Page 1

Boottest

Tekst en foto’s: Frank Maes & Bénéteau

Béné te au Antares 42

Betrouwbaar buitenverblijf met zicht op zee

Technische gegevens L.O.A.: 13,99 m Breedte: 4,09 m Diepgang: 1,10 m Vrije doorvaarthoogte: 4,75 m Waterverplaatsing: 9.900 kg Inhoud brandstoftank: 2 x 600 l Inhoud drinkwatertank: 320 l Motoren: 2 x Yanmar 380 pk Prijs: vanaf 260.000 EUR ex. BTW Dealer: www.shipshop.be - 058/23.50.32

52 • juli/augustus 2010 • VAREN

Je kan het toejuichen of afkeuren, maar het is nu eenmaal een feit: veel boten worden tegenwoordig gekocht als tweede verblijfplaats, eentje met ‘zicht op zee’ dan nog. De Franse werf Bénéteau heeft die trend perfect zien aankomen en houdt daar bij het ontwerpen van zijn jachten terdege rekening mee. Dat blijkt nog maar eens uit de test van de Antares 42, die we voor u in Marseille gingen proefvaren.

VAREN • juli/augustus 2010 • 53


Boottest

O

p een buitenverblijf moet je met de hele familie kunnen vertoeven en liefst ook nog gasten kunnen ontvangen. Daar is deze 42-voeter dan ook helemaal op afgestemd: ruim, twee badkamers, veel zitruimte, en vooral een riant uitzicht naar buiten. Dat is het eerste wat opvalt als we in de haven van Marseille aan boord stappen: qua panoramisch zicht in de salon valt deze nieuwe telg van Bénéteau vrijwel niet te overtreffen. De ganse voor- en zijkanten bestaan volledig uit raam, en ook achteraan zorgt de plexi schuifdeur in drie delen voor een onbelemmerd uitzicht. Alleen tussen die schuifdeur en de zijwanden is een stevige verticale zuil voorzien. Er moet tenslotte ook nog een hele flybridge worden getorst!

Twee badkamers.

Veel plaats Qua veiligheid ook geen probleem dus: dode hoeken in het uitzicht mag je hier vergeten. De salon die zich in deze met licht overgoten ruimte bevindt, kan zich ook meten met die in een appartement: grote u-bank aan stuurboord, lange zetel er tegenover aan bakboord. Dat betekent comfortabel zitten voor - pakweg - 8 man, en als het wat dichter bij mekaar mag, voor 10. En dan hebben we de brede bestuurderszetel nog niet meegeteld, waar ook nog eens twee opvarenden een plaats kunnen vinden. De zit daarvan kan als gebruikelijk in twee standen: één om zittend te varen bij kruissnelheid, en één omhooggeklapt zodat je meer ziet als de boot nog niet planeert. Straks meer daarover.

Losstaande tafel Eerst nog even langer rondkijken in de salon. We merken meteen iets vreemds: de tafel heeft een voet Sportieve en heel complete stuurstand.

Panoramisch salon

die in de hoogte verstelbaar is. Dat is niet vreemd, maar het feit dat die voet losstaat op het tapijt, is minder gebruikelijk. Ook hier blijkt de familiale roeping van deze boot: het is niet de bedoeling dat er gekke stuurfratsen mee worden uitgehaald, of dat er op een al te onstuimige zee mee wordt gevaren. Dan is een losstaande tafel geen enkel probleem. Dat geldt ook voor de immense raampartijen: daar wil je bijvoorbeeld niet mee in de Alderney Race terechtkomen op het verkeerde moment. Dan rollen je daar brekers tegemoet van twee meter hoog, vanuit alle richtingen. En in deze salon zijn nergens handgrepen

te bespeuren om het vege lijf rechtop te houden in zo’n kolkende heksenketel.

Op restaurant Recht tegenover de stuurstand, die van een uitgebreid en overzichtelijk ingedeeld dashboard is voorzien, staat de keuken. Die is vrij sober gehouden: tweepitsvuur, ijskast van 140 l met oven, dubbele afwasbak met werkvlak erbovenop. Plus veel bergruimte. Het is niet de bedoeling dat hier gastronomisch wordt gekookt voor iedereen aan boord. Tweedeverblijvers gaan op restaurant, en graag. In de doorgang naar beneden, waar wel handgrepen voorzien zijn, bevindt zich ook het schakelpaneel voor de elektriciteit. Goed uitgevoerd en van alles voorzien. De instrumenten van de stuurstand zijn bereikbaar via een luik in de slaapkamer, die zich onder het dashboard bevindt. Oppassen als je het opent, want het heeft geen scharnieren, maar het zit vastgezet met klemmen. Ik kreeg het dus op mijn hoofd toen ik het opentrok. U weet nu beter. Ik ook.

Ruime gastenkamer voorin.

Preuts? De slaapkamer waar dat luik zich bevindt, is de gastenkamer. Compleet met dubbel bed van 1,60 meter breed, stahoogte aan het voeteneind, een hangkast en nog kleinere bergruimten en twee patrijspoorten voor de verluchting. De gasten hebben hun eigen badkamer, die heel modern oogt met een glazen designlavabo. Het toilet staat op een verhoog en de douche is niet gescheiden, zoals in de badkamer van de eigenaar. Het is me trouwens al jaren een raadsel waarom op een boot van dit formaat - en tegenwoordig meestal ook op nog kleinere - twee badkamers nodig zijn. Is het bootjesvolk dan zo preuts geworden dat ze niet eens één badkamer kunnen delen? Zeker als je bedenkt wat er met de vrijgekomen ruimte nog allemaal zou kunnen worden gedaan…

Lumineuze kamers oogt een beetje koel.

Koel De eigenaarshut - ‘master bedroom’ heet dat tegenwoordig - is minder luxueus dan we het de laatste tijd gewend zijn. Let wel: de obligate flatscreen tv is 54 • juli/augustus 2010 • VAREN

VAREN • juli/augustus 2010 • 55


Boottest

“Een ideale ontvangstruimte om het in de haven heel gezellig te maken.”

er natuurlijk, en het bed is zeer breed (1,85m), plus er is ook bergruimte genoeg, maar naar mijn smaak is er wat te veel blote gelcoat te zien als je je neervlijt. Dat doet vrij koel aan, maar het heeft natuurlijk met de prijs te maken. Bénéteau wil zijn boten heel betaalbaar houden, ook voor jonge gezinnen, en dan zijn dit de dingen waar op bespaard wordt. Het verschil moet ergens zitten. De badkamer van de eigenaar is voor een boot van deze afmetingen groot en heeft wel een douche die met een plexiglasdeur is afgeschermd. Ze baadt in het daglicht dankzij een lichtdoorlatende ‘dome’ in het dak. Beide badkamers hebben ieder hun vuilwatertank, van respectievelijk. 50 en 80 liter.

Apéro Genoeg binnengezeten, de zon schijnt boven Marseille. Varen dus. Op weg naar de flybridge passeren we nog even langs de grote kuip - cockpit in de folder - met haar L-vormige bank tegen de achterwand en grote luiken die massa’s bergruimte onderdeks verbergen. Helemaal achteraan is een uit de kluiten gewassen zwemplatform, waarin nog meer bergruimte is voorzien. De trap naar de fly is in teak en voorzien van een inox handgreep. Via een gefumeerd plexiglasluik krijgen we toegang to de fly. Die is op veel bezoek en aperitiefjes ingericht, met een immense U-vormige bank aan bakboord, naast de stuurpositie. Achteraan is er dan nog een immens zonnebed om van de apéro te bekomen. Kortom, een ideale ontvangstruimte om het in de haven heel gezellig te maken met de vrienden.

Gehobbel Wij zijn hier echter niet om het gezellig te maken, maar om te testen en dus varen we vanop de fly de boot uit zijn nauwe ligplaats. Dat gaat vlotjes, met behulp van de boegschroef, ook al staat er inmiddels een nijdig windje. Buiten ligt de Middellandse zee er dan ook woelig bij. Traag varen is om zeezieken vragen in dit gehobbel, en dus gaan we terug naar de stuurpositie beneden om deze Bénéteau wat aan te porren. 1000 toeren van de twee Yanmars van ieder 380 pk leveren een snelheid van 6 knopen op, door putten van een halve meter. Gashendels vooruit dan, tot er 2500 op de toerenteller af te lezen staat. Dan wijst het log 15,5 knopen aan en dit blijkt een vrij comfortabele snelheid, vooral als we de ideale koers schuin op de golven kiezen. Kleine functionele keuken.

56 • juli/augustus 2010 • VAREN

Stabiel Even tot stilliggen komen om het optrekvermogen te testen. Ik verwittig alle fotografen en journalisten aan boord dat we er even tegenaan zullen gaan, en druk de hendels in één ruk tot tegen de aanslag. Aanvankelijk lijkt er niets te gebeuren. In dit woelig water is snel optrekken niet bepaald de sterkste kant van deze bijna-tientonner. Maar de vaart komt erin en weldra noteren we 27 knopen als maximumsnelheid, met de golven mee weliswaar. Ik stuur nu even pal tegen de golven in en het log zakt prompt naar 24,5 knopen. Toch lang niet slecht in deze zeegang. De boot blijft er ook opvallend rustig bij: deze romp is duidelijk ontworpen met het oog op comfort, niet op snedigheid. Net wat ik van een familieboot verwacht. Ik minder iets vaart en draai het stuur tot tegen de aanslag naar stuurboord, na goed te hebben rondgekeken of er niets in de buurt is. Dat gaat met het panoramisch zicht in één oogwenk. De bocht wordt vrij kort genomen, met weinig drift, maar de boot vertraagt aanzienlijk. Veiligheid eerst, zo stond het zeker in het lastenboek van de fabriek.

Vrouw aan het stuur Omdat deze boot duidelijk is gemaakt om families te laten genieten van de genoegens van het varen, wil ik weten of ook dames plezier aan het stuur kunnen beleven. Ik geef het daarom in handen van onze vrouwelijke fotografe, die zo goed als geen vaarervaring heeft met snelle motorboten. Ze stuurt intuïtief schuin op de golven en kiest een aangename kruissnelheid van 16 knopen. Zo varen we zonder enig probleem door de golven die een wind van 6 beaufort inmiddels heeft opgestuwd. De stuurvrouw geniet zichtbaar, ze merkt alleen op dat zittend varen voor haar niet echt een goed zicht vooruit oplevert, met haar 1,64 meter. Opklappen, die stoel dus. Het motorgeluid meten in deze zware zeegang doen we beter niet, want dat heeft geen zin. De golven maken meer lawaai dan de motoren en bovendien produceren de drie delen van de openstaande schuifdeuren een irritant gerammel. Daar moet Bénéteau zeker nog iets aan doen.

Aanvaring Genoeg gehobbeld. We varen terug naar de rust van de haven. Alhoewel, rust? De hele haven staat in rep en roer. Blijkbaar heeft een andere testboot, een Monte Carlo 42, de veel kleinere fotoboot tegen volle vaart geramd! Aan het stuur stond een Engelse journalist, die al slalommend de afstand verkeerd heeft ingeschat en pal op de achterkant van de fotoboot is ingevaren. Eén opvarende fotograaf is naar het ziekenhuis afgevoerd met kwetsuren, en de fotoboot een total loss - is op het laatste nippertje van de ondergang gered door de kraan. De aanvarende 42-voeter vertoont een grote scheur net boven de waterlijn. Dit incident bewijst dat varen met een snelle boot niet-aflatende aandacht vereist. Bénéteau heeft er alles aan gedaan om haar nieuwe Antares 42 zo veilig mogelijk te maken, ook voor onervaren familievaders en -moeders. Ze zijn daar wonderwel in geslaagd, met vaareigenschappen die veel beginnersfouten vergeven. Maar goed uitkijken en afstanden inschatten blijft natuurlijk een must. Een wijze les.  z

Boottest Beneteau Antares 42  

Boottest Beneteau Antares 42

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you