Page 1

NO LIMIT 1500

Imponerende allrounder "Maximaal comfort", "100 % zeewaardig", "superveilig motorjacht". De sleutelwoorden die bij de jonge werf No Limit Ships BV uit Groningen steeds weer terugkomen. Albert Keizer en Piet Wierenga, de eigenaars van de werf die in 1996 gesticht werd, bouwden in den beginne één schip - de Meander waaraan ze een massa veranderingen aanbrachten vooraleer het beantwoordde aan hun opzet. En het resultaat mag gezien worden. Een luxe motorjacht met allure van 15 meter lang met CE-classificatie A. Kortom het is een volwaardig jacht, een werkschip, een patrouillevaartuig, een woonschip… U kiest maar.

Ruime kuip Als we het schip van achter naar voren doorlopen, komen we achteraan in een ruime kuip waar het bij mooi weer gezellig zitten is op de banken links en rechts. Aan elke zijde is ook een teaktafeltje voorzien. Er is een achteruitdeurtje naar het zwemplatform en dit kan ook gebruikt worden als men met de achtersteven naar de wal is afgemeerd. Verder zijn een wasbakje en handdouche soms wel nuttig om het zout eraf te spoelen na het zwemmen. Onder de kuip bevinden zich ruime bakken en lopen ook de tunnels van de schroefas en de schroef. Met een laddertje naar omhoog boven een motorruimte is een buitenstuurstand. Even wennen is wel dat hier gestuurd wordt zonder stuurwiel maar met een joystick, handles en knopjes. Buiten sturen is volgens ons alleen mogelijk bij rustig varen. Aan volle snelheid moet men alle sportiviteit bovenhalen om het in de snijdende wind en opstuivend water te kunnen volhouden. Boven de stuurcabine is een grote neerklapbare beugel aangebracht met daarop de nodige buitentoestellen en antennes voor radar, GPS, marifoon, autopilot, kompas, lichten enz. Het voordek en het dak van de voorcabines kunnen als ruim gemeten zonnedek dienst doen. Twaalf stevige bevestigingsbolders en een brede gangway met stevige zeereling maken het werken aan dek heel gemakkelijk. Ankerbediening gebeurt met voetschakelaars ingewerkt in het voordek maar kan ook vanuit de stuurcabine. Er is 50 m ankerketting ter beschikking en het rvs-klipanker bergt zich op tegen een rvsplaat aan de voorboeg. De volledige buitenafwerking vertoont bijna nergens hoekige constructies. Alles is mooi afgerond zodat onderhoud van het schip heel


wat wordt vergemakkelijkt. Dek afschrobben moet niet gebeuren door met een puts water op te halen omdat een handige deksproeiinstallatie is voorzien.

Stuurcabine De stuurcabine heeft een ruime stuurconsole met alle nodige instrumenten standaard ingebouwd om in alle omstandigheden te kunnen varen. Hier is wel een stuurwiel aanwezig, maar creatieve en handige schippers kunnen boot op allerlei manieren besturen aan de hand van de twee onafhankelijke motoren en boegschroef. De stuurman zit op een verschuifbare zetel en naast hem is er plaats op een bank voor een copiloot die voor hem een ruime kaartentafel heeft. Achter de stuurman staat een tafel met hoekbank voor zes personen. Met enkele losse stoelen erbij is er plaats voor acht personen. Men heeft rondom vrij uitzicht.

Woonruimte Drie dekluiken en verschillende patrijspoorten laten het buitenlicht binnenstromen in de woon- en leefruimtes. Overal zijn handgrepen voorzien wat de bewegingsvrijheid in het schip vergemakkelijkt. Vier trapjes naar beneden naast de stuurconsole komen we in de dinnette en de kombuis. Een vierpits gaskomfoor en een ruim aanrecht en werkplateau zullen menige keukenprins of prinses zeker bekoren. Een hoekbank met grote tafel aan de andere zijde, kasten rondom, kleine venstertjes om naar buiten te kijken, aangepaste verlichting, koelkast, afzuigkap, alles zo ingericht voor het woonplezier. Een vaatwasmachine en een microgolfoven kunnen worden ingebouwd. In het vooronder is een ruime eigenaarsslaapplaats met een aparte douche- en toiletruimte. Er is ook nog een kamertje waar men eventueel een wasmachine en droogkast kan plaatsen. Achter de eetruimte en weer enkele trapjes naar beneden aan elke zijde een slaapplaats met dubbel bed en tussenin een toilet- en doucheruimte. Dus alle plaats om zes personen te slapen te leggen en als men de dinnette ombouwt tot bed kunnen dat er acht worden. Verder is er alle comfort: elektrische toestellen kunnen worden aangesloten op 220/12/24 volt. Overal is er voldoende verlichting, verluchting, verwarming, warm en koud stromend water enz. Een 1.000 l drinkwatertank en 500 l afvalwatertank liggen op het diepste punt van het schip.

Veiligheid De bouwers en ontwerpers van het schip stellen veiligheid voorop. CEclassificatie-A-oceaanvaardig en bestand tegen golven van meer dan 4 m hoog en windsnelheden van meer dan 8 Beaufort. Het schip is zelfrichtend, volgens computerberekeningen zou het in geval van een 100-procent-rol in eender welk richting binnen de 6 seconden terug rechtkomen. Bij 50째 helling zou er reeds een oprichtingsdruk zijn van 18 ton. Verder is het schip ingedeeld in vijf waterdichte compartimenten met eigen bilgepomp. Elk compartiment kan met waterdichte stevige deuren worden afgesloten. Dit is tevens het geval met de stuurcabine naar buiten toe (zijdeur en achterdeur). Rondom het schip heeft men een tube aangebracht juist onder dekhoogte. Deze tube bestaat uit acht kamers die permanent aangesloten zijn op een elektrisch opblaassysteem. Dit geeft extra drijfvermogen aan het schip en helpt rollen bij hoge golven te voorkomen.


Nadeel van deze tube is dat hij het in- en uitstappen van het schip enigszins bemoeilijkt.

Motor De machinekamer herbergt twee motoren Volvo Penta 480 pk met dubbele waterkoeling en intercooler. Alles is netjes opgesteld en tussen de motoren is er voldoende bewegingsruimte voor onderhoud. Wat opvalt is de stahoogte en de netheid, je kan er op je kousen in rondlopen. Elke motor drijft een schroef aan en beide motoren kunnen volledig afzonderlijk werken. Het is perfect mogelijk het schip op één motor te varen. Elke motor heeft een eigen brandstoftank die gevoed wordt vanuit de grote brandstoftank van 3.000 l. De kleinere motorbrandstoftank wordt steeds vol gehouden zodat een optimale brandstoftoevoer in alle omstandigheden kan worden gegarandeerd. De motorruimte heeft een automatisch zelfblussysteem met CO² dat in werking gaat als de temperatuur boven 92° komt. De motoren drijven schroeven aan maar het is ook mogelijk om jetaandrijving in te bouwen. Dit zou de prestaties van het schip zowel voor snelheid als voor manoeuvreerbaarheid met ongeveer 10 % verhogen.

Prestaties Met zijn twee schroeven, twee roeren en boegschroef is het schip perfect bestuurbaar. Draaien om de eigen as is gewoon mogelijk. Bij vertrek loopt het schip al direct naar de 10 knopen snelheid en dat geeft een gevoel van heel rustig en stil varen. Bij 17 knopen komt het schip in plané en de topsnelheid ligt rond de 25 knopen. Geluidsmetingen geven in de stuurcabine 54 dB bij stationair draaien, 65 dB bij kruissnelheid en 78 dB bij volle snelheid waarbij de motor zo'n 2.800 toeren draait. We hadden de indruk dat het geraas van de waterverplaatsing er voor de meeste decibels tussenzat. Om op topsnelheid te komen, moet men even de motor naar een hoog toerental brengen, het schip komt in plané en vervolgens kan met het toerental terug laten zakken tot ongeveer 2.100 toeren om het schip op die snelheid te houden. Verbruik konden we niet meten maar zou rond de 10 l/u liggen bij rustig varen en heel wat hoger als men het schip hoge prestaties laat leveren. Bij snel varen komt er veel stofwater over het schip en zijn de efficiënte ruitenwissers op de drie voorruiten geen overbodige luxe. We hebben het schip getest op de randmeren in Zeewolde in oktober 2002 met een rustig weertje, zonnig en 3 à 4 Beaufort wind. Er waren bijna geen golven en moesten hogere golven simuleren door met drie No Limitschepen mekaar te kruisen. De schepen gedroegen zich perfect, sprongen niet op bij het doorkruisen van de hekgolven van de anderen. Er moet ook nog bij gezegd worden dat die hekgolven mede door de mooie lijn van de No Limit niet zo heel veel kabaal maken. Het opbruisend water is wel spectaculair maar de weglopende golven zijn vlug uitgedeind.

Technisch De romp is gebouwd uit 4 mm Corten-staal dat bekendstaat voor zijn hoge corrosieconsistensie. De bovenbouw is gemaakt van 5 mm aluminium. Beide delen zijn met een speciale corrosiewerende Triclad (explosion bounded material) aan elkaar vastgelast. Het schip is volledig schuimgeïsoleerd aan de binnenzijde


en heel wat aandacht wordt besteed aan ontdreuning, luchtisolatie en kiersluiting. Binnenin is het schip volledig in hout afgetimmerd en is er ge誰soleerde beglazing. De eigenaar heeft veel medezeggenschap voor de inrichting, zolang er maar niet aan de veiligheid van het schip wordt geraakt. Zo kan bijvoorbeeld ook de stuurcabine worden vergroot ten koste van de buitenstuurstand. Er zijn tien accu's voorzien zodat elke motor een aparte stroomtoevoer heeft. Een omvormer en een stroomopwekker zorgen voor 220 volt, 24 volt en 12 volt. De tube rondom het schip maakt het mogelijk om eventueel zonder stootwillen aan te leggen. Dit voordeel vergemakkelijkt alleszins het werk met aanleggen in sluizen of langs een kade. De No Limit 1500 is een compleet schip, weinig of geen extra's zijn nodig. De prijs is wel 720.000 EUR (januari 2003) wat zeker niet voor de meeste schoolverlaters is weggelegd.

Tekst en foto's: Georges Janssens

Technische gegevens LOA: 15,00 m LWL: 13,20 m Breedte: 4,80 m Diepgang: 0,95 m Kruiphoogte: 3,50 m Verplaatsing: 18,10 ton Dieseltank: 3.000 l Drinkwaterdank: 1.000 l Vuilwatertank: 500 l

Woordje van de werf We hebben uw tekst gelezen en zijn daar zeer tevreden over. Het valt ons op dat u veel details hebt opgemerkt. Wij hebben hier dan verder ook niets aan toe te voegen. No Limit Ships BV, Frieschestraatweg 207-2, NL-9743 AD Groningen, tel. 00-31/505773411, www.nolimitships.nl.

Verschenen in Varen januari 2003

No Limit 1500  

No Limit 1500

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you