Page 1

Tekst: vof de Swaenenburght - Jack Molenaar Foto’s: Vri-Jon Yachts

Boottest

V r i -J o n 49 O pe n K u i p

Vri-Jon heeft in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een nieuwe scheepslijn met open kuip. Het begon in 2008 met de 42 OK. De jongste loot aan de stam is de onlangs geïntroduceerde Vri-Jon 49 OK, die de lijn naar boven toe afrondt. Weet deze nieuwkomer ons ook te verrassen?

Specificaties Vri-Jon 49 OK Motor:

150 pk Volvo Penta D3

Lengte over alles: 14.90 meter Breedte:

4.50 m

Diepgang:

1.120 m

Watertank:

2 x 430 liter

Brandstof:

900 liter

Cabines:

2 - 4 bedden

Stahoogte:

1.95 m

Basisprijs (diesel): 450.000 euro Dealer: Vri-Jon Yachts - tel: 0031/561.477.700 www.vri-jon.nl­- info@vri-jon.nl

Aangenaam verrassend Adel verplicht Vri-Jon Yachts valt de eer te beurt dat zij als eerste Nederlandse werf de vormgeving van traditionele kruisers een ander aanzien heeft gegeven. Dat begon met de Contessa-serie. Waar kruisers oorspronkelijk bekend stonden als bonkige, van hoek tot hoek gebouwde schepen, kwam de werf met de Contessa opeens met een sierlijk en scherp gelijnd jachtje. We leven dan in het jaar 1990. Weliswaar werd op gebied van indeling en techniek niet veel aan het beproefde kruiserconcept veranderd, maar een feit is wel dat de slank gelijnde Contessa’s de eer te beurt valt dat ze design in staalbouw in één keer op de kaart hebben gezet. In 2008 maakten wij voor het eerst kennis met de Vri-Jon OK-serie, dat wil zeggen de nieuwe Vri-Jons met een open kuip. Een gedurfde stap voor een werf die relatief veel aan klanten in het buitenland levert. Schepen met een open kuip kunnen weliswaar hier te lande bogen op een grote schare aanhangers, maar

4 • maart 2012 • VAREN

zijn verder buiten de landsgrenzen een relatief onbekend fenomeen. Wellicht dat de werf daarom koos voor een wat behoudende vormgeving naar model van andere open-kuip-jachten. Dat maakte ons in 2008 extra nieuwsgierig naar de nieuwe 42 OK, die het antwoord van Vri-Jon moest zijn op de bestaande concurrentie in de ‘OK-markt’. Op grond van het succes van de Contessa meenden wij dat de werf wel een zekere positie had te verdedigen. Ofwel ‘adel verplicht’, zoals we het toentertijd noemden. Wel, daarin werden we niet teleurgesteld. De werf kreeg van ons niet de hoofdprijs voor innovatieve productontwikkeling, maar had op de nieuwe OK wel degelijk een eigen stempel weten te drukken: veel kwaliteit, goede vaareigenschappen en mooie ontwerpdetails. Nu, drie jaar later, reizen we weer af naar de werf voor een kennismaking met de Vri-Jon 49 OK, de jongste loot aan de stam en vooralsnog de ‘top of the bill’ in de OK-serie. Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Weet Vri-Jon ons weer te verrassen?

Chique Een opvallende, zandkleurige romp, een interieur met een betimmering van gerookt eiken, wit lederen bekleding en veel chroomstaal, zorgen bij de eerste aanblik al voor een verpletterende indruk. Het is zelfs niet eens de vraag of dit wel of niet mooi is. Je proeft als het ware de smaak en zorg die ten grondslag liggen aan dit chique interieur. Deze Vri-Jon 49 OK is een plaatje om te zien. Het is echter een compliment dat de werf zal moeten delen met de eigenaar van het jacht wiens persoonlijke smaak heeft geresulteerd in deze oogstrelende inrichting. Als we daar een licht kritische noot aan mogen toevoegen, dan poneren wij de stelling dat het enigszins behoudende uiterlijk niet in helemaal balans is met het ultramoderne design van het interieur. Aan de andere kant: bij het zien van de indirecte ledverlichting onder alle banken, ook in de kuip, dan valt onze mond weer open van bewondering. Wat heeft dat een mooi effect!

Dankzij de brede gangboorden en de gemakkelijk begaanbare treden tussen de gangboorden en de kuipvloer, is de Vri-Jon 49 OK een bijzonder toegankelijk schip. Met name omdat de gangboorden zonder niveauverschillen rondom het schip lopen. In de ruime kuip is tegen de spiegel een royale U-bank geplaatst. Na wegneming van de middelste segmenten van zitkussens en rugleuning, wordt een brede deur naar het zwemplatform bereikbaar. In de kuipbanken is voldoende plaats voor het opbergen van fenders en andere grote spullen, maar de echt grote verrassing gaat schuil onder het luik in de kuipvloer. Hieronder schuilt een immense, met traanplaat beklede bergruimte waarin fietsen en kuipmeubilair makkelijk een plaats kunnen krijgen. De toegang naar de salon wordt gevormd door in elkaar scharnierende (aluminium) deuren die in 4 delen geopend kunnen worden waardoor de binnen- en buitenruimte als het ware één geheel vormen. De deuren sluiten rammelvrij met een drievoudige sluiting en zijn net als de rest van het schip voorzien van Isotherm dubbelglas. Een mooi detail is de diepe oversteek van het dak boven de deuren. Hierin bevindt zich LED-verlichting die tijdens de donkere uurtjes de kuip voorziet van een functionele veiligheid.

"Een opvallende, zandkleurige romp, een interieur met een betimmering van gerookt eiken, wit lederen bekleding en veel chroomstaal, zorgen bij de eerste aanblik al voor een verpletterende indruk. "

Doucheruimte: functionele luxe.

Over de salon en de rest van het interieur hebben we al het een en ander verklapt. Eigenlijk zouden de foto’s voor zich kunnen spreken. De basis voor het interieurontwerp wordt gevormd door de donkere kleur van het ‘gerookt eiken’. Hierin zorgen het witte leer van de kussens en de lichte kleurstellingen van wand- en vloerbekleding voor de onderscheidende nuances. In deze moderne ambiance is het grote stuurwiel van roestvast staal een goede keuze. Optisch gezien, eigenlijk de enig juiste keuze. Ook de vloerbedekking in de salon verdient onze aandacht. Het is een vinylproduct van het merk Leoxx dat niet alleen slijtvast, maar ook vuil- en waterafstotend is.

VAREN • maart 2012 • 5


Boottest Wie voor het eerst kennismaakt met dit product zal zich verbazen dat onder de warme textieluitstraling een kunststof product schuil gaat, dat mede vanwege de PVC-rug uitermate geschikt is voor gebruik aan boord van een schip. Niet dat je dat in je hoofd haalt, maar je zou er bij wijze van spreken zo de hogedrukreiniger op kunnen zetten. De wanden zijn tot aan de raamranden bekleed met een thermisch isolerende en waterafstotende stof. Voor de plafonds zijn lichte panelen gebruikt, waarin de verlichtingsarmaturen zijn opgenomen. Ons testschip is verder voorzien van een LCD televisie en een Bose geluidsinstallatie, waarvan het basisstation is weggewerkt in de voorste zitbank van de dinette.

Indeling

Ruime open kuip.

De indeling van de salon zorgt op zich niet voor een verrassing. Bakboord, aan de voorzijde van de salon, bevindt zich een goed uitgeruste en ergonomisch verantwoorde stuurstand. Eventueel kunnen hier twee personen naast elkaar plaatsnemen. Vanaf de stuurstand beschikt de schipper over goed uitzicht rondom het schip. In voorkomend geval kan hij de hulp inroepen van een camerasysteem dat de zijkanten en de achterzijde voor hem overziet. Aardig detail: er bevindt zich ook een camera-oog in de machinekamer. Aansluitend op de stuurstand is een grote L-vormige bank die het rest van de salon aan bakboordzijde vult. Doordat de ramen ten opzichte van de andere OK-uitvoeringen iets zijn verlaagd, heeft men vanaf de bank ruim uitzicht naar buiten. De dinette aan de stuurboord voorzijde van de salon is op een verhoging geplaatst. Behalve voor een goed zicht over de punt van het schip, zorgt dit ook voor stahoogte in de onderliggende gastencabine. De ingang hiervan bevindt zich rechts naast de kombuis. In deze cabine bevindt zich een tweepersoons kooi met een kleine ruimte voor aanen uitkleden. De stahoogte reikt tot circa 1.90 meter. Het is ongeveer het laagste deel van het interieur. De eigenaar, die in de hoofdcabine in het voorschip verblijft, heeft het wat beter voor elkaar. Niet alleen omdat er meer ruimte en stahoogte is, maar vooral dankzij de luxe voorzieningen in de vorm van een gescheiden douche en toiletruimte. Deze zijn voorzien van mozaïektegels op de wanden, grote (bijpassende) tegels op de vloer en design

toiletmeubels. De kombuis met Corian aanrechtblad beschikt over veel kast- en opbergruimte. Een mooi detail zijn de zelfsluitende laden. Naast een 110 liter compressor koelkast was ons testschip tevens voorzien van een inductiekookplaat, een wasemkap en een magnetron.

Exterieur De Vri-Jon 49 OK is met een breedte van maar liefst 4,50 m bepaald geen smal bootje. In tegendeel. Vooral recht van achteren maakt het schip een massieve indruk, zelfs een beetje hoekig. Dat komt indirect omdat deze uitvoering van de 49OK beschikt over een spiegeldeur. De doorlopende verschansing rond de open kuip heeft hier plaats gemaakt voor een drietal treden die aan weerszijden vanaf de gangboorden naar het zwemplatform voeren. Hierdoor zijn de afgeronde hoeken van de achtersteven vervallen ten behoeve van een open neergang van de traptreden. Het is zeker handig en functioneel, maar wellicht ook een beetje ten nadele van de vormgeving. Aan de andere kant moeten we opmerken dat De 49 OK in zijn geheel een fotogenieke verschijning is. De lengte van 14.90 meter is ‘m vanuit diverse gezichtshoeken niet aan te zien. Het jacht glijdt als het ware met een slank silhouet door het water. Dit is vooral te danken aan de optische verhoudingen tussen romp, dek en opbouw. Het totaalbeeld is beslist harmonieus. Als we verder rondlopen over het schip ontdekken we meer zaken die stuk voor stuk bijdragen aan een positief oordeel. Zoals de doorlopende zeereling, die tot aan de spiegelverschansing reikt. Niet alleen een praktische voorziening bij het in- en uitstappen, maar ook een potentieel veiligheidselement bij slecht weer. In dit verband noemen we ook nog even het voormastje dat elektrisch neergelaten kan worden. Ook dat is veilig èn lekker makkelijk.

Afwerking en techniek Vri-Jon Yachts wordt gerekend tot de grote jachtbouwers in ons land. Die ervaring plus de op kwaliteit gerichte missie van het bedrijf maakt dat deze Vri-Jon 49 OK goed in elkaar steekt. In de machinekamer staat een Volvo Penta D3 die een vermogen van 150 pk aan de schroefas levert. De D3

De gastencabine.

6 • maart 2012 • VAREN


vlak voorzien van speciale isolatiematten, terwijl de zware vloer (okoumé multiplex met een rubberen kern) zwevend is gelegd door toepassing van strips op de vloerdragers.

Varen met de vri-jon 49 ok

Mooie kombuis met toegang naar de captains cabine.

Vri-Jons zijn over het algemeen vriendelijk varende schepen. De 49 OK vormt daarop geen uitzondering. Met name de rechtuit stabiliteit is verbluffend. Dat is naar ons gevoel voor een toerschip van evident belang. De contrazijde van deze eigenschap, het minder wendbaar zijn, is aan deze Vri-Jon volstrekt voorbij gegaan. Het schip laat zich ook zonder de boeg- of hekschroef bijna om zijn as draaien. Dat is vooral te danken aan de roerconstructie die een uitslag van maar liefst 65 graden mogelijk maakt. Dit is bereikt door in plaats van een hydraulische trekduwstang een ronddraaiende ketting te gebruiken. Deze maakt een grotere uitslag mogelijk en is minder kwetsbaar voor het vastlopen van de roeruitslag. Wie alsnog een extra hulpje nodig heeft om de 49 OK te keren, kan altijd een beroep doen op de standaard aanwezige boegschroef (Cupa CP90 9 pk). Deze voorziening is ook als hekschroef verkrijgbaar. Dat vinden wij zeker een aanrader, vooral uit hoofde van de optiek ‘waarom zou u het niet doen’. U krijgt tenslotte maar één keer de kans om deze voorziening ‘af-werf’ te laten installeren. Opvallend is het effect van de toegepaste geluidsisolatie. Van de sonore dieselklop die de Volvo Penta D3 produceert blijft in het interieur weinig of niets over.

Tenslotte De 49 OK is absoluut een stil, comfortabel en goed varend schip. Laten we dat om te beginnen maar vaststellen. Ook de bouwkwaliteit is boven twijfel verheven. Maar bij het begin van deze vaartest vroegen wij ons af ‘weet Vri-Jon ons weer te verrassen?’ We twijfelen. Het eindoordeel in kwalitatief opzicht is zonder meer positief.

Doorzicht naar voren in de salon.

is een moderne 5 cilinder common rail diesel met een maximaal toerenbereik van 3000 omwentelingen. Het lijkt ons terecht dat de werf deze motor in de standaarduitvoering heeft opgenomen. Evenals eerdere testvaarten met andere Vri-Jons treffen we ook bij deze lijstaanvoerder een subliem verzorgde machinekamer aan. De inrichting met traanplaat op het vlak, maakt de motor en appendages goed bereikbaar. Inherent aan het type schip, is de machinekamer helaas alleen via een vloerluik in de salon bereikbaar. Een ‘doorloop’ vanuit de bergruimte in de kuip zou onze voorkeur genieten. Zeker bij wijze van alternatieve toegang. Er is ook veel aandacht besteed aan de akoestische isolatie. De romp en de machinekamer zijn tot op het 8 • maart 2012 • VAREN

We kunnen nauwelijks punten van kritiek aanwijzen. De meest serieuze aanmerking die we kunnen maken, betreft de accommodatie voor de gasten aan boord. Dat zou echt wel een tikje ruimer kunnen. En waar we bedenkelijk onze wenkbrauwen fronsen, zoals bij de vormgeving van het achterschip, mogen we dat direct weer terzijde leggen als een kwestie van smaak. Je vindt het mooi, of niet mooi. Daar heeft een testredacteur geen invloed op. Maar weet Vri-Jon ons nog te verrassen? Ja zeker wel. Met de prijs! Deze goed varende en prima gebouwde Vri-Jon 49 OK staat in de prijslijst voor een bedrag van 475.000 euro en dat mag best verrassend genoemd worden. Toegegeven, het schip dat in deze test model heeft gestaan kost een paar ton meer, te weten 675.000 euro maar dat is vooral een keuze van de eigenaar van het schip. Het verschil betreft voornamelijk de keuze van materialen in het interieur. Want voor de rest zien we op de prijslijst eigenlijk alleen maar het woord ‘standaard’. Gelukkig, daar zijn we weer goed uitgekomen. Maar dat neemt niet weg dat onze hoop gevestigd blijft op een echte verrassing. Een spraakmakend nieuw en innovatief jacht. Er wordt gefluisterd dat ons geduld binnenkort wordt beloond.  z

Boottest Vri-Jon 49OK  

Boottest Vri-Jon 49OK