Page 1

JEANNEAU CAP CAMARAT 755WA

Een uit de kluiten gewassen speedboot Getekend door Garroni en Musio-Sale ligt deze uit zijn kluiten gewassen speedboot op mij te wachten. Op de vraag of ik al met zulk een schip gevaren heb, durf ik niet goed te antwoorden, het is al zo lang geleden. Ik weet van vroeger dat je deze sympathieke, niet zo grote jachten nooit mag onderschatten. Op de spiegel hangt een 225 pk sterke Mercury. Een draai aan de sleutel en… een beschaafd beloftevol gegrom wordt hoorbaar. Vaar je hem even uit de box? Van de gas blijf ik af, gewoon in achteruit, klik, en in één vlotte beweging schuift ze uit de rij. De testversie is een standaardschip met verschillende opties. Men kan ook een "Luxe" versie verkrijgen waar bijvoorbeeld de ankerwinch inbegrepen is. In grote lijnen zijn ze echter identiek. Van boeg naar spiegel is er de grote ankerbak en een ankerbeslag. Hierachter het grote zonnedek met langs twee kanten een doorgang. De sb-kant is een beetje smaller dan de bb-kant die echt bedoeld is als doorgang. Visueel valt dit echter amper op. Het comfort zowel onder- als bovendeks is er echter wel mee verbeterd. De cockpit is uitgerust met twee draaibare stoelen, achter een voldoende hoog windscherm. Zelfs als je rechtstaat, blijf je zo grotendeels uit de wind. Een goede zitpositie met voldoende steun is nodig bij dit geweld. Men komt hier ruimschoots aan tegemoet. Ook voor de copiloot zijn er voldoende houdgrepen. Tussenin en voor de achterzetel is er ruimte voor de wegneembare tafel. Onder deze bank is er veel berging. Op de spiegel is er dan plaats voor één of twee motoren. Langs een kant heb je dan de zwemtrap die mooi met een teakrooster kan worden afgedekt. Bij de luxeversie werd er onder een van de voorzetels een koelruimte aangebracht.

Cabine Door een zijdelings openschuivende deur voor de passagierszetel kom je met een enkele trede in een kleine maar volledige leefruimte. Er is een toilet, kookfornuis, tafel en een gecombineerde zit- en slaapbank. In het toilet is een lavabo, en de slaapbank is ruim voor twee. Er is een klein luik dat open kan. Hier een klein


punt van kritiek. De verluchting zou verbeterd kunnen worden. Natuurlijk is dit schip niet echt bestemd om lang te bewonen. Men zal dit schip meestal als dagcruiser gebruiken en dan stelt zich geen probleem. Trouwens een nachtje aan boord is best te overleven, en langer ook.

Varen Tweehonderd paardjes en stationair toerental, je vaart te snel zonder dat je het wilt in de haven. Buiten het havenhoofd mag het wel snel, de veiligheidsdraad rond je pols, zien of de motor mooi recht achteruit wijst, en volgas. Voor je kan bijtrimmen, vlieg je aan veertig knopen over het water. De kik om in een paar seconden als een raket te kunnen vertrekken blijft adembenemend. Als je omkijkt is de haven al ver achter je. Op dit vlakke water kan je snel. Even schrapzetten en een bocht beurtelings over stuur- en bakboord, geen probleem. De diepe V-romp bijt zich vast in het water. Met de minuut stoutmoediger maken we nu volledige rondjes en creĂŤren onze eigen golven. De in verhouding hoge boeg komt nu tot zijn recht. Hij pareert perfect de golven. Natuurlijk moet je je goed vasthouden, dit is eigenlijk gekkenwerk. Alles kan je stukvaren als je het maar lang genoeg volhoudt. Het testschip geeft geen krimp. Geen gekraak of ander geluid buiten de golven en de motor, zij deze laatste ver op de achtergrond. Moest je op deze snelheid blijven varen, kan je het met de tank van 280 liter drie en een half uur volhouden op het water. Je bent dan bijvoorbeeld heen en terug naar Engeland gevaren en vermoedelijk ben je ook zeer stijf. Met de helft van de toeren vaar je ongeveer vier maal zuiniger, gezelliger, stiller en nog altijd een zestien knopen. Het water moet dan ook niet meer plat zijn. Het enige wat ik echt miste is de achteruitkijkspiegel, een oude gewoonte maar nuttig, zelfs al ben je bij de snelle.

Leuk of niet leuk Als je een miljoen oude franken (april 2002) wilt uitgeven aan iets aangenaam, is dit echt wel een optie. Natuurlijk, voor je vaart komt er nog wel wat bij, maar je krijgt redelijk wat boot voor je centen. Naar gelang de opties kan je hem als visboot, skiboot of toerboot aankleden. Hij kan op zee gebruikt worden zonder problemen. Bijvoorbeeld het windscherm kan worden besteld met een hoek naar voor om een betere bescherming tegen spatwater te geven. Hij is gekeurd als categorie B. Met zijn 7,52 m op 2,59 m moet je wel uitkijken waar je hem kan traileren. Met dit snelheidspotentieel ben je steeds in de haven voor het slechte weer er is.

Tekst en foto's: Jean Peeters

Technische gegevens LOA: 7,52 m B: 2,59 m Gewicht: 1.200 kg Motor: 2 x 200 pk Brandstof: 280 l CE-categorie: B

Woordje van de importeur


De Cap Camarat 755WA is een "echte" boot. Hopelijk kun je eens meevaren, wij zullen je niet meer moeten overtuigen. Marina Yachting Center, Dr. E. Moreauxlaan 3, 8400 Oostende, tel. 059/32.00.28, fax 059/32.55.33, e-mail info@marinayachtingcenter.be.

Verschenen in Varen april 2002

JEANNEAU CAP CAMARAT 755WA  
JEANNEAU CAP CAMARAT 755WA  

Boottest JEANNEAU CAP CAMARAT 755WA

Advertisement