovratnika, plišanih igračaka, ali i u kozmetičkim salonima u kojima se ne vodi dovoljna briga o sterilizaciji. Do prijenosa može doći i u kontaktu s oboljelim psom, ako nije provedeno liječenje. Međutim, s obzirom na to da ljudska koža nije pogodna za razmnožavanje životinjske vrste, nastaje samo prolazna iritacija na mjestima kontakta s dlakom psa.

Ubiti grinju, smiriti upalu i iritaciju Demodex ne izaziva oboljenje kod svake osobe. Ako su brojni, svojom aktivnošću iritiraju kožu i dovode do nastanka crvenila, gnojnih prištića, čireva ili gnojne upale vjeđa (Demodex folliculitis i blepharitis). Kako upala može biti vrlo jaka, a ostavlja i ožiljke, potrebna je što brža i učinkovitija terapija. Tipična terapija za akne (bez dokaza uzročnika, mnogi demodikozu, to jest kožno oboljenje pasa uzrokovano grinjom Demodex canis, smatraju tzv. kasnim aknama) nema učinka nego su potrebni preparati koji će ubiti grinju i ujedno smiriti upalu. Ako je upala jako izražena, u terapiji najčešće koristimo preparate sa sumporom i klindamicin lokalno, rijetko i sistemski antibiotik ali i preparate s benzilijevim peroksidom, peruvijanskim balzamom, kombinacijama klindamicina i benzilijeva peroksida i krotamitonom. Sve su to preparati koji se često koriste kod skabijesa (svraba) jer su uzročnici iz iste porodice. U posljednje vrijeme vrlo učinkovitim su se pokazali preparati u obliku losiona, kreme ili stika s dodatkom bakra i cinka, koji osim što ubiju Demodexa djeluju i protuupalno i antibakterijski. U slučaju da inače „mirni i tihi“ sustanari postanu „ljuti i opasni“, valja posumnjati na Demodex, dokazati ga laboratorijski i provesti terapiju kako bi se spriječili ožiljci i pigmentacije. S obzirom na to da je terapija prilično agresivna, u slučaju jače iritacije kože treba primijeniti blage i umirujuće neutralne kreme. Kako se broj Demodexa na našoj koži s godinama povećava, nema druge nego prihvatiti suživot s njim i voditi se time da je „život u prijateljstvu i miru“ najbolji lijek. 16 | Vaše zdravlje #93

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 17


Mihaela Vidiček, dipl. ing. preh. teh.

Promo PIERRE FABRE – A-DERMA

ABCDE pravila atopije Atopijski dermatitis najčešća je dječja kožna bolest, od koje boluje oko 15 do 20 posto djece predškolske i školske dobi Kod većine oboljelih simptomi se pojavljuju između druge i pete godine života. Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života, no može se pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju, kako u djece, tako i u odraslih. Intenzitet bolesti najčešće slabi s godinama, tako da nakon desete godine više od 90 posto oboljele djece nema smetnje.

A kao ALIMENTACIJA (PREHRANA) U većini slučajeva djeca koja boluju od atopijskog dermatitisa hrane se potpuno normalno i mogu konzumirati sve namirnice. Kod neke djece može se pojaviti alergija na određenu vrstu hrane, koju treba izbaciti iz jelovnika kad se alergija potvrdi testovima. ALERGIJSKI POTENCIJAL

rijetko uzrokuju alergijske reakcije

često uzrokuju alergijske reakcije

NAMIRNICE

↓↓↓  ↓↓↓   ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓  ↓↓↓

riža, krumpir, mrkva repa, grašak, pastrnjak kelj, kupus, prokulice cvjetača jabuka, kruška, banana, zob puretina, piletina teletina, junetina, riba rajčica, citrusno voće jagode, maline, kupine med pšenica, soja kravlje mlijeko, kozje mlijeko mliječni proizvodi jaja, školjke kivi, kiki-riki

B kao BATH (KUPANJE) Održavanje svakodnevne higijene vrlo je važno. Kupanje treba trajati pet do 10 minuta kako se koža ne bi isušila, a temperatura vode ne smije prelaziti 32-33ºC kako ne bi izazvala svrbež. Za kupanje se preporučuje korištenje sindeta ili gela bez sapuna koji ne iritiraju kožu. Potom je važno kožu dobro isprati i nježno je posušiti tapkanjem, bez trljanja.

18 | Vaše zdravlje #93

C kao COTTON (PAMUK) Treba koristiti pamučnu odjeću, a izbjegavati sintetičke tkanine i vunu jer često izazivaju svrbež. Poželjna su blaga sredstva za pranje rublja, ali i dobro ispiranje rublja nakon pranja, uz izbjegavanje omekšivača za rublje. Dijete ne bi trebalo previše pokrivati. Preporučuje se izbjegavati prašnjave prostore, tapisone, zavjese i pokrivače od perja, jer se u njima nalaze grinje koje pogoršavaju stanje osoba s respiratornom alergijom. Osim u posebnim slučajevima, dijete s atopijskim dermatitisom ne treba odvajati od kućnog ljubimca, naročito ako je uz njega posebno vezano.

D kao DISTRACTION (RAZONODA) Sve vrste razonoda su dopuštene. Atopijski ekcem najčešće se poboljšava u ljetnim mjesecima, zbog djelovanja ultraljubičastih zraka i boravka na svježem zraku. Međutim, kao i kod druge djece, treba izbjegavati direktno izlaganje suncu, posebno između 11 i 16 sati, i pridržavati se pravila o zaštiti od sunca. Djecu mlađu od tri godine ne treba izlagati suncu.

E kao EXOMEGA Nanošenje emolijensa privilegirani je trenutak nježnosti i umirenja koji je od iznimne važnosti za vaše dijete. Proizvod na kožu treba nanijeti čistim rukama, nježnim kružnim pokretima dok se potpuno ne upije. Preporuka je krenuti s nanošenjem kreme od šaka dalje po rukama, odnosno od stopala dalje po nogama. Pri nanošenju na lice treba izbjegavati oči.

Patentirani sustav potpuno hermetičkog zatvaranja Dermatološki laboratoriji A-Derma osmislili su najučinkovitiju i ujedno najsigurniju formulu na tržištu emolijensa – proizvode A-Derma Exomega D.E.F.I (Device for Exclusive Formula Integrity). Tehnologija sterilne kozmetike omogućuje proizvodnju sterilnih formula koje sadrže samo najvažnije tvari prijeko potrebne atopičnoj i vrlo suhoj koži. Exomega D.E.F.I emolijentna krema i balzam prvi su sterilni emolijensi s 0% konzervansa i tvari koje djeluju kao konzervansi, dopuštenih od ANSM-a*, a koji se koriste u kozmetičkoj industriji. (*Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé – (Nacionalna agencija za sigurnost medicinskih i zdravstvenih proizvoda)

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 19


prim. mr. sc. Antica Soldo-Belić, dr. med., spec. dermatovenerolog

Dermatologija VENE

Teške i bolne noge Prevencija je iznimno važna, jer bolesnik svojim načinom života može puno utjecati na razvoj i tijek poremećaja venske cirkulacije Varikoziteti su vijugavo proširene površinske vene nogu, za čiju su pojavu odgovorni brojni čimbenici, primjerice spol (četiri puta češći u žena nego muškaraca), a ne treba zanemariti ni obiteljsku predispoziciju, trudnoću i uzimanje nekih lijekova (npr. oralnih kontraceptiva). Rezultati nekih studija upućuju na to da svaki drugi čovjek stariji od 50 godina ima varikozitete, a svaki šesti tegobe vezane uz kroničnu vensku insuficijenciju. Kod starijih od 70 učestalost je deset puta veća nego u dobnoj skupini između 34 i 40 godina. Primarni varikoziteti – Uglavnom se nasljeđuju. Pojavljuju se najčešće oko dvadesete godine u gornjim dijelovima nogu, a poslije se šire niže prema okrajinama. Riječ je o genetski uvjetovanoj sistemskoj slabosti vezivnog tkiva, što se očituje slabošću venske stijenke te nedostatnim ili čak odsutnim valvulama u dubokim venama. Ostali čimbenici rizika su fiziološko starenje organizma, hormonalni utjecaji (npr. učestale trudnoće, poremećaji u lučenju estrogena i progesterona, uzimanje oralnih kontraceptiva), poremećaji statike (najčešće spušteno stopalo – potrebna korekcija statike ortopedskim ulošcima), povećana tjelesna težina, a u mlađoj životnoj dobi i poslovi koji zahtijevaju dugotrajno stajanje ili sjedenje (frizeri, stomatolozi, prodavačice, konobari, radnici za strojem itd.). Ako iz bilo kojeg razloga dođe do zastoja u venskoj cirkulaciji u sustavu dubokih vena, razvije se venska hipertenzija, koja nakon određenog vremena dovodi do slabosti venskih zalistaka. Vene se šire, pa se venska hipertenzija prenosi na površinske vene, što rezultira njihovim širenjem, odnosno varikozitetima. Sekundarni varikoziteti – Nastaju nakon oštećenja zalistaka u dubokim venama zbog neliječene, nepravilno ili nedostatno liječene duboke venske tromboze

20 | Vaše zdravlje #93

(flebotromboza – stvaranje krvnog ugruška u dubokom venskom sustavu), pa dolazi do povrata venske krvi u površinske vene, što opet rezultira njihovim širenjem.

Zanemarivanje vodi u progresiju Proširene vene, osobito venektazije (proširene sitne venice i kapilare), najčešće se pojavljuju već u adolescentsko doba. Zbog fiziološkog starenja i utjecaja čimbenika rizika, s vremenom dolazi do pogoršanja. Subjektivni simptomi ne moraju uvijek biti izraženi, a kad su prisutni, javljaju se u vidu bolova i osjećaja težine u potkoljenicama te pečenja i grčeva u mišićima nogu, osobito uvečer nakon radnog dana. Te tegobe najčešće spontano prolaze nakon mirovanja, podizanja ekstremiteta ili dulje šetnje. Subjektivne tegobe i objektivne promjene kod određenog broja bolesnika mogu trajati godinama bez većeg pogoršanja, a zahvaljujući edukaciji, usvajanju određenih životnih navika i lokalnoj terapiji, nema drugih teškoća. Međutim, kod određenog broja bolesnika nastaje kronični venski zastoj (insuficijencija) s posljedičnim trofičkim oštećenjem kože, koji se, ovisno o stupnju oštećenja, razvrstava u sljedeće skupine: 1. stupanj – promjene se javljaju u području skočnih zglobova, u vidu malih proširenih vena i kapilara (flebektazije), koje su isključivo estetski problem, uz moguću pojavu edema skočnog zgloba i/ili stopala i donjeg dijela potkoljenice 2. stupanj – očituje se kožnim promjenama na potkoljenicama (edem, eritem, vlaženje, kruste i sekundarna infekcija) i brojnim subjektivnim tegobama. Promjene uglavnom zahvaćaju donju trećinu potkoljenice, skočni zglob i gornji dio stopala. Upala se može povući, nakon čega mogu zaostati hipo– ili hiperpigmentacije, trajna atrofična oštećenja kože i dr. Opće stanje uglavnom nije poremećeno, osim subjektivnog osjećaja svrbeža na navedenom područjima. 3. stupanj – manifestira se venoznim ulkusom (ranicom), najčešće na unutarnjem ili vanjskom dijelu skočnog zgloba. Više njih istodobno otežava i produljuje liječenje. S vremenom se širi. Češće se pojavljuje na oštećenoj koži. Kod većih često nastaje sekundarna bakterijska infekcija.

lipanj 2014.


Manji ulkusi većinom nisu bolni, ali kod starije populacije i ako zahvaćaju veće površine, bolnost je izražena i vodeći je subjektivni simptom. Kao komplikacija mogu se javiti tromboza i upala površinske vene (tromboflebitis).

Prevencija od ključne važnosti Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, a stupanj oštećenja venske cirkulacije različitim testovima za ispitivanje sposobnosti venskih zalistaka. U novije vrijeme, kao rutinska metoda upotrebljava se UZV-Doppler sonografija, kojom dobivamo uvid u stanje dubokih i površinskih vena i njihovih zalistaka, što može biti važno pri donošenju odluke o dijagnozi i terapijskom pristupu. Može se učiniti flebografija (rtg snimanje vena kontrastom), osobito prije operativnog zahvata na venama. Kod već izraženih varikoziteta, uz pozitivnu obiteljsku anamnezu ili simptome kronične venske insuficijencije, uz lokalnu terapiju obvezno je nošenje elastičnoga kompresivnog zavoja ili čarapa. Elastične čarape su jednostavnije za primjenu, usporavaju napredovanje bolesti, imaju dobar terapijski učinak i dobra su profilaksa duboke venske tromboze i trofičkih promjena na koži potkoljenice. Određuju se individualno, mjerenjem ekstremiteta na određenim mjestima i izražavanjem stupnja potrebne kompresije u milimetrima živinog stupca. Stavljaju se ujutro prije ustajanja i nose cijeli dan. Postavljaju se od prstiju stopala sve do prepone, tako da je jačina kompresije veća kod prstiju, a prema gore se smanjuje. Ovisno o stupnju poremećaja, postoje četiri stupnja kompresije. Medikamentozna terapija sastoji se od nanošenja heparinskih krema, gelova i masti te povremeno uzimanja antiagregacijskih lijekova ili antikoagulansa. Potreban je i odmor uz podizanje ekstremiteta. Kod izraženijih promjena dolazi u obzir i invazivnije liječenje – flebektomija (operativno liječenje) ili sklerozacija manjih ogranaka vena i venektazija, pri čemu su estetski i funkcionalni rezultati dobri, a posljedično se usporava progresija bolesti. Prevencija je iznimno važna, jer bolesnik svojim načinom života može puno utjecati na razvoj i tijek bolesti. Valja što više izbjegavati dugotrajno stajanje na istome mjestu ili sjedenje. Poželjno je svakodnevno umjereno vježbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), ovisno o životnoj dobi i pridruženim bolestima, a nužna je i redukcija tjelesne težine. Svim navedenim mjerama, uz obvezno nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ili zavoja, bolesnik može godinama držati bolest pod kontrolom i bitno poboljšati kvalitetu življenja.

lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 21


mr. sc. Sandra Kovačević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Croatia zdravstveno osiguranje, Vukovarska 20, Zagreb, tel: 01/6332 792, e-mail: sandra.kovacevic@crosig.hr

Ginekologija i porodiljstvo VAGINOZA

Intimni razgovori Povećana kiselost nepovoljno može utjecati na vaginalnu floru, jer stvara uvjete za razvoj gljivica i/ili pojavu bakterijske vaginoze Vagina (rodnica) je mišićni organ prekriven slojem sluznice koja je, zbog svoje građe, osjetljivija od kože i zato podložnija vanjskim utjecajima i razvoju infekcije. Nastanjena je vaginalnom florom koju sačinjavaju brojne vrste mikroorganizama, koji nisu patogeni za ženu ako je ona u dobrom imunosnom stanju. U odnosu na zadržavanje mikroorganizama na sluznici spolovila, flora vagine može biti stalna fiziološka flora i prolazna, tranzitorna flora, koja u vaginu dospijeva zrakom, spolnim kontaktom, hranom, vodom te dodirom nečistim rukama, a zadržava se u njoj kratkotrajno i ne izaziva promjene vaginalnog iscjetka.

i postmenopauzi, a obilniji u žena reproduktivne dobi. Postoji razlika i u ovisnosti o fazi menstruacijskog ciklusa – neposredno nakon menstruacije je bijel i oskudan, u doba ovulacije obilan i proziran, da bi uoči menstruacije opet postao oskudniji, gušći, bez mirisa i bijel, a osušen na donjem rublju može biti i žućkast. Izgled iscjetka mijenja se i tijekom trudnoće, emocionalnog stresa, promjene načina prehrane i upotrebe različitih lijekova (uključujući kontraceptive).

Iscjedak kao odraz psihičkih i fizičkih okolnosti

U zdravoj rodnici koegzistiraju različite bakterije, od kojih su neke „dobre“, a neke „loše“, i dio su normalne vaginalne flore. Ako je u rodnici blago kiselo (pH između 3.8 i 4.5), prevladavat će „dobre“ bakterije, poput Bacillus vaginalisa (Döderleinov bacil), koje su važne za normalnu biološku funkciju rodnice i njezinu sposobnost obrane i samočišćenja. Mliječna kiselina (oko pet posto) u rodnici nastaje pretvaranjem glikogena iz površinskih stanica epitela koji se s vremenom ljušti i postaje hrana mikrobima, koji su normalni stanovnici rodnice. Pod utjecajem Döderleinovih bacila i drugih mikroorganizama, oslobođena mliječna kiselina

Unutarnja površina rodnice stalno je vlažna jer proizvodi sekret koji je vlaži i održava čistom, slično kako žlijezde slinovnice funkcioniraju u ustima. Iscjedak nastaje zbog stalnog izlučivanja (transudacije) tekućine iz krvnih žila te žlijezda u vratu i tijelu maternice, i zove se fluor genitalis. Normalan iscjedak u rodnici zdrave žene ima različite funkcije, a najvažnija je zaštita gornjih dijelova genitalnog sustava od infekcije. Osobine iscjetka, količina i izgledv mijenjaju se pod utjecajem hormona, pa je tako oskudan u predpubertetu

22 | Vaše zdravlje #93

(Ne)ravnoteža ‘dobrih’ i ‘loših’ bakterija

lipanj 2014.


povećava kiselost rodnice, što pogoduje rastu laktobacila koji sprječavaju razvoj uzročnika bolesti jer oni ne mogu opstati u kiseloj sredini. Dakle, preduvjet zdravlja vaginalnog područja je održavanje optimalne pH vrijednosti, odnosno kiselosti.

Kao posljedica poremećene kiselosti nastaje i bakterijska vaginoza. To je upalno stanje rodnice koje se najčešće javlja kod spolno aktivnih žena u reproduktivnom razdoblju života, no nije nužno vezano uz spolnu aktivnost niti se prenosi tim putem

Specifičnosti po dobnim skupinama

iznimno važno da žena u tom osjetljivom razdoblju života održava zdravu vaginalnu mikrofloru, kao prirodnu obranu od genitalne infekcije.

Normalno je da prije prve menstruacije djevojčice nemaju iscjedak iz spolovila. Ako se ipak pojavi, tada je najčešće uzrokovan lošom higijenom, vlažnom i nečistom odjećom ili dodirivanjem genitalija nečistim rukama. Već od prve menstruacije, žena je izložena promjenama kiselosti rodnice, osobito s početkom seksualnog života. Od 13. do 19. godine U tom razdoblju gotovo svaka četvrta djevojka ima tegobe s vaginalnim iscjetkom. Učestalost bakterijske vaginoze u onih koje nisu imale spolni odnos je 18 posto, a u spolno aktivnih djevojaka iznosi oko 28 posto. Trudnice Posebno osjetljiva skupina. Imaju pojačan rizik za razvoj ponovljenih urogenitalnih infekcija, što može pridonijeti prekidu trudnoće ili prijevremenom porodu. Ako je prisutna vaginalna infekcija, mogući su infekcija ploda prije i tijekom porođaja te razvoj komplikacija. Stoga je

lipanj 2014.

Žene reproduktivne dobi Najizloženije su vaginalnim infekcijama i često imaju poremećenu vaginalnu floru, što pridonosi ponavljanju infekcije i pojavi komplikacija, pa i razvoju neplodnosti. Infekcija HPV-om dodatno će, kao i kod žena ostalih dobnih skupina, povećati i rizik od razvoja karcinoma vrata maternice. Žene u postmenopauzi Imaju stanjenu sluznicu rodnice i smanjenu količinu zaštitnih tvari i kiselina koje proizvode laktobacili radi zaštite, što za posljedicu ima česte urogenitalne upale s nizom subjektivnih neugodnih tegoba, osobito ako se razvije sekundarna infekcija. Tanka sluznica u znatnoj mjeri izaziva tegobe poput žarenja, svrbeža i peckanja, ali i dispareuniju, to jest bolan snošaj. Problem suhoće jednostavno se rješava primjenom gela koji održava vlažnost i glatkoću vanjskog

spolovila. Primjenjuje se na vanjskom spolovilu žene ili penisu muškarca, na način da se bez utrljavanja nanese na suho područje. Odmah nakon nanošenja postižu se dugotrajna vlažnost i glatkoća. Suprotno od masnih lubrikanata, koji smanjuju propusnost kisika u osjetljivom intimnom području i nadražuju kožu, proizvod u formi gela je nemasan, bistar i bez mirisa. Zbog suhoće rodnice izazvane promjenom hormonskog statusa u menopauzi (ali i kod mlađih žena kod kojih su odstranjeni jajnici, a nisu podvrgnute hormonskom liječenju), može se pojaviti pojačan iscjedak neugodna mirisa ako se, zbog kroničnih bolesti ili loše higijene, u rodnici nastane bakterije i drugi mikroorganizmi. Posebno osjetljive skupine Žene koje su imunokompromitirane, oboljele od šećerne bolesti, kod kojih je provedena radioterapija ili kemoterapija, pod izrazitim su rizikom od nastanka upalnih bolesti genitalnog sustava, zbog čega moraju posebnu pozornost

Vaše zdravlje #93 | 23


Ginekologija i porodiljstvo VAGINOZA

posvetiti prevenciji zdravlja vaginalne mikroflore.

Poremećaj kiselosti – put do infekcije Povećana kiselost nepovoljno može utjecati na vaginalnu floru jer stvara uvjete za razvoj gljivica, najčešće Candidae albicans, uzročnika kandidijaze. Razvoj ove gljivice izraženiji je kod žena s padom imuniteta, tijekom antibiotske terapije, u situacijama neodržavanja higijene spolnih organa i nekih sistemskih bolesti (šećerna bolest, bolesti imunodeficijencije, maligne bolesti). Kao posljedica poremećene kiselosti nastaje i bakterijska vaginoza. To je upalno stanje rodnice koje se najčešće javlja kod spolno aktivnih žena u reproduktivnom razdoblju života, no nije nužno vezano uz spolnu aktivnost

niti se prenosi tim putem. Bakterijsku vaginozu mogu imati i mlade djevojke ili žene koje nikad nisu imale spolni odnos, kao i žene u postmenopauzi. To znači da je bakterijska vaginoza spontana upala za koju nije nužan intimni kontakt, zbog čega se i ne ubraja u spolno prenosive bolesti. Bakterijska vaginoza još se naziva (nespecifični) anaerobni vaginitis, a predstavlja promijenjeno stanje vaginalnog ekosustava. Ako se pojavi, uputno je obratiti se ginekologu.

Savjeta nikad dosta Upotreba običnih sapuna može poremetiti prirodnu vaginalnu floru, narušiti kiselost i tako stvoriti uvjete za razvijanje i razmnožavanje štetnih bakterija. Kao posljedica toga pojavljuju se pojačano lučenje sekreta, iritacija, svrbež, neugodni mirisi, bol ili infekcija. Stoga nije naodmet spomenuti nekoliko

Za žene koje traže najbolju intimnu njegu! Multi-Gyn® Actigel nudi prirodnu i učinkovitu opciju za suzbijanja bakterijskih infekcija na bazi jedinstvenoga patentiranog 2QR kompleksa. To je proizvod koji regulira i optimizira vaginalni pH, pomaže rast zdrave vaginalne flore i sprječava infekciju, a patentirani 2QR kompleks blokira vezivanje patogenih mikroorganizama za vaginalnu sluznicu, čime prevenira nastanak bakterijske infekcije. Multi-Gyn® Actigel • pruža trenutačno olakšanje simptoma, kao što su svrbež i peckanje • djeluje učinkovito protiv neugodna mirisa, pojačanog iscjetka i crvenila intimnog područja • pomaže u normalizaciji vaginalne flore i poboljšava stanje tkiva • potiče rast „dobrih“ bakterija – laktobacila • učinkovit u sprječavanju nastanka vaginalnih infekcija

24 | Vaše zdravlje #93

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

savjeta koji mogu pomoći prevenirati razvoj bakterijske vaginoze. Za higijenu spolovila, liječnici preporučuju upotrebu samo tople vode, ali ako mislite da vam nije dovoljna, onda koristite isključivo proizvode pH 5,5 namijenjene higijeni intimne zone. Spolovilo se pere samo izvana, nikako iznutra, budući da rodnica ima sposobnost tzv. samočišćenja. Mlaz vode ne treba usmjeravati u rodnicu, samo izvana u smjeru od gore prema dolje. Higijenu toplom vodom uputno je provoditi barem jednom dnevno. Preporučuje se i pranje nakon svakog pražnjenja crijeva, jer se tako sprječava širenje bakterija prema vagini, te prije i poslije spolnog odnosa. Za vrijeme menstruacije važno je prati se dva puta dnevno samo toplom vodom, uloške mijenjati svakih dva do četiri sata, tampone koristiti što je manje moguće, a u slučaju njihove primjene, mijenjati ih svakih dva do tri sata. Spolni odnosi za vrijeme menstruacije se ne preporučaju jer sa sobom nose velik rizik infekcije, jer tada ušće vrata maternice nije potpuno zatvoreno. Spolovilo treba brisati sprijeda prema natrag, da ne dođe do samozaražavanja bakterijama koje žive u debelom crijevu, te izbjegavati nošenja uskog rublja i odjeće, sintetike i „tanga“ gaćica. Iako bakterijska vaginoza nije spolno prenosiva bolest (ali može se prenijeti spolnim putem), tijekom aktualne infekcije koristite kondome i dezinficirajte seksualna pomagala ako ih koristite. Važnost pravilne prehrane i zdravog stila života za dobar imunitet ne treba puno naglašavati. U zdravu hranu svakako ne spadaju rafinirani ugljikohidrati, fast food, šećer, gazirana pića i sokovi s puno šećera, vino, pivo, čips, krekeri. Prehranu organizirajte tako da na vašem tanjuru bude zastupljeno voće, zeleno povrće, riba, perad, jaja, cjelovite žitarice... I, naravno, ne zaboravite odvojiti vrijeme za tjelovježbu i boravak na svježem zraku. lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 25


Merima Nikočević Ibrahimpašić, Planetopija

Ginekologija i porodništvo HORMONI

Razuzdani hormoni ponovno pod kontrolom Ako već patite od hormonske neravnoteže, dobro je znati da promjenom životnog stila sami možete učiniti važan prvi korak u rješavanju problema Iako hormonska neravnoteža pogađa i muškarce i žene, žene su ipak osjetljivije na promjene u hormonskom sustavu. Premda će mnoge od njih vjerojatno pomisliti da to nije fer, ne preostaje im ništa drugo negoli prihvatiti istinu. Dobra je vijest da u situacijama kad hormoni ispadnu iz ravnoteže i zaigraju svoj „pijani ples“, toliko željeno olakšanje na tjelesnoj i emocionalnoj razini žene više ne moraju tražiti isključivo u hormonskom nadomjesnom liječenju ili antidepresivima. Naime, sve je više liječnika koji razvijaju revolucionarne programe u tretiranju hormonskih problema, spajajući ono najbolje od različitih medicinskih pristupa za koje su pronašli i znanstveno utemeljene dokaze. Takvi programi pomažu ženama razumjeti hormonske procese koji se odvijaju u njihovu tijelu te preuzeti aktivnu brigu o zdravlju i prije nego što dođe do problema.

hormonski sustav žena. Tome u prilog govori simptomatologija, to jest žene su često loše volje, muči ih pretilost, libido kao da više ne postoji, a tu je i čest osjećaj iscrpljenosti. Iako se nudi mnogo rješenja, većina njih samo ublažava simptome, a ne umanjuje osjećaj potrošenosti. Da je to točno, potvrđuju i neka američka istraživanja, koja su pokazala da žene teže podnose stres od muškaraca: 25 posto žena u Sjedinjenim Američkim Državama uzima lijekove protiv depresije i anksioznosti, u usporedbi s 15 posto muškaraca. Očito je da uobičajeni modeli upravljanja stresom kod žena više nisu učinkoviti, zbog čega se sve više nameće potreba da naprave iskrenu i dubinsku analizu vlastitog životnog stila i uvedu nužne promjene s ciljem smanjenja stresa.

Jedna od takvih liječnica je Sara Gottfried, ginekologinja i porodničarka s Harvarda, znanstvenica, trenutačno jedna od vodećih američkih stručnjakinja za hormonsko zdravlje žene. Na temelju osobnog iskustva s hormonskom neravnotežom i dugogodišnjeg rada s pacijenticama koje su prolazile pakao hormonske neravnoteže, dr. Gottfried osmislila je jedinstven, sveobuhvatan i djelotvoran protokol za hormonsko zdravlje, utemeljen na relevantnim i recentnim znanstvenim istraživanjima. Najširoj javnosti predstavila ga je u knjizi „Hormonska ravnoteža, prirodna rješenja za hormonske poremećaje“, nedavno objavljenoj i u Hrvatskoj u izdanju Planetopije. Pokazala je tako da ipak postoji svjetlost na kraju tunela.

Žene su zasigurno zainteresirane za ovu temu, jer već od tridesetih godina života kreće vožnja na hormonskom vrtuljku, odnosno proces koji će prije ili poslije osjetiti i proživjeti. Mnogi simptomi koje osjećaju sastavni su dio prirodnog procesa starenja. A kako smo izloženi snažnom utjecaju modernog društva, u kojem se starenje ne prihvaća kao sastavni dio života, to može biti iznimno zbunjujuće i bolno. Međutim, to je moguće promijeniti sustavnom edukacijom i pozitivnim promjenama životnog stila, što u stvari predstavlja ulaganje u budućnost. Ako već patite od hormonske neravnoteže, zasigurno će vam biti drago čuti da vam ruke nisu vezane te da promjenom životnog stila sami možete učiniti važan prvi korak u rješavanju problema.

Što se krije iza hormonskih i drugih problema U društvu u kojem živimo proširila se tiha epidemija preopterećenosti i potrošenosti, što je posljedica izloženosti stresu. Iako ta epidemija jednako zahvaća i muškarce i žene, kad je riječ o hormonima, ipak je više pogođen 26 | Vaše zdravlje #93

Procjena hormonskog statusa

Jedan od najpouzdanijih načina procjene hormonskog statusa su laboratorijski testovi, koje će vam svaki liječnik preporučiti. No, dobro je znati da postoje i pouzdani upitnici na temelju kojih se mogu odrediti najuobičajenije vrste hormonske neravnoteže i njihove kombinacije. Na temelju lipanj 2014.


Ako vam se čini da imate neku vrstu hormonske neravnoteže ili kombinaciju, bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom i utvrditi je li to doista vaš problem postojećih upitnika za procjenu hormonskog statusa, osobito onih dr. Johna R. Leeja, ali i dvadesetogodišnjeg rada s klijenticama, dr. Sara Gottfried osmislila je vlastite upitnike koji ženama mogu pružiti vrlo jasnu sliku o tome odgovara li sve ono što ih muči uobičajenim simptomima najučestalijih hormonskih poremećaja koji se mogu javiti tijekom premenopauze, perimenopauze ili menopauze. Upitnici su kvantitativni i odražavaju razmišljanja, osjećaje i doživljaje žena, neovisno o dobi, a kako kaže dr. Gottfried, osmišljeni su radi ispravna identificiranja nedijagnosticiranih hormonskih problema s kojima se možda suočavate. U nastavku pogledajmo koje vrste hormonske neravnoteže je moguće utvrditi pomoću tih upitnika. Skraćeni A-Z vodič kroz glavne vrste hormonske neravnoteže i popratne simptome Visoka razina kortizola – uzrokuje osjećaj umora i napetosti te potiče nakupljanje masnoća oko struka. Prema dr. Gottfried, ovo je ujedno i najčešći oblik hormonske neravnoteže koji danas pogađa žene. Niska razina kortizola (dugoročna posljedica povišene razine kortizola ili možda istodobno imate i visoku i nisku razinu kortizola) – pobuđuje osjećaj iscrpljenosti i iznemoglosti, kao da ste automobil koji pokušava voziti s praznim spremnikom goriva. Niska razina pregnenolona – uzrokuje anemiju, zaboravnost, povezuje se s nedostatkom pozornosti, anksioznošću, laganom depresijom, smušenošću, kroničnom depresijom i socijalnom fobijom. Niska razina progesterona – uzrokuje neplodnost, noćno preznojavanje, nesanicu i neredovite menstrualne cikluse. Visoka razina estrogena – izaziva pojačanu sklonost osjetljivosti grudi te pojavi cista, mioma, endometrioze i raka dojke. Niska razina estrogena – dovodi do pada raspoloženja i libida, izaziva suhoću vagine, manju fleksibilnost zglobova, smanjuje koncentraciju i živost. Visoka razina androgenih hormona (poput testosterona) – ključni je razlog ženske neplodnosti, pojave akni i pojačane dlakavosti na bradi i drugim područjima tijela. Niska razina hormona štitnjače – uzrokuje smanjenu mentalnu pozornost, umor, debljanje i konstipaciju; dugotrajno niska razina hormona štitnjače povezuje se sa zakasnjelim lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 27


Ginekologija i porodništvo HORMONI

PROZRAČNA ZAŠTITA ZA ZDRAVIJU KOŽU

Poboljšana TENA Slip Maxi pelena s ConfioAir TM napravljena je od potpuno prozračnog materijala nalik tekstilu koji osigurava bolji protok zraka te održava vlažnost kože na prirodnoj razini 1 smanjujući iritacije. Uz jednako snažnu zaštitu od istjecanja, ova inovativna pelena pomaže očuvati zdravlje kože vašeg bližnjeg i pruža veću udobnost. Naručite besplatan uzorak: 0800 464 465, www.TENA.hr. 1. Test vlažnosti kože prednje, bočne i stražnje strane na 30 korisnika koji su nosili klasičnu i novu pelenu TENA Slip s ConfioAir TM kroz 45 min. SCA, 2013.

refleksima i povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti. A-Z vodič kroz glavne vrste kombinacija hormonske neravnoteže i popratne simptome S obzirom na to da naš neuroendokrini sustav tvori složenu komunikacijsku mrežu, u njoj se isprepliću brojne funkcionalnosti i utjecaji, stoga u velikom broju slučajeva ljudi pate od kombinacije hormonske neravnoteže. Slijede najčešće s kojima se dr. Gottfried susreće: Visoka i/ili niska razina kortizola i smanjeno lučenje hormona štitnjače – karakteriziraju je simptomi kao što su nedostatak izdržljivosti, iscrpljenost, kronična preopterećnost, smanjena 28 | Vaše zdravlje #93

otpornost na zaraze i loš san, kao i suha koža, smušenost i deprimiranost. Visoka i/ili niska razina kortizola u kombinaciji s disregulacijom spolnih hormona (estrogena i progesterona) – i ove su kombinacije neravnoteža povezane s kroničnim stresom i kroničnom neravnotežom kortizola, što s vremenom može izazvati i disregulaciju spolnih hormona. Najčešće disregulacije su kad je prisutna visoka razina kortizola s niskom razinom etsrogena ili s niskom razinom progesterona. Značajke disregulacije kortizola u kombinaciji s niskim estrogenom mogu biti jaki simptomi klimakterija, kao što su snažne navale vrućine, noćnog znojenja i promjena raspoloženja. Neravnoteža kortizola u kombinaciji s niskim progesteronom za posljedicu ima snažno izražene simptome PMS-a. Visoka razina androgenih hormona i niska razina progesterona – posljedica je dugoročne izloženosti stresu i najčešće se javlja kod mlađih žena. Neplodnost može biti jedna od najvažnijih pojava koja prati ovu neravnotežu. Niska razina progesterona, a u zadnjoj godini prije posljednje menstruacije niska razina estrogena  – kod žena u perimenopauzi, koja započinje između trideset pete i pedesete godine života, niska razina progesterona manifestira se kao anksioznost, isprekidan san, noćno preznojavanje i skraćen menstrualni ciklus.  Ova kombinacija kod nekih žena može izazvati i preveliku zabrinutost ili smušenost, zbog čega usred noći „razbijaju“ glavu zbog posla ili se sjete neke obveze za koju nisu sigurne jesu li je obavile – primjerice potpisati suglasnost za odlazak djeteta na školski izlet. Niska razina estrogena spomenutoj mješavini može pridodati lakši oblik depresije. Niska razina kortizola tijekom dana (što uzrokuje umor) i visoka razina kortizola noću – javlja se kod žena u menopauzi, zbog čega se opterećuju svime – od tržišta dionica, preko mogućnosti da im se djeca izlažu spolno

prenosivim bolestima do potrage za poslom iz snova.

Gottfried protokol za uspostavljanje hormonske ravnoteže Ako vam se čini da imate neku vrstu hormonske neravnoteže ili kombinaciju, odnosno patite od nekih navedenih simptoma, bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom i utvrditi je li to doista vaš problem. Tek nakon toga možete istražiti mogućnosti koje vam nudi Gottfried protokol. Gottfried protokol sastavljen je od niza programa za rješavanje navedenih najčešćih vrsta hormonske neravnoteže. Svaki program podrazumijeva tri razine pristupa: prva podrazumijeva promjenu životnog stila i uvođenje dodataka prehrani koje djelomično možete sami primjenjivati, sljedeće dvije razine treba provoditi u dogovoru sa stručnom osobom, a odnose se na terapiju ljekovitim biljem i bioidentičnim hormonima. Iako izraz protokol može zvučati vrlo ozbiljno, neke promjene, koje možete i sami uvesti, mogu biti i više nego ugodne, a njihova učinkovitost znanstveno je dokazana. Kad osjetite njihove blagodati, vrlo vjerojatno ćete ih spremnije redovito provoditi.

Kratak prikaz preporuka za promjenu životnog stila Visoka razina kortizola – među ostalim, jedite tamnu čokoladu, izbacite alkohol, smanjite unos kofeina, pokušajte jednom mjesečno otići na masažu, svakodnevno pjevušite, doživite orgazam, vježbajte jogu, meditirajte, preferirajte dijafragmalno disanje; od dodataka prehrani dobro će vam doći vitamini B5 i C, fosfatidilserin, riblje ulje, L-lizin u kombinaciji s L-argininom, L-tirozin. Niska razina kortizola – redovito vježbajte i razvijajte modularni pristup rješavanju problema – umjesto da se lipanj 2014.


trudite riješiti problem odjednom, podijelite ga u komponente; od dodataka prehrani bilo bi dobro uzimati kombinaciju vitamina C i B kompleksa. Niska razina progesterona – uzimajte vitamin C, družite se, izbacite kofein i alkohol. Visoka razina estrogena – smanjite konzumaciju alkohola, izbacite kofein, izbjegavajte ksenoestrogene, jedite manje mesa i mliječnih proizvoda iz komercijalnog uzgoja, konzumirajte više suhih šljiva, smršavite, idite na spavanje prije 22 sata i redovito vježbajte. Niska razina estrogena – u prehranu ubacite laneno sjeme, češće doživljavajte orgazam, ne pretjerujte s tjelovježbom, isprobajte tretmane akupunkture, jedite nar, uzimajte vitamin E i magnezij. Visoka razina androgenih hormona – smršavite i vježbajte, bavite se jogom, jedite više namirnica niskoga glikemijskog indeksa kako biste smanjili razinu

lipanj 2014.

androgenih hormona, povećajte unos prehrambenih vlakana, jedite više bjelančevina i namirnice koje sadrže cink, izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, izbacite šećer. Niska razina hormona štitnjače – unosite namirnice koje sadrže više bakra, cinka, vitamina A i željeza; konzumaciju soje ograničite na najviše dva obroka tjedno. Kupusnjače obvezno termički kratko obradite jer mogu usporiti rad štitnjače i pobrinite se za prirodne izvore vitamina D.

Napomena: sve što se odnosi na dodatke prehrani treba razmotriti u dogovoru sa stručnom osobom.

Nova paradigma hormonskog zdravlja Iako žene mogu često čuti kako je normalno da se osjećaju umorno,

tjeskobno, neženstveno i neprivlačno, debelo i fizički slabo, to nije istina. Žene izdvajaju puno novca za različite tretmane ili trpe užasne simptome koji mogu biti posljedica hormonske neravnoteže, loše prehrane ili lošega životnog stila. A uz malo truda i spremnosti na promjenu, puno je lakše riješiti hormonske probleme nego živjeti u hormonskom kaosu. Dr. Gottfried u svojoj je praksi zamijetila da je 80 posto uspješno uspostavljene hormonske ravnoteže rezultat 20 posto napora koje pacijentice ulažu. Riječ je o Paretovu principu, odnosno takozvanom pravilu 80/20, gdje 20 posto napora daje 80 posto rezultata. Želite li osjetiti takvo olakšanje, morate donijeti odluku i sklopiti pakt sa samom sobom te krenuti istraživati cijeli novi svijet u kojem svi ti simptomi ne moraju biti sastavni dio vašeg života. Zauzmite proaktivan stav i vratite vitalnost, zdravlje i radost.

Vaše zdravlje #93 | 29


Mihaela Vidiček, dipl. ing. preh. teh.

Promo PIERRE FABRE – KLORANE

Čista i uredna kosa u tren oka To vrlo domišljato i praktično rješenje proizašlo je iz patentirane tehnologije i jedinstvene stručnosti Laboratorija Klorane. Rođeni su Klorane suhi šamponi, proizvod koji se mora imati – za masnu kosu, obojenu kosu, iritirano vlasište... ili za uštedu vremena. Klorane suhi šamponi dobili su kultni status u ljekarnama zahvaljujući visokoj kvaliteti, odličnim tehnološkim svojstvima i izvornoj formuli. Da je to tako, potvrđuje i podatak da se danas u svijetu proda jedan takav šampon svakih 30 sekundi.

Dvije formule Klorane suhi šamponi sadrže prirodne apsorbirajuće čestice koje upijaju masnoću i nečistoće te kosu ostavljaju čistom i elastičnom. Razvijene su dvije formule: prva sadrži ekstrakt koprive, a druga ekstrakt zobenog mlijeka.

Klorane suhi šamponi dobili su kultni status u ljekarnama zahvaljujući visokoj kvaliteti, odličnim tehnološkim svojstvima i izvornoj formuli Seborejom nazivamo proces izlučivanja sebuma (loja) putem žlijezda lojnica. Loj ima važnu fiziološku ulogu u zaštiti kose od vanjskih štetnih utjecaja te pomaže očuvati ljepotu, sjaj, savitljivost i snagu kose. Kad zbog unutarnje neravnoteže ili vanjskih štetnih utjecaja žlijezda lojnica proizvodi loj u velikim količinama, vlasište i kosa postaju masni te se razvija stanje koje nazivamo hiperseboreja. Vlasište počinje izgledati masno, jer loj se raspoređuje i po vlasima koje se međusobno lijepe te kosa gubi volumen, postaje teška i otežano se stilizira.

Revolucija 1972. – suho pranje kose Laboratoriji Klorane 1972. revolucionalizirali su pristup njezi kose ponudivši prvi put mogućnost smanjenja učestalosti pranja kose i primjene tekućih šampona. Istodobno su omogućili održavanje kose čistom, a frizure savršeno stiliziranom, i to bez vode.

30 | Vaše zdravlje #93

Klorane suhi šampon s koprivom (150 ml) – namijenjen je osobama s masnom kosom. Njegovom primjenom smanjuje se učestalost pranja kose tekućim šamponom. Klorane suhi šampon sa zobenim mlijekom (150 ml) – idealan je za korištenje u trenucima žurbe i na putovanju. Jako ga cijene istaknuti frizere, kao tajnu za oblikovanje, kroćenje, volumen i zaštitu kose.

Čista i uredna kosa u tren oka... U nastavku donosimo najčešće razloge za primjenu šampona za suho pranje kose i njihove učinke u pojedinim situacijama. Za smanjenje učestalosti pranja kose • masna kosa – apsorpcija viška sebuma između dva pranja • obojena kosa – očuvanje boje • nadraženo vlasište – smanjenje primjene deterdženata • četkanje kose – produljenje učinka (zaglađenost kose). U specifičnim situacijama • trudnice – za čistu kosu u svakom trenutku • putovanje – čista kosa bez primjene vode • nedostatak vremena – čista kosa u samo dvije minute • hospitalizirane osobe – čista kosa i kad ju je nemoguće oprati.

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 31


Maja Lisjak Besedić, mag. pharm. / dipl. ing.

Javno zdravstvo HIGIJENA

Ruke kao izvor zdravlja i bolesti Mnoga istraživanja pokazuju da se redovitom i pravilnom higijenom ruku broj mikroorganizama može smanjiti od 100 do 1000 puta, a na taj način pridonosi se prevenciji zaraznih bolesti Tragedija poput poplave koja je zadesila Hrvatsku i okolne zemlje, nanijela je mnogo štete. I kao da to nije dovoljno, sa smirenjem vodene stihije na poplavljenim područjima raste opasnost od širenja zaraznih bolesti među stanovništvom. U takvoj situaciji prijeko je potrebno obratiti posebnu pozornost na ispravnost vode i, koliko god je moguće, na osobnu higijenu, osobito ruku.

rukovali i koliko ste puta dodirnuli nos, oči ili usta. Ako su ispunjeni određeni preduvjeti, svaki takav kontakt objektivno može dovesti do infekcije. Neki od preduvjeta su: dovoljna količina patogenih mikroorganizama, povoljan način prijenosa (ruke – idealan prenositelj jer su u stalnom doticaju s mikroorganizmima) i osjetljivost organizma koji ih prima. Međutim, mnoga istraživanja pokazuju kako se redovitom i pravilnom higijenom ruku broj mikroorganizama može

Stalna i povremena mikroflora Površina kože nije sterilna. Na njoj se nalaze mikroorganizmi koji su njezini stalni stanovnici i nazivaju se rezidentnom mikroflorom. Imaju veliku ulogu u zaštiti od patogenih mikroorganizama, to jest onih koji mogu izazvati bolest. Međutim, tijekom svakodnevnih aktivnosti ruke se kontaminiraju mnoštvom mikroorganizama iz okoline – u kontaktu s različitim kontaminiranim površinama, predmetima, ljudima, životinjama, itd. Takve mikroorganizme, koji nisu stalno prisutni na koži ruku nego se na njoj nađu nakon kontakta, nazivamo tranzitorna (prolazna) mikroflora. Među njima se mogu naći i potencijalni uzročnici bolesti koji se preko ruku mogu unijeti u organizam kroz probavni sustav (usta), dišni sustav (nos), spojnicu oka ili preko oštećene kože (veće ili manje rane na koži, ogrebotine).

Zašto prati ruke Ruke su najizloženije mikroorganizmima. Zamislite samo što sve i koliko puta ste danas dotaknuli, s kime ste se sve 32 | Vaše zdravlje #93

smanjiti od 100 do 1000 puta, a na taj način pridonosi se prevenciji zaraznih bolesti. Što znače nečiste, odnosno čiste ruke, sredinom 19. stoljeća dokazao je austrijski liječnik dr. Sammelweiss, koji je primijetio da se učestalost babinje groznice, zarazne bolesti trudnica, može drastično smanjiti uvođenjem higijenskih mjera pranja ruku medicinskog osoblja. Nakon uvedene obveze pranja otopinom klornog vapna (tadašnji antiseptik) prije svakog pregleda trudnice, u bečkoj bolnici smrtnost rodilja pala je s 12 posto na samo tri posto. Nijedna mjera u medicini do danas nije toliko smanjila smrtnost kao što je bila ova dr. Sammelweissa. Ova i brojne druge priče nedvojbeno dokazuju da je pravilna i redovita higijena ruku, odnosno redovito pranje ruku, jednostavan i jeftin te nadasve dobar način sprječavanja pojave mnogih zaraznih bolesti, ali i njihova širenja, kao što su prehlada, gripa, infektivni proljev, zarazna žutica, itd., čiji je prijenos moguć putem nečistih ruku. lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 33


Javno zdravstvo HIGIJENA

Prije i poslije... Zastrašuje podatak o tome koliko ljudi i u 21. stoljeću nisu svjesni važnosti higijene vlastitih ruku, jer prema rezultatima anketa čak trećina ljudi ne pere ruke nakon obavljanja nužde. U Hrvatskoj, 75 posto odraslog stanovništva i 80 posto djece i omladine od devet do 19 godina redovito pere ruke, ali svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku troši samo dva sapuna godišnje. Od posljedica bolesti nečistih ruku godišnje umire oko tri milijuna djece širom svijeta. S obzirom da redovito i pravilno pranje ruku sprječava širenje većine zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama, naviku redovita pranja ruku treba početi usađivati u ponašanje već od ranog djetinjstva. Pranje ruku jednostavna je navika koju djeca brzo usvoje, a najbolji je način prevencije protiv bakterija i virusa.

Ruke prati PRIJE… • pripreme hrane, jela • dojenja ili hranjenja djeteta • aktivnosti koje obavljate s djetetom, posebice s novorođenčetom i dojenčetom • dodirivanja usta, nosa ili očiju • kontakta s bolesnom osobom Ruke prati POSLIJE… • uporabe toaleta • brisanja nosa, kašljanja, kihanja i sl. • mijenjanja pelena • dodirivanja predmeta kontaminiranih tjelesnim izlučevinama (slina, krv, mokraća, stolica) • kontakta s bolesnom osobom • kontakta sa životinjama • nekih aktivnosti, npr. iznošenja smeća, čišćenja • povratka u dom izvana (iz šetnje, igranja, kupovine...) • bilo koje potencijalno kontaminirajuće situacije.

Čiste ruke bez vode i sapuna Ako u određenom trenutku voda i sapun nisu dostupni, ruke se mogu oprati preparatima koji sadrže alkohol, a na tržištu su dostupni u nekoliko oblika: otopina, gel i vlažne maramice. Preparati za higijensku dezinfekciju mogu biti jako korisni u brojnim situacijama iz svakodnevnog života (npr. na putu, izletu, u parku, na ulici, nakon posjeta bolnici, vožnje autobusom ili tramvajem). Antiseptike za dezinfekciju ruku treba pomno birati, vodeći pritom računa o njihovim aktivnim sastojcima i karakteristikama. Desderman® pure gel namijenjen je pranju i dezinfekciji ruku bez vode i sapuna. Vrlo je učinkovit protiv bakterija, gljivica i virusa (HIV, H1N1). Zbog dodatka emolijensa, koji održavaju prirodnu vlažnost kože, pogodan je za čestu primjenu. Nanosi se nerazrijeđen, utrljavanjem u ruke minimalno 15 sekundi. Brzo se suši i ne ostavlja ljepljiv trag nakon primjene.

U praktičnoj ambalaži, koja stane u svaki džep ili torbicu.

34 | Vaše zdravlje #93

Biocidni pripravak koristiti pažljivo. Prije uporabe pročitati deklaraciju i podatke o pripravku.

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 35


Melanija Čičak, dr. med.

Javno zdravstvo PUTNIČKI PROLJEV

Ravnoteža je pola zdravlja U bilo kojem trenutku može pasti imunitet, nastati neravnoteža crijevne mikroflore ili neugodne tegobe. Nemojte dopustiti da vas iznenade ovoga ljeta Ljetni mjeseci dragocjeno su vrijeme koje želimo iskoristiti za odmor, druženje i punjenje baterija. No, nepozvane probavne smetnje mogu pokvariti i najbolji plan.

Kako kod odraslih, tako se i kod djece može poremetiti crijevna mikroflora. Mikroflora kod djece je drukčija i tek nakon treće godine njezin sastav sličan je mikroflori odraslog čovjeka. Do treće godine u njezinu sastavu 91 posto čine bifidobakterije. Da su značajne u ranom djetinjstvu, pokazuju studije koje su uključivale djecu s atopijskim dermatitisom i proljevom uzrokovanim rota-virusom. Rezultat jedne studije pokazao je, pak, da uzimanje određenih sojeva probiotika u ranom djetinjstvu smanjuje pojavnost respiratornih infekcija.

‘Dobre’ bakterije – dobra zaštita

Putovanja su čest razlog poremećaja u probavnom sustavu. Tijekom međunarodnih putovanja čak 20 do 50 posto osoba barem jednom dobije proljev.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja poput crijeva i obavljaju slične funkcije kao i fiziološka crijevna mikroflora dok se ona ne obnovi. Najčešće korištene vrste su Bifidobacterium i Lactobacillus. Danas probiotike možemo unositi u organizam putem mliječnih proizvoda ili u obliku kapsula, prašaka i otopina. Nazivamo ih „dobre“ bakterije jer brojne analize pokazuju njihov blagotvoran učinak na mnoge bolesti i stanja. Određena ispitivanja pokazala su njihovu važnu ulogu u prevenciji nastanka antibioticima izazvanog proljeva, jer istodobna primjena uz antibiotsku terapiju znatno smanjuje trajanje proljeva (iako utjecaj na samu pojavnost antibiotikom uzrokovanog proljeva nije bio velik). Pozitivan učinak probiotika uočen je i prilikom uzimanja trojne terapije u svrhu eradikacije bakterije H. pylori, koja najčešće uključuje dva antibiotika. U tom slučaju pokazalo se da probiotici smanjuju mogućnost nuspojava antibiotske terapije (uključujući i proljev), pospješuju eradikaciju H. pylori te obnavljaju crijevnu mikrofloru nakon antibiotskog tretmana. Iznimno je važno istaknuti da u slučaju istodobna uzimanja s antibioticima probiotik treba uzeti s odmakom od tri sata kako bi se probiotičke bakterije sačuvale od djelovanja samog antibiotika.

Takozvani putnički proljev češće se javlja kod mlađih osoba, onih s poremećajima imuniteta, upalnim bolestima crijeva ili sa šećernom bolešću, te kod osoba na terapiji H-2 blokatorima ili antacidima (lijekovi za smanjenje izlučivanja želučane kiseline). Učestalost je jednaka kod muškaraca i žena, a primarni izvor zaraze najčešće je doticaj s kontaminiranom hranom i vodom.

Sve to nepobitno upućuju na važnost održavanja ravnoteže crijevne mikroflore, neovisno o dobi, osobito tijekom terapije antibioticima, u stresnim situacijama, kod nezdrave prehrane i, naravno, tijekom putovanja. U našim ljekarnama probiotici su dostupni u različitim oblicima, pa i kao obiteljska pakiranja, koja mogu biti koristan dio vaše putne ljekarne.

Glavne funkcije crijeva su apsorpcija hranjivih i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. No, crijeva su i važan dio imunosnog sustava s obzirom na to da crijevni epitel i fiziološka mikroflora čine jednu od zaštitnih barijera protiv prodora uzročnika bolesti. Uravnotežena crijevna mikroflora sastoji se od bakterija koje tu prirodno žive i imaju brojne funkcije: sudjeluju u procesima probave, osobito šećera i masti; poboljšavaju apsorpciju oligoelemenata; sudjeluju u proizvodnji i apsorpciji vitamina K i B skupine; sprječavaju prodor štetnih mikroorganizama; u dječjoj dobi omogućuju pravilno morfološko i funkcionalno sazrijevanje probavnog sustava. Neravnoteža u sastavu crijevne mikroflore može izazvati nadutost, bolove u trbuhu, proljev ili zatvor. Poremećaji koji oslabljuju funkciju crijeva i mijenjaju sastav crijevne mikroflore mogu izazvati pad imuniteta, a u konačnici i bolest, odnosno narušiti zdravlje u cjelini.

Nepoželjan suputnik na putovanju

36 | Vaše zdravlje #93

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 37


HEQI Institut za osnaživanje kvalitete u zdravstvu, http://www.heqi.com.hr/

Javno zdravstvo PACIJENT – LIJEČNIK

Glas pacijenta Kao što nema terapije bez dijagnoze, tako nema ni unaprjeđenja kvalitete zdravstvene ustanove bez njezina prethodnog znanstveno utemeljenog i objektivnog vrednovanja U današnjem, dinamičnom svijetu pred zdravstvene se ustanove stavljaju brojni zahtjevi s ciljem unaprjeđenja kvalitete njihove usluge. Poželjno je stoga da zdravstvena ustanova kao temelj zdravstvenog sustava bude otvorena za promjene, kroz stalno preispitivanje vlastite prakse i pronalaženje mogućnosti za unaprjeđenje.

Uloga zdravstvene ustanove Jedan od temeljnih postupaka je vrednovanje rada i rezultata, što bi trebalo odgovoriti na pitanje koliko uspješno zdravstvena ustanova ostvaruje svoju misiju, gdje se uočavaju slabosti u realizaciji te što bi trebalo činiti da bude bolja nego što jest. Vrednovanje je pribavljanje odgovarajuće povratne informacije od pacijenata o tome koliko se 38 | Vaše zdravlje #93

(kvantitativno) i kako se (kvalitativno) ostvaruje postavljeni cilj. Kao što nema terapije bez dijagnoze, tako nema ni unaprjeđenja kvalitete zdravstvene ustanove bez njezina prethodnog vrednovanja, uz uvjet da vrednovanje bude znanstveno utemeljeno i objektivno. Bez razrađene teorijske i metodološke osnove vrednovanja zdravstvene djelatnosti nije moguća ni izrada operativnih instrumenata za svakodnevne potrebe vrednovanja. Vanjsko vrednovanje, međutim, nije dovoljno da se potakne i trajno održi razvoj. Stoga utvrđivanje kvalitete postignuća treba povezivati s praćenjem i vrednovanjem procesa rada „za život“, a to znači provedbom „samovrednovanja“. Cjelovit pristup u praćenju kvalitete usluga podrazumijeva kontinuirano prikupljanje podataka i istraživanje. Koristeći se objektivnim, preciznim i prikladnim instrumentima za lipanj 2014.


mjerenje zadovoljstva korisnika, zdravstvene ustanove aktivno se uključuju u kontinuirano istraživanje kvalitete vlastitih usluga. Odgovarajućim pristupom mjerenjima nastojimo postići transparentnost sustava. Bez obzira na raspoložive informacije o „ulaznoj“ i „izlaznoj“ percepciji, koje nam omogućuju vanjsku ocjenu učinkovitosti sustava, ali nam ništa ne govore o unutarnjem stanju, potrebni su cjelovit uvid i spoznaja kako bismo mogli upravljati složenim sustavom percepcije, posebice u iznimno osjetljivoj, odnosno ključnoj domeni kao što je zdravlje čovjeka. Da bismo mogli poboljšati kvalitetu usluge zdravstvenog sustava općenito, svaka zdravstvena ustanova zasebno treba provoditi istraživanja kontinuirano i transparentno, kroz jasnu definiciju kriterija i ciljeva samovrednovanja te stvaranje uvjeta za njegovo provođenje. Prihvaćanje samovrednovanja ujedno je pokazatelj svijesti zdravstvene ustanove o potrebi unaprjeđenja rada, razvoja kvalitete usluga te spremnosti prihvaćanja odgovornosti za postignute rezultate. Samovrednovanje je jedan od znanstveno i stručno osmišljenih postupaka koji omogućuje zdravstvenom osoblju da na temelju sustavna praćenja, analiziranja i preispitivanja samostalno unaprijedi vlastiti rad.

Pacijent u aktivnoj ulozi Kakvo će biti iskustvo pacijenta, na neki način ovisi o svim zaposlenicima zdravstvene ustanove. Njegovu iskustvu doprinosi uključenost pacijenta u dijagnostički i terapijski proces s jedne strane, odnosno emotivni aspekti skrbi s druge, kao što su samopouzdanje, poštivanje, smirenost, učinkovitost, sigurnost, ugodnost, razumijevanje i poštenje. Prošlo je vrijeme kad su se pacijenti percipirali kao pasivni primatelji usluga zdravstvene skrbi. Danas građani imaju pravo izbora u gotovo svakom segmentu života, pa tako ni zdravstvena zaštita nije ostala imuna na mogućnost izbora pacijenata. Kvalitetna edukacija i komunikacija svakako doprinose i kvaliteti pružene usluge. Stalnim poticanjem dvosmjerne komunikacije između pacijenta i liječnika širi se prostor za poboljšanje zdravstvene usluge i povećanje sigurnosti. Zbog toga je nužno organizirati modele prikupljanja pohvala i primje­ daba jer iskrene priče pacijenata mogu postati transparentan alat i temelj aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete pružene usluge i iskustva pacijenata. Na taj način moguće je prilagođavati i poboljšavati programe unaprjeđenja kvalitete zdravstvene usluge. Poštovanje, suosjećanje, razumijevanje, pravednost, prisnost, povjerenje, jednakost, stručnost, ugodno okruženje, zadovoljstvo i na kraju uspješno liječenje je ono što svaki pacijent želi i očekuje. S druge, pak, strane, iskrena je namjera lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 39


Javno zdravstvo PACIJENT – LIJEČNIK

svih zdravstvenih djelatnika u potpunosti zadovoljiti njihove potrebe. Iskustvo pacijenta je priča koju pacijent priča, sve ono što vidi, čuje, osjeti i dodirne u zdravstvenoj ustanovi. Započinje prvim kontaktom liječnika i pacijenta, a završava njegovim otpuštanjem iz zdravstvene ustanove. Iskustvo pacijenta tako postaje spona pacijenta i onih s kojima dolazi u kontakt tijekom liječenja. S naglašenom ulogom, ono postaje glavni fokus poslovnih ciljeva svih zdravstvenih ustanova. Pozitivno iskustvo pacijenta temelji se na emotivnoj povezanosti koja mu dokazuje razinu liječnikove empatije. Ljudi mogu zaboraviti informaciju koju su dobili od liječnika, no ne mogu zaboraviti kako su se tada osjećali. To je iskustvo pacijenata.

Iskustvo kao indikator kvalitete Učinkovita i visoko kvalitetna zdravstvena skrb svakodnevna je potreba pojedinca, ali i društva u cjelini. Vjerujemo kako se izgradnjom partnerskog i prijateljskog odnosa između pacijenata i zdravstvenih djelatnika osigurava kvalitetna zdravstvena usluga, što doprinosi zadovoljstvu i sigurnosti na obje strane te uspostavi potpuna povjerenja i razumijevanja. Kvalitetna zdravstvena usluga ujedno je i pravo svakog pacijenta. No, što je zapravo kvaliteta i kako je prepoznati u zdravstvu? U području zdravstva i zdravstvene skrbi, kvaliteta je zapravo ukupnost doživljaja pacijenta u zdravstvenoj ustanovi, kako u konkretnim stvarima, primjerice opremljenosti, tako i u onim neopipljivim aspektima, kao što su ljubaznost, uljudnost ili razumijevanje osoblja za konkretan zdravstveni problem pojedinca. Kad oba aspekta sažmemo u jedan pojam, govorimo o iskustvu pacijenta. Definiranje svih dimenzija kvalitetne zdravstvene zaštite složen je proces, baš kao što su složene i sve potrebe pacijenta. U tom smislu svakako možemo govoriti o korelaciji između procesa koje definira zdravstveni sustav i očekivanjima pacijenta od tog istog sustava. Kako bismo mogli definirati, pratiti i vrednovati indikatore kvalitete unutar tih procesa, iznimno je važno pokretati nove programe koji u cijeli proces praćenja iskustva pacijenta na kreativan način uključuju i jednu i drugu stranu. Činjenica je kako je svatko od nas u zdravstvenoj ustanovi doživio neko iskustvo na temelju kojega bi mogao ocijeniti pojedine indikatore kvalitete. Tu otkrivamo ključno područje koje bi trebalo pratiti iskustvo pacijenta u procesima zdravstvene skrbi, s ciljem poboljšavanja odnosa između zdravstvenih djelatnika i pacijenata. Jedan od takvih programa je i program „Glas pacijenta“. Neovisno o tome je li vaše iskustvo bilo pozitivno ili negativno, pozivamo vas da ga podijelite s ostalim pacijentima na platformi: www.heqi. com.hr. Vaše mišljenje nam je važno. 40 | Vaše zdravlje #93

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 41


doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med., spec. opće i plastične kirurgije, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba

Kirurgija KRONIČNE RANE

Rani je potreban kisik Većina kroničnih rana nastaje zbog poremećaja cirkulacije, odnosno hipoksija je izravan razlog usporavanja i otežana cijeljenja rane Definicija temeljena na vremenu ili načinu liječenja Postoji nekoliko definicija kroničnih rana. Neke se temelje na vremenu, pa se tako navodi da su to rane koje ne zacjeljuju u roku šest tjedana, a druge da su kronične rane one koje ne zacijele u razdoblju od osam do 13 tjedana. Druge se, pak, definicije temelje na medicinskim postupcima, pa se tako navodi da je kronična rana ona koja ne zacjeljuje uz primjenu standardnih medicinskih postupaka liječenja. Osobno smatram da je najprimjerenija definicija kronične rane ona koja kaže da se kroničnom može nazvati svaka rana koja ne zacijeli u predviđenom vremenu za taj tip i lokalizaciju, s tim da razdoblje mora biti najmanje šest tjedana. Slika 1 – Prethistorijski crtež čovjeka s ranama

Slika 2 – Dio papirusa Edwina Smitha

Što je što Kronične rane djelimo na dvije osnovne grupe:

Kronične rane od pamtivijeka su iznimno velik problem, kako kod određivanja uzroka nastanka, tako i kod liječenja. Najraniji zapis o ranama je prethistorijski crtež pronađen u spilji u Španjolskoj star između 20.000 i 30.000 godina (slika 1). Prvi pisani podaci nalaze se u zapisima Asiraca, u kojima su opisane upute za kirurški tretman rane, te zapisima Egipćana na papirusu Edwina Smitha iz 1700. g. pr.n.e., u kojem se rana poistovjećuje s kaznom Božjom, ali se opisuju i načini liječenja šivanjem (slika 2). Rane su se oduvijek pokušavale liječiti brojnim metodama lokalnog liječenja. U pretpovijesti su prekrivane blatom, mahovinom i hrastovom korom, a u staroegipatsko doba životinjskom mašću, medom i smolom. U Bibliji i Galenovim zapisima dokumentirano je da su se rane u starorimsko doba prekrivale pepelom i biljem, te da su šupljine rana ispunjavane kruhom, pšenicom i morskim spužvama natopljenim uljem. Početkom 19. stoljeća su kauterizirali ili zaleđivali. Početkom dvadesetog stoljeća rane su se ostavljale otvorenima i na njih su se stavljali tanoinska kiselina i različiti pigmenti u cilju isušivanja, a 1960. godine počela su se upotrebljavati pomagala koja imaju za cilj održavati vlažnost rane. Danas postoji oko tisuću proizvoda različitih proizvođača za lokalni tretman kroničnih rana. 42 | Vaše zdravlje #93

SPECIFIČNE RANE • potkoljenični vrijed (ulcus cruris) – najčešće je venozni, a samo manji dio odnosi se na arterijske i miješane potkoljenične vrijedove. Venski ulkus nastaje zbog povećana tlaka u venama, to jest zastoja krvi zbog oštećenja zalistaka ili venske tromboze. Lokaliziran je na potkoljenici. Venski ulkusi su plitki, nepravilnih rubova i često prekriveni fibrinom. Arterijski ulkus posljedica je periferne arterijske bolesti. Najčešći uzrok ulkusa je ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta. Rane su bolne, a bol se pojačava u ležećem položaju. Često je dubok, s izraženim nekrozama u dnu ulkusa. • tlačni vrijed (dekubitus) – nastaje kao rezultat dugotrajna pritiska tijela na podlogu, što zbog slabog dotoka kisika i hranjivih tvari dovodi do ishemijske nekroze kože i mekih tkiva. Najčešće je lokaliziran u području koštanih izbočina zdjelice i nogu. • dijabetičko stopalo – komplikacija šećerne bolesti koja se javlja u 20 posto oboljelih. Nastaje zbog oštećenja živaca (polineuropatije) i/ili mikroangiopatija. Najčešći je uzrok netraumatskih amputacija u svijetu. NESPECIFIČNE RANE – imunološki poremećaji, strana tijela u rani, maligne i gljivične rane. lipanj 2014.


Višestruki problemi Problemi koji se javljaju kod kroničnih rana kreću se od općih, preko lokalnih pa sve do subjektivnih i socijalnih. Jedan od njih je bol. Ako postoji prekomjeran eksudat iz rane (edemska tekućina s velikom koncentracijom bjelančevina), on lokalno štetno djeluje na okolnu zdravu kožu te može dovesti do maceracije kože, odnosno patološkog razmek-

krvnih žila i granulacijskog tkiva (ružičaste boje, ima izgled granula) koje ispunjava ranu. U sljedećoj fazi epitel prekriva ranu, a cijeljenju pomaže i njezino stezanje (kontrakcija). Remodelacija je konačna faza u kojoj se smanjuju količina krvnih žila te broj i aktivnost stanica. Ova faza traje i do dvije godine, a rana postupno vraća svoju čvrstoću, ali samo do 80 posto originalne čvrstoće koja je postojala prije ranjavanja.

šavanja tkiva pod utjecajem tkivnih enzima, što rezultira daljnjim proširenjem rane. Vrlo često izražen je i lokalni edem (oteklina) koji pritišće kapilare, zbog čega slabi lokalna prokrvljenost, time i dotok kisika i hranjivih tvari, a smanjuje se i količina elementarnih čimbenika u cijeljenju rane. Kronične rane nerijetko iziskuju učestalo previjanje, i po nekoliko puta dnevno. Naravno da sve pomalo utječe i na psihološko stanje bolesnika.

Kroničnom se može nazvati svaka rana koja ne zacijeli u predviđenom vremenu za taj tip i lokalizaciju

Od upale do remodelacije Cjelokupni proces cijeljenja rane može se podijeliti u četiri faze, koje se djelomično preklapaju. To su faza upale, faza

stanične proliferacije i formiranja vezivnog tkiva, faza kontrakcije i faza remodelacije i maturacije. Cijeljenje započinje stvaranjem ugruška s ciljem zaustavljanja krvarenja. Nakon toga leukociti (bijele krvne stranice) sudjeluju u borbi protiv infekcije i razgradnji mrtvog tkiva. Otpuštaju faktore rasta koji reguliraju izgradnju novih lipanj 2014.

Povezani terapijski postupci Liječenje rane može se podijeliti u dvije odvojene, ali ujedno i usko vezane grupe. Jedno je sistemsko liječenje, a drugo lokalni postupci. Uz sistemsko i lokalno liječenje potrebno je i obratiti pozornost na navike (pušenje, prehrana, fizička aktivnost…) te provesti kontrolu boli. SISTEMSKO LIJEČENJE U ovaj vid liječenja ubraja se liječenje uzroka nastanka kronične rane, kao i djelovanje na čimbenike koji pogoduju produljenom cijeljenju ili onemogućuju sam tijek cijeljenja rane. Podrazumijeva: liječenje cirkulatorne insuficijencije, korekciju nutricijskog deficita, korekciju i praćenje razine šećera u krvi (GUK), liječenje drugih metaboličkih bolesti, kontrolu povišenoga krvnog tlaka i masnoća i tako dalje. LOKALNO LIJEČENJE Lokalno liječenje može se podijeliti na aktivne i konzervativne postupke. U aktivne postupke ubrajaju se: uklanjanje mrtvog, oštećenog i inficiranog tkiva (nekrektomija, debridement); zarezivanje čime se stvara otvor koji služi za istjecanje sadržaja (incizija i drenaža); korektivni kirurški zahvati (npr. korekcija halux valgusa – deformacija zgloba na bazi palca, koji se razvija pod istaknutim kutom); kompletno odstranjenje promjene do zdravog tkiva (ekscizija); premošćivanje ili uklanjanje suženja i začepljenja arterijske krvne Vaše zdravlje #93 | 43


Kirurgija KRONIČNE RANE

žile (revaskularizacija); kirurški zahvati na venama; plastično-rekonstruktivni zahvati i amputacije. U konzervativne postupke ubrajaju se: lokalna zaštita i terapija primjenom odgovarajućih pokrivala za rane; prevencija i liječenje infekcije; nekirurški debridement; kompresivna terapija kod venskih ulkusa; terapija negativnim tlakom; odgovarajuća obuća i izbjegavanje pritiska; postupci oksigenacije tkiva – hiperbarična oksigenoterapija (HBOT), ozonoterapija i lokalna upotreba hemoglobin spreja. Većina kroničnih rana nastaje zbog poremećaja cirkulacije, odnosno smanjene količine kisika u rani. Nedostatak kisika (hipoksija) izravno usporava i otežava cijeljenje rane. Istraživanja pokazuju da je parcijalni tlak kisika u većini kroničnih rana obično manji od 20 mmHg, a za različite faze cijeljenja rana donji prag iznosi 40 mmHg. U procesu cijeljenja rane posebno su važni sinteza i sazrijevanje kolagena (najčešća gradivna bjelančevina u našem tijelu), za što su potrebe za kisikom dva do tri puta veće od koncentracije kisika u tkivu kronične rane. Veća količina kisika potrebna je i fagocitima, koji aktivno sudjeluju u obrani organizma od infekcije. Uz to, i sinteza i pomicanje epitelnih stanica koje prekrivaju ranu, kao i tvorba novih krvnih žila, procesi su koji ovise o koncentraciji kisika u tkivu. Prema tome, više je nego sigurno da je opskrba tkiva kronične rane kisikom od iznimne važnosti za njezino uspješno cijeljenje. Postoji nekoliko metoda oksigenacije tkiva: Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) – udisanje 100 posto kisika u hiperbaričnoj komori pri tlaku većem od jednog bara. Istraživanja su pokazala smanjen rizik amputacija donjih ekstremiteta u slučaju korištenja hiperbaričnih

44 | Vaše zdravlje #93

Istraživanja pokazuju da je parcijalni tlak kisika u većini kroničnih rana obično manji od 20 mmHg, a za različite faze cijeljenja rana donji prag iznosi 40 mmHg komora. Međutim, praktičnost korištenja HBOT-a ograničavaju višestruki posjeti specijaliziranim ustanovama, ograničene preporuke specijalista te stanja kod kojih je korištenje kisika pod tlakom kontraindicirano. Terapija hemoglobinskim sprejem – omogućuje prijenos atmosferskog kisika u bazu rane. Sprej se primjenjuje lokalno i odnedavno je dostupan na tržištu. Učinkovitost hemoglobinskog spreja dokazana je i studijom provedenom na sveučilištu u Pragu, u koju su bili uključeni pacijenti koji boluju od kroničnih venskih ulkusa, a kod kojih ni nakon hospitalizacije nije bilo poboljšanja u cijeljenju rana. Nakon 13 tjedana, koliko je trajala studija, rane tretirane hemoglobinskim sprejem smanjile su se 53 posto, za razliku od kontrolne skupine koja nije koristila hemoglobinski sprej i čije su rane u tom razdoblju povećane 21 posto. Farmakoekonomska analiza, provedena na Sveučilištu Westphalian Wilhelms u Njemačkoj, pokazala je da je zarastanje rana uz uključivanje hemoglobinskog spreja također brže 53 posto. Najbolji dokaz važnosti kisika u cijeljenju rane upravo su opisani rezultati cijeljenja rana. Dobra vijest za pacijente koji boluju od kroničnih rana je da su u Hrvatskoj dostupne mnoge vrste proizvoda za tretman i liječenje koji se koriste u svijetu, bilo na doznaku liječnika opće prakse, bilo u slobodnoj prodaji.

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 45


Manuela Šapro, dipl. ing., Centar ljepote i zdravog mršavljenja „Manuela Šapro II“, Kožarske stube 1/1, Zagreb, tel. 01/4667 062, info@manuelasapro.hr, www.manuelasapro.hr

Kultura tijela NEUROKOZMETIKA

Sinergija neurokozmetike i hi-tech tehnologije Rezultat novog koncepta je mlađa, svjetlija i zaglađena koža bez bora, slična onoj kao kod pravog face-lifta s dugotrajnim rezultatima Njega kože, posebice kože lica, iz godine u godinu iziskuje sve veću brigu jer sa starenjem gube se napetost i blistavost kože. Najveće promjene kod žena javljaju se nakon što nastupi menopauza. Zašto je to tako? Zbog smanjenja razine estrogena u tijelu koža gubi dio kolagena i elastina odgovornih za njezinu napetost i tonus. Pod utjecajem androgena, koji su tada brojniji, dolazi do nepravilna premještanja masnog tkiva, a utjecaj sile teže postaje sve jači. Masno tkivo koje nam je donedavno služilo kao potporanj koncentrira se u donjim dijelovima lica. Zbog popuštanja vezivnog i mišićnog tkiva, te premještanja masnog tkiva, podočnjaci postaju izraženiji, dajući licu umoran i ispaćen izgled. Uz to, epidermalni sloj kože se stanjuje i pojačano isušuje jer hidrolipidna barijera, koja štiti kožu od isušivanja, polako gubi svoju funkciju.

zagazimo u četrdesete, više nam nisu dovoljne hidratantne

Sve te promjene ovise o nizu čimbenika, kao što su genetska predispozicija (zbog koje neki ljudi stare ranije ili kasnije), izloženost utjecaju ultraljubičastih zraka (koje izaziva pojačano isušivanje kože i smanjenje proizvodnje kolagena), te odgovarajuća i pravodobna njega. Za pravilnu njegu i odgovarajuće tretmane poželjno je posavjetovati se sa stručnom osobom, koja će na temelju uvida u kvalitetu vaše kože i vašeg stila života upozoriti na pravi trenutak kad treba započeti s intenzivnijom njegom. Kako god, kad

istom tretmanu aparat kombinira tri vrste struja, uklju-

46 | Vaše zdravlje #93

kreme i klasični tretmani lica.

Dostojna alternativa skalpelu Suvremena kozmetologija postala je prava znanost. Njezina nit vodilja je njegovana i zdrava koža koja se postiže ciljanim tretmanima i ciljanom, vrlo kvalitetnom kozmetikom, što je dovelo do razvoja neurokozmetike. U kombinaciji s vrlo sofisticiranim i učinkovitim hi-tech aparatima, neurokozmetika doslovce čini čuda, kojima se u potpunosti mogu izbjeći ili barem na dugo vremena odgoditi kiruški zahvati. Jedan od takvih hi-tech aparata je novi kinetički Lift Expert, koji predstavlja pravu tehnološku revoluciju. U čujući i jake Bernardove struje koje dubinski regeneriraju te snažno pomlađuju i najzapušteniju kožu, pa čak i onu na kojoj su uznapredovali znakovi starenja, kao što su duboke bore i opušten tonus. Također kombinira novu vrstu radiofrekvencije s LED tehnologijom, što je najnoviji postupak znanstveno dokazanog fotopomlađivanja nakon primjene IPL-a i lasera. Kinetički Lift Expert jedinstvena je kombinacija koja duboko čisti kožu, poboljšava oksigenizaciju, lipanj 2014.


stimulira stanice i mišićna vlakna te vidno pomlađuje ostarjelu kožu i pegla bore. Paralelno s aparatom, razvila se i nova vrsta neurokozmetike kojom se stimulira bolji prijenos impulsa među stanicama kože. Rezultat tog koncepta je mlađa, svjetlija i zaglađena koža bez bora, slična onoj kao kod pravog face-lifta s dugotrajnim rezultatima. Stoga s pravom možemo reći da je nastupila nova era sinergije kozmetike i hi-tech tehnologije, čiji su rezultati pomlađivanja revolucionarni.

Kinetički Lift Expert u akciji U tretmanu koji koristi kombinaciju kinetičkog Lift Experta i neurokozmetike koriste se vrhunski anti-age sastojci temeljene na ekstraktima shi-take gljiva, sedimentima i mineralima iz polinezijske lagune, ekstraktima šljive, crnog ribizla, ananasa i breskve, te Renovateur piling smjesom s prženim suncokretovim sjemenkama i specijalnim eteričnim uljima klinčića, timijana i limuna, koja detoksicira i oživljava umornu kožu. Tretman započinje Renovateur pilingom i drenažom, a nastavlja se dubinskim ultrazvučnim čišćenjem kože i posebnom stimulacijskom ‘sculpting’ masažom koja podiže i zateže opuštenu kožu. Slijedi stimulacija posebnom rukavicom s mikrosrebrnim nitima te specijalnom double pen-mikroolovkom koja jača mišiće lica, pojačava oksigenaciju tkiva, smanjuje bore i učvršćuje opuštenu kožu. Tretman završava radiofrekvencijom i LED terapijom. LED terapija povećava kapacitet staničnog disanja i mitohondrijske aktivnosti, čime se povećava proizvodnja stanične energije i kolagena, što dovodi do nestanka bora. Putem LED-a u kožu se apliciraju najekskluzivniji serumi „korektori“, specifični za svaki tip kože. Prednost primjene ovog aparata je u tome što se istodobno mogu kombinirati sve tri vrste LED svjetla (plavo, žuto i crveno), od kojih svako djeluje na svojoj razini i, ovisno o valnoj duljini, prodire u određene slojeve kože: • plavo svjetlo – djeluje na površini; pročišćava nečistu put, djeluje protuupalno u borbi protiv akni, smanjuje pore i uravnotežuje kožu • žuto svjetlo – djeluje u gornjim slojevima dermisa; posvjetljuje, regulira proizvodnju melanina i poboljšava cirkulaciju krvi • crveno svjetlo – djeluje na najdubljoj razini dermisa; povećava proizvodnju kolagena, proizvodi jak lifting učinak, smanjuje bore i djeluje protuupalno. Novi koncept vrlo učinkovitih neinvazivnih anti-age tretmana temeljenih na neurokozmetici i najnovijoj hi-tech tehnologiji dostojna je alternativa invazivnim i puno skupljim anti-age tretmanima. lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 47


Nina Antunović, dipl. ing., nutricionistica i aromaterapeutkinja, Agila – centar za nutricionizam i aromaterapiju, Tratinska 74, Zagreb, mob: 095/9020 906, agila@agila.hr, www.agila.hr

Nutricionizam BIOREZONANCIJA

Biorezonancija u očuvanju zdravlja Na holistički način, promatrajući organizam kao cjelinu, može se utvrditi gdje u tijelu postoji neravnoteža i gdje je uzrok problema Biorezonantna dijagnostika i terapija sve je češći odabir osoba koje žele neinvazivan, bezbolan način održavanja optimalna zdravstvenog stanja organizma. O biorezonanciji često čujemo samo iz priča naših bližnjih, iz njihovih iskustava ili preko informacija koje kruže usmenom predajom... Stoga pokušajmo dati objektivan prikaz o tome što je biorezonancija i čemu može poslužiti. U riječi biorezonancija nalazimo dva pojma: „bio“ – ono što se odnosi na živi organizam i „rezonancija“ – vibrirati u harmoniji s nečime. Sve oko nas, sve u svemiru kakvog poznajemo i koji nam je zasad dostupan teoretski, mentalno ili slikom, ama baš sve ima svoju vibraciju, a time i određenu

48 | Vaše zdravlje #93

frekvenciju gibanja. To je dio bioelektričnih karakteristika specifičnih za određene vrste i spojeve. Upravo je zato biorezonancija područje kojim se bavi energetska medicina. Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Rusije i Njemačke, iz različitih sfera znanosti, posebno iz područja biofizike i kvantne mehanike, došli su do spoznaja koje su frekvencije karakteristične za određene organe, tkiva i stanice u zdravom organizmu, pa i one koje obilježavaju određene (patogene) mikroorganizme, kemikalije, toksine i ostalo. Nakon ulaska toksičnih tvari u ljudski organizam tjelesne stanice počinju rezonirati, to jest poprimati frekvenciju gibanja koju ima taj toksin. To se događa iz vrlo jednostavna razloga – jer sve stanice u organizmu konstantno međusobno komuniciraju, izmjenjuju informacije (rezonanciju) određene frekvencije, odnosno određene bioelektrične karakteristike. Na taj se način odvijaju svi procesi u organizmu i postižu ravnoteža i zdravo stanje. No, u prethodno navedenom slučaju, kad toksin uđe u organizam, ta je ravnoteža narušena, a kao posljedica javljaju se zdravstvene smetnje, s tim da nakon određenog vremena raste i mogućnost razvoja određenih bolesti. lipanj 2014.


Nakon ulaska toksičnih tvari u ljudski organizam tjelesne stanice počinju rezonirati, to jest poprimati frekvenciju gibanja koju ima taj toksin, jer sve stanice međusobno izmjenjuju informacije određene frekvencije, odnosno određene bioelektrične karakteristike Biorezonantna dijagnostika Ova vrsta dijagnostike koristi nam kako bismo na holistički način, promatrajući organizam kao cjelinu, utvrdili gdje u tijelu postoji neravnoteža i gdje je uzrok problema s kojim osoba dolazi. Najčešći problemi s kojima se susrećemo posljednjih godina su: problemi s hormonalnim poremećajima; probavne smetnje – nadimanje, opstipacija; teško reguliranje tjelesne mase; problemi s kožom – osipi, svrbež; kronični umor; nervoza; glavobolja; neredovite mjesečnice. Jedna od najmodernijih metoda biorezonancije je energetsko-informacijska dijagnostika, koja je usavršena u istraživanjima elektromagnetskih polja živih organizama. Takva dijagnostika provodi se pomoću različitih uređaja. Jedan od najjednostavnijih i dosad najpreciznijih je Sensitive imago 100, koji funkcionira na sljedeći način: osoba koja se pregledava sjedi, desni dlan drži na metalnoj ploči, a u lijevoj ruci drži drugu dijagnostičku palicu, na ušima ima slušalice

lipanj 2014.

(preko njih se tijelu daje uputa, putem visokih frekvencija, koja tkiva ili organi se trenutačno analiziraju). Uređaj je spojen na računalo koje pohranjuje podatke skeniranja. Prikupljanje podataka traje 30-40 minuta, a slijedi analiza koju radi terapeut. Analizu omogućava iznimno složen i sofisticiran računalni program koji ima vrlo veliku bazu referentnih vrijednosti (frekvencija) za sva tkiva, organe, mikroorganizme, toksine, pelud, hranu, aditive i ostalo, a postoji i mogućnost njihove usporedbe s podacima dobivenim skeniranjem. Nakon analize podataka dobivamo informacije o: • energetskom stanju cijelog organizma – koji organi i sustavi su izvan ravnoteže • mjestima u tijelu gdje su prisutni određeni (patogeni) mikroorganizmi • eventualno postojećim patološkim procesima u tijelu na energetskoj razini • trenutačno mogućim procesima (upala tkiva, promjena strukture tkiva, disbakterioza, pomanjkanje enzima,

hormonalna neravnoteža, anemija, upala krvnih žila…) na energetskoj razini • namirnicama i ostalim t varima (pelud, dlaka, kemikalije…) na koje osoba pokazuje reakciju alergije ili intolerancije • eventualnom postojanju povećane količine toksina (pesticidi, teški metali, herbicidi…) u tkivima • mogućoj preosjetljivosti na neke aditive. Nakon analize i obrade podataka, osobu valja uputiti u promjenu životnih navika (prehrana, fitoterapija, homeopatija, dodatne dijagnostičke metode – ovisno o tome kojim se područjem terapeut bavi), što se navodi u nalazu i zaključku pregleda.

Iskustva s klijentima Radi boljeg opisa što konkretno dobivamo ovakvom biorezonantnom dijagnostikom, slijedi nekoliko konkretnih primjera dijagnostike biorezonancijom u cilju rješavanja određenih zdravstvenih tegoba.

Primjer 1 Klijentica (32 g.) dolazi s problemom neredovitih mjesečnica uz neuspjele pokušaje začeća. Na biorezonantnom pregledu utvrđeni su prisutnost

Vaše zdravlje #93 | 49


Nutricionizam BIOREZONANCIJA

Biorezonantna dijagnostika i terapija sve je češći odabir osoba koje žele neinvazivan, bezbolan način održavanja optimalna zdravstvenog stanja organizma povećane količine aktivne kandide (Candida glabrata) u području zdjeličnih organa, alergija na pšenicu i celijakija, kao jedan od mogućih procesa. Klijentica je dobila upute o prehrani i suplementaciji, s tim da je osnovna uputa bila izbaciti gluten iz prehrane, uzimati terapeutske količine probiotičkih kultura bakterija i posebnom dijetom očistiti tijelo od kandide. Nakon tri tjedna klijentica dolazi na kontrolu, prije prve terapije, nakon što je devetnaest dana slijedila upute. Nalaz stanja tkiva pokazao je poboljšanje 40 do 60 posto i slabljenje kandide.

Primjer 2 Klijentica (65 g.) dolazi zbog probavnih tegoba. Već šest mjeseci osjeća jako nadimanje, žarenje u području želuca te vraćanje kiseline. Slaba je i što god pojede ima osjećaj kamenja u želucu. Pregled je pokazao prisutnost aktivne bakterije H. pylori u želucu, jaku upalu sluznice želuca s početnim promjenama u strukturi, intoleranciju na pšenicu, ciklu i špinat te alergiju na citrusno voće. Uz to, utvrđena je prisutnost parazita u probavnom sustavu. Klijentica je dobila upute o prehrani i suplementaciji kojih se pridržavala tri mjeseca. Na kontroli je evidentirano 85-postotno poboljšanje stanja sluznice želuca, uz puno bolje opće stanje – nije više osjećala bol u želucu i ima dobar apetit.

Primjer 3 Klijent (42 g.) dolazi s ciljem smanjenja tjelesne mase. Pregled biorezonantnim uređajem pokazao je prisutnost parazita u jetri, velik broj alergena i intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode te prisutnost toksina u tkivima. Klijent je dobio preporuku detoksikacije organizma te plan prehrane i suplementacije. Nakon četiri mjeseca na kontrolnom pregledu utvrđeno je 56-postotno poboljšanje ukupnog stanja organizma, a klijent je izgubio 20 kilograma.

Biorezonantna terapija Na istom uređaju na kojem se radi dijagnoza može se provoditi i biorezonantna terapija. To znači da određenim tkivima u tijelu šaljemo ispravnu frekvenciju, to jest na neki način ih „podsjećamo“ koja frekvencija ih dovodi u stanje ravnoteže, odnosno zdravlja. U tehničkom smislu, terapija se provodi kao 50 | Vaše zdravlje #93

lipanj 2014.


i pregled, samo što se putem računala aparatu daju drukčije upute. Terapije se rade svakih dva do tri dana. Za ista tkiva može se raditi šest do deset terapija u nizu, nakon čega slijedi šestomjesečna stanka. Uza sve druge upute (o prehrani i ostalom), ovaj oblik terapije koristi se kao dodatna pomoć kako bi klijent što prije riješio svoje tegobe. Poseban značaj biorezonantna terapija pokazuje kad se koristi kao pomoć u detoksikaciji organizma. Uz prethodan pregled i nakon što osoba počne primjenjivati upute o prehrani i suplementaciji, biorezonantna terapija pomaže procese izlučivanja toksina jer podržava zdravu, uravnoteženu funkciju bubrega, jetara, crijeva, kože i pluća. U takvim slučajevima uvijek se preporučuju i kvalitetni dodaci prehrani na biljnoj bazi, koji pomažu čišćenje tkiva.

Bezbolno i bez štetnog djelovanja Biorezonantni pregled, kao i terapija, potpuno su bezbolni i bez ikakvih štetnih djelovanja. Mogu im se podvrgavati i djeca (već od najranije dobi, kad mogu sjediti i držati predmete u rukama), ali i trudnice i dojilje. Svi, osim osoba s psihičkim oboljenjem ili onih koje imaju ugrađen pacemaker, mogu se pregledati biorezonantnim uređajem i primati terapiju. Pokazalo se da je ovaj tip pregleda najkorisniji za osobe koje su već bile na nekim pretragama, rezultati kojih nisu pomogli da se postavi dijagnoza niti riješe tegobe, kao i za one koji imaju previše općenite simptome, poput glavobolje, probavnih tegoba, promjene raspoloženje i slično, koje najčešće ne povezuju s nekim zdravstvenim problemom. Naime, na ovakvom pregledu određuje se potpuno stanje organizma, pa time i uzroci manjih tegoba koje remete svakodnevnicu. Biorezonantni pregled svakako se preporučuje i kao preventiva, jer dobivamo informacije o promjenama na razini stanice, kad se one počinju mijenjati tek na energetskoj razini, odnosno kad možda i ne postoje određeni simptomi. Na taj način možemo djelovati unaprijed te zaustaviti razvoj poremećaja i bolesti, ili pak održati već postojeće stanje zdravlja i ravnoteže.

Svi zainteresirani za biorezonantni pregled i izradu individualne preporuke prehrane i suplementacije mogu se javiti na broj 095/9020906. Prvih 20 osoba koji se prijave i rezerviraju svoj termin osvajaju 20 posto popusta na ukupnu uslugu.

lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 51


Ozren Podnar, prof.

Nutricionizam VEGETARIJANSKA PREHRANA

Život bez mesa Vegetarijanska prehrana povezana je s nižom razinom kolesterola, nižim krvnim tlakom i smanjenim rizikom od razvoja srčanih bolesti, ali i s nekim zdravstvenim rizicima

Dobre i loše strane bezmesne prehrane vruća su tema kako među laicima tako i među stručnjacima za prehranu. Pojmovi vegetarijanstvo ili veganstvo kod mnogih ljudi izaziva asocijacije koje su većinom utemeljene na stereotipima. Prvo što je vrijedno razjasniti jest razlika između vegetarijanstva i veganstva. Vegetarijanci u prehranu uključuju sekundarne životinjske proizvode poput mlijeka, jogurta, sira i jaja, a vegani izbjegavaju sve proizvode životinjskog podrijetla, i to ne samo u prehrani. Ekstremni vegan će čak paziti da se ne odijeva u kožu ili vunu, smatrajući da se životinje ne smiju izrabljivati iz bilo kojeg razloga. Iako se znanstvenici spore oko vrijednosti bezmesnih dijeta, većina istraživanja pokazala je da prehrana koja ne uključuje meso ima i dobrih učinaka na zdravlje, osim što se neki važni hranjivi sastojci moraju unositi putem dodataka prehrani jer ih biljne namirnice ne sadrže. Američko udruženje dijetetičara (American Dietetic Association) provelo je istraživanja koja su utvrdila brojne prednosti bezmesnih dijeta, među kojima je i smanjenje rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2. Vegetarijanska prehrana povezana je s nižom razinom kolesterola, nižim krvnim tlakom i smanjenim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Istraživači Winston Craig sa Sveučilišta Andrews i Reed Mangels iz baltimorske 52 | Vaše zdravlje #93

Vegetarian Resource Group poručili su da „vegetarijanska dijeta sadrži manje zasićenih masnoća i kolesterola, a više prehrambenih vlakana, magnezija, kalija, vitamina C, E i B9 (folne kiseline), karotenoida i flavonoida“. Te prehrambene razlike mogu objasniti neke od zdravstvenih prednosti koje pruža raznolika vegetarijanska dijeta. Opsežno istraživanje koje je u Kini proveo T. Collin Cambell dovelo je do zaključka da je za optimalno zdravlje poželjno posve izbaciti životinjske proizvode te da je stroga veganska dijeta najbolji način za sprječavanje obolijevanja. Iako malo tko osporava zdravstvene blagodati koje donosi pojačano unošenje voća i povrća, a manje crvenog mesa, utvrđeno je da bezmesne dijete nose sa sobom i zdravstvene rizike. Učestali manjak vitamina B12 Među strogim vegetarijancima i veganima čest je nedostatak vitamina B12, jer ga biljne namirnice ne sadrže. Tko ne jede nimalo mesa, riskira ostati bez tog vitamina, a ako nedostatak potraje sedam ili više godina, mogu nastati nepopravljiva oštećenja mozga. Vitamin B12 poznat je kao „energetski vitamin“, koji je organizmu potreban za brojne životno važne funkcije. Među njima su proizvodnja energije, sinteza DNK (deoksiribonukleinske kiseline), tvorba krvi i mijelina (izolacija koja štiti lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 53


Nutricionizam VEGETARIJANSKA PREHRANA

živčane završetke i pomaže im da međusobno komuniciraju). Taj mikronutrijent tijelu je potreban i za dobru probavu, apsorpciju hrane, metabolizam ugljikohidrata, rast i razvoj živčanih stanica, proizvodnju hormona nadbubrežne žlijezde, imunitet, koncentraciju, pamćenje i dobro raspoloženje. Vitamin B12 se, među ostalima, dodaje antidepresivnoj terapiji, jer je uočen njegov manjak kod depresivnih bolesnika. Ugrožene kosti Bezmesna prehrana ugrožava i mineralnu gustoću kostiju. Australski i vijetnamski znanstvenici proučili su brojna istraživanja vezana uz gustoću kostiju i usporedili kosti ljudi koji jedu meso i pobornika vegetarijanske prehrane. Zaključili su da vegetarijanci imaju pet posto nižu gustoću kostiju od mesojeda. „Vegetarijanci imaju niži indeks mineralne gustoće kostiju od mesojeda, no još treba utvrditi donosi li ta razlika u gustoći kostiju i veći rizik od prijeloma“, izvijestili su istraživači iz znanstvenih ustanova u Sydneyju i Ho-Ši-Minu.

Zašto su vegetarijanci bistriji? Do neočekivanih rezultata došli su stručnjaci sa Sveučilišta u Southamptonu proučivši kvocijent inteligencije (IQ) nemesojeda i mesojeda. Njihovo veliko istraživanje, objavljeno u British Medical Journalu, pokazalo je da su, iz zasad nepoznatih razloga, vegetarijanci inteligentniji od redovitih mesojeda za prosječno pet bodova IQ-a. Istraživanje je pratilo živote više od osam tisuća ljudi tijekom 20 godina. U dobi od 10 godina svim dobrovoljcima testirana je inteligencija, a 20 godina poslije upitani su jesu li mesojedi ili vegetarijanci, odnosno vegani. Bezmesne prehrane pridržavalo se oko 4,5 posto dobrovoljaca, što odgovara statistikama koje vrijede za Ujedinjeno Kraljevstvo. Oni koji su u međuvremenu postali vegetarijanci s 10 godina su imali 54 | Vaše zdravlje #93

prosječni IQ 105, a mesojedi oko 100. Pritom nije bilo razlike između „čistih” vegetarijanaca i onih fleksibilnijih koji konzumiraju perad i ribu. Otkriveno je i da su pojedinci, koji su kao djeca imali najviši IQ, u najvećem postotku postajali vegetarijanci. Također, vegetarijanci su u većem postotku stjecali sveučilišne diplome i dobivali dobre poslove. Međutim, zapanjilo je otkriće da su najmanje inteligentna djeca u odrasloj dobi postali vegani: djeca koja su s 10 godina imala prosječan IQ 95 razvila su se u odrasle koji izbjegavaju sve životinjske proizvode! Jedna od istraživačica, dr. Catherine Gale, pretpostavlja da bistri ljudi prelaze na vegetarijanstvo jer su upoznati s dobrobitima bezmesne prehrane i zato što ih zanimaju prava životinja, dok su manje bistri pojedinci slabije zainteresirani za zdravlje i ne mare za životinjska prava. Dr. Gale smatra da vegetarijanska prehrana pospješuje inteligenciju, tako da oni koji usvoje takav prehrambeni stil s vremenom postaju bistriji. „Nije isključeno da takva prehrana ima blagotvorne učinke na kasniji razvoj spoznajnih sposobnosti“, rekla je. No, nije jasno zašto su manje nadarena djeca prešla na ekstremni oblik vegetarijanstva – veganstvo.

Slavni vegetarijanci su glazbenici Shania Twain, Alanis Morrisette, Paul McCartney i Morrissey, glumci Jim Carrey i Nastassja Kinski, manekenka Pamela Anderson i teniska legenda Martina Navratilova. U prošlosti su barjak bezmesne prehrane nosili i dramaturg George Bernard Shaw i znanstvenik Benjamin Franklin. Shaw je u obranu svog prehrambenog stila rekao da um njegova kalibra „ne može crpsti energiju iz krava“, dok je Franklin kazao da „vegetarijanska prehrana daje veću bistrinu uma i brže razumijevanje“. Poznati su i moderni vegani – glumci Forrest Whitaker, Alicia Silverstone i Ellen DeGeneres – no nije poznato kakav im je bio IQ u djetinjstvu. Whitaker (49) kaže da je zahvaljujući veganskoj dijeti optimalno smršavio nakon što je morao „nabaciti“ 30 kg za ulogu ugandskog diktatora Idija Amina u filmu „Posljednji škotski kralj“, za koju je 2007. osvojio Oscara. Alicia Silverstone (37), koja se veganski hrani već 16 godina, pripisuje veganstvu svoj mladenački izgled koji više pristaje djevojci od 25 godina. Komičarka Ellen DeGeneres postala je veganka prije šest godina, doznavši za patnje životinja koje se uzgajaju na komercijalnim farmama za prehrambenu industriju.

MASKA ZA POREMEĆAJ PREHRANE? Neki mladi ljudi koji se hrane vegetarijanski time prikrivaju poremećaj prehrane, jer je to prihvatljiv način izbjegavanja određenih namirnica. Istraživanje pod vodstvom Ramone Robinson-O’Brien otkrilo je da je među mladim vegetarijancima viša stopa poremećaja prejedanja (engl. binge eating) nego kod vršnjaka mesojeda. Utvrđeno je i da mnogi mladi vegetarijanci i dalje jedu bijelo meso (njih 25 posto) i ribu (46 posto), što je u proturječju s njihovom tvrdnjom da žele poštedjeti životinje. U skladu s time, istraživanje iz 2001. upozorilo je da većina mladih vegetarijanaca prelazi na biljnu hranu zato da bi smršavjeli ili izbjegli debljanje, te da se mladi vegetarijanci u većem postotku podvrgavaju dijetama za mršavljenje i koriste nezdrave metode održavanja težine u usporedbi s vršnjacima mesojedima.

lipanj 2014.


Sanja Postaj, mag. pharm.

PIERRE FABRE – DUCRAY Promo

Za snažniju kosu i obnovu volumena Anaphase stimulirajući kremasti šampon prikladan je dodatak tretmanima protiv ispadanja kose jer neutralizira mogući nadražaj vlasišta i pojačava njihov učinak Kod primjene lokalnih tretmana protiv ispadanja kose djelovanje na vlasište katkad može biti nadražujuće, što se uobičajeno povezuje s propilen glikolom. Stoga bi takvi tretmani trebali biti upotpunjeni primjenom posebno prilagođenih šampona. Jedan od njih je Anaphase stimulirajući kremasti šampon, prikladan dodatak tretmanima protiv ispadanja kose (losionima i dodacima prehrani) s obzirom na to da neutralizira mogući nadražujući učinak lokalnih tretmana i pojačava njihovo djelovanje. Uz to, kosi trenutačno osigurava dodatni volumen. Svoje djelovanje Anaphase stimulirajući kremasti šampon može zahvaliti formuli koja sadrži tokoferol nikotinat, ekstrakt veprine (Ruscus aculeatus) i vitaminski kompleks. Tokoferol nikotinat jedan je od najzanimljivijih derivata nikotinske kiseline. Njegova je korist dvojaka zbog činjenice da kombinira učinke alfa tokoferola (vitamin E) i nikotinske kiseline – potiče prokrvljenost kože zahvaljujući vazodilatacijskom učinku, odnosno djeluje stimulativno na stanice folikula vlasi. Dvostruka učinkovitost čini ovu djelatnu tvar nevjerojatno korisnom za lokalnu primjenu u tretiranju poremećaja kao što je alopecija, jer priprema vlasište za apsorpciju drugih aktivnih tvari prisutnih u proizvodima koji se koriste u tretmanima protiv ispadanja kose. Ekstrakt veprine osobito je bogat neoruscinom. Prepoznat je kao najaktivnija djelatna tvar u stimulaciji proizvodnje faktora rasta vaskularnog endotela (VEGF-a), što pridonosi formiranju malih krvnih žila i posljedično boljoj prokrvljenosti vlasišta. Vitaminski kompleks sadrži vitamine B5, B6 i B8. Vitamin B5 (pantotenska kiselina) pridonosi regeneraciji kože i straničnih membrana, a vitamin B8 (biotin) potreban je za rast stanica, stvaranje masnih kiselina i metabolizam masti i aminokiselina, te se često preporučuje za jačanje kose i noktiju.

lipanj 2014.

Anaphase stimulirajući kremasti šampon suptilna je i elegantna mirisa, koji objedinjuje mirisne note bergamota, mandarine, zelenog čaja, jasmina, mošusa i ruže. Posebno glatka kremasta tekstura tijekom primjene omogućava masažu vlasišta. Redovita uporaba Anaphase šampona održava gustoću vaše kose i vraća joj volumen i snagu kad oslabi ili postane beživotna. Vlasište ga dobro podnosi pa se može koristiti onoliko često koliko želite. Isprobajte.

Pr vih 100 čitatelja koji pošalju pravilno ispunjen kupon na adresu: Oktal Pha rma d.o. o. Utinjska 40, 10020 Zagreb časopis „Va še zdravlje", za Ana phase šampon na kućnu adresu će primiti uzorak Anaphase šampona 50 ml. IME I PREZIME:

ULICA I KUĆNI BROJ:

POŠTANSK I BROJ I GRAD:

Vaše zdravlje #93 | 55


Nina Antunović, dipl. ing., nutricionistica i aromaterapeutkinja, Agila – centar za nutricionizam i aromaterapiju, Tratinska 74, Zagreb, mob: 095/9020 906, agila@agila.hr, www.agila.hr

Nutricionizam ŽITARICE

Žitarice naše svagdašnje U praktičnom smislu, žitarice bi trebale biti svakodnevno na našem meniju, ali neka prevladavaju proso, amarant, kvinoja i zob Već od početaka organiziranih civilizacijskih skupina i postojanja uređena sustava uzgoja hrane, žitarice zauzimaju važno mjesto u ljudskoj prehrani. Koriste se u svim krajevima svijeta – negdje kao temelj prehrane (npr. u Kini, Indiji i većini azijskih zemalja), a u nekim krajevima samo kao prilog glavnom jelu ili sirovina za proizvodnju kruha i pekarskih proizvoda. Žitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava. Najvrjedniji dio biljke su zrnati plodovi, a kod nekih vrsta jestivo je i lišće. Najčešći oblici u kojima ih koristimo su zrno, pahuljice (obrađeno zrno žitarice), brašno (mljeveno zrno) i klice. Nutricionistički gledano, najbolje je konzumirati cijelo zrno žitarice, termički obrađeno ili proklijalo. Žitarice se kuhaju ili samo preliju vrućom vodom, a ako želimo jesti proklijale, najbolje ih je konzumirati sirove kao dio salate, juhe ili variva (treba ih dodati neposredno prije posluživanja). Od brašna različitih žitarica rade se kruh, kolači, tjestenina i peciva. Pahuljice se uglavnom jedu za doručak, no odlične su i za salate, juhe i složence. Hranjiva vrijednost žitarica ističe se velikim udjelom ugljikohidrata koji su, u slučaju konzumacije cjelovite žitarice ili njezina proizvoda, važan i stabilan izvor energije. Sadrže i bjelančevine, minerale i vitamine (uglavnom B skupine, ostali su zanemarivi).

Izdvojimo domaće, ali i uvozne Od cijele porodice žitarica, osvrnut ćemo se na one nama poznate koje možemo kupiti u većini trgovina prehrambenim namirnicama. Pšenica je najzastupljenija žitarica u našim krajevima, a kruh najčešća namirnica od žitarica. Izdašna je i

56 | Vaše zdravlje #93

višenamjenska (od nje se lako rade i kruh i peciva i kolači) te zahvalna pri izradi namirnica jer sadrži gluten. Upravo taj protein već dugo čini ovu žitaricu i nepopularnom, jer mnogi ljudi pokazuju intoleranciju na gluten, a sve češća je i pojava potpuna nepodnošenja glutena (celijakija). Raž je nutritivno vrjednija žitarica jer sadrži više minerala i ima bogatiji sastav, koji uključuje i različite aminokiseline. Kod izrade kruha i peciva raženo brašno najčešće se dodaje pšeničnom. Posebno se preporučuje djeci i mladima, trudnicama, dojiljama i osobama izloženima intelektualnom naporu i stresu. Ječam je jedna od najstarijih biljaka u ljudskoj prehrani, no sve se manje jede i danas se koristi gotovo isključivo u proizvodnji piva. Međutim, vrlo je hranjiv i ima sposobnost mehaničkog čišćenja crijeva, što podržava zdravu probavu. Kaša od mekog ječma u zaslađenom obliku, s voćem i začinima, odličan je odabir za doručak. Zob je jedna od najhranjivijih žitarica i odlična namirnica za djecu, mlade, trudnice i dojilje jer regulira metabolizam, pomaže kod anksioznosti, čisti kožu, omekšava je i smiruje. Iako je najbolje konzumirati čisto, samo kuhano zrno zobi, i pahuljice su, uz dodatak voća i orašastih plodova, dobar odabir.  Pšenica, raž ječam i zob sadrže gluten i stoga često moramo na njih gledati kao na izdvojenu skupinu. Mnoge osobe uspijevaju smiriti zdravstvene tegobe samo izbacivanjem glutena iz prehrane, a to i nije problem kad znamo da su kao zamjena dostupne mnoge druge, čak i hranjivije te lakše probavljive žitarice. Među njima je krupnik, pir ili dinkel, koji potječe iz Azije. Budući da uspijeva na većim visinama, početkom ovog stoljeća počeo se uzgajati i na Alpama (u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj). Zbog

lipanj 2014.


tvrde ljuske (koja se mora oguliti) otporan je na štetočine, pa je gotovo sav uzgoj ekološki. Ovo je vrlo stara žitarica, nutritivno slična pšenici, ali sadrži gluten u vrlo maloj količini pa može poslužiti i kao zamjensko brašno za osobe koje pate od netolerancije na gluten. Heljda se preporučuje u hladnijim mjesecima godine. Mljevenjem zrna dobiva se brašno pogodno za kruh i palentu, a kaša je odlična za doručak (uz malo meda, voća i drugih dodataka). Preporučuje se mladima u razvoju, trudnicama i dojiljama, srčanim i bubrežnim bolesnicima te osobama s opstipacijom. Proso sadrži veće količine aminokiselina od većine drugih žitarica, a odlikuje se lužnatošću pa je preporučljivo konzumirati je što više. Ne sadrži gluten. Jedna je od najlakše probavljivih žitarica, što je čini odličnim kandidatom za prehranu djece već od najranije dobi. Kukuruz je poznat po hranjivosti i zasitnosti, pa se odavno koristi kao hrana koja daje snagu i energiju. Ima i blaga diuretička i detoksikacijska svojstva (potiče rad jetre i bubrega). Osim brašna i palente, kukuruzne kokice vrlo su zdrava grickalica, ali samo ako nisu

pripremljene s puno ulja i soli i ako se ne pripremaju u mikrovalnoj pećnici i od genetski modificiranog kukuruza. Riža je u našoj kuhinji druga najpopularnija žitarica nakon pšenice. Sadrži proteine, vitamine, minerale i enzime. Svakako treba jesti integralnu rižu, ali i crvenu i crnu, koje su još hranjivije i osebujna okusa.  Posljednjih godina sve više konzumirano i drevne pseudožitarice amarant i kvinoju, biljne vrste koje ne spadaju u porodicu trava, a proizvode sjeme nalik zrnju žitarica. Kvinoja (španjolski quinoa) je bila popularna već od prvih civilizacija. Njezin izvorni naziv chisiya mama na jeziku Inka znači majčino zrno. To je drevna američka žitarica (stara 5000 – 8000 godina), vrlo sitnog zrna, ali iznimno bogatog sastava: sadrži više proteina od ječma ili prosa (slične domaće žitarice) i sve aminokiseline. Zbog izuzetna sastava zainteresirala je i znanstvenike NASA-e, koji su je proučavali za proizvodnju hranjivih prehrambenih proizvoda za astronaute. Bogata je i kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom vlaknima, vitaminima C, E i B, folnom

kiselinom, kao i esencijalnim masnim kiselinama, a ne sadrži gluten. Može se jesti sama ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Pogodna je za slatka i slana jela, odlična s povrćem, gljivama i mesom, za salate i juhe. Amarant (amaranth = vječan) potječe iz Ekvadora, Perua i Bolivije. Specifičan je po tome što je rijetka biljka od koje se konzumiraju i list i zrno. Ne sadrži gluten. Sadrži sve aminokiseline, s tim da se količina lizina može usporediti s količinom te aminokiseline u soji. Bogat je i ugljikohidratima, vitaminima A, B, C, folnom kiselinom, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom i cinkom. Izuzetno je lako probavljiv i preporučuje se za što češću konzumaciju. Žitarice su baza naše prehrane, no ne treba pretjerati ni s njima. U praktičnom smislu, žitarice bi trebale biti svakodnevno na našem meniju, ali neka prevladavaju proso, amarant, kvinoja i zob. Uz njih svakako uvijek uzimajte raznoliko povrće, grahorice i sjemenke (suncokret, lan, buča) – i ne zaboravite klice. Zapamtite: ključ zdravog života je uravnotežena prehrana.

OTEŽANA PROBAVA MAHUNARKI I ŽITARICA Mahunarke i žitarice važan su dio zdrave prehrane. Za njihovu razgradnju potrebne su velike količine probavnih enzima, osobito amilaza i alfagalaktozidaza. Ako ih organizam ne proizvodi u dovoljnoj količini, otežana je probava ugljikohidratnih sastojaka, pa se javljaju nadutost, grčevi i vjetrovi. Međutim, te enzime možemo nadoknaditi uzimanjem dodataka prehrani koji ih sadrže, primjerice Gastro™, koji sadrži velike količine amilaza i alfa-galaktozidaza, ali i druge enzime, kao što su proteaze, celulaze, lipaze i druge. Ne sadrži alergene, dodatna punila niti boje te je 100 posto vegetarijanski/veganski. Preporučuje ga se uzimati neposredno prije obroka mahunarki, žitarica i svježeg povrća. Dostupan je bez recepta u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Imate li teškoća u probavi mahunarki i žitarica i želite isprobati Gastro™, pošaljite nam e-mail sa svojim podacima (ime, prezime i adresa) na oktal-pharma@oktal-pharma.hr. Najbržih 50 dobit će proizvod na kućnu adresu. lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 57


prim. dr. sc. Igor Petriček, spec. oftalmolog, Klinika za očne bolesti KBC-a Zagreb, Kišpatićeva 12

Oftalmologija KONZERVANSI

Konzervansi u oftalmologiji nužno zlo ili stvar izbora? Na tržištu danas postoje kapi za oči s konzervansima kao što je OcuPure, koji održava otopinu sterilnom, a nema mogućih štetnih učinaka na površini oka U širem smislu konzervansi su tvari koje sprječavaju kvarenje hrane i lijekova izazvano mikroorganizmima. Svi mi svakodnevno u organizam unosimo konzervanse, a njihova moguća štetnost predmet je brojnih studija. Stoga je trend u prehrambenoj industriji i industriji lijekova izbjegavati ih što je moguće više, a zdravom hranom smatra se ona koja ne sadrži konzervans. Koliko god se željeli kloniti konzervansa, katkad su neizbježni jer njihov pozitivan učinak nadvladava mogući negativni, a to je trovanje pokvarenom hranom ili infekcija zagađenim lijekom. Tako u SAD-u sve kapi za oči u bočicama koje su namijenjene za višekratno korištenje (multidoze) moraju sadržavati konzervanse.

Kumulativni i ostali negativni učinci Konzervansi, pak, mogu biti štetni i u koncentracijama odobrenim za primjenu u lijekovima. Kapi za oči s konzervansom najprije stupaju u kontakt s površinom oka, rožnicom i spojnicom. Koriste li se dugo kapi za oči koje sadrže male, odobrene koncentracije konzervansa (npr. umjetne suze ili kapi protiv glaukoma), to ima negativan kumulativni učinak. Konzervansi iz otopina za čišćenje kontaktnih leća ujedno imaju produljen učinak jer se polako otpuštaju. Rezultat toga je takozvana jatrogena (umjetno izazvana) bolest rožnice, koju karakterizira oštećenje stanica površine oka, što se manifestira dugotrajno tinjajućom ili izraženijom upalom očiju, a može biti praćeno i crvenilom. Neki konzervansi, prije svega benzalkonij klorid (BAK), djeluju kao deterdženti tako da otapaju ovojnice mikroorganizama. No, pritom otapaju i masni sloj suza, koji sprječava isparavanje suza i tako pojačavaju simptome suhog oka. Umjetne suze koje sadrže BAK imaju tako paradoksalan

58 | Vaše zdravlje #93

učinak: vlaže oko, no ujedno izazivaju njegovo pojačano isušivanje.

Gradacija štetnosti Najčešći konzervansi u oftalmologiji su već spomenuti benzalkonij klorid (BAK), timerosal, sorbična kiselina, klorobutanol, hidrogen peroksid, poliaminopropil bigvanid, polikvaternalni sastojci i OcuPure. No, ne koriste se svi jednako često i nisu svi podjednako štetni. U oko 70 do 80 posto svih kapi za oči danas se dodaje konzervans BAK, koji je ujedno i najštetniji jer oštećuje površinu oka i suzni film. Na drugom kraju spektra nalazi se konzervans OcuPure, koji se na oku pod utjecajem svjetla raspada na sastavne dijelove prirodnih suza. OcuPure ima oksidativna svojstva pomoću kojih oštećuje staničnu stijenku mikroorganizama, uz istodobno nizak oksidativni potencijal, zbog čega nije štetan za epitelne stanice površine oka.

Kapi za oči bez konzervansa Ovakve kapi postoje, no nisu bez mane pa se stoga rijetko koriste. Kapi za oči mogu biti u takozvanim monodozama, malim plastičnim bočicama namijenjenima trošenju tijekom jednog dana. Uz to što su skuplje od kapi u multidozama, njihova je glavna mana nepraktičnost prilikom rukovanja, što starijim osobama može biti problem. Odnedavno se na tržištu mogu pronaći i kapi za oči u multidozama bez konzervansa, koje sterilnim održava poseban filtar čija je funkcija dezinficiranje zraka koji ulazi u bočicu prilikom izlaska kapi. No, njihova je djelotvornost upitna, stoga još nisu odobrene za prodaju u SAD-u.

Što možemo sami učiniti Za zdravlje očiju možemo se i sami pobrinuti izborom kapi za oči s najmanje štetnim konzervansom. Danas na tržištu postoje kapi za oči s konzervansima kao što je OcuPure, koji održava otopinu sterilnom, a nema mogućih štetnih učinaka na površini oka. Ako izaberemo takve kapi za oči, možemo ih koristiti bez straha po zdravlje očiju i istodobno biti sigurni da im štetimo u najmanjoj mogućoj mjeri.

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 59


Ozren Podnar, prof.

Opća medicina BIORITAM

Prirodni ritam od 0 do 24 Provjerite kad je po prirodnom biološkom satu najbolje vrijeme za jelo, odmor, vježbanje i intelektualni rad Biste li željeli učiniti svoj dan produktivnijim? Buditi se, jesti, raditi, vježbati i odlaziti na počinak u idealnim terminima? Sve što trebate učiniti jest dovesti aktivnosti u sklad sa svojim unutarnjim satom, složenim prirodnim mehanizmom koji otkucava u 24-satnom ritmu. Da budemo precizniji, prirodni ciklus kod većine iznosi oko 24 sata i 15 minuta. Kad bismo živjeli u potpunom mraku, ne znajući koliko je sati i bez obveza koje bi diktirale naše

suprahijazmatska jezgra – nakupina živčanih stanica u obliku slova V, smještena u hipotalamusu.

Različite ‘vremenske’ zone Unutarnji sat nije kod svakoga u istoj „vremenskoj zoni“, zbog čega su neki pospani i kad su se drugi već probudili. Obrnuto, kad oni idu na spavanje, prvi su još svježi. Petina ljudi spada u noćne ptice, kojima je ritam spavanja i budnosti pomaknut prema kasnije. Ostatak populacije su jutarnji ili dnevni tipovi, pa im rano buđenje ne izaziva teškoće. Pridržavate li se unutarnjeg sata, živjet ćete zdravije, koristiti energiju kad je na vrhuncu i štedjeti je kad vam je manjka. Stoga razmotrimo idealan raspored aktivnosti tijekom 24 sata za osobu koja živi tipičnim dnevnim ritmom – spavajući noću i bdijući danju.

aktivnosti, jedan bi ciklus spavanja i budnosti trajao više od 24 sata, pa bismo nakon četiri tjedna takvog života došli u sedmosatni raskorak sa sunčevim ritmom. Naravno, gotovo nitko ne živi u takvim uvjetima, osim onih koji sudjeluju u znanstvenim pokusima proučavanja spavanja. U normalnim uvjetima, pod utjecajem izmjene prirodnog svjetla i tame, ciklus se skraćuje na 24 sata, koliko traje i Zemljino okretanje oko osi. Količina svjetlosti ključni je čimbenik koji podešava naš prirodni sat, tako što putem oka i optičkog živca javlja mozgu koje je doba dana. Moždani centar koji pod utjecajem svjetlosnih signala obavlja posao prirodnog sata zove se 60 | Vaše zdravlje #93

Od 6 do 10 sati Najbolje je vrijeme za obavljanje najtežih poslova rano jutro. Nekoliko sati prije svitanja stresni hormon kortizol raste do svoga dnevnog maksimuma, ujedno podižući šećer u krvi. Taj vam kemijski koktel daje energiju i zamah za nošenje s pritiskom i rizikom. Ujutro je preporučljivo pojesti obilan doručak zbog energetske opskrbe za cijeli dan. Doručak treba biti glavni dnevni obrok i sadržavati puno bjelančevina. Ako vaš profesionalni (poslovni ili školski) ritam zahtijeva rano ustajanje, svakog se jutra izlažite dnevnom svjetlu, lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 61


Opća medicina BIORITAM

JAK DORUČAK POMAŽE MRŠAVLJENJU

Ako vam je na umu mršavljenje, tada je najbolje jesti najobilniji obrok ujutro. Istraživanje na Sveučilištu u Minnesoti otkrilo je da tijelo bolje sagorijeva kalorije unesene ujutro, jer u nastavku dana slijedi pojačana aktivnost. Obrnuto, hrana pojedena navečer u najvećoj se mjeri pohranjuje u obliku masnoća. Stoga je doručak najjači obrok koji trebate pojesti tijekom dana. Uz moćan doručak i lagan ručak i večeru, svaki mjesec ćete i bez dodatnih mjera mršavjeti po 1,5 kilogram.

čak i ako je oblačno. Dnevno svjetlo podešava unutarnji sat na budnost tijekom svijetlog dijela dana i pospanost po noći. Dovoljno dnevnog svjetla ujutro i prijepodne omogućuje svježinu tijekom cijelog dana i navodi na brže usnivanje uvečer.

Od 10 do 12 sati To je vrijeme vrhunca mentalnih aktivnosti. Koncentracija, pamćenje i stvaralačke sposobnosti sad su na visini, pa se pozabavite poslovima koji zahtijevaju umni napor, a tjelesne ostavite za kasnije. Ujutro je metabolizam spor, a krvne žile sužene pa je krvi tlak relativno visok u odnosu na njegove vrijednosti tijekom ostatka dana. Vježbanje ujutro samo bi vam povisilo ionako visok krvni tlak. Od tjelesnih aktivnosti, u prvom dijelu dana dopušteno je lagano istezanje, za što je najbolji termin oko 10:30. Ponovite to i oko 14:30 i 16:30 sati. Istežite se svakih nekoliko sati kako biste izbjegli zategnutosti u leđima i ramenima, do čega dolazi zbog dugog sjedenja.

od 12 do 15 sati Rano popodne optimalno je vrijeme za učenje ili čitanje dugih izvještaja s puno brojki i činjenica. Vid je u to doba dana izoštreniji, a očni su mišići fleksibilniji nego ujutro. U tom intervalu većina ljudi ide na ručak, nakon kojeg se mnogi osjećaju pospano. U brojnim je kulturama uobičajen popodnevni počinak, od kojeg biste i vi imali koristi ako vam obveze to dopuštaju. Ljudskom tijelu trebaju dvije epizode spavanja dnevno. Uz dulji, noćni san, potrebno 62 | Vaše zdravlje #93

je odspavati i popodne. Nakon ručka, velik dio energije organizam troši na probavu pa tjelesno postajemo tromiji, a mentalni se procesi usporavaju. Polusatno spavanje dovoljno je da vam podigne energiju i osposobi za ostatak dana. Studenti i radnici koji odspavaju poslijepodne produktivniji su od drugih. U rano poslijepodne, između 13 i 15 sati, tolerancija na bol je najviša pa, ako možete, u to vrijeme dogovorite stomatološke zahvate ili primanje injekcije.

Od 15 do 18 sati Prikladno vrijeme za telefoniranje i pisanje poruka je oko 15:30. Jednostavni zadaci i međuljudski kontakti pomoći će vam da održite svježinu do kraja rada. Nekoliko sati nakon ručka dobro je prizalogajiti, ali ništa prženo ni obilno. Uzmite nekoliko komada sušenog voća, orašastih plodova i niskomasni jogurt, što će vam održati energiju na visini i spriječiti glad do večere. Sredina popodneva najbolji je termin za vježbanje. Tjelesna temperatura je porasla, žile su raširene, a koordinacija očiju i ruku je na najvišoj razini. Organizam je sada najotporniji te su izgledi za srčani ili moždani udar najniži. Iskoristite te pogodnosti za partiju tenisa ili badmintona, trčanje ili žustro hodanje. Stručnjaci tvrde da sportaši u to doba dana postižu deset posto bolje rezultate nego u bilo kojem drugom razdoblju.

Od 18 do 22 sata U ovom intervalu većina ljudi večera i bavi se ležernim društvenim

aktivnostima. Večera treba biti najmanje obilan dnevni obrok, jer nije poželjno organizam opteretiti teškom probavom tijekom noći. Inzulin tada nije učinkovit kao danju, a probava bjelančevina je usporena. Ako uzimate alkohol, sada je najpogodnije vrijeme za to, jer će vam ga organizam najbolje podnijeti, a i najmanji su rizici od nezgoda izazvanih alkoholom, s obzirom na to da se navečer vjerojatno ne bavite napornim poslovima (pod pretpostavkom da ne vozite!).

Od 22 do 24 sata Većina ljudi u ovo doba kreće na počinak. Ne samo zato što idućeg jutra ima obveze, nego i zato što se osjeća pospano. Posljedica je to lučenja „hormona sna” melatonina, do čega dolazi pod utjecajem mraka. To se događa i ako ste u umjetno osvijetljenim prostorima, jer je umjetno osvjetljenje obično slabije od prirodnoga dnevnog svjetla. Dok je koncentracija melatonina visoka noću, pod utjecajem dnevnog svjetla opada, što organizmu donosi svježinu. Imate li teškoća s usnivanjem uvečer, tada se više izlažite prirodnom svjetlu tijekom dana, a naročito prijepodne. Ako to ne pomogne, u dogovoru s liječnikom iskušajte kapsule melatonina, sintetskog oblika hormona spavanja. Uzmite između pola do tri miligrama kasno popodne, tako da počne djelovati u vrijeme kad trebate zaspati. S obzirom na to da melatonin nekima izaziva pretjeranu sanjivost čak i dan nakon uzimanja, posavjetujte se s liječnikom je li to za vas prikladna terapija.

0 do 6 sati Ako još niste zaspali, trebali biste se osjećati sve umornije što vrijeme više odmiče. Tijekom prva tri sata od ponoći, utonut ćete u dubok san. Od tri do šest sati poslije ponoći metabolizam i temperatura dosežu najnižu točku. Pred zoru dolazimo do kraja ciklusa, kad sve počinje iznova. lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 63


doc. dr. sc. Gordana Stipančić, dr. med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, Zagreb

Pedijatrija ŠEĆERNA BOLEST

Šećerna bolest i vi na putovanju Možda neće sve biti kao u kućnim uvjetima, stoga improvizirajte, pružite sigurnost i što bolju glikemiju svom djetetu, i ne zaboravite uživati Šećerna bolest tipa 1 u obitelji ne smije biti prepreka izletima ili duljem putovanju. Pravilnom pripremom, vođeni pravim informacijama i savjetima, smanjit ćete neželjene situacije i učiniti putovanje ugodnim i poticajnim za cijelu obitelj. Ponesite posljednju povijest bolesti s podacima o trenutačnoj terapiji. To je posebno važno ako je vaše dijete veće i na putovanje ide samo. Na većini putovanja nastavit će s istom terapijom, uz češće provjere razine glukoze u krvi, a prema potrebi prilagodit će inzulinsku terapiju. Dobro je ako dijete ima identifikacijsku karticu s naznakom da boluje od šećerne bolesti. Za razdoblje putovanja pripremite dvostruku količinu inzulina i pribora za samoodređivanje glukoze u krvi (testtrake, lancetar, lancete). Ako možete, ponesite još jedan aparat za mjerenje glukoze u krvi za slučaj gubitka ili oštećenja. Pritom ne zaboravite glukagon za slučaj teže hipoglikemije i tablete glukoze/dekstroze, ili neki drugi visoko koncentrirani ugljikohidrat koji možete jednostavno primijeniti na putovanju. Voće, voćna tabla ili keks mogu poslužiti za sprječavanje opetovanih hipoglikemija. Kako biste inzulin i glukagon zaštitili od visokih temperatura, čuvajte ih u transportnom hladnjaku. Na odredištu također koristite hladnjak, čak i za trenutačno korišteni inzulin ako su temperature visoke. Aparat i test-trake čuvajte na sobnoj temperaturi (kad ste na zimovanju, tijekom boravka vani nosite ih u unutarnjem džepu jakne). Ako dijete koristi inzulinsku crpku, također ponesite dvostruku količinu potrebnog materijala, posebno baterija. Obvezno ponesite injektore s kratkodjelujućim i dugodjelujućim inzulinom koje ćete upotrijebiti u slučaju kvara

64 | Vaše zdravlje #93

inzulinske crpke. Od proizvođača inzulinske crpke dobit ćete telefonski broj za pomoć u zemlji vašega privremenog boravka u slučaju kvara aparata. Ne zaboravite ponijeti dovoljnu količinu vode. Ljeti i nju stavite u transportni hladnjak, jer će rashlađena biti ukusnija za piće. Ponesite hranu koju možete pojesti ako kasnite na odredište, a vrijeme je za sljedeću dozu inzulina i obrok. Ponesite i hranu koju možete uzeti za međuobrok, primjerice svježe ili suho voće, keks. Ako putujete avionom, kako biste izbjegli probleme s osiguranjem u zračnoj luci, ponesite pismo dijabetologa u kojem je navedeno da vaše dijete boluje od šećerne bolesti, koje lijekove koristi i potrebna oprema za liječenje i kontrolu bolesti. Sve te stvari sastavni su dio vaše ručne prtljage i nosite ih u avion. U avionu možete konzumirati hranu koja je prilagođena za osobe koje boluju od šećerne bolesti, ali poželjno je ponijeti i dodatnu hranu (voće, krekere, kekse) za slučaj hipoglikemije ili za međuobrok. U mjestu privremenog boravka provodite redovit plan prehrane kad god je to moguće. U ostalim situacijama prilagodite dozu inzulina procijenjenoj količini ugljikohidrata u planiranom obroku, vodeći se podatkom za koliko grama ugljikohidrata je potrebna jedna jedinica inzulina. Ako je vrijednost izmjerene glukoze u krvi prije ili nakon obroka povišena, korigirajte je uz pomoć pravila za koliko jedna jedinica inzulina snižava glukozu u krvi. Ako ne znate te podatke, razmotrite ih s dijabetologom prije putovanja. Kad jedete u restoranu, držite se poznatih namirnica, barem prvih dana, a potom eksperimetirajte novim namirnicama jer i to je dio upoznavanja novog kraja u kojem boravite. Vrijeme putovanja vrijeme je i veće tjelesne aktivnosti, bilo da razgledavate novo područje, plivate ili skijate. To će za dijete biti dobro, no potrebno je češće kontrolirati razinu glukoze u krvi i dodatnim obrocima spriječiti hipoglikemiju. Ako je dan pun aktivnosti, glikemiju treba provjeriti i noću. Neka dijete uvijek pliva ili skija u društvu, jer će u slučaju hipoglikemije imati nekoga da mu pomogne. Ako se planira dulja aktivnost tog tipa, prethodna provjera glukoze u krvi dobro će doći. Ako je vrijednost manja od 8 mmol/l, lipanj 2014.


Ponesite posljednju povijest bolesti s podacima o trenutačnoj terapiji. To je posebno važno ako je vaše dijete veće i na putovanje ide samo treba uzeti dodatnu količinu ugljikohidrata i tako spriječiti hipoglikemiju. Osobe koje boluju od šećerne bolesti sklone su gubitku tekućine, pa je dobro uvijek imati dostupnu vodu, posebno ljeti kad su temperature visoke ili tijekom dulje tjelesne aktivnosti. Ako je dijete malo, treba slijediti njegov ritam i omogućiti mu dnevni odmor i san. To će pomoći održanju dobrih vrijednosti glukoze u krvi. Ako ste na plaži ili u moru, neka dijete nosiv zaštitnu obuću kako bi izbjeglo ozljede oštrim kamenjem ili drugim predmetima skrivenim u pijesku. Planirate li dulje putovanje, ako je odredište izvan domovine, posebno ako je jako udaljeno ili egzotično, prije puta treba posjetiti dijabetologa. Određivanjem glikoziliranog hemoglobina (HbA1C) treba se uvjeriti da je kontrola bolesti u djeteta dobra i razmotriti potrebu dodatnih izmjena u planu prehrane ili inzulinske terapije, posebno ako se mijenjaju vremenske zone. Ako putujete na zapad, dan će biti dulji, što će i zahtijevati dodatnu količinu inzulina i obrok; ako putujete na istok, dan će biti kraći i trebat će manje inzulina. Ako dijete koristi inzulinsku crpku, pri dolasku na odredište vrijeme u crpki treba pomaknuti za jedan do dva sata dnevno, dok se ne poklopi s lokalnim vremenom. Često mjerenje razine glukoze u krvi omogućit će korekciju dobivenih vrijednosti. Prema potrebi, ovisno o odredištu, potrebno je informirati se o dostupnosti dijabetološke službe i biti siguran da je zdravstvena iskaznica važeća, odnosno da imate karticu europskoga zdravstvenog osiguranja (European Health Insurance Card – EHIC) ako putujete u zemlje EU ili putno osiguranje kako biste imali besplatnu zdravstvenu uslugu u hitnim situacijama. Svako obiteljsko putovanje vrijeme je odmora, opuštanja i druženja. Možda neće sve biti kao u kućnim uvjetima... Stoga improvizirajte kad ne ide ustaljenim redom. Pružite sigurnost i što bolju glikemiju svom djetetu, ali ne zaboravite pritom na uživanje.

lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 65


dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, Plantagea, www.plantagea.hr

Priroda i zdravlje ZLATNICA

Zlatnica u „terapiji poslije“ Zlatnica se koristi tijekom infekcije mokraćnih puteva, ali i nakon nje, kako bi se proces bolesti priveo kraju i eventualno spriječila ponovna infekcija „Kao što voda teče s visova planina prema šumama, spustit ćemo se s krševitih visova u plodne planinske bukove šume po biljku zlatnicu (Solidago virgaurea L. Asteraceae). Neki kažu kako je prirodna medicina lijepa jer poštuje prirodni tijek stvari, zar ne?“ Htio sam vas podsjetiti na ovu rečenicu iz prethodnog članka o medvjetki, jer kao što u terapiji upala mokraćnog mjehura najprije dolazi medvjetka, tako i medvjetka raste iznad zlatnice, na vrletima. Kako god se puno kapi kiše slijeva pukotinama u šumu do zlatnice, baš tako bi i prirodni tijek liječenja trebao uključivati onaj dio koji smo malo zaboravili – zacijeli, smiri upalu, očisti odnosno isperi, spriječi da se ponovi… Nije zlatnica jedina biljka koja tome služi, ali je zaslužila zaseban članak – možda i zato da je otrgnemo zaboravu.

Biljka nade Nakon zlatnog doba čovječanstva, prema grčkoj mitologiji, došlo je željezno doba kad su ljudi otkrili okrutnost kroz izradu oružja od željeza. Zeusova kći bila je beskrajno nesretna zbog moralnog pada čovjeka i zatraži da se pretvori u zvijezde (danas znamo to zviježđe pod nazivom Virgo). I obeća ona da će se vratiti tek u trenu da najavi novi dolazak zlatnog doba, od kojeg više ne osta ni uspomena. Drugi bogovi naljutiše se na ljude i odluče potopiti svijet i uništiti sve osim dvoje pravednika. Nakon potopa ostanu samo oni, a svijet bijaše prekriven blatom. I premda je Astrea obećala da će doći tek nakon što se vrati zlatno doba, smiluje se ona nad pravednicima i zbog tuge njezine suze kanu na blato. Iz njih nikne jedna biljka, zlatom ispunjenih cvjetova, i izraste iz blata da nas uvijek podsjeća na to da će jednom ponovno izrasti novo i ljepše doba. Zvijezde neba koje izrastaju iz blata ponijele su moćnu uspomenu kroz srednji vijek. Vjerovalo se kako zlatnica ili dim zapaljene zlatnice tjera zmije i druge zle životinje,

66 | Vaše zdravlje #93

a korijen zlatnice stavljao se bolesnima u krevet da brže ozdrave. Ma kako god gledali na mitologiju, stari ljudi oduvijek su znali prepoznati neke suštinske vrijednosti i na simboličan način ukazati na to zašto se koristi pojedina biljka. Blato simbolizira „lošu energiju vode“, odnosno bolesti urogenitalnog sustava. I doista, zlatnica se koristi tijekom infekcije mokraćnih puteva, ali i nakon nje kako bi se proces bolesti priveo kraju i eventualno spriječila ponovna infekcija. Još zanimljivije, simbolika blata je i „mulj“ u bubrezima, odnosno kamenci u mokraćnom sustavu, a uporaba zlatnice ostala je do današnjih dana jedan od glavnih aduta kod te bolesti.

Nije svaka prihvatljiva Iako je zlatnica naša tipična biljka, treba nam malo botaničke preciznosti jer nije svaka zlatnica „najbolja“. Premda široko rasprostranjena, diskretna je biljka planinskih krajeva kontinentalne Hrvatske. Zlatnica koju možete vidjeti u okolici Zagreba kako prekriva cijela polja žutom bojom u doba cvatnje, agresivna je vrsta velike kanadske zlatnice. One nisu toksične i u svojoj postojbini, Sjevernoj Americi, koriste se iz istih razloga zbog kojeg mi u Europi koristimo običnu zlatnicu. Ipak, u Europi kao lijek odobravamo pravu zlatnicu. Čak i slavna europska farmakopeja navodi metode analize kojima lako otkrijemo ako umjesto prave zlatnice u paketiću čaja imamo neku drugu vrstu. Neiskusni travari uberu katkad upravo kanadsku ili veliku zlatnicu, premda su vizualno vrlo različite, a vidio sam i da neki još manje vješti berači skupljaju čudnovate i nimalo slične vrste, poput austrijskog divokozjaka i vlasaste runjike. U općoj popularnosti fitoterapije posljednjih godina, ipak imajte na umu da je prepoznavanje biljaka zanat koji se uči.

U čemu je najbolja Biljke koje djeluju na mokraćni sustav vrlo su raznolika skupina biljaka i nemoguće ih je sve strpati u isti koš. Medvjetka, kao što smo naučili, je biljka uroantiseptik, koja svojim aktivnim tvarima direktno ubija patogene mikroorganizme. Sličan mehanizam djelovanja ima i list brusnice. Neke druge droge, poput ploda brusnice, sprječavaju lijepljenje, odnosno adherenciju patogenih bakterija za

lipanj 2014.


stijenku mokraćnog mjehura, pa ih zbog toga koristimo u prevenciji. Neke su biljke snažni, agresivniji diuretici, poput ploda borovice (molim ne brkajte s borovnicom), ali takve se biljke obično ne koriste predugo. A opet, postoji i skupina biljaka koje su diuretici, ali čak i dugoročno nisu štetne, a istodobno djeluju protuupalno. Štoviše, ima ih puno, što govori da su drevni liječnici dobro poznavali problem infekcija mokraćnog sustava. Najpoznatije od njih su list breze, zlatnica i ortosifon. Zlatnica je dobra kao „veliki smirivatelj“, odnosno djeluje protuupalno, što je prava blagodat za smanjenje klasičnih simptoma bolesti, poput upale mokraćnog mjehura (cistitis), pa zato kažemo da je zlatnica dobra i kao dodatna (adjuvantna) terapija. Primjerice, kad pijemo antibiotike, mogu se koristiti biljke poput zlatnice, koje ne djeluju protiv bakterija, ali pomažu smirivanju upale. Uz to, blagi je diuretik, a to upravo može pomoći za ispiranje mokraćnih puteva, što opet pridonosi poboljšanju stanja kod cistitisa. Mali, skriveni adut je i spazmolitičko djelovanje. Naime, pod

utjecajem upale, pojačavaju se spontane kontrakcije (stezanje) mokraćnog mjehura. To dovodi do klasičnih simptoma, uz bol i urgenciju, odnosno stalni nagon za mokrenjem, što snažno narušava kvalitetu života. Zlatnica, kao spazmolitik, ublažava takve simptome. Velika je njezina vrijednost upravo u toj kombinaciji mehanizama djelovanja – diuretičko, protuupalno, spazmolitičko. Zbog toga je čak i danas klinički opravdana kao lijek za kamence u mokraćnom sustavu. Blago diuretičko djelovanje može povoljno utjecati da im se spriječi rast, a protuupalno i spazmolitičko djelovanje smanjuje simptome bolesti. Ipak, jedna od najvećih vrijednosti zlatnice je „terapija poslije“. U današnje

pogubno, brzo vrijeme, zaboravljamo kako liječenje ne završava čim nam je malo bolje. Primjerice, ako je medvjetka bila vrlo djelotvorna kod cistitisa, treba razmisliti kako pomoći tijelu da završi proces upale, ali i da, po mogućnosti, spriječimo brz povratak bolesti. Tu nastupa zlatnica, a koristi se tijekom 10 do 20 dana, ovisno o procjeni, nakon medvjetke ili antibiotika. Ako ste u tome nesigurni, svakako za savjet pitajte stručnu osobu. Kažemo da doza čini fitoterapiju. Stoga je jako bitno da pazite na nju. Zlatnica odnedavno postoji kao biljni lijek u farmaceutskom obliku kapsula. Prije uzimanja uvijek pročitajte uputu o doziranju ili za savjet upitajte ljekarnika. Tipična doza za odrasle, za lijek s 424,8 mg ekstrakta zlatnice po kapsuli, iznosi jednu kapsulu tri puta dnevno. Ako se zlatnica koristi u obliku infuza, ESCOP sugerira sljedeće doze: odrasli 3 – 4 g suhe droge tri do četiri puta dnevno kao infuz (to znači da se 3 – 4 g droge prelije s 2 dcl kipuće vode).

PROTIV PONAVLJAJUĆIH UROINFEKCIJA Upalu mokraćnog mjehura ne treba zanemarivati zbog mogućnosti recidiva ili pojave komplikacija. Novija istraživanja pokazuju kako se nova uroinfekcija javlja unutar šest mjeseci kod 25 do 30 posto žena nakon preboljele upale mokraćnog sustava, najčešće upale mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi. U tim situacijama obično se propisuje antibiotik, s tim da se s uzimanjem nastavlja u malim, profilaktičkim dozama i šest mjeseci nakon bolesti. Nažalost, učestala i dugotrajna primjena antibiotika dovest će do razvoja otpornosti bakterije uzročnika na primijenjeni antibiotik. Rješenje problema ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava je tradicionalni biljni lijek Urocur®. Urocur® sadrži suhi

lipanj 2014.

ekstrakt zeleni europske zlatnice, koja ima diuretsko, spazmolitičko i protuupalno djelovanje. Zbog svojih jedinstvenih značajki i potpuno prirodnog sastava, Urocur ® se koristi za prevenciju i liječenje: • ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava • bubrežnog pijeska ili mokraćnih kamenaca • iritabilnoga mokraćnog mjehura.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija, temeljenih na iskustvu stečenom dugotrajnom upotrebom. Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Vaše zdravlje #93 | 67


doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Centar za kliničku prehranu KBC-a Zagreb, Vitaminoteka Zagreb

Priroda i zdravlje CHIA SJEMENKE

Svjetski prehrambeni hit Zbog iznimnoga nutritivnog profila, chia sjemenke preporučuju se kao pomoć osobama na redukcijskim dijetama i za prevenciju debljine Prije dvadesetak godina na znanstvenoj sceni pojavile su se chia sjemenke. Sjemenke su to biljke iz porodice mente latinskog naziva Salvia hispanica koja potječe iz središnjeg i južnog Meksika i Gvatemale. Kultivirali su je još drevni Azteci, kojima je služila za jelo kao jedna od temeljnih namirnica. Riječ chia potječe iz staroga indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači „uljnat“, što asocira na bogat sadržaj ulja, a danas znamo da se radi o „dobrim“ masnoćama. Na području središnje i južne Amerike sjemenke se tradicionalno melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao vrlo zanimljiva namirnica koja je svoj put pronašla i do naših trgovina. Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui, ali i sve više europskih znanstvenika, predviđaju chia sjemenkama svijetlu budućnost i široku primjenu u raznim zdravim napitcima i jelima, te kao dodatak prehrani.

Riznica nutrijenata Pod ne tako tvrdom i otpornom ljušturom ovalnih sjemenki promjera jednog milimetra, prisutna je cijela lepeza nutrijenata i antioksidansa koji imaju povoljan utjecaj na čovjeka. A ne treba je samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je slučaj s lanenim sjemenom. Chia je bogat izvor masti, i to onih nezasićenih. Sadrži omega-3 masne kiseline, i osigurava 25-30 posto ulja koje se može ekstrahirati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA). Zbog specifične opne, rizik od užegnuća dragocjenih masti znatno je manji nego kod drugih sjemenki. Posebno je povoljan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina jer sadrži tri puta više poželjnih omega-3 u odnosu na omega-6, što je rijetka karakteristika namirnica koje konzumiramo. Također, dobar je izvor antioksidansa, 68 | Vaše zdravlje #93

prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije, poput klorogene kiseline, kavene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. Konzumacija samo dviju žlica sjemenki osigurava otprilike 11 g vlakana (što je trećina dnevno preporučenog unosa), 4 g proteina, 180 mg kalcija te čak 5 g omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži samo 140 kcal. Vitaminski profil uključuje B-skupinu vitamina (niacin, riboflavin i tiamin), a minerali najzastupljeniji u toj jedinstvenoj sjemenci su kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i željezo.

Zanimljiva svojstva Europska unija proglasila je chia sjemenke tzv. novom hranom, a smatraju se sigurnim sastojkom koji se smije dodavati hrani. Pritom je najveći potencijal u prehrambenoj industriji kao dodatak pekarskim proizvodima, posebice kruhu u količini od pet posto. U specijalna svojstva ovih sjemenki možete se uvjeriti i sami kod kuće. Stavite li jednu žlicu chia sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekat će vas posve drukčija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu. Stoga se dodatak ovih sjemenki može koristiti i za zgušćivanje raznih napitaka, smoothieja i shakeova, kao i za pripremu pudinga. Osim u kuhinji i prehrambenoj industriji, svojstvo formiranja gela pogodno je i za tijelo, jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i izbjegavaju nagle oscilacije šećera u krvi, što ove sjemenke čini posebno korisnima za oboljele od šećerne bolesti. Prva suvremena znanstvena istraživanja o chia sjemenkama, koja je devedesetih godina provodio dr. Vladimir Vukas lipanj 2014.


u Americi, bavila su se utjecajem chia sjemenki na zdravstveni status oboljelih od šećerne bolesti tipa 2. Ta rana istraživanja pokazala su da primjena chia sjemenki u dozi od 25 do 50 g dnevno snižava krvni tlak i upalne parametre kad se primjenjuje svakodnevno 12 tjedana. I novija istraživanja pokazala su da dodatak chia sjemenki u prehrani doprinosi boljoj regulaciji razine šećera u krvi nakon obroka i osjećaju sitosti. U istraživanju objavljenom 2010. znanstvenici su zdravim osobama davali 0, 7, 15 ili 24 g chia sjemenki koje su bile dodane bijelom kruhu. Poboljšanu regulaciju glukoze u krvi primijetili su kod svih ispitanika koji su jeli kruh s dodatkom chia sjemenki. Ujedno je zabilježen bolji i dugotrajniji osjećaj sitosti. Znanstvenici su objasnili kako je bolja regulacija šećera u krvi vjerojatno zaslužna za sniženje krvnog tlaka, koagulacije i upalnih markera, što je zabilježeno u prvim studijama koje su se provodile na oboljelima od šećerne bolesti. Druge studije promatrale su razliku u učincima kad su se kruhu dodavale mljevene ili cijele chia sjemenke. Zdravim ispitanicima davali su bijeli kruh koji je sadržavao 7, 15 ili 24 g mljevenih ili cijelih chia sjemenki. Rezultat je pokazao kako je učinak na sniženje glukoze u krvi bio ovisan o dozi, no nije bilo razlike u djelovanju za mljevene i cjelovite chia sjemenke. Time se još jednom pokazalo kako nije potrebno samljeti sjemenke prije konzumacije, što osigurava lakšu i praktičniju primjenu u odnosu na, primjerice, sjemenke lana.

Višestruka preporuka Zbog iznimnoga nutritivnog profila preporučuju se kao pomoć osobama na redukcijskim dijetama i za prevenciju debljine te kod vodećih bolesti današnjice (šećerna bolest, srčanožilne bolesti i povišeni krvni tlak), a mogu biti od koristi i sportašima jer osiguravaju sporiju razgradnju ugljikohidrata i dugotrajniju hidraciju, što može doprinijeti izdržljivosti i sportskim izvedbama. Korisne su svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrijednim tvarima iz hrane, posebice omega-3 masnim kiselinama.

Chia puding s kakaom 2 dcl 3 žlice 1 žlica 1 žlica

zobenog mlijeka chia sjemenki kakao praha sirupa agave

Pomiješajte sve sastojke bez miksanja i ostavite smjesu da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena. Poslužite hladno. Dobar tek.

lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 69


Vida Demarin, akademkinja, Poliklinika Aviva

Priroda i zdravlje GINKGO BILOBA

Fosilna biljka za vitalno tijelo Pomoću aktivnih spojeva koji imaju antioksidativno djelovanje, ginkgo potiče cirkulaciju i poboljšava pamćenje te, poput prirodnog čistača, smanjuje količinu štetnih slobodnih radikala Ginkgo (Ginkgo biloba L., Ginkgoaceae) je biljna vrsta koja je preživjela stotine milijuna godina. Postojbina mu je u jugoistočnoj Kini. Naziv ginkgo potječe od kineskog (gin-kio), što u prijevodu znači srebrni plod (marelica). Najdetaljnije je proučeni primjer živućeg fosila iz pliocena, čiji se evolucijski razvoj može pratiti gotovo nevjerojatnih 300 milijuna godina. Smatra se najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu: zadivljuje svojom otpornošću na otrove iz okoline (preživi sva moguća zagađenja, uključujući i atomsku bombu), zbog čega se u velikim gradovima sve češće viđa u uličnim drvoredima.

Ginkgo biloba dvodomno je listopadno drvo (postoje muške i ženske biljke) koje ima lepezasto svilenkasto lišće na dugim stapkama, a sjeme (koštica) je obavijeno mesnatim dijelom poput šljive ili višnje. Iako se ubraja u prijelaznu kariku između golosjemenjača i kritosjemenjača, obično ga se uvršćuje u četinjače. Ginkgo kao vrsta klasificira se u posebnu diviziju Ginkgophyta, koja sadrži jedan jedini 70 | Vaše zdravlje #93

razred ginkgoopsida, red ginkolikih, porodicu ginkovki i rod ginkgo.

Poznata i priznata ljekovitost Poznato je da dvorežnjasti ginkgo spada i u ljekovito bilje: pospješuje cirkulaciju, pamćenje i općenito čini organizam zdravijim. Kao lijek se koriste njegov list, sadržaj koštice, mesnati omotač koštice, korijen i kora. Jezgra koštice je bogata ugljikohidratima i jestiva poput badema ili lješnjaka. Kad se osuši, bijele je boje, tvrda i ima okus sličan bademu. Od lista se radi ginkgov ekstrakt (Gbe), koji se koristi u farmaceutskoj industriji. Osušeni listovi ginkga (Ginkgo folium) upotrebljavaju se kao lijek. Kroz pozitivnu monografiju „Ginkgo extract“, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO – World Health Organisation), Europsko znanstveno udruženje fitoterapije (ESCOP – Europaean Scientific Cooperation on Phytotherapy) i Komisija za monografije droga SR Njemačke (Commission E) odobrili su uporabu listova ginkga u obliku ekstrakta.

Aktivni spojevi potiču antioksidativno djelovanje Nakon što je 1989. patentiran standardizirani ekstrakt ginkga, nastavilo se s usavršavanjem gotovih preparata. Preparati Ginkgo biloba već dulje vrijeme koriste se u terapiji smetnji periferne cirkulacije, posebice u mozgu. U današnje vrijeme, preparati s ekstraktom osušenog lista ginkga spadaju među najčešće propisivane prirodne lijekove kod smetnji u moždanoj cirkulaciji. Naime, pomoću aktivnih spojeva koji imaju antioksidativno djelovanje, lipanj 2014.


ginkgo potiče cirkulaciju i poboljšava pamćenje te, poput prirodnog čistača, smanjuje količinu štetnih slobodnih radikala, supstancija odgovornih za starenje stanica živčanog sustava. Do danas je iz ginkga izolirano oko 50 spojeva. Za djelotvornost su najvažniji spojevi flavonoidi (glikozidni spojevi, poglavito derivati kvercetina i kemferola), ginkolidi i bilobalidi (spojevi terpena koji se ne nalaze ni u jednoj drugoj biljnoj vrsti).

Višestruki pozitivni učinci Ekstrakt Ginkgo bilobe ispitivan je u velikom broju kliničkih pokusa – od ispitivanja mehanizma djelovanja, preko eksperimentalnih istraživanja u laboratorijskim uvjetima kod miševa (gdje je došlo do smanjenja veličine eksperimentalno izazvanog infarkta mozga), do ispitivanja utjecaja na bolesnike s poremećajima cirkulacije u nogama (također s pozitivnim učinkom). Uzimajući u obzir da ginkolid u ginkgu ima antioksidativno, neuroprotektivno i kolinergično djelovanje, što može utjecati na neke mehanizme nastanka Alzheimerove bolesti (pokazano u nekim ispitivanjima), izvođeni su pokusi i kod bolesnika s vrtoglavicom i šumom u uhu, s poremećajem moždane cirkulacije, poremećajem pamćenja i zapamćivanja, smetnjama koncentracije i ostalim kognitivnim smetnjama. No, nekoliko kliničkih pokusa (Cochrane analiza 2007. i GEM studija 2008.) nije pokazalo jasno pozitivno djelovanje ginkga kod kognitivnih smetnji i demencije. Ekstrakt ginkga ima jako antioksidativno djelovanje koje znatno smanjuje oksidaciju masti u krvnim žilama i sprječava oštećenja živčanih stanica mozga uslijed oksidativnog stresa. Smatra se da taj mehanizam djelovanja utječe na sprječavanje razvoja demencije. Nadalje, sprječava faktore koagulacije da dovedu do formiranja tromba, pa tako štiti i od razvoja moždanog udara ili infarkta. Da bi se ovo djelovanje očitovalo, ekstrakt ginkga potrebno je uzimati barem dva do tri tjedna. Naposljetku, poboljšava protok krvi kroz kapilare, uključujući mozak, oči, uši i ekstremitete, na način da „razrjeđuje“ krv i „opušta“ glatke mišiće u stijenci krvnih žila. Pozitivni rezultati uzimanja ginkga opisani su i u slučaju premenstrualnog sindroma, u postmenopauzi i kod nekih bolesnika s artritisom.

Kad je potreban oprez Ginkgo biloba jedan je od najčešće upotrebljavanih biljnih preparata koji nema opisanih značajnih nuspojava i bolesnici ga dobro podnose. No, treba naglasiti da ginkgo ne smiju koristiti bolesnici koji su podložni jakom krvarenju, ne smije se kombinirati s lijekovima koji sprječavaju zgrušavanje krvi, onima koji se koriste za probleme sa srcem, niti s lijekovima protiv epilepsije, tjeskobe i depresije, jer može smanjiti ili pojačati njihovo djelovanje. lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 71


Carmen Rivier-Zurak, dr. med.

Urologija REKURIRAJUĆE INFEKCIJE

Trostruka zaštita zdravlja mokraćnog sustava Čak 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od infekcije mokraćnog sustava, a oko 20 posto njih ima rekurirajuće epizode Odmah iza infekcija respiratornih organa po učestalosti slijede infekcije mokraćnog sustava, koje su velik javnozdravstveni problem. Najčešće se javljaju o obliku upale mokraćnog mjehura (cistitis) i vrlo često imaju recidivirajući (ponavljajući) karakter. Infekcijama su osobito izložene žene, a razlog tome leži ponajprije u razlici građe mokraćnog sustava u odnosu na muškarce. Čak 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od infekcije mokraćnog sustava, a oko 20 posto njih ima rekurirajuće epizode.

Escherichia coli najčešći uzročnik Uzročnici infekcije u najvećem broju slučajeva prenose se iz debelog crijeva, odnosno iz područja analnog otvora, i prodiru u mokraćni sustav preko vanjskog otvora mokraćne cijevi te se dalje šire uzlaznim putem. Kod žena izvor infekcije mogu biti i patogeni mikroorganizmi iz vaginalnog području. Većina infekcija (80 posto) uzrokovana je gram-negativnom bakterijom Escherichia coli (E. coli), koja u manjem broju normalno nastanjuje probavni sustav. Poremeti li se ravnoteža crijevne mikroflore, postoji mogućnost njezina pojačana razmnožavanja i prelaska u patogeni oblik. Da bi se razvila infekcija, mora postojati i mogućnost prianjanja bakterije na epitel mokraćnog sustava. E. coli posjeduje posebne proteinske adhezine pomoću kojih se može vezati na ugljikohidratne receptore na epitelnim stanicama mokraćnog sustava, koji se nalaze na posebnim nastavcima (fimbrijama) na površini bakterije. Stoga prevencija adhezije igra važnu ulogu u prevenciji rekurirajućih infekcija. 72 | Vaše zdravlje #93

Što pogoduje infekciji Mnogi rizični čimbenici mogu pogodovati nastanku infekcije. Tako je, primjerice, pojava prve infekcije prije petnaeste godine života povezana s češćim infekcijama u kasnijoj dobi. Uz to, infekcije se češće javljaju kod djevojčica čije majke imaju učestale infekcije (genetska predispozicija). Zbog hormonskih promjena, pojavnost infekcija povećana je i tijekom trudnoće i postmenopauze. Među predisponirajućim čimbenicima svakako treba spomenuti uporabu kontraceptiva (oralni kontraceptivi, kondomi, dijafragma i spermicidi) i antibiotika te kortikosteroida i imunosupresiva, koji dodatno slabe imunitet.

Prepoznatljivi simptomi Postavljanje dijagnoze najčešće ne stvara veći problem zbog karakterističnih simptoma: bolno mokrenje (dizurija), neodgodiva potreba za mokrenjem ili učestalo mokrenje manjih količina, te mokrenje noću. Mokraća može biti zamućena i neugodna mirisa, a mogu se pojaviti i krv ili gnoj. Ako se upala proširi i na gornji dio mokraćnog sustava (mokraćovode i bubrege), mogući su bolovi u trbuhu ili donjem dijelu leđa, povišena temperatura, zimica, mučnina i povraćanje.

Terapijske smjernice Nakon postavljanja dijagnoze, koja se temelji na kliničkim simptomima i rezultatima analize mokraće (kemijska analiza, mikroskopski pregled, urinokultura – biogram i antibiogram), određuje se terapija, koja najčešće uključuje lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 73


Urologija REKURIRAJUĆE INFEKCIJE

DISKRECIJA KOJA OSIGURAVA BEZBRIŽNOST Kvalitetna podrška liječnika, kroz dijagnosticiranje stanja i razgovor, zatim tjelovježba, pravilna prehrana i odgovarajuća pomagala temelji su unaprjeđenja kvalitete života osoba koje pate od nekontroliranog mokrenja – inkontinencije. Visokokvalitetni Hartmann MoliMed ® Premium ulošci izrađeni su od prozračnih materijala, nježnih prema koži. Inovativna, troslojna jezgra i antibakterijski, pH neutralni, Dry Plus sloj osiguravaju brzo upijanje i zadržavanje tekućine, neutraliziraju neugodne mirise te smanjuju mogućnost iritacije kože. Dizajnom se prilagođavaju obliku tijela, što osigurava potrebnu udobnost i diskreciju pri nošenju.

kratkotrajnu primjenu antibiotika (preporučuje se prema antibiogramu). Iako su antibiotici vrlo učinkoviti, trebaju se primjenjivati s oprezom zbog mogućih nuspojava, kao što su proljev, depresija ili glavobolja. Njihova učestala primjena može dovesti i do bakterijske rezistencije (otpornosti bakterija) i utjecaja na dobre bakterije u organizmu, što može izazvati „bujanje“ patogenih mikroorganizama. Tijekom infekcije potrebno je obilno uzimati tekućinu (dvije do tri litre dnevno) kako bi se učestalim mokrenjem isplavio što veći broj bakterija iz mokraćnog mjehura, utopliti se, a po potrebi i 74 | Vaše zdravlje #93

uzeti analgetike (sredstva protiv bolova) i antipiretike (sredstva za snižavanje povišene temperature).

Infekcija koja se ponavlja Ako se infekcije javljaju više od tri puta godišnje, govori se o rekurirajućim infekcijama mokraćnog sustava. Njihov tretman uključuje savjete o zdravom načinu života i niske doze antibiotika, kako bi se spriječilo naseljavanje (kolonizacija) mokraćnog sustava patogenim mikroorganizmima. Prema dijagnostičkom i terapijskom postupniku, koji je objavila ISKR A (Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike), za prevenciju rekurirajućih infekcija preporučuju se proizvodi od brusnice i laktobacili, čiju su učinkovitost pokazale kliničke studije. Nezaobilazna brusnica Stoljećima je poznata i koristi se kod infekcija mokraćnog sustava. Iako danas postoje različita mišljenja o njezinoj primjeni, a studije o učinkovitosti brusnice kod infekcija mokraćnog sustava pokazuju dvojbene rezultate, i danas je nezaobilazna komponenta u složenoj priči o mokraćnim infekcijama. Ono o čemu svakako treba voditi računa je količina aktivnih tvari koje je potrebno unijeti u organizam da bi se mogla očekivati njezina učinkovitost. Stoga je kod primjene brusnice uputno dati prednost proizvodima koji sadrže standardiziranu količinu aktivnih tvari s točno poznatim udjelima pojedinih komponenti. Zdrava crijevna mikroflora kao preduvjet zdravlja mokraćnog sustava Kako je glavni uzročnik infekcije mokraćnog sustava Escherichia coli, koja je i uobičajen stanovnik našeg organizma, postavlja se pitanje zašto uopće dolazi do infekcije. Već smo spomenuli da je jedan od razloga njezino pretjerano razmnožavanje i širenje

MJERE OPREZA

Učestalost rekurirajućih infekcija može se smanjiti kontrolom predisponirajućih čimbenika. Stoga se preporučuju sljedeće mjere: • izbjegavanje spolnog odnosa do izlječenja infekcije • pr anje intimnog područja i mokrenje prije i nakon spolnog odnosa s ciljem odstranjenja bakterija • unos do tri litre tekućine tijekom akutne epizode infekcije, odnosno dvije do tri litre nakon toga • održavanje higijene intimnog područja i brisanje u smjeru od naprijed prema nazad • izbjegavanje duljeg zadržavanja mokraće • nošenje pamučnog rublja i izbjegavanje nošenja uskih hlača • izbjegavanje primjene neodgova­ ra­jućih proizvoda za higijenu intimnog područja.

prema mokraćnom mjehuru. Preduvjet da do toga ne bi došlo i ujedno zaštitni moment je uravnotežena fiziološka crijevna mikroflora. Da bi se održala njezina ravnoteža, preporučuje se, među ostalim, nadoknada dobrih bakterija pomoću dodataka prehrani koji ih sadrže. Povoljni učinci vitamina A Već od 1920. vitamin A poznat je kao protuupalni vitamin. Pokazalo se da povećava učinkovitost imunosnog odgovora na infekciju i u situacijama kad postoji narušena epitelna barijera u probavnom sustavu. Uz to, pokazuje učinak i na rast i diferencijaciju epitelnih stanica probavnog sustava. Vitamin A pridonosi normalnoj funkciji imunosnog sustava i održavanju zdravlja sluznica, među koje ubrajamo i sluznicu mokraćnog sustava. lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 75


dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, Plantagea, www.plantagea.hr

Biljna ljekarna RUBRIKA

Ledena bomba pretvorila se u lijek

Vrijeme je da upoznamo drugo, čak i zanimljivije lice brusnice, lice ploda koje je po svemu posve drukčije od lista Sjećam se djetinjstva i moje opčinjenosti kulinarstvom – počeo sam kuhati prije nego što sam svladao čitanje. Jedna od prvih knjiga koje sam se dočepao bila je kuharica, a u poglavlju sjevernoameričke kuhinje kočoperila se nadrealna slika deserta, goleme polukugle – bombe od brusnica. Ta slika toliko mi se urezala da mi je bilo neobično prije mnogo godina vidjeti prve studije kliničke primjene brusnice. Odakle pak sad to, pitao sam se. Malo-pomalo otkrio sam brusnicu, sva njezina neobična lica i našao njezino mjesto u primjeni koja nije samo kulinarska.

Kraljevska obitelj Slavna biljna obitelj Ericaceae ima još slavniju članicu – medvjetku. I o njoj sam već puno pisao ove godine i diskretno najavio da tu ima još. Medvjetka je kraljica biljaka koje djeluju povoljno kod bolesti mokraćnog sustava. Visoko 76 | Vaše zdravlje #93

gore na tronu, na bijelim stijenama, medvjetka svojim tepihom osvaja vrhove. No, njezina sestra, brusnica, oduvijek je bila plaha, premda kraljevske krvi. Je li to možda zbog daleko ukusnijeg ploda? Dok medvjetku (medvjeđe grožđe) doista mogu jesti samo medvjedi, brusnica je prava planinska delicija. I ona, kao i medvjetka, osvaja stijene visokoga gorja, ali naći ćete je ako odbacite nepodnošljivu lakoću egocentričnosti i održite znatiželju. Zavirite iza kamena. Pogledajte na male tepihe mahovine. Zavirite kroz grm. Ne raste brusnica kao medvjetka u katkad impozantnom kraljevskom zelenom tepihu. Dvije do tri stabljike, u proljeće prelijepi bijeli cvjetovi u obliku zvona, a malo kasnije i jedan od najfinijih darova planine, crveni, pomalo trpak, ali neodoljiv plod. Neiskusno oko katkad zamijeni ove dvije sestre. Botaničari su jasno opisali priličan broj razlika, ali meni je lijepa razlika u listovima – kraljevska medvjetka ima jedan zanimljiv svjetliji rub oko listova, poput pravog aristokratskog ogrtača, dok se plaha sestra brusnica sakrije tamnijim listovima.

Dva lica brusnice Znam da danas i jednu i drugu biljku, gledamo li iz ptičje perspektive, koristimo za isti problem. Znam i to da su one dvije sestre plave krvi i crvenih bobica. Ipak, one su sve samo ne iste, i logika njihove primjene je komplicirana, kako već dolikuje plemenitaškoj obitelji. Listovi brusnice i listovi medvjetke kemijska su braća. Vrlo slične spojeve, fenolske glikozide, nezgodne i smrtonosne udice za opasne mikroorganizme, obje vrste skrivaju u listovima. Štoviše, ima ih toliko da u ispravnoj dozi list brusnice katkad može zamijeniti listove medvjetke, no to jednostavno nismo nikad ozbiljnije koristili. Možda zbog toga što je brusnica plaha? Ne. Jednostavno, naši davni preci nekako su shvatili da je medvjetka ipak moćnija od dviju kraljevni, a i dosadna znanost priča o većim koncentracijama aktivnih spojeva. Ipak, još uvijek ćete naći sasvim ispravne savjete kako je list brusnice jedan od rijetkih biljnih lijekova koji mogu direktno ubiti bakterije. Zgodno je zapamtiti da je list ubojica bakterija u mokraći, jer plod je sve samo ne to. List brusnice, u sjeni svoje kraljevske sestre, katkad ima

lipanj 2014.


Plod brusnice nije ubojica bakterija kao list medvjetke ili brusnice. On samo sprječava „lijepljenje”, proces koji je ključan da bi nastala bakterijska utvrda koja nam i stvara najviše problema

smisla kod terapije već svima omraženom E. coli, katkad i kao nastavak terapije medvjetkom – tri do četiri jušne žlice dnevno u litri kipuće vode, tijekom desetak dana. Ponekad ćemo za njom posegnuti kad nismo sigurni je li doista medvjetka odradila dobar posao. Ipak, upotreba lista, premda zanimljiva, pala je u lagan zaborav i samo na čast iskusnih. Ima li tome razloga? Jesmo li time napravili nepravdu? Odgovor ćemo naći vrlo jednostavno. Čak i list brusnice uglavnom je „korak iza“, nešto za čim posežemo u strahu od vraćanja infekcije. Brusnica je polako postala simbol prevencije. Ima li boljeg rješenja za strah upravo od plahije sestre? Kažu da plahi moraju biti lukaviji od onih koji hodaju na čelu sa zastavama, poput medvjetke. Vrijeme je da upoznamo ovo drugo, po meni čak i zanimljivije lice brusnice. To lice je lice ploda, po svemu posve drukčije od lista.

Borba protiv utvrda Još do prije nekoliko godina znanje o mikrobiologiji bilo je manje spektakularno nego danas. Uvijek imamo zamisao o bakterijama kao sa slika mikroskopa, neki štapići ili kuglice, sami ili katkad spojeni. I tako ih desetljećima zamišljamo kako nas napada milijarde vojnika čiji puki broj može izazvati bolest. S vremenom smo naučili da bakterije nisu samo vojnici koji jedan po jedan marširaju. Oni komuniciraju, uče jedan od drugog i, što je najzanimljivije, u jednom trenu mogu odlučiti da se zatvore u utvrdu, sluzavu ali estetski zanimljivu strukturu u kojoj se skrivaju

lipanj 2014.

dok ne prođe za njih loše vrijeme kao što je prisutnost antibiotika. Ostaju tako skriveni u utvrdi sve dok ponovno ne izađu van i ponovno ne uzrokuju problem. Tada smo se, ne znajući, obratili za pomoć brusnici. Još prije stotinu godina američki i njemački znanstvenici spekulirali su zašto bi brusnica bila ljekovita, ali put kojim su išli bio je pogrešan, jer su mislili da je način na koji plod brusnice djeluje sličan medvjetki. Prva klinička studija ploda brusnice objavljena je još 1966. s gotovo pola litre soka dnevno. Ipak, uspjeh je bio dvojben. Polako, shvaćanjem mikrobiologije, znanstvenici su otkrili kako plod brusnice nije uopće ubojica bakterija kao list medvjetke ili brusnice. On je samo sprječavao „lijepljenje“ (adherenciju), proces koji je ključan da bi nastala bakterijska utvrda koja nam i stvara najviše problema. Plaha sestra pokazala se doista lukavom – dok je medvjetka ubojica vojnika na bojnom polju, brusnica je rušitelj utvrda. Bez sposobnosti da se bakterija „zalijepi“, bez utvrda, vojnici čak i ako su živi izgube svoju snagu. I tu bi bila istina jednostavna da nismo krenuli ispitivati malo dublje. Iz istih razloga i danas koristimo popularnu D-manozu (lijek za liječenje urinarnih infekcija), zar ne? D-manoza radi isto, vežući se za male nastavke bakterija koje zovemo fimbrijama. Ipak, već više od dvadeset godina znamo kako brusnica djeluje i na one bakterije kod kojih D-manoza ne djeluje. I to je jedna od glavnih snaga brusnice – prevencija djelovanjem na smanjenje vezanja

bakterija na stijenku mokraćnog mjehura i u slučajevima kada D-manoza ne djeluje. Spojevi kojima brusnica djeluje toliko superiorno zovemo oligomerni proantocijanidini (PAC).

Kvaliteta iznad svega Nikad nismo mislili da će priča o jednoj običnoj ledenoj bombi i čaši soka od brusnice moći postati jedna od najsloženijih priča u fitoterapiji. Naime, dugo su znanstvenici tražili uzrok zbog čega neke kliničke studije ploda pokazuju bolje, a neke lošije rezultate. Plaha brusnica bila nam je enigma sve dok nismo vidjeli da nije kriva ona nego – čovjek. Naime, nakon ispitivanja originalnog soka brusnice, tržište je postalo preplavljeno različitim ekstraktima. Nijedan način ekstrakcije nije bio idealan, a načini analize aktivnih spojeva (PAC) bili su toliko različiti da su pogreške iznosile više od 300 posto, što je golema razlika. Malo-vpomalo, došli smo do konsenzusa da je za djelovanje potrebno točno 34 mg PAC-a dnevno, baš onoliko koliko je sadržavao originalni sok. Isto tako, suradnjom francuskih i američkih znanstvenika postavljen je posve novi temelj da se oni moraju određivati točno određenom metodom koja se zove BL-DMAC. Sad kad to znamo, uporaba brusnice možda će dobiti i veći smisao. Dvije kraljevske sestre postale su jednake. Baš kao što medvjetku standardiziramo na arbutin i znamo koliku dozu moramo upotrijebiti, konačno smo dočekali da znamo isto i o brusnici i njezinim PAC-ovima.

Dvije sestre. Medvjetka, ubojica bakterija. Brusnica, rušitelj njihovih utvrda. Vaše zdravlje #93 | 77


Izvor: časopis Sonda 2009; 10(19) – Slađana Milardović, dr. stom., prof. dr. sc. Ketij Mehulić, Mirko Soldo (student pete godine), www.sonda.sfzg.hr

Dentalna ordinacija RUBRIKA

΄NON-PREP΄ ljuskice Pacijenti su danas sve zahtjevniji. Više im nije dovoljno imati zdrave zube – žele bjelje, veće, šire, pravilnije. Jednostavno žele savršen osmijeh kakav vide na reklamama. Uza sve zahtjeve s kojima dolaze, često još traže i da se što manje zadire u zdravo zubno tkivo. Upravo u takvim slučajevima kao terapija izbora nameće se ugradnja ljuskica.

Zatvaranje središnje dijasteme te preoblikovanje cijelog zubnog niza kao i posvjetljenje boje pomoću ljuskica. (slike preuzete s www.cosmeticdentistry-guide.co.uk )

Ljuskice spadaju u područje estetske stomatologije, stoga ih se često naziva i estetskim. Čini se da je pojam estetike svuda oko nas. Iako je zapravo riječ o individualnom doživljaju koji ne možemo uvijek definirati, svi imamo predodžbu što smatramo estetskim, a što ne. Naziv estetske ljuskice opravdan je činjenicom što se najčešće primjenjuju kod različitih nedostataka oblika, boje ili čak položaja inače zdravih, u pravilu prednjih zubi, odnosno onih koji su vidljivi pri osmijehu. Riječ je o tankim ljuskama izrađenim od estetskog materijala (keramike ili kompozita), koje su individualno prilagođene vestibularnim plohama zuba, zbog čega se često može susresti naziv vestibularna ili labijalna ljuskica. Načelno, postoje tri tipa ljuskica koje se razlikuju s obzirom na opseg preparacije: konvencionalne, 78 | Vaše zdravlje #93

„minimal-prep“ i „non-prep“ ljuskice. Za konvencionalne ljuskice zub je potrebno izbrusiti samo na plohi okrenutoj prema usnama (labijalna ploha) i u debljini od 0,5 do 1 mm. Kod „minimal-prep“ ljuskica preparacija je orijentirana na situaciju koja se želi ispraviti, pa se neka područja bruse više, neka manje, a neka se ne diraju, ovisno o anatomskim prilikama. Kod svakog brušenja osnovni je cilj ostati u području cakline kako bi se osigurala što bolja veza, s obzirom na to da se ljuskice cementiraju adhezivno. Treću vrstu predstavljaju „non-prep“ ljuskice, kojima ćemo se pozabaviti u ovom članku.

Keramičke ljuskice bez preparacije Kao što i samo ime govori, kod „nonprep“ ljuskica nema brušenja. Riječ je,

dakle, o potpuno neinvazivnoj metodi korigiranja osmijeha. Primjenjuju se u različitim situacijama, kao što su zatvaranje dijastema (razmaka među zubima), produljenje i/ili proširenje kruna, preoblikovanje zuba, ispravljanje njihova položaja, popravljanje caklinskih defekata i promjena boje. Ovakvom vrstom ljuskica čak je moguće osvježiti stare fiksne nadomjeske koji su promijenili boju. Postoje brojni sustavi „non-prep“ ljuskica. Vjerojatno najpoznatiji je Lumineers, a tu su i Vivaneers, Durathin, ljuskice od IPS e.max litijdisilikatne keramike, ljuskice izrađene Cerec sustavom, kao i brojne druge. Svima im je zajedničko da su vrlo tanke, tanje od konvencionalnih ljuskica. Budući da nema preparacije, rad započinje uzimanjem otiska. Prethodno se prema potrebi može izraditi mock-up pomoću kojeg se prikazuje željeni ishod u danoj situaciji te se pacijentu omogućuje da stekne predodžbu o svom budućem izgledu. Otisak se šalje u laboratorij, gdje se od keramike izrađuju vrlo tanke ljuskice čija je debljina oko 0,3 mm (u ekstremnim slučajevima samo 0,1 do 0,2 mm). S obzirom na to da su vrlo tanke, jednostavno ih je zalijepiti na zub, bez potrebe za dodatnim brušenjem. Postoji mogućnost izrade takvih ljuskica i u ordinaciji pomoću CAD/CAM uređaja Cerec, kad je sve gotovo tijekom jednog posjeta zubaru. Otisak se uzima intraoralnom kamerom, nakon čega se virtualno pomoću računala konstruira željeni nadomjestak koji se zatim glođe iz odgovarajućega keramičkog bloka. Međutim, valja reći da su estetska svojstva lipanj 2014.


Naziv estetske ljuskice opravdan je činjenicom da se najčešće primjenjuju zbog različitih nedostataka oblika, boje ili čak položaja inače zdravih, u pravilu prednjih zubi, odnosno onih koji su vidljivi pri osmijehu laboratorijski izrađenih radova obično malo bolja. Cementiranje svih vrsta keramičkih ljuskica je adhezivno. Prije cementiranja ljuskice se isprobavaju u ustima. Budući da one ne mogu same od sebe ostati na zubu, a ipak je potrebno provjeriti njihov dosjed i boju, postoje takozvane Try-In paste koje nam to omogućuju. Dolaze u nekoliko boja, tako da odmah možemo odlučiti o boji cementa. S obzirom na debljinu i prozirnost ljuskica, boja cementa itekako može utjecati na ukupni dojam. Nakon probe slijedi cementiranje . Valja naglasiti da se ovdje veza ostvaruje isključivo preko cakline, što je, dakako, vrlo povoljno. Prije svega zube je potrebno očistiti i ispolirati. Slijedi jetkanje labijalnih ploha 37-postotnom ortofosfornom kiselinom u trajanju od 60 sekundi, te ispiranje i sušenje. Na najetkanu površinu nanosi se caklinski bond koji se samo lagano ispuhuje zrakom, ali se ne osvjetljava, jer bi se u tom slučaju na veznoj plohi stvorio dodatni sloj koji bi promijenio površinu i mogao narušiti dosjed rada na uporišnom zubu. Nadomjestak se priprema za cementiranje na način da se najetka fluorovodičnom kiselinom, premaže posebnim primerom za keramiku i bondom. Koriste se kompozitni cementi koji mogu biti dualno ili svjetlosno stvrdnjavajući. Valja naglasiti da je riječ o vrlo tankom sloju keramike koji propušta svjetlost, tako da se mogu koristiti svjetlosno polimerizirajući cementi. Kako bi se što lakše uklonio višak cementa, najbolje ga je kratko osvijetliti, oko dvije sekunde, tek toliko da se stvrdne dovoljno kako bi se omogućilo čišćenje rubnih dijelova u jednom lipanj 2014.

potezu. Nakon toga osvjetljava se do kraja prema uputama proizvođača te se temeljito uklanjaju svi viškovi. Obvezno se moraju očistiti interdentalni prostori pomoću zubne svile i interdentalnih stripsi. Na kraju, ljuskice se poliraju setom za keramiku. Kao veliku prednost „non-prep“ ljuskica svakako treba navesti neinvazivnost, dakle nema zadiranja u tvrda zubna tkiva, nema bolova ni potrebe za anestezijom, što je pacijentima često vrlo važno. Sam tijek izrade vrlo je brz: potrebna su samo dva posjeta do gotovog rada – jedan za otisak i drugi za cementiranje. U slučaju potrebe, ljuskice se mogu ukloniti. U nedostatke se ubraja relativno složen laboratorijski postupak koji zahtijeva veliku spretnost i iskustvo tehničara. Za postizanje željenog rezultata većinom je potrebno u rekonstrukciju uključiti nekoliko zuba, čak i šest do osam po zubnom luku, a cijena je visoka. Uz to, ako su posrijedi vrlo tamni zubi, boja može prosijavati kroz tanki sloj keramike, tako da su u tom slučaju indicirana druga rješenja. Vrlo je važno pri postavljanju indikacije s oprezom birati pacijente jer u protivnom metoda može dovesti do neželjenog ishoda (npr. ako se vidi da su ljuskice nadodane i zubi izgledaju preglomazno). No, „non-prep“ ljuskice odličan su izbor u brojnim situacijama kad se željeni rezultati mogu postići bez brušenja vlastitih zuba. Pacijenti tako na vrlo jednostavan i bezbolan način dobivaju ono zbog čega u konačnici i dolaze – novi, ljepši osmijeh. Vaše zdravlje #93 | 79


Maja Perković Pajk, dipl. ing. bioteh.

Trudnoća i majčinstvo RUBRIKA

partner projekta

Epiziotomija – za i protiv Kao najčešći razlog za epiziotomiju navodi se sprječavanje pucanja tkiva porođajnog kanala tijekom poroda, ali postoje i brojni drugi

Epiziotomija je kirurški zahvat kojim se neposredno prije izgona djeteta napravi rez međice (perineum; tkivo između anusa i rodnice) kako bi se povećao vaginalni otvor i time olakšao izlaz djeteta iz vagine. Najčešće se spominju dvije vrste: • medijalna (središnja) epiziotomija – rez se radi po sredini međice, ravno dolje prema anusu • mediolateralna (postranična) epiziotomija – rez je usmjeren malo ukoso u odnosu na analni otvor, na lijevu ili desnu stranu. • Hockey-Stick epiziotomija – vrlo je slična mediolateralnoj, ali se rijetko navodi kao zasebna. Sam rez izvodi se posebnim škarama. Mišljenja o izvođenju epiziotomije su podijeljena. Iako se u proteklim desetljećima u nekim bolnicama izvodila gotovo rutinski pri svakom porodu, u današnje vrijeme sve je više protivnika.

Kao najčešći razlog izvođenja epiziotomije navodi se sprječavanje pucanja tkiva porođajnog kanala tijekom poroda. Od ostalih se navode: • zaštita od popuštanja mišića koji oblažu dno zdjelice • prevencija prolapsa (spuštanja) uterusa, mokraćnog mjehura i debelog crijeva te pojavljivanja hemoroida • prevencija stres inkontinencije • brže i lakše zarastanje rane nego one koja nastaje spontanim pucanjem međice • smanjena mogućnost ozljede mozga (periventrikularna hemoragija) kod nedonoščadi i novorođenčadi s malom porođajnom težinom (manje od 2500 g) • skraćenje drugoga porođajnog doba i time smanjena mogućnost „patnje novorođenčeta“ zbog nedostatka kisika. Negativna strana epiziotomije je što može doći do infekcije i razvoja upale ako se rana pravilno ne tretira. Uz to, mnoge rodilje tvrde kako se bol na mjestu šivanja osjeća i nakon duljeg vremena te da su bolni spolni odnosi. Vanjski šavovi reza epiziotomije najčešće se šivaju koncem, koji nakon nekog vremena sam otpada, dok se unutarnji šavovi resorbiraju. Higijena rane održava se samo pranjem toplom vodom. Ako ne dođe do infekcije, odnosno upale, međica se u pravilu u potpunosti oporavi u roku šest tjedana. No, ako se ipak razvije infekcija ili je tkivo tijekom poroda jako popucalo, spolni odnosi nikako se ne preporučuju prije pregleda i savjetovanja s liječnikom.

Hijaluronska kiselina predstavlja bitnu sastavnicu izvanstaničnog tkiva koja pridonosi optimizaciji biološkog procesa reparacije. Naime, ona veže vodu, poboljšava hidrataciju tkiva i unos nutrijenata, osigurava tonus i elastičnost tkiva, povoljno utječe na proces cijeljenja i podupire regeneraciju epitela. CICATRIDINA® VAGITORIJI na bazi hijaluronske kiseline pospješuju cijeljenje vaginalnog tkiva nakon poroda i ginekoloških operacija te kod vaginalne atrofije i distrofije uslijed kemoterapije ili ionizirajućega zračenja. Također ublažavaju vaginalnu suhoću uzrokovanu nedostatkom estrogena. Novost na tržištu je CICATRIDINA® MAST na bazi hijaluronske kiseline koja ubrzava cijeljenje. Rezultati studije provedene u Poljskoj 2008. pokazali su da je 90,91 posto žena koje su koristile Cicatridina® mast nakon poroda i epiziotomije poslije šest tjedana korištenja zamijetilo smanjenje crvenila i zadebljanja reza. Može se koristiti na koži i sluznici.

80 | Vaše zdravlje #93

lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 81


Marija Markota, dipl. ing., preh. teh.

Trudnoća i majčinstvo RUBRIKA

Kosa nakon poroda

Kod nekih žena kosa nakon trudnoće i poroda ostane trajno promijenjena, no kod većine se vrati u prvobitno stanje – vrate joj se gustoća i volumen. Svi smo se barem jednom u životu susreli s problemom pojačana ispadanja kose. Ispadanje kose pogađa mnoge muškarce, ali, suprotno općem uvjerenju, i žene. Kosa je jedan od simbola ženske ljepote, zbog čega žene pridaju veliku važnost njezinu izgledu, kvaliteti i zdravlju. S obzirom na to da je lijepa kosa odraz mladosti i zdravlja, ispadanje često ima vrlo snažan psihološki utjecaj. Na vlasištu se nalazi oko 100.000 do 150.000 dlačnih folikula, čiji se broj starenjem znatno smanjuje. Svaki folikul tijekom života može proizvesti oko 20 novih dlaka. Kosa se tijekom života stalno izmjenjuje, a životni ciklus vlasi prolazi kroz tri faze: • anagena faza (rast) – razdoblje je rasta kose kad se folikularne stanice umnožavaju i keratiniziraju, što otprilike 82 | Vaše zdravlje #93

traje dvije do šest godina. Smatra se da se u danom trenutku oko 85 posto vlasi nalazi upravo u ovoj fazi rasta. Jedna vlas može narasti oko 10 cm godišnje, no tijekom svoga životnog vijeka rijetko koja vlas može narasti duže od jednog metra. • katagena faza (involucija) – završetkom faze rasta folikul dlake involuira i migrira bliže površini kože, što traje jedan do dva tjedna. U tom vremenu donji dio folikula dlake odvaja se od dermalne papile i skuplja na jednu šestinu svoje normalne dužine. • telogena faza (mirovanje) – nakon što se dermalna papila odvojila od folikula dlake, slijedi faza mirovanja, koja približno traje pet do šest tjedana. U to vrijeme kosa ne ispada nego ostaje pričvršćena za folikul sve dok je nova vlas ne izgura van. Smatra se da se u određenom trenutku u telogenoj fazi nalazi oko 10 do 15 posto vlasi. Završetkom telogene faze ponovno kreće anagena faza. Dermalna papila i donji dio folikula spajaju se i počinju se formirati nove vlasi koje će izgurati stare. Upravo iz tog razloga, kad koristimo preparate za rast kose, najprije uočavamo ispadanje kose, što je zapravo znak da je počela rasti nova.

Zašto kosa ispada Kosa prosječno raste brzinom od 0,33 mm/dan. Normalnom gustoćom smatra se oko 220 vlasi po četvornom centrimetru vlasišta, a normalnim ispadanjem kose gubitak do 100 vlasi dnevno. Samo ako je taj broj veći, možemo govoriti o prekomjernom ispadanju kose. Ispadanje kose jedan je od najčešćih problema vlasišta. Ćelavost (alopecija) je stanje koje karakterizira gubitak ili nedostatak kose i dlaka. Pojačano ispadanje kose posljedica je djelovanja neke štetne tvari na folikul dlake dok se on nalazi u fazi aktivna stvaranja dlake. Prema lokalizaciji i rasprostranjenosti, ispadanje kose može biti difuzno ili u ograničenim zonama, a prema krajnjem ishodu prolazno i trajno. Kod žena relativno često dolazi do gubitka kose, a uzroci i oblici mogu biti vrlo različiti. Srećom, najrjeđi su oni oblici ćelavosti koji iza sebe ostavljaju ožiljak, čime su onemogućeni ponovni rast kose i oporavak vlasišta. Puno češći oblici ispadanja kose kod žena su reverzibilni, što znači da nakon uklanjanja uzroka slijedi oporavak vlasišta. lipanj 2014.


partner projekta

Difuzno ispadanje i prorjeđivanje kose javlja se kao posljedica utjecaja štetnih čimbenika na organizam. Od najčešćih uzroka spominju se metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenje, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, prekid korištenja kontracepcijskih pilula, različiti lijekovi (poput kontraceptiva ili nekih lijekova protiv povišena krvnog tlaka i zgrušavanja krvi), trovanja, nepravilna prehrana te nedostatak nekih minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina i elemenata u tragovima zbog malapsorpcije ili rigoroznih dijeta. Jedan od važnih uzroka je i stres, bilo da je riječ o iznenadnom i snažnom stresu, koji rapidno ogoli vlasište, ili pak o dugotrajnom akumulirajućem stresu, koji uzrokuje postupno razrjeđivanje vlasišta tijekom nekoliko mjeseci. Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi obično se javlja promjenom godišnjeg doba u proljeće ili jesen.

Hormonska neravnoteža Tijekom trudnoće i nakon poroda u ženskom tijelu događaju se velike psihičke i fizičke promjene. Dok se o onima tijekom trudnoće jako puno govori, o onima nakon poroda i ne baš toliko koliko zaslužuju. Za sve su opet krivi hormoni, koji ujedno djeluju i na promjene u fiziologiji rasta kose. Obilato izlučivanje estrogena tijekom trudnoće čini kosu snažnom, blistavom i zdravom, a u mnogim se slučajevima kvaliteta kose i znatno poboljša. U tom razdoblju prirodno opadanje kose (približno 50 do 80 vlasi dnevno) je usporeno, što je i razlog da kosa izgleda posebno bujno. Naime, hormoni trudnoće dulje drže vlasi u anagenoj fazi (u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, kao i tjedan dana nakon poroda, oko 95 posto dlačnih folikula na vlasištu nalazi se u anagenoj fazi), a kad se razina estrogena nakon poroda naglo smanji, velik broj vlasi prelazi u telogenu fazu i sinkronizirano ispada (telogeni efluvij). Tako postotak dlaka u anagenoj lipanj 2014.

fazi ostane na niskih 76 posto, što može potrajati do tri mjeseca nakon poroda. Kosa ispada na cijelom vlasištu, u nekim slučajevima zamjećuje se obostrano prorjeđivanje na sljepoočicama, ali nikad ne nastaje potpuna ćelavost. U većini slučajeva riječ je o privremenoj promjeni koja ne bi trebala izazivati zabrinutost. Neke žene iskusile su ispadanje cijelih pramenova kose, što može biti ozbiljan problem. Kod većine žena, faza ispadanja vlasi događa se nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta. Žene to obično povezuju s dojenjem, pa se kod mnogih javlja zabrinutost koliko će im kose ostati budu li dojile sve do navršene prve godine života. No, to nije razlog za prestanak dojenja, jer se stanje najčešće stabilizira, a kosa vrati u prijašnje stanje već nakon nekoliko mjeseci. Nije loše, u dogovoru s liječnikom, napraviti analizu krvne slike kako bi se provjerio status željeza u organizmu i po potrebi dodatno uzimali vitaminsko-mineralni preparati namijenjeni dojiljama

Kako problem ublažiti Nažalost, ne postoji način da se izbjegne ispadanje kose nakon poroda, no može se utjecati na jačinu opadanja. Da bi se održali ravnoteža i zdravlje kose

nakon poroda i umanjila šteta uzrokovana nedostatkom estrogena, potrebno ju je intenzivno hraniti preparatima za jačanje i revitalizaciju kose. Preporučuje se kosu prati blagim šamponima protiv ispadanja kose obogaćenim kompleksom vitamina B te koristiti dermatokozmetičke pripravke koji različitim mehanizmima potiču rast kose. Kako bi se aktivirala mikrocirkulacija i time stimulirale kapilare, dobro je masirati vlasište laganim kružnim pokretima i nježno štipati kožu vlasišta. Poželjno je kosu sušiti prirodno, bez sušila za kosu i što manje je izlagati tretmanima (bojenju, minivalu, uvijanju, ravnanju i slično). Za češljanje se preporučuje nježna četka za kosu ili češalj s rijetkim zupcima. Iako kod manjeg broja žena kosa nakon trudnoće i poroda ostane trajno promijenjena, kod većine se vrati u prvobitno stanje – vrate joj se gustoća i volumen.. A u međuvremenu može biti masnija ili lomljivija nego prije, više ili manje valovita, odnosno ravna, čemu je uzrok hormonska neravnoteža. Povratak ravnoteže trebao bi prirodno slijediti tijekom idućih mjeseci. Ako se nakon određenog razdoblja ne pojave naznake poboljšanja rasta, treba posjetiti dermatologa koji će preporučiti pretrage i odgovarajuću terapiju.

REAKTIVATOR RASTA KOSE Ducray Creastim losion stimulira rast i produljuje životni ciklus vlasi zahvaljujući djelatnim sastojcima kreatinu i tetrapeptidu, koji kosi vraćaju prijašnju gustoću i volumen. Jačanju kose doprinosi kompleks vitamina B (B5, B6 i B8), koji joj osigurava potrebne hranjive tvari. Rezultati primjene vidljivi su već nakon mjesec dana. Jedna kutija dovoljna je za dva mjeseca uporabe, što je potpun tretman. Creastim losion prilagođen je i najosjetljivijem vlasištu. Njegova primjena dopuštena je i u razdoblju dojenja.

Vaše zdravlje #93 | 83


Mihaela Vidiček, dipl. ing. preh. teh.

Trudnoća i majčinstvo RUBRIKA

Higijena i njega bebine kože Vrijeme posvećeno higijeni, njezi i promjeni pelena trenuci su intenzivne razmjene osjetilnih podražaja koji bebi pomažu da se pravilno razvija Dodir igra ključnu ulogu u psihološkom razvoju bebe. Dokazano je da rana stimulacija kože blagotvorno djeluje na imunosni sustav bebe, ali i odrasle osobe u koju će se razviti. Što je koža više podvrgnuta osjetilnim iskustvima, to je lakši imunološki odgovor zbog mehanizma prijenosa hormona koji utječu na timus, žlijezdu koja igra ključnu ulogu u razvoju imunosnih funkcija. Beba preko kože osjeća pažnju svoje majke i prihvaća njezinu ljubav. Kao zaštitni organ, koji zbog velikog broja osjetilnih receptora komunicira s vanjskim svijetom, koža informira bebu o njezinu okruženju – beba preko kože osjeća toplinu, hladnoću, bol, užitak, a svoje ponašanje mijenja u skladu s time. Vrijeme posvećeno higijeni, njezi, promjeni pelena trenuci su intenzivne razmjene osjetilnih podražaja koji bebi pomažu da se pravilno razvija.

KUPKA Kupka predstavlja istinski užitak za bebu! Tijekom kupanja odvija se i poseban emotivni dijalog između nje i njezine majke… 1. Na stolu za previjanje nasapunajte bebina prsa te se spustite prema trbuhu i nogama. Završite s guzom. Kad se malo izvježbate, moći ćete je nasapunati u samoj kupki, prateći iste pokrete. 2. Nježno je spustite u vodu, najprije noge i guzu, da se ne iznenadi. Položite bebinu glavu na svoju podlakticu i čvrsto je držite. 84 | Vaše zdravlje #93

3. Glavicu operite netom prije završetka kupanja, kako se beba ne bi prehladila. 4. Omotajte je ručnikom i osušite nježnim dodirima. Posebnu pažnju posvetite pregibima.

HIGIJENA Higijena pruža posebne trenutke intimnost. Budite u potpunosti na raspolaganju i hrabrite svoju bebu. 1. Tijekom cijelog dana čistite bebino lice pamučnom vatom natopljenom vodom za čišćenje bez ispiranja. Najprije čelo, a potom nos, sljepoočice, obraze, gornju usnu, bradu te vratni pregib. 2. Oči: Prođite vjeđe gazom natopljenom fiziološkom otopinom, od unutarnjeg kuta prema sljepoočicama. Koristite novu gazu za drugo oko da biste izbjegli moguću kontaminaciju. 3. Uši: Položite bebinu glavu na stranu i držite je. Očistite samo ušku i rubove uha suhom, omotanom pamučnom gazom. 4. Nos: Prođite nosnice rubom pamučne maramice natopljene fiziološkom otopinom i nježno je okrećite. Ne perite bebi nos, osim ako je nečist ili začepljen.

HIDRATACIJA Koža novorođenčeta je osjetljiva, krhka i nježna, stoga ju je važno zaštititi.

lipanj 2014.


partner projekta

1. Svako jutro namažite bebino lice hidratantnom kremom, ravnomjerno je nanoseći. 2. Koristite hidratantnu kremu ili mlijeko za tijelo; nježno umasirajte. 3. Masirajte ruke i dlanove. 4. Masirajte prsa i trbuh. To je prilika da se opustite i razmijenite osjećaje.

Izbor proizvoda za njegu Koža bebe vrlo je krhka i nezrela, ne ispunjava sve svoje funkcije u potpunosti, a razvija se do treće godine. No, svejedno od rođenja ispunjava funkcije zaštite, razmjene informacija, termičke regulacije... Jako je bitno tijekom cijelog procesa sazrijevanja voditi računa o ravnoteži te podržavati i poticati pravilan razvoj različitih funkcija kože. Uz to, koža bebe i malog djeteta zahtijeva njegu prilagođenu njezinim nedostacima i ranjivosti. Vrlo propusna, jako osjetljiva i slabo zaštićena koža vaše bebe zahtijeva savršenu higijenu i njegu – znanstveno formulirane i kontrolirane proizvode, koji bi trebali činiti sljedeće:

• nadoknaditi nedostatke nezrele kože • pojačati sposobnost samozaštite • osigurati zaštitu od nepovoljnih klimatskih uvjeta • poštivati prirodni hidrolipidni sloj • biti iznimno blagi, nenadražujući, vrlo dobre podnošljivosti i savršeno blagotvorni • imati blag miris koji će dijete asocirati na osjećaj užitka.

Rhealba® zob za krhku i osjetljivu kožu Ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi jedan je od najuspješnijih djelatnih sastojaka razvijen u Laboratorijima Pierre Fabre. Cilj je istraživanja na području botanike, poznatih kao Botanical Expertize (botanička stručnost), odabrati biljke koje sadrže djelatne tvari specifičnih svojstava, korisnih za farmaceutske proizvode. Rhealba ® zob primjer je biljne vrste koja ima specifična svojstva, korisna za primjenu u dermokozmetičkim proizvodima. Ljudi koriste zob već tisućama godina, u prehrani, kao izvor energije, ali i u

kozmetičke svrhe, zbog omekšavajućih i hidratacijskih svojstava. Zob je jedna od najvažnijih i sveprisutnih biljnih vrsta u tradicionalnoj medicini Europe i Azije. Zob i njezin koloidni ekstrakt stoljećima su dio farmakopeje. Laboratoriji Pierre Fabre proučavali su zob više od 30 godina, posebno vrstu Rhealba ® zob, koja je osobito bogata djelatnim tvarima. Rhealba® zob odabrana je među osamdeset različitih sorti, a uzgajaju je ugovorom vezani partneri u strogo kontroliranim uvjetima, slijedeći načela organskog uzgoja. Zadnje otkriće vezano uz Rhealba® zob je korisnost izdanaka (biljčice), koji se žanju u prvoj fazi punog rasta prije klasanja (u fazi formiranja „uha“), a vrijeme žetve odabrano je na temelju svakodnevnog praćenja količine djelatnih tvari. Ekstrakt dobiven iz izdanaka Rhealba® zobi sadrži maksimalnu količinu flavonoida i saponina, a ne sadrži mjerljive proteine. Ta su svojstva važna za korištenje ekstrakta u A-Derma proizvodima kako bi bili što učinkovitiji i sigurniji (opasnost od alergijske reakcije svedena je na najmanju moguću mjeru).

A-DERMA POVELJA O DERMOPEDIJATRIJSKOJ SIGURNOSTI • Jedinstvena, 100 posto prirodna biljna djelatna tvar: izdanci Rhealba® zobi. Te su mlade biljke u prvoj fazi punog rasta, prije klasanja, posebno bogate djelatnim molekulama prikladnima za zaštitu bebine kože. Pružaju ono najbolje što Rhealba® zob može ponuditi, potpuno nježno i sigurno. Poštujući zahtjeve organske poljoprivrede, uzgajaju se bez pesticida, fungicida i GMO-a. • Hipoalergeni proizvodi sadrže minimalan broj sastojaka i testiraju se pod pedijatrijskom kontrolom. • Proizvodi ne sadrže alkohol, esencijalna ulja, bojila, konzervanse ni parabene. • Čvrsta ambalaža sigurna za djecu.

lipanj 2014.

Svi proizvodi A-DERMA Primalba linije u potpunosti poštuju A-DERMA Povelju o dermopedijatrijskoj sigurnosti. Vaše zdravlje #93 | 85


Novo u ljekarnama RUBRIKA

Reproman®

Ovaj jedinstven dodatak prehrani plod je rada vodećih europskih stručnjaka s područja reproduktivne medicine. Njegovi sastojci pomno su odabrani i ukomponirani: selen – doprinosi normalnom procesu stvaranja spermatozoida; cink – doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, ali i normalnoj kognitivnoj funkciji; nikotinamid – doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije; folna kiselina – potiče smanjenje umora i iscrpljenosti; vitamin B6 – za regulaciju hormonske aktivnosti; vitamin C – doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava. Reproman – moderan proizvod za ‘potpunog muškarca’.

MultiVit Complete

MultiVit Complete inovativni je oralni sprej koji udružuje praktičnost i optimalnu apsorpciju osiguravajući tijelu dostupnost 14 esencijalnih vitamina i minerala. Jedini je takav proizvod na hrvatskom tržištu. Cijeli spektar životno važnih vitamina, uključujući B12 (metilkobalamin) i prirodni D3, osigurava visoku razinu energije, učinkovit imunosni sustav te dobru obranu od slobodnih radikala. Sprej s okusom kiselkastoga grožđa je mikroemulgiran i kao takav osigurava brzu, a prije svega odličnu apsorpciju u ustima, što znači puno bolju iskoristivost od tableta ili kapsula, jer ulazi u krvotok neposredno u usnoj šupljini. Posebice je primjeran za osobe koje imaju teškoće s probavom ili gutanjem. 86 | Vaše zdravlje #93

Elancyl Ulje za njegu strija

Ova formula pomaže spriječiti ili smanjiti pojavu novih strija, odnosno ublažiti novonastale strije, a namijenjena je primjeni u trudnoći i nakon poroda. Nanosi se kružnim masažnim pokretima jednom ili dva puta dnevno na trbuh, stražnjicu, bedra, bokove i grudi. Brzo se upija i ostavlja suh, svilenkast osjećaj na koži. Sadrži samo sedam sastojaka, a 99 posto ih je prirodnog podrijetla. Najvažnija biljna ulja u njegovu sastavu su: ulje podlanka – bogato omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju hidrolipidni sloj epiderme te održavaju vlažnost i podatnost kože; ulja noćurka i šafranike – bogata su omega-6 masnim kiselinama koje potpomažu obnovu oštećene kože. Ne sadrži esencijalna (eterična) ulja, parabene, silikone niti fenoksietanol.

Las Chicks Bronze

Las Chicks Bronze pekmez prirodni je proizvod koji ubrzava postizanje brončane puti. Sadrži sastojke koji dubinski hidratiziraju kožu i obogaćeni su karotenoidima iz ulja mrkve te uljima oraha, badema, nevena i masline. Dubinski hidratizira, štiti i pomaže obnavljanje kože, održava dugotrajnost preplanulosti i sprječava guljenje kože, potiče gomilanje karotenoida u koži i sprječava propadanje stanica, ne začepljuje pore i omogućuje koži da“diše”. Coconut je ugodnog mirisa kokosa i badema, koji energiziraju i učvršćuju kožu. Lime&Green Tea sadrži i eterično ulje ylang ylang te note zelenog čaja i limete, za osvježavajući i opuštajući učinak. Ne sadrže umjetne zaštitne filtre, parabene, sintetičke boje ni mirise te nisu testirani na životinjama.

I say:

I say: je inovativna linija medicinskih proizvoda namijenjena ujedno za liječenje i prevenciju vaginalnih infekcija i infekcija mokraćnog sustava. Uz pomoć aktivnog sastojka CranberryActive™, patentiranog ekstrakta brusnice, djeluje izravno na mjestu gdje se problem nalazi. Na taj način možete biti sigurni da proizvod ne opterećuje vaše tijelo te možete odabrati zdrav i učinkovit način liječenja. I say: proizvodi djeluju brzo i sigurno. I say: Vaginalne infekcije smanjuju simptome vaginalne infekcije (bakterijske i/ili gljivične) već nakon jednog dana. I say: Infekcije mokraćnog sustava nakon četiri dana liječenja 57 posto reduciraju infekcije.

Zeleni čaj

Na tržištu se pojavio novi oblik dodatka prehrani, Zeleni čaj u kapsulama, koncentrirane formule (500 mg), proizveden od mladih listova zelenog čaja (Camellia sinensis). Pripravak sadrži kombinaciju listića zelenog čaja u prahu sa suhim ekstraktom, standardiziranim na 40 posto polifenola. Osim visoke koncentracije polifenola, ovaj pripravak sadrži sastojke prirodnog, isključivo biljnog podrijetla, uključujući i ovojnicu kapsule koja je proizvedena od fermentirane tapioke, zbog čega je prikladan za vegetarijance i vegane. Dnevnu dozu čine dvije kapsule s ukupno 1000 mg čistog zelenog čaja. Kutija od 60 kapsula predviđena je za obogaćivanje prehrane vrijednim sastojcima listova zelenog čaja punih mjesec dana. lipanj 2014.


lipanj 2014.

Vaše zdravlje #93 | 87


Predstavljamo knjige RUBRIKA

88 | Vaše zdravlje #93

ŽIVJETI I VOLJETI NAKON RAKA

VOLI SVOJE NEPRIJATELJE

Marijana Braš, Veljko Đorđević, Danijela Štajner, Katarina Fuček

Robert Thurman, Sharon Salzberg

Knjiga je nastala zajedničkim radom pacijentica oboljelih od raka, članova njihovih obitelji i terapeuta, koji su pokušali odgovoriti na najčešća pitanja, upozoriti na dvojbe, strahove i krizne situacije kroz koje oboljela osoba i članovi obitelji prolaze tijekom svih faza bolesti. Među ostalim, istaknuta je važnost komunikacije na svim razinama u onkologiji, s naglaskom na promicanje medicine usmjerene prema osobi. Veliku vrijednost čine intimne ispovijesti oboljelih i članova obitelji, upotpunjene dječjim crtežima, ilustracijama i zajedničkim fotografijama. Urednici i autori željeli su naglasiti da su susret s rakom u prošlosti i susret s rakom danas dvije različite stvari, jer rak je danas u brojnim slučajevima kronična bolest. Upravo je stoga važno da se oboljeli, članovi obitelji, zdravstveni profesionalci i društvo znaju nositi i suočavati s često dugogodišnjom skrbi. Život s rakom i život uz oboljeloga od raka započinje bitkom protiv predrasuda i prihvaćanjem znanstvenih istina i činjenica o toj bolesti, kao i mijenjanjem nas samih. Ova knjiga dokaz je da se i nakon dijagnoze i liječenja raka može živjeti, uživati i voljeti. dr. Veljko Đorđević

Kako se riješiti teškog tereta ljutnje i ogorčenosti koji svi katkad nosimo? Biti povrijeđen, osjećati se žrtvom ili uzvraćati „neprijateljima“ istom mjerom? Ova nas knjiga, nadahnuta budističkom filozofijom, upoznaje s četiri vrste neprijatelja koje susrećemo u životu: • Vanjski neprijatelj: ljudi i ustanove koji nas na određeni način muče, uznemiruju ili nam nanose štetu, kao i situacije koje nas frustriraju • Unutarnji neprijatelj: ljutnja, mržnja, strah i drugi destruktivni porivi • Tajni neprijatelj: opsjednutost i zaokupljenost sobom, što nas izolira od drugih ljudi, ostavljajući nas frustrirane i same • Supertajni neprijatelj: duboko ukorijenjen samoprezir koji nam onemogućuje postići unutarnju slobodu i istinsku sreću. U ovoj knjizi autori crpe znanje iz mnogih duhovnih tradicija, ali i suvremene psihologije. Žele nam predstavili oruđa koja će nam pomoći da promijenimo odnos prema vlastitim neprijateljima te nas naučiti kako živjeti život vođen mudrošću, tolerancijom, suosjećanjem i ljubavlju.

Nakladnik: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 4, 10000 Zagreb, www. mef.hr Prodaja: Knjiga se može naručiti u udruzi JOŠjedanDAN na broj mobitela 098/715 619 ili putem e-mail adrese udrugajosjedandan@gmail.com Izdanje: 2014. Cijena: 120 kuna + troškovi dostave

Nakladnik: Planetopija d.o.o., Ilica 70, 10000 Zagreb, www.planetopija.hr Prodaja: Knjigu možete kupiti u Planetopijinoj knjižari u Ilici 72 (tel./faks: 01/4846 197) i u svim boljim knjižarama diljem Hrvatske. Možete je naručiti i putem interneta na www.planetopija.hr. Izdanje: 2014. Cijena: 99 kuna

Vlasta Prohaska Jarec

lipanj 2014.


Vaše zdravlje 06/2014.  

TEMA BROJA Komarci kao vektori - malena napast potencijalno velika opasnost