Page 1

FISCHERMAN BARRACUDA 24 CABIN EN BELLA 7000 SUNMAR

Enkel de vis moet nog bijten De zeehengelsport zit in de lift. Om die te beoefenen, kan je inschepen op een georganiseerde hengeltocht, maar dan heb je weinig of geen inspraak in de keuze van de visplaats. Wie een eigen boot aanschaft, beschikt wel over voldoende vrijheid. Er bestaat een groot aanbod van visboten. Wij gingen er met twee op het water: de Fischerman Barracuda 24 Cabin en de Bella 7000 Sunmar. De keuze van een visboot wordt grotendeels bepaald door de eisen die men zelf stelt. Wie de zware zee wil bevaren, moet over een zware krachtpatser beschikken. Wij gingen met twee boten van ongeveer dezelfde categorie op tocht. Beide boten zijn gecatalogeerd in de CE-categorie B.

Fischerman Barracuda 24 Cabin De Fischerman Barracuda is een Italiaanse boot, ontworpen door een kampioen in de vissport. Hij bezit een grote diversiteit gekoppeld aan prestaties met daarbij een maximaal comfort. De boot is gebouwd volgens een concept om de visser maximaal te laten genieten van zijn geliefkoosde hobby. Deze 8 m lange visboot heeft dan ook heel wat in petto. Zowel casco als binnendelen zijn uit ĂŠĂŠn geheel gebouwd. Dit wil zeggen dat zowel romp, bovenbouw als binnenindeling een apart geheel vormen die worden samengesteld en door middel van polyester een stevig geheel vormen. Voordeel hierbij is dat men geen delen van het interieur in het casco moet vastschroeven. Buiten het voordeel van stevigheid van het hele concept verhindert dit ook het loskomen van allerlei meubilair. De boot is uitsluitend is het wit verkrijgbaar waarbij de kleur in de gelcoat is aangebracht. Het volledig zelflozend casco maakt het onderhoud ervan een stuk gemakkelijker.

Veel ruimte Aan dek van deze Barracuda beschik je over een zee van ruimte. In de vloer op het dek zijn er voorzieningen die het mogelijk maken vis in optimale condities te bewaren. Zo heeft men een aparte bak die gevuld kan worden met zoetwater alsook een uitneembare bak. In de bijkomende koffer is de volgens de CE-


reglementering op zeewaardige visboten verplichte handpomp geplaatst. De dubbele bestuurderszetel biedt voldoende plaats aan twee personen waarbij de bestuurder een mooi overzicht heeft op het instrumentenpaneel. Onder deze zetel is een gasfornuis met ĂŠĂŠn pit op campinggas ondergebracht. Alvast handig om warme bereidingen klaar te maken tijdens het vissen. Bijzonder praktisch is de overkoepeling van de stuurstand zodat je steeds droog staat. Indien je dan de zeilen van het dak naar beneden laat, heb je een afgesloten stuurstand op het achterdek. Het zicht rondom is dankzij de grote ruiten uitstekend. Zowel op het achterdek als op het dak zijn er voldoende houders voor het plaatsen van vislijnen. Via de brede gangboord, omgeven door een rvs reling, bereik je het voordek. De elektrische ankerlier kan vooraan of vanuit de stuurstand worden bediend. Vanzelfsprekend ontbreekt de reglementaire verlichting niet. Op het dak kunnen eenvoudig allerhande hulpapparaten zoals radarbeugel e.d. aangebracht worden. Naast de opstapladder is op het zwemplatform een motorsteun voor het bevestigen van een hulpmotor voorzien. Een gemakkelijke toegangsdeur nodigt uit om de cabine te betreden. Vernuftig zijn de opbergvakken die onder de treden van de trap zijn aangebracht. Onder de zitbank, die om te bouwen is tot een tweepersoonsbed, zijn er ruime opbergvakken voorzien. In de cabine is er een elektrisch toilet met lavabo ingericht alsook koelkast met diepvries. Ook de warmwaterboiler zal handige diensten bewijzen. Vissers zullen het weten te waarderen. Het paneel met automatische 12 V een 220 V wisselstroomzekeringen is in de cabine binnen handbereik.

Technisch vernuft Omdat het een visboot betreft, wil dit niet zeggen dat het een puffend scheepje is. Integendeel. Gemeten met een GPS werd een snelheid van 60 km/u bereikt bij 3.800 tpm. Dit resultaat is mogelijk door de 250 pk sterke 6 cilinder VM dieselmotor van iets meer dan 4 liter cilinderinhoud. Deze 450 kg zware motor van Italiaans fabrikaat is uitstekend gemonteerd op een antivibreersysteem wat het hele concept zo geruisloos- en trillingsvrij maakt. Bij een kruissnelheid van ongeveer 50 tot 55 km/u aan 3.000 tot 3.300 tpm schommelt het verbruik van deze krachtpatser rond 12 l/u. Bij een goede vangst mag men dan al enige afstand gevaren hebben. Het motorvermogen wordt via een keerkoppeling en starre as overgebracht op de bronzen schroef. Met de hydraulische besturing op het roer is het perfect mogelijk om zeer precies te manoeuvreren. Deze besturing werkt dan ook zeer soepel. Bovendien is de Fischerman Barracuda een boot die zich gemakkelijk laat besturen. Zelf voor beginners levert dit geen problemen op. De boeg snijdt als het ware door de golven zodat de boot steeds de nodige stabiliteit op het water behoudt. Om de stabiliteit nog te verhogen heeft men trimvlakken aangebracht waarvan de stand op het instrumentenpaneel duidelijk afleesbaar is. Deze trimvlakken verhogen eveneens de stabiliteit van de boot bij het voor anker gaan tijdens het vissen. De Barracuda 24 Cabin is bovendien nog trailerbaar. Kortom, met de Fischerman Barracuda 24 Cabin kan men zorgeloos elk visrijk gebied bereiken.

Bella 7000 Sunmar


Het Finse Bella Boats is inmiddels uitgegroeid tot de grootste motorbootwerf in Finland: 1.300 units in 2000 en (planning) 1.900 units voor 2001. Het totale gamma bestaat uit meer dan 40 modellen in lengtes van 4,40 tot 12 m. De populaire visbotenrange bestaat uit outboard- en inboardmodellen in lengtes van 5,15 tot 8,70 m.

Eenvoudig maar oerdegelijk Bij de eerste confrontatie aan de steiger lijkt de Sunmar een eenvoudige boot zonder veel poespas. Bij nader toezien en na een gesprek met de eigenaar komen de geheimen van deze multifunctionele krachtpatser naar voor. De Bella Sunmar kan voor velerlei doeleinden worden ingezet. Ook het familiaal cruisen behoort tot de mogelijkheden. Maar omwille van de volledig open en vooral vlakke grote kuip, voorzien van een antislipvloer, is het een ideale visboot die zich ook uitstekend leent als werkboot of voor beoefenaars van de duiksport. Doordat de kuip zelflozend is kan men deze probleemloos reinigen. In de vloer van de kuip bevindt zich een grote bergruimte waarin ook de twee rvs tanks zijn ondergebracht. Op de hoge vrijboord van de kuip is volledig rondom een rvs reling aangebracht. Deze is voldoende sterk uitgevoerd om touwen en dergelijke aan vast te maken. Deze volledig uit polyester bestaande boot kan in totaal een nuttige last van 1.000 kg trotseren. Met zes personen aan boord kan er dan nog een aardig visje gevangen worden.

Knusse cabine Het leven van de sportvisser speelt zich vanzelfsprekend voor het merendeel af aan dek en niet in de cabine. Voor verpozing of het nuttigen van maaltijden is een cabine een handigheid. De Bella 7000 Sunmar heeft een mooie cabine die van het dek afgesloten is door een aluminium schuifdeur. Ondanks de volledig gesloten cabine heb je zeer veel raamoppervlakte waarbij je tijdens het varen een uitstekend zicht hebt. De drie aparte voorruiten beschikken elk over een ruitenwisser. Tijdens onze tocht hadden deze goed hun werk vanwege het opspattend water van de ruwe Noordzee. Bijzonder praktisch is de ontwaseming op de ruiten in de cabine. Het instrumentenbord werd vrij eenvoudig gehouden met enkel de noodzakelijke apparatuur. Op het instrumentenpaneel is er nog voldoende vrije ruimte om allerlei hulpapparatuur te monteren, al naargelang van de wensen en behoeften van de gebruiker. Op de versie die wij konden proefvaren, was eveneens een buitenbesturing gemonteerd. Deze kan als optie bekomen worden maar is volgens ons beslist een aanrader. Indien men door zware golven klieft, krijg je wel wat opspattend water over de boeg heen doch dat mag voor een zeevisser geen probleem zijn. Naast het vluchtluik dat ook dienst doet voor de verluchting in de cabine is op het dak van de cabine ook een radarbeugel aangebracht. Binnen in de cabine hebt je rondom een reling als handgreep. Onder de zetel van de bestuurder bevindt zich


een gootsteen. Aan bakboordzijde onder de passagierszetel heeft men de schakelkast van de elektrisch apparatuur geplaatst. Op aanvraag kan er een chemisch toilet geïnstalleerd worden. Op twee aparte niveaus bevinden zich de slaapbedden voor telkens één persoon. Voor de avonduren kan de sfeerverlichting in de cabine ontstoken worden. Wat de liefhebber zeker zal aanbelangen is dat je ook in de winter kan uitvaren aangezien de cabine is uitgerust men verwarming.

Zuinig in verbruik Met de steeds stijgende brandstofprijzen heeft de Bella 7000 Sunmar weinig of geen probleem. Volgens de eigenaar volstaan 5 litertjes diesel om een uur op kruissnelheid te varen. Een 4 cilinder Yanmar lijnmotor van 125 pk is gemonteerd in de Bella. Deze Japanse motoren worden steeds meer in dergelijke boten gemonteerd vooral omwille van de zuinigheid, betrouwbaarheid en het gering onderhoud. De gashendel is uitgerust met een systeem dat het mogelijk maakt dat de boot steeds zacht zal aanlopen. Via de keerkoppeling wordt een vierbladschroef op de vaste as aangedreven. Het hydraulisch bekrachtigd stuurwiel bedient een dubbel roer. Door de zeer zware zee was het niet mogelijk om voluit te gaan. Doch voor de kust van Blankenberge konden we proeven van de degelijkheid van deze krachtpatser. Zonder veel van het motorvermogen te vergen, ging de Bella vlot door de golven. De Sunmar heeft een goed acceleratievermogen hoewel dit niet echt noodzakelijk is voor een visboot. Ook de stabiliteit viel best mee ondanks de zware zeegang. Om de stabiliteit te verbeteren zijn er hydraulische trimvlakken aangebracht. Volgens de eigenaar geven deze de boot ook meer stabiliteit bij het voor anker gaan tijdens het vissen. Tekst: Guido Bollen Foto's: Pol Moors

Technische gegevens Fischerman Barracuda 24 Cabin

Bella 7000 Sunmar

Lengte:

8,00 m

6,70 m

Breedte:

2,50 m

2,54 m

Diepgang:

0,60 m

Gewicht:

2.000 kg

1.645 kg

Brandstof:

2 x 130 l

200 l

Water:

100 l

Personen:

8

6

Slaapplaatsen:

2

2 (1 +1)

Motor:

VM MD 706 LI

Yanmar 4JH2


Brandstof:

diesel

diesel

Cilinders:

6 in lijn

4 in lijn

Cilinderinhoud:

4.164 cc

Vermogen:

250 pk bij 3.800 tpm

Snelheden:

32 km/u bij 2.500 tpm 50 km/u kruissnelheid 17 knopen bij 3.000 tpm 60 km/u bij topsnelheid 22 knopen 3.800 tpm

Prijs getest model: (oktober 2000)

2.135.000 BEF excl.

125 pk

BTW 2.237.000 BEF incl. BTW

Verdelers Fischerman Barracuda: Demar Marine, Lt.-Gen. GĂŠrardstraat 45, 8520 Kuurne, tel. 056/71.70.20, fax 056/71.94.80. Bella: Brugge Marine Center, Pathoekeweg 126, 8000 Brugge, tel. 050/31.35.87, fax 050/31.02.31. Invoerder: SV Boats, Industrielaan 9A, 9990 Maldegem, tel. 050/71.06.92, fax 050/71.32.75.

FISCHERMAN BARRACUDA 24 CABIN EN BELLA 7000 SUNMAR  

Boottest FISCHERMAN BARRACUDA 24 CABIN EN BELLA 7000 SUNMAR

FISCHERMAN BARRACUDA 24 CABIN EN BELLA 7000 SUNMAR  

Boottest FISCHERMAN BARRACUDA 24 CABIN EN BELLA 7000 SUNMAR

Advertisement