Page 1

BAVARIA 32

Veel boot voor weinig De algemene trend om steeds grotere zeiljachten op de markt te brengen, stopt niet. Ook de Duitse werf Bavaria Yachtbau bracht eind vorig jaar met veel succes een nieuwe 44-er. Toch liet ze de beginners en de kleinste beurzen niet in de kou staan. Ze brachten tegelijk een heel nieuwe 32, getekend door de Sloveense ontwerpers J&J. Wij deden op het IJsselmeer een testvaart met deze 32. Voor wie van het water wil genieten, een betaalbare prijskampioen voor minder dan 70.000 euro. De werf Bavaria Yachtbau uit GiebelstadtWürzburg, met ca. 400 medewerkers, tracht de grote Fransen naar de kroon te steken. Ze halen een productie van ca. 2.000 zeiljachten tussen 31 en 51 voet en denken nog aan uitbreiding van hun verkoopsnet. Wij reden voor onze proefvaart in oktober 2001 naar de in Almere gevestigde firma Van den Bosch Yachting. Ze hebben 22 mensen die de boten klaarmaken en er opties inbouwen. Vorig jaar gingen hier 160 zeiljachten over de toonbank en het water in. Het bedrijf kan instaan voor het volledig onderhoud, komt met servicewagens depanneren en weet de weg met tweedehandsboten.

Ontwerp De gebroeders Japec en Jernej Jacobin - beter gekend als J&J designer – hebben één der grootste ontwerpbureaus ter wereld. Zowat 8.000 jachten werden naar hun plans door vele Europese werven gebouwd. Meer dan honderd ontwerpen rolden sinds de jaren tachtig van hun tekenplank. De oudste broer (Japec, 50) was eigenlijk cardioloog, de jongste (Jernej, 44) liep school in Amerika aan het Weslawn Institute of Yacht Design. Nu werken er dertien ontwerpers die uit vijf landen komen en beschikken over de modernste soft- en hardware. Ook deze 32 die ze voor Bavaria tekenden, is bedoeld om een relatief snel familiejacht te worden, leefbaar met veel binnenruimte, dat minder dan 4 ton verdringt en met 50 m² zeil op weinig seconden het maximum uit zijn waterlijnlengte moet kunnen halen.

Langs buiten bekeken Zoals de boot hier met het achterschip tegen de kade gemeerd ligt, noodt een brede scoop met zwemladder ons aan boord om achter de stuurstand plaats te


nemen. Het stuurmansstoeltje moet dan wel weggenomen worden en ergens in een bakskist gestopt. Dan staan we stoer achter het echt stuurwiel van 90 cm. Je hoeft niet met je hand tussen de spaken om rechts de hendel voor de motor te bedienen. Vlak voor, goed leesbaar, staan het kompas, het open dashboard met meters en een stevige handgreep. Ook de twee genualieren (32) van Harken zijn door de stuurman te bedienen. Het is voor de bemanning wel smal om voorbij het stuurwiel in de kuip te komen, waar onder de sb-bank een ruime bakskist zit. Op het kajuitdek staan beiderzijds liertjes (Harken 16) achter een reeks Rutgerson-stoppers om het grootzeil te trimmen. Overloop, neerhalers, grootschoot, reven en vallen zijn naar achter geleid. Als steeds vraagt dit een pijnlijke zorg om niet alles door mekaar te weven. De grootschoot zit midden op de giek en loopt naar het kajuitdek. Houdt daardoor de kuip vrij en veilig zonder die over en weer gaande touwen of travellers die graag vingers en tenen lusten! In het kajuitdak zit een schuifkap met rvs handgrepen en nog twee luiken. Daartussen staat de mast, 13,25 m hoog. Twee zalings helpen om de fractioneel 9/10 getakelde Seldèn-mast buigzaam en staande te houden. In de romp zijn geen ramen, de drie in de opbouw gaan veilig naar binnen open. We tellen vier kikkers, twee voor en twee achter, maar missen een middenbolder in het gangboord dat te smal begint, maar verder naar voor al gauw de vereiste 33 cm breedte heeft. Wie er voor kiest, kan hier teakbekleding op krijgen. Heel vooraan zit het anker met in de kluis touw en ketting. Geen lier, wel standaard een Furlex-rolreefinrichting.

Binnenin We zijn telkens verrast hoe de ontwerpers er in slagen om rationeel een economisch interieur samen te stellen. Met eenvoudig te construeren meubilering die toch een scheeps gevoel geeft. Eenvoud en economie, gecamoufleerd door het handig gebruik van rond geslagen lijstwerk. Ook hier is dat zo in de kajuit, laat ons ze de salon noemen, alleen al voor de rij hoge kastjes die doorloopt tot in het voorschip. En voor de gezellige banken rond een klaptafel (1,15 x 1,10 m) voor zes. Wetend dat hier toch maar zelden iemand zal slapen (er is een hut voor en een achter met flinke dubbelbedden) kon dus van de 2 m die deze banken normaal lang zijn wat "afgepeuterd" worden. Zo houden we een degelijke kaartentafel met instrumenten en stroombord over (0,86 x 0,57 m) en een bruikbare kombuis (werkblad in L-vorm, 1,32 x 1,10 m x 0,47 m). Die omvat een gootsteen, een 2-pits gasvuur met oven, koelruimte, onderkast en ingebouwde emmer voor keukenafval. De stahoogte is hier 1,85 m, in het vooronder 1,80 m, achter 1,75 m. Het erg ruime toilet met lavabo en berging voor natte kleding zit deels onder de kuip aan sb. Openstaande deuren kunnen niet vastgezet worden. Er zijn wel stoppers voorzien die beletten dat ze zouden beschadigen bij te ver openslaan. Dit is zeker een gezellig interieur in duurzaam mahonie, met vrije doorgang naar de voorpiek, de keuken, toilet of cockpit.

Techniek Zowel opbouw als romp bestaan uit een kern van divinycelschuim, gesandwiched met isophtaalzure harsen en glasvezel, in het voorschip met kevlarvezels versterkt, laag na laag met de hand opgelegd. Het 24,2 m² grootzeil van Elvström is conventioneel, met vier korte latten die met zeillinten worden opgebonden. Optie hierbij is een 21 m² grootzeil, oprolbaar in de mast. De


standaard rolgenua beslaat 24,6 m² dacrondoek. De Volvo MD 2020 saildrive diesel van 19 pk staat ook hier onder de trap die omhoog geklapt gemakkelijk toegang geeft voor service. Halogeenlicht en verbruikstroom komt uit een 12 V accu, 140 Ah, gecontroleerd door een paneel met schakelaars en automatische zekeringen. Om te starten is er nog een kleinere van 55 Ah. 90 l brandstof gaat in een tank uit kunststof, 150 l drinkwater in een andere.

Varen Met een flauwe koelte zijn we rond Pampus gaan varen. Op de motor deed de Bavaria 32 het zeer goed. Op het hoogste toerental, 3.400 tpm haalden we 6,3 knopen. De Volvo uit zich dan wel te luidruchtig. Beter is het naar 3.000 tpm af te zakken en met 6 knopen tevreden te zijn. Een acceleratie uit stilliggen tot 5 knopenvaart in 17 sec. Een noodstop in 7 seconden op 1 lengte, en een doormeter over bb en sb op iets meer dan één scheepslengte. Allemaal bevredigende normale metingen, maar pas spectaculair werd het achteruitvaren. Niet enkel feilloos in rechte lijn, maar in de jachthaven konden we tussen alle bochten en steigers tot op onze ligplaats op centimeters na, haarscherp manoeuvreren. Op zeil hadden we af te rekenen met te verwaarlozen golfjes. De flauwe wind was erg vlagerig. Meestal 6 tot 8 knoop, met een maximum van 11. Op dat piekmoment logden we heel eventjes 6,3 knoop. Wat het ons zeer moeilijk maakte om een betrouwbaar zeildiagram samen te stellen. De buiskap waarmee ons testschip was uitgerust, hadden we weggenomen, wat veel handiger is dan ze neergeklapt aan dek te leggen. De mast is met een talie aan het achterstag goed trimbaar. Met de even grote genua als grootzeil bleken we kort wendbaar en zeilden we toch koersstabiel. De stuurman, van achter zijn rad, kan ook de schootlieren bedienen, maar om snel in de kuip te stappen, is de ruimte naast het rad erg krap. De bemanning heeft ruim plaats en vindt bij helling steun op de tegenoverliggende bank. Ook om naar voor te gaan zijn voldoende buisrelingen in rvs. Daarbij staan de wanten aan de binnenkant en nooit in de weg. Over het regelbaar leioog van de schoot zijn we wel even gestruikeld. Maar dat was onze eigen fout. Een leuke tocht op het zuidelijk IJsselmeer. Al was er weinig wind, we zijn niet zoals het spreekwoord zegt voor Pampus blijven liggen, maar voor de wind langzaam terug naar Almere gelopen. Bavaria is er goed in geslaagd om de bedoeling van J&J hard te maken. Een moderne boot voor de modale zeiler met een gemiddelde beurs, simpel en toch voorzien van wat in deze 21ste eeuw gewenst is. De standaardversie aangevuld met enkele opties zal de meeste zeilers schenken wat zij verlangen: een boot voor dagzeiltochten in familieverband of met enkele vrienden waarmee ook een wekenlange vakantie best zal meevallen. Voor de standaardprijs van 67.700 EUR (april 2002) kan de Bavaria 32 voor vele beginners, die meenden het met een gebruikte boot te proberen, een logisch alternatief zijn.

Testteam: Lieve Aerts, Bart Burman Grafiek: Gert Danckaers Tekst en foto's: Joris Danckaers

Technische gegevens Lengte over alles: 10,30 m Lengte romp: 9,90 m Breedte: 3,35 m


Diepgang: 1,50/1,80 m Waterverplaatsing: 3,75 ton Ballast: 1,06 ton Grootzeil: 24,2/21,0 m² Rolgenua: 24,6 m² Motor: Volvo MD 2020 19 pk

Geluids- en snelheidstabel Toerental

Geluid (dBA)

Snelheid

(tpm)

vooronder

salon

cockpit

(knopen)

Stationair

50

59

66

2,8

1.500

57

66

64

4,7

2.500

59

69

70

5,2

3.400

62

70

76

6,3

Van den Bosch Yachting Net zoals de redactie zijn ook wij bijzonder enthousiast over dit schip. Het grote aantal dat wij afgelopen najaar al verkocht hebben, geeft aan dat ook klanten ons enthousiasme delen. Wij zijn in de gelukkige gelegenheid geweest om het schip ook met meer wind te varen. Ook dan gedraagt dit schip zich zoals men van een snelle en moderne 32-voeter mag verwachten. Van den Bosch Yachting, IJmeerdijk 4, NL-1309 BA Almere, tel. 00-31/365369333, fax 00-31/365369222, e-mail info@vandenboschyachting.nl , www.vandenboschyachting.nl.

Gepubliceerd in Varen - maart 2002

Bavaria 32  

Boottest Bavaria 32

Bavaria 32  

Boottest Bavaria 32

Advertisement