Page 1

MASTERCRAFT PRO STAR 190 EVOLUTION

Door topskiërs ontworpen MasterCraft is de marktleider in de sector van de waterskiboten met een aandeel van 42 %. De nieuwe Pro Star 190 Evolution komt tegemoet aan de wensen van een zeer gevarieerd skipubliek. ' s Werelds beste topskiërs in de verschillende skidisciplines hadden hun aandeel in het ontwerp van deze boot. Aan skiboten worden steeds hogere eisen gesteld. De ontwerpers moeten voortdurend de evolutie in de skiwereld volgen en hun tekeningen bijsturen. MasterCraft besliste om het ontwerp van de Pro Star 190 Evo toe te vertrouwen aan mensen van de praktijk. Zo maakten slalomskiër Wade Cox, schansspringer Sammy Duvall en figuurskiër Corry Pickos hun ervaringen over aan Chet Raley, ontwerper van skiboten en ski' s.

Speciaal onderschip MasterCraft bouwt boten inclusief verstevigingen volledig uit polyester. Vooraf gevormde kunststof draagelementen of verstevigingen worden mee in het casco verwerkt tot één geheel. Men krijgt levenslange garantie op de romp en drie jaar op de motor zolang men de eerste eigenaar van de boot blijft. Dit bouwprocédé levert ook een aanzienlijke gewichtsbesparing op en voorkomt dat houten delen kunnen rotten door waterinsijpeling. Het onderschip is speciaal van vorm; de Vvorm loopt uit tot aan de waterlijn om daar over te gaan tot een breed draagvlak. Hierdoor is er veel binnenruimte en kent de boot een goede stabiliteit. Belangrijk is ook dat in het onderschip eigenschappen zijn verwerkt die sprayvorming verhinderen. Het interieur van de Pro Star Evo is klassiek volgens het model van een skiboot. Door de vorm van het onderschip te ontwerpen volgens de raadgevingen van de topskiërs, zijn de doorgangen naast de centraal gelegen motor duidelijk breder. In de zijflanken is er daarenboven ook nog bergruimte aanwezig. Achter de achterbank is er nog bergruimte voor skimateriaal over de hele breedte van de boot. Het opklapbaar kussen van deze bergruimte kan worden benut als zonnedek. Dit kan men in een handomdraai verbreden door de zitting van de achterbank omhoog te brengen die er precies op aansluit. Door de brede voorpassagiersbank omhoog te klappen, krijgt men toegang tot de ruime boegberging. Hierin bevindt zich ook de batterij met de stroomonderbreker.

Nauwkeurige snelheidsmeters


De bestuurder kan een goede en praktische stuurpositie innemen. Het verstelbaar stuur en de gashendel liggen goed in de hand, waarbij men steeds een overzicht heeft op het instrumentenpaneel. De elektronisch regelbare snelheidsmeters geven nauwkeurig de snelheid aan, wat zeer belangrijk is bij het skiën in de verschillende disciplines. Praktisch is de plaats waar de voeten van de bootbestuurder staan. Deze met rubber beklede zone is lager gelegen en voorzien van een waterafloop naar de bilgepomp in de motorruimte. Zo blijft er geen water in staan als men de boot bestuurt met natte skikledij. Er is ook centraal in de vloer een ruimte voorzien als ijsvak, eveneens aangesloten op de bilgepomp om het ontdooid ijswater overboord te pompen. Om praktische redenen heeft men het stevig uitgevoerd windscherm in het midden openklapbaar uitgevoerd. Handig om het voordek te betreden bij het plaatsen van het dekzeil indien de boot in het water blijft liggen. In het interieur is er een speciale 12-volt aansluiting aangebracht waarop een videocamera kan worden aangesloten om competitiewedstrijden op film vast te leggen. De geluidsisolerende motorkap is uit twee delen uitgevoerd: het bovendeel kan worden opgeklapt voor de dagelijkse routinecontrole, het geheel kan worden weggenomen om de motor een grote onderhoudsbeurt te geven. Het extra brede houten zwemplatform is eenvoudig afneembaar. Dit kan handig zijn om de boot in de garage te plaatsen.

Stille kracht In de testboot, die overigens volledig in standaarduitvoering was, werd een gemariniseerde General Motors krachtbron ingebouwd. Deze V-8 met een cilinderinhoud van 5.7 liter levert een vermogen van 310 pk. Door de elektronische benzine-inspuiting ontwikkelt de motor een grote kracht bij een laag verbruik en is bovenal geruisloos. Volgens de fabrikant ligt het gemiddeld verbruik bij het skiën tussen de 12 en 14 l loodvrije benzine van 95 octaan per uur. Onder alle omstandigheden en toerentallen blijft de motor stil. Vergelijkende tests hebben uitgewezen dat bij een snelheid aan 60 km/u men een maximale waarde van 65 dB noteerde. Dit betekent dat niet alleen de motor, maar ook de aandrijforganen zoals keerkoppeling en schroefas zeer goed gebalanceerd zijn, om zo trillingsvrij te werken. Aan het roer werd een stabilisatievlak aangebracht wat tot doel heeft de tintelingen in het water weg te werken. Een volkomen nieuwigheid overigens.

Vaarplezier Met de Pro Star varen is een echte belevenis, het is een boot om mee te "stoeien". Accelereren gaat dankzij de krachtige motor zeer snel waarbij de boot vlak op het water blijft liggen. De topsnelheid schommelt rond 75 km/u. Men heeft ook het gevoel een stevige boot in handen te hebben die steeds de bevelen van de bestuurder opvolgt. Doordat de boot ontworpen is voor verschillende disciplines, zijn de vaargedragingen onder alle omstandigheden uitstekend. Bij het door de golven varen slaat de Pro Star niet op het water maar laat zich mooi door de golven sturen. De boot blijft ook steeds een snelheid houden die men via de gashendel zeer precies kan bepalen. Bij het figuurskiën ligt deze op 16 mijl of 29 km/u, terwijl voor het slalommen 36 mijl of 58 km/u vereist is. Bij elke snelheid heeft men het juiste skiwater. Dit is belangrijk bij het competitieskiën in de verschillende disciplines. De hydraulische besturing werkt soepel en uiterst


nauwkeurig. Bochten nemen is voor deze boot geen probleem, zelfs bij hoge snelheden. Hierbij wijkt de boot niet van koers af en gaat hij niet schuiven of overhellen. Het is wel nodig dat de inzittenden zich tijdens dergelijke manoeuvres schrap zetten. Enkele handgrepen in de boot zouden dan ook geen overbodige luxe zijn. Opmerkelijk is tevens de soepelheid om de boot te manoeuvreren aan de steiger. Hoewel de Pro Star een uitgelezen waterskiboot is, leent hij zich ook uitstekend voor recreatief, familiaal gebruik. Het mooie zonnedek dat men aan deze boot heeft toegevoegd, is daar een duidelijk bewijs van. Men kan de boot dan ook steeds meenemen op vakantie vermits deze goed trailerbaar is. Tekst: Guido Bollen Foto's: Pol Moors en MC

Technische gegevens LOA: 6,38 m Lengte: 5,99 m Breedte: 2,31 m Gewicht: 1.200 kg Brandstoftank: 106 l Aantal personen: 10 Homologatie: CE-categorie C Motor: General Motors V-8 met benzine-inspuiting cilinderinhoud 5,7 l vermogen 310 pk Prijs: 35.795 USD excl. BTW (augustus 2001) Info: Ski-Master, Clemenceaustraat 130, 2860 Sint-Katelijne-Waver, tel. 015/20.08.81, fax 050/21.64.45, www.skimaster.be .

Mastercraft Pro Star 190 Evolution  

Mastercraft Pro Star 190 Evolution

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you