Page 1

VAREN Boottest

Reuze comfortabele

50 • mei 2013 • VAREN


cruisers bij Bénéteau

De Franse werf stelt dit jaar twee nieuwe 55-voeters voor. De Sense 55 en de Océanis 55. Varen trok naar Palma de Mallorca en kon beide schepen proefvaren in pittige condities. Het vaargedrag van beide schepen was nagenoeg hetzelfde maar de invulling van het leven aan boord bleek erg verschillend. Architect Olivier Racoupeau lichtte er de nieuwe concepten toe. Een verrassende kennismaking. Tekst en foto’s: J. Lundegaard

VAREN • mei 2013 • 51


VAREN Boottest

Océanis 55.

Dubbele roeren werken uitstekend.

52 • mei 2013 • VAREN


beschermd tegen de elementen. Over het gemis van overloop kan iets gezegd worden maar elke boot torst een hoop compromissen. Een dag aan boord leert dat de boog een zegen mag genoemd worden voor deze boten.

Boten op een vergelijkbare romp De romp ziet er verrassend stoer uit, een vrij lage gangboord met strakke opbouw en een knappe knik in het brede achterschip. Op veel schepen wordt gekozen voor twee roerbladen en dit blijkt beslist ook hier een goede keuze. De oppervlakte van elk roerblad is 55% van wat een normaal centraal roerblad zou zijn. Onder helling heeft dit duidelijk zijn effect waarbij het loefwaartse roer soms bijna helemaal uit het water komt. Toegegeven, dit is omdat we te lang wachtten met het nemen van een reef waardoor de boot teveel helde. De romp van de Sense 55 weegt 2 ton meer dan de Océanis 55. Niet onlogisch als je ziet dat je twee keer diesel en water mee kan nemen. De diepere kiel van de Sense gooit ook zijn gewicht in de weegschaal. Bij de Sense is die standaard 2,35 m met optioneel kortere 1,90 m. De Océanis biedt drie versies van 2,20 m, over 1,80 m tot de zeer korte kiel van 1,45 m. Op beide schepen werd de, op dek geplaatste, mast verder naar achter gezet wat bijdraagt tot betere zeileigenschappen. Het evenwicht tussen grootzeil en de 105% genua is perfect. Bij de Océanis is dat standaard ongeveer 67 vierkante meter voor beide zeilen. De Sense voert wat meer doek met 74 en 78,5 vierkante meter. Het is opvallend dat zelfs bij veel wind de boot perfect op zijn roer ligt en dit ook bij stevige vlagen. Dit bevestigt het goede evenwicht in het zeilplan.

Verschillende filosofie aan dek!

Openspiegel op Sense 55.

De boog die alles veranderde De nieuwe schepen uit het gamma Bénéteau zijn beslist mooie verschijningen. De boog die de boot siert kende zijn première op de eerste Sense en is nu ook een standaard op het gamma Océanis geworden. De impact op het concept van het schip is enorm en dit zowel bovendeks als onderdeks. Een eerste niet te onderschatten eigenschap is de schoot en overloop die niet langer in de cockpit verschijnen maar bovenop de boog staan. Dit gaat weliswaar ten koste van de overloop maar geeft andere voordelen. Hierdoor kon de mast heel wat verder naar achter geplaatst worden, grijpt de schoot verder naar achter aan op de giek en kan de ingang naar het salon verder voorwaarts geplaatst worden. Dit laatste resulteert op beide schepen in een trap met een helling van slechts 45°. De boog heeft een knappe functionaliteit als houder voor een grote buiskap. Op de Océanis krijg je een enorm doghouse met twee comfortabele bedden en een zeer groot venster. Zichtbaarheid verzekerd en hier word je volledig

Het grote verschil tussen beide schepen vinden we onder andere in de cockpit. Bij de Sense wordt de nadruk gelegd aan het leven aan dek. De asymmetrische cockpit is enorm. Opvallend zijn de open spiegel, beide, ver naar achter geplaatste stuurwielen met opklapbare banken, de stevige beugel en relatief kleine cockpittafel. De afstand tussen beide carbon stuurwielen is enorm, voor de positie van de stuurman is het even zoeken. Maar weerom, tijdens de test wachtten we te lang om te reven en dus hadden we een te grote helling. De kuip van de Océanis 55 is heel wat klassieker. De dichtklappende spiegel geeft een veilig gevoel en de cockpit oogt veel kleiner. Niets is echter minder waar. De indeling is iets anders en is zo’n 15 centimeter hoger dan bij de Sense. Prima vinden we de plaatsing van beide genualieren tussen de stuurwielen. Ze ogen stoer en zijn ergonomisch geplaatst. De centrale cockpittafel, met twee erg stevige handgrepen en ingebouwde frigo, is erg groot. Beiderzijds ruime zitbanken waar je comfortabel kan zitten. Kers op de taart zijn beide zonnebedden onder de bimini. Op beide schepen zit alle touwwerk netjes weggewerkt en de centrale piano is vervangen door twee batterijen stoppers beiderzijds met handige berging voor het touwwerk.

“Prima vinden we de plaatsing van beide genualieren tussen de stuurwielen. Ze ogen stoer en zijn ergonomisch geplaatst.” VAREN • mei 2013 • 53


VAREN Boottest Zo blijft de kuip helemaal leeg tijdens het varen. Minstens één elektrische lier lijkt ons aangewezen op boten met deze dimensies, het doorgelatte grootzeil hijsen bleek immers niet zo’n sinecure. De boot is zo bedacht dat je hem met zijn tweetjes kan varen. Een aantal nieuwe standaarden uit de huidige jachtbouw komen ook hier naar voor: de naar buiten geplaatste verstaging (dus zonder onderwant), de mast met twee sets erg brede, naar achter gepijlde, zalingen en de ontdubbelde hydraulische achterstag.

Twee boten, twee totaal verschillende interieurs

Océanis 55. Zonnebedden onder bimini.

“Waar we heel wat gelijkenissen aan dek vonden kan dit niet gezegd worden van de beleving onderdeks. ”

Waar we heel wat gelijkenissen aan dek vonden kan dit niet gezegd worden van de beleving onderdeks. Hierbij willen we niet zeggen dat de Océanis 55 klassiek aangekleed is, maar de indeling is dat wel. Op dit schip kan je kiezen voor 3 tot 5 hutten. We maakten kennis met de versie met drie cabines. Een bijzonder ruime eigenaarshut vooraan, met een douche achter een glazen wand, een toilet, kaptafel en nog een derde extra wastafel. Erg licht en ruim met een groot raam in de romp. Optioneel kan je vooraan voor een tweede hut kiezen. Achteraan vinden we twee grote hutten onder de cockpit. Getooid met veel extra lichtbanen en rompraam vind je verrassend veel plaats. De leefruimte is enorm met een knappe L-vormige keuken, een bijzonder ruime zithoek en navigatietafel. Twee grote rompramen, beiderzijds, geven een uitzonderlijk zicht op zee, onder helling ook onder water. Misschien jammer dat de rompramen niet ‘flush’ met de romp werden gebouwd want we merken heel wat turbulenties als we onder helling varen. Aan stuurboord vinden we een grote natte cel, maar wil je hier een extra dubbele cabine met stapelbedden, altijd leuk voor de kinderen, dan kan dit. Een klassieke indeling maar één met veel klasse en stijl van Nauta design. Om in de Sense af te dalen zijn er slechts drie treden op een heel brede trap met prima handvaten. Hier kom je niet in een klassiek schip terecht. Dit is veeleer de ‘catamaran-style’ ervaring met bijzonder grote open ruimtes met een eigen styling. Je daalt af in een heel licht en strak interieur met aan stuurboord een keuken over de hele lengte. Aan bakboord een zeer grote bank rondom een grote tafel. Hier vinden we ook de naar achter gerichte navigatietafel. Door de cockpitramen hebben de navigator en stuurman oogcontact wat leuk is. Bij de Sense vinden we geen hutten achteraan het schip. Een heel andere benadering dan bij de Océanis waarbij de opvarenden verspreid worden over achter- en voorschip. Standaard is het aantal hutten ‘slechts’ drie. We zijn bijzonder aangenaam verrast als we de beide laterale hutten met bijzonder grote schuifdeuren ontdekken. Ze zijn beiden uitgerust met een eigen natte cel. Vooraan een bijzonder ruime eigenaarscabine met alle denkbare luxe. Het is een keuze tussen twee heel verschillende indelingen gelinkt aan het gebruik van het schip.

Océanis 55.

Op pad! We treffen buitengewone condities in Palma de Mallorca. Een mooie zeegang en wind van 15 tot 35

Sense 55.

54 • mei 2013 • VAREN


VAREN Boottest knopen. Onder begeleiding van de architect Olivier Racoupeau verlaten we de steiger middels het Dock and Go Joy Stick systeem. In combinatie met de Sense 55.

Océanis 55.

Oceanis 55 Sense 55

LOA:

16.78 meter

17.20 meter

Romplengte:

15.99 meter

16.80 meter

Breedte:

4.96 meter

4.97 meter

Diepgang:

2.20/1.80/1.45

2.35/1.90 meter

Gewicht:

16.540 kg

18.560 kg

Dieseltank:

600 liter

830 liter

Watertank:

1.018 liter

970 liter

Maximaal motorvermogen:

SD 75pk

POD 120 pk

Architect: Berret Racoupeau Yacht Design / Nauta Design Prijs vanaf ex. btw:

322.900 euro

341.800 euro

Info: www.beneteau.com Dealer: Ship Shop - Watersportlaan 7 - 8620 Nieuwpoort www.shipshop.be - 058/23.50.32

56 • mei 2013 • VAREN

boegschroef is het zelfs in deze condities een makkelijk manoeuvre. Iets waar je voordien, zeker met een 55 voet, heel wat stress om zou hebben gehad. De Yanmar van ‘slechts’ 75 pk is uitgerust met het POD-systeem. Met een standaard schroefas zou daar 120 pk aan moeten hangen om hetzelfde rendement te halen. Nu blijken we vlot 9.5 knopen te halen. De driebladspropellers laten zich echter niet dichtklappen. De testboten zijn uitgerust met doorgelat grootzeil en 105 % rolgenua. Hier geen zelfkerende fok hoewel dit natuurlijk tot de mogelijkheden hoort. Ondanks de stevige en vlagerige wind hijsen we het grootzeil ten top. We zijn blij met de elektrische lier met dubbele snelheid maar toch is het een heel karwei om het te hijsen. Het ontrollen van de genua gaat vlot. De boot stuurt verrassend goed en is heel neutraal. Het evenwicht tussen beide zeilen is prima en we kunnen zelfs in dit zware weer het roer los laten. Het is even zoeken maar we gaan aan de wind vlot naar 7.8 en later 8.4 knopen. Het sluiten van het achterlijk met de schoot blijkt niet zo eenvoudig maar middels de neerhouder krijgen we het toch voor elkaar. De zichtbaarheid naar voor vanaf de stuurstanden is prima. De grootschoot kan bediend worden door de stuurman. De lieren voor de genua staan uitstekend geplaatst op de Océanis, iets wat we niet aantreffen op de Sense waar de lieren beiderzijds en meer voorwaarts geplaatst zijn. De vaareigenschappen zijn erg vergelijkbaar. De Sense mag dan 10% meer zeil voeren, de 2 ton extra merk je wel op. Beide stuurwielen sturen licht en precies, met net voldoende roerdruk. De boot vaart opmerkelijk hoger na het nemen van een eerste reef en dit zonder snelheidsverlies. Tijdig reven is de boodschap want Bénéteau heeft voor krachtige tuigages gekozen. Wanneer we afvallen naar een ruimere koers valt de stabiliteit van de romp op. De boot reageert levendig op de roerwerking en we sturen de boot de golven af met surfs tot 14 knopen. Toegegeven, er stond toen wel 30+ knopen maar de boot voelt perfect veilig aan. Op beide schepen genoten we dezelfde ervaringen al voelde de Océanis net iets levendiger aan en is de cockpitervaring op de Sense net iets anders.

Heerlijk zeilende ruimtelijke comfortschepen Bij Bénéteau worden al langer heel comfortabele schepen ontworpen. De invoering van de boog heeft de designers heel wat nieuwe mogelijkheden geboden voor het gebruik van de beschikbare ruimte. En daar hebben ze uitstekend op ingespeeld. Opvallend is dat de boten, met naar achter geplaatste mast, uitstekende zeilers zijn geworden. Naargelang het gebruik zal de eigenaar of de Sense 55, dan wel de meer klassieke Océanis 55 verkiezen. De Dock en Go systemen maken de havenmanoeuvres met de grote schepen heel wat makkelijker. Daarnaast zijn de boten geconcipieerd voor de bediening met één of twee personen. Van drie tot vijf hutten kunnen op de Océanis, op de Sense zijn de hutten groter en waren we vooral onder de indruk van de grote schuifdeuren van de laterale cabines. De zeiltocht in Palma was beslist een mooie kennismaking met twee nieuwe paradepaardjes van Bénéteau.  z

Beneteau Oceanis 55 / Sence 55  

Duo test van de Bénéteau Oceanis 55 / Sence 55

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you