Page 15

Joutavatko seniorit museoon?

Joutavatko seniorit museoon?

TAIDETTA LIVENÄ JA VERKOSSA

– Pirkanmaan aluetaidemuseon tulevia ja olevia palveluja ikäihmisille

RAKAS RAIKAS FROTEE RITVA PALO-OJA

MARJA-LIISA LINDER

Tampereen taidemuseon virallinen nimi on koko komeudessaan Tampereen taidemuseo – Pirkanmaan aluetaidemuseo. Aina silloin tällöin joku tiedusteleekin, missä aluetaidemuseo sijaitsee ja mitä siellä nyt mahtaa olla esillä. Myönnettäköön, että epämääräisempää nimeä kuin ”aluetaidemuseo” on vaikea keksiä. Asiaa ei yhtään paranna se, että nimikukkanen ei tarkoita ’museota’ kokoelman ja rakennuksen merkityksessä, vaan Tampereen taidemuseon alueellisia palveluja Pirkanmaalle. Varsinkin tamperelaista veronmaksajaa ilahduttanee tieto, että niiden järjestämistä varten Tampereen taidemuseon ylläpitäjä Tampereen kaupunki saa korotettua valtionapua. Suomessa on 16 aluetaidemuseota, mutta tamperelaiset voivat ylpeillä sillä, että hehkulampun tavoin tämäkin

26

innovaatio otettiin Tampereella käyttöön ensimmäisten joukossa: ensin kokeiluna vuodesta 1974 alkaen ja vakinaistettuna vuonna 1980. Aluetaidemuseo tarjoaa hyvin konkreettisia palveluja, joita esimerkiksi palvelukeskukset ja vanhainkodit ovat tervetulleita käyttämään. Näkyvimpiä ovat lainattavat kiertonäyttelyt, joita jo pitkään on erityisen ahkerasti tilattu ikäihmisten toimintatiloihin. Vaikka useat nykyään halutessaan pääsevätkin taidemuseoon, kaikki eivät – silloin kiertonäyttely voi tuoda taiteen ihmisen omaan ympäristöön. Aluetaidemuseon kiertonäyttelyt samoin kuin taidemuseon näyttelyt tarjoavat nimenomaan mahdollisuuden päästä kuvataiteen äärelle – eivät pakota. Eikä kaikesta näkemästään tarvitse pitää, vaikka se tulisi taidemuseosta kuraattorin taiteeksi määrittelemänä - reipas ärtymys on terve reaktio taideteokseen, vaikka näyttelyn kokoaja siihen ei ole pyrkinytkään. Pirkanmaan aluetaidemuseon kiertonäyttelyissä halutaan luonnollisesti ottaa huomioon seniorien kiinnostuksen kohteet ja toivomukset. Mukana on muistoja ja nostalgiaa ja myös ihan uusia juttuja – joskus samassa paketissa, niin kuin Anna Amerikan mummu ja takametsien miehet -näyttelyssä, jossa nykyvalokuvataiteilijat Nina Korhonen ja kuvanneet ikäihmisten elämää. Tulossa on myös, hitaasti mutta varmasti, vanhenemista ja vanhuutta käsittelevä verkkoohjelma, joka perustuu Tampereen taidemuseossa esillä olleeseen Pitkältä tieltä – Vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia -näyttelyyn. Netissä tavataan!

Froteen pehmeys, kirkkaat värit ja raikkaus vievät meidät arjen hetkiin, tavallisten asioiden päivittäisiin muistoihin. Vapriikin Rakas raikas frotee -projektissa Pispan palvelukeskuksen kädentaitojen asiakkaat saivat käsiinsä tutut Finlaysonin froteet 1960-, 70- ja 80-luvuilta. Niistä syntyi taidetta, joka esiintyy syksyllä 2010 Kirjastotalon puiston työmaa-aidoissa sekä Finlaysonin alueen Mediatunnelissa ja Vapriikissa. Projektiin valittu taiteilija Niran Baibulat toi froteeseen uuden ulottuvuuden soveltamalla käsittelyyn sokerikovetusmenetelmää. Tällä menetelmällä valmistettiin sokeripakkauksista värikkäitä froteetiiliä ja käytetyillä pakasterasioilla froteekuutioita, joista taiteilija kokosi näyttävän tilateoksen. Se ja froteemuuri ovat esillä Vapriikissa vuoden loppuun. Ruudulliset froteepyyhkeet antoivat inspiraation kovetetuille skottihameille, jotka esittäytyvät Mediatunnelissa lokakuun alkupäiviin asti. Rakas raikas frotee -hankkeen kotona asumista tukeva projekti on ylittänyt odotukset. Ikäihmiset tempautuivat mukaan ja antoivat mielikuvitukselleen siivet. Valtava innostus vallitsi koko Pispan palvelukeskuksessa – ja lopputulos ylittää palvelukeskuksen ja museon henkilökunnan sekä taiteilijan huimimmatkin toiveet. Projektin toinen osa on käynnistymässä. Siinä laitoshoidossa olevat ikäihmiset Koukkuniemessä ja Kaupissa saavat käsiinsä rakkaan ja raikkaan froteen.

Aila Mäkelä

Anne-Mari Lehto Anne-Mari Lehto

Anne-Mari Lehto

27

Museoon 2 / 2010  

Museoon! on Tampereen kaupungin museoiden tiedotuslehti. Ilmaisen lehden löydät museoiden lisäksi mm. kirjastoista.

Museoon 2 / 2010  

Museoon! on Tampereen kaupungin museoiden tiedotuslehti. Ilmaisen lehden löydät museoiden lisäksi mm. kirjastoista.