Page 1

OSPREY CONDOR EN VIPERMAX 7.5

Puur vaarplezier Begin november 2007 stelde Brugge Marine Center twee nieuwe Rib's voor van Osprey. De Vipermax 7.5 met conische tubes, en de innovatieve Condor.

Als de avond valt, ziet de branding wit van het schuim en over de zwarte zee rollen golven als kleine bergen in de richting van het strand. De volgende dagen zal de eerste zware herfststorm de kust teisteren. Die namiddag hebben wij in Zeebrugge de nieuwste Rib's in het gamma van Osprey uitgetest: de Condor en de Vipermax 7.5. De omstandigheden waren pittig met een NW kracht 5 met pieken 7, en net buiten de havenmuren stond een zeegang die het racen met de Vipermax en de Condor bijzonder spectaculair maakte. Voor wie houdt van puur vaarplezier en direct contact met de golven, is de Rib ongetwijfeld de beste keuze. De Rib, of voluit Rigid Inflatable Boat, bestaat uit een vormvaste bodemsectie waarop een vaste stuurstand is gelamineerd. Rond de bodemsectie is een luchtgevulde tube aangebracht. Combineer deze lichte, sterke en stijve constructie met één of meer sterke motoren en je hebt een degelijke, wendbare en zeer snelle boot. De Rib planeert en ondervindt daarom weinig weerstand. Extra voordeel is dat je kunt varen in ondiep water en gewoon kunt landen op het strand. Tegenwoordig zie je Rib's in zowat alle segmenten rondvaren. Reddingsdiensten, wedstrijdorganisaties, duik- en waterskiclubs of marine eenheden van het leger… Ze hebben allemaal de voordelen van de Rib ontdekt. Koppel die aan een relatief laag prijskaartje, en je weet meteen waar het succes vandaan komt. De laatste nieuwe trend in het Rib-gamma is meer ruimte, luxe, kracht en nog betere zeewaardigheid.


Kracht en comfort De Osprey Condor is een nieuw concept voor wat betreft Rib-vormgeving. Het is een 11 m lange Rib met de allure en het comfort van een cabinekruiser. De romp is gebouwd volgens het multi-step concept (zgn. Stepped Line), gecombineerd met een geĂŻntegreerde bracket en een extreem smal V-profiel. Daardoor vaart de Condor bijzonder zacht, ongeacht de balans van de krachtaandrijving. De boot planeert altijd, en voorzien van een paar 350 pk motoren haalt hij 70 knopen. De binnenboordversie (2 x 525 pk) haalt nog hogere snelheden. Een echt monstertje. De cabine ziet er ook leuk uit. Vooraan in de boeg is er een heuse slaapkamer met plaats voor een dubbel bed en bergkasten. De living kan worden voorzien van een tweede dubbel bed, dat tot leefkamer kan worden omgetoverd. Zij bevat tevens een voorziening voor een keuken, een koelkast en een toiletruimte. Het open dek van de Condor is voldoende ruim voor verschillende toepassingen waarvoor veel plaats nodig is. Tijdens de test valt vooral het grote racecomfort op. In de zware omstandigheden planeert de Condor vlot tegen 65 knopen over de golven. De cockpitruimte geeft een veilig gevoel dankzij de hoge vrijboord. Stuurman en throttle man worden verwend met twee stoere bolsterseats en de elegante "zero efforts" throttle is strategisch geplaatst binnen handbereik van beiden. Piloten en passagiers zitten comfortabel uit de wind dankzij een stevig windscherm. Boven de binnenboordruimte van de Condor is er een groot zonnedek. Het non-slip dek is zelfdrainerend en daardoor kan deze boot gewoon in het water blijven. Manoeuvreren in de kleine ruimte gaat vlot dankzij de dubbele schroef. Osprey levert haar nieuwste paradepaardje in vier klassen: Cabin, Open Cabin, W.A. en Open. In het pakket opties zitten onder meer een elektrische ankerwinch, een hardtop (T-top) en kussentjes voor het zonnedek.

Ultra snel racen Osprey's nieuwste Vipermax heeft een lengte van 7,5 m, is voorzien van conische tubes en een heeft een maximaal motorvermogen van 350 pk. De romp is 2,55 m breed en 14 personen kunnen in de boot plaatsnemen. Het Vipermax gamma is speciaal gebouwd om te varen in alle omstandigheden: met de verschillende stoelcombinaties en drie verschillende consoles kan ermee worden gedoken, gecruised of geskied. Na de 5.5, 6.0, 6.5 en 7.0 is deze 7.5 ontwikkeld om nog meer personen te vervoeren en bij het plezier te betrekken. Het lijstje opties voor deze Rib is aanzienlijk. Een onbreekbaar windscherm, kuipzetels met voetstuk of hydraulische heavy duty sturing‌ De constructeur heeft aan alles gedacht. De motor die deze boot kracht geeft is de Yamaha F350 AETX - een viertakt V8 met elektronische injectie (Multi-Point EFI). De F350 staat garant voor ultrasnel racen. De Vipermax-reeks, ontwikkeld uit de Viper, heeft dan ook een indrukwekkend palmares voor wat betreft offshore racing. Een van de grootste kwaliteiten van deze boten is hun uitstekende verhouding motor/bootbalans. Ook bij zwaar weer getuigt de Vipermax 7.5 van bijzondere zeewaardigheid en betrouwbaarheid. Tekst: Koen Vanderpoorten Foto's: BMC

Technische gegevens


Osprey Condor

Osprey Vipermax 7.5

LOA:

11,00 m

7,50 m

Breedte:

2,76 m

2,55 m

CE-categorie:

C

C

Gewicht:

3.150 kg (tot.)

480 kg

Personen:

15

14

2 x 250 pk / 2 x 350 pk buitenboord Max. vermogen:

350 pk 2 x 525 pk binnenboord

Info: Brugge Marine Center, Pathoekeweg 126, 8000 Brugge, tel. 050/31.35.87, fax 050/31.02.31, www.bruggemarinecenter.com , www.ospreyribs.com . Verschenen in: Varen maart 2008

Osprey Condor en Vipermax 75  

Osprey Condor en Vipermax 75