Page 1

SEALEGS: NIEUW-ZEELANDS AMFIBIEVAARTUIG

De rijdende Rib De vraag hoe je dit schip van je trailer in het water krijgt, blijkt snel beantwoord; je rijdt deze Rib gewoon naar het water. Je komt ook veilig aan boord, want je zit er al in van op de wal.


Foto's: Jean Peeters Deze Rib, ontworpen en gebouwd in Nieuw-Zeeland, heeft een paar speciale eigenschappen. Wat vooral opvalt zijn de drie wielen, onmiskenbaar aanwezig zowel op het land als opgetrokken in het water. Op het eerste gezicht vraagt men zich af wat hiervan de voordelen zijn. Honderden watersporters laten hun bootjes in het water vanaf hun trailer. De uitnodiging om een test te komen doen met deze bijzondere Rib wekte niet zo veel animo. Maar als je mis bent, moet je het ook bekennen. En we waren mis. Deze Rib heeft een groot potentieel.

Alleen als het moet Een auto met trailer stopt op een parking nabij een helling. Op de flinke trailer staat een Rib. De centrale loopplank wordt neergeklapt. Iemand klimt aan boord, een motor wordt gestart. Wielen kantelen naar beneden, de boot rijdt naar beneden. Via het achterwiel klimmen nog een aantal mensen aan boord. Het geheel rijdt tot in het water. Een buitenboord komt tot leven en langzaam glijdt het schip vooruit. Drie wielen komen boven het wateroppervlak en dan wordt er gas gegeven. De Rib verheft zich en gaat in planĂŠ. Het gebeurt net zo snel en vlot als je het leest. Na de vaartocht gebeurt het omgekeerde. Eens aan land verlaten de passagiers het bootje en deze rijdt gewoon terug op de trailer, wielen terug omhoog en de loopplank opgeklapt. Men is klaar om naar huis te gaan na een uitstap op het water. Natuurlijk heeft alles zijn prijs. De tweede motor voor de hydraulische installatie en de voortbeweging op het land zijn extra's die je bij een gewone Rib niet tegenkomt. Er moet dus wel een meerwaarde zijn. Elkeen die al eens in de buurt van een trailerhelling heeft gestaan, zal wel enkele spannende verhalen kunnen vertellen. Auto's die mee het water ingaan, trailers die achter een opstand


blijven hangen, uitglijdende mensen op het groene mos of wier en vele andere, soms pijnlijke verhalen. Bovendien ben je er best wat tijd mee kwijt. Ook moet er iemand naar de auto om hem te halen en iemand moet bij de boot blijven. Met de Sealegs heb je veel minder problemen en je kan alles alleen doen als het moet. Je vaart tot de trailerhelling, je rijdt naar je auto en klaar is kees. Andere gebruiksgroepen en mogelijkheden worden aangeduid. Bijvoorbeeld reddingsdiensten die snel en efficiënt van op het strand de zee in kunnen rijden en daarna zelfs nog tot bij de reddingspost of ambulance kunnen rijden met hun slachtoffer. Ook zeilscholen die nu nog hun begeleidingsboten moeten ontdoen van motor, of toch een speciale bescherming voorzien tegen diefstal, kunnen nu een garage voorzien en de Rib erin rijden. Dit geldt trouwens ook voor gewone eigenaars.

Succesvol gamma Op dit moment zijn er drie versies verkrijgbaar in België. Twee echte Rib's - één van 6,10 m en één van 7,10 m - en nog een zeer robuuste uitvoering met aluminium D-tubes van 6,10 m. De eersten hebben een Evinrude E-TEC buitenboordmotor van 90, 115 of 150 pk en een romp van 4 mm in aluminium. Al blijkt snelheid niet het voornaamste kenmerk - met al het extra gewicht zullen er nooit snelheidswedstrijden gewonnen worden - toch haalt men tot 78 km/u. De snelheid op het land bedraagt 10 km/u. De aluminium versie wordt voorlopig uitgerust met een Yamaha viertaktmotor van 100 pk of de Evinrude E-TEC motoren van 90 of 115 pk, zoals bij de Rib-versie. Allebei hebben ze een keuring voor 6 tot 8 personen. Toch even opmerken dat de lengte telkens een lengte over-all is, dus met opgeklapte wielen. Vanachter de centrale stuurconsole bedien je zowel het rijden - met de landmotor en de besturing - als het varen met de buitenboordmotor en het stuur. Pikhaak, viskuisplank, antislipdek, bilgepomp en meer zijn aanwezig en alles heeft zijn plaats. Er is een kleine optielijst en natuurlijk een aangepaste trailer. Voor 2009 voorziet men een verdere uitbreiding van het gamma. Voorlopig is hun voornaamste zorg echter aan de vraag te blijven voldoen. Deze jonge firma heeft nl. al een 200 boten verkocht op drie jaar, en er bestaat al een kleine wachttijd bij de bestellingen, nu tot 8 maanden. Maar daar zal verbetering in komen met een nieuwe productiehal voorzien in 2009. Nu nog alleen op zoek gaan naar een helling die voldoende breed is! Men kan een helling nemen van ongeveer 30°, iets meer of minder naargelang men in of uit het water rijdt. De ondergrond stelt normaal geen problemen door de terreinbanden en de grote kracht. Zelfs een gladde ondergrond en/of nat zand blijken geen obstakel.

Sealegs Amphibious Craft 6,1 m

Sealegs Amphibious Craft 7,1m

Lengte:

5,6 m

7,1 m

Breedte:

2,47 m

2,56 m

Diepgang:

0,41/0,82 m

0,41/0,82 m

Gewicht:

890 kg = Rib 1.100 kg = D-Tube

1.100 kg


Deadrise:

21째

21째

Max. last:

500 kg (6 volw.)

700 kg (8 volw.)

Buitenboordmotor:

90 pk

115 pk

Brandstoftank:

80 l

80 l

Prijs:

63.031 EUR incl. btw= Rib 72.189 EUR incl. btw = D-Tube

80.247 EUR incl. btw

Tekst: Jean Peeters Foto's: Jean Peeters en Sealegs Info: Ando nv, Etienne Keyaerts, Industriestraat 31 Zone 2, 1910 Kampenhout, tel. 016/652.131, fax 016/650.912, www.ando.be , www.sealegs.com . Verschenen in: Varen maart 2008

sealegs Amphibious Craft 6.1 en 7.1  
sealegs Amphibious Craft 6.1 en 7.1  

sealegs Amphibious Craft 6.1 en 7.1

Advertisement