Page 1

KEKKOSENKATU

NA

DI

P

RS TA A

AT U

RS A TAA ILT N

S

IN

IT

RA

P

NK

AV E

RA

TA M PE LL AN

AL

MUSEO MILAVIDA E ALLIONRINN SIK

ES PL A

VE

IT

IN TS LA

TI

PA

ER MM TA

FINLAYSON INK FINLAYSON

ITÄINENK

ANKATU

EHTA PUUVILLAT

Kuva: Jyrki Siukosen arkisto. Kuvaaja tuntematon.

KOSKI TUOMIOKI RKONKATU

INKATU

KESKUSTORI

ALEKSANTER

i KATU PUUTARHA TU KAUPPAKA

24

PÄÄSYMAKSUT: 12 € aikuiset 6 € lapset (7–17-vuotiaat), opiskelijat, varus- ja siviilipalvelusmiehet 10 € eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmän jäsenet 28 € perhelippu (2 aikuista ja 1–4 lasta) Alle 7-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi 68 € Museokortti LIITY VAPRIIKIN POSTITUSLISTALLE! Haluatko saada sähköpostiisi tietoa Vapriikin tapahtumista? Liity nettisivuillamme postituslistalle, ja tiedät, mitä Vapriikissa tapahtuu. Vapriikki on myös Facebookissa, Twitterissä, Vimeossa, Flickrissä, Instagramissa sekä Foursquaressa. Klikkaa sivuille! PYSÄKÖINTI Vapriikin piha-alueella on maksuttomia asiakaspysäköintipaikkoja. Pysäköintiin oikeuttavan erikoisluvan saa infopisteestä. Pysäköintipaikkoja on rajoitetusti, joten suosittelemme pysäköintiä näissä läheisissä pysäköintihalleissa: Pellavan Parkki Verstaankatu 2 Autopaikkoja 369, Avoinna 24h Maksimikorkeus 2,2 m

Kosken Parkki Valumallinpolku 2 Autopaikkoja 358, Avoinna 24h Maksimikorkeus 2,1 m

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE / PUH. 03 5656 6966 KOKOUSPALVELUT PUH. 03 5656 5307 AVOINNA: TI–SU 10–18, MA SULJETTU. MUSEORAVINTOLA AVOINNA MUSEON AUKIOLOAIKOJEN LISÄKSI MYÖS MAANANTAISIN LOUNASAIKAAN KLO 11–14. SULJETTU: 30.3., 1.5., 22.-24.6., 6.12. ja 22.–26.12. AVOINNA KLO 10–16: 29.3., 30.4., 21.6., 5.12. ja 21.12. WWW.VAPRIIKKI.FI

NUKKEKEKKERIT

MEDIAMUSEO RUPRIIKKI

Vapriikin näyttely Nukkekekkerit juhlistaa Haiharan nukkemuseon 50-vuotista taivalta. Näyttelyn hassut, hurmaavat ja jännittävät nukkehahmot tarinoineen tarjoavat ihmeteltävää niin lapsille kuin aikuisillekin.

Mediamuseo Rupriikin näyttely kertoo tietoverkkojen pitkästä historiasta ja nykypäivästä. Nykyinen verkottunut maailma juontaa juurensa jo 1800-luvulla kehitetyistä keksinnöistä, mutta myös ihmisten luontaisesta tarpeesta olla yhteydessä toisiinsa. Näyttelyssä on mukana myös esimerkkejä tamperelaisista viestintäyrityksistä. Monet jo unohtuneet viestintä­ laitteet heräävät eloon interaktiivisten sovellusten avulla. Rupriikissa leikitellään median käyttöön liittyvillä tottumuksilla ja pohditaan sosiaalisen median roolia arjessa.

Nukkekekkerit-vierailulle kannattaa ottaa mukaan oma rakas nukke tai nalle, jonka voi kuvata nukkestudiossa.

KADONNEET KAUNOTTARET –8.4.2018 Vapriikin Kadonneet kaunottaret -näyttely esittelee Tampereen katukuvasta kadonneita uusrenessanssi- ja jugend­kauden rakennuksia. Niitä rakennettiin Tampereelle kaupungin voimakkaan kasvun aikana 1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Monet niistä purettiin uusien rakennusten tieltä, mutta myös tulipalot ja sodat ovat vaatineet oman veronsa. Kaupunkikuvan muutos herättää kiinnostusta, mutta nostattaa myös tunteita. Nykyistä kaupunkimaisemaa tarkastellaan aina myös menneisyyden kautta. Kadonneet kaunottaret -näyttely selvittää muutoksen taustalla olevia syitä ja tarjoaa siten tietoa myös nykyhetken ja tulevaisuuden arviointiin.

Tampere 1918 -näyttely avataan uudistettuna 26.1.2018. Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin. Esillä on Tampereen museoiden omiin kokoelmiin kuuluva todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Näyttely on laadittu yhteistyössä Tampereen yliopiston historian laitoksen kanssa. Keväällä on tarjolla myös yleisöluentoja, jotka käsittelevät sisällissodan teemoja.

VIRO 100 VUOTTA 16.3.–27.5.2018 Vapriikki osallistuu Viron 100-vuotisjuhlan viettoon esittelemällä 10 tuttua aihetta Viron menneisyydestä ja nykypäivästä. Olutkannut ja setukaisnaisen rintakoru ovat kansanperinteen symboliesineitä. Teknologiset ja yhteiskunnalliset innovaatiot kertovat maan nopeasta muutoksesta neuvosto­ vallan jälkeen. Myös design ja moderni arkkitehtuuri ovat esillä. Näyttelyn jukeboxin musiikki ulottuu Georg Otsin Saarenmaan valssista Arvo Pärtin sävellyksiin, kansanmusiikkiin ja kitararockiin. Näyttely on Vapriikin ja Viron kansallismuseon yhteistuotantoa.

д а з а н т ле o

0 0 1vuotta sitten g a s r a e y

17.11. 2017–4.11.2018 Postimuseo on elämyksellinen museo, joka tarjoaa koko perheelle näkemisen ja kokemisen riemua. Viestinviejät -näyttely kertoo postin ja viestinnän pitkän historian 1600-luvulta nykypäivään. Tutustu tunnelmalliseen postitalonpojan miljööseen, myrskyävään Ahvenanmereen, tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden työhuoneisiin ja sota-ajan koskettaviin tarinoihin. Herätä nukkuva postimestari, etsi maailmankartalta kaukoputkella postimerkkejä, ratsasta puhuvalla postihevosella, tutki postireittejä tai eläydy nostalgisiin filmeihin.

Punk tuli Suomeen vuonna 1977. Samalla alkoi vaihtoehtolehtien vyöry ja itse tekemisen kulttuuri. Näyttelykävijä pääsee eläytymään punkkiin ja muuhun omaehtoiseen kulttuuriin monin eri tavoin. Kuka tahansa saattoi koota bändin, tehdä singlen tai kasetin, perustaa pienlehden ja julkaista sen. Tarvittiin vain rohkeutta ja intoa. Lehtien tekijät kirjoittelivat toisilleen ja vaihtoivat julkaisuja postin välityksellä. Myös kansainvälisesti. Punk ja itse tekeminen ovat antaneet lisäpotkua monen ihmisen uralle. Näyttelyssä on esillä monia kiinnostavia lehdentekijöitä ja alakulttuuripersoonia, Miettisestä Silli Siltaseen ja J. Tilsasta Arto Nybergiin.

16.1.–18.2.2018

Sata vuotta sitten -näyttely kertoo postikorttien avulla historiasta ja kulttuurihistoriallisista ilmiöistä Suomessa ja Venäjällä. Mukana on sekä suomalaisten että venäläisten postikorttikeräilijöiden kokoelmia. Näyttelyssä rinnastetaan keräilijöiden 1900-luvun alun postikorteilla erilaisia Suomea ja Venäjää yhdistäviä teemoja.

Näyttelyssä on mukana myös aikalaisten haastatteluita, joista selviää, miksi juuri punk sytytti. Näyttely tarjoaa runsaan valikoiman musiikkia, levynkansia ja kasetteja sekä laajan kirjon pienlehtiä ja valokuvia. Se myös sijoittaa bändit ja pienlehdet havainnollisesti Suomen kartalle.

Yhteisiä teemoja ovat muun muassa sadan vuoden takaiset Helsingin ja Pietarin radan rautatieasemat sekä Saimaan kanavan ja Pietarin kanavat. Esillä on myös historiallisia postikorttinäkymiä 1900-luvun alun Pietariin ja Tampereeseen. Myös venäläinen banja ja suomalainen sauna, venäläinen tee- ja suomalainen kahvikulttuuri sekä venäläinen Pakkasukko ja suomalainen joulupukki vertautuvat postikorttitaiteen kautta.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Musiikkiarkisto ja Oranssi ry. Näyttelyssä on runsas oheisohjelmisto. Seuraa tapahtumia verkkosivultamme www.postimuseo.fi.

Näyttely on syntynyt Postimuseon, A.S. Popovin viestinnän keskusmuseon, Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ry:n ja Pietarin postikorttikorttikeräilijöiden CLIO:n yhteistyönä.

NÄYTTELYT

2018


Marilyn (Bus Stop 1956), Photographer Milton Greene, Copyrights reserved by Ted Stampfer

Birckala 1017

–16.3.2019

Birckala 1017 -näyttely vie museokävijät aikamatkalle pohjoishämäläiseen mahtikylään 1000 vuoden taakse. Kokeilemaan pääsee muun muassa sepäntaitoja, ulkokeittiössä kokkaamista ja miekkamiehen varustusta. Tursiannotkon kylän tunnelmaan johdattelee ääniopastus, jossa viikinkiajan perhe kertoo elämästään. Tässä näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä ja opittavaa koko perheelle!

Vuosisadan museoksi 2017 valittu Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla. Se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Kerralla ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen Kivimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Nukkemuseo, Postimuseo ja Suomen pelimuseo. Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset.

Vapriikin näyttely on kuvaus naisesta, joka loi määrätietoisesti imagoaan ja uraansa, käytti rohkeasti naisellisuuttaan hyväkseen saavuttaakseen tavoitteensa ja pyrki eroon 1950-luvun tiukasta naisen mallista. Näyttelijä, laulaja ja tyyli-ikoni Marilyn Monroe oli 1900-luvun valokuvatuin nainen. Hänen kauneutensa, glamourinsa ja traaginen kohtalonsa kiehtovat ihmisiä vielä yli 50 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Näyttely keskittyy ennen kaikkea tuntemattomaksi jääneeseen yksityishenkilöön Hollywood-ikonin takana ja antaa intiimin kuvauksen Marilyn Monroen todellisesta persoonasta.

Pelimuseon pienoisnäyttelyt Studiossa: Minun pelihistoriani 17.1.–11.3.2018 Cosplay 24.3.–27.5.2018 Kummat käsikonsolit 30.5.–7.10.2018 C64 Disc Covers 12.10.2018–6.1.2019 12.–23.3.2018 Pelimuseo suljettu huoltotöiden vuoksi.

Astu tähtien loisteeseen, näe aito Canada-malja, MM-­ pokaalit ja kiekkoilumme huippuesineet. Testaa samalla laukaisutaitosi tai kokeile miten luonnistuu maalivahtina toimiminen.

Vuoden luontokuvat 14.6.–12.8.2018

KIVIMUSEO Tampereen Kivimuseo esittelee kivien ja mineraalien mielenkiintoista maailmaa. Näyttelyn kohteita valittaessa on etusija annettu näyttäville, värikkäille kiville. Museossa on jalo- ja korukiviä hiottuina ja raakakivinä, rakennus- ja koristekiviä sekä synteettisiä kiviä. Hyötymineraaleista, malmeista ja metalleista on näytteitä. Esillä on myös meteoriitteja ja fossiileja, mm. dinosaurusten munia.

KE

N

KIEKK JÄÄ O

HA

Y

Vapriikkiin esille tulevat esineet kuuluvat tunnetun ­Marilyn-keräilijän Ted Stampferin kokoelmaan. Valokuvat ja filmimateriaali täydentävät kuvaa vahvasta mutta haavoittuvasta elokuvatähdestä. Näyttely on esillä Vapriikissa yksinoikeudella Pohjoismaissa.

Roolipelimaa 7.9.2018–6.1.2019 Roolipelimaa on näyttely suomalaisista roolipeleistä ja niiden taustalla vaikuttavista ihmisistä, tapahtumista ja pelaajista. Näyttely kertoo, mistä roolipelaaminen Suomessa alkoi ja millaiseksi se on vuosien mittaan kehittynyt. Mukaan pääsevät keskeiset roolipelitekijät, mutta myös liuta vähemmän tunnettuja vaikuttajia ja aktiiveja, sekä museoesineitä vuosien takaa.

Näyttelyssä voit käyttää aistejasi kuten oikeassa luonnossa.­Miltä luonnossa tuoksuu? Miten vuodenajat muuttavat maisemia? Näyttely johdattelee kävijän luonnon häikäisevän monimuotoisuuden äärelle ja nostaa esille paikallisesti mielenkiintoisia luonnonilmiöitä, lajeja ja kohteita. Näyttelyssä on keskitytty erityisesti pirkanmaalaiseen luontoon.

EO US M

Esillä on noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä, muun muassa kuuluisia vaatteita, kenkiä, meikkejä, koruja, valokuvia ja elokuvakäsikirjoituksia.

Kävijä pääsee tunnelmaan teeman ja ajan hengen mukaan ­sisustetuissa teemahuoneissa. Museon pelihallissa voi myös pelata klassisia kolikkopelejä.

Suomen Jääkiekkomuseon täysin uudistetussa perusnäyttelyssä voi sukeltaa kiekkoilumme historiaan.

HOC

Vapriikki toimii Tampellan vanhassa tehtaassa, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suuri satametrinen ja kuusitoista metriä korkea näyttelyhalli on peräisin 1910–20-luvuilta. Vapriikki avasi ovensa yleisölle ensi kertaa 1996, ja lopullisesti talo valmistui museokäyttöön vuonna 2000. Museokeskuksessa on tilaa noin 14 000 m2, josta puolet on näyttely- ja yleisötiloja.

8.6.–2.12.2018

Tammerkoski-näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin: ei ny tehrä tästä numeroo. Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan tamperelaisten rakastaman, vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienois­ mallin avulla.

ND

MUSEOKESKUS VAPRIIKKI

LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

LA

– NAINEN ROOLIEN TAKANA

SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO

IN

MARILYN

Pelimuseon näyttely kertoo suomalaisen peli­teollisuuden kehittymisestä pienistä projekteista kansainväliseksi huippu­tuotannoksi. Näyttely käy läpi kymmenkunta pelaamisen aikakautta­1800-luvulta tähän päivään.

TAMMERKOSKI JA KOSKEN KAUPUNKI

SUO ME

SUOMEN PELIMUSEO

L L O F FA M E

F

Rohkeasti tulkintoja tekevän näyttelyn pinnan alta paljastuu vankka paketti uutta tutkimustietoa PohjoisHämeen rautakaudesta. Esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.

KOKOUS VAPRIIKISSA Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Kokousvieraita palvelee täysin varustettu 111-paikkainen auditorio. Pienempi kokous järjestyy mukavasti tyylikkäässä saunakabinetissa. Kaksi uutta 26 ja 40 hengen kokoustilaa voi tarvittaessa yhdistää myös yhdeksi tilaksi. Museoravintola Valssi järjestää kokousruokailut, kahvitukset, aamiaiset ja vastaanottotarjoilut tilaajan toiveitten mukaan. V ­ irtaavan veden päälle rakennetulta kesäterassilta avautuu upea näkymä Tammerkosken punatiiliseen teollisuus­maisemaan.

MUSEORAVINTOLA VALSSI Museoravintola Valssissa voit lounastaa arkisin klo 11–14 ­ ja viikonloppuisin klo 12–15. Valssissa voit myös käydä kahvilla tai järjestää yksityistilaisuuksia toiveittesi mukaan. Tila- ja ryhmävaraukset puh. 03 5656 5307.

Vapriikin esite kevät 2018  
Vapriikin esite kevät 2018  

Kevään 2018 näyttelyt