Page 10

10

noterat | O R D : G U S TA F H Ö Ö K 

B I L D : T E S T B E D S T U D I O & S H U T T E R S TO C K

UPPTÄCK GÖTEBORG FRÅN CYKELN   CYKELAPP VILL DU LÄRA känna Göteborg lite bättre? Varför inte göra det från cykeln. Göteborg & Co har tagit fram appen Gothenburg Guides som innehåller kartor med tillhörande guider. Första versionen innehåller två turer, en där man cyklar längs älven (på bägge sidorna) och en lite kortare tur med guldkorn i centrala stan. – Målet är att öppna ögonen på både göteborgare och besökare, säger projektledaren Jessica Blume. Man kan cykla i sitt eget tempo och så gör man små stopp där man kan läsa eller lyssna på information. Appen är gratis och finns för både Iphone och Android.

Läs mer om hållbara resor på: forlivochrorelse.se

Färre konkurser med Företagsakuten TRE AV FYRA företagare som söker hjälp i ett krisläge kan undvika konkurs. Företagsakuten är Göte­borgs Stads kostnadsfria tjänst som hjälper företag att överleva när ekonomin trasslar. Hela 75 procent av de företag som sökte stöd och rådgivning under 2015 undvek konkurs och de fyra senaste åren har mer än 800 jobb säkrats tack vare Företagsakutens insatser. Företagsakuten startades 1997 och drivs av Business Region Göteborg, som ingår i Göteborgs Stad.

FRITT WIFI I SOMMAR SERVICE PÅ TIO PLATSER i centrum och på Hisingen har Göteborgs Stad på försök satt upp surfzoner för wifi. Målet är att alla göteborgarna på ett enklare sätt ska få tillgång till internet och till stadens tjänster. Stadens wifi-nät heter Gothenburg Free Wifi och nås på följande platser: Brunnsparken, Götaplatsen, Korsvägen, Vårväders­ torget, Friskväderstorget, Kärra torg, Selma Lagerlöfs torg, Backa­plan, Wieselgrensplatsen och Tuve torg. – Det ska vara lätt för alla att komma åt nätet. Det är en viktig demokratisk aspekt, säger Ronald Caous, projektledare för e-sam­ hället i Göteborgs Stad.

Läs mer på om Göteborgs digitala satsning på: digitala.goteborg.se

  RÅDGIVNING

Läs mer på: businessregion.se/sv/foretagsakuten

Massor av gratis aktiviteter för unga SKATEBOARDSKOLA, NYCIRKUS, SEGLING, serieteckning och festivaler. I sommar blir det extra många aktiviteter för dig mellan 6 och 15 år – och det är gratis att delta. Regeringen satsar totalt 200 miljoner kronor på att barn och unga ska få en aktiv sommar där alla kan vara med, oavsett familjens ekonomi. Göteborg har fått 17,6 miljoner kronor att använda och merparten av aktiviteterna arran­ geras av stadsdelarna. Linda Johannessen, områdeschef Kultur och fritid i Örgryte-Härlanda, berättar att stadens satsning har tre huvudspår. – För det första blir det mer av våra vanliga populära aktiviteter, säger hon. För det andra är det mycket mer som blir gratis och för det tredje testar vi nya idéer. Det blir till exempel aktiviteter på badplatser och i parker, med workshops, lekar och massor av grejor att låna. Statliga extrapengar kommer att delas ut till barn och unga under totalt fyra somrar.

  SOMMARLOV

SEMESTRA PÅ HEMMAPLAN VILKET ÄR DITT bästa tips för att semestra hemma i Göteborg? Den 7–10 juni inledde Green­ hackGBG sommaren med att låta stadsdelarna dela sina bästa semestertips på Instagram. Gör det du också. Under #hemestragbg och #greenhackgbg tipsar vi varandra om hur vi firar en hållbar semester på hemmaplan – och sparar in på utsläpp genom att inte flyga. GreenhackGBG är stadens satsning på att inspirera och engagera göteborgare som vill ha en mer hållbar vardag. Följ oss på Facebook, Instagram och Twitter.

  GREENHACKGBG

Läs om alla aktiviteter på: kalendarium.goteborg.se (sök på sommarlov). VÅ R T G ÖT E B O R G # 2 201 6

Vårt Göteborg nr 2 2016  

Göteborgs Stads tidning till alla hushåll.

Vårt Göteborg nr 2 2016  

Göteborgs Stads tidning till alla hushåll.

Advertisement