Page 1

ONTDEK EENS EEN SCHOOL... OVER DE FOTOGRAAF Pascal Troch is amateurfotograaf uit Edegem en reeds 25 jaar met fotografie bezig. Hij is gefascineerd door het schrijven met licht het geen fotografie uiteindelijk is. Door de jaren heen verzamelde hij een portfolio van vele duizenden foto’s van Creata. Pascal draagt dit boek op aan alle kinderen die creatief bezig zijn.

Dit fotoboek is een beeldende ontdekkingsreis over 9 jaar Creata. Het creatief project van Andreas Vesallius Edegem dat ieder jaar opnieuw een wervelend schouwspel brengt van zang, dans en acteren. Reeds duizenden kinderen hebben in de loop van de tijd toeschouwers verrast en ontroerd. Creata is het ultieme voorbeeld hoe een kleine gemeenteschool door toewijding en doorzettingsvermogen in iets ongelooflijk groot kan worden.

OVER DIT FOTOBOEK


ONTDEK EENS EEN SCHOOL... Dit fotoboek is een beeldende ontdekkingsreis over 9 jaar Creata. Het creatief project van Andreas Vesallius Edegem dat ieder jaar opnieuw een wervelend schouwspel brengt van zang, dans en acteren. Reeds duizenden kinderen hebben in de loop van de tijd toeschouwers verrast en ontroerd. Creata is het ultieme voorbeeld hoe een kleine gemeenteschool door toewijding en doorzettingsvermogen in iets ongelooflijk groot kan worden.


cre·a·tief bn, bw (veel) voortbrengend; scheppend: ~ bezig zijn

De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit. Erich Fromm

Ik herinner mij nog goed toen ik nu 9 jaar geleden in 2004 voor de eerste keer ging kijken naar Creata. Mijn kinderen zaten toen het eerste jaar in Andreas Vesalius en ik ging naar daar toe met de gedachte „ ja een school optredentje van de kinderen, leuk voor mama en papa en eventueel nog de grootouders” Mijn veronderstelling werd echter zeer snel aan diggelen geslagen en hoe, heel de school was versierd, prachtige decors, zang, acteren en dans tot zelfs professionele videomontage toe. Zo zijn we ieder jaar opnieuw gaan kijken en telkenmale wanneer je dacht deze voorstelling kunnen ze niet meer overtreffen kwamen ze met een nog creatiever en gedurfder project Vanaf het tweede jaar ben ik ieder jaar consequent foto’s beginnen nemen zodat er nu na 9 jaar een mooie verzameling is opgebouwd. Foto’s nemen op Creata is moeilijk (en dan wil ik u niet lastig vallen met de technische details) maar wel omdat je als fotograaf ook toeschouwer bent en de kinderen het zo knap, spannend, ontroerend en of grappig maken dat je soms vergeet te drukken op de ontspanknop van de camera, het geen als fotograaf natuurlijk niet de bedoeling is. Als toeschouwer/fotograaf heb ik Vikingschepen en draken mogen bekijken, helden van het witte doek, schilderijen, stripfiguren en boeken tot leven zien komen. De wereldgeschiedenis opnieuw zien en horen vertellen. Op momenten werd gans Edegem inclusief winkels en vlaggenmasten versiert en ingepakt en zelfs een al jarenlang leegstaand en vervallen fabrieksgebouw werd omgetoverd tot evenementenzaal. Natuurlijk dit alles zou nooit kunnen door een ongelofelijke gedrevenheid en doorzettingsvermogen van op de eerste plaats leerkrachten en technische staf maar ook ieder jaar van ouders en vrijwilligers. Uiteindelijk is Creata een eindpunt van een intensief creatief proces dat reeds maanden voor de voorstelling start. Het is mijn overtuiging dat de leerlingen van Andreas Vesalius hier alleen maar beter van worden, leren doe je niet alleen vanuit boeken en een klaslokaal, nee Creata vergt zo veel meer van een kind, dans, zang, voordragen, acteren, scheppen, samenwerken met andere, voor een groot publiek staan enz… Sommige van die dingen zijn voor kinderen niet altijd vanzelfsprekend en toch zij doen het en hoe… Ik heb er voor gekozen om niet gewoon chronologisch de verschillende voorstellingen weer te geven, maar ik heb getracht een beetje van de sfeer die Creata is over te brengen. Het is een verzameling geworden van bijna 120 foto’s, ik hoop dat je met plezier dit fotoboek doorbladerd.   Pascal Troch


The Early Years

Zoals ik al aanhaalde in de inleiding ben ik eigenlijk maar in het tweede jaar dat mijn kinderen op Andreas Vesalius school liepen bewust foto’s beginnen nemen. Gelukkig had ik bij de eerste voorstelling die ik meemaakte een klein digitaal fototoestel bij en heb toch enkele beelden kunnen nemen van de voortreffelijke „stap er eens in” Creata, een voorstelling met levende schilderijen van beroemde schilders.


Behind the scenes EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN VAN CREATA


Bal Costumè


We are The Stars HIER BOUWEN WE AAN HERINNERINGEN


The Crew FIGURANTEN BIJ VERRASSING


The Sound of Music INC. BY FOOTLOOSE


dan路sen danste, h gedanst 1 zich ritmisch bewegen

op de maat vd muziek 2 (vrolijk) springen en huppelen


The Art of Entertaining


en - ter - tai - nen [-` teen ` (n)] (ÂŤEngels) (entertainde, h. geĂŤntertaind; iemand afleiden of amuseren; zorgen dat iemand de tijd aangenaam doorbrengt.


Le Grand Finale


9 jaar Creata  

Fotoboek over een jaarlijks creatief project van de Gemeentelijke basis school AVE Edegem