Page 1

BRUIJS SPIEGELKOTTER 10.00 CABRIO

Met een cabrio het water op We zien op onze wegen meer en meer cabrio's rijden, noem ze dĂŠcapotables of convertibles. De goede zomers van vorige jaren zijn daar vast niet vreemd aan. Op het water wordt die trend nu ook doorgetrokken. Langs twee kanten komen de nieuwe cabrio's aangevaren. Primo, de sloepenbouwers maken hun sloepen steeds groter en voorzien ze van een bewoonbaar voorschip. Secundo, de motorbootbouwers slopen het achterste van de opbouw en vervangen dat door een tentzeil. Moeilijker is het niet, weer een cabrio geboren! Hij oogt daarbij vlot sportief, en blijft betaalbaar. Maar kun je er ook op leven? Wij bekeken van nabij de Bruijs Spiegelkotter 10.00 Cabrio.

Cees Bruijs bouwt sinds 1957 vlak boven onze landsgrens in Bergen op Zoom motorboten. We deden met zijn vlet van 9,70 m acht jaar geleden een test. Maar al veel eerder, met goedkope stalen vletjes, is hij begonnen. In de Hollandia Gids van 1967 stond reeds zo'n opmerkelijk door hem ontworpen ding van 7,50 m dat model kon staan voor de Bruijs 10.00 Cabrio van vandaag. Cees ging weer aan de slag, nu groter en met hedendaags comfort en met de nieuwste straalbuisaandrijving. Zijn zoon Jos zorgde dat het schip een mooiere look meekreeg. De doelgroep zijn ex-zeilers en ex-sloepenvaarders.

Aan de buitenkant


Zoals alle cabrio's is ook deze uitgekleed op zijn mooist. Niets verraadt dat het een multiknikromp is met drie gangen. De verhoogde kop staat stoer, de opbouw blijft elegant laag en het houten windscherm zorgt voor de sportieve toets. Er blijven dan enkel de beugels waarop, netjes opgerold, de buiskap zit en achteraan de kuiptent. Naar wens kunnen we dus half of helemaal overdekt varen. Gesloten zoals we hem eerst zagen bij het slechte weer van die dag, won hij aan bewoonbaarheid, maar verloor veel van zijn trendy look. Hij vaart dus mooist als de zon schijnt! De opbouw is zoals bij een zeilboot niet hoger dan de boeg, misschien hierom dat ex-zeilers zich tot dit model aangetrokken voelen. Ook de 40 cm brede gangway naar voor zal hun bekend voorkomen. Enkel een overgroot windscherm met grote ramen (met drie ruitenwissers van Vetus) steekt er nog bovenuit, al dan niet gevolgd door een kap die lijkt op een flink uit de kluiten gewassen sprayhood. Een poolanker van 24 kg steekt uit de ronde boeg. Vanaf het voordek met ankerlier en aan beide zijden dubbele bolders, loopt een stevige reling in rvs buis (hoog 65 cm) tot bij het deurtje in de spiegel achteraan. Ook midscheeps staan kikkers en achteraan weer bolders. Zelfs op het zwemplatform staan er twee, gemakkelijk om een bijbootje vast te maken. We wippen op dat teakhouten zwemplatform en stappen zo in de kuip. Hier een tafel met enkele banken, in latten teak. De bodem kan open en onderin is veel stouwruimte voor grote dingen. Binnen en buiten is hier een vaag begrip. Drie passen naar voor en we staan al onder de sprayhood en bij het teakhouten Stazo stuurwiel aan bakboord met een hoge stuurstoel zodat de ooghoogte bij staan of zitten gelijk blijft. Er ontbreken geen meters, en de kaartentafel aan stuurboord staat schuin zodat rivierkaarten goed leesbaar kunnen worden opgesteld en nadien eronder weggeborgen.

Binnen Centraal tussen stuurstand en kaartentafel daalt de trap naar de keuken, het salon en het vooronder. Eigenlijk wel een wat nauwe ingang; het deurtje gaat in twee delen open, geeft maar 50 cm vrij. Een smaldeel, maatje 38 wipt er wel doorheen, maar rondbuikige medemensen zullen hier pas schurend doorgeraken. Panelen in mahonie of teakfineer maken het interieur een ietsje donker naar de moderne smaak, maar wel warm. Geen pronkerige luxe hier, wel degelijke, shippy afwerking die getuigt van vakmanschap. Een kleine kombuis, opgesteld in L-vorm met toch al het nodige om een maal voor vier te bereiden staat aan bakboord met een vierpits Spinflo gasvuur (wij hadden elektro-ceramisch en magnetron) en een 81 l koelkast. Verder naar voor, ook aan bakboord, is een separate douchecel met daarin een zitbankje naast de toiletruimte. Aan stuurboord lokt een dinette met U-bank tot zes genodigden rond een tafel van 70 x 70 cm. Veel legruimte hier en het mooi uitgerond hoekkastje trekt onze aandacht. Achter een schuifdeur vinden we centraal in het vooronder het dubbelbed van de eigenaar waar we langs beide zijden kunnen naast gaan. Het is 2,05 m lang en 1,80 m breed. Een kleerkast met twee legplanken langs stuurboord en een uitbouw van het toilet aan bakboord maken van dit slaapvertrek een symmetrisch geordend kamertje.

Technisch De romp van de Cabrio - een driegangen-multiknik - is gelast uit 5 mm, de opbouw uit 4 mm staal. Elektrische stroom komt uit een 220 V


walstroomaansluiting of een acculader van Mastervolt op 12 V en voor 230 Ah accu's. Wel 10 schakelbare halogeen plafondlampen zorgen waar nodig voor comfortabel licht. Twee mazoutfilters moeten ons vrij houden van motorpech. Voor de toevoer van koelwater hebben we echter maar één wierpot. De motor, een Vetus Deutz DT 43, staat goed geïsoleerd opgesteld onder de stuurstand en is van bovenuit bereikbaar. Het is een turbogeladen viercilindermachine met 3.190 cc inhoud die 464 kg weegt en bij 2.650 omwentelingen 106 pk opwekt. Hiervan komen er na het passeren van de Hurth-koppeling met 2,29/1 vertraging nog 102 op de schroef. Om de rendabiliteit te verhogen, staat die schroef in een Poseidon-straalbuis met als doel geluid en trillingen verder terug te dringen. Bijkomend voordeel is dat de koersvastheid en manoeuvreerbaarheid verbetert en er op brandstof bezuinigd kan worden. Dat laatste hebben we niet kunnen testen, maar we willen het graag van de geleerde mensen aannemen die het systeem op poten hebben gezet.

Varen Wie nooit met zo'n straalbuis - die het roer vervangt - gevaren heeft, zal er eerst moeten aan wennen. Al gauw echter blijkt dat systeem niets dan voordelen te hebben. We deden de gewone proeven en lagen na een noodstop op anderhalve scheepslengte stil. Nochtans logden we daarvoor een vaart van 13 km/u. We kregen daarbij wel langs achter een flinke geut water binnen door het binnenstromend kielzog. Het accelereren nadien ging zeer snel. Tegen 8 km/u draaiden we op 2 lengtes (of iets minder) zowel over bakboord als over stuurboord rond, en konden gemakkelijk achteruitvaren, recht naar ons doel, een rode boei. Het stuurwiel voelde daarbij krachtig aan, met zijn overbrenging van 6 1/2 toeren van boord tot boord. Met meer aandacht dan vroeger hebben we op trillingen gelet, en ook daar niets verkeerd bevonden. De rompvorm gaf ook een aangename stabiliteit bij trekgolven van passerende schepen in het rumoerig water van het IJsselmeer, waarover een ZW 4 golfjes blies. Ook het motorgeluid bleef steeds binnen de perken, zoals het op een normale uitstap hoort, nooit werden 80 decibels gemeten. Cees Bruijs laat zijn ervaring met stalen schepen zien, zonder toeters en bellen. Hij heeft een boot gerealiseerd die zeker zal aanslaan bij mensen die wel voldoende comfort eisen, maar van het teveel aan poeha kunnen afzien. Betrouwbaar, veilig en ook degelijk is de Cabrio 10.00 zeker. Zijn CE-classificatie is C, goed voor kustvaart, baaien en riviermondingen. Door het gebruik van veel massief mahonie en teak komt hij aan een standaardprijs van 195.000 EUR incl. BTW. Met de extra opties die ons testschip verfraaiden, betaalde de eigenaar af werf 235.000 EUR incl. BTW. Tekst en foto's: Lieve Aerts en Joris Danckaers

Technische gegevens Lengte over alles:

10,60 m

Lengte op de waterlijn:

9,80 m

Breedte:

3,60 m


1,05 m

Diepgang: Kruiphoogte:

2,40 m

Waterverplaatsing:

8 ton

Motor:

Vetus diesel DT4.29 (optie DT43)

Diesel:

2 x 350 l

Drinkwater:

400 l

Vuilwater:

215 l

Geluids- en snelheidstabel toerental

geluid (dBA)

Snelheid

(tpm)

binnen

buiten

(km/u)

stationair

66

70

8,4

1.400

70

71

11,5

1.800

72

74

13,0

2.500

74

78

16,0

Bouwer: Bruijs Jachtbouw bv, Havendijk 14, NL-4612 PJ Roosendaal, tel. 0031164-257920, www.bruijsjachtbouw.nl . Verschenen in Varen mei 2005

Bruijs Spiegelkotter 10.00 Cabrio  

Bruijs Spiegelkotter 10.00 Cabrio