Page 1

PERSHING 56

Italiaanse schone met rakettemperament Pershing klinkt allesbehalve Italiaans. Eerder Amerikaans, met een niet zo mooie bijklank: is dat ook niet ergens de naam van een raket en een rakettensysteem uit de tijd van de Koude Oorlog? Hier hebben we gelukkig te maken met een mix van beide: een explosief pakket verpakt in Italiaans raffinement.

Uiteraard eerst de lijnen verkennen bij de boot aan wal. Alles staat in het teken van de stroomlijn, de vormen vloeien perfect in mekaar over. De opbouw is lang en gestrekt, met een reusachtige voorruit die een maximaal zicht waarborgt en met achteraan een grote overkapping. Die zorgt voor beschutting bij slecht weer en voor schaduw in warmere streken. Het voorschip is al even groot en gestrekt, met overvloedige ruimte om te zonnen op de wegneembare matrassen.

Italiaanse metaalkunst Je stapt achteraan in via een platform. Daarin is aan stuurboord een trap verwerkt, die op zijn beurt ook nog een uitschuifbare loopbrug herbergt. De afsluiting tussen platform en kuip gebeurt in stijl door een deurtje in roestvast staal. Dat kan uitnodigend opengezet worden of is veilig dicht. Nu is deurtje een oneerbiedig woord voor dit staaltje van Italiaanse metaalkunst. Overal elders is alles wat in dit materiaal is uitgevoerd al van even hoogstaand niveau: de verzinkbare klampen op het zwemplatform, de verhaalkammen achteraan die


samen met een elektrische lier onder een opklapbaar luik zitten, de stevige zeereling en vooraan het ankerbeslag dat je haast niet durft te gebruiken, zo mooi. Maar terug naar achter. Je komt daar terecht in een waar salon van hoge kwaliteit, met stijlvolle ronde zetels en met helemaal achteraan ook al grote zonnekussens. Mooi is hier helemaal niet synoniem met overladen, integendeel. Strak gedoseerd en met fijn uitgekozen materialen strekt zich hier een leefruimte uit die tot aan de stuurstand doorgaat. Toch maar een punt van kritiek: op weg naar voren is er weinig houvast, dus opletten geblazen bij slecht weer! De futuristisch uitziende stuurstand biedt een goede zit. De stuurman zit hoog en heeft een uitstekend rondomzicht, behalve in kort genomen bochten: dan gaat de boot sterk hellen en is alleen nog het plafond zichtbaar… Hier geldt dus nog meer dan anders: vóór het draaien steeds goed uitkijken! Het gigantische schuifdak kan hierbij een hulp zijn. De toegang naar de onderdekse ruimte zit in het midden van die stuurstand. Je komt daar in een al even moderne en smaakvolle ambiance terecht als boven. Keuken, toiletten en zitruimte ogen licht en modern. De zitruimte is wel wat beperkt voor een schip van deze afmetingen, maar daar staat natuurlijk de reusachtige ruimte tegenover in de salon erboven. Waar ik precies zou willen slapen weet ik nog niet: ik twijfel nog tussen de mooie voorpiek of de slaapkamer aan stuurboord. Bij die laatste is zo geraffineerd met verlichting en matglazen wanden gespeeld dat men zich in een veel grotere ruimte waant. Eventuele gasten kunnen ook nog terecht in een kleinere kajuit met twee enkele bedden, en onze schipper heeft onder het achterdek een eenvoudige hut, letterlijk en figuurlijk een niveau lager. En ja, wat het achterdek betreft: onder het opklapbare luik is er nog een gigantische ruimte voor de verplichte jetski of ander leuk speelgoed.

Vasthouden maar! De Pershing ziet er niet alleen snel uit, hij is het ook. Dat is voor een groot stuk te verklaren door enerzijds de rompvorm, een matige V-bodem (14 graden) met geleidingsprofielen, en anderzijds de aandrijvingsvorm. De twee MAN-diesels van elk 1.360 pk leveren hun geweld af aan de 2 ASD's. ASD staat voor: Arneson Surface Drive, een technisch hoogstandje waarbij de schroeven op een afstand achter de spiegel gemonteerd staan. Het asgedeelte dat zich tussen schroef en spiegel bevindt, is zowel op en neer als naar links en rechts beweegbaar: een veelvoud aan trim- en stuurmogelijkheden staat ter beschikking. En dat de boot snel is, zullen we geweten hebben: niettegenstaande zijn respectabel gewicht van rond de 34 ton accelereert de boot bijna moeiteloos naar zijn top van 50 knopen! Die haalden we net niet, een gevolg van het relatief ondiepe IJsselmeer. Maar het gemak en de stabiliteit waren indrukwekkend. En de wendbaarheid? Dat hadden we maar beter niet gevraagd, want het antwoord van de stuurman was duidelijk: "Vasthouden maar!" Dat was ook ongeveer het enige wat je nog kon doen op het ogenblik dat hij het roer rondgooide: een ongelooflijk korte draaicirkel, met enkel op het allerlaatste moment snelheidsverlies. Indrukwekkend! Maar ook langzaam vaart de boot gewillig, alhoewel een helpende hand bij aanlegmanoeuvres nooit weg is: de stuurman kan immers niet direct naar buiten om een handje toe te steken. Voor echt traag varen heeft de ZF-koppeling een soort van slipstand, waarmee je dankzij de oriënteerbare schroeven toch wendbaar blijft.


Een juweel van een boot, zowel wat uitzicht en bouw betreft als op vaartechnisch gebied. Uiteraard is zijn karakter meer zuidelijk georiĂŤnteerd en dat is ook de plaats waar hij al die kwaliteiten ten volle kan uitspelen. Je moet wel over een stevige geldbeugel beschikken: wanneer je echter op dat vlak tegen een stootje kan, dan ben je aan het goede adres met deze Pershing. Tekst: Paul Van den Keybus Foto's: Paul Van den Keybus, Pershing

Technische gegevens -

LOA: 18,10 m Breedte: 4,80 m Diepgang: 1,35 m Gewicht: 28,6 ton Motoren: 2 x 1.360 pk MAN + ASD12 Brandstof: 3.200 l Water: 740 l Aantal slaapplaatsen: 6 CE-categorie: A Prijs: vanaf 1.645.000 EUR excl. btw

Info: Lengers Yachts, Westzeedijk 2-3, NL-1398 BB Muiden, tel. 0031/294256156, www.lengersyachts.nl , www.pershing-yacht.com .

PERSHING 56  
PERSHING 56  

Boottest PERSHING 56