__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Helppoja kohtaamisia! Sijaiselle


Moi! Tervetuloa Varaope.fi -palvelun käyttäjäksi.

Olin huomannut, että kouluilla on ennakkoajatuksia ja toiveita siitä, mil-

Varaope on kohtaamispaikka koululle ja sijaiselle.

lainen sijainen olisi hyvä. Joskus ennakkoajatukset olivat positiivisia,

Kädessäsi on kirja, jonka tavoitteena on antaa tärkeitä tietoja kouluille ja sijaisille toisistaan. Kirja ei ole syntynyt hetken päähänpistosta, vaan olen kerännyt siihen hyviä havaintoja vuosien varrelta sekä keskustellut eri sijaisten ja koulujen kanssa toimivista ja ei-toimivista käytänteistä. Tavoitteeni on avata hiljaisen tiedon pankkia, ja saada sekä koulut että sijaiset hyötymään sen talletuksista.

Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten ongelmat voidaan ratkaista ja siitä miten asioista voidaan tehdä toimivampia. Tehdessäni sijaisuuksia opiskeluaikana ja myöhemmin ollessani opettajana kohtasin sijaisuusongelman. Kipukohta ei ollut niinkään sijaisuuksien tai sijaisten saaminen, vaan organisointi niiden ympärillä. Käytäntöjä oli yhtä monta kuin koulujakin ja rehtoreiden aikaa kului liikaa sijaisten hankintaan. Päätin tehdä asialle jotain, ja aloin kehittää palvelua nimeltä varaope.fi. Ongelman ratkaisun lisäksi halusin luoda Varaopesta koulun ja sijaisen kohtaamispaikan ja saattaa nämä kumppanukset lähemmäksi toisiaan.

mutta valitettavasti myös epäilevät ennakkoajatukset pääsivät silloin tällöin valloilleen. Sijaisille taas halusin tarjota työkalun, jolla voi hallita omaa elämäänsä paremmin ja mahdollisuuden hankkia sijaisuuksia tasapuolisesti ympäri Suomea. Varaope-kohtaamispaikassa haluan karistaa pölyt pois luulojen ympäriltä ja lisätä tietoutta siitä, keitä sijaiset oikeasti ovat ja mitä annettavaa energisellä sijaisella voi koululle olla.

Sijaisuuksien tekeminen on todella tärkeää ja hyödyllistä monesta syystä. Opintojen aikana kertynyt työkokemus on tärkeää tulevassa työelämässä ja kokemus erilaisista kouluista työympäristönä antavat perspektiiviä alalta. Havaintojeni perusteella myös vakipaikka on helpompi saada mitä enemmän sijaisuuksia on tehnyt .

Näiden

ajatusten

saattelemina

haluan

toivottaa kaikille antoisia sijaisuuspäiviä ja tsemppiä elämän poluille! Kohdataan osoitteessa Varaope.fi

Eeva - eeva@varaope.fi


Kerro, että olet saapunut Saat rehtorilta tai kanslistilta täytettäväksesi henkilötietokortin. Jätä tässä yhteydessä verokorttisi samalle henkilölle. Näytä tarvittaessa todistuksesi ja CV:si sekä rikosrekisteriotteesi.

Checklist ennen kouluun saapumista:

DD Verokortti DD Todistukset/ CV DD Rikosrekisteriote

Sama henkilö antaa sinulle käyttöösi avaimen Varaopen kaulanauhalla. Näin sinut tunnistetaan sijaiseksi ja voit huoletta käydä kysymässä apua kollegoiltasi.

Muista huolehtia ovista - lukitut lukkoon ja avoimet avoimiksi.

DD Omat materiaalit


Luokassa Kannattaa aloittaa ensimmäinen päivä pienellä tutustumisella. Oppilaita taitaa jännittää yhtä paljon kuin sinua. Oppilailla on luokassa rutiineja, jotka luovat turvallisuutta, mutta sinä olet luova ja innostunut. Ole rohkeasti osaava opettaja!

Tällaisia asioita sinun tulisi kirjata ylös:

DD Poissaolijat. DD Mitä missäkin oppiaineessa tehtiin ja mitä annettiin läksyksi. DD Unohtelijat. DD Selvitä työhön palaavalle opettajalle muutkin oleelliset asiat.


Välitunnilla riittää menoa! Huolehdi milloin on välituntivalvontasi. Yleensä lista löytyy opettajanhuoneen seinältä, mutta kysy, jos ei löydy tai et tiedä milloin on sinun vuorosi mennä. Mene täsmällisesti välitunnille. Huolehdi, että sopu säilyy. Ota selvää, missä ovat välituntialueen rajat ja vartio niitä tarkasti. Selvitä mitä poikkeuksia koululla on esimerkiksi pakkasrajoista tai sadesäästä.

Jokaisella koululla on omia välituntisääntöjä. Muista pyytää tieto näistä säännöistä.


Ravintolakäyttäytyminen Koulun koosta riippuen ruokailuajat vaihtelevat luokkakohtaisesti. Huolehdi milloin on oma vuorosi ja mene täsmällisesti omalla vuorolla. Luokassa on käytössä yleensä omia ruokarutiineja ennen ruokailuun menoa. Voit toimia niiden mukaisesti, mutta tärkein lienee käsien pesu. Ruokalassa ei yleensä saa huutaa ja yleisimmät ravintolaetiketit ovat käytössä. Bon appetit!


Mihin voi istua ja saako kahvia juoda tästä kupista? Opettajahuoneet ovat joka koulussa erilaisia, mutta kaikissa pärjää kun muistaa kohteliaat käytöstavat. Parhaiten pärjää kun kysyy rohkeasti eikä lannistu hätäisistä vastauksista. Opettajahuoneesta löytyy yleensä ilmoitustaulu, jota kannattaa vilkaista. Siellä tapaat myös tulevia kollegoitasi, joten rohkeasti vaan juttusille. Kopiokone löytyy yleensä täältä. Saat kysymällä käyttöösi koodin kopiointiin tai apua kollegoilta sen käytössä.

Siivoa aina jälkesi ja selvitä maksaako kahvi ja milloin sitä keitetään.


Mistä löydän piirtoheittimen? Koulun varustetaso vaihtelee laidasta laitaan. Jos käytössä on yhteislaitteita niillä on yleensä joku paikka ja varausvuorot. Yleensä koulussa on varasto, jossa säilytetään muun muassa kuvataiteen materiaaleja. Ennen kun käytät huolella jemmattuja laatupapereita lennokkitunnilla on hyvä varmistaa mitä kaikkea saa käyttää.


Neulomista, koodausta rytmejä ja hikeä Taito ja taide-aineiden tunneilla on käytössä yleensä omat tilat ja omat säännöt. Huolehdi välineistä ja siisteydestä tunnin aikana ja tunnin jälkeen.

Tässä muutama yleisajatus:

DD Liikuntatunnilla liikutaan turvallisesti, olet siitä vastuussa.

DD Tekstiili- ja teknisentyöntunneilla on käytössä laitteita, joiden työturvallisuus on oleellinen asia.

DD Musiikissa taiteillaan eri soittimilla – niitä ei ole tehty betonista.

DD Nörttien intoutuessa on hyvä käydä läpi miten koneita kohdellaan ja millä sivuilla surffaillaan.

DD Talleta ja Tallenna oppilaiden työt paikkaan, josta ne löytyvät myöhemmin.


Checklist sijaisuuden päätyttyä ja ennen koulusta poistumista:

DD Palauta avaimet. DD Huolehdi omat tavarasi mukaan. DD Tarkista, että jätit opettajalle kirjatut tiedot helposti löydettäviksi.

DD Sano heipat mahdollisille uusille tuttaville ja kerro, että tulet mielellään uudelleen, jos näin on.

DD Kerro hampurilaispalautteen muodossa, jos jotain jäi hampaankoloon.

Profile for Varaope

Varaope - Helppoja Kohtaamisia! - Sijaiselle  

Opas sijaiselle helpottamaan ensimmäistä työpäivää koululla.

Varaope - Helppoja Kohtaamisia! - Sijaiselle  

Opas sijaiselle helpottamaan ensimmäistä työpäivää koululla.

Profile for varaope
Advertisement