Page 1

COBANA 760

Modern vaargenot in 19de-eeuws design Het lag daar ineens voor ons op een internationale persvoorstelling in Medemblik, Nederland. Beduusd keken we naar al die grandeur en luxe in chroom en composiet op jachten van 20 m of meer. Daartussen het pieterig volhouten juweeltje van 7,60 m, en een vrouwtje sleurend aan de landvast om het aan te meren. Zo was onze kennismaking met Eline van Tijn van Cobana Boats. Een uitnodiging voor een proefvaart volgde en resulteerde in liefde op het eerste gezicht (natuurlijk voor het Cobana-scheepje!). Geert-Jan Hoek, watersporter en maritiem bedrijfsadviseur van Venture Counsels is gaan samenwerken met de werf De Hoop in Krimpen aan de Lek. Die bouwt al 130 jaar reddingssloepen, onder meer voor de HollandAmerikalijn. Samen vormen ze Cobana Boats, meer voor de fun dan echt commercieel. Met vier man personeel bouwen ze jaarlijks drie tot vier van die prachtdingen, sloepen of motorbootjes die wel uit de 19de eeuw lijken te komen. Maar schijn bedriegt, want het casco komt tot stand met moderne lamineerpraktijken in Turkije. Prozaïsch verpakt in een container brengt een vrachtwagen het vanuit een negorij bij de stad Amasra naar hier voor techniek en motorinbouw. Epoxylijm maakt het even onderhoudsvriendelijk als een kunststof schip. Al spreken we hier bezwaarlijk van seriebouw, er zijn toch drie basismodellen: 5 m, 6 m of 7,60 m. Eigen ideeën van kopers krijgen een kans, en naakte casco’s kunnen ook.

Buiten De Cobana 760 dankt haar koninklijk uitzicht aan de vloeiende romp met zachte zeeg uit vijf lagen mahoniefineer laminaat. Voor het degelijk uitzicht is de buitenste laag van teak, voor het modern comfort is het onderwaterschip van epoxy. Helemaal glad in karveelbouw, dus niet overnaads. De lijnen die ene scheepsarchitect Andriessen er in 1890 aan gaf, blijven angstvallig gerespecteerd: een spiegelsloep met deftig steile boeg, klassieke lengte/breedteverhouding van 3 op 1, en een lage opbouw die het mogelijk maakt om nog onder gesloten bruggen door te varen. Mahonie en teak zijn de houtsoorten waarmee het geheel is afgewerkt. Door de grote laterale banken


rond de centrale stuurstand in een enorme kuip blijft het een “goedweerboot”, niettegenstaande het voorschip met het roefje. Echte ovale patrijspoortjes accentueren de twee eeuwen die schijnbaar in dit ontwerp hebben stilgestaan. Een gebeeldhouwd dolfijntje is op de roerklik gesprongen met zijn staart tegen de vlaggenstok aan. Het bronzen beslag is aangepast, enkel met het achterlicht hebben we last, de bolders als een maltezerkruis staan beeldig. Er werd ook niet die lelijke plaat boven de schroef gemonteerd om de sloep over haar rompsnelheid te kunnen jagen. Gelukkig maar!

Binnen Met een opbouw van amper één meter lang zijn we hier snel over uitgepraat. Steek je hoofd binnen en je overziet het wel. Stahoogte 1,50 m. Scheeps is het zeker, uit kerselaar. Intiem en gezellig. Je zou het niet mogelijk achten, maar op die vierkante meter zit toch nog aan bakboord een keukenkastje met gootsteen en 2-pits gasstel en aan stuurboord zowaar een zeetoilet van Sealock. Je kunt er op zitten, maar het vraagt wat ervaring om dan de deur nog dicht te krijgen. De rest van de voordriehoek, met blauwe kussens, is tegelijk salon en slaapplaats.

Motor De motorkast die ook als tafel dienst doet, zit rond een M4.15 diesel van Vetus/Mitsubishi. Die weegt 180 kg en zijn 4 cilinders hebben een zuigerverplaatsing van 1.500 cm³. Daarbij ontwikkelen zijn bij 3.000 tpm 24,4 kW of 33 pk die ze afgeven aan een Techno Drive keerkoppeling. Het brandstofverbruik bedraagt 252 g/kW/u bij 1800 tpm.

Varen De knorrende Vetus/Mitsubishi motor hoeft niet al zijn 33 dieselpaarden van stal te halen om de sloep op snelheid te brengen. Het aangenaam gedokker met 70 dB stoort niet. Er staat maar een flauw windje en tegen 7 à 8 knopen tuffen we over de golfjes (15 cm hoog) van het IJsselmeer. We gaan sneller dan de ons omringende zeilboten en schieten gelijk op met de normale kajuitmotorboten. We blijven verrassend stabiel in de hekgolf van voorbijzoevende monsters. Niet verwonderlijk met een boot die maar half zo hoog is als de breedte op de waterlijn. Als we cirkels varen over beide boegen kunnen we de kleinste doormeter schatten. Over bakboord 20 m en over stuurboord 18 m. De boot loopt lang en ver uit als we de koppeling uitzetten. Met achteruitslaan staan we stil op één scheepslengte. Weer optrekken tot kruissnelheid vraagt 16 seconden. Al is er een handreling op het kajuitdak, toch is op het voordek gaan om aan te leggen soms een hachelijke bedoening. Want er is geen reling om de scheepsrand, en gelukkig maar, die zou het hele karakter van de Cobana 760 bederven. De Cobana 760, hoe klein ook, is meer dan een sloep, het is haast een echte motorboot. Dit dankzij haar opbouw die er zo verantwoord bij past en juist daardoor de buitenissige creaties van sommige ontwerpers erg in de schaduw stelt. Hij blijft ook trailerbaar om verdere wateren op te zoeken. Goedkoop is de standaardprijs vanaf 50.000 EUR zeker niet, door gebruikelijke extra’s loopt die nog erg op. Maar “a thing of beauty is a joy for ever”.


Tekst en foto's: Lieve Aerts en Joris Danckaers

Technische gegevens Lengte over alles: 7,60 m Breedte: 2,44 m Diepgang: 0,54 m Kruiphoogte: 1,20 m Waterverplaatsing: 2,0 ton Motor: Vetus/Mitsubishi M4.15 33 pk

Woordje van de bouwer Voor een "lifetime" boot in complete uitvoering kun je een stevige prijs verwachten, het is serious fun. Wat prijsniveau betreft toch minstens 30% onder de evenknieĂŤn in de markt. Liefhebbers kunnen ook terecht voor een casco of schepen in verschillende stadia van afbouw. Het roefje van de Cobana is niet zo klein als u is bijgebleven. Naast het zeetoilet en de gootsteen met fornuis, biedt de roef ruim slaapplaats aan twee personen. De geringe stahoogte is voornamelijk ingegeven door de noodzaak vele lage bruggen te kunnen passeren. De ruime kuip biedt echter voldoende buitenverblijf. Het scheepje gedraagt zich op groter water, zoals het IJsselmeer ook zeer volwassen. Cobana Boats, Wenckebachweg 81, NL-1096 AL Amsterdam, tel. 0031/204686608

Verschenen in Varen januari 2004

Cobana 760  

Cobana 760

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you