Page 1

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΗΣ  Ιστορία της Φυλής  Η κοινωνία της Χασιάς  Τα αθλητικά δρώμενα στη Φυλή

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017-ΤΕΥΧΟΣ 1 Ο  Το περιβάλλον στη Φυλή  Παραδοσιακές συνταγές

[1]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αναζητώντας την Ιστορία της Φυλής Σελ. 4

Η Κοινωνία της Φυλής Σελ. 8

Γεωγραφικές και Περιβαλλοντικές Πληροφορίες για τη Φυλή Σελ. 10

Αθλητικά Δρώμενα στη Φυλή

Παραδοσιακές Συνταγές Φυλής

Σελ. 12

Σελ. 15

Αφιέρωμα στον τραγουδιστή από την Φυλή: Μπρέμπο Σπύρο Σελ. 19

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑ 1: ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 1. ΠΑΥΛΗ ΖΩΗ 2. ΣΕΡΕΠΑ ΜΑΡΙΑ

ΟΜΑΔΑ 3: SUPER BOYS 1. XOTZAI ΑΝΤΩΝΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΜΑΝΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2. ΣΕΡΕΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3. ΦΟΥΣΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4. ΤΕΡΖΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 5. ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΟΜΑΔΑ 4: CLUB BOYS 1. ΜΠΟΥΡΑΪΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2. ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΟΜΑΔΑ 2: POWER GIRLS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

3. ΠΕΡΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ

1. ΣΕΡΕΠΑ ΧΡΥΣΑ 2. ΜΠΑΡΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 3. ΜΠΡΕΜΠΟΥ ΘΕΑΝΩ

POWER CREATIVE ΜΑΓΓΑΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 1. ΒΑΡΔΑΛΑΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 2. ΠΑΝΟΥ ΑΛΕΞΙΑ

[2]


Ας συστηθούμε... Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' τάξης του Γυμνασίου Φυλής. Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 μας δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε το συγκεκριμένο διαδικτυακό περιοδικό "Το ήξερες???" κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Γλώσσας. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε δημιουργικά τον υπολογιστή (εκμάθηση σύγχρονων διαδικτυακών περιβαλλόντων και εργαλείων) και βελτιώνουμε τη γραπτή μας έκφραση. Το περιοδικό μας έχει χώρο για όλους! Δημοσιεύουμε τις απόψεις μας αλλά και άλλων, ερευνούμε με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, συνεργαζόμαστε αλλά κυρίως το διασκεδάζουμε. Το έχουμε αγαπήσει και ελπίζουμε να το αγαπήσετε και εσείς!!!

[3]


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβει η ιστορία ενός αρχαίου δήμου όπως η Φυλή; Εμείς κάναμε την ερευνά μας και σας προκαλούμε να διαβάσετε τι ανακαλύψαμε!

Η Φυλή στην αρχαιότητα Η Φυλή είναι ένας δήμος που υπάρχει από την αρχαιότητα. Την τόσο παλαιά της ύπαρξη μαρτυρά το φρούριο, το όποιο βρίσκεται τοποθετημένο στις νότιες απολήξεις της Πάρνηθας, B-BΔ της σημερινής Xασιάς, ή πιο επίσημα της Φυλής.

Αργότερα, το φρούριο αυτό κυρίευσε ο Θρασύβουλος με 70 στρατιώτες και ανέτρεψε το καθεστώς των τριάκοντα τυράννων των Αθηνών το 403 π.Χ. Παρόλα αυτά το θαυμαστό αυτό κτίσμα εγκαταλείφθηκε και τον 4ο αιώνα π.Χ. χτίσθηκε στη θέση του το σημερινό φρούριο το όποιο όλοι γνωρίζουμε. Τέλος μόνο οι τρεις πλευρές του οχυρού είναι κτισμένες, διότι η τέταρτη είναι πολύ απότομη και βλέπει σε βαθύ φαράγγι.

Αν και δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία κατασκευής του αλλά και τον κατασκευαστή του, είναι φανερό πως έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά το 6ο αιώνα π.Χ., αφού από εκεί ξεκίνησε η αντίσταση κατά του Πεισιστράτου.

[4]


Το σπήλαιο του Πανός Τοποθετημένο σε ένα δυσπρόσιτο αλλά και εντυπωσιακό σημείο στο φαράγγι της Γκούρας, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, το σπήλαιο του Πανός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαιότητας.

αρχαιότητα, μια επίσκεψη αξίζει τον κόπο σε ένα από τα πιο ωραία δημιουργήματα που

κατασκευάστηκαν στη Φυλή.

Αποτελείται από δυο αίθουσες που προορίζονται για την λατρεία του θεού Πάνα (προστάτη των βοσκών και των κοπαδιών) και των νυμφών.

Το αρχαίο τοίχος «Δέμας» Το «Σινικό τείχος» της Αττικής όπως αποκαλείται από πολλούς είναι ένα δημιούργημα το οποίο κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια του Βοιωτικού πολέμου (378-377 π.χ.) και έχει έκταση περίπου 4,5 χλμ. Η ονομασία Δέμας προέρχεται από την λέξη «έδενε», αφού κύριος σκοπός κατασκευής του ήταν η διαφύλαξη της άμυνας κατά των Πελοποννησιακών στρατευμάτων από την περιοχή του Θριασίου πεδίου προς την Αττική. Το τείχος

Αν και η πρόσβαση όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι αρκετά δύσκολη, αφού πρέπει να γίνει κατάβαση σε μια πέτρινη πλάκα που διατηρείται από την [5]


είχε έξι τετράγωνους πύργους και έναν κυκλικό ο οποίος σώζεται ως και σήμερα στο λόφο Πυργάθι. Ολοκληρώνοντας ο λόγος ύπαρξης του ήταν η απόκρουση, τόσο μιας κύριας επίθεσης όσο και

αντεπίθεσης. Σήμερα το τείχος βρίσκεται ανάμεσα σε σκουπίδια αντιμέτωπο μόνο με την κρατική αδιαφορία. Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή μιας και υπάρχει περίφραξη.

H Φυλή στην νεότερη ιστορία Ο Μελέτης Βασιλείου ένας από τους ικανότερους αρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και μέλος της Φιλικής εταιρίας γεννήθηκε και έζησε στην

ξεγελώντας τους Τούρκους υποκρινόμενος ότι πιστεύει σε αυτούς να πάρει άδεια στρατολόγησης των ανδρών και στις 18 Απριλίου του 1821 χτύπησε στον Κάλαμο. Το καλοκαίρι του 1821 ξέσπασε διαμάχη μεταξύ του Μελέτη Βασιλείου και των προεστών (αρχηγών) της Αθήνας με λόγο την στρατιωτική αρχηγία της Αττικής. Την επόμενη κιόλας μέρα πραγματοποιήθηκε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βασιλείου για αντίποινα και κάποιοι επαναστάτες τον δολοφονούν σε ένα μικρό σοκάκι του χωριού.

Φυλή-Χασιά από το 1778-1826. Υπό την ηγεσία του Μελέτη Βασιλείου οι επαναστάτες κατάφεραν να μπουν στην Αθήνα και να την ελευθερώσουν. Γι αυτό το λόγο έξω από το Δημαρχείο της Φυλής μπορούμε να δούμε το άγαλμα του να ατενίζει τους συγχωριανούς του, δείχνοντας το δρόμο του χρέους και της περηφάνιας. Στο ξέσπασμα της επανάστασης κατάφερε [6]


400 τ.μ. Η Πάρνηθα μπορούσε να του προσφέρει απομόνωση, ασφάλεια, ορεινές διαδρομές αλλά και κυνήγι αφού ο ίδιος ήταν λάτρης του.

Η κρυφή βίλα του Παπαδόπουλου Στους μεγαλύτερους κατοίκους της Χασιάς κυκλοφορεί ως θρύλος η ύπαρξη της «κρυφής βίλας του Παπαδόπουλου» στην περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα μας η βίλα χτίστηκε στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με σκοπό να γίνει το εξοχικό του. Είχε χτιστεί σε δύο επίπεδα και ήταν γύρω στα

Ολοκληρώνοντας αυτή την περιπλάνηση στην ιστορία της Φυλής, είμαστε σε θέση πλέον να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα του δήμου και ποσό σημαντικό ρόλο έπαιξε για τη διαμόρφωση της χώρας μας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πηγές :  

       

https://amillalogou.wordpress.com/%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF %81%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%82/ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84 %CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5 %CE%AF%CE%BF%CF%85 https://www.youtube.com/watch?v=G1ksxMG_pHE http://slideplayer.gr/slide/2302333/ http://www.cityface.gr/index.php/news/culture/item/226-ta-ksexasmenafantasmata-tis-parnithas http://parnitha.blogspot.gr/2015/05/spileo-panos-fili_5.html https://www.youtube.com/watch?v=DGt6a-Wv9mA http://elhalflashbacks.blogspot.gr/2017/10/dema-to-siniko-teixos-tis-attikis-pouexei-katapiei-i-xomateri-sta-ano-liosia.html http://ieraodo.blogspot.gr/2010/08/google.html http://ixneytai.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html

Αρθρογράφοι: Η ομάδα "ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ" [7]


Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Η κοινωνία της Φυλής σύμφωνα με διαδικτυακές πηγές Η Χασιά είναι μια περιοχή αμιγούς κατοικίας. Οι Χασιώτες έχουν αρβανίτικη καταγωγή και γι αυτό μιλούν εκτός από την ελληνική και την Αρβανίτικη γλώσσα. Ένα από τα αρβανίτικα στοιχεία που έχουν επιβιώσει είναι τα επίθετα όπως: Μπάρδης (=λευκός), Σόκος(=ο φίλος). Κατσούμπας, Ρόδης, Ζώγκας(=πουλί), Σερέπας. Γενικά, οι Αρβανίτες κατάγονται από πληθυσμούς οι οποίοι μετακινήθηκαν κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα από την σημερινή Βόρεια Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ιδίως μεταξύ του 13ου και 16ου αιώνα λόγω διάφορων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι Αρβανίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

[8]


.

Η κοινωνία της Φυλής με τη δική μας ματιά Η κοινωνία της Χασιάς είναι κλειστή, ο πληθυσμός της είναι περίπου 4.500 κάτοικοι. Οι κάτοικοι της είναι γενικά καλοί άνθρωποι, καλόκαρδοι αλλά έχουν και μερικά ελαττώματα. Πολλοί πιστεύουν ότι το κουτσομπολιό είναι το πιο κύριο χαρακτηριστικό των κατοίκων της Χασιάς. Εμείς, ως έφηβοι, αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα στις σχέσεις αγοριώνκοριτσιών. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα με την σχέση μας, διότι όλοι θα σχολιάσουν αρνητικά, κυρίως το κορίτσι.

Πηγές: 

http://greeksurnames.blogspot.gr/

https://el.wikipedia.org/wiki

Αρθρογράφοι: Η ομάδα "SUPER BOYS" [9]


ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ

Η Φυλή (Χασιά) είναι ένας μικρός δήμος της νομαρχίας Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Αθήνας (21,70 χλμ.). Καθώς βρίσκεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας, η χλωρίδα της περιλαμβάνει κάποια από τα είδη που βρίσκονται εκεί. Πιο συγκεκριμένα, στην Χασιά μπορούμε να συναντήσουμε τα φρύγανα, που είναι χαμηλοί θάμνοι και οι οποίοι αναμειγνύονται με μακκία βλάστηση (αείφυλλοι πλατύφυλλοι θάμνοι) και πεύκα. Αυτή η ζώνη μείξης εκτείνεται από τα 300-800μ. υψόμετρο. Στις κοίτες των ρεμάτων επικρατεί η παραρεμάτια βλάστηση. Κάτω στον οικισμό, ο οποίος αγγίζει τα 420μ. συναντάμε πολλές ελιές και στο ρέμα της Γιαννούλας πεύκα και θάμνους.

Όσον αφορά στη πανίδα της ευρύτερης περιοχής της Πάρνηθας, παλαιότερα υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά, όπως η καφετιά αρκούδα, ο γκρίζος λύκος, ο λύγκας. Υπήρχαν επίσης ο αγριόγατος και τα μεγάλα φυτοφάγα όπως το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι και τα κόκκινα ελάφια. Σήμερα τα είδη αυτά δεν υπάρχουν στην Πάρνηθα, γιατί με τις έντονες ανθρωπογενείς επεμβάσεις αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πολύ βορειότερα, όμως παρά τις αντιξοότητες και τις[10] ανθρώπινες επιδράσεις διατηρεί σημαντικό αριθμό κόκκινων ελαφιών και στο βουνό αλλά και χαμηλά στον οικισμό.


Οι απειλές που υπάρχουν στη περιοχή μας είναι αρκετές. Μια από αυτές είναι τα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονται πίσω από το βουνό που περιβάλλει το χωριό και μερικές φορές στο τοπίο υπάρχει μια αποπνικτική, δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι οι πυρκαγιές, που δημιουργούνται συνήθως στη Πάρνηθα και απειλούν τις γύρω περιοχές.

Η προστασία της Φυλής είναι ευθύνη όλων μας∙ μόνο εάν ευαισθητοποιηθούμε, ο τόπος μας θα συνεχίσει να είναι ένα υγιές μέρος για να ζήσει μια οικογένεια, το οποίο προσφέρει διαφορετικές εικόνες και τοπία από όλη την υπόλοιπη Αθήνα και σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας.

Πηγές :   

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CE%BB%CE%AE_%CE%91 %CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82 http://www.parnitha-np.gr http://www.stoxos.gr/2015/07/blog-post_905.html

Αρθρογράφοι: Η ομάδα "POWER GIRLS"

[11]


ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ Ποδηλασία Η Χασιά είναι ένας δημοφιλής προορισμός ποδηλασίας όπου διοργανώνονται πολλοί ποδηλατικοί αγώνες. Ο Αθλητικός Σύλλογος ΑΛΦΑ Καλλιθέας διοργανώνει κάθε χρόνο αγώνες

ποδηλασίας. Η εκκίνηση είναι στο γήπεδο 5x5 του Θρασυβούλου και ο τερματισμός είναι στις ανεμογεννήτριες στα Δερβενοχώρια.

Πηγή: http://runningpress.gr/news/anavasi-fylis-athina-1102017/

Trike Πετρούπολης. Η διαδρομή είναι στο πίσω μέρος της Χασιάς στις στροφές για Ασπρόπυργο.

Drift Trike Το Drift Trike είναι μια νέα μόδα. Πρόκειται για ένα τρίκυκλο ποδήλατο που είναι ιδιοκατασκευή. Με αυτό το ποδήλατο καταβαίνεις διαφορές πλαγιές κάνοντας drift. Ένας βασικός προορισμός για αυτό το χόμπι είναι η Χασιά. Αυτή τη κατάβαση την οργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός Σύλλογος Drift

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=BFn 8uH-4J34 [12]


Επίσης κάθε χρόνο έρχονται 20 εθελοντές γιατροί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Οι δρομείς τρέχουν 10 χιλιόμετρα.

Aγώνας δρόμου Ο Σύλλογος Ε.Π.Ο.Σ της Χασιάς διοργανώνει κάθε χρόνο αγώνες δρόμου στους οποίους συμμετέχουν περίπου 300 δρομείς.

Πηγή: http://www.eposfilis.gr/

Αναρρίχηση Η αναρρίχηση στη Φυλή πραγματοποιείται στα παρακάτω μέρη: στη Γκούρα, στο Πλάτωσι, Έπος και Μικρή Βαράσοβα, Πηγή Αβράμη, Κόκκινος Βράχος και Πάνω Αλογόπετρα. Εκεί υπάρχουν επαγγελματίες αναρριχητές που βοηθούν τους αρχάριους να μάθουν αυτό το άθλημα. Πηγή: http://www.advendure.com/index.php/themata/oreivasia/item/3940-to-2o-festivalanarrixisis-sthn-fylh-eykairia-gia-gnorimia-me-to-athlima#.WglpNo-0PIU

[13]


ωραία διαδρομή μέσα στο ρέμα, είσαι μέσα στη φύση και ακούς τα πουλιά. Τέλος κάθε χρόνο όλο και παραπάνω άτομα συμμετέχουν σε αυτή τη πεζοπορία.

Πεζοπορία Κάθε χρόνο διάφοροι σύλλογοι διοργανώνουν πεζοπορία στο ρέμα της Γιαννούλας. Περίπου 100 άτομα ξεκινάμε την πεζοπορία από εκεί που αρχίζει το μονοπάτι και τελειώνουν στο τέλος του μονοπατιού όπου είναι και το ποτάμι. Επίσης κάθονται διπλά στο ποτάμι να ξεκουραστούν και να κολατσίσουν. Είναι μια πολύ

Πηγή: http://hikingstovouno.com/frouriofyli.html

Αρθρογράφος: "Creative Power"

[14]


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΥΛΗΣ Κρέας: Η Χασιά φημίζεται για τις ταβέρνες της άλλα και ακόμα για τα περίφημα κρεάτικά της. Μια από τις συνταγές που θα σας προτείνουμε είναι πώς να φτιάξετε τα παραδοσιακά παϊδάκια της Χασιάς.

Παϊδάκια ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά για 4 άτομα:  2 κιλά «παϊδάκια» από αρνίσιο  70 ml ελαιόλαδο

μπούτι  2 κουτ. σούπας φυλλαράκια

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:

(τα φρέσκα αυτά μυρωδικά τα

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα

βρίσκουµε πλέον σε πολλά μεγάλα

παϊδάκια και τα τρίβουμε με τις

σούπερ μάρκετ,

παλάμες μας με το αλάτι και το

σε ενημερωμένα μανάβικα αλλά

μυρωδικό της επιλογής μας. Στη

και σε

συνέχεια τα περιχύνουμε με το

φυτώρια) ή 1½ κουτ.σούπας ξερή

λάδι

ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα

Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη

και

τα

ανακατεύουμε.

και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου

1-4

μαριναριστούν.

[15]

ώρες,

να


Τζόλιγιες: Οι τζόλιγιες είναι ένα από τα παραδοσιακά και πασίγνωστα φαγητά της Φυλής.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Εκτέλεση

Υλικά για τις τζόλιγιες     

1) Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400 ml γάλα πλήρες 100 ml ελαιόλαδο 1 αυγό 1 κ.γ. Αλάτι

2) Δυναμώνουμε ελαφρώς την ταχύτητα (στην μέση) και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. 3) Χωρίζουμε την ζύμη στα 4. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με το χέρι μας. 4) Κόβουμε ανά δύο εκατοστά με ένα μαχαίρι. Πατάμε το κάθε κομμάτι με τα δύο δάχτυλα και το σέρνουμε προς τα κάτω.

[16]


Το κουλούρι του γάμου ΣΥΝΤΑΓΗ

Δύο ημέρες πριν από τη μέρα του γάμου έφτιαχναν τα κουλούρια του γάμου. Μαζεύονται όλες οι γυναίκες του χωριού να βοηθήσουν στο ζύμωμα. Αφού φτιάχνουν τη ζύμη και την ζυμώνουν, στη συνέχεια την πλάθουν, σε σχήμα κουλουριών, μεγάλων ή μικρότερων. Ταυτόχρονα άλλες γυναίκες παίρνουν θέση σε μικρά

τραπέζια και με τα σύνεργα τους θα στολίσουν τα κουλούρια. Εκεί είναι που βάζουν όλο το μεράκι και τη φαντασία τους και συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει το καλύτερο. Στα ξόμπλια κυριαρχούν τα πουλιά, τα τριαντάφυλλα, οι σαύρες, τα κομπολόγια, τα σταφύλια με τα φύλλα.

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=mEEx3855hQw

[17]


Η πισπιλίτα (Αρβανίτικη Καλαμποκόπιτα) Η Πισπιλίτα, είναι μια πίτα που φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο. Στο σπίτι μας δεν τη φτιάχνουμε πολύ συχνά γιατί θεωρείται φαγητό της κατοχής και της πείνας. ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ – 1 κιλό καλαμποκάλευρο – 4 κούπες νερό βρύσης – 1 κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού – 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ – 1 κουταλιά της σούπας αλάτι – 1 ½ κούπα ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: – 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα (ή χόρτα της αρεσκείας σας) – 4 αυγά – ½ κιλό φέτα θρυμματισμένη ή μυζήθρα – Αλάτι – 2-3 κουταλιές λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα πράσα. Σε τρυπητό, τα πλένουμε πατώντας τα με τη χούφτα μας κάτω από το τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι, σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γυαλίσουν, να μείνουν με λίγο νεράκι. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, σπάμε τα αυγά ένα – ένα, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα ή τη μυζήθρα. (Εγώ βάζω και ένα γιαουρτάκι πρόβειο) και αλατίζουμε όσο χρειάζεται…

Πηγές :  

www.gastronomos.gr www.madameginger.com

Αρθρογράφοι: Η ομάδα "CLUB BOYS"

[18]


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΗ ΜΠΡΕΜΠΟ ΣΠΥΡΟ

Η Φυλή ή αλλιώς Χασιά είναι ένας τόπος που έχει να επιδείξει έναν μεγάλο καλλιτέχνη, τον Σπύρο Μπρέμπο. Γεννήθηκε στη Φυλή Αττικής το 1962. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τη μουσική. Πιο συγκεκριμένα μελέτησε τη βυζαντινή μουσική και για αρκετά χρόνια υπήρξε ψάλτης. Ασχολήθηκε όμως και με τη λαϊκή και τη ρεμπέτικη μουσική τραγουδώντας σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά.

Σήμερα τραγουδάει, σε πανηγύρια της Αττικής και της Βοιωτίας, λαϊκά τραγούδια και παραδοσιακά αρβανίτικα, καθώς, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι υπερήφανος για την αρβανίτικη καταγωγή του. Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?tim e_continue=1&v=FzJJ7BIas1U Πηγές:  www.facebook.com  www.youtube.com Αρθρογράφος: "Καλλιτεχνομάνια" [19]


Μπορεί να πάνε όλα στραβά Να έχεις πιάσει πάτο Μην απελπίζεσαι γιατί η ζωή Φέρνει τα πάνω κάτω!

Μελέτα το παρελθόν αν θέλεις να προβλέψεις το μέλλον. Η συμπεριφορά είναι ένα μικρό πράγμα που κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Όταν γνωρίσεις αυτό που φοβάσαι, Τότε θα δεις πόσο πολύ σου μοιάζει… ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ Ένας ψυχολόγος, στην διάρκεια ενός σεμιναρίου αυτοβελτίωσης έκανε ένα διάλειμμα λέγοντας ένα πολύ έξυπνο ανέκδοτο. Όλοι στο ακροατήριο ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Λιγότεροι γέλασαν. Το είπε ξανά και ξανά μέχρι που δεν γέλασε κανένας. Χαμογέλασε και είπε: Δεν μπορείς να γελάς με το ίδιο πράγμα συνέχεια. Γιατί κλαις για το ίδιο πράγμα συνέχεια ;

[20]

ΤΕΥΧΟΣ 1ο - ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΗΣ  

Το 1ο τεύχος του Διαδικτυακού Περιοδικού του Γυμνασίου Φυλής με τίτλο "ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ???" είναι αφιερωμένο στον τόπο που κατοικούν οι μαθητές, τη...

ΤΕΥΧΟΣ 1ο - ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΗΣ  

Το 1ο τεύχος του Διαδικτυακού Περιοδικού του Γυμνασίου Φυλής με τίτλο "ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ???" είναι αφιερωμένο στον τόπο που κατοικούν οι μαθητές, τη...

Advertisement