Page 1

VERADO: DE 4-TAKT GENERATIE VAN MERCURY MARINE

Krachtige fluistermotoren Sommige fabrikanten kiezen voor één werkingsprincipe, maar Mercury Marine wedt op twee paarden: de Amerikaanse specialist bouwt zowel 2-takt als 4-takt buitenboordmotoren. De steeds strengere geluids- en milieuvoorschriften zijn voor Mercury dan ook een dubbele uitdaging. Enkele jaren geleden nam het bedrijf al haar 2-takt producten onder handen. Het resultaat was de vooruitstrevende OptiMax-familie met rechtstreekse benzine-inspuiting. Op de in februari gehouden Miami Boat Show presenteerde Mercury Marine nu haar nieuw ontwikkelde 4-takt generatie in de klasse van 200–275 pk. De Verado-motoren vallen op door het gebruik van een mechanisch aangedreven compressor en een sterk doorgedreven geluiddemping. De ontwikkeling van de Veradobuitenboordmotoren – oorspronkelijk bekend als Project X - nam vijf jaar in beslag en vergde een investering van 100 miljoen dollar. De constructeurs mochten met een blanco tekenbord beginnen. Componenten van andere buitenboordmotoren moesten niet worden overgenomen, maar er was wel een streng eisenpakket vastgelegd, vooral wat betreft prestaties, gewicht, uitlaatgassen en geluid. In tegenstelling tot de OptiMax die een V-6 blok meekreeg, is de Verado gebaseerd op een “straight-six” die in eigen huis wordt gefabriceerd. Het slagvolume van deze 6-cilinder in lijn bedraagt 2598 cc. Met de vierkante configuratie boring en slag zijn beide 82 mm – worden toerentallen tot maar liefst 6400 tpm gehaald. Elke cilinder beschikt over vier kleppen, die rechtstreeks door twee bovenliggende nokkenassen worden bediend (DOHC). Het regelen van de klepspeling gebeurt automatisch. Elke zuiger wordt door een oliestraal gekoeld. Mercury mikt met de Verado niet alleen op de 4-takt markt, maar even goed op het segment van de krachtige 2-takt motoren. Terwijl een 2-takt bij elke omwenteling vermogen levert, vraagt de cyclus van een 4-takt motor twee toeren. Om deze handicap te overwinnen, past Mercury een samen met IHI Turbo America ontwikkelde, mechanisch aangedreven compressor en een luchtkoeler toe. De supercharger verbetert de ademhaling van de motor spectaculair en zorgt door het hogere koppel voor een veel betere acceleratie. De vuldruk wordt elektronisch geregeld door het elektronische motormanagementsysteem. De sterkste Verado levert


275 pk en komt dus op een specifiek vermogen van bijna 106 pk/liter, een waarde die door de meeste 2-takt motoren niet wordt gehaald. Voor de hogere vermogens ontwikkelde Mercury Marine ook nieuwe, bijpassende staartstukken. De schroefassen werden stijver, de vertanding waarop de schroef wordt geschoven een stuk sterker. Dubbele waterinlaten zorgen ervoor dat de motor onder alle omstandigheden voldoende koelwater krijgt. De inwendige waterkanalen zijn elektrostatisch geverfd, waardoor ze beter aan corrosie weerstaan. De uitlaatgassen verlaten de staart via de schroef.

Fluistermotor Vanzelfsprekend voldoen de Verado’s aan de strengste milieunormen. Bijzondere aandacht werd bij Mercury Marine aan de geluidsdemping besteed. De tweedelige motorkap is inwendig bekleed met speciaal schuimmateriaal dat de hoogfrequente geluiden van motor en transmissie optimaal absorbeert. Het kleppendeksel en de inlaatcollector zijn van dempend composietmateriaal gemaakt. De luchtinlaat van de supercharger werd zodanig berekend, dat het geluid van het middengebied tot de hoge toerentallen met zo’n 14 dBA wordt gedempt. Ook kreeg het uitlaatsysteem een speciale voorziening die de geluidsproductie bij stationair draaien sterk vermindert. De bevestigingspunten van de Verado’s bevinden zich dicht bij het zwaartepunt van de motor, waardoor 50% minder trillingen aan de boot worden doorgegeven. Bovendien zijn de traditionele trek-duwkabels door elektronica vervangen. De bediening van gas en keerkoppeling gebeurt via Mercury’s SmartCraft DTS-systeem (Digital Throttle and Shift), dat in 2002 al voor de OptiMax werd geïntroduceerd. Dankzij de SmartCraft elektronica beschikt de Verado ook over een programmeerbaar trimen kantelsysteem met twee snelheden. Voor het sturen is een elektrohydraulisch systeem met ingebouwde stuurcilinder aanwezig.

Serieproductie zojuist gestart De Verado-familie bestaat uit vier modellen van 200, 225, 250 en 275 pk. Deze kunnen met staartstukken van 20, 25 en 30 inch worden gecombineerd. De 25 en 30” modellen zijn zowel links- als rechtsdraaiend leverbaar. Tijdens de ontwikkeling van de Verado werden meer dan 25.000 testuren genoteerd, zowel in de laboratoria als op het water. Mercury geeft dan ook drie jaar waarborg op haar nieuwe modellen. Voor de serieproductie van de Verado’s is een nieuwe, geautomatiseerde productielijn gebouwd. Deze werd begin april opgestart en moet in 2005 op volle capaciteit draaien. We hebben het zelf nog niet kunnen ervaren, maar volgens Mercury horen de meeste passagiers een Verado bij stationair toerental niet draaien. Het geluidsniveau bedraagt dan immers maar 53-54 dBA. Zelfs bij vol gas zou alleen het geluid van wind en golven hoorbaar zijn. Als dit inderdaad waar is, hebben de ingenieurs van Mercury Marine een unieke buitenboordmotor gecreëerd! Info: www.marinepower.be .

Tekst: Johan Van Loon Foto’s: Mercury Marine

Technische gegevens Mercury Verado serie


- Configuratie: 6-cilinder in lijn, 4-takt, 24 kleppen, twee bovenliggende nokkenassen (DOHC) Boring x slag: 82 x 82 mm Cilinderinhoud: 2598 cc Schroefasvermogen: 200, 225, 250 of 275 pk bij 5800-6400 tpm Vulling: mechanische compressor met luchtkoeler en elektronische vuldrukregeling Brandstofsysteem: SmartCraft PCM03 motormanagementsysteem, elektronische multipoort benzine-inspuiting Ontsteking: digitaal, inductief systeem Emissies: voldoet aan CARB 3-Star (Californië) Besturing: elektrohydraulisch met ingebouwde stuurcilinder Alternator: 70 A Staartstukken: 20, 25 en 30” (200 pk alleen met 20 en 25”) Reductie: 1.85:1 Gewicht: 288-302 kg (zonder olie of schroef)

Uit: Varen april 2004

Mercury Verado  

Mercury Verado

Advertisement