Page 1

Boottest

Tekst en foto’s: Wim Vercauter

SUZUMAR en SUZUK I

Oosterse trots op Suzuki Marine introduceert niet alleen nieuwe buitenboordmotoren maar ook nieuwe boten. Met veel bravoure werden zopas nieuwe motormodellen en nieuwe budgetvriendelijke Rib’s (Rigid Inflatable Boats) in het Suzuki gamma opgenomen. Wij waren nieuwsgierig naar deze Oosterse trots op het water en mochten op uitnodiging van Suzuki Belgium twee nieuwe producten uittesten. De Suzumar DS420 RIB en DS310 RIB worden beiden in een aantrekkelijk boot/motor pakket geleverd met, standaard,een Suzuki buitenboordmotor.

120 • februari 2011 • VAREN


p het water

Revolutionaire motorbediening.

Suzuki Marine

Het merk Suzuki is al jaren een innovator op het gebied van buitenboordmotoren. De productie van Suzuki marinemotoren begon ergens in de jaren zestig. Hierbij introduceerde Suzuki in 1965 zijn eerste buitenboordmotor voorzien van een 2 cilinder 2-takt motor met een vermogen van 5,5 pk. Als pionier in de 4-takt technologie slaagt Suzuki er op een gegeven moment zelfs in om 4-takt motoren te bouwen voor andere fabrikanten, zoals Evinrude en Johnson. Tot op vandaag leveren hun motoren opwindende prestaties. Niet alleen het vermogen en de betrouwbare technologie maar ook het laag brandstofverbruik zijn opmerkelijk. Daarnaast voldoen hun motoren ook aan de strengste Europese emissienormen. Het ruime gamma gaat van een mini 2,5 pk tot een 300 pk zware buitenboordmotor voorzien van een V6 motor. Suzuki motoren worden onder meer gebruikt op vaartuigen van de scheepvaartpolitie, maar ook voor de begeleidingsboten van de Vlaamse Yachting Federatie werd voor Suzuki gekozen.

Suzumar

Naast het ontwerpen en produceren van voertuigen, motorfietsen en buitenboordmotoren profileert Suzuki Motor Corporation zich eveneens in vaartuigen. In navolging van het succes met de buitenboordmotoren verkoopt Suzuki Marine onder de merknamen Suzumar en Nimarine ook opblaasboten. Het concept van de Suzumar vaartuigen oogt eenvoudig. Maar volgens Suzuki worden alle Suzumar’s gebouwd met hoogwaardige materialen. De modellen zijn gebouwd om te voldoen aan de meest uiteenlopende eisen van elke watersportrecreant. Bovendien zijn alle modellen scherp geprijsd waardoor Suzumar een antwoord biedt op ieders budget, van een beginnende pleziervaarder tot iemand die op zoek is naar een budgetvriendelijke bijboot. Door het uitgebreide aanbod van Suzuki buitenboordmotoren kan steeds een ideale boot/motor combinatie worden aangeboden. De Suzumar’s worden gefabriceerd door de Chinese botenbouwer ‘Sun Selections’ gevestigd in Weihai, China.

Een nieuwe generatie 4-takt motoren

In 2010 lanceerde Suzuki Marine zijn nieuwe DF60 ATL 60 pk buitenboordmotor voorzien van de nieuwste technologie. Naast een elektronische ontsteking en een elektronische multipoint brandstofinjectie, die zorgen voor een vlotte en snelle start en een snelle gasrespons, blijkt het motorontwerp te zijn uitgerust met de baanbrekende Suzuki Lean Burn Control technologie. Een succesvol systeem dat al eerder werd toegepast op Suzuki motoren met grotere vermogens. Het intelligente systeem meet VAREN • februari 2011 • 121


Boottest de prestaties van de motor en de condities waarin de motor werkt, waarna het ervoor zorgt dat de motor functioneert met een zo efficiënt mogelijk brandstofmengsel. De resultaten zijn opmerkelijk. Het brandstofverbruik vermindert zowel bij lage als hoge snelheden met waarden tot boven de 30%. Wat het motorvermogen betreft bevindt deze uitstekende 60 pk motor zich jammer genoeg in een minder gevraagde motorsegment, omdat hij net iets te zwaar is voor kleinere boten. Daarom besliste Suzuki Marine om een nieuwe 4-takt 50 pk en 40 pk versie te ontwerpen, afgeleid van de recente DF60 ATL. Batterijen en brandstoftank veilig opgeborgen.

Een stofzuigerslang ontsiert een beetje.

Nieuwe 40 en 50 pk motormodellen

De nieuwe 4-takt buitenboordmotoren dragen de naam DF50 ATL en DF40 ATL en worden gebouwd op hetzelfde motorblok van de DF60 ATL. Zij beschikken over de Lean Burn technologie, een elektronische brandstofinjectie, een 941 cc driecilinder motor met 12 kleppen en een 19 Ampère alternator. Wat bijzonder is aan de DF50/40 is dat ze de enige motoren zijn, in het Suzuki gamma, die zijn uitgerust met een onderhoudsvrije distributieketting. De ketting draait in een oliebad, is zelfregelend en onderhoudsvrij. Volgens testen uitgevoerd door de fabrikant verbruiken deze nieuwe motoren tot 23% minder dan hun oude variant, zorgen ze voor 25% meer acceleratievermogen en verhogen ze de maximale snelheid gemakkelijk met 6%. In vergelijking met concurrenten blijken de motoren ook lichter te wegen. Een anticorrosie bescherming bestaat uit meerdere lagen en zorgt voor extra bescherming van de aluminium onderdelen van de motor. De DF50 en DF40 zijn vooruitstrevende en zeer economische motoren die garant staan voor goede prestaties en jarenlang vaarplezier.

Revolutionaire motorbediening

Ook bij de kleinere vermogens zien we vernieuwende elementen. Voor de recente Suzuki DF8 en 9.9 ontwikkelden de Suzuki ingenieurs een revolutionaire motorbediening genaamd: ‘Multi-function Tiller Handle’. De stuurknuppel vormt een combinatie van een gas- en schakelhendel. Zonder dat je de hand van de knuppel hoeft te halen kan je schakelen en gas geven. Dit zorgt niet alleen voor een optimale veiligheid maar verbetert volgens de fabrikant absoluut het gebruikersgemak.

De Suzumar DS310 RIB

De nieuwe multifunctionele Rib, met een bescheiden lengte van 309 cm en een breedte van 152 cm, wordt in een pakket standaard geleverd met een 8 pk Suzuki DF8AS. We zien een sober afgewerkte boot, weliswaar gebouwd met degelijke materialen. Hierdoor geniet de boot niet meteen de uitstraling van een kwaliteitsproduct. De spierwitte kleur is gevoelig aan strepen en vegen die de boot kunnen ontsieren. De DS310 combineert de voordelen van een opblaasboot met de prestaties van een rib. De polyesterromp met een V-vormige kiel is staat garant voor een goed vaargedrag , zeker voor een bootje van nauwelijks drie meter. Opvallend zijn de stevige spiegel ter bevestiging van de motor, RVS davits-ogen, rubberen handgrepen en een handig touw rondom de boot. Een zitbankje, peddels, 122 • februari 2011 • VAREN

een voetpomp en een reparatiekit behoren tot de standaarduitrusting. De bijgeleverde DF8AS motor werd speciaal ontwikkeld voor de Europese markt en beschikt over een ‘Multi-function Tiller Handle’. Deze nieuwe lichtgewicht krachtbron weegt ongeveer 45 kg, heeft een 4-takt motorblok met 208 cc en is voorzien van 2 cilinders. Hij beschikt over een elektronische ontsteking, is watergekoeld en wordt manueel gestart. De motor is compact en krachtig genoeg om de Suzumar DS310 snel in glijvaart te brengen. Zelfs met twee volwassenen aan boord is dit geen enkel probleem. Je kan makkelijk snelheden tot 15 knopen halen. Met drie personen en wat bagage aan boord zien we de prestaties flink dalen. Je kan de boot uitrusten met krachtiger motor tot maximaal 15 pk. Die zwaardere motor zal het transporteren wel heel wat lastiger maken. Tijdens de test bleek dat je het gewicht aan boord moet verdelen om goed te kunnen varen, een zwaardere motor zou in dit opzicht wel eens voor stabiliteitsproblemen kunnen zorgen. De DS310 is geschikt om te varen met maximaal 3 volwassenen en 1 kind. Buiten onze verwachtingen blijkt het vaartuig te beschikken over een CE goedkeuring categorie C, wat betekent dat hij voldoet aan de normen voor kustvaart en binnenwater bij een windkracht tussen 4 en 6 Beaufort en golfhoogte tot 2 meter. Het lijkt ons niet verstandig om in dergelijke omstandigheden met deze plezierboot te gaan varen. De standaard externe 12 liter benzinetank kan je achteraan in de kuip bevestigen met een spanband. De tubes van de DS310 zijn vervaardigd uit PVC met 3 lagen en de boot heeft drie luchtkamers. Voor een Suzumar DS310 RIB met een Suzuki DF8AS betaal je ongeveer 4.132 euro excl. BTW, beslist een concurrentiële prijs. Het lichtgewicht pakket is eenvoudig en voorzien van een zeer betrouwbare motor. De boot past perfect als familieboot tijdens een vakantie of als bijboot van een groot jacht.

De Suzumar DS420 RIB

Voor het zwaardere werk lanceerde Suzumar de DS420 RIB, met een lengte van 418 cm en een breedte van 201 cm. Deze opblaasboot wordt geleverd in een boot/motor pakket voorzien van een 25 pk DF25RL of een 40 pk DF40ATL Suzuki buitenboordmotor. De DS 420 is net als de DS310 sober afgewerkt. Wat ons bijzonder opvalt, is dat de brandstofslang en de kabels voor de motorbediening worden omhuld door een mantelbuis die eruit ziet als een soort stofzuigerslang. Dit is echt jammer want het materiaal is kwalitatief goed maar het ondermijnt de esthetiek. De ruimere afmetingen en de optionele Jockey Seat zorgen ervoor dat de DS420 al wat meer uitstraling geniet dan zijn kleinere broer. De positie op de Jockey Seat is vrij comfortabel. De peddels, de startbatterij en de brandstoftank zijn veilig opgeborgen onder de zitplaats. Vooraan de kuip ligt een groot zitkussen waar de passagier kan plaatsnemen. Eronder zit een handige, en vrijwel waterdichte, bergruimte. De testboot was uitgerust met de nieuwe 40 pk DF40ATL motor en een Jockey Seat met complete stuurconsole. Bij het schakelen en gas geven voelen we een zeer snelle gasrespons. Het motorgeluid is zowel in traagloop als tijdens de


Boottest

“De stuurknuppel vormt een combinatie van een gas- en schakelhendel. Zonder dat je de hand van de knuppel hoeft te halen kan je schakelen en gas geven.” Cijfers en technische specificaties Suzumar DS310 RIB Lengte: Breedte: CE classificatie: Aantal personen: Kostprijs testboot met DF8AS motor:

3,09 m 1,52 m C (kustvaart) 3 + kind 4.132 euro (excl. BTW)

Suzumar DS420 RIB Lengte: 4,18 m Breedte: 2,01 m CE classificatie: C (kustvaart) Aantal personen: 8 Kostprijs testboot met DF40ATL motor: 11.983 euro (excl. BTW) Kostprijs DS420 RIB + 25 pk Suzuki DF25RL + Jockey Seat + trailer: 8.264 euro (excl. BTW) Gegevens van de fabrikant: Suzuki Marine - www.suzuki-marine.be Gegevens van de verdeler: Poly-Al Boats Kortrijksesteenweg 60 - 9800 Deinze Tel. 09/386 31 00 - www.polyalboats.be

124 • februari 2011 • VAREN

vaart opmerkelijk laag. Ondanks de ingebouwde toerentalbegrenzer bereikten we tijdens de testvaart snelheden tot boven de 25 knopen. Een 40 pk motor aan boord van deze boot verzekert opmerkelijke prestaties. Al kunnen we ervan uitgaan dat ook een 25 pk buitenboordmotor, voorzien van een 2 cilinder motor met 538 cc, goede resultaten zal geven. De boot maakte een goede indruk tijdens de test. Bij het nemen van een zeer korte bocht merkten we dat de schroef te lijden had van cavitatie, wat erop kan wijzen dat de testboot niet was uitgerust met de juiste schroef. Voorts zien we bij de DS420 een complete standaarduitrusting met een 25 liter brandstoftank, RVS davits-ogen, stevige handgrepen, een touw rondom de boot, peddels, een voetpomp en een reparatiekit. De DS420 is geschikt voor maximaal 8 volwassenen en beschikt over een CE goedkeuring categorie C. Volgens de technische gegevens kan de DS420 worden uitgerust met een maximaal vermogen van 50 pk. Voor een Suzumar DS420 RIB met een 25 pk Suzuki DF25RL, een Jockey Seat en een trailer betaal je 8.264 euro excl. BTW. Wil je een zwaardere 40 pk DF40ATL motor, een Jockey Seat maar geen trailer, dan betaal je ongeveer 11.983 euro excl. BTW. Beide boot/motor pakketten vormen een ideale combinatie voor wie op zoek is naar een scherp geprijsde allround rib. Uit de test bleek vooral het hoge kwaliteitsniveau van de motoren. De boot/motor/trailer combinatie vormt de perfecte samenstelling voor een beginnende pleziervaarder. De boot met Jockey Seat is te klein voor een duikexcursie, met complete duikersuitrusting kan je er nauwelijks in bewegen. De DS420 met Jockey Seat is uitermate geschikt om er een waterskiër mee te trekken of een fijne dag op het water te hebben met familie of vrienden.  z

Suzimar DS310 & DS420  

Boottest Suzimar DS310 & DS420