Page 1

REGO STANDARD 35

Negen vensters op de wereld Toervaren bij mooi weer, dat is in onze regio niet altijd mogelijk. Vandaag echter wel, en we genieten dus volop van onze testvaart met deze stoere toerboot, de Rego Standard 35. Deze degelijke en betaalbare multiknik blijkt al gauw zijn succes waardig.

De Rego Standard 35 is een ontwerp van Lammert Huitema: een stalen multiknik met de looks van een klassieke Hollandse familieboot, die er goed in slaagt zijn flinke breedte tot lengte verhouding (4 op 10) weg te moffelen. Zijn stevige kop met rvs reling, binnenhellend boeisel vooraan, omgord met een flinke kabelaring zonder kopleguaan, maakt hem stoer maar niet plomp. De opbouw met een ruim overstekend dak, heeft drie ramen vooraan en nog zoveel aan bak- en stuurboord. Samen negen vensters op de wereld, die flink wat licht binnenlaten en een veilige wijde blik waarborgen. Hij moest voor een betaalbaar budget gebouwd kunnen worden, en daarin slaagde Henny Broere van Rego Watersport, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit die hij gewoon is te leveren. Zeer innovatief wist hij met gestandaardiseerde units veel productiestappen te vereenvoudigen. Borden met voorgemonteerde onderdelen, pompen en filters, geprefabriceerd houtwerk en interieurdelen voor de schrijnwerker. Het naakte casco is klaar na minder dan ĂŠĂŠn maand om daarna twee straten verder afgelakt te worden met tweecomponentproducten.

Aan dek


Op het boeisel staat een stevige, roestvrijstalen reling van het voorschip tot aan de kuip. Rond het achterdek niet, want daar stapt niemand op of af. De kuip is met teak belegd en grote luiken geven toegang tot de onderliggende ruimte waar we naast de motor en de homokinetische koppeling nog wat vouwfietsen kunnen wegbergen. Tegen de onderkant van het luik is een sprinkler voorzien als brandbeveiliging. De U-vormige bank is in het midden achteraan onderbroken om plaats te maken voor een deurtje naar het zwemplatform. In de hoeken staan L-vormige "hoekkikkers". Ze zijn wat moeilijk te bedienen wanneer de kuiptent (optie, 2.175 EUR) voor zon of regen opgesteld staat. Om naar voor te gaan, vinden we veilige handgrepen daar waar we ze verwachten. We stappen op een bakje waarin de gasfles zit, dan over het gangboord van 32 cm breed. Nog beschermd door een hoge reling, komen we op het voordek met ankergerei. Wie niet zelf wil draaien, zet hier als optie een elektrische ankerlier. De boegschroef is niet optioneel, wel in de standaardprijs begrepen, en dat is zeldzaam op dit type boot.

Aan de binnenkant Langs twee teakhouten deuren staan we in het strakke interieur. Ook hier teakhout en dat geeft een scheeps interieur. Degelijk van afwerking en ruim. In de leefruimte staat ook de stuurstand (aan bakboord), met daarachter de kombuis met al wat we nodig hebben, zelfs een koelkast van 130 liter inhoud. Daartegenover, aan stuurboord, de L-vormige bank rond de eettafel. De beenlengte is goed, de rughelling schuin, niet te recht. Mits de stuurzetel bij te schuiven, is hier plaats voor vier eters. Vooraan en een trapje lager vinden we nog een slaapkooi voor gasten of kinderen (bed van 1,50 m breed en 2,20 m lang).

Technisch De romp uit 5 mm staal met spanten om de 40 cm draagt een opbouw van 4 mm. Aan de vierbladschroef van 18 x 17 duim levert de Yanmar 4 cilinder diesel 54 pk bij 3.000 toeren over een hydraulische keerkoppeling van 2.3/1. Onze testboot heeft een iets grotere motor van 75 pk. Verlichting en stopcontacten zijn er ruimschoots, en op verbruik moet niet erg gezien worden, want het 12 volt-net wordt versterkt door een walaansluiting met acculader van 30 Ah om de spanning op peil te houden. Drie accu's liggen netjes in bakken onder de vloer. De kleinste van 85 Ah dient om de motor aan de praat te krijgen. Een flinkere van 180 Ah houdt zich klaar om de boegschroef naar bak- of stuurboord te doen draaien, en de grootste een joekel van 230 Ah - zorgt voor alle boordcomfort en verlichting binnen en buiten. De kunststof tanks bevatten 400 l drinkwater, en om de jachthavens ietwat proper te houden, is er ook een tank van 100 l voor zwart water. Daarnaast nog een stalen tank waarin 250 l diesel kan, wat een grote actieradius verzekert. Om een douche te nemen, of de vaat te doen, zit in de boiler ook nog eens 40 l warm water.

Varen


Er was geen wind en geen golfslag toen we met de Rego uitvoeren. Eigenlijk een weertje waarbij deze boot zich op zijn best kon laten bekijken. Hij is ingedeeld in de CE-categorie C en is zoals de meeste toerboten van deze lengte niet bedoeld om torenhoge golven te trotseren. Een lieflijk herfstzonnetje lachte en bij een stationair brommende Yanmar viercilinder kregen we nauwelijks meetbare decibels op ons metertje. Het ging op open water buiten direct veel sneller. De golven van langsvarende schepen namen we zonder veel geschommel. Bij 1.300 tpm gingen we 7,5 km/u en maakte de Yanmar binnen maar 58 dBA geluid. Iets harder, bij 2.000 tpm, was dat 10 km/u en dan noteerden we 68 dBA. Dat was nog altijd een aangenaam volume en ook de toonhoogte stemde rustig. Aan geschreeuw en gedonder hebben wij nu eenmaal een gloeiende hekel. Een volledige cirkel van anderhalve scheepslengte doormeter konden we varen over beide boegen. We hadden die niet korter verwacht. De noodstop uit kruissnelheid lukte op 6 seconden, dan lagen we stil te dobberen. Weer volaan liepen we na 20 seconden met onze 8 ton zware boot opnieuw aan 10 km/u vooruit. Onze motor van 75 pk was zeker meer dan voldoende sterk. We schatten dat ook de standaardmotor van 54 pk het bijna even goed zou doen. Het stuurwiel ligt goed geplaatst in de hand, maar het roer is krikkel. Bij de kleinste uitslag reageerde het schip, dus is het aan te raden om het rad constant in de greep te houden. Bij een top van 3.000 tpm deden we 14 km/u en maten we een behoorlijke 72 dBA. Zoals steeds probeerden we 200 m op ĂŠĂŠn rechte lijn achteruit te varen, en ook dat viel, mits een paar haperingen, best binnen de grenzen. Na anderhalf jaar productie zijn er dertig Rego Standard 35 verkocht. Een succesnummer dus, waardoor een wachttijd het logische gevolg is. Zaakvoerder Henny Broere had zich als doel gesteld een nieuwe boot af te leveren tegen de algemeen geldende prijzen voor gebruikte boten. Deze Rego, ontworpen voor rijpere watersporters, die zowel 50 als 70 jaar kunnen zijn, voldoet hieraan volledig. De standaardprijs is 135.950 EUR incl. btw, het exemplaar waarmee we de proefvaart deden kostte 160.000 EUR. Tekst en foto's: Lieve Aerts en Joris Danckaers

Technische gegevens -

Lengte: 10,70 m Breedte: 3,85 m Diepgang: 0,85 m Doorvaarthoogte: 2,30 m Gewicht: 8 ton Motor: Yanmar 54 pk Brandstof: 230 l Water: 390 l CE-categorie: C Prijs: 135.950 EUR incl. btw

Info: Rego Watersport bv, Dokweg 14, 8243 PT Lelystad, tel. 00-31/320261444, fax 00-31/320261614, www.rego-watersport.nl .


Verschenen in Varen juni 2008

Rego Standard 35  
Rego Standard 35  

Rego Standard 35

Advertisement