Issuu on Google+

Works 2006-2012 Selected architectural works by Magnus Svensson


Dual sports hall 2012, Genk (BE) | M. Svensson, L. Christiaens, A.V. de M没elenaere, J. Beerten, T. Louwette

Floor plans


T

of a new structure at a respectful distance to the building by Isgour. In between the two structures a new forum becomes the new central point to the complex.

In the brief of the competition the commissioner asked for an extension to the existing building. In the design this part of the brief was ignored in favour

The new building is not a “classical� sports hall, but a dual hall. Two parallel sport fields flank a central volume containing the entrance hall, cafeteria, changing rooms and storage. A steel canopy of three barrel vaults spans the whole width of the hall. The vaults are parabolic in shape and approach the catenary curve in order to minimize the bending forces in the structure.

he dual sports hall is the winning entry for a competition to build an extension to the monumental sports complex in Genk by the late Isia Isgour. Central to the original design is the olympic swimming hall with its hyperbolic roof structure. Largely due to this structure the the building was recently given the status as a protected monument.

The existing sport complex and the new hall

Along the apex of the vaults skylights provide uniform daylight in the hall. The building is currently in tendering. Construction is estimated to start in 2013.


View into the entrance hall


Basketball competition in the main hall


Elevated school

4860

4860

4800 800

800

800

800

400

400

240

800

800

600

800

800

240

+23,80M

200

21. 22.

ATRIUM

+19,04M

18.

20.

24.

800

1200

4800

4860

12.

AA'

23.

200

AA'

16C. 800

1200

4800

+23,80M

AA'

+19,04M

+19,04M

+23,80M

800

BB'

22.

+19,04M

22.

+23,80M

200

15.

200

BB' SOLARIUM

1200

1200

BB'

600

800

600

+23,80M

11.

7.

800

800

+19,04M

BB'

19.

6.

29.

200

200

4860

200

AA'

400

18.

800

800

15.

ATRIUM

800

4320

1200

1200

+19,04M

22.

800

240

200

600

4800

800 4320

800

400 240

CC'

CC'

2011, Gent (BE) | M. Svensson, L. Christiaens, J. Beerten, T. Louwette

15.

16D.

ATRIUM

CC'

CC'

CC'

CC'

ATRIUM

4860 4800 400

150

800

800

800

240

600

800

400 240

15.

200

AA'

13.

16B.

200

800

3. HOOFDINGANG SPORTHAL

4000

ATRIUM

INGANG PARKING 4800

0,00M

22.

+14,28M

AA'

4860

4740

1200

0,00M

AA'

+1,20M

800

ZONWEREND GORDIJN

HOOFDINGANG SOAG-GEBOUW

EVENEMENTENTOOG

AA'

+14,28M

1200

ONDERGRONDSE VERBINDING BESTAANDE SPORTHAL

1200

1200

200

175

4.

800

4320

800

2000

180 600

100

+14,28M

26.

7.

BB'

+14,28M

22.

+14,28M

25.

CC'

Floor plans

CC'

ATRIUM

UITLOOPZONE

180

175

600

600

INGANG PARKING

800

200

27 .

+14,28M

BB' 1200

BB'

800

HOOFDINGANG LIFTEN

VASTE TRIBUNE

1200

BB'


his design was conceived for a competition for a new school building for campus of Hogeschool Gent.

T

all of the requests by the commissioner with a single multifunctional building at the heart of a new campus square at the northern campus.

The campus terrain is split in a northern and a southern part. Due to unlucky urban planning the two parts are very segmented, with little opportunity to connect the two. In the brief the commissioner asked for a new volume for the faculty of social works in the southern campus, an extension to the gymnasium in the north. Our response to the brief was to tackle

The building is located on the axis of the main entrance to the campus. Underneath the building the parking garage is connected to that of the existing gymnasium, effectively solving a lot of the logistical problems on the site. On the ground level you will find a glazed sports field, a coffee bar and the necessary stairs and elevators to the volume above.

the

The main volume is elevated above the sports field. A rational bearing structure in combination with a modular system of light system walls allow for classrooms in different sizes to be adapted and rearranged to meet future needs of the faculty. A central circulation route of wide staircases and ramps cuts through this modular structure, creating informal meeting places as well as locales for art, music and drama.

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

12

12

12

12

12

12

12

12

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

12

12

12

12

12

12

12

12

25 X 25 KLASLOKALEN 40P 40P X KLASLOKALEN

14 X 14 KLASLOKALEN X KLASLOKALEN 80P 80P

X KLASLOKALEN 25 X 25 KLASLOKALEN 40P 40P

X KLASLOKALEN 14 X 14 KLASLOKALEN 80P 80P

16

16

16

16

16

16

8

8

16

16

12

12

12

12

16

16

16

16

16

16

8

8

16

16

12

12

12

12

10 X 10 KLASLOKALEN 160P 160P X KLASLOKALEN

GEMENGD PLAN PLAN GEMENGD

X KLASLOKALEN 10 X 10 KLASLOKALEN 160P 160P

GEMENGD GEMENGD PLAN PLAN

Modular building system based on class type


Football field under the classrooms


Coffee bar located under the main stair case


2012, Zeebrugge (BE) | Collage for a competition entry for a new cruise terminal in Zeebrugge


De Oudaan 2012 | M. Svensson, L. Christiaens, J. Beerten, T. Louwette

Isometric drawings of four different proposals on the site and corresponding collages


I

n the winter of 2011 BEL architecten were invited to make an exhibition for the International Art Centre deSingel in Antwerpen. In the halls of the building we presented future scenario’s for the site “de Oudaan en de Wilde Zee” in Antwerpen. While the site is small in scale, it’s a multilayered piece of urban fabric that represents many different time periods of the city. Remnants a 17th century monastery now host a music hall, a hexagonal shopping centre takes up the eastern part of the site, and a handful of smaller

buildings flank the main shopping street, but the site is dominated by the imposing modernist tower by Flamish architect Renaat Braem. This tower, now occupied by the city’s police force, was initially part of a much grander plan to house the municipality of Antwerpen. A plan that was abandoned during construction of the first tower as the municipality moved to offices by the ring road.

For the exhibition we proposed seven wildly different potential scenario’s for the

site: an extensive new square, a romantic hill, a monument, a market hall, dwellings and rooftop gardens, a hidden courtyard and a massive shopping centre with a public rooftop swimming pool overlooking the city. A proposal was intended to unearth specific questions about the about the urban policies of Antwerpen in general, and about the site in particular. Each proposal was presented in the same format, with an isometric drawing and a collage.


A new public swimming on the roof of a massive shopping mall offers an unique view of the city


1989 - 2011

1 500 BC - 987 AD Origins

Bala Hesar

Contemporary Kabul

Wazirabad Lake

Bebe Mahro 1 860

Aliabad 2 130

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Bala Hesar Camane Qal’eh Hasmatkhan

Sher Darwaza 2 320

Babur Shah garden 0 km

2

3

4

5

pul-e Khishti Mosque 987 - 1776 Islamization

Bala Hesar

Babur Shah garden

Mausoleum of Timur Shah Wazirabad Lake

Mausoleum of Mohammad Telai Bebe Mahro 1 860

Aliabad 2 130

Arg

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Mausoleum of Rahman Khan

Camane Qal’eh Hasmatkhan

Sher Darwaza 2 320

0 km

2

3

4

5

Id Gah Mosque 1776 - 1919 Unification

Shah-e Doh Shamshira Mosque

Bala Hesar

Babur Shah garden

pul-e Khishti Mosque

Mausoleum of Timur Shah Mausoleum of Mohammad Telai Wazirabad Lake

Arg

Mausoleum of Rahman Khan

Id Gah Mosque

Darul Aman

Bebe Mahro 1 860

Aliabad 2 130

Ghazi Stadium

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Kolola Pushta Camane Qal’eh Hasmatkhan

Aliabad 2 130

Sher Darwaza 2 320

Mausoleum of Nadir Shah 0 km

2

3

4

5

Russian Cultural Center 1919 - 1945

Olympic swimming pool

Independence

Bala Hesar

Babur Shah garden

pul-e Khishti Mosque

Mausoleum of Timur Shah Mausoleum of Mohammad Telai Wazirabad Lake

Arg

Mausoleum of Rahman Khan

Id Gah Mosque

Bebe Mahro 1 860

Shah-e Doh Shamshira Mosque

Darul Aman

Ghazi Stadium Kolola Pushta Aliabad 2 130 Mausoleum of Nadir Shah

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Camane Qal’eh Hasmatkhan

Sher Darwaza 2 320

0 km

2

3

4

5

1945 - 1964

Formalized Urbanization

Bala Hesar

Babur Shah garden

pul-e Khishti Mosque

Mausoleum of Timur Shah Mausoleum of Mohammad Telai Wazirabad Lake

Arg

Mausoleum of Rahman Khan

Id Gah Mosque

Bebe Mahro 1 860

Shah-e Doh Shamshira Mosque

Darul Aman

Ghazi Stadium Kolola Pushta Aliabad 2 130 Mausoleum of Nadir Shah

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Camane Qal’eh Hasmatkhan

Sher Darwaza 2 320

0 km

2

3

4

5

1964 - 1989 The Master Plan

Bala Hesar

Babur Shah garden

pul-e Khishti Mosque

Mausoleum of Timur Shah Mausoleum of Mohammad Telai

Arg

Mausoleum of Rahman Khan

Id Gah Mosque

Bebe Mahro 1 860

Shah-e Doh Shamshira Mosque

Darul Aman

Ghazi Stadium Kolola Pushta

0 km

Aliabad 2 130 Mausoleum of Nadir Shah

Russian Cultural Center Olympic swimming pool

2

3

4

5

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Camane Qal’eh Hasmatkhan

Sher Darwaza 2 320

0 km

2

3

4

5

2011, Kabul (AF) | The end product of a historical research into the urban growth of Kabul: a map depicting the growth over 3500 years


Bebe Mahro 1 860

Maranjan 1 850 Asamai 2 110

Camane Qal’eh Hasmatkhan

Sher Darwaza 2 320


Fort Europe 2011, Kabul (AF) | M. Svensson

Tepe Maranjan and the urban plan


F

ort Europe was born out of a research into the morphological effects of fear I conducted in the spring of 2010. It is my way to formulate my own position on the issues while offering an alternative to the concrete corridors of the diplomatic neighbourhood in Kabul: a part of the city where the security policies of the embassies have turned the public streets into claustrophobic narrow passages, flanked by high concrete walls decorated in barbed wire and intersected by barriers, bollards and checkpoints. The project proposes an alternative where

Floor plans

the security concerns are tackled on a broader scale without destroying the liveability of the city. In Fort Europe all countries of the European Union are brought together in one elevated circular structure. Within the main structure building can grow and shrink by addition and removal of building units: in this way adapting to the (relatively slow) changes of the union. Every consideration in Fort Europe has been tackled with the mindset of finding (flexible) solutions that simultaneously tackle specific security concerns and

creates qualitative places accessible for a varied public. From the vertical setback that opens up the valley to further development and creates a suspended garden spanning between the hilltops of Tepe Maranjan, to the passive climatization systems that allow the building to operate autonomously under a potential siege while significantly reducing energy demands.


Passive climatization provides autarchy for the embassy


Urban model


Stralend Zeeland 2010, Borsele (NL) | M. Svensson, W. Verstraeten, D. KriÄ?ković, I. Wennekes

Principle of the photography and the geometry of the dome


I

n the fall of 2009 I had the opportunity to work together with the Middelburgbased artist William Verstraeten on this large-scale art project commissioned by Delta BV. Based on an original idea by W. Verstraeten the final design envisions a complete urban plan for the industrial area near Borsele: the location of one of the two nuclear reactors in the Netherlands. Central to the project is the discourse of nuclear power: a highly technical discourse that is becoming increasingly more relevant in the face of raising oil prices and limited

Plan and section

resources. Stralend Zeeland does away with the idea that this discourse should be kept at a detached technical level and aims to make the discussion accessible for a wider public by the means of something everyone can relate to: emotion. The project envisions multiple interventions over time (among other the addition of rabbit ears on the reactor) but the most immediate is the dome-shaped pavilion. The pavilion houses but a single piece of art: an inner dome of wooden slats clad by paper. This eight-meter tall paper

lantern is in fact a spherical panorama, a magic bubble. Constructed by 540 photographs taken from the top of the coal plant chimney the panorama offers a view unlike any other. As the visitor enters the dome a chasm opens up beneath his feet. Through the mirror floor he gets elevated 180m above the sea floor, overlooking the whole province.


Model photo from exhibition in Dick de Bruijn contemporary art gallery in Middelburg 2011


Urban emergencies 2009, Dhaka, Chittagong, Kuakata (BD) | M. Svensson, D. de Koning, L. van Santen

tempo

tempo

CNG

large fishing boat

CNG CNG

small fishing boat large fishing boat

large house boat

motorcycle

CNG

small fishing boat motorcycle

large house boat

bicycle

small house boat

by foot bicycle

small house boat

by foot

short distance

rickshaw

rickshaw

(neighbourhood level) short distance

van

(neighbourhood level)

van

local bus

local bus

medium distance

(city level) distance medium

(city level)

regional bus

regional bus

long distance

TATA truck

(national level)

long distance (national level)

modes of transportation personal transportion mass transit goods

modes of transportation personal transportion mass transit goods

Graph representing modes of transportation in Bangladesh

TATA truck


U

rban Emergencies is a research studio initiated to investigate the role of architects in post-disaster redevelopment, a field defined by urgency where architects traditionally have a very marginalized role. During the spring of 2009 the pilot project of the studio was launched with six groups of three students each going on three-month field researches in six different countries. Together with D. de Koning and L. van Santen I travelled to Bangladesh to research the effects of recurrent cyclones on the coastal regions. In our research we were faced with

the immense complexities of the redevelopment processes in Bangladesh, its vast effects on the urbanization processes of the country and its impact on local economies on different scales. During the course of the project we made it our priority to visualize these complexities and provide the groundwork for a platform to discuss the issue on a wide crossdiscipline level. This resulted in a variety of products in a variety of different media; a series of graphs and maps, four urban sections and a board game. In addition to these tangible products we organized

a workshop for students of architecture, urban planning and water management in Dhaka, followed by a symposium in Delft. The results of this project will be widely available in a publication scheduled to be released in the fall of 2011.

points of interest: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

agriculture fields

public: most visible spot public: community center public / private: fencing private: washing spaces private: latrines private: bedroom private: cooking / goat house private: cow house private: chicken house semi-private: living room semi-private: women space semi-private: pond

building types (six houses):

5

a traditional (two houses) b red cross core (four houses)

secondary road

4 11 b 3

community pond

10

a

7

6 9 8 2

neighbour community

12 1

main embankment road lata chapli union: mixed housing types six houses (two traditional, four red cross core) space syntax visibility graph grid=2 visible 0m

Visibility graph of a small community in the Lata Chapli union

invisible 5m

10m

15m


metal

sh

me

tal rods

crops

led metal roll

timber

bamboo

boo po les bam

cotton

boo ma bam t

bricks

w fresh ater

clay

trees

crops

sh

t sh men eetin ce g

timber

ent brick cem s

cement

iimestone

sand

palm tree

sh garments

rope

ken brick bro s

metal

ed metal roll

me

tal rods

Three urban sections of the coastal regions of Bangladesh

bricks

cement

limestone

sand

jute

cotton

sheeting tin


garments

ken brick bro s

bricks

sheeting tin

clay

sand

iimestone

cement

ken brick bro s

sand

iimestone

cement

me

timber

metal

led metal roll

me

tal rods

clay

led metal roll

metal

ken brick bro s

w fresh ater

trees

tal rods

bricks

sand

cement

iimestone


2008, Madrid (ES) | Suspended green houses over Barcelona for the Why? Factory’s Green Dream studio


Baby 2006, Delft (NL) | M. Svensson, M. Copper, D. Kričković, D. Thijs

Plan and production patterns

1A

A1

2A

A2

3A

A3

4A

A4

5A

A5

6A

A6

7A

A7

8A

A8

9A

A9

10A

A01

11A

A11

12A

A21

13A

A31


P

aradiso: Stad van de Toekomst was a theatre show threading the border between theatre and architecture at various locations in the Netherlands during the summer of 2006. Students of architecture in Delft, together with theatre group MAX, had created a vision of a utopian future that ignores traditional boundaries in theatre as the audience was invited to take part in the vision. Baby, which deals with the notion of love, is one out of the four pavilions based on emotional states that made up Paradiso. The architectural form of the pavilion is

Interior details of the entrance

directly related to the name of building, baby. From love to sex to a new human being, a human being to live and love... and so life goes on. One of the most loving images we could conjure was the image of a pregnant woman, protectively stroking her belly and the life within. The building aims to approach the simplicity of this image: soft, protective and caring. The pavilion is a single-layered pneumatic construction reminiscent of utopian experiments from the seventies. Four ventilators inflate the baby with life,

transforming the formless sheets of fabric into a breathing being. The audience enter the pavilion through two entrances, so called “lip-doors�. These doors are made of the same fabric as the pavilion and automatically close due to the pressure difference between the inside and outside. Baby has been deployed outside of Paradiso on a number of occasions: among other the Architectuurcentrum in Haarlem.


Baby on the set in the NDSM Werf in Amsterdam


Magnus Svensson Noordmolenwerf 226 3011DJ Rotterdam magnus@spunos.net +316-28632247


Works 2006-2012