Page 1

AZIMUT 42

Italiaanse schoonheid Uiteraard is alles een kwestie van smaak: maar qua ontwerpen en aankleden zijn Italianen grootmeesters, ze scheppen schoonheid zonder protserigheid. Dat is ook de eerste indruk bij het bekijken van deze “kleinere” telg uit de Azimut-familie. Azimut bouwt al schepen sedert 1969. Aanvankelijk was het bouwmateriaal enkel beperkt tot polyester. Maar vanaf 1985, met de aankoop van de fameuze Benetti-werven en de integratie van de Azimut-Benetti-groep, passen ze ook staalbouw toe voor de schepen die langer zijn dan 40 m. Azimut is de eerste Italiaanse werf met het ISO 9001-certificaat: vandaar ook de garantie met speciale formule, waarbij voor aflevering een checklist met een honderdtal punten wordt doorgenomen; op het einde van het seizoen (ook voor motoronderhoud) volgt er dan een nieuwe lijst en het mooie is: dit alles kost de eigenaar geen cent. Indien er zich in de loop van de vaarvakantie toch nog niet direct verhelpbare problemen zouden voordoen en je vertoeft met je boot in warmere vaargebieden – waarvoor deze schepen extra geschikt zijn - dan ligt er in Italië een ruilschip voor je klaar.

Bouw Voor de romp werd er een vinylhars gebruikt met een sterk anti-osmotisch karakter, in combinatie met multi-axiale glasvezel: dit geeft een maximale structurele sterkte bij minimaal gewicht. Alle materialen worden op de werf voor gebruik getest. De klimatologische omstandigheden in de bouwhallen zijn vanzelfsprekend volledig onder controle.

Onderdeks Het schip oogt binnenin gewoon groot en licht en geeft dus een ruime indruk. De afwerking is mooi en degelijk. In het salon is de opklapbare tafel verplaatsbaar, zodat ze ook op het achterdek tegenover de zitbank bruikbaar wordt. Stijlvolle kasten bieden voldoende bergruimte, met aandacht voor details. Zo worden de standaard bijgeleverde borden en bestek daar ook in een hoekkast opgeborgen, niet in de keuken dus, maar waar men ze meest nodig heeft: op tafel. Het mooiste komt echter vooraan in het schip. Het vooronder vormt de eigenaarshut met een ruim dubbel bed, grote kasten en een eigen rechtstreekse toegang tot de “badkamer”. En wat voor een badkamer: ze is ruim en heeft een volwaardige


douche met een ingenieuze afscherming door middel van een draaideur. Het toilet is van het zeer stille Vacuflush type. Dan doe je aan de overkant van de gang een deur open en even denk je dat je het noorden kwijt bent: je ziet eigenlijk hetzelfde, maar dan in spiegelbeeld: nog een badkamer, rechtstreeks te bereiken vanuit de gastenkajuit. Daar staan twee enkelbedden, en ook hier meer mooie afgewerkte kasten. En met speciale sloten gaan de deuren ook 's nachts niet klapperen. Jammer dat niet alle deuren in de open stand kunnen worden vergrendeld. Salon en voorpiek worden gescheiden door een mooie stuurstand, met alle noodzakelijke metertjes en een volledig elektrisch schakelpaneel. Over de afwerking van het geheel laten wij de foto's spreken... Lucht en vrij uitzicht stromen toe langs de elektrisch bediende zijruiten, het uitzicht naar voor toe is via de reusachtige panoramische optimaal. De uitkijk rondom en achteraan is overigens met de brede glazen schuifdeur geen probleem. De lager geplaatste keuken heeft een groot werkvlak, en twee elektrische “pitten”. Standaard zit een koelkast ingebouwd, zodat men in combinatie met de microgolfoven snel één en ander kan klaarmaken. Onder de salonvloer vinden we de motoren; voor dagelijks onderhoud zijn die toch makkelijker bereikbaar via de kuipvloer buiten. Onder de teakvloer daar zit immers een groot, door schokdempers gesteund luik, waarover straks meer. Terwijl we toch buiten zijn: de kuip is breed, en de lengte volstaat. Er is bergruimte aan weerskanten, met bovendien nog een klein kastje voor stroomvoorziening aan stuurboord. De kuip heeft een uitgang langs een hekje aan weerskanten naar het achterplatform. Bij deze boot is dit niet met teak bekleed. Dit komt nogal kaal over, maar het is eigenlijk best praktisch. De zwemtrap klapt zijwaarts naar beneden. In het motorgedeelte treffen we twee Caterpillar-motoren aan met elk 390 pk, die via twee watergesmeerde vaste schroefassen de boot aandrijven. Eén van de vele mooie details is de looplamp, die standaard gemonteerd wordt. En nu we het toch over standaard hebben: hier zit er een beetje een tegenstelling. Het schip wordt fundamenteel vaarklaar geleverd, maar voor zaken zoals verwarming of stroomgenerator, die aan boord van een dergelijk luxueus schip eigenlijk onmisbaar zijn, dient men bij te betalen. Nu ligt de basisprijs met 400.000 EUR wel op een aanvaardbaar niveau en bovendien kan men nu ook zelf beslissen welk merk van extra-uitrusting men bijbestelt. Maar terug naar de motorruimte nu. We vinden hier de roestvast stalen dieseltanks en de zoetwatertanks. Globaal is het een degelijke installatie, met nog supplementaire opslagruimte.

Bovendeks Langs een relatief breed gangboord lopen we vlot naar het voordek. De reling is extra hoog en samengesteld uit demonteerbare stukken, wat interessant is bij schade. De diepe ankerkluis heeft een kuip die de vieze ankerketting opvangt wanneer die nat en zout bovenkomt. Dus geen viezigheid in de bilges! Het ruime voordek is uiterst geschikt voor het zonnen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de flybridge, die bereikbaar is via een ruime trap met handgreep. Bovenaan bevindt


er zich een luik, dat opgeklapt wordt voor vrije doorgang. Dit neemt wel de steun weg bij het naar boven klimmen of afdalen in een ruwere zee.

Varen En daarmee zijn we bij het varen zelf beland. Dankzij de zware en rustige motoren kan men opvallend snel optrekken en planeren. Bovenaan hoort men niets van de geleverde motorische inspanningen en in de kajuit stoort het geluid ook al niet, zelfs niet op topsnelheid. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de dubbele sandwichconstructie van zowel romp als dek, maar ook van de “houten” tussenschotten: die hebben namelijk een gelijkaardige sandwichconstructie. Van uitlaatgassen heeft men geen last: op hogere snelheid blijven ze achter, bij het minimaal toerental worden ze via een by-pass-systeem onder het schip gestuurd. De impact van de (kunstmatige) golven op het Kanaal Gent-Terneuzen is merkbaar, maar niet uitgesproken. De stabiliteit rechtdoor laat niets te wensen over en kort draaien stelt geen problemen. Het verbruik is uiteraard sterk afhankelijk van vaarstijl. Het was in ons geval niet direct meetbaar, maar kan geschat worden bij het varen met kruissnelheid op 2 x 30 l/u. Met die snelheid van net onder de 30 knoop (top 34 knoop) schiet men dan wel aardig op. Sturen gaat in principe licht. In principe, want de stuurstand bovenaan op de flybridge, met een uitnodigende bank voorzien van ligkussens voor de zonnebaders, vroeg wegens foute montage door tijdsgebrek na transport (de boot lag net terug in het water) en daaruitvolgend gebrek aan servo een stevige tussenkomst van de roerganger. De wel bekrachtigde stuurinrichting binnen, met full view op een hele reeks instrumenten, functioneerde correct. De Azimut 42 is een mooie en kwalitatief hoogstaande motorboot, waarmee verre horizonten binnen bereik liggen. Voor de kanalen hier is hij ook bruikbaar, maar het is wel zonde dat zijn potentieel dan niet voluit benut kan worden. Rekening houdend met al zijn kwalitatieve aspecten is de prijs correct te noemen, ook al omwille van het feit dat op de tweedehandsmarkt die kwaliteit makkelijk terug verzilverd wordt.

Tekst en foto's: Paul Van den Keybus

Technische kenmerken LOA: 13,29 m Breedte: 4,16 m Diepgang: 1,10 m Gewicht: 12 ton - Diesel: 1.200 l Water: 500 l - Motoren: 2 x 391 pk (287 kW) Caterpillar Slaapplaatsen: 4/6

Importeur Navis Marine, “Waterfront Business Center”, Industriepark “Durmakker” 16 bus 2, 9940 Evergem, tel. 09/258.07.07, fax 09/258.05.83, www.navismarine.be .


Verschenen in Varen februari 2004

AZIMUT 42  

Boottest AZIMUT 42

AZIMUT 42  

Boottest AZIMUT 42

Advertisement