Page 1

Valitus-

Varnitsa 1-2013


2 3 4 5 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 27 28 30 32 34 35 37 38

Pääkirjoitus Puheenjohtaja Kuumemittari Sopon komposti Empatiasyöppö Pääministeribingo Minä vs. Minä Baarit Tupakka Vali vali Kansa raivostui 2012 HOL Viiniä Ärsyttäviä asioita Urheilun likapyykki Mennään bussilla! Lääkkeet! Pro Patria Jalkapallo Millainen upruttaja olet? Failbook Elokuvat opetuksessa

Joensuun historianopiskelijoiden ainejärjestölehti Varnitsa 1/20123ISSN 1236-3995 Julkaisija ja kustantaja: Varnitsa ry. Päätoimittaja: Leonid Yakovlev Toimitussihteeri: Simo Purhonen Kirjoittajat: Timo Haapasalo, Jonna Härkin, Antti Härkönen, Noora Kumpulainen, Valtteri Lamberg, Anni Lampinen, Atte Lehmusoksa, Juha Lehtinen, Tommi Leirilaakso, Esther Libba. Sebastian Lindsten, Heli Lohtander, Eeva Pekkala, Toni Pohjatalo, Miika Raudaskoski, Matias Saastamoinen, Matias Vainio, Joni Ylimäki Postiosoite: Itä-Suomen yliopisto, Historian laitos, PL 111, 80100 JOENSUU S-posti: varnitsa.ry(a)gmail.com.fi tai yakovlev(a)student.uef.fi Painos: 80 kpl


3

T

Pääkirjoitus

ietotekniikka on helpottanut ihmisten elämää. Kiitos nykyteknologian, elämme pidempään, terveellisemmin, virikkeellisemmin ja helpommin. Paskat!

Mikään tuote tai vehje ei ostamisen jälkeen kestä paria tuntia/kuukautta/vuotta pidempää. Opisto-opintojeni alussa hankkimastani pöytäkoneesta poksahti vuosi sitten kovalevy. Eipä siinä mitään; tilasin netistä uuden. Mitään tärkeitä tiedostoja en palauttamattomasti menettänyt. Kului melkolailla vuosi, kun toinenkin kovo alkoi tukehtua prosessorin hellään syleilyyn. Edessä oli siis kokonaan uuden vehjeen osto. Elektroniikkaliikkeessä oli juuri menossa alennuskampanja. Valitsin näpsän kannettavan, sellaisen mustan. Onneksi tuli juuri sijaistettua ja budjettiini tuli joustovaraa kuin Kreikan lainaehtoihin. Ehdin nauttia hankinnastani kokonaiset kuusi tuntia, eli tasan sen ajan joka kului ostohetkestä koneen käynnistämiseen. Ruutu pimeni tuon tuosta ja sain ilmoituksia näytönohjaimen hajoamisesta. Myös päätoimittajaa hajotti. Sain toki seuraavana päivänä uuden, vastaavan tuotteen samasta paikasta. Myyjä ei edes peitellyt ihmettelevää ilmettään kun tarkensin vian luonteen: “Kuulen ensimmäistä kertaa senlaatuisesta viasta tällä konemerkillä!” Myyjän nuorempi apulaispoika ei hänkään peitellyt vahingoniloista “Kävipä jäbällä paska säkä” -virnistystään. Olin hyvin kiitollinen tästä - tunsin olleeni erityinen yksilö uhmaamalla kaikkia todennäköisyyksiä. Ainejärjestölehteä ei tehdä ilman taitto-ohjelmaa. Hajonneen tietokoneen mukana katoaa myös mokoma. No big deal - asennetaan makrot uudestaan. Ensi kerralla pitää kuitenkin muistaa olla lataamatta sitä kaikkein uusinta ohjelmaversiota - se kun ei ymmärrä 2000-luvun (se kaukainen menneisyys) dataa. Toki koneelle voi ladata päivitykset muistitikulta - jos se ei olisi suojattu salasanalla. Pitäkää tunkkinne.

Hallituksenvaihtokekkerit todistivat ihmisen tarvitsevan kaikista teknologisista keksinnöistä ainoastaan dialyysikonetta. Onneksi elävässä elämässä saa olla tekemisissä oikeiden ihmisten kanssa. Jos Luoja suo, lähden elämäni ensimmäiseen HOL-seminaariin Turkuun. Joensuulla ja Turulla on paljon yhteistä: molemmat ovat yhtä kaukana toisistaan ja sijaitsevat syrjemmillä reuna-alueilla. Molemmissa kaupungeissa yritetään pelata jääkiekkoa ja opiskella historiaa. Kummankin kaupungin yliopiston historianopiskelijat lähettävät artikkelinsa ainejärjestölehteen myöhässä. Jos lähettävät. Auran rannalle ei matkata VRn kyydissä (koska VR), vaan leppoisasti yhteisellä autokyydillä tuttujen ja mukavien kanssaopiskelijoiden kanssa. Toivottavasti tuon reissun suurin valituksenaihe tuleekin olemaan ainoastaan kova kuorsaukseni.

Leonid Yakovlev


4

Puheenjohtajalta Hellurei ja hellät tunteet.

V

uoden ensimmäinen lehti aloittaa uuden vuoden sopivasti valitusteemalla. Nyt on hyvä purkaa kaikki viime vuoden ja alkaneen vuoden patoumat lehden parissa. Valittamisen aiheita ei hirvittävästi tarvitse edes miettiä, kun rakas Savo-Karjalan yllätysopistomme tarjoaa valittamisen aihetta oikein olan takaa. Monialaisten opinto-oikeuksia ollaan rajoittamassa, laitosten iltakäytöstä aletaan periä maksuja ainejärjestöltä ja ties mitä kaikkea muuta yliopisto kehittelee selkämme takana. Onneksi nykyinen hallitus on saanut sijoitettua omia edustajiaan sopiviin paikkoihin, ja ilmiantajien verkosto pitää hallituksen pelissä mukana.

Sen sijaan Varnitsan keväästä ei ole löydettävissä valittamisen aihetta (teiltä pessimisteiltä asiasta ei edes kysytä). Tulossa on heti helmikuun alkuun tietovisaa, maaliskuun alkuun perinteinen sählyturnaus, maaliskuu puolivälissä aloitetaan toivottavasti uusi perinne ja juhlistetaan Saint Patricks day:tä St. Paddy’s bileillä Bailaamossa 13.3. Olut virratkoon ja maahiset koloistaan kaivautukoon! Huhtikuun alkuun 6.4. heinälatoromantiikka kukkii lasiterassin lavatansseilla ja kuun lopettaa turmiolliset kevätpäivät sekä vappubooli Ilosaaressa. Sen jälkeen annetaan lupa varnitsalaisille suunnata loman viettoon (eli töitä tekemään, että kaurapuuroa riittää seuraavaksikin vuodeksi). Nyt tuli ehkä vähän liikaakin positiivista tekstiä tähän lehteen, mutta eiköhän loppulehti tarjoa riittävästi ahdistusta, mielipahaa ja ärtymystä, että minun ei siitä kaikesta pidä pitää huolta. Hyvää kevään odotusta kaikille! Ja muistakaa ”Ne tekköö, jotka ossoo. Jotka ee ossoo, arvostelloo!”

Matias Vainio, Puheenjohtaja


5 :n kiehumispisteet II NOUSUSSA: II ii LASKUSSA: ii 1. Valon määrä. Kevät koittaa vähitellen tulla länsi-Siperiaankin. Eikö sitä nyt p****le voi olla kaamosta koko vuoden!

2. Epidemia. Sekä entinen että nykyinen hallitus sai oudon taudin mökkireissulta. Kuka hallitsee kaikkien kuoltua???

3. Varnitsa. Sekä Praxis että Coriolis ovat esittäneet yhteistyöpyyntöjä. 4. Vapaus. Vapaus johtaa kansaa. 5. Feminismi. Naiset valittavat siitä, että miehiä on liikaa. Kaulimet on kaivettu esiin.

1. Luottamus. Paavi eroaa ensimmäistä kertaa 600 vuoteen!! Miten me voimme enää luottaa yhtään mihinkään!! Saksalainen pettää aina!

2. Tuutorit. Ketään varnitsalaista ei valittu vuoden tuutoriksi. 90% nykyisestä kokoonpanosta ymmärsi olla jatkamatta ensi vuonna.

inen. 3. Työurien pidentäm erosi Paavi Benedictus XVI Myös vain 85-vuotiaana. lle. ee Raimo Sailas jää eläkk a!!! Mikä näitä nuoria vaiva 5. Fuksien edustus Vepsussa. Mistä tulevaisuuden joukkue säbäliigaan?

pötila

m 4. Ulkolä

Lehden artikkeleita kommentoi kaappisavolainen varnitsalainen Jussi. Varnitsa-lehti sanoutuu irti toimituksen sisäisistä vihapuheista. jussikin sanoutuu.


6

SoPon komposti HiMa-laitoksen väki kokoontui tammi-helmikuun vaihteessa Mekrijärvelle brainstormaamaan laitoksen tulevaisuutta. Kaksipäiväisessä seminaarissa oli ilmassa hyvää aivomyrskyä, jonka myötä tuuli toivottavasti puhaltaa jatkossa entistä myötäisemmin.

arkistoalan opiskelijoille. Opetussuunnitelmissa työelämärelevanssi tulisi olla entistä vahvemmin sisäänkirjoitettuna kaikkiin kursseihin, ei vain työelämäopintoihin. Kun opiskelijalle osoitetaan kurssien aikana opetettavan sisällön ja työelämän tarpeen suhde, uskoisin myös opiskelumotivaation lisääntyvän. Jokainen HiMasta valmistuva on oman alansa kova ammattilainen, tämä pitää vain saada selvästi osoitettua opintojen kuluessa, jotta opiskelija itsekin sen tajuaa. Toivottavasti tulevaisuuden OPS sisältää entistä enemmän vaihtoehtoisia opetusmenetelmiä kirjatenteille ja pelkälle luennoinnille, koska vain sitä kautta opiskelijoiden aito ammattitaito projektiosaamisessa ja yhteistyön tekemisessä kasvaa.

Päällimmäinen viesti, joka Mekrijärveltä mukaan tarttui, oli yhteistyön lisääminen. Laitoksella on huikea potentiaali aitoon monitieteelliseen oppiainerajat ylittävään yhteistyöhön niin opetuksessa kuin tutkimuksessa, mutta tällä hetkellä sitä ei ulosmitata läheskään riittävällä tavalla. Vaikka rajat kuuluvat laitoksemme keskeisiin tutkimusalueisiin, ei niitä kannata turhaan rakentaa oman porukan väliin. Tämä koskee sekä henkilökuntaa että opiskeValtakunnan tasollijoita. Meillä on la EU/ETA-alueiyhteinen toimisto/ den ulkopuolisten koppi Corioliksen ja opiskelijoiden lukuLoikan kanssa, mutta kausimaksut ja meiedelleen pidämme turdän opintotukijärjestelhankin tiukasti kiinni siitä, mämme ovat puhuttavia että emme oleile toimistosteemoja. Kevään budjetsa yhtä aikaa toistemme kanstineuvotteluissa opintotuen sa. Tämä on typerää tulevaisuus on varmasti vanhanaikaisen vastak- Perjantaiaamupäivän selviytymispakkaus: puntarissa. Indeksikoromuistiinpanovälineet ja vichypullo. kainasettelun perinteen tus on sovittu vuodelle jatkamista, johon edes 2014, mutta sen toteuainejärjestöillä ei ole varaa. Mitä enemmän olen tuminen näyttää haastavalta. Myös lainapainottutustunut ISYYn toiminnassa muiden alojen teisuuden lisääntymisestä on keskusteltu, mutta opiskelijoihin, sitä luonnottomammalta oman lai- onneksi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki torptoksen ainejärjestöjen sisäinen ”vastakkainaset- pasi tämän idean heti tuoreeltaan. Jatkossakin telu” on alkanut tuntua. Olemme kaikki samassa on tärkeää, että opintotuen lainapainotteisuutta kaleerissa, joka kulkee tasaisesti eteenpäin vain, ei lisätä, koska se vaikeuttaisi pienituloisten perjos kaikki soutavat. Jos yksikin airopari lopettaa, heiden lasten korkeakouluttautumista ja lisäisi vauhti hiipuu ja vene kääntyy. Yliopistokentän matalasti palkattujen korkeakouluopiskelijoiden murroksessa turhia sivupolkuja ei kannata tieten taloudellista taakkaa kohtuuttomasti. Kansalaistahtoen kulkea. palkka olisi yksi mahdollinen malli, jolla voitaisiin myös lopettaa keskustelu erilaisista indeksikoroToinen iso asia, joka minusta on tärkeä jatko- tuksista ja lainarahasta. jalostaa käytäntöön, on työelämän ja opintojen entistä tiukempi yhteensovittaminen. Tämä Edunvalvojanne ei nuku vuonna 2013. Älkää tekoskee ennen kaikkea generalistitutkintoja suo- kään nukkuko, vaan kertokaa, jos joku mättää! rittavia opiskelijoita, joille ei muodostu yhtä selvää ammatti-identiteettiä kuin opettaja- tai Miika Raudaskoski, kopo-sopovastaava


7 Nehän ovat kuin kaksi marjaa!

Jukka Korpela, laitoksen johtaja

:n GalLUP

Yrjö Laakkonen, autokeisari

Mikä sinua ärsyttää?

21 - Ihan v*ttu kaikki! 19 - Liian kallis kalja 16 - PKO:n ylivalta 13 - UEF 10 - Mölyävät vaihtarit (erityisesti espanjalaiset) 9 - Turhanpäiväiset kyselyt 8 - NHL:n hehkuttaminen 6 - Sukkapuikkojen kilinä luennoilla - Talvi 5 - Feminismin nousu Varnitsassa 4 - Bussissa housuunsa paskovat “toimittajat” - Ihmiset, jotka eivät vain ymmärrä 3 - PT - P.Aasi 2 - Kevään ennenaikainen hehkuttaminen


8 Empatiasyöppö tulee, oletko valmis? Meillä jokaisella on sellaisia ystäviä ja tuttuja, jotka osaavat piilevän raivostuttamisen taidon. Olet esimerkiksi juuri heittäytynyt sohvalla rankan viikon jälkeen, aloittanut hyvän kirjan käden hamuillessa suklaakonvehteja rasiasta, kun puhelimesi soi. Vastattuasi ystäväsi aloittaa ylitsepääsemättömän vuodatuksen siitä, kuinka töissä kaikki on päin peetä, pomo haukkuu vaikka mitä tekisi ja muut työkaverit on ihan täysiä idiootteja. Lisäksi parisuhde uuden ihmisen kanssa on aivan kamalaa, kun hän ei olekaan se unelmien kumppani niin kuin suhteen alkusäädön aikana. Tähän kaikkeen sotketaan vielä lapsuuden äitisyndrooman ja sisarkateuden lisäksi vanhojen suhdekiemuroiden selvittely, maustettuna todella ehdottomalla argumentaatiolla: ”Mä en vaan ymmärrä, miten kaikki oikein voi tehdä mun elämästä näin helvetin vaikeeta!”

hetkellä. Kuitenkin kaikkein rasittavimmasta päästä ovat sellaiset yksilöt, joiden päämäärä ei tunnu olevan mikään muu kuin täyttää kuulijansa kaikilla ylitsepääsemättömillä ongelmilla ja turhautumilla, joihin kuulija ei pysty mitenkään vaikuttamaan. Ainut mitä tässä tapauksessa pystyy tekemään, on olla empaattinen roskalava, jolle avautuja pystyy viskomaan kaiken itseään risovan, vähät välittämättä kuuntelijansa tunteista.

Minusta nämä empatiasyöpöt ovat ihmislajin yksi ärsyttävimmistä alalajeista, joiden seura ei tee kenenkään oloa kaksiseksi. Se, että jota kuta vituttaa aina, kun puhut tämän kanssa, on kiltille ja tunteikkaalle ihmiselle helkkarin raskasta, oli tämä ihminen sitten hyvin läheinen tahi ei. Vihan ja ärsyyntymisen tunteet ovat kuitenkin sen verran raskaita kenen tahansa kannettavaksi, että empatiakykyinen ihminen alkaa väkisinkin tuntea olonsa Ihminen jaksaa olla yllättävän myötätuntoi- kurjaksi ihan vain myötätunnosta, kun joku nen, tiettyyn rajaan saakka. Varsinkin näissä toinen selvittelee ääneen omia ongelmiaan. tapauksissa, kun joutuu useEi silti, sehän on vain normaaViha ja ärsyyntymiaan otteeseen toisen ihmisen lia, ja juuri myötätunnon kautnen ovat kuitenkin turhautumien ja avautumisen ta pyrimme lähemmäs toista kohteeksi, myötätuntoisuutta sen verran raskaita, ihmistä, auttamaan tätä ja koetellaan jo aika rankalla kä- että empatiakykyinen olemaan vuorovaikutuksessa. dellä. Ihmisten väliset suhteet ihminen alkaa tuntea Se, että joutuu olemaan toisen ovat kuitenkin vuorovaikutus- olonsa kurjaksi ihan ihmisen henkilökohtainen rossuhteita, joissa jokainen halu- vain myötätunnosta ka-astia ja terapeutti päivästä aa saavuttaa jotain. Voi olla, toiseen, ei taas ole normaaettä toiselta haluaa ymmärrystä tai ratkaisu- lia nähnytkään. Ajatelkaapas vaikka tätä: ehdotuksia omiin ongelmiin. Mahdollista on kuinka monta kertaa olet itse toivonut, että myös, että toista ihmistä kaipaa vain kuun- tämänkaltainen tunnesyöppö jättäisi tänä telemaan, mikä painaa tai ärsyttää milläkin iltana soittamatta, että voisit itse keskittyä


9 omaan rentoutumiseesi? Tai montako kertaa olet salaa halunnut kieltäytyä sovitusta kahvitteluhetkestä, koska tiedät, ettet jaksaisi kuunnella nurinoita taas niistä samoista vanhoista aiheista? Empatiasyöpöt ovat usein itse sellaisia, joilta puuttuu empatiakyky lähes kokonaan. Itse hyvin tunneherkkänä ihmisenä en voi käsittää sellaisia ihmisiä, joilta selvästi puuttuu pari tunneälykromosomia mitä tulee ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Silti sellaisetkin ihmiset tiedostavat, mikä on tärkeintä maailmassa, ja se on ehdottomasti se oma napa. Niin kauan kuin syöpön ajatusmaailmaan kuuluu, että kaikki muut tässä maailmassa ovat yksinkertaisesti perseestä, oma napa pysyy puhtoisena marttyyrina, joka taistelee yksin pahaa maailmaa vastaan. Ideahan on silloin siinä, että vika on aina kaikissa muissa kuin itsessä. Ja muita syytettäviä tulee empatiasyöpöllä aina löytymään, varsinkin kun roska-astian asemaan joutuneet alkavat pikkuhiljaa kyllästyä omaan paikkaansa. Kun ylirasittuneet empaatikot lähtevät lätkimään ja jättävät syöpön oman onnensa nojaan, tämä ei missään tapauksessa ota opikseen, vaan löytää jostain tuoreen myötätunteili-

jan, jolla riittää energiaa kuulla niistä paskoista muka-ystävistä, jotka jättivät yksin juuri silloin kun eniten olisi apua kaivattu. En halua olla se syyttävä sormi, jonka tarkoitus on osoittaa muiden virheet ja erehdykset. Jokainen meistä voi olla empatiasyöppö aina silloin tällöin, kun maailma tuntuu erityisen synkältä eikä ulospääsyä omista ongelmista tunnu löytyvän. Täytyy kuitenkin pohtia, onko oikein riuduttaa toinen ihminen lähes loppuun, vaikka tietää, että ongelmanratkaisu lähtee aina ensin omasta itsestä. Jos kykenee välittämään toisesta ihmisestä, tälle haluaa jakaa myös muutkin asiat kuin pelkästään päivän paskimmat hetket. Vitutus on ihan normaali mielentila, ja jos oikein jokin pännii, niin sen saa ja se pitää ilmaista. Kannattaa kuitenkin muistaa soittaa ystäville myös silloin, kun olo on mitä mahtavin ja tuntuu siltä, että voisi valloittaa maailman pelkällä silmäniskulla. Muuten saattaa olla, että ensikerralla kun soitat ystävällesi, vastassa onkin pelkkä vastaajan mekaaninen ääni ”Tavoittelemaasi henkilöön ei juuri nyt saada yhteyttä…”. Tunteellinen siili, Anni Lampinen

rakas Anni! En valitettavasti pääse kahville ensi viikon torstaina, olen silloin flunssassa.


10

ir e t s i n i m ä pä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kävi vierailemassa Pohjois-Kurjalassa tammikuun puolivälissä. Samalla reissullaan tämä Siilinjärven lahjana maailmalle tunnettu maamme isä aurinkoinen piipahti tunnin ajan myös UEF:n kampuksella. AU100-saliin olikin ahtautunut melkein salintäydeltä sanankuulijoita. Tutkivan journalismin nimessä allekirjoittanut lähti tilaisuuteen pelaamaan ns. hevonpaskabingoa. Alkuliturgian jälkeen tilaisuus siirtyi kyselyosuuteen, koska Jyrki halusi keskustella kanssamme. Aluksi vasemmisto-opiskelijat kysyivät Kataisen suhtautumisesta EU/ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuista. Katainen tylytti kysyjää ihmettelemällä, miksi Suomen pitää myydä potentiaalinen vientituotteensa eli koulutus ilmaiseksi. Kataisen mukaan maksut ovat enemmän kuin okei. Loppuun hän esitti kysymyksen, joka usein pyörii monen opiskelijan huulilla: “Onko meidän yliopistokoulutuksemme todella niin huonoa, ettei siitä kukaan haluaisi maksaa?” Katainen ilmoitti siis kannatKataisen mukaan tavansa maksuja seuraavat kolme ja samaan aikaan kuukautta ratkaihän vaati meille lisevat Suomen sää kv.opiskelijoita suunnan ja on ennen kaikkea Turtehtävä kipeitäkin kista, Brasiliasta ja Veratkaisuja. Hän ei eriPaikkansa ravintoketjussa tietävä toimittaja pysytnäjältä. En tiedä olenko tellyt mitä nämä keinot teli turvallisen välimatkan päässä pääministeristä. ymmärtänyt maailman käytännössä ovat, vaikka joku sitä tilaisuudessa kysyikin. Todennäköisesti se perustavanlaatuisesti väärin, mutta mielestäni noiden tarkoittaa sitä, että polttoaineverotus nousee 150% maiden opiskelijat eivät kuulu siihen porukkaan, jolla vähintään 250%, opintotuki lakkautetaan ja ateriatuki on rahaa maksaa maltaita koulutuksesta kylmässä ja poistetaan hyödyttömänä. Rahaton ja nälkäinen opis- syrjäisessä Pohjois-Euroopan valtiossa. kelija varmistuu nopeammin kuin broilerikebakoilla herroiksi elävä oleskelija-opiskelija. Kaiken kurjuuden Keskustelu eteni tämän jälkeen melko vaisuna. Kysykeskellä Siilinjärven päivänsäde valoi yleisöönsä myös myksiä tuli enemmän kuin keskimääräisellä teologian tulevaisuuden uskoa: Meillä Suomessa kaveria ei jä- luennolla, mutta vastausta esimerkiksi siihen, mistä tetä! (Paitsi jos ei ole kavereita) Meillä on osaavaa, Kataisen ykkönen leikkaa kevään aikana, ei saatu. Sen innovoivaa ja pääasiassa suvaitsevaa väkeä! (No miksi sijaan Katainen kehotti meitä kaikkia saunomaan ja yrittämään. Yrittämisessä on Suomen tulevaisuus ja hitossa me ei sitten muka pärjätä?) Pääministeri aloitti tilaisuuden tervehtimällä rahvasta rempseän savolaiseen tyyliinsä. Hän oli myös pukeutunut tilanteen vaatimalla tavalla kultanapein koristeltuun pikkutakkiin. Kun Katainen avasi suunsa, olin valmis poistumaan tilasta. Pahaksi onnekseni istuin keskellä salia ja keskellä riviä: toisella puolellani oli historian opiskelija ja jotain epämääräistä vanhempaa väkeä, oikealle kulkusuuntani tukki ryhmä oikeustieteilijöitä. Korvatulpat olivat jääneet kotiin. Ja sitä paitsi, olinhan päättänyt kestää tämän journalismin nimessä. Joten istutaan vaikka mikä tulisi.


11 Hyvinvointiyhteiskunta

Kokkarinuori kysyy

Palkkamaltti

Suomalaisten työpaikat

3)

Euroopan Unioni

Eläkeiän nostaminen

ItäSuomen Työurien tulevaisuus pidentäminen

Nuorisotakuu

Aika loppuu

Paremminvointiyhteiskunta

Opiskelu-

Palkka-ale

Kreikka

Fantastista

Vastuunkanto

aikojen lyhentäminen

jokaisen yliopisto-opiskelijan pitäisi yrittää enemmän! Yrittämistä voi yrittää vaikka Aalto-yliopiston yrittämissaunassa, jossa voi keksiä vaikka iPadin puhdistusliinan! Että siitä vaan sitten kaikki keksimään. UEFille Katainen ei luvannut mitään. Me olemme täällä jo nyt ottaneet ratkaisut omiin käsiimme, ja Kataisen mukaan pärjäämme sen vuoksi hyvin. Koska Kataisen tapoihin ei kuulemma kuulu kiertää lupailemassa rahaa eri puolilla Suomea, niin ei UEFissakaan tarvitse sitten mitään odotella. Ja vaatimattomana miehenä Katainen muisti myös kertoa siitä, kuinka hän on Alexin (siis Alexanderin, siis ministeri Stubbin) kanssa käynyt “pörräämässä” ja tulee “pörräämään” Chilessä, Brasiliassa, Qatarissa ja Saudi-Arabiassa. Lisäksi hän intoutui muistelemaan, miten mukavaa, yhteisöllistä ja turvallista oli opiskella 1990-luvun laman aikana Tampereen yliopistossa! Sen vuoksi on vain oikein ja kohtuullista, että me emme

saa 2010-luvun laman aikana opiskella Itä-Suomen yliopistossa kovin kauaa. Sehän olisi mukavaa, yhteisöllistä ja turvallista! Ja miten sitten kävi itse bingossa? Kuten yläpuolelta voi lukea, tällä kertaa ei bingoa napsahtanut. Näin ollen ei tarvinnut nousta kesken tilaisuuden seisomaan, huutaa “HEVONPASKAA” ja poistua siististi takavasemmalle. Tämä saattoi olla näin jälkikäteen ajateltuna ihan positiivista, sillä en usko että sellaista reaktiota vierailuun olisi katsottu kovin hyvällä. Vaikka en allekirjoitakaan pääministerin tai hänen puolueensa näkemyksiä, on hienoa nähdä pääkallopaikan päättäjien jalkautuvan myös maakuntiin. Toivottavasti muutkin ministerit kiireiltään ehtisivät pitämään vastaavanlaisia keskustelutilaisuuksia tänne Pohjois-Kurjalan perukoille.

Miika Raudaskoski, tutkiva journalisti


12

Minä vs. Minä

Istuin itseni kanssa nauttimaan kupillisen kahvia. Tuijotettuamme hetken ikkunasta tyhjyyteen, pääsimme keskustelussa alkuun. Mitä mies? -No sitä samaa, eli v1ttuakos tässä. Jäätävä aamu kampuksella takana, motivoiva luento valoi uskoa omaan tulevaisuuteen sekä ihmiskunnan ylivoimaisuuteen. Pohdittiin ydinvoimaonnettomuuksien antropologista shokkivaikutusta, eli oltiin ns. jännän äärellä. Siitä vei voiton ainoastaan tomaattinen jauhelihakastike, joka todnäk. oli valmistettu keittiössä, jossa on joskus käsitelty lihaan verrattavia ainesosia. Eli hyvin menee mut anti mennä vaan? -Kyllä, ei tämä tästä enää perseemmäksikään muutu. Kauan odottamani maailmanloppu meni reisille ja nyt kolottaa oikean puolen viisaudenhampaisiin, eli odottamani reissu Saavalaiselle lähenee vaan. Pakahdun riemusta.Kun vielä poltan ton ruokani pohjaan niin sit on naurussa pidätteleminen. Onneks gastroseksuaalina handlaan tän tilanteen. Onks nyt jotain sellasta tiettyä juttua, mikä aiheuttaa hyvää oloa tavallista enemmän? -Joo, tulevan kevään ja kesän odotus. Helmikuun ekaan kun pääsee, niin sit voikin sanoo et ens kuun lopussa ollaan jo keväässä, ja sitonkin jo kierät jäät ja sumarikauden alku. Siitä hetki eteenpäin niin ollaan avovesikaudessa, opinnot tältä vuoden takana ja kesä edessä. Mieli palaa talvipakkasilla jokivarteen, pintovien kalojen ja yksinäisyyden äärelle. Sitä odotellaan.

Aika diippiishittii. Mikä ottaa päähän? -Se, etten varmastikaan kesällä pääse kalalle siten kuin haluisin. Työt on kivaa mut paradoksaalisesti myös suht syvältä, tulee hetkittäin sellanen fiilis et jää elämä elämättä. Ja niin, tyhmät ihmiset v1tuttaa ihan isolla kädellä. Miks ne mummot ei voi kaivaa kukkaroitaan esille jo kassajonossa, vaan ne etitään käsilaukkujen pohjilta viimesillä hetkillä, maksetaan ostokset 10cnt kolikoilla ja sit jäädään vielä juttelemaan? V1ttu ei näin. Sama kuin ne älyn ajatollahit, ketkä valkkaa Amican lounasjonossa yksitellen jotain kurkkuviipaleita. Ei ne siitä paremmaks muutu vaikka miten niitä ronklaat. V1ttu liidetään siinä linjastolla. Siitä puhe mistä puute, eli naiset ottaa päähän edelleen. Onneks löysin Suomi24-sivuston vuosien jälkeen. Sieltä heruu, vahingoniloa. Sitvois sanoo, et kreikkalaiset, kokoomuslaiset, jurvalaiset ja feministit sekä juutalaiset rotutohtorit rassaa myös, mut minkäs sille voi. Onneks ollaan osa fantastisen negatiivista talouskasvua, joka kulminoituu toivotalkoisiin. Suoritusyhteiskunnan palvominen kyrpii rankasti, ihan niinku VTT:n pomokin. Tosta päästäänkin luontevasti hulluihin. Siis mieti nyt joitain ihmisiä esim. fäbässä, ketkä jakaa jotain ihme FDL-propagandaa ja aivan naurettavia mielipiteitä? Sananvapaus vois ihan hyvin olla harkinnanvarainen etuus, vähän niinku tulevaisuuden opintotuetkin. Loppustää turha jauhaminen omaltakin kohdalta. Ja siis, hei, se on synkeetä, kun joiltain puuttuu täysin kyky ymmärtää minkääntasoista sarkasmia, ironiaa, ivaa tai suoranaista v1ttuilua. Voiks sen köyhempää enää olla? Mitäs sit siunatuksi lopuksi? -Koska tunnen, elän ja olen. Se oishienoo, kun ihmiset hallitsis niiden tunteidensa molemmat ääripäät. Se et mua ottaa monet asiat päähän kertoo siitä, et pidän monista jutuista ja osaa suorastaan rakastankin. Emotionaalinen harmaus ja poliittisesti korrekti muka-eläminen on vielä synkeempääshittiä kuin suomalainen kansallisromantiikka. Perioid. Korpifilosofi Timo Haapasalo haastatteli Imatra-asiantuntijaa Haapasalon Timoa


13 kotiuta sinäkin suolankeittäjien heimo! Rakkaan ainejärjestösi historia yksissä kansissa. VAin 5e / kpl!!! saatavana toimistoaikana ke 13:45 -> Pep Guardiola Jalkapallovalmentaja

Hehän ovat kuin kolme marjaa! jalkapallovalmentaja Markus Babbel

Miika Kettunen Joku valmentaja


14

..

KUn lars jokelan Ulkopuolelle JAI... Kaamea rapula ja vapina. On taas juhlittu koko viikonloppu hyvässä, että huonossa seurassa. Sunnuntai ja jano pitäisi sammuttaa. Suunnaksi tuttu ja turvallinen Wanha Jokela, missä saan varmasti kurkun kostuketta ja ehkä haastella jonkun boheemin taiteilijan kanssa. Ai niin...V*ttu. Sehän on kiinni! Haista paska koko kaupunki.

kuin näitä tälläisiä paikkoja ei olisi jo tarpeeksi? Mihin häviävät kodikkaan, vain istumiseen ja keskusteluun siunatut paikat, missä nuo boheemit taiteiljasielut ja etenkin humanistit voivat katsella vieraita hämäristä loosseista tai nurkkapöydistä?

Noh, Lars ei nyt saanut sunnuntai juomaansa Jokelassa, eikä tule saamaan enään ikinä. Vanhat ravintolat/baarit poistuvat Joensuun kaupunkikuvasta kuin vesi Saharasta. Siis mikä ihme tässä nyt taas on, eikö Karjalan kulttuurisäätiöllä ole jo tarpeekis tontteja, tai eikö PKO voisi nyt hieman antaa muillekkin tilaa harrastaa yritystoimintaa ja tarjota jotain muutakin, kuin 5.80e maksavia paskan makuisia lämpimiä oluita rikkonaisista laseista?

Noh, valoa näkyy tunnelin päässä: Uusi ja mahtava karaoke-baari saapui juuri hetki sitten entisen Old Dogin tilalle. Jep jep, sinne meni Dogin mukana varmaankin ne Joensuun parhaat tuolit, mitä baareista löytyi. Kuten Larskin, en juuri hirveästi odota näiltä uusilta baareilta mitään sitä, mitä olemme kokeneet näissä jo nyt suljetuissa paikoissa. Enään ei tarvitse juoda perkele mitään. Ehkäpä tämä baarikato johtaa kotibileiden lisääntymiseen ja lisääntyneisiin kotirauhan rikkoutumis-ilmoituksiin, jolla on työllistävä vaikutus, ainakin poliiseille. Tällä tapaa saamme Joensuun alueelle lisää työpaikkoja sinivuokoille, jotka kuitenkin tekevät vain työtään, vaikka yleensä emme heitä arvostakkaan.

1934-2012

Jännää, että isot yhtiöt ajavat pienet, kodikkaat yritykset pois markkinoilta, jos mikään muu ei auta, niin pakkolla, kuten kesällä tulee tapahtumaan baari/ravintola Palaverille kesän 2013 alussa. Paikalle saapuu Opiskelijamaailma, siis mikä ihmeen Opiskelijamaailma? Varmaankin taas joku lihatiskien lihatiski, missä juuri ja juuri aikuisiän saavuttaneet juovat ja ördäävät itsensä mukaviksi ja tytöt saapuvat siskojensa papereilla sisään ja ovat ihan NIINQ IHQ huppelis. Ihan

Lars von Gûnther ei tästä tule pitämään. Toisaalta, ei Lars pidä juuri mistään. Sebastian Lindsten

Onneksi pääsee ilakoimaan Skappiin. (Suljettu.) Tai siis Pursikselle. (Eivät vuokraa.) Aavarannalle? (Paloi.) Tyttökaverille? (Jätti.) Kaverille? (Kukaan ei vastaa.) Kotiin? (Avain hukassa.) Joensuuhun opiskelemaan historiaa? Kyllä! Kaikkien juoppojen valinta n:o 1!


15

Koskikatu 17, 80100 Joensuu

TARJOUS: 2 pizzaa / kebabia listalta + 1,5L limu Toimitettuna Soita: 013 - 220 246 tai asioi netissä: www.pizzaspecial.fi ! s u

t n e nekulj i a in m Il ti ko

MyĂśs intialaista ruokaa!

tervetuloa!


16 Smokefree bullshit Kävelin eräänä kauniina aamuna rakkaalle laitoksellemme, totutun tavan mukaisesti hain aamukahvin ja ajattelin polttaa myös aamuisen savukkeen. Yhdistelmä joka tuottaa minulle edelleen suurta nautintoa. Seisahduin kuitenkin Metrian lasiovien eteen, missä näin ison tarran ”Itä-Suomen Savuton kampus”. Tyrmistyen katselin sinistä pirtsakkaa tarraa, johon oli ystävällisesti ohjeistettu uudet keskitetyt ja vähennetyt tupakkapaikat. Rivienvälistä pystyi myös lukemaan kuinka kukkahattutädit ja terveysintoilijat olivat haistattaneet B-luokan alikansalaisille, alias tupakoitsijoille, pitkät paskat. Tästä uudistuksesta on jo tullut kuluneeksi noin kaksi vuotta, nyt onkin hyvä tarkastella mitä ”savuton kampus” -kampanja on tuonut mukanaan. Konkreettisin näkyvin seikka on ollut tupakkapaikkojen vähentäminen. Ennen joka rakennuksen kupeessa oli savuttelijoille varattu nurkkaus, hitto rakkaan laitoksemme edessä meille oli jopa tehty oma kivetys! Nykyään tupakoitsija saa käyttää ainoastaan neljää tupakointipaikkaa: carelian edessä olevaa, metrian sisäpihalla sijaitsevaa ja auran äärikulmassa olevaa, mystinen savukulma löytyy myös teologien sisäpihalta mutta sinne harvemmin eksyy. Mietitäänpä mikä konkreettinen hyöty nyt tästäkin oikein oli? Jos Itä-Suomen yliopisto haluaa näyttää kukkahattutädeille kuinka meillä ei röökata oli varmasti erittäin fiksu veto keskitysleirittää tupakkapaikat näkyville paikoille , jolloin siellä on aina joku yleensä useampi tupruttelemassa. Vanhan mallin mukaisesti tupakoitsijat olisivat luimuilleet turvallisissa nurkkauksissaan. Tupakoitsijan kannalta tuntuu myös naurettavalta tallustella esim. metrialta aina lähimmälle tupakkapaikalle (joka on siis helvetin kaukana) kun voit röökata roskiksen vieressä ja heittää tumpin suoraan roskiin. Toinen seikka mikä tulee ottaa huomioon on roskaaminen. Kyllä myönnän, että tupakoitsijoiden perisynti on natsojen nakkailu maahan. Miten tämä uudistus on vaikuttanut siihen? No ei ainakaan positiivisesti koska tuhkakuppien määrää vähennettiin radikaalisti, mutta ei tupakoitsijoiden. Tämä tarkoittaa sitä että tuhkakupit ovat röökipaikoilla useasti aivan helvetin

täynä ja savuttavat. Jos näitä tuhkakuppeja olisi enemmän siroteltuna ympäri kampusta vanhaan malliin asia saattaisi olla toinen. Tarkastellaanpa muita savuttoman kampuksen järkiperäisiä syitä. Nyt joku terveysintoilija valopää ajattelee: ”no entäpä tupakoitsijoiden terveys, passiivinen tupakointi, tai tupakointiin johtava sosiaalinen paine ” Ensinnäkin tupakoitsijat ovat erittäin tietoisia siitä mitä terveysvaikutuksia röökillä on. Tupakka tappaa, aiheuttaa syöpää, on koukuttavaa, aiheuttaa hedelmättömyyttä ja kaikkea muuta helvetin mukavaa (nämä lukevat jopa tupakka-askin kyljessä), mutta silti he ovat ostaneet tämän kuoleman lähettilään. Miksi? Koska he haluavat, heillä on vapaus siihen ja ainakaan toistaiseksi se ei ole laitonta. Röökaajan oma valinta siis, että turha tulla siihen viereen mussuttamaan että oletko harkinnut lopettamista? Tottakai on harkinnut! Tupakoitsijat miettivät lopettamista harva se päivä! Tämän muutoksen pitää kuitenkin lähteä tupakoijasta itsestään liikkeelle niin kuin kaikkien suurten muutosten. Passiivinen tupakointi? Nuo viattomat sijaiskärsijät jotka joutuvat kestämään savullisen maailman tuskaa. Voi herranen aika jos et kestä tupakansavua älä jää röökaajan viereen. Töppöstä toisen eteen ja !VAU! voit löytää maapallolta puhdasta ilmaa. Jos ikkunasta saapuu epämiellyttävä savu laita se kiinni! Ja


17 jos tahdot edelleen narista aiheesta mitä jos muuttaisit korpeen? Kaupungissa nyt sattuu olemaan paljon enemmän jengiä jonka mukana tulee erilaisia hajuja, tuoksuja, melua. Kaikki kaupunkilaiset joutuvat tyytymään jonkinlaisiin kompromisseihin. Eli DEAL WITH IT tai suksi kuuseen, skutsissa on kyllä tilaa. Sosiaalinen paine? Kyllä röökaamiseen syntyy sosiaalista painetta, ” hei kokeile säkin, tääl röökiringis on hauskat jutut” erittäin tuttu kuvio. Tämä tapahtuu kuitenkin yleensä yläasteella/lukiossa ja me olemme yliopistossa! Luulisi aikuisten ihmisten osaavaan luottaa aikuisiin ihmisiin, jotka voivat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Seikka mikä vielä tulee mieleen ovat lapset. Yliopistolla näkyy aina silloin tällöin mukula tai muutama. Röökaaminen osoittaa huonoa esimerkkiä. Ymmärrän kyllä tämän mutta kyllä ne lapset näkee sitä röökaamista myös muuallakin. Ellemme tottakai halua kasvattaa heitä tynnyreissä, jolloin heistä tulee erittäin elämänvalmiita nuoria! En nyt tarkoita että röökaamisen näkeminen olisi lapsille mikään elämän edellytys mutta se että kiistäisimme tupakoitsijoiden ja tupakan olemassa olon olisi täysi valhe.

Tämä uudistus ei ole mitään muuta kuin puhtoisen imagon kohotus. Vanha systeemi oli toimiva eikä siinä ollut mitään vikaa. Nyt olemme luisuneet holhoavan terveysfasismin kuplaan, jossa kukkahattutädeillä ja terveysintoilijoilla on sanavalta. Keitä he ovat tuomitsemaan minut!?! Sauhukamuilleni lopuksi vinkkinä että heittäkää tulipäättömät natsat roskiin, jos ette jaksa kävellä röökipaikalle asti. Näin eliminoitte kukkahattutädin/ terveysintoilijan tehokkaimman argumentin. Kannustan myös tupakoitsijoita ymmärtämään yliopiston huoltohenkilökuntaa. Heidän on pakko huomauttaa asiasta, koska se on nykyään valitettavasti yliopistomme protokolla, he tekevät vain työtään. Mutta jos tiellesi osuu urputtava kukkahattutäti/ terveysintoilija tee vastarintaa!!! Mä lähden nyt röökille. Ciao. Atte Lehmusoksa

Paras kokemus savuttoman kampuksen ajalta oli kun eräs vanhempi naisihminen tuli huomauttamaan auran kahviosta iloiselle röökijengille ulkona, että hei tämä on savuton kampus, tupakkapaikka on tuolla! Välissämme oli vain 10 metriä ja kaksi lasitettua ikkunaa. Hän ilmiselvästi koki sauhuttelumme esteettisesti epämiellyttäväksi. Siis kuka ihme tämmöistä oikein tekee? Oliko se röökaaminen todella niin pahan näköistä? Vai tahtoiko hän vain olla täysi mulkvisti.

Aloitteleville tupakoitsijoille tiedoksi: Atelta saa ensimmäisen tupakan ilmaiseksi. Atte on tavoitettavissa yliopiston tupakkapaikoilta parillisten tasatuntien (10, 12, 14) aikoihin. Kiitos uudistuksen, Atte saattaa olla juuri Sinunkin tupakkapaikallasi.


18

”No voi hyvää päivää ja kuulitko siitäkin taas, ei v*ttuoo todellista!” eli valittamista valittamisesta

Jonna Härkin Kaikki valittavat. Varnitsalaisuudessa valittaminen, napina, nurina, surkuttelu, ininä ja avautuminen sujuu esimerkillisesti, juuri sellaisenaan kuin luontoäiskä sen meille tarkoitti. Negatiivisuus on jokaisen vuosikurssin sisällä sikiävä, tuutoreilta fukseille annettu armonlahja, jota kukin vaalii tavallaan. Yhteishenkeä pidetään yllä puheenaiheilla, jotka eivät ole Varnitsan 43-vuotisen historian aikana vaihtuneet lainkaan. Valittaminen kuuluu perinteeseemme, eihän perinteistä saa luistaa! Hallitushan on aina paska. Vuodet vierii, ihmiset vaihtuu (ainakin melkein), mutta tosiasia on, että hallituksen jäsenistä ja sen toiminnasta tulee aina valittaa. Valita tai vaikene! Viime aikoina hallituksesta valittaminen on hiipunut, vaikka aihetta olisikin. Otetaan esimerkiksi fuksien voitto futsalturnauksessa. Kyseessähän oli aivan selvä hallituksen virhe, vakava sellainen! Toinen virhe tapahtui uuden ja vanhan hallituksen yhteistoiminnassa. Jotenkin nämä kaksi tahoa onnistuivat järjestämään eeppiset pikkujoulut! Vaikka epäonnistumisen ainekset olivat täydelliset. Ei voi kuin ihmetellä, että mistä johtuu tämä saavutus, onko universumi hajoamassa?!? Miksei kukaan ole valittanut? Olivatko kaikki glögihuuruissaan, pikkujoulupiparin himo mielissä, vai hoitiko kaksi hallitusta kerrankin jotakin oikein? Eihän tämä ole totta! Joku utopia! Paikkahan oli ihan paska, pääsymaksukin piti maksaa, ja ohjelma oli aivan perseestä. Varsinkin fuksien esittäytyminen. Ei hitto mitä dorkia! Fuksithan on aina perseestä. Mutta, muutoksen tuulet ovat valitettavasti läsnä: fuksit eivät valita mistään! Varnitsan sisällä kuohuu, kun uudet tulokkaat eivät suostu asettumaan heille pedattuihin asemiin. Huolestuttavaa on, että lähes kaikki fuksit tuntuvat

Eeva Pekkala asuvan onnellisesti yksiöissä, nauttivan toistensa seurasta ja menestyvän opinnoissa. ”Kyl me pärjätään”, fantastista! Ainoa oikea olettamushan on, että fuksit ovat kokkareita! Kaikki! Käsittämätöntä! Isällisenä neuvona fukseille mainittakoon: ottakaa oppia ylemmistä vuosikursseista, jotka ovat jo sisäistäneet vasemmistolaisen elämän todellisen kauneuden, eli negatiivisuuden. Parhaimmat meistä osaavat urputtaa ihan mistä vain, tietoa asioista ei tarvitse olla… ”Kokkarit on elitistejä ja persut tulee jostain perähikiänamiksista. Ai mistmätiiännäinki paljon politiikasta? No mä luen joka päivä sekä iltiksen ja iltalehden. Niin ja tietty netist löytyy Suomi24 ja median vahtikoirat!” Muistakaahan siis käyttäytyä puoluekirjanne ja ennen kaikkea asemanne mukaan. Varnitsahan ei ole paska eikä perseestä. Ainakaan pintapuolisesti. Varnitsa on todella yhtenäinen ja onneksi kuppikuntia enemmän kuin kaksitoista tusinassa. Ainoa kuppikuntia yhdistävä voima on valittaminen ja (piilo)vittuilu. Näin se on, ja muuksi se ei muutu. Tällä teemalla saamme pidettyä toisemme lähekkäin, yhtenäisinä! Muista toki, että huonon tenttituloksen saatuasi, parisuhteen päättyessä, hienon illan vaihtuessa krapulaan; aina löytyy joku varnitsalainen, jolla menee vielä heikommin – muista toki vihjailla tästä myös muille. Tehdäänpäs kaikille urpoille selväksi: Elämä varnitsalaisena on paskaa, siitä kannattaa valittaa. Nykyisin mikään ei ole tai toimi oikein! Kuten: tvohjelmat, eduskunta, urheilu, feminismi aktiivisuus, opiskelu, JOENSUU, keksityt juorut, ISYY, Elli… niin ja kissavideot! Jos jotain positiivista täytyy lopuksi sanoa niin, onneksi meillä on viina ja toisemme! PS. lyhyet otsikot on ihan perseestä. Ei mul muuta.


19


20 Valitusvuosi 2012

- Mistä Kansa raivostui? Nettikeskustelut ja sanomalehtien yleisönosasto palstat täyttyivät menneenä vuonna taas raivostuneiden kansalaisten valituksista. Ja ainakin jos uskomme iltapäivälehtiä, ja miksi emme uskoisi, kansa oli raivoissaan enemmän kuin koskaan. Kerrataanpa, mitkä tapahtumat saivat suomalaisten verenpaineen nousemaan ja ketkä avautuivat joutumisestaan yhteiskunnan uhreiksi?

Toni Pohjatalo

Mistä kansa raivostui? 1. Mannerheim ”Any publicity is good publicity” ja ennen kuin sekuntiakaan Mannerheim-elokuvasta oli nähty, oli YLE suorittanut markkinoinnin niin että kaikki tiesivät elokuvan olemassaolosta. Mukavasti samaan aikaan YLEllä aloitettiin pari Mannerheimistä kertovaa dokumentti, jotka yllättäen kohun keskellä keräsivät hyvät katsojaluvut. Mutta tässä oli selvä vinkki kaikille mainostoimistoille; parasta markkinointia, ainakin elokuva-alalla, on raivostuttaa kansa äärimmilleen, niin menekki on taattu. Tosin olisi kannattanut aloittaa jostain pienemmästä kuin Mannerheim, sillä nyt rimaa on vaikea enää ylittää. 2. Jääkiekon MM-kisojen liput Vaikka vanhustenhoito takkuaisi ja sairaalaan joutuisi jonottamaan, niin jääkiekkoa pitää pystyä katsomaan. Tätä kansalaisen perusoikeutta uhattiin ”törkyhintaisilla” pääsylipuilla kevään kotikisoihin, mikä aiheutti silmitöntä raivoa. Sama ilmiö koettiin myös Ruotsissa, missä ihmiset eivät ostaneet kalliita lippuja. Suomessa taas jännästi liput menivät hyvin kaupaksi. Ja kun Kazakstan ja Ranka peleihin jäi muutamia tyhjiä paikkoja, saatiin liput alennuksella myytyä peleihin, joiden lopputuloksen jokainen tiesi etukäteen omalta kotisohvalta. Suomalaiset siis raivostuivat korkeista hinnoista niin että ostivat kaikki liput. 3. Tuntematon sotilas Itsenäisyyspäivä meni monen osalta pipariksi jo ennen Linnan kättelymaratonia, kun klassikkoelokuvan esitysaikaa jouduttiin siirtämään iltapäivään. Harva asia on suomalaisille niin pyhää kuin staattinen itsenäisyyspäivä. Toivottavasti kansakuntamme selviää hengissä kun seuraavat linnan juhlat eivät olekaan linnassa. Ja onneksi kukaan ei sanonut pylly-sanaa televisiossa tänä itsenäisyyspäivänä.


21 Ketkä avautuivat? 1. Chisu Syksyllä saimme kuulla, kuinka pikkutyttö oli vahingossa ladannut laittomasti Chisun albumin Internetistä. A-studiossa Chisu kommentoi, kuinka hirveä tilanne tämä hänelle on ollut ja minkälaista kärsimystä tapahtuma on hänelle aiheuttanut. Vastaavaa tilannetta hän ei toivo kenellekään muulle. Voimia Chisulle; olen varma, ettet enää joudu warettamisen uhriksi.

C

köyhä ja yksin

2. Jani Toivola Homojen ja maahanmuuttajien puolesta aktiivisesti mielensä pahoittanut avautui menneenä vuonna työstään kansanedustajana. Hän on pettynyt, kuinka vähän yksi kansanedustaja voi saada muutoksia aikaan ja omia aloitteitaan kuuluviin. Jotta Jani välttyisi jatkossa ikäviltä yllätyksiltä, niin tässä muutama fakta lisää: talvella ajaminen on liukasta, kuuma riisipuuro saattaa polttaa suuta ja kansanedustajan toimikausi on neljä vuotta. 3. Sauli Schubak Tämä kokoomusnuorten varapuheenjohtaja avautui lapsilisien turmiollisista vaikutuksista; ne kun auttavat heikomman aineksen lisääntymistä. Onkohan Sauli huomannut kuinka toisen maailmansodan jälkeen tulleen lapsilisän ja muiden hyvinvointipalvelujen myötä suomalaisten elintaso parani huomattavasti? Samanlaista vaikutusta ei ole havaittavissa ajalta, jolloin kokoomus on ollut Suomen suurin puolue. Kansa raivostui -Internet-haun TOP5:

IS

IL

1. Kansa raivostui! Kultamitalisti Mäkelä-Nummela karsi - Yle näytti 7-ottelua 1. Kansa raivostui Vartiaisen ehdotuksesta! 2. Kansa raivostui Lenitan tavis-kommentista: (vanhusten palkka-ale) "Tahraa hänen elämäntyönsä" 2. Eduskunnalle lisää rahaa – kansa raivostui! 3. Kansa raivostui sekoilevista selostajista: 3. Big Brother pätki – kansa raivostui! Karmeaa myötähäpeää! (Linnan juhlat 2011) 4. MM-kisojen aleliput myyntiin 4. Kansa raivostui USA:ssa: "Meidät on ryöstetty!" – kansa raivostui taas! 5. Kansa raivostui Susanille! 5. Kansa raivostui Salkkari-Sepon sokkiratkaisusta! (Matti Vanhasen ex-tyttöystävä)

Kansa raivostui: Tapani ei saa hurjastella iskelmäkeikoilleen. Saati Tottumukseni. Kansa päätti: nyt riitti! Riitti, rituaali, tavanomainen, jopa taianomainen tapa. Tapani, Kansa, tulette tuntemaan; tavat, tavatessa. Kansa tuskastui: miksi näin hyvistä aineksista ei löydy hyvää fingerporimaista sutkausta?


22 .. Kriisipesäkkeita

ä ja kansanjuhlia

– nationalismin monet kasvot Historian Opiskelijain Liiton seminaari Turussa 23.2.2013

Historian Opiskelijain Liitto HOL:n kevätseminaari saapuu Suomen Turkuun lauantaina 23.2.2013. Seminaarin työryhmälle oli alusta alkaen selvää, että rima asetetaan korkealle: historianopiskelijat ansaitsevat tieteellisen seminaarin, joka keskittyy tulevaisuuden työllisyysnäkymien sijaan itse asiaan - historian tutkimukseen. Lähdimme hakemaan Tiedettä isolla T:llä ja lopputulokseksi saimmekin tasokkaan ja (jopa työryhmän itsensä pienoiseksi yllätykseksi) poikkitieteellisen seminaarin. Puhujakuntaan kuuluu historiantutkijoiden lisäksi sosiologi, politologi ja mediatutkija. Aamupäivän seminaarikansa viettää kahden luennon parissa. Aluksi nostamme kaikki hattua edesmenneelle suuruudelle, kun professori Hannu Salmi luennoi aiheesta ”Hobsbawmin legenda”. Se, jos mikä, on tiedettä isolla T:llä. Tämän jälkeen astumme poikkitieteellisyyden poluille, kun mediatutkija Mari Pajala pohtii itsenäisyyspäivän televisio-perinteitä ja kulttuurista muistia. Koska monimuotoinen opetus on ollut opiskelijoiden toivelistalla jo pitkään, onkin luontevaa, että HOL:n seminaari yrittää parhaansa myös sillä saralla. Lounaan jälkeen seuraa massaluentojen sijaan pienryhmiä. Nationalismintutkimuksen helmasynti eurosentrisyys on pyritty jättämään sivuosaan – pienryhmissä pohditaan mm. amerikkalaista ja itä-aasialaista nationalismia. Seuraavaksi kehotan tekstin lukijakuntaa aplodeeraamaan poliittisen historian tutkija Olli Kleemolalle. Mies nimittäin lupautui luennoimaan HOL-seminaarissa, vaikka onkin samaan aikaan arkistomatkalla Saksassa. Kun seminaarityöryhmällä oli mennä sormi suuhun nettiluentoon tarvittavan tekniikan kanssa, Kleemola hankki teknikon avuksemme. Tulkaa siis paikalle vähintään ihmettelemään, kuinka etäluento Internetin välityksellä toimii. Seminaarin virallinen osa huipentuu FT Marko Lehden johtamaan paneelikeskusteluun. Konfliktintutkimus, historia ja rauhanrakennus kietoutuvat yhteen kun aihetta ”Historia, nationalismi ja konfliktit” pohditaan kolmen panelistin kesken. Yleisökysymykset ovat sallittuja, jopa suotavia. Tervetuloa!

Ilmoittautuminen Turun HOL-seminaariin on vielä meneillään! Ilmoittautumisaika päättyy maanantaina 18.2. Ilmoittaudu mahdollisimman pian sähköpostilla järjestövastaavalle: eeva.a.pekkala(at)gmail.com. Lähtö seminaariin perjantaina 22.2. ja paluu 24.2. Ilmoittautuessasi muista mainita, mikäli haluat osallistua yhteiskyytiin, ja tarvitset yöpymispaikan Turussa. Autokyyti 35-45€/hlö, hostellin hinta 15–25 €/hlö/yö. Maksutiedot tulevat myöhemmin. Jos olet kiinnostunut tutustumaan kanssahistorianopiskelijoihin, osallistua nationalismin ympärille kietoutuneihin pienryhmiin ja paneeleihin, sekä pitämään hauskaa Suomen Turussa, ilmoittaudu nyt!


23


24

-Sprunkkujen ihmeellinen maailma-

Valtsun ja Matiaksen brenkkukorneri Rakkaat väkijuomien ystävät ja känniääliöt, nyt kun tipaton tammikuu on loppunut ja viinanhuurteinen sumuverho palaa takaisin, on kaikkien aika tutustua sprunkkujen jännitävään maailmaan. Sprunkku, eli spurgujen juoma halpa punkku, on opsikelijaystävällinen ja maukas vaihtoehto närästävälle kaljalle ja uuvuttaville kirkkaille. Tässä numerossa testaamme puolestanne 6 halpaa sprunkkua (hintaluokka 5-7 e per 0,75 l) ja kerromme kouluarvosanoin, mitkä sprunkut ovat paskinta paskaa ja mitkä lajinsa kruunaamattomia kuninkaita. Serenata Cabernet Sauvignon (6,58 e, Chile)

Serenatan ruma violetti etiketti antaa halvan vaikutelman ja suomenkielinen etiketti nostaa viimeisetkin niskakarvat pystyyn. Maku ei yllätä: etikoitunut herukkaviini ei nosta ilmettä virneeseen. Kyllä tätä nyt juo ennemmin kuin selkäänsä ottaa, mutta koko pulloa ei todellakaan saa alas keveästi. Kännikin oli varsin eleetön ja tylsä ilman maailmaarakastavia viboja. Darrassa suussa maistui herukkainen kissanpaska. Arvosanaksi annetaan 6. Maailma on täynnä paljon parempia sprunkkuja.

Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz (6,85, Australia) elikkä Bin

Laadeni jää varmasti nimenä kaikkien mieleen.

Etiketti on punavalkeudessaan varsin minimalistinen eikä luo suuria odotuksia, mutta maku yllättää. Bin Laadeni maistuu pehmeälle ja humalluttavan lempeälle, ja lasillisen jälkeen koko pullo humahtaa helttaan varsin kepeästi. Känni nousee hitaasti pullon tyhjentyessä ja pim!, yhtäkkiä tajuaakin olevansa kunnolla jurrissa. Daagenefteri oli varsin vaatimaton. Arvosanaksi tälle mainiolle dokausviinille 8. Kiitokset mausta ja helppoudesta.

Viento Latino Merlot Malbec (6,49 €, Argentiina) Etiketti on hienoin arvostelluista sprunkuista. Maultaan viini oli hyvä ja sitä oli erittäin helppo juoda, mikä näkyi sitten illemmalla olotilassa. Hinta-laatu -suhde on kohdallaan. Humalatila valtasi mielen kuin Stalin Viipurin konsanaan. Aamulla ei pahemmin darraa ollut, sillä värikäs haukotus yllätti aikaisin ja juopottelu loppui siltä illalta siihen. Arvosanaksi annetaan 8/10.


25 Patriarche Héritage (6,98 €, Ranska) Nimi lupaa patriarkaalista makunautintoa, eikä lupaus aivan pieleen mennytkään. Etiketti on yksinkertainen, mutta sangen juhlallinen kultaisin kirjaimin. Maultaan kyseinen juoma on sprunkkujen eliittiä, mikä kyllä näkyy hinnassakin. Mukavan vadelmainen ja juhlallinen, jota ei todellakaan tarvitse niellä vedet silmissä. Humalatila nousi maltillisesti, sillä tätä juomaa nauttii mielellään pitkänkin tovin ja darraakaan ei juuri tullut. Ehdottomasti yksi parhaista, ellei paras sprunkku päällä maan. Annetaan 9/10, koska täydellistä sprunkkua ei ole.

Huttunen Punaviini (8,28 € [litrahinta!], Espanja) On sarjamme ainoa juissi-tölkissä myytävä, ja huoh!, mistä tämän paskamyrskyn oikein aloittaisi. Pahvitölkissä poseeraavat denahtaneet ukko ja koira antavat juomasta periaattteessa lupsakan ensivaikutelman, mutta maku on kyllä silkkaa kusista paskaa. Alkon mukaan Huttunen maistuu kypsän marjaiselle ja mansikkaiselle, mutta mielestämme Huttunen maistuu pikemminkin käyneeltä rypälemehulta featuring koiranoksennus. Tölkin juotuaan on överissä kännissä ja aamulla v*tuttaa, miksi tuli lähdettyä Huttusen mukaan. Arvosanaksi pamahtaa 5, vaikka tölkissä lukee ”aika hyvä”. Tätä halpaa wannabe-punkkua ei voi suositella kuin sadomasokisteille.

Hannibal (6,79€, Euroopan Unioni) Pullo lähti mukaan nimen ytimekkyyden sekä etiketin silmäänpistävyyden vuoksi. Maultaan kyseinen litku on yököttävän makea, joka sopii loistavasti vasta-alkajalle sprunkkujen villissä maailmassa. Onneksi pikkujouluissa saatiin aikaiseksi makuaistin turruttava humalatila, jonka ansiosta pullollinen tätä myrkkyä oli suhteellisen helppo imailla. Aamun olotilat olivat varsin helpot. Tämä viini ansaitsee korkeintaan 7/10. Kiitokset aloittelijaystävällisyydestä.

Valtteri Lamberg & Matias Saastamoinen


26

Ärsyttäviä asioita Sitten minua ärsyttää se, että kaikki muistavat mainita paavi Benedictus XVI:sta puhuttaessa kaksi asiaa: sen että se näyttää Darth Sidioukselta ja sen että se oli natsi. Nämä ovat todella kuivia irvailun aiheita, sillä sen pahemmin ulkonäköään kuin HitlerJugendin jäsenyyttään hän ei ole itse voinut päättää. Sen sijaan hän on täysin tietoisesti päättänyt suojella kymmeniä pikkulasten kiduttajia, pedofiileja ja muita rikollisia oikeudelta johtaessaan yhtä historian raaimmista organisaatioista, inkvisitiota. Kaiken tämän jälkeen tällä perkeleen kusipäällä on vieläpä pokkaa syyttää länsimaiden ongelmista sekularismia. Kun siis haluatte arvostella Natzingeria, muistakaa ennen muuta se, että hän on maailman suurimman rikollisjärjestön johtaja. Lisäksi minua ärsyttää fraasi ”pohjimmiltaan ihan hyvä ihminen”. Valitettavasti ainoastaan sillä mitä tekee ja jättää tekemättä on lopulta väliä. Pekka H. oli varmasti syvällä sisimmässään ihan mukava ihminen, mutta päällimmiltään täysi kusipää. Myös Adolf Hitler oli varmasti pohjimmiltaan ihan hyvä ihminen. Hän muunmuassa piti koirista. Silti Adolfista muistetaan lähinnä se holokaustijuttu. Maahanmuuttokeskustelukeskustelu on perseestä. Se, että sitä ylipäätään käydään mediassa enemmän kuin varsinaista maahanmuuttokeskustelua kertoo jotain suomalaisen keskustelukulttuurin alkeellisuudesta. Keskustelua käydään lähinnä siitä, pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita ja saako rasisteja sanoa rasisteiksi. Lisäksi suomettumisen ajan stallari-ilmiöstä ei jostain syystä puhuta muuten

kuin maahanmuuton yhteydessä, vaikkei maahanmuuttajilla ole koko asian kanssa mitään tekemistä. Minua ärsyttää ensinnäkin se, että Varnitsan juttujen palautusten deadline on niin epämääräinen ettei toimituskunta noudata sitä. Tämä johtuu siitä, että päätoimittajana on yleensä niin selkärangaton humanistihippi ettei se osaa käskeä ketään tekemään mitään uskottavasti. Facebookin kiertokirjeet ovat todiste siitä, että kaikkia ihmisiä ei pitäisi päästää Internettiin. Varnitsalaisissa minua ärsyttää äärimmäisen moni asia, mutta tässä mainitsen nyt sen, että te olette saatanan laiskoja. Silloin kun ei ole luentoja niin valitetaan luentojen vähyydestä, ja silloin kun luentoja olisi niin niillä ei jakseta käydä tai valitetaan kun yliopistossa joutuu kirjoittamaan esseitä yms. Minua ärsyttää aivan erityisen paljon se, että historiaa käytetään argumenttina, esimerkiksi ”ruotsi on ollut osa suoma- laista kulttuuria niin pitkään, että sen tulee olla toinen virallinen kieli [valtion bullshit-jargonilla 'kansalliskieli']” tai ”Levantissa oli muinaisina aikoina Jahvea palvova kuningas, joten koko Palestiina kuuluu juutalaisille”. Tällä tavalla voidaan perustella aivan mitä tahansa, ja hyväksytty historiallinen perustelu perustuu siihen, kuka jaksaa puhua paskaa ja tanssia haudoilla eniten. Kuten eräs suuri kapteeni sanoo: ”Let the dead rest and the past remain the past.” Antti Härkönen P. S. Putous on perseestä.

P.P.S. Kuten Manhattan-projekti osoitti, kaikki ajatustuotteesi kannattaa ulostuoda! P.P.P.S. Oikea lääketieteellinen termi ”putoukselle” on laskuhumala tai krapula. ”Putouksen” voi välttää pysymällä sopivan ilomielisessä huppelissa. Vinkkejä tähän ”putouksen” eli ”putoushumalan” muuttamiseksi ”nousuhumalaksi” voi kysyä toimituskunnalta.


27 Urheilun likapyykki Urheilu, tuo kaunis suomenkielinen sana liikunnalle joka pitää kansan terveenä. Nykyään urheilu on kuitenkin paitapyykkiä ja likaisia sukkia joka paikassa. On se kummalista kun niitä sukkia vaan löytyy joka paikasta ja vielä ilman sukkaparia! Ja sitten ne urheilupaidat ja t-paidat pyykkikorissa, kasaantuvat jo muutamassa päivässä pinoksi. Täytyy taas juosta varaamaan se pyykkivuoro ja voi sitä harmia kun punaista paitaa ei saakaan sählyotteluun. No siinä ei auta kuin käsin huuhdella paita, että olisi joukkueenpaidan väri oikeanlainen. Paidat ja shortsit ja muut pelihousut nyt meneekin mutta niitä sukkia en ymmärrä, miksi pitää aina se sukan pari puuttua? Aku Ankan mukaan ne vie avaruusoliot, jolla on yksi jalka. Täytyy kai kohta siihen uskoa kun sukkaparit aina kadoksissa.

pia kenkiä ja tietysti lajikohtaisesti tehty. Eihän siinä kenties mitään mutta kun pitää olla treeniasuja ja lisävälineitä, palloja ja mailoja ja taas se pyykkikori on täynnä!

Urheilu se miestä vie vaikka juuri olisi ollut mielessä illallinen Hesburgerissa. No ei, sählymaila käteen, kengät mukaan ja ampaistaan matkaan, hyvä kun ehtii laittaa edes juomista mukaan. Ajattele jos näitä velikultia vekkulipoikia ja -tyttöjä on menossa useampikin urheilemaan. Ei voi kelvata marketin halpa maila, ei. Pitää olla paras, koska kaverillakin on 600 euroa maksanut maila. Ei auta kuin kaivaa kuvetta vaan. Tietenkin pitää olla myös hienot urheilukengät, eihän mikään alennuksesta ostettu käy, ellei se ole laatutavaraa. Siinä sitä taas ollaan, hyllyjen välissä jotka notkuvat toinen toistaan kalliim-

Ja voi sitten sitä valitusta kun nuoret eivät urheile. Hyvä on valittaa kun tahtoo vain urheilusta rahaa irti, jotta voisi katsoa miten oma napa kasvaa. Ehkäpä nuoriso ei olekaan laiska ja tyhmä vaikka mitä se epäilemättä on, niin se ei tarkoita, etteivätkö he haluaisi urheilla. Kysymys vain on, että millä rahoilla?

r e h st

Totta kai on mukavaa kaveriporukan kanssa käydä samassa urheiluharrastuksessa ja saada uusiakin kavereita mutta sekin maksaa, että käy sellaisessa. Mitä siis voi päätellä? Sitä, että urheilu alkaa olemaan varakkaampien piirien touhua. Missähän on vika kun urheilusta tehtiin kaupallista? Nyky-yhteiskunnassa rahaa revitään irti mistä vaan, sopivasti urheilun kustannuksella. Jos et maksa, et saa hyvää ohjausta. Erottaako se sitten surkimukset huipuista vai onko sittenkin ne huiput niitä jotka vetävät lenkkitossut jalkaan ja potkivat pihalla kulunutta palloa?

a b b Li

E

Kannatan siis sitä, että jokainen laittaa jalkaan lenkkitossut ja menisi ulos kävelemään ja vähän ihmettelemään maailmaa.


28 Uusimman Varnitsa-lehden teeman kuullessani ajattelin että jätän tämän numeron muiden haltuun. En osaa varsinaisesti urputtaa, koska en ole tarpeeksi fiksu pureutuakseni kriittisiin pisteisiin ja viljellä argumentteja parannuksen puolesta. Vitutus noin ylipäätään tulee piikeissä kuten jalkapalloa katsoessa tai soluhuoneiston asuintoverin oikuista. Myös tenttimenestys, herääminen aamuisin ja talsiminen pakkasessa saattaa herätellä tuota mörköä. Yleensä hyppään suoraan masennuksen puolelle ja jätän urputtamisen ammattilaisille. Kohtalo yritti johdattaa vitutuksen luokseni, mutta yritykseksi jäi. Mielialahäiriöni vuoksi nauroin silloin kun olisi pitänyt voivotella ja valittaa.

V*tutuksen vajaatoiminta Joni Ylimäki Tarinamme alkaa yliopistolta. Luento oli mer- säisen huutoni fraktuuran saloihin. Paleokitty alkavan puoli kolmelta. Odotin luento- grafian kurssi on kuuleman mukaan saanut salin ulkopuolella puoli tuntia, kunnes kuulin monella edellä mainitun mittarin värähteleläsnä olleilta henkilöiltä että asiasta oli tullut mään, mutta jollain hyvin perverssillä tavalviestiä weboodiin saman päivän aikana. Ky- la olen kokenut kurssin mielenkiintoiseksi. seessä olisi ollut viimeiset tunnit Koukeroiden tulkitseminen koki joten tästä ilahtuneena päätin yllättävän käänteen saavutethypätä Kuopion bussiin vielä Jollain hyvin per- tuamme Tuusniemen. Bussimtavalla me jäi jumiin jäämonttuun. ”Eisaman päivän aikana. Yleensä verssillä olen aina myöhässä, mutta tällä olen kokenut papätiijämiten matka jatkuu vae kertaa olin katsonut väärin aika- leografian kurssin jatkuuko ollenkaa, käs’jarru on taulua ja olin linja-auto asemalla mielenkiintoiseksi jiässä” kuulutti bussikuski. Lo45 minuuttia ennen bussin lähpetin musiikinkuuntelun ja siirrin töä. Sisällä sain lämmitellä puoli tuntia jonka jälkeen odotusaula pistäisi ovet mystiset kirjoitukset sivuun, nyt olisi tiedossäppiin. Sisällä ollessa minua viihdytti kes- sa miehekästä työntöä. Hymyni oli korviski-ikäinen savolaispariskunta, joka kuulles- sa ja naurahdin itsekseni kun bussikuski saan minibussista alkoi sitä ihmettelemään yritti hiekkaa heittää renkaisiin. Vanhempi kolmen eri ikkunan takaa. Ikkunamainok- rouva tiedusteli kuskilta voidaanko bussia sia piti kädellä siirtää että näki minibussin. työntää? Vastaus oli synkkä ’ei’. Puolituntia kuski yritti saada autoa liikenteeseen, siinä Kipeän pakkasen purressa ja bussin tul- kuitenkaan onnistumatta. Hymyni jatkoi lelessa melko täyteen alkoi hieman v-mittari viämistään ajan edetessä, en osannut ajavärähdellä, mutta päätin tukahduttaa si- tella miten pitkään tässä saadaan odotella.


29 Älyn ja järjen vajaatoiminta

Ratsuväki saapui, tarinan alussa esiintyneen mytologisen savolaiskummajaisen minibussin tullessa paikalle. Kuski tuli ilmoittamaan että nyt olisi kyyti noin 16 henkilölle. Seurasin sivusta miten vanhat herrasmiessäännöt poljettiin loskaan, kun ihmiset ryntäsivät ulos. Pääasiallisesti nuoret miehet varasivat paikat ensimmäisinä ja vanhemmat perässä. Olen myös huono panikoimaan näissä tilanteissa, tähän mennessä aina olen selvinnyt vaikka en ole jonon kärjessä tai edes jonossa. Kävelin bussista ulos vain todetakseni että minibussi oli ääriään myöten täynnä. Lainatakseni“Hei me lennetään” dokumenttia: ”Looks like I picked the wrong week to quit smoking”.

Ylimääräisen kuonan poistuttua pakokapseliin paha sai palkkansa: bussi lähti kuin lähtikin kuopasta irti. Matkustajamäärä oli romahtanut kolmeen ja turhat sivureitit jätettiin suosiolla väliin. Perillä kiitin vielä kuskia ja yritin parhaani olla kuulostamatta sarkastiselta. Pakkanen puri mutta hymy ei hyytynyt. Kävellessäni näin taksitolpalla tutun kuskin ja päätin käydä vaihtamassa kuulumiset. Päivittelin aikaani Tuusniemellä, ”mahtoi harmittaa”, naurahti kaveri. ”Enimmäkseen

ketuttaa kun tuntuu ettei mikään ketuta”.

Toimituskunta huomauttaa, että Prozacilla on havaittu yleisesti seuraavia sivuvaikutuksia: Kurkkukipu, huimaus, heikkous ja nukahtamisvaikeudet. Erityisesti opiskelijatoimittajilla on havaittu lisäksi ongelmia itsehillinnän oikeanlaisessa ulostulossa suhteessa bussimatkoihin sekä yleistä tyytyväisyyttä tuottamaansa tavaraan.


30 L.Ä.Ä.K.K.E.E.T.!* Yliopistossa kivasti aikuiset ihmiset opiskelee, siellä humanistista schaibaa päähän pänttää. Polkupyöriä eivät telineisiin osaa laittaa. JUMALAUTA minun telineeni. Kansakunnan tulevat toivot täysiä tumpeloita ovat, ammattikouluun kuuluisivat, siellä kivasti levyseppähitsaajalinjalla Lappia polttelisivat. Natsinunnien kanssa pendolinolla myöhästelisivät. Eih, ei pendolinolla. Täysi susi koko vehje. Manoliitot punkkupäissään ovat koonneet Suomen talveen täysin sopimattoman laitteen. Ja espanjalaiset karvakädet meluavat kirjastolla. Minun kirjasto, minun koneet ja kirjat. Hemsvettiin kaikki.

Ja kahvi. Tuo ihaana elämän eliksiiri. Amica sillä opiskelijaraasua riistää, viimeisenkin lantin nyhtää. Ei ole oikein tämä. Siellä amicantäti hymyillen rahaa nyhtää. Kahvikupista 1,10€ pyytää. Jumankauta. Kauheata päivän moskaa. PÖYSTI menet ja pidätät kahvilantädin! Ruokakin on hirveää, tuskin edes schaibaajalle kelpaisi. Eineksiä opiskelijoille tarjotaan, rahat pois nyhdetään ja kivasti sitten maha ja suolet e-koodeilla täytetään.

Mikä kumma siinä on kun ei niitä polkupyöriä saada telineisiin Carelialla. Ennen saatiin. Siellä kivasti pyörät telineisiin laitettiin, humiksella sitten kahvia ja hörpittiin ja kivasti kaikenlaista joutavaa humanistista shaissea jauhoivat. Jumankauta, Laakkonen oli sittenkin oikeassa. Humanistiset aineet on ihan paskaa. Yhyy, mitä olenkaan tehnyt kaikki nämä vuodet. En tule koskaan työllistymään, kortistoon jään rahoja ryyppäämään. Eih, en rupea ryyppäämään muutoin taas nunnat tulevat ja polttavat ja raiskaavat.

keskustelisi. Eivät muista sitä kaunista kevättä Tukholmassa vuonna 1995. JUMALAUTA! Hyvä jos olivat syntyneet edes silloin. Ja puoluekanta sitten? Historianopiskelijoissa kuulemma sekoomuslaisia (vai kokoomusko se on) on. Ei ole hyvä juttu tämä. Eivät tajua vaikka Pöysti ja Neponen kuinka kertoisivat, että ruiskukkapuolue ei ole työväenpuolue tai tavallisen palkansaajan asialla. Hemsvetti kuinka tyhmiä nämä aikamme nuoret ihmiset ovat. Yksikään historianlaitokselta valmistuva ei tule koskaan olemaan niin

Ja fuksit sitten. Vuosi toisensa jälkeen nuorenevat. Ei enää tiedä Lehtinen mistä niiden kanssa

*lEHTISEN äNKYRÄ, äÄRETTÖMÄN kestämättömäksi kiehuneen ELÄMÄN ELTAANTUNUT TILITYS


31 rikas, että olisi ruiskukkaisten ajamien asioiden hyödyn saajana. JUMALAUTA! Onhan se kivaa bandwagonissa olla. Siellä kivasti natsinunnien kanssa matkustaa. Lappia menevät polttamaan. ISYY on yksi poliittisten broilerien kasvattamo ja hiekkalaatikko. Tässä kuva broilerista, kasvattamosta ja hiekkalaatikosta. Sinne on kissa pissinyt hiekkalaatikkoon kivasti. Menkää ja tutkikaa. Hiekkaa ette sitten syö. ISYYn toimistokin on vaihtanut paikkaa useammin kuin toiset vaihtaa sukkia, menkää ja vaihtaa. Jos ette yliopistoa niin ainakin sukkia, hirveä jalkahiki leijuu täällä. Jäsenmaksu kyllä nousee mutta palvelut ei parane yhtään. Alaspäin on menty kuin Pöystin potenssi kolmen tuopin jälkeen. sen jälkeen kun kuopiolaisten kanssa laitettiin hynttyyt yhteen. Tulostuskiintiötä pienensivät 600 sivusta 400 sivuun, ei pysty enää opiskelija kaikkea turhaa tulostamaan niin kuin vaikka graduaan. Tämäkin muutos yritettiin tehdä hiljaa ja huomaamatta. JUMALAUTA mikä salaseura tämä yliopisto on. Ollaan hiljaa kaikesta mikä koskee opiskelijoita tai sitten piilotetaan tiedot yliopiston intraan. HEMSVETTI! Kuka muka tietää A) mikä se on ja B) miten sinne pääsee – Käsi ylös, ei nukuta siellä. Historianopiskelijoiden sisäsiittoisuudesta en viitsi edes kirjoittaa, on se sen verran kaluttu aihe ja siksi toisekseen mistä sitten juoruliitteeseen täytettä saataisiin? Pitäisi katsella pelkkiä tom of finland kuvia. Hirveitä nahkatakkisia viiksinatseja. Oikeasti, mitä ne homopornokuvat kertoo lehden tekijöistä? Pöysti tulee ja kivasti pidättää. Täysin tyhjäpäistä porukkaa.

Enemmän tissejä juoruliitteeseen tai minä lopetan Varnitsa-lehden tilaamisen! Koska muuten Varnitsa –lehti muuttaa kokoaan tabloidiksi? Saisi Uljaskin jotain oikeaa uutisoitavaa. Siinäkin on kyllä aivan kelvoton painotuote, ei kelpaa edes vessapaperiksi. Liian kovaa on, ei kestä perse. Jutut käsittelee joko Uljaan toimituskuntaa tai sitten kuopiolaisten kissanristiäisiä. Joensuu ja Savonlinnakin kuuluvat fantastiseen Itä-savon Yllätysopistoon. Kuopiolle olisi pitänyt tehdä kuin Berliinille 1961. Rakentaa muuri kivasti ympärille ja ampua sitten kaikki jotka sen muurin yli olisi yrittänyt tulla. Kivasti olisi savolaisista eroon päästy. Typerää se niiden murrekkin. Muka hauskaa vääntämistä ja kääntämistä on, kukaan ei siitä selvää saa. Jumalauta opetelkaa puhumaan! Ja lopuksi. Jos nyt joku noista edellä olevista jutuista mielensä pahoitti, niin iso kyynel. Jos ei ole parempaakaan tekemistä luennolla kun lukea Varnitsa –lehteä, niin kaksi kertaa miettiä sietää mitä hittoa täällä oikein tekee. Menisit vaikka oikeisiin töihin sen sijaan että loisit täällä yhteiskunnan varoilla, senkin hippi! Minun rahat, minun yhteiskunta! Ja sano sille vieressäsi istuvalle kudinpuikkojaan helisyttävälle naisopiskelijalle että tämä on luento eikä mikään ompeluseura. Mutta varo ettei menkkapäissään lyö ja jos lyö niin hanki todistaja. Sitten kivasti oikeuteen haastat, rahat ja puikot viet. Niillä sitten kivasti muita häiritset. Paskaa kevättä kaikille toivoo J.L. (äksy vanha herra)

”All you need is love.” • Se kuuluisampi J.L. (P.S. Negatiivisuus ei kannata.)


32 Olen todistettavasti ainakin kuudennen polven lahtelainen. Elän ja hengitän hämäläistä murretta ja hidasta elämäntapaa. Hahmotan maailmani kuningaslajin, jalkapallon, kautta. Valitettavasti karjalaisdiaspora on jo lähes tukahduttanut osan tästä tärkeästä hämäläiskulttuurista. Noin 18 vuotta kuuntelin päivät pitkät, kuinka Viipurissa oli kaikkea. Aloin vihaamaan tätä karjalaista rotua ja kuin itseäni kiduttaakseni lähdin Joensuuhun opiskelemaan historiaa. Ironista.

Valtion päämieheksi olisi ehdolla Kuningas Jari Litmanen, valitettavasti Juudas on syntyperältään evakko, joten valinta kohdistunee joko mäkikotka Janne Ahoseen tai tenavatähti Konsta ’poika ja Ilves’ Hietaseen virkapaikkanaan Hämeen linna. Kuningaskunnan virallisiksi kieliksi tulee häme ja ruotsi. Hämeessähän jätetään kaikki mah(d)olliset kirjaimet sanomatta tai korvataan ne mielikuvituksellisesti. Esimerkiksi ”Laitoin aamulla kenkät jalkaa ja tuukin kaulaa ja lähin ulos kattomaa Lahen matsia Kispii”

Pro

Patria

Mies voi lähteä Lahesta, mutta Lahti ei miehestä. Väärin. Koko opiskeluaikani olen kaivannut takaisin Lahteen, savolaisten Kanadaan. Ja jos kerran baskit, katalaanit ja kaikki muutkin saavat vaatia itsenäisyyttä, miksei hämäläiset? Itsenäisyys on kuitenkin myönnetty kaiken maailman Irlanneille ja Kosovoille.

Maan virallisessa vaakunassa Vellamo ratsastaa Ilveksellä. Kansallisruokana on tuuvinki ja lihamuki. Nämä huuh(d)otaan alas sahtilla. Elinkeinot pysyvät entisellään eli lahtelaiset ovat työttöminä tai panemassa olutta ja hämeenlinnalaiset rakentelevat aseitaan, muut viljelevät maata.

Historialtaan Häme on sitä puhtainta Suomea, ei savolaistunutta Keski-Suomea, ei ruotsalaistunutta Länsi-Suomea eikä karjalaistunutta Kymiä. Elias Lönnrot antoi todellisen Suomen kasvot Karjalalle ja valtio riisti miekalla meidän itsenäisyyden. Lisäksi Suomen valtio on polkenut hämäläisiä rakennuspolitiikallaan, Hämeenlinnasta Lahteen ei mene suoraa tietä, jottei hämäläiset pääse keskittämään joukkoja nopeasti. Hitaat hämäläiset nousevat, heti kun keretään!

Suunnitelmana tämä vaikuttaa hyvältä, mutta tuntien hämäläisen hitaan luonteenlaadun on se realistista ehkä tuhannen vuoden kuluttua. Ehkä teidän turkulaisten kannattaisi koettaa irrottaa itsenne Suomen valtion riistovallasta. Valitettavasti muu Suomi saattaisi innostua ideasta.

Hämeen Itsenäisen Kuningaskunnan rajat käsittää nykyisen Kanta- ja PäijätHämeen alueen. Valitettavasti tässä liitossa tulee mukana myös Forssa, mutta aina ei voi voittaa. Myös karjalaiset, savolaiset ja muut turhat suomalaisheimot on poistettava Kuningaskunnan alueelta. Pääkaupungiksi nousee historiallisten seikkojen valossa Hämeenlinna.

- Tommi Leirilaakso Varnitsa-lehden entinen päätoimittaja, nykyinen tyhjäntoimittaja ja separatisti (kuulemma myös jalkapallohuligaani)

Kaikkea hyvää Turkuun ja ainejärjestöön täältä Lahen ja Joensuun välimaastosta (thänks VR!)! Eläköön separatismi!

Juttu julkaistaan myös Turun yliopiston historianopiskelijoiden Kritiikki -lehden seuraavassa numerossa.


33

Tässä piti olla muuan juttu, mutta koska sitä ei saatu määräaikaan mennessä, Koko toimituskunta toivottaa menestyksekkäälle formula-kuski heikki kovalaiselle lisää nappionnistumisia urallaan!


34

Ögeinst modern futbool Kevin-PrinceBoateng, sinä teit sen. Sinä pilasit, tuhosit jalkapallon viimeisen historiaa ja perinteitä vaalivan linnakkeen. Sinä hyökkäsit kannattajakatsomoa päin, otit pallon kesken pelin käteen ja potkaisit sen katsomoa kohti. Miksi?

vannonut kansainvälisyyteen ja avoimuuteen, osalle tärkeää on ollut perinteet. Todelliset kannattajat arvostavat usein enemmän perinteitä ja pitkäjänteisyyttä, kuin menestystä. Valitettavasti nykyinen business-vetoinen jalkapallo tuhoaa perinteitä minkä kerkeää. Kannattajille katsomo on usein myös ainoa paikka tuoda omaa poliittista tai ideologista kantaansa niin seurasta, kuin koko Euroopasta esille. Raha kuitenkin määrää.

Niille, jotka eivät tapausta tunne kerrottakoon lyhyesti, että muutaman viime viikon aikana Kansainvälinen Kukkahattutätien liitto FIFA yhdessä eurooppalaisen vastineen UEFAn kanssa ovat nostaneet kukkahattutäteilynsä ja suvaitsevuus- Ja kun joku joskus mainitsee näistä perinteistä, kampanjansa aivan uuteen sfääriin. Tapahtumien ovat suvaitsevuuspoliisit saman tien harjoittaalkusysäyksenä toimi sekä Pietarin Zenitin suu- massa suvaitsemattomuutta. Ironisinta tässä tarin kannattajayhdistys, joka ei halua nähdä Ze- pauksessa on se, että usein samat suvaitsevuunitissä homoja eikä tummaihoisia pelaajia. Lisää desta itkevät henkilöt usein symppaavaterästä vettä myllyyn saatiin, kun saksalais-ghanalainen baskiseuraa, joka ei ota kokoonpanoonsa muiKevin-Prince Boateng ta kuin baskipelaajia. kieltäytyi jatkamasta Ilmeisesti syrjintä on harjoitusottelua italiaoikein, kun ei syrlaista Pro Patriaa vasji meidän kavereita? taan oletettujen rasisSamanlainen metakka tisten huutojen takia. syntyi, kun juutalaisBoatengin seuran, AC seurat Tottenham ja Milanin pelaajat käAjax joutuivat luopuvelivät kaikki pukumaan juutalaishistosuojaan ja peli loppui riastaan. Arvokasta kesken. perinnettä vai ihmisTodellinen taistelu lappalaisten ten syrjintää? kesken TP-47 vastaa RoPS Useat tahot, kuten UEFA, FIFA ja ituhipit, pitivät Boatengin ratkaisua ainoana Otetaan vielä loppuun naurettava esimerkki oikeana mahdollisena. Valitettavasti tämä hyväk- nyky-jalkapallon rappiosta. Kesällä 2009 paljon syntä mahdollistaa kaikkien pelaajien kävelemi- haukuttu virolainen ex-HIFK -valmentaja huusi sen ulos kentältä joka kerta, kun joku vituttaa. penkiltä vastustajan suomalaiselle rikkoneelle Ja sitähän kannattajat haluavat, että vastustajan pelaajalle ”V*tun apina!”. Taustalla oli ollut ulkopeli menee sekaisin. Rasismi on tietysti ikävää, maalaistaustainen, Suomen maajoukkueessakin mutta tässä kukkahattutäteily-yhteiskunnassa esiintynyt pelaaja. Kaikki asianomaiset tuomaria asia kuin asia on aina rasismia, kun siihen liittyy lukuun ottamatta eivät nähneet tilanteessa miulkomaalainen. tään rasistista. Palloliitto kuitenkin määritti, että ”apina” on rasistinen sana, vaikka se sanottaisiin Jalkapalloon kuuluu tunteet ja välillä roisi kielen- missä tilanteessa tahansa. käyttö. Lisäksi seurat edustavat kannattajilleen instituutioita, siinä missä kirkko tai vaikka kou- Kuten RinusMichels aikoinaan sanoi, että jalkalulaitos. Instituutiota ei haluta muuttaa, vaan se pallo on sotaa, toivoisin kovasti, että sellaisena tahdotaan pitää tuttuna ja turvallisena. Globaali se pysyisi. Maailma muuttuu, mutta Mustia Kuhmaailma on tuonut ulkomaalaiset, eri uskonto- nureita ei vie meiltä pois HC eikä Kouvola! kuntia ja eri etnisiä ryhmiä edustavat palloilijat myös peräpohjolaan. Osa seuroista on aina

Tommi Leirilaakso


35

Millainen urputtaja olet? Oletko aina halunnut tietää, kuka varnistalainen olisi sinulle se sopivin kumppani? Tällä nopealla testillä et saa sitä selville. Sen avulla voit kuitenkin selvittää, mihin kastiin sisäinen urputtajasi kuuluu. Olemme jakaneet valittajat neljään ryhmään, joista jokaista edustaa salamyhkäisen anagrammin taakse piiloutuva varnitsalainen mallikappale. Vastaukset seuraavalla sivulla. 1. Mitä sinulle kuuluu? A) Oikein pullantuoksuista ja ihanaa hyvää, kiitos! B) No, kyllähän tässä parempaa kuuluisi, jos tämä ainainen taistelu elämän tuulimyllyjä vastaan hetkeksi helpottaisi. C) Paskaakos tässä; pakkasta ja räntää. Amican kahvi paloi taas pohjaan, eivätkä tenttitulokset ole taaskaan tulleet ajoissa. Normi päivä. D) Vähän väsyttää, koska valvoin ja yritin tehdä rästissä olevia esseitä, mutta eihän siitä taas mitään tullut. 2. Mikä seuraavista saa useimmiten veresi kiehumaan? A) Ei minua mikään ärsytä. Ihmetyttää vain, mikä sinua taas vaivaa. B) Yliopiston isokenkäisten näköalaton pelleily! C) Mummot, vaarit, teinit, sää, lieksalaiset, Amican ruoka, väljähtäneet purkat, purkka pöytien alla, purkan mässyttäminen ja se, että kaikki keuhkoaa jostakin v***n Putouksesta! D) Kirjoittamattomat raportit, siivoamaton kämppä ja se, etten ole vieläkään soittanut mummolleni, vaikka lupasin jo viime viikolla. 3. Mikä seuraavista sananlaskuista kuvaa sinua parhaiten? A) ”Ei auta suru markkinoilla, rahaa siellä pitää olla.” B) ”Ahkeruus kovankin onnen voittaa.” C) ”Aikainen mato tulee syödyksi.” D) ”Kauneus on katoavaista, mutta rumuus sen kun lisääntyy.” 4. Jos baari-iltasi meni pilalle, mistä se todennäköisesti johtui? A) Ei minun iltani mennyt pilalle. Mietin vain, miksei sinulla taaskaan ollut hauskaa. B) En voinut viettää iltaani Jokelassa, koska kantelumme sen säilyttämiseksi hylättiin. C) Onko minun iltani muka joskus onnistunut? Hä. D) Olin taas ihan perseet ja nolasin itseni. En myöskään uskaltanut kertoa ihastukselleni tunteistani, ja tämän illan jälkeen hän ei varmasti katsokaan minuun päin. 5. Jos olisit auto, niin mikä auto näistä olisit? A) Sateenkaaren värinen sirkusauto täynnä iloisia klovneja, taitavia nuoralla tanssijoita ja hilpeää musiikkia. B) Luotettava koulubussi, joka vie lapset aina turvallisesti perille. C) Ei sen väliä, joku sekava nisti kuitenkin pöllisi sen ja karauttaisi sillalta jokeen. D) Rikkinäinen polkuauto, johon edes lapset eivät halua koskea. 6. Ystäväsi Lauri Hyvönen on sairastunut ja laittaa sinut tuuraamaan itseään raviselostajan tehtävissä. Miten uskot selviytyväsi? A) Vaikka tilanne onkin haastava, auttaa iloinen ja tarmokas asenteeni minua selviytymään hienosti. Jos myöhemmin kuulen selostuksestani kritiikkiä, johtuu se yleisön rahvaanomaisuudesta. B) Uskallan pelosta huolimatta tarttua haasteeseen, ja selviän lopulta tehtävästä jotenkuten. Opettelen seuraavaa kertaa varten, kuinka Nouveaux De Vie lausutaan oikein. C) En koskaan saavu paikalle, sillä v**uiksihan se menee kuitenkin. Pitäkää mannet ravinne. D) En ole taaskaan valmistautunut kunnolla. Onnistun lopulta selostamaan vain yhden ponilähdön, ja tunnistan sen jälkeen ”ponit” lämminverisiksi. Lopulta menen kotiin itkemään.


36 VASTAUKSET: Laske nyt, mitä kirjainta vastasit eniten, ja ota selvää millainen urputtaja olet! Huomaa kuitenkin, että A-kohdassa kyse on itse asiassa kahdesta tämän lehden sivuilla seikkailevasta henkilöstä. Kolme muuta anagrammia on koostettu sukunimen perusteella. A)

AAVE & JONNE

Sinua pikkusielua se ei ärsytä koskaan mikään! Niin paitsi kaikki ne muut ikävät ihmiset, jotka nurisemisellaan heittävät varjoja sateenkaaren reunustamalle tiellesi. Omat asiasihan ovat aina moitteettomasti, päivät pelkkää auringonpaistetta ja iloisen keltaisia narsisseja. Jos jokin asia on huonosti, se johtuu mielestäsi siitä, etteivät synkät kanssaihmisesi näe sitä iloa, joka heidän ympärillään leijailee. Haista kukkahattutäti paska ja terveisiä perseestä synkiltä kanssaihmisiltäsi! B)

RADIOSSA UKK

Ensi näkemällä saattaa vaikuttaa, että olet parantumaton pessimisti ja ikuinen nurisija. Tämä luulo on kuitenkin harhaa, sillä sinä vain ajattelet ääneen asioita, joihin aiot seuraavaksi tarttua. Valittamiseesi voi sen kliimaksihetkillä suhtautua kuin poppamiehen houreisiin ennustuksiin: nämä asiat tulevat olemaan jatkossa paremmin. Huomaat, valitat, toimit. Tämä on ehdottomasti se paras nurisijakunta, onneksi olkoon! C)

ALPO SAHAA

Ensi näkemällä saattaa vaikuttaa, että olet parantumaton pessimisti ja ikuinen nurisija. Tämä luulo ei olekaan harhaa, sinä tosiaan vain ajattelet ääneen asioita, joille et aio jatkossakaan tehdä mitään. Valittamiseesi voi sen kliimaksihetkillä suhtautua kuin äkäisen mummon potkuihin aviomiehensä haudalla: täysi kyrpä eläessään ja että meni vielä kuolemaan! Huomaat, valitat, valitat. Ja haukansilmäsi todellakin nappaa jokaisen naapurin jättämän kurajäljen rappukäytävässä. D)

KOLERA LIISA

Olet juuri se risukasa, johon päivä ei koskaan paista. Olet se juna joka aina ajaa aseman ohitse, se sisimmästään rikkinäinen sateenvarjo jota kukaan ei saa auki. Elämä on pelkkää vastoinkäymisten valtateillä raahustamista, eikä levähdyspaikkoja näy. Ainoa bussikin ajaa ohitsesi. Ainakin omasta mielestäsi. Tästä kumpuaa myös voimaa urputtamiseen, joka kohdallasi osuu aina vain itseesi. Nouse toveri! Tule ulos aurinkoiseen maailmaan itsesäälin purkistasi! Totuus kuitenkin on, että me kaikki tykätään susta Kolera Liisa. Toimittajat: Harold Tilheen & Rehti Karpo


37

Noora Kumpulainen Kirjottaja on Facebookin käyttäjä. Hänen puolisonsa ei ole Facebook-käyttäjä, mutta kuikuilee “ huomaamatta” toimittajan olan yli hänen Facebookiaan aina tilanteen salliessa.


38 Tommi Leirilaakso presents: Elokuvat opetuksessa Nykyaikana kouluopettajan työ on kiireistä. Kuulin, että maisteri Hovilla ei edes ole aikaa ryypätä. Ei se mitään! Suunnittelin teille tunnit valmiiksi: lapset tykkäävät videoista, mutta Olipa Kerran Ihminen -sarja alkaa olla nähty. Video vapauttaa myös teidät tekemään tärkeämpiä juttuja, kuten ryystämään kahvia. Tässä ovat ehdotukseni.

Hyvin kaukainen aika Maa Aikojen Alussa -video on loistava tapa aloittaa. Jos tunteja on useampia, niin elokuvia on tehty ainakin neljä. Ei tarvitse puhua mitään, kuvat kertovat enemmän kuin tuhat piirtoheitinkalvoa. Myös Kiviset ja Soraset toimii, jos pitää kertoa muinaisista ihmisistä.

Egypti ja Antiikki Egyptin prinssi pyörimään, samalla lapset saavat kosketuksen myös juutalaisten historiaan. Antiikki taasen tarjoaa jo vaihtoehtoja. Jos haluatte painottaa Kreikan historiaan, valitsette Herkuleksen, jos taasen Rooman valitsette Asterixin. Jos taas haluatte yhdistää Egyptin ja Antiikin yhdeksi tunniksi ratkaisu on Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra.

Aika Antiikin ja Keskiajan välissä Silloin ei juurikaan tapahtumia ollut, mutta Robin Hood ja Ivanhoe kelpaavat antamaan riittävän kuvan sen ajan rässeistä.

Keskiaika ja valistuksen aika Kolme Muskettikoiraa tai, jos lapset ovat jo kehittyneitä, niin Kolme Muskettisoturia antavat tarpeeksi aikaa ryystää kahvia. Jatkokurssilla voi näyttää myös Monte Criston Kreivin.

Löytöretkistä ja Orjakaupasta ja merirosvouksesta Löytöretkistä kertoo riittävän hyvin Tie Eldoradoon -elokuva. Orjakaupasta puolestaan Juuret ja Amistad. Merirosvouksesta suosittelen sitä ensimmäistä Karibian Piraatteja. Jos myös haluatte kertoa lapsille intiaaneista (anteeksi

rasistinen ilmaus), voitte näyttää Pocahontasin. Pocahontas avaa tarpeeksi myös Englannin sen ajan elämää, joten eteenpäin on menty.

Teollistumisesta Kehruu-Jennystä riittää vallan mainiosti elokuva Elefanttimies.

Ismit Kommunismin opetukseen toimii parhaiten Smurffit. Loppuihin käy Alfred J. Kwak. Samalla tulee myös opetettua rotuerottelu ja paljon muuta.

1900-luku Koko 1900-luku voidaan tiivistää Chaplinin Diktaattoriin, Titaniciin (ei Frederikin, vaan siihen leffaan) ja Tintin seikkailuihin.

Suomen historia Suomen historian esittämiseen riittää Täällä Pohjantähden Alla, Tuntematon ja Talvisota. Jos tahdotte hifistellä tai vaihtoehtoisesti tappaa oppilaanne, hyvä keino siihen on Mikko Niskasen ohjaama Kalle ”vitun” Päätalon tuotanto.

Huumevalistus Tehotytöt ja Teletapit kertovat aivan tarpeeksi.

Sukupuolikasvatus Elokuvia on tehty paljon, mutta niitä ei kannata näyttää. Tai siis jos haluatte pitää työnne. Riittää, että näytätte kuvan Muumeista ja kerrotte: ”Jos saa lapsia, lihoo ja syö teidät vararikkoon!”


39 Lehden teemaan (urputus) sopien toimituskunnassa alkoi urputus jo toimituspalaverin ajankohdasta Hallitus suunnittelee orgioita samaan aikaan kun Varnitsan ikivanhat keksityt traditiot ovat uhattuina. -nimim. Hävetkää

Fantastinen YLE-vero = Telkkari täynnä vielä huonompaa ohjelmaa kuin tv-luvan (jotan toki koskaan maksanut) aikana. Nimim. Taidan myydä telsuni Voisiko tiedotusvastaava opetella pienentämään kuvat web-kokoon. T. En ole sokea. Saksalaiset ovat pilanneet maailman. Nimim. Bättre Folk. Mikä ihme immeisiä vaivaa kun tällä palstallle on näin hiljasta. Onko asiat muka kunnossa? URPUTUS KUNNIAAN!

Historian suurimpia virheitä oli äänioikeuden myöntäminen naisille. Nimim. Ennen oli kunnollista. Onko journalismia paskoa housuun bussissa? Ei ole, koska se on idiotismia. T. Menkää Niuvaan.

ISYY alotti äänestyksen vuoden 2012 ässätuutoriksi. Varnitsalaiset tuutorit ljäävejä osallistumaan äänestykseen. Nimim. Pitikö syödä kuormasta?

EIkö Varnitsassa enää tapahdu mitään kun ei juoruja tule? Nimim. Mitä ihmettä, eikö täällä tapahdu mitään? Hae tuutoriksi! Paavo Väyrynen paaviksi! T. Jouko Piho Professori Katajala vähätteli muinaisten esiisiemme metsästystaitoja nimittelemällä näitä onnekkaiksi äpäriksi. Kahdesti! Vieläpä vaihtoopiskelijoiden edessä! Nimim. Mitä ne meistä taas ajattelee KUKA VARASTI Varnitsan-lehtikansion 2010-2013!?!?!?! Syyllinen tervahöyhennetään. Tunnustanut pahantekijä myöskin tervahöyhennetään mutta jätetään henkiin. nimim. Ohrana

Mies ei ymmärrä. Nimim. Jännä

GET A JOB HIPPIES - ’MURICA

Naisia ei olisi koskaan saanut hyväksyä yliopistoon! Nimim. Maskuliinisen dominanssin puolesta!

On aika kääntää maailman ja varsinkin Varnitsan voimasuhteet ylös alaisiin ! Naiset ottakaa kaulimenne ja laitetaan miehet kyykyyn ! Nimim. Siskot pysykää lujina !

Katainen joulukuussa Kuopiossa: ”Yliopistouudistus on edelleenkin fantastinen juttu. Itä-Suomessa yhdistyminen on hoidettu esimerkillisen hyvin.” Haista v*ttu Katainen.

Mikä ihme tätä ainejärjestöä vaivaa? Muijat huutelee sähköpostilistalla ja suunnittelee vastarintaa. Ei ole hyvää menoa tämä. Nimim. Naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä!

UEF:n opiskelijat on lasikoja! Tänään klo 10 ei Carelialla ollut juuri ketään ja tietokoneellekin pääsi jonottamatta. Nimim. Mistähän teillekin opintotukea maksetaan?

Varnitsan Aseellinen Siipi tuomitsee naisten aloittaman sukupuolirasismin ja sanoutuu irti tästä vihanalkutuksesta.

Miten jässä ihmiset ovat? Carelialla on KAKSI jonoa, ei ole pakko jumittaa YHDESSÄ jonossa. Nimim. Menkää mökkiinne.

Vuoden urheilijaksi valittiin nainen. Nimim. Pulinat pois ja onnea! en pidä naisia juuri minään t: varnitsan poikamieskerhon kunniapj

Ulostaminen bussissa tahallaan on sairaus F98.11. Nimim. Arkkiatri

enään en jaksa katsella suomen naisia. lähden thaimaaseen t: pelimeis

Palaveri ei mittään, Jokela ei mitään, maanantai ei mittään, tiistai ei mittään, hallitus ei mittään, yo-kunta ei mittään, mikkään ei oo yhtikäs mittään. Hae Paaviksi! nimim. V*ttu Mitä Paskaa


RY

Marinaa ja mielenpahoitusta jo vuodesta 1970 (T.KyrÜ ei ollut vielä edes syntynyt)

Varnitsa-lehti 1/2013  

Varnitsa-lehti numero 1/2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you