Page 1

BÉNÉTEAU OMBRINE 800 EN 960

Niet voor onthaaste mensen Onthaasten is als modern woord erg in. En zeer toepasselijk op de watersport, waarbij het allemaal wat langzamer gaat. De Ombrine doet daar niet aan mee. Het kan in tegendeel voor hem niet snel genoeg gaan. De drang naar perfectie heeft Bénéteau er toe gedreven om de Ombrine 900 waarvan we vorig jaar al onze mening brachten nog verder uit te bouwen. Het scheeps uitzicht is door de verlenging nog meer tot zijn recht gekomen, en de nu volledig beschermde Z-drive zit onder een langer zwemplatform. Even snel, sterk erop gelijkend maar met 1,5 m minder comfort is er nog een nieuwe Ombrine, de 800, een compromis tussen de 960 en de 700.

Als grootste werf voelt Bénéteau de hete adem van haar concurrenten gestaag in haar nek. De eerste zijn en blijven is haar eeuwige zorg, en het bijna jaarlijks updaten van haar modellen is daarom een must. Als we onze 65 km Noordzeekust vergelijken met de Franse kustlijn die vanaf de koude Noordzee via de Atlantique ook de Méditerranée in het warme zuiden bestrijkt - samen 5.500 km - wordt al één en ander duidelijk. Voeg daarbij de 8.000 km kanalen en rivieren en de nog veel grotere omtrekken van hun bezittingen in de Caraïben en Polynesië en we krijgen een beeld van de verkoopsmogelijkheden van Bénéteau in eigen land. Ze zijn er niet enkel de grootste jachtbouwer van Frankrijk, maar ook van Europa en zagen het laatste jaar de omzet nog met 20 % toenemen tot blijdschap van de dealers. Een dergelijk succes voor een klein bedrijf zou


prachtig zijn, voor zulke grote onderneming is het voorbeeldig. Meer dan 4.000 boten verlieten de werkvloer onder hun blauwe vlag met het gele zeepaardje. "Toch blijven volgeboekte productielijnen en vertragingen in de levertijd mijn grootste zorg", zegde ons Paul Wuyts, verkoopmanager. "Ik durf mij op shows amper laten zien, zovele dealers en klanten smeken om meer leveringen dan ik kan garanderen!"

Voor sportieve mensen Zowel de Ombrine 960 als de 800 zijn boten voor sportvissers of sportieve, liefst jonge mensen die ook op zee durven, eventueel met een gezinnetje. Je kunt er immers in koken, eten en slapen. De geborgenheid van een binnensalon bieden ze beide, maar de ruime kuip hunkert naar openluchtleven en veel zon om de vereiste levensruimte aan boord te geven. Onder die omstandigheden zal zelfs een meerdaagse vakantietocht van twee bevriende stellen een succes worden. Maar het is vooral de 960 die we grondig gaan bekijken. Voor stijfheid en tegelijk voor geluidsisolatie is de romp van de 960 gemaakt uit een sandwichconstructie met balsakern. De opbouw is van monolithisch polyester. Van de Z-drives is nu niets meer te zien, ze zitten helemaal onder het lange zwemplatform. Dit maakt het verder onmogelijk om met de schroeven tegen de wal te raken bij het aanleggen en je kunt er het optionele reddingsvlot op kwijt. Je komt hiermee ook gemakkelijker aan boord op het ruime met teak belegd achterdek (2,75 x 1,80 m). Rondom zijn hier banken om gezellig te zitten, die neergeklapt toelaten om met visgerei en hengels aan de slag te gaan. Er is ook aan een buitendouche gedacht, die mooi achter twee deurtjes verborgen zit. Wie echter op het zwemplatform zou willen douchen, komt bedrogen uit. De slang is daarvoor net een kwart meter te kort! De vloer kan open, en hieronder zitten de beide motoren van de 960. Op de 800 is er keuze tussen één of twee motoren. Het gangboord is met zijn 26 cm wat smal, maar degelijk met geïntegreerd antislip afgewerkt. De relingbuis op de verschansing is een veilige 60 cm hoog, en het mahoniehouten potdeksel geeft door zijn afwerking een opvallende meerwaarde aan de boot. Op het voordek met rvs buisreling staat een verticale elektrische ankerlier met voetschakelaars voor ketting en touw. De opbouw van de 960, het half open stuurhuis, is nu gans anders. Het tentje van weleer is vervangen door een vaste opbouw met openschuivend dak, twee naast mekaar. Dit vooral maakt de zuiderse open boot tot een motorjacht. Er zijn geruchten als zou die later langs achter nog afsluitbaar gemaakt worden ook. De stuurmanszit, ook in blinkend mahonie, was misschien eerst te laag en kreeg een alu constructie om hoger uit te komen. Daarop gezeten ligt het dashboard te horizontaal. Onder meer helling zouden de instrumenten beter te zien zijn. Nu moet je er rechtstaand overheen buigen, met het risico je hoofd te stoten tegen de zoldering.

Binnen op de sofa


Van het Nantucket-interieur kunnen we als vorig jaar lovend spreken. Het keukentje in L-vorm geeft een 60 x 70 cm werkruimte vrij aan de kok, met dubbele gootsteen, Coolmatic-koelkast en een Eno-tweepitsgaststel. Gezellig, voldoende stahoogte, en verder een scheepse blauw/ecru gestreepte sofa rond een ovalen eettafel met inlegwerk in kerselaar. De wat enge ingang van de slaapruimte onder de stuurhut is wel voor de lenigsten onder ons, maar eens erin biedt het dwars geplaatst bed (van 1,80 m en meer dan 2 m lang) een verkwikkende nachtrust. Voor de kleine natte cel daarentegen met Jabsco-toilet, warm/koud water voor lavabo en douche werd weinig ruimte gevonden.

Techniek en cijfers Onder de kuipvloer lichten we, geholpen door een gasveer, de zware vloer op. Zoals een koppel paarden zou doen, schurken daar twee donkergroene KAD 32 Volvo Penta-scheepsdiesel tegen mekaar. Gewicht 475 kg elk. Ze staan helemaal tegen de achterspiegel zoals vereist voor Z-drives. Daardoor blijft in de ruimte onder ons nog veel plaats om spullen op te bergen. Deze motoren zijn tegen mekaar in draaiende 4 cilinders met compressor, direct ingespoten, turbogeladen, nagekoeld en ze jagen de ene een links, de andere een rechts draaiende duoprop aan. Een mechanisch gedreven compressor zorgt bij laag toerental en bij acceleratie voor meer kracht. Eens op toeren komt de uitlaatturbo in werking. De nakoeler koelt de samengedrukte en verhitte lucht, verhoogt daarmee het zuurstofgehalte waardoor het maximumrendement uit de dieselolie wordt gehaald. Bij 3.800 tpm brengen ze nog 161 pk op de schroef. De 800 werd ons getoond met een 4.3 SX Volvo Penta-benzinemotor zescilinder van 205 pk.

Varen Varen op een wilde zee met diepe putten van 1 m en meer is geen sinecuur. Maar daar is de Ombrine eigenlijk voor gemaakt. We zijn aan boord met vier journalisten uit vele landen en mensen van Bénéteau. Waar wij gewoonlijk behoorlijk rustig varen op onze stromen en kanalen, gaan onze collega's er duchtig op los. De Ombrine heft haar neus en springt van de ene golf op de andere, zwaar neerploffend tegen topspeed, en dat is al gauw 32 knopen. Het kan niet wild genoeg voor die kerels. We ploffen met die snelheid door bochten van 90° naar stuurboord, dan weer naar bakboord. Maar de boot geeft geen krimp. Alles lijkt voorzien op die schokken, alleen de branders van het gasstel dansen eraf. De banken op het achterdek zijn nu de meest comfortabele plaatsen. Na een half uur zijn we murw geslagen en blij om het stuur te kunnen overnemen. Op een rustiger toerental is het genoegzaam varen, en nemen we mollig alle golven. Het stuurtje ligt goed in de hand, het zicht is vrij over 360°. Het motorgeluid valt best mee, al telt onze decibelmeter ook het golfgeluid bij. Om hier bij kruissnelheid (en we meenden die boven de 20 knopen te leggen) tot een noodstop te komen, hebben we maar enkele seconden nodig. De Ombrine duikt dan in de zee, en het meelopende kielzog bonkt met massa's water tegen de achterspiegel. Onmiddellijk liggen we stil. Na 6 seconden optrekken zijn we weer


in plané, na 15 seconden in topspeed. Met een doormeter van (geschat) drie scheepslengten konden we over elke boeg rondjes varen. Met de bakboord- naar voor en de stuurboordmotor in astern maken we praktisch ter plaatse een pirouette. De Ombrine was vroeger al een begerenswaardige boot voor sportvissers en voor jong volk waarvoor het niet snel genoeg kan gaan. Met de verbeteringen van vandaag geldt dit des te meer. Snel op zee en allround comfortabel in de haven. Het prijskaartje? Zoals ons getoond, met alle opties, maar zonder BTW en af werf: 4,6 miljoen BEF voor de 960. Het kleine zusje de 800 kost 2,7 miljoen BEF (prijzen mei 2001). Tekst en foto's: Lieve Aerts, Joris Danckaers, Bénéteau

Importeur Ship Shop, Watersportlaan 7, 8620 Nieuwpoort, tel. 058/23.50.32, fax 058/23.93.98, www.shipshop.be.

Technische Gegevens Type

Ombrine 800

Ombrine 960

Lengte over alles:

7,75 m

9,76 m

7,48 m

9,53 m

2,98 m

3,11 m

0,45 m

0,50 m

Waterverplaatsing:

3 ton

4,3 ton

Motor:

Volvo benzine 4.3GISX 205 pk

Volvo diesel KAD 32 DP 2 x 170 pk

Lengte romp:

Breedte:

Diepgang:

Geluids- en snelheidstabel toerental

geluid (dBA)

snelheid

(tpm)

salon

buiten

(knopen)

1.000

72

78

5,2


2.000

75

81

9,4

3.000

80

86

20,6

3.500

83

86

24

BÉNÉTEAU OMBRINE 800 EN 960  

Boottest BÉNÉTEAU OMBRINE 800 EN 960

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you