Page 1

Tekst: Wim Vercauter Foto’s: Sabrine Mortier

Boottest

B É N É T E AU FLY E R G R A N T U R I SM O 38

‘La Dolce Vita’ op het water Bénéteau lanceerde dit jaar met veel bravoure de FLYER Gran Turismo. Het model is een nieuw type motorcruiser binnen het uitgebreide gamma motorboten. De Bénéteau werf noemt het concept een sports-orientated Express Cruiser, uiteraard voorzien van twee krachtige motoren. Als eersten in de FLYER reeks werden de GT 34 en GT 38 geïntroduceerd. Een GT 44 en GT 49 werden recent aan de reeks toegevoegd. Op uitnodiging van de Bénéteau jachtwerf kon Varen reeds kennis maken met de GT 38. Aan boord van dit glamoureuze jacht, tijdens een proefvaart op de Middellandse Zee, ervaren we ‘La Dolce Vita’ op het water. Bénéteau jachtwerf Meer dan 120 jaar geleden startte Bénéteau met het ontwerpen van plezierjachten. In 1964 introduceert Bénéteau het gebruik van polyester in de botenbouw. Bénéteau werkt samen met gerenommeerde designers zoals Philippe Starck, Pininfarina en Bruce Farr. Zowel het bouwen van zeiljachten als motorboten wordt een wereldwijd succesverhaal. Door hun passie voor vernieuwing en hun strategische aanpak groeide de Bénéteau Groep ondertussen uit tot de Europese marktleider in het bouwen van plezierjachten. Het bedrijf telt momenteel 2.500 medewerkers. Tot op vandaag vertolken zij de spirit van hun bezieler/stichter van de werf, Benjamin Bénéteau.

FLYER Gran Turismo, een nieuw concept

“De GT 38 is een ideale boot voor veeleisende families die in stijl op het water willen genieten van het goede leven. “

De FLYER Gran Turismo is ontstaan vanuit een gedachtegoed van Italiaanse lifestyle vol glamour en luxe. Volgens de designer Pierangelo Andréani was één van de belangrijkste inspiratiebronnen de wereld van prestigieuze sportwagens. Dit kan je trouwens zien aan het sportieve temperament, de vormgeving en de ruimtelijke indeling van het jacht. Het nieuwe sports-orientated Express Cruiser concept combineert prima prestaties en comfort aan boord van een bijzonder handelbare boot. Dit maakt van de FLYER Gran Turismo 38 de ideale boot voor veeleisende families die samen in stijl willen cruisen op het water.

Sportief en flexibel De FLYER Gran Turismo herken je aan zijn zeer sportieve en uitdagende lijn. Aan boord van de FLYER GT 38 kunnen tien personen plaatsnemen. Voor een comfortabel meerdaags verblijf is vier personen naar ons gevoel het maximum. Achter de stuurconsole vinden in het midden een dubbele zitplaats met een bijkomende zitplaats aan stuurboord. Bijzonder comfortabel en uniek is een flexibele zitbank, of eerder ligplaats, aan stuurboordzijde in de cockpit. Op dit plekje, voorzien van een verhoogde rugleuning, kan je genieten van een prachtig zicht op het water. Een traditionele U-vormige zithoek met een teakhouten tafel werd voorzien achteraan in de kuip. Ons viel op dat de tafel, voorzien van één poot, onvoldoende stabiel is.

58 • november/december 2011 • VAREN

Handig is dan weer de toegang tot de motorruimte via een luik vlak onder de kuiptafel. In het motorruim vinden we een goed bereikbare motoropstelling, alle filters zijn binnen handbereik. Het feit dat men in het motorruim de diverse elektrische kabels en leidingen niet gestructureerd heeft ondergebracht in een kabelgoot is een gemiste kans. Zowel het dashboard als de vormgeving in de cockpit of leefruimte zijn stijlvol en futuristisch. De ruimte oogt wel nogal kitsch en is een beetje gevoelig voor weerkaatsing van licht door het overvloedig gebruik van een witte polyester afwerking. Gelukkig heeft men het dashboard overtrokken met een donkere bekleding. De zitkussens zijn vervaardigd uit een onderhoudsvriendelijk en kwalitatief kunstleder. Diverse roestvrij stalen handgrepen maken het verblijf tijdens de vaart aangenaam. Het dak is voorzien van een openschuivend mechanisme en loopt achteraan nagenoeg door tot aan de spiegel, zodat je aan boord voldoende beschutting kan

vinden. Het gangboord is voorzien van antislip en is volledig rondom beloopbaar. Vooraan kunnen twee personen gebruik maken van een royaal zonnebed voorzien van kussens. Aan boord stappen kan je gemakkelijk, vooraan via de spreekstoel of via de open reling, of via het open achterdek wanneer de boot met zijn spiegel naar de wal toe ligt afgemeerd. Een praktische trend die je al langer ziet bijvoorbeeld aan de Franse Zuidkust en gebruikelijk is bij onze noorderburen, maar jammer genoeg bij ons in België niet ingeburgerd geraakt. Een bevraging van de Vlaamse havens leert dat één jachtclub dit gebruik verbiedt en twee het afraden omwille van de catways, privacy en de veiligheid.

Stijlvolle luxe aan boord Ondanks de grote en open leefruimte aan dek herbergt het jacht onderdeks verrassend veel ruimte. De natuurlijke lichtinval is beperkt maar voldoende, de stahoogte is bijna overal 1,9 meter. De FLYER Gran Turismo 38 beschikt over twee basisniveaus. De trap naar de benedencabine start als een trap met verdreven treden waarvan plots één van de treden haaks werd geplaatst. De trap is hierdoor zeer moeilijk beloopbaar en absoluut vatbaar voor aanpassingen, jammer voor een jacht waarvan het concept de totale luxe en comfort beoogt. Onderdeks zien we een stijlvolle afwerking in gelakt hout. De indeling met een langsscheeps keukenaanrecht is handig. De deurstop ten behoeve van de badkamerdeur is wellicht praktisch, maar zal naar onze mening geen lang leven beschoren zijn. De kleurcombinatie van het interieur in onze testboot was geslaagd en een spiegelwand in de kajuit van de GT 38 schept een ruimtelijke illusie. De masterbedroom is ruim voor een schip in deze categorie en voelt gezellig aan door het afgeronde bed en de aanwezigheid van jaloezieën voor de ramen. De cabine midscheeps is perfect voor kinderen, maar is ook geschikt voor twee volwassenen. De GT 38 biedt voldoende comfort voor een aangenaam en langer verblijf aan boord.

beschikken over 600 pk brute kracht. Standaard wordt de FLYER GT 38 uitgerust met twee 260 pk Volvo Penta dieselmotoren, wat ruim voldoende is om goede prestaties te leveren. Bij 700 tr/min (traagloop) varen we 4,9 knopen met een gezamelijk verbruik van 7 liter/u. Vanaf 2000 tr/min en 13 knopen gaat de boot volledig in glijvaart, waarna we gas kunnen minderen om wat meer economisch te varen. Het trimmen en het bochtenwerk verloopt uitstekend. Als we de gashendels doorduwen horen we niet alleen een sensationeel motorgeluid maar ervaren we het sportieve karakter van de boot. De maximale snelheid van 34 knopen (62km/h) bereiken we bij 3.500 tr/min. Wanneer we tijdens het varen het standaard elektrisch bedienbare dak openen, dan voelen we in de cockpit geen hinderlijke turbulentie, het concept is prima uitgewerkt. De GT 38 is voorzien van de, door Bénéteau, gepatenteerde AIR STEP rompvorm, wat zorgt voor een perfecte hydrodynamische lift en goede vaareigenschappen. De GT 38 ziet er dus niet enkel bijzonder sportief uit, hij gedroeg zich ook sportief tijdens onze boottest.

Onze conclusie Met de introductie van de FLYER Gran Turismo is Bénéteau er nogmaals in geslaagd om een vernieuwend concept op de markt aan te bieden. Hierbij leent de GT 38 zich perfect voor een comfortabel meerdaags verblijf met vier personen aan boord. Wil je gaan varen met vrienden dan kan je gerust met een tiental personen aan boord. De opstelling van een centrale dubbele bestuurderszetel geeft een apart gevoel. De flexibele indeling en het comfort zijn optimaal. Door zijn sportieve en glamoureuze uitstraling, geïnspireerd op de Italian Lifestyle, ervaar je aan boord van de FLYER Gran Turismo 38 ‘La Dolce Vita’ op het water. De GT 38 is een ideale boot voor veeleisende families die in stijl op het water willen genieten van het goede leven.  z

Info Romp: materiaal: polyester LOA: 12,10 m Romplengte: 11,31 m Rompbreedte: 3,77 m Diepgang: 1,10 m Kruiphoogte: 3,95 m Waterverplaatsing: 7.470 kg Motorisering van de testboot: 2x VOLVO PENTA diesel D3-300ZD) CE classificatie: B 10 pers. / C 10 pers. Kostprijs standaard uitvoering: 208.000 euro ex. btw Kostprijs testvaartuig: 239.710 euro ex. btw Fabrikant: www.beneteau.com leverancier: www.shipshop.be

Onze vaarimpressie Tijdens onze vaartest worden we vergezeld door Patrick Tableau, één van de designers en ontwerpers van de Bénéteau AIR STEP romp. Patrick legt ons uit hoe de AIR STEP technologie werkt en zal ons begeleiden tijdens de tocht. Het zicht van op de bestuurderszitplaats is perfect. Je zit centraal, beschikt over een fenomenale panoramische voorruit en je kan 360 graden rondom kijken. De ergonomische schipperstoel is in de hoogte verstelbaar, zodat je zowel comfortabel kan zitten als rechtstaan. Het stuurwiel ligt goed in de hand, is instelbaar, en de gashendels zijn goed gepositioneerd. Voor een vlotte communicatie tussen de schipper en bemanning op het dek kan je gebruik maken van de schuiframen. Hoog tijd om van wal te steken. Het manoeuvreren in de haven is kinderspel, met behulp van het Joystick besturingsysteem van Volvo Penta schuiven we zacht weg van de steiger. De testboot is voorzien van twee Volvo Penta D3-300ZD motoren waardoor we in totaal

VAREN • november/december 2011 • 59

Boottest Bénéteau Flyer Grand Turismo 38  

Boottest Bénéteau Flyer Grand Turismo 38