Page 1

CRANCHI ZAFFIRO 34

Een witte saffier De Italiaanse werf Cranchi deelt zijn gamma in volgens de eigenschappen van de boten. De Zaffiro 34 behoort tot de Master Cruiser-serie. Deze indrukwekkende kruiser van 11,50 m is traditioneel gebouwd, met comfort, ruimte en biedt vooral plezier aan boord. Cranchi is wereldwijd gekend en bouwt boten voor alle rangen van de watersportbevolking. Aan elke boot, van klein tot groot, wordt evenveel aandacht besteed. De grootste zorg gaat naar de kwaliteit, de afwerking en de uitgebreide standaarduitrusting. Ook de Zaffiro 34 is hierop geen uitzondering. Het casco van de Zaffiro is volledig uit polyester. Het heeft een mooie stroomlijn waarbij vloeiende overgangen het bovendek tekenen. De diepe V-insnijding van het onderschip maakt de boot uitermate geschikt om op zee te varen. De Zaffiro 34 is gehomologeerd in de B-categorie, zijnde tot 8 Beaufort.

Ruim Met een lengte van 11,50 m lijkt het logisch dat er veel ruimte aan boord is. Italianen toveren traditioneel met ruimte en interieur. De kuip is ingedeeld in twee etages. Op de eerste, die men betreedt van op het zwemplatform, bevindt zich een grote zithoek met tafel, inclusief complete buitenkeuken. Deze zithoek kan bovendien worden omgevormd tot een groot zonnedek. Iets hoger gelegen staat de stuurstand met aan bakboordzijde nog een L-vormige zitbank. Zowel zittend als staand kan worden gestuurd met steeds een goed uitzicht door de grote panoramische voorruit. Ook de bedieningen liggen goed in de hand. Het instrumentenpaneel omvat alle controlemeters voor de dubbele motorisatie en de diepte-/snelheidsmeter is standaard. Via een trap, gelegen tussen stuurstand en toegangsdeur naar de cabine, wordt het voordek betreden. Ook langs de ruime gangboorden met reling is er toegang tot het voordek. Stootwilgen opzij bevestigen, levert dan ook geen problemen op. Er zijn kussens beschikbaar om op het voordek voor relaxen in de zon. Op de preekstoel is de ankerlier ingebouwd die bediend kan worden van op de stuurstand. Van op het zwemplatform in teakhout kan er worden gedoucht met warm en koud water. Omdat het zwemplatform zich tussen de spiegel van de boot bevindt, is opstappen van langszij wat moeilijker. Aan de spoiler, die de boot een extra cachet geeft, kan de cabrioletkap worden bevestigd. Het volledig beslag van de Zaffiro is uit roestvast staal.


Onderdeks Een grote schuifdeur brengt ons naar de cabines. De trap gaat wel recht naar beneden, wat even wennen is. Anderzijds zorgt een dergelijke trapconstructie voor veel ruimtebesparing. Vooraan in de boeg is de eigenaarscabine. Onder het bed zijn er opbergvakken en ook een kleine kast voor hangkledij. De steun om de deur te blokkeren is handig. Deze cabine is luxueus uitgevoerd. Midscheeps in de salon/zithoek is er overal stahoogte. De keuken is multifunctioneel uitgerust met mogelijkheid tot koken zowel op gas als op elektriciteit. Standaard is een microgolfoven ingebouwd. Bergruimte is er voldoende. In de gastenkamer onder de stuurstand kunnen twee personen probleemloos de nacht doorbrengen. Een belangrijk pluspunt van deze boot is de vrij ruime badkamer met douche en voldoende sta- en bewegingsruimte. Patrijspoorten en luiken zorgen voor voldoende verlichting en verluchting in de cabines. De binnenafwerking is sober maar van goede kwaliteit. Omdat die volledig uit polyester is, is deze ook afwasbaar, veel onderhoudsvriendelijker dan een houten interieur. Een paar extra handgrepen in de cabine zou geen overbodige luxe zijn.

Met Volvo-kracht Cranchi-boten zijn allemaal uitgerust met de Zweedse krachtbronnen van Volvo. Onze testboot is uitgerust met twee Volvo Penta-motoren van elk 200 pk krukasvermogen, wat een schroefasvermogen van 188 pk bij 3.900 tpm oplevert. Eigenlijk de lichtste motorisatie die in de Zaffiro 34 wordt ingebouwd. Desondanks bereiken we met dit 6 ton wegende schip toch een snelheid van circa 60 km/u, wat zeker niet slecht is. De 6-cilinder lijnmotoren draaien bovendien zeer rustig. Hoewel deze boot bestemd is voor het Middellandse Zeegebied, konden we dit niet aan de werkelijkheid toetsen; hiervoor waren de mogelijkheden op de Leie te beperkt. De boot ligt wel zeer stabiel en planeert vlug. De tegendraaiende dubbele schroeven elimineren de zijwaartse krachten, wat een goede manoeuvreerbaarheid in de hand werkt. De besturing met hydraulische bekrachtiging werkt zeer soepel en precies. Met de duoprop aandrijving is de boot in elke hoek van de haven probleemloos aan te meren. Door de dubbele motorisatie kan de boot bij wijze van spreken om haar as draaien. Belangrijk hierbij is het goede uitzicht over de lange boeg waardoor men steeds oogcontact heeft. Ook tijdens het gewoon varen heeft de Zaffiro een kleine draaicirkel. Het is alvast een plezier om deze boot te sturen. Bestemd voor ruime wateren, geeft de Cranchi Zaffiro 34 aan de opvarenden een zeker comfort en gevoel van vrijheid. Rekening houdend met een prijskaartje van ongeveer 6,5 miljoen BEF (februari 2000), kan men de wereld verkennen met een varend weekendverblijf. Tekst: Guido Bollen Foto's: Paul Van den Keybus

Technische gegevens Totale lengte: 11,47 m Breedte: 3,49 m


Aantal personen: 12 Slaapplaatsen: 4 + 1 Brandstoftank: 570 l Watertank: 210 l Gewicht: ca 6.000 kg Motoren: 2 x Volvo Penta AD41P/DP Prijs getest model: 6.385.000 BEF incl. BTW, levering Gent

Sneldheidstabel Toerental (tpm)

Snelheid (km/u)

2.000

18

2.500

27

3.000

34

3.500

50

3.900

62 volgas

De invoerder De Cranchi is een eerlijke boot voor een eerlijke prijs. Vanaf 24 voet zijn alle modellen leverbaar met dieselmotoren. Ghent Marine Center, Vogelstraat 26, 9090 Melle, tel. 09/230.48.88, fax 09/231.94.75.

Cranchi Zaffiro 34  

Cranchi Zaffiro 34

Advertisement