Page 1

BOORNCRUISER 35 CLASSIC LINE OK

‘Boorn to cruise’ De Boorncruiser 35 van de werf De Boarnstream uit Friesland is een “classic line” die met zijn open kuip en vlak interieur tracht in te spelen op de noden en wensen van o.a. bejaarde zeilers die het lierdraaien en schoottrekken voor gezien houden. De bakermat van De Boarnstream ligt in Jirnsum (Friesland) waar sinds 40 jaar stalen motorjachten afgebouwd worden. Het casco wordt gebouwd bij Conavroegh, de technische inrichting en afwerking doen ze zelf. Zij noemen zich terecht “international yacht builder”, en werken hoofdzakelijk voor de Duitse (70 %) en Nederlandse markt, maar ook Britten, Fransen en Denen staan op de klantenlijst. Nadat ze geruime tijd met hun New Line grote ogen hadden gegooid, heeft het ontwerpteam het nu meer begrepen op klassiek. Hun programma omvat 50, 43- en 40-voeters. De Boorncruiser 35 is daarin hun “kleintje”. Uiteraard voldoen ze aan de grote vraag naar boten met achterkajuit, zo zijn er reeds 25 verkocht. Deze nieuwe open kuip is pas de tweede, dus letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje!

Langs buiten bekeken Het is vooral door de boeg met het convexe bovenstuk waar de kieldoos doorheen loopt dat de klassieke “look” van deze boot geaccentueerd wordt. Neem daarbij het zware touw als stootrand (kabelaring) en we hebben hem helemaal. Maar er is nog de stevige zeeg, die hier vloeiend tot achter doorloopt en niet als op boten met achterkajuit ergens onderweg een onzalige knik krijgt. De ontwerper Werner Yacht Design verdient er een pluim voor. De stalen huid is ook gejocheld, een oude bouwwijze die staat voor vakmanschap. Ovale patrijspoorten in de donkerblauwe romp, en een gestrekte opbouw met veel glas, waarin stuurhuis en salon geïntegreerd zijn. De gangboorden zijn breed (39 cm), als op een zeilschip. De duimdikke reling in rvs buis op de verschansing meten we als veilig, 68 cm hoog. Voor vastmaken zijn er dubbele bolders aan stuurboord en bakboord, zowel voor als achter, en één midscheepse. Een vondst is de met een gasveer uitgeruste mastverstaging. Erg praktisch bij het strijken onder de bruggen. Hier wordt de mast niet naar achter, maar naar voor geklapt, waardoor een erg handige, lage doorvaarthoogte. Van op het royaal teak zwemplatform komen we met een rvs trap in de open kuip.


Interieur Van op de steiger kom je er ook in. Uit een zijkastje in de kuip, voor iedereen gemakkelijk, schuift een drietredenladdertje om toegang te verlenen. Gasten zetten zich misschien op de bank tegen de achterspiegel, en wanneer we de kajuitdeuren openplooien, hebben ze vrij zicht in de luxueuze salon. Ook hier een vondst, de rugleuning van de dwars geplaatste salonbank klappen we naar voor om in de kuip te zitten, of naar achter wanneer we ons liever binnen ophouden. De afwerking is meer dan verzorgd, puik zoals we dat van Boarnstream gewend zijn. Toch, al is deze boot ook maar voor twee opvarenden bedoeld, het losse tafeltje (99 x 50 cm) vinden we wat klein en te laag om als eettafel te fungeren. Aan bakboord is de stuurstand, met alle overzichtelijke instrumenten om de 100 paarden van de Volkswagen te mennen. Lager, in het voorschip is aan bakboord de natte cel, met ruime geventileerde douche, elektrisch toilet en lavabo. Achter de spiegelkast zitten de zekeringen en stroomverdelers. Aan stuurboord met Lvormig werkblad bevat de keuken een driepits-kooktoestel van Smev, een magnetron van Sharp, een spoelbak en een 100 l koelkast van Coolmatic. Het vooronder is licht, groot en het dubbelbed (1,70 x 2,00 m, matras 18 cm dik) staat er centraal en vrij. We kunnen er heel wat spullen onder kwijt in schuifladen en ernaast in de hangkast.

Varen Het vertrek uit een volle jachthaven is gemakkelijk. Manoeuvreren wordt kinderspel door een boegschroef en bovendien nog een hekschroef ook. We schuiven uit de aaneengesloten rij dubbel afgemeerde jachten, zijdelings als een krab. Het is de eerste maal dat we met één van die nieuwe scheepsmotoren van Volkswagen varen. Het is de vijfcilinder die bij 2.600 tpm goed is voor 74 kW of 100 pk. Die is voorzien van meerdere ongewone items, levert zelfs 230 Volt en verklapt hoeveel hij verbruikt. Werfbaas Henk Hokwerda sprak er met veel lof over. Wij halen daarom onze decibelmeter boven en gaan direct varen op verschillende snelheden en toerentallen. Al ligt veel of weinig motorlawaai meer aan de manier van inbouwen en isolatie dan aan de motor zelf. De kuipvloer is dubbeldik multiplex met loodrubber tussen in. Ons toestel dat pas meet vanaf 50 dBA gaf geen aflezing bij stationair draaien. Prachtig. Wij noteerden bij nagenoeg topsnelheid ook nooit meer dan 73 dBA. Dat is iets meer in de open kuip dan in de salon, wat te maken heeft met de uitlaat en de schroef. Deze boot heeft geen buitenstuurstand, wat we misschien betreuren voor de eenzame schipper aan het rad als er geanimeerde gesprekken zijn in de zon op het achterdek… Een heel groot luik boven de sturende schipper is een tegemoetkoming. Voordeel is dat hierdoor ook de motor getakeld kan worden als daar nood toe is. Uit een bootsnelheid van 10 km/u liggen we met een noodstop stil binnen één scheepslengte. Om cirkels te varen hebben we een doormeter van wel twee lengten nodig over stuurboord en iets meer over bakboord. Vergeleken bij de jachtige en rumoerige halfglijders is dit wel een uiterst rustige boot, die discreet geeft wat hij te bieden heeft: ontspanning, comfort en kalmte. Het zicht vooruit en zijdelings vinden we staand en zittend voldoende tot goed. De dode hoek schuin achteraan hadden we liever niet gezien, een inhalende achterligger wordt er een tijdlang door gemaskeerd. Golven hebben we niet, hooguit zijn de kabbeltjes misschien 10 cm, maar ook de trekgolf van passerende schepen


neemt de Boorncruiser 35 met zijn 10 ton zacht schommelend en bewust van zijn waardigheid. Deze klassieke Boorncruiser 35 OK met zijn romp in meervoudige knikspant komt ons zeer betrouwbaar en stoer over. Ook na een opmerkelijke proefvaart bevestigt hij de eerste indruk die hij gaf. Het is de geknipte boot voor mannetje/vrouwtje die rustig en sightseeing door kanalen en rivieren willen toervaren met al het comfort dat op een 10 m schip denkbaar is. De luxe afwerking stelt vele mededingers in de schaduw.

Tekst en foto’s: Lieve en Joris Danckaers

Technische gegevens LOA: 10,50 m LWL: 9,00 m Breedte: 3,65 m Diepgang: 1,00 m Kruiphoogte: 2,50 m Waterverplaatsing: 9,5 ton Motor: Volkswagen 100 pk Prijs: vanaf 222.530 EUR incl. 19% BTW

Geluids- en snelheidstabel Toerental

Geluid (dBA)

Snelheid

Verbruik

(tpm)

vooronder

salon

achterdek

(km/u)

(l/u)

800

<50

<50

50

3,5

1,0

1.300

54

61

64

8,2

3,1

2.300

64

72

73

14,2

13,5

Woordje van de bouwer Ten eerste willen wij graag de testvaarders bedanken voor hun kennis en daarmee ook hun betrokkenheid met de stalen jachtbouw. De vraag naar dit type schepen is geen toeval, immers wij zitten in de babyboomtijd uit de jaren ’40. Deze willen met of zonder schip nog reizen gaan maken, vooral over de Europese binnenwateren. Alle schepen uit de Boorncruiser Classic Line-serie zijn met en zonder achterkajuit leverbaar. Het salontafeltje wat beschreven wordt, is een showtafeltje, de originele tafel is groter en hoger. Jachtwerf de Boarnstream, Wjitteringswei 11-13, NL-9011 WJ Jirnsum, tel. 0031/566601435, e-mail info@boarnstream.com, www.boarnstream.de .

Boorncruiser 35 verkozen tot Hiswa Boot van het Jaar 2004 De winnaars van de trofee “Hiswa Boot van het Jaar” werden begin februari tijdens de opening van de Hiswa 2004 bekendgemaakt. In de categorie motorboten ging de eretitel naar de Boorncruiser 35 Classic Line OC. Bij de


zeilboten werd de G2 van Jachtwerf Heeg tot winnaar uitgeroepen (zie Varen januari 2004). Bij de beoordelingen speelden de volgende criteria een belangrijke rol: ontwerp, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Ieder hoofdcriterium was weer onderverdeeld in diverse factoren zoals bijvoorbeeld interieurontwerp, ergonomie, afwerking van de constructie, uitvoering van de technische systemen, bedieningsgemak van de boot en gebruik van innovatieve materialen of toepassingen. De jury keek ook in hoeverre de boten voldeden aan de doelstellingen van de bouwer en ontwerper. Volgens de jury is de Boorncruiser “een heel degelijk schip dat zeer goed inspeelt op de doelgroep van oudere motorbootvaarders. Een boot die er op het eerste gezicht misschien niet uitspringt, maar waar wel degelijk goed over nagedacht is. De eigenaarshut en natte cel zijn zeer ruim van opzet. De leuning van de salonbank is kantelbaar, zodat deze bij geopende deuren ook meteen als kuipbank kan fungeren. De verstaging van de mast is voorzien van gasveren, waardoor deze bij strijken onder spanning blijft staan en dus makkelijk in gebruik is.” Henk Hokwerda van Jachtwerf De Boarnstream was natuurlijk heel blij met de titel. “In eerste instantie dacht ik dat het geen nut zou hebben om in te schrijven omdat ik nooit verwacht had dat een stalen schip kans zou maken. Het tegendeel is nu bewezen en dat is een goede zaak.”

Uit: Varen maart 2004

Boorncruiser 35 Classic Line OK  

Boorncruiser 35 Classic Line OK

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you