__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

■ NRO 3 / 2021 ■ VIIKKO 17 Toimitilat.fi 3/2021TOIMITILAT VAPAAT

1

Rekisterinpitäjä: Talso Oy info@talso.com

ALUEKATSAUS: ETELÄ-POHJANMAA | POHJANMAA | KESKI-POHJANMAA | POHJOIS-POHJANMAA | LAPPI ■ TEEMA: TOIMISTOTILAT

KOHTA TÄÄLLÄ ON KAIKKI. Ainutlaatuisuudellaan valloittava Siltasaari 10 tuo Hakaniemeen tulevaisuuden inspiroivan työympäristön, jossa business kohtaa kulttuurin ja työ sen vaatimat huvit. Täällä ei viihdytä vain työn vuoksi. Vetovoimainen Hakaniemi nousee uuteen kukoistukseen 2021, kun sen sydämeen syntyy sekoitus luovan alan yrityksiä, startupeja sekä huippumodernia ja energia­ tehokasta toimistoarkkitehtuuria. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen ja tarjoaa yrityksille joustavin ehdoin vuokrattavia yksilöllisiä ja viihtyisiä toimisto­ ja työskentely­ tiloja, kuten myös aivan naapurissa sijaitseva, upeista näkymistäänkin tunnettu Paasitalo.

www.antilooppi.fi

Vuokraus on käynnissä, ole yhteydessä ja sovi tapaaminen juuri valmistuneeseen mallitilaan!

Siltasaari 10 Paasitalo

www.siltasaari10.fi www.antilooppi.fi/ kiinteistot/siltasaari-12


TOIMISTOTILAT

2

Toimitilat.fi 3/2021

Pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinat vielä voimissaan

C

OVID-19 toi työmarkkinoille suuren muutoksen, joka osaltaan on vaikuttanut myös toimistomarkkinoihin. Muutoksen lopullista vaikutusta emme vielä tiedä, mutta tämän hetken näkyvimmät seuraukset ovat epävarmuus siitä, missä määrin tulemme tekemään töitä toimistolta käsin/etänä sekä yleinen kysynnän monipuolistuminen.

Tällä hetkellä kysyntä voidaan jakaa kolmelle asiakasryhmälle: 1. Toimijat, joihin COVID-19 ei ole vaikuttanut taloudellisesti tai on parantanut taloutta sekä etabloituneet yritykset, jotka näkevät pandemian ohi tulevaisuuteen. 2. Toimijat, jotka hakevat halvempaa tilaa kustannuspaineista johtuen. 3. Toimijat, jotka haluavat muusta kuin taloudellisesta syystä reagoida ja hakevat erilaista toimistoa pandemiasta johtuen. Yhteistä näille kaikille on, että kenelläkään ei ole varmaa tietoa tulevasta tai siitä mihin tilanne normalisoituu. Voimmeko olettaa kolmen vuoden säteellä työntekijöiden palaavan täydellisesti toimistolle vai onko etätyö tullut jäädäkseen? Tällä hetkellä hybridimalli, jossa toimistotyö järjestetään sekä toimistolla että etänä näyttäytyy kaikista realistisimpana vaihtoehtona. Emme kuitenkaan tiedä minkälaisessa suhteessa hybridimalli toteutuu monen tekijän, kuten toimialan tähän vaikuttaessa. Tämä aiheuttaa väistämättä epävarmuutta päätöksen tekoa kohtaan sekä pitkien sopimusten luomiseen. Epävarmuus korostuu nuorissa ja joustavissa yrityksissä, jossa liiketoiminnan ja henkilöstön muutos on nopeaa ja arvaamatonta.

Lyhyiden, alle 3 vuotta kestävien sopimusten kysyntä on tästä syystä kasvanut, kun halukkuus sitoutua pidempään vuokrasopimukseen laskee siinä olevan epävarmuustekijän vuoksi. Tästä johtuen yritykset ovat valmiita maksamaan pientä preemiota lyhyemmistä sopimuksista, jotka ajatellaan tilapäisratkaisuna. Riskejä koitetaan näin ollen minimoida suhteessa tulevaisuuden ennustamattomuuteen. Toisaalta kevään markkinoille on ilmaantunut yrityksiä, jotka näkevät markkinatilanteessa mahdollisuuden ja tekevät pitkiä sopimuksia nyt, kun saatavilla on taloudellisesti parempia ehtoja, puhutaan ns. ”ostajan markkinoista”. Monipuolisuus näyttää osittain johtuvan taloudellisesta epävarmuudesta, mutta myös

Alue Helsinki (CBD) Helsinki (Ruoholah ) Helsinki (Pasila/Vallila) Helsinki (Pitäjänmäki) Espoo (Keilaniemi/Otaniemi) Espoo (Leppävaara) Vantaa (Aviapolis) Pääkaupunkiseutu (HMA) kokonaisuudessaan

Vajaakäyö 9,0 % 12,5 % 6,8 % 21,5 % 7,0 % 8,3 % 11,3 % 12,0 %

Q4/2020 edot. Helsinki Research Forum ( lakanta), Cushman & Wakefield työn tekemisen muuttumisesta. Monessa yrityksessä ihmiset ovat pandemian aikana tottuneet työskentelemään etänä ja todennäköisesti tämä tottumus jatkuu osaltaan myös pandemian jälkeen. Silloin olemme tilanteessa, jossa paitsi toimiston rooli muuttuu paikasta, johon on pakko tulla siihen, että toimisto kilpailee etätyöpisteiden kanssa. Toimiston ja etätyöpisteen välisen suosion oletetaan jakavan ihmisryhmiä, koska toinen vaihtoehto saattaa toisen elämäntilanteeseen sopia paremmin. Tällä mallilla mahdollistetaan, että työskentely asettuu saumattomasti työntekijän muuhun arkeen. Toimistolla on myös muu tarkoitus kuin vain tarjota paikka työskentelylle: sillä luodaan yrityskulttuuria ja kehitetään yhteistyöllä innovaatioita ja keskustelua. Tästä johtuen toimistolla on entistä tärkeämpi rooli palvella työntekijöitä houkuttavana kohtaamispaikkana, jonne on mukava tulla. Tästä seuraa, että parhaiden toimistojen kysyntä on vahvaa ja voidaan olettaa vahvistuvan. Tosin paras ei välttämättä enää tarkoita samaa kuin ennen. Suomi on pärjännyt ainakin numeroiden valossa hieman paremmin suhteessa muuhun Eurooppaan. Vuodelta 2021 odotetaan jo 2,2 % kasvua, jonka jälkeen kasvu kiihtyy. Toimitilakysyntä on toistaiseksi hillitympää verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan, mutta vajaakäyttö ei ole varsinaisesti kääntynyt merkittävään nousuun eivätkä toimistojen vuokrat ole lähteneet laskuun. Insentiivejä on yleisesti tarjolla enemmän kuin ennen pandemiaa. Toki eri omistajille ja taloille on eri intressit ja lähtökohdat, joten markkinoilla on suhteellisen suurta hajontaa käytännöissä ja tarjouksissa. Aluekohtaisia eroja esiintyy myös pää-

kaupunkiseudulla, mutta ne eivät suuresti poikkea niistä eroista, jotka tunnistimme ennen pandemiaa. Kokoluokissa pienet toimijat ovat nopeampia liikkeissään ja aktiivisia markkinoilla näinäkin aikoina. Vajaakäyttö pääkaupunkiseudun (HMA) alueella on samalla 12 % tasolla kuin aikaisemmin. CBD alueella vajaakäyttö on 9 %. Pienin vajaakäyttö löytyy Keilaniemi/Otaniemi alueelta, jossa se on 7 % kun taas Pitäjänmäellä se on alueista korkein, 21,5 %. Tulevaisuuden ennustaminen on haastavampaa kuin aiemmin. Markkinoilla kytee tietty patoutunut tarve toimiston vaihdolle, päätöksille, joita on siirretty epävarmuusajan yli. Lisäksi toimistotyöskentelyn etätyötrendi vaikuttaa omalta osaltaan. Tästä seuraa vahva usko siihen, että vaihtoliikkeitä on luvassa. Mutta milloin, millä lailla ja missä määrin pysyy avoinna. Vuoden 2022 ennustetaan yleisesti olevan uuteen normaaliin palautumisen vuosi. Yhteenvetona kiteyttäen, toimitilamarkkinat pääkaupunkiseudulla (HMA) ovat vielä voimissaan ja kysyntää on, vaikkakin vähäisempänä. Kysynnän muuntaminen sopimuksiksi on haastavampaa ja ilmassa leijuu tietty odotuksen jännitys siitä, milloin tilanne normalisoituu ja mikä uusi normaali on. Huomionarvoista on, että vajaakäyttö tai vuokrat eivät ole olennaisesti muuttuneet.

Niklas Forsell Cushman & Wakefield


UUSIMAA / KANTA-HÄME

Toimitilat.fi 3/2021

Kauppakeskus Willa

3

VUOKRATAAN

OLARINLUOMA 20, ESPOO

Hyvinkää, Hämeenkatu 11 Vuokrataan liike-/toimitilaa n. 1 800 m² Hyvinkään keskustan parhaalla paikalla Tila sijaitsee kiinteistön toisessa kerroksessa, ensimmäisessä kerroksessa Power Oy. Tilaan on pääsy sekä pääkadulta että kauppakeskus Willasta. Autopaikkoja 70 kpl. Hallista pääsee hissillä kauppakeskukseen, josta noin 20 m sisäänkäyntiin. Hyvinkään juna-asemalle on noin 500 metriä. Ari Pikkarainen | 0400 441 244 | ari.pikkarainen@wulff.fi

Lampputie 1, 00740 Helsinki

Vapautumassa päävuokralaiselta +4.000 m² kesällä 2022. Vankkaa tuotanto-/varasto- ja toimistotilaa, erillinen korkea lähettämö lastauslaiturilla. Runsaat pihat.

Myymälä- tai liiketilaa yhteensä 3.515 m²

(sis. sosiaalitilat ja toimisto 211 m²). Vapaa 1.9.2022 alkaen.

Vieressä myymälä-, liike- tai varastotilaa 933 m² (sis. sosiaalitilat ja toimisto 105 m²). Vapaa heti.

Vapaa korkeus 8 m. Rakennusoikeutta jäljellä noin 2.000 m². Samassa kiinteistössä toimivat Dahl ja Etra. Lähellä Niittykummun metroasemaa. Bussipysäkki kiinteistön kohdalla. Vieressä myös taksitolppa. Vastapäätä St 1 bensa-asema. Erinomaiset kulkuyhteydet joka suuntaan.

Rolate Oy | 040 723 9312 | sari.pelkonen@rolate.com

VUOKRATAAN RIIHIMÄKI Rautatientori 4 Toimistotilaa 415 m², liiketilaa 85 m² Vanha postitalo tarjoaa näyttävät puitteet keskeisellä sijainnilla. Vuokrahinta 4500 e/kk. Vuokraan sisältyy vesi, lämpö, jäähdytys. Vankka, kivirakenteinen talo rakennettu 1936. Talossa on toiminut posti ja alunperin VR. Katutasossa. Lastauslaituri. Vapautuu 3.5.2021. RIIHIMÄKI Tehtaankatu 10 Toimistotilaa 200 m², tuotantotilaa 550 m². Jaettavissa 285 ja 460 m² halleihin. Lisäksi erillinen 70 m² toimisto-osa. Siistiä, moneen taipuvaa lämmintä toimitilaa. Nosto-ovia 3 kpl. Kulkukorkeus n. 2,8 m. Mahdollisuus läpiajoon. Vuokrahinta 7€/m². Katutasossa. Hyvä sijainti. Pihalla tilaa autoille.

Tutustu myös muihin tiloihimme: www.toimitilanne.fi

Tatu Hyvärinen | p. 040 145 7845 | tatu.hyvarinen@toimitilanne.fi

Kallioinen Yhtiöt Oy Juha Vihavainen, Kiinteistöpäällikkö p. 0400 484 275 | juha.vihavainen@kallioinenyhtiot.com www.kallioinenyhtiot.com


UUSIMAA / KOKO SUOMI

4

Vuokrataan 324 m² - Avainkierto 23, Hyvinkää Erittäin hyvällä sijainnilla Veikkarissa

Toimitilat.fi 3/2021

VUOKRATAAN

Uutta varasto-/työja liiketilaa 50–90 m²

Liiketilaa 150 m² + tuotantotilaa 150 m² + toimistotilaa 24 m²

Helsinki Kehä I

Toimistotilaa sekä yksittäisiä toimistohuoneita edullisesti. Keskeisellä paikalla Kehä I ja Pukinmäen juna-aseman risteyksessä. Pysäköintipaikkoja hyvin sekä nopea nettiyhteys, ilmastoitu.

Sekä liiketilassa että tuotantotilassa yksi nosto-ovi ja yksi käyntiovi. Tuotantotila toiminut autokorjaamona. Kaksi tilaa jotka yhdistettävissä. Sisätilojen korkeus n. 4 metriä. Kaksi toimistohuonetta, keittiö ja kaksi wc:tä. Lämmitysmuoto kaukölämpö. Iso piha ja runsaasti pysäköintitilaa.

Puh. 0500 666 696, s-posti matti.makinen@tiliextra.fi

Jouko Makkonen | 0400 484 290 | jouko.makkonen@automakkonen.fi

Vuokrahinta alkaen 2 000 €/kk.

Varaa omasi! Valmistuu kesällä 2021.

Veikkolan Teollisuuskiinteistöt Oy P. 050 517 6055, Teollisuustie 9, 02880 Veikkola www.veikkolantoimitilat.fi

VAHVA KOTIMAINEN PERHEYRITYS

Tiesitkö? Voit tilata Toimitilat.fi -lehden maksutta -> toimitilat.fi -> Info -> Toimitilat.fi -lehti -> Tilaaminen, tilauksen peruutus, osoitteenmuutos

Muunneltavat rakennukset lisäävät kuntien mahdollisuuksia vastuullisiin ja kestäviin tiloihin A

dapteo Oyj, johtava pohjoiseurooppalainen joustava kiinteistöyhtiö, on julkaissut vastuullisuuden ja kestävän kehityksen raporttinsa vuodelle 2020. Yhtiön toimintamalli tarjoaa muunneltavia ja kiertotaloudellisia rakennuksia, ja julkinen sektori muodostaa suurimman osan asiakaskunnasta. Adapteon vastuullisuusraportti osoittaa kuinka suuri potentiaali kunnilla on mitä tulee ilmastoneutraalin rakentamisen kehittämisessä. Hanna Wennberg

EU:n tavoite ilmastoneutraaliuden ja kasvihuonepäästöjen nettopäästöjen nollatason saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä vaatii suuria muutoksia onnistuakseen. Tämä pätee suuresti rakennus- ja kiinteistöalalla, jonka tällä hetkellä lasketaan muodostavan 36 prosenttia EU:n hiilidioksidipäästöistä. Adapteon julkaisemassa vastuullisuusraportissa yritys näyttää, kuinka ilmastotietoisuuden lisääminen ja soveltaminen perinteiseen rakentamiseen on mahdollista.

“Koko toimintamallimme on kiertotaloudellinen, sillä rakennusyksiköitämme voidaan mukauttaa ja siirtää muuttuvien tarpeiden mukaisesti. Mikäli esimerkiksi kiinteistövastaavat ja kaupunkisuunnittelijat sisällyttävät enemmän muunneltavia rakennuksia heidän suunnitelmiinsa, voisi se luoda tarvittavat olosuhteet ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi”, sanoo Hanna Wennberg, Adapteon vastuullisuuden ja kestävän kehityksen päällikkö. Adapteon rakennukset voidaan purkaa, muunnella ja käyttää uudelleen useita kertoja ilman, että sillä olisi vaikutusta esimerkiksi sisäilman laatuun millään tavalla. Useat yhtiön rakennusyksiköistä ovat käytössä vielä 30 vuoden uudelleenkäytön jälkeen. Yhtiö työskentelee jatkuvasti vahvistaakseen vastuullista toimintaansa, esimerkiksi takaamalla ilmastoystävällisen toiminnan tuotannossa ja kuljetuksessa. Tämä on johtanut, usean muun saavutuksen ohella, Adapteon saaman AA-luokituksen MSCI:n ESG-arvioinnissa. Vuonna 2020 yritys varmisti, että kaikki ruotsalaisessa tuotannossa käytetty puu on Forestry Stewardship Councilin, FSC:n mukaisesti sertifioitua. Adapteo käyttää kaikessa Ruotsin ja Suomen toiminnassaan uusiutuvista energialähteistä peräisin olevaa sähköä. Tarkoituksena on ottaa käyttöön tämä käytäntö kaikilla Adapteon markkinoilla. Adapteon asiakaskunnasta julkinen sek-

tori muodostaa suuren osan, ja vuonna 2020 yhtiö toimitti yhteensä 156 koulua ja päiväkotia. Kaiken kaikkiaan noin 140 000 oppilasta ja opettajaa opiskelevat ja työskentelevät Adapteon tarjoamassa muunneltavassa rakennuksessa. Muunneltavat koulurakennukset täyttävät täysin samat vaatimukset kuin staattinen ja pysyvä rakennus, mukaan lukien esimerkiksi rakennusten suunnittelu ja sisäilma. Muunneltavien rakennuksien ympäristövaikutus on huomattavasti pienempi verrattuna perinteisiin staattisiin rakennuksiin. Tämän vahvistaa Suomen Ympäristöministeriön tekemät mittaukset, joissa Adap-

teon rakennusten kasvihuonekaasupäästöt arvioitiin vaatimattomiin 13,48 kg CO2e/m² vuosittain. “Käytämme rakennusmateriaalina puuta, mikä jo itsessään vähentää huomattavasti ympäristövaikutusta. Mikäli näemme muunneltavat rakennukset muunakin kuin vain väliaikaisena hätäratkaisuna, mahdollistaisi tämä meille joustavan ja vastuullisen tavan täydentää perinteistä ja pääosin staattista tapaamme nähdä kiinteistöjä ja rakentamista. Tämä on suuri käyttämätön mahdollisuus”, sanoo Hanna Wennberg.

Cision tiedotepalvelu

Innovaatioita paikallisesti hankitun puun ja uusiutuvan energian avulla Suomessa Kaskisten palvelukeskus

Adapteon asiakkaalla Kaskisten kaupungilla on suuret odotukset kestävän kehityksen suhteen. Kaskisten kaupungissa on vanhoja puurakennuksia, ja kunta oli kiinnostunut käyttämään puuta myös uusissa rakennuksissa. Adapteo suunnitteli yhteistyössä kaupungin kanssa uuden puurakennuksen, jossa käytetään Lunawoodin paikallisesti toimittamaa lämpöpuuta. Lämpöpuu on kestävä puumateriaali, jonka valmistusprosessissa käytetään vain luonnollisia menetelmiä, kuten lämpöä ja vesihöyryä. Katolle asennettujen aurinkopaneelien avulla Adapteo varmisti rakennuksen pääkeittiön energian saannin.


UUSIMAA / KOKO SUOMI

Toimitilat.fi 3/2021

5

Kiitoradantie 6, Vantaa

www.knoy.com p. 0207 900 900 Vuokrataan erityyppisiä tiloja jotka sopivat kauppa-, varasto-/logistiikka- ja korjaamoliiketoimintoihin. Vapaat toimitilat, loistavalla sijainnilla: Hallitilat 60–1500 m² Kylmä kaarihalli 600 m² Toimisto 38–450 m² Aidattua pihatilaa 500–5000 m² Keskeinen ja näkyvä sijainti Lentokentän kupeessa, Kehä 3/ Tuusulantien kainalossa. Tiloja löytyy lastauslaiturilla ja katutasossa. Aidattu ja valvottu alue.

Lisätietoja toimitiloista: www.knoy.com

Auktorisoituja kiinteistöarvioijia Catella Property Oy etunimi.sukunimi@catella.fi Helsinki Lehtonen Arja (Y)(KHK) p. 0500 763 427 Raitio Pertti (Y)(KHK)(MRICS) p. 0500 546 105 Vedenoja Sini (Y)(KHK) p. 040 053 8542 Tampere Nissinen Ilkka (Y)(KHK) p. 040 357 7733 Smeds Leena (Y)(KHK)(MRICS) p. 040 830 6291 Turku Matara Sami (Y)(KHK) p. 0500 408 667 Rouvali Mari (Y)(KHK) p. 050 911 6110 Lahti Sisto Matti (Y)(KHK) p. 050 572 0258 Oulu Tyybäkinoja Aimo (Y)(KHK) p. 050 512 6451 www.catella.fi CBRE Finland Oy www.cbre.fi Hirvonen Martti (Y)(KHK) p. 041 433 5769 Pirhonen Pia (Y)(KHK)(MRICS) p. 045 184 7890 Mäki-Lohiluoma Juha (Y)(KHK)(MRICS) Suominen Ville (Y)(KHK) Uusitupa Jaakko (Y)(KHK) p. 010 836 8400 Cushman & Wakefield Helenius Mikko (Y)(KHK) www.arviointitoimisto.fi

Newsec Advisory Finland Oy p. 0207 420 400 etunimi.sukunimi@newsec.fi www.newsec.fi Jantunen Panu (Y)(KHK) p. 050 351 8890 Kangas Heikki (Y)(KHK) p. 050 320 9136 Kärävä Piritta (Y)(KHK)(MRICS) p. 0400 330 003 Nummi Juha (Y)(KHK)(MRICS) p. 050 420 3954 Vaarama Lauri (Y)(KHK)(MRICS) p. 040 728 7832 Vainikainen Nina (Y)(KHK) p. 050 538 8194 Ventin Alex (Y)(KHK) p. 050 578 0616 Kuusela Mikko (Y)(KHK) p. 050 465 9494 mikko.kuusela@eu.jll.com Lehtonen Tero (Y)(KHK)(MRICS) p. 040 565 5389 tero.lehtonen@eu.jll.com Pienimäki Kaisu (Y)(KHK) p. 040 703 2783 kaisu.pienimaki@eu.jll.com Tirkkonen Jari (Y)(KHK)(MRICS) p. 0400 500 904 jari.tirkkonen@eu.jll.com Jones Lang LaSalle Finland Oy FinCap Kiinteistövarainhoito Oy www.fincap.fi/kiinteistovarainhoito Halomo Jyrki (Y)(KHK)(MRICS) p. 040 837 3796 jyrki.halomo@fincap.fi Juutti Hannu (Y)(KHK) p. 040 714 6683 hannu.juutti@fincap.fi Kivistö Harri (Y)(KHK) p. 040 714 6693 harri.kivisto@fincap.fi

Realia Management www.realiamanagement.fi etunimi.sukunimi@realia.fi PKS/Uusimaa, LounaisSuomi (toimipiste Helsinki) Harju Sanna (Y)(KHK) p. 040 773 0568 Komppa-Hiiva Jenni (Y)(KHK) p. 040 516 4197 Salo Tuomo (Y)(KHK) p. 040 689 5859 Timperi Henri (Y)(KHK) p. 040 581 3629 Häme, Kaakkois-Suomi (toimipiste Lahti) Kirvesmies Juha (Y)(KHK)(MRICS) p. 0400 553 339 Keski-Suomi, Savo-Karjala (toimipiste Kuopio) Mähönen Antti (MM) p. 0400 461 232 Länsi-Suomi, Pohjanmaa (toimipiste Tampere) Lehikoinen Jari (Y)(KHK) p. 040 182 1263 Pohjois-Suomi (toimipiste Oulu) Uusitalo Jukka (Y)(KHK) p. 040 487 0222 Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy Autio Jussi (Y)(KHK) p. 044 363 6199 Muhojoki Jorma (Y)(KHK) p. 044 363 6191 Nylander Tanja (Y)(KHK) p. 044 363 6198 etunimi.sukunimi@tota.fi www.tota.fi Koskinen Esko (Y) p. 0400 622 727 Tampereen Arviointi- ja Toimitilapalvelu Oy, KO-LI-TE LKV, Tampere

Maanomistajien Arviointikeskus Oy Palvelualue koko Suomi Hakola Vesa (MM) Orama Antti (Y)(KHK) Äijälä Matti (Y)(KHK) p. 020 741 1050 etunimi.sukunimi@arviointikeskus.fi www.arviointikeskus.fi Haukka Ilkka DI (Y)(KHK)(MRICS) Kostiainen Kimmo DI (Y)(KHK) Vierula Matti DI (Y)(KHK)(MRICS) p. 010 235 4320 Kiinteistötaito Peltola & Co Oy www.kiinteistotaito.fi LogisTila LKV Oy Pirkanmaa, Uusimaa, PohjoisSavo, Varsinais-Suomi, PohjoisPohjanmaa, Päijät-Häme Lyytinen Ulla (A) p. 040 776 0538 www.logistila.fi OP Koti Turun Seutu Oy LKV etunimi.sukunimi@op.fi Helminen Arto (Y)(KHK) p. 0500 842 523 Karikoski Otso (A) p. 050 522 8081 Malmberg Petri (Y)(KHK) p. 0400 260 150 Santalahti Samuli (Y)(KHK) p. 0500 204 957 Teijula Ilkka (Y)(KHK) p. 0400 786 640 OP Koti Päijät-Häme Oy LKV etunimi.sukunimi@op.fi Leino Jari (Y)(KHK) p. 0400 490 606 Nyman Mika (Y)(KHK) p. 0400 347 758

AKA-JÄRJESTELMÄ

takaa arviointilausunnon luotettavuuden. Vain auktorisoitu kiinteistöarvioija on oikeutettu käyttämään AKA-tunnusta.

(Y) (A) (MM) (KHK) (HTT) (MRICS) (FRICS)

Yleisauktorisointi (sis. kaikki osa-alueet) Asuntoauktorisointi Maa-ja metsätalousauktorisointi Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Member of Royal Institute of Chartered Surveyors Fellow of Royal Institute of Chartered Surveyors


ETELÄ-KARJALA / KESKI-SUOMI / VARSINAIS-SUOMI / PIRKANMAA / SATAKUNTA

6

Keljonrannantie 175, Jyväskylä

LAPPEENRANTA

Pikkalanlähteenkatu 8, Pajarila

MYYDÄÄN SIJOITUSKIINTEISTÖ

Korkeatasoinen vuonna 2011 valmistunut korjaamo- ja huoltohallirakennus lähinnä raskaalle kalustolle. Halliosa jaettu kahdeksi eri halliksi 548 m² ja 348 m². Molemmat ovat läpiajattavia ja nosto-ovellisia, vapaa korkeus n. 6 m. Erillinen varasto, väestönsuoja, tekninen tila ja taukotila. Toimisto-osa 91 m². Piha asfaltoitu ja aidattu, ympäriajettava. Pihalla pressuhalli n. 430 m². Erittäin lähellä 6-tietä ja ABC. Hyvien liikenneyhteyksien varrella. Vuokrattu pitkäaikaisella vuokrasopimuksella julkisen sektorin toimijalle toistaiseksi. Arto Eloranta, 050 552 3630, arto.eloranta@dolicap.fi

Toimitilat.fi 3/2021

Vuokrataan/myydään hoitokotirakennus 665 m² Maisterintie 1, Uusikaupunki

Vuokrataan monipuolisia toimitiloja 40–3 000 m² erinomaisella sijainnilla Päijänteen rannassa 5 km Jyväskylän keskustasta. Oma 8 440 m² tontti Päijänteen rannassa sekä oma laituri ja veneenlaskupaikka. Vartiointipalvelut ja hyvät pysäköintitilat. Tilat räätälöitävissä moneen tarpeeseen ja hintataso on erittäin edullinen. Kysy tarjous tarpeisiisi räätälöidystä ratkaisusta. Kiinteistöllä kunnan vesijohdon lisäksi oma erittäin suuren vesimäärän tuottava porakaivo jonka ansiosta vesi maksaa tässä kiinteistössä vain 50 % normaalista. Vuokra alkaen 5,50 €/m²+alv. Keljon Kone Oy 0500 644 946 | keljonkonehuolto@gmail.com

Hoitokotirakennus kaipaa uutta yrittäjää. Erinomainen tilaisuus kodinomaista, ihmisläheistä ja hyvää hoivaa tarjoavalle; tai muuta soveltuvaa yritystoimintaa harjoittavalle yrittäjälle. • 16-paikkainen hoitokoti, asukashuoneet 15-16 m², joissa omat wc:t • Asukashuoneita 3 eri solua/omat osastot ja 3. kerroksessa, hissi • 3 kpl olohuoneita, 2 kpl pesuhuoneita, sähkö- ja infrapunasauna, keittiö, sosiaalitilat, ym. • Piha-alue terasseineen ja autopaikoituksineen • Automaattinen paloilmoitin- ja sammutinjärjestelmä, kameravalvonta

Kiinteistö Oy Kalannin Maisterintie 1 Marko Arvonen | 0500 717 459

KURJENLINNAAN valmistuu toimitiloja yrittämiseen sekä

Grafilasta tuotanto- ja toimistotilaa

neuvottelutiloja ainutlaatuiseen ympäristöön upeilla näköaloilla!

Erinomaisten liikenneyhteyksien varrella yrityskeskus Grafilassa, os. Laukaantie 4, Jyväskylä. Vapaana tuotanto- ja varastotilaa 300–2000 m², vapaa korkeus 4,5–9 m sekä tuotannon toimistotilaa 70–250 m².

Lisätietoja osoitteesta www.grafila.fi Yhteydenotot: Gummerus Kiinteistöt Oy Janne Ukkonen janne.ukkonen@gummerus.net gsm 0400 845 339

Vuokrataan katutason liiketilaa Elotie 2, Ylöjärvi

1 400 m²

Liiketilaa...................................................86-1 400 m² Näyttelytilaa................................................86-260 m² Toimistotilaa................................................40-120 m²

Turkulainen kiinteistöyhtiö Vuokrakartio Oy kehittää yhdessä Turun kaupungin kanssa Kurjenmäessä sijaitsevaa Kurjenlinnan 2,7 hehtaarin entistä sairaala-aluetta asuin- ja toimitilakäyttöön. Alueelle tullaan kaavan valmistuttua rakentamaan viisi uutta asuin- ja toimitilakäyttöön tulevaa kerrostaloa. Lisäksi Kurjenlinna ja Työlaitoksen talo kunnostetaan samaan käyttötarkoitukseen. Alueen rakennuksista vähintään 30 % on toimitilaa (toimisto-, myymälä- tai ravintolatilaa). Ympäristöarvot ja energian järkevä hyödyntäminen ovat tärkeitä lähtökohtia. Rakennuksiin on suunniteltu parhaat energiatekniset ratkaisut. Pihapiiriin suunnitellaan myös kortteliravintolaa. Ydinkeskustaan matkaa on 2 km.

Tiedustelut: Vuokrakartio Oy, Helsinginkatu 15, 20500 Turku | 02 487 1180 | info@kurjenlinna.fi

Vuokrataan varastotilaa VARSINAIS-SUOMI Aura 500-6500 m² Tarvasjoentie 25 p. 0400827701

Turku 405-430 m² Salvumiehenkatu 9 p. 0400535697

Kaarina 50-100 m² Asianajajankatu 6 p. 0400861282

Turku 10-200 m² Iso-Heikkiläntie 8 p. 0407456925

Raisio 165 m² Peitturinkatu 9 p. 0400509104

Sairaalantie 14, HARJAVALTA

Liikekeskus Ilo on on 5 500 neliön laajuinen kokonaisuus Elovainion parhaalla paikalla. Tässä loistava tilaisuus yritykselle joka haluaa olla näkyvällä paikalla hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sijaitsee vain 15 minuutin matkan päässä Tampereelta, vilkkaan kolmostien ja Tampereen läntisen kehätien solmukohdassa.

Toimitilat Varsinais-Suomessa

www.x-index.fi

VUOKRATAAN

Liikekeskus ILO Jari Mäkelä • 0400 632 235 • jari.makela@ilokoy.fi

MYYDÄÄN SAIRAALA-ALUE RAKENNUKSINEEN Satakunnan sairaanhoitopiiri myy Harjavallan sairaala-alueen rakennuksineen. Alueella on varsinaisten sairaalarakennusten lisäksi muun muassa asuin- ja talousrakennuksia. Maa-alueen koko 26,86 hehtaaria ja rakennuksia 17 kpl, yhteensä noin 23.000 m2, joista vanhimmat peräisin 1900-luvun alusta. Myyjä on valmis neuvottelemaan kohteeseen sitoutumisesta vuoden 2023 loppuun asti. Tiedustelut: Sami Matara, 0500 408 667, sami.matara@catella.fi

HALLITILAA 300 m² + TOIMISTO 50 m² Tiilikatu 2, 38700 Kankaanpää

Autoalan yrittäjälle mahdollisuus! Vuokrataan korjaamohalli laitteineen, Kantatien 44 varressa. Hyvä tilaisuus jatkaa liiketoimintaa, valmis asiakaskunta. Täystiilihalli, sisäkorkeus 480 cm, kahdet leveät nosto-ovet. Oma tontti, asfaltoitu piha. Kaikki korjaamotoimintaan tarvittava kuuluu vuokraan. Autorobotti, nosturit, testerit yms. Soveltuu myös autokauppaan, hyvä sijainti. Vuokrahinta 3000 €/kk + alv.

Catella Property Oy (LKV) Linnankatu 11 B, 20100 Turku etunimi.sukunimi@catella.fi www.catella.com

Ota rohkeasti yhteyttä niin kerron lisää. STOCKMAKE Markku Lepistö p. 0400 320 432 markku.lepisto@stockmake.com


ETELÄ-POHJANMAA / POHJANMAA

Toimitilat.fi 3/2021

7

Tilannekatsaus Vaasasta ja Seinäjoelta ravintola. Kesällä 2020 Klemettilään valmistui HalpaHallin uusi, entistä noin 800 m² suurempi myymälä ja alkuvuodesta 2021 Klemettilässä sijaitsevan nykyisen Lidlin viereen valmistui Puuilo-tavaratalo.

päätetään kaupunginhallituksessa vasta, kun kohteessa on riittävä määrä vuokralaisia.

Teollisuuden hankkeet muovaavat kiinteistömarkkinaa

Kuva: Vaasan kaupunki / Christoffer Björklund

Vaasassa maltillinen transaktiovuosi takana Vuonna 2020 Vaasan transaktiomarkkina oli melko hiljainen, ja vuoden aikana tehtiin vain muutama merkittävä transaktio. Helmikuussa Danske Finance osti teollisuuskohteen Runsorintieltä Airport Parkin alueelta. Kauppahinta oli noin 28 miljoonaa euroa. Talvella 2020 Erikoissijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistö I osti osoitteissa Hovioikeudenpuistikko 16, Alatori 1 ja Alatori 3 sijaitsevan 18 700 m²:n maamerkkikokonaisuuden Harry Schaumanin säätiöltä. Kaupan kohteessa toimii muun muassa vuonna 2018 avattu kauppakeskus Espen. Vuoden lopussa Brysselin pörssiin listattu kansainvälinen kiinteistösijoittaja Cofinimmo teki ensimmäisen sijoituksensa Suomessa ostaessaan Fincap Kiinteistökehitykseltä rakenteilla olevan lääkärikeskus- ja sairaalakiinteistön 20 miljoonan euron kauppahinnalla. Kiinteistö sijaitsee ydinkeskustassa kauppatorin vieressä. Rakennuksen pintaala on noin 4 200 m², ja se on vuokrattu Mehiläiselle 20 vuoden vuokrasopimuksella. Uusia toimistoja rakenteilla ja suunnitteilla Vaasan toimistotilakanta on melko pieni suhteessa moniin muihin kasvukeskuksiin, ja vajaakäyttö painottuu keskustan vanhempiin tiloihin. Viime vuosina on kuitenkin valmistu-

nut useita uusia toimistokohteita, ja niitä on edelleen rakenteilla ja suunnitteillakin. Esimerkiksi Vaasanpuistikolla sijaitseviin entisiin HalpaHallin tiloihin remontoidaan liiketilojen lisäksi muuntojoustavia toimistotiloja. Strömberg Parkin alueella vahvistui talvella asemakaavan muutosehdotus, jonka ansiosta vanha, aiemmin suojeltu keskuskonttorirakennus voidaan purkaa ja tontille saadaan lisää rakennusoikeutta. Uusi kaava sallii 10 000 k-m² rakennusoikeutta, ja toimistokäytön lisäksi rakennukseen voi sijoittaa tuotantotilaa. Myymälähankkeet etenevät Liisanlehtoon suunniteltu Prisma-hanke edistyi vuoden 2020 aikana, koska rakennuslupa saatiin keväällä. Rakennustyöt alkoivat lokakuussa 2020, ja hankkeen on määrä valmistua vuoden 2021 lopussa. Hypermarketti koostuu noin 20 000 m²:n myymälärakennuksesta, sen alle rakennettavasta pysäköintihallista sekä pihan pysäköintialueesta. Hanke on niin neliömäärältään kuin kustannusarvoltaan Osuuskauppa KPO:n suurin yksittäinen hanke. Kesko suunnittelee aivan viereen uutta Citymarketia. Klemettilän pienen kolmiokorttelin liikeja huoltamorakennusten purkaminen alkoi kesä-heinäkuussa. Niiden tilalle on rakentumassa Lidl-päivittäistavaramyymälä, Neste Express -polttoaineasema ja McDonald’s-

MYYDÄÄN SEINÄJOELLA, Lavaväylä 7

Vuoden 2020 aikana alkoi Wärtsilä Smart Technology Hub -teknologiakeskukseen liittyvän logistiikkakeskuksen rakentaminen Vaskiluotoon. Rakentajana on YIT. Logistiikkakeskus tulee olemaan kooltaan noin 14 500 m². Keskus varustetaan modernilla tietotekniikalla, sillä se vastaa teknologiakeskuksen tarvitsemien materiaalien toimituksista digialustan avulla. Rakennuksen on tarkoitus valmistua lokakuun 2021 loppuun mennessä. Logistiikkakeskuksen rakentaminen nostaa Smart Technology Hubin kokonaisinvestoinnin yli 230 miljoonaan euroon. Wärtsilä siirtää vuodesta 2021 eteenpäin kaikki Vaasan keskustassa olevat toiminnot ja työntekijät sekä logistiikan ja huollon verstastoiminnot Runsorista Smart Technology Hub -keskukseen. Syksyllä päätettiin aloittaa akkuteollisuuden tarpeisiin laaditun Laajametsän suurteollisuusalueen asemakaavan muutos. Se on tarkoitus saada valtuustojen hyväksyttäväksi kesällä 2021. Kaavamuutoksella pyritään nostamaan tehokkuuslukua 0,3:sta 1,0:aan, jolloin rakennusoikeutta olisi arviolta 2,5 miljoonaa neliömetriä nykyisen 748 000 m²:n sijasta. Koronakriisi siirsi Wasa Stationin suunnitelmia eteenpäin Alkuvuodesta 2020 yksi Vaasan kärkihankkeista, Wasa Station, otti joitakin askelia eteenpäin, kun Yleisradio ja YIT solmivat vuokrasopimuksen, joka koskee Ylen Vaasan toimintojen siirtämistä Wasa Stationiin. Helmikuussa julkistettiin myös, että Wasa Stationiin on tulossa Marriott-ketjun hotelli. Koronakriisi laittoi kuitenkin neuvottelut vuokralaisten kanssa jäihin ja siirsi näin ollen rakentamissuunnitelmia ainakin puolella vuodella eteenpäin. Korttelin rakentamisesta

VUOKRATAAN SEINÄJOELLA Liiketila 133,5 m²

Seinäjoella rakenteilla ja suunnitteilla useita asuinrakennushankkeita Seinäjoen keskustaan ja sen lähiympäristöön on suunnitteilla ja rakenteilla useita asuinrakennushankkeita. Kesällä käynnistyi Seinäjoen korkeimman asuinkerrostalon Seinäjoen Sofiantornin ja uuden Biorex-elokuvateatterin rakentaminen Kauppakatu 6:een. Syksyllä purettiin Lehtisen talo, jonka tilalle on hahmoteltu seitsemää asuinkerrostaloa. Suurimmat liiketilamarkkinan muutokset ajoittuivat vuodelle 2019, kun Seinäjoelle avattiin Suomen kolmas Ideapark. Citymarketin siirryttyä vanhoista tiloistaan Ideaparkkiin Seinäjoen koulutusyhtymä Sedu muutti Keskolta tyhjentyneisiin tiloihin. Kesko on suunnitellut K-Marketin rakentamista entisen Citymarketin kylkeen. Kesällä Hankkija julkisti rakentavansa uuden myymälän Päivölään ja keskittävänsä kaikki alueen toiminnot. Myymälän arvioidaan valmistuvan keväällä 2021. Syksyn 2020 aikana Atria teki päätöksen Seinäjoen Nurmon tuotantolaitoksen yhteyteen rakennettavasta uudesta, investointiarvoltaan noin 155 miljoonan euron siipikarjatehtaasta, jonka arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuonna 2024. Valmistuttuaan se kasvattaa Atrian Suomen siipikarjatuotantoa noin 40 prosenttia. Investoinnin merkittävyyttä kuvastaa se, että samalla uusitaan Atrian Nurmontien liittymä, jonka rakennustyöt on jo käynnistetty.

Lauri Ruokonen Catella Property Oy

Vuokrattavana toimistotilaa 260 m² Puurtajantie 16, 60100 Seinäjoki

2 erillistä hallitilaa 194,4 m² ja 268,5 m² (1050€/m²) Halli on uusi kivihalli, jonka sisäkorkeus on 6 metriä. Hallissa paksu lattia, joka kestää raskaan kaluston. Maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys takaa halvat käyttökustannukset. Isot sähkötoimiset nosto-ovet 4,6m x 5m. Hyvä sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella ja iso oma piha.

Keskuskatu 7. Uusi, valoisa liiketila ravintolavalmiudella Seinäjoen parhaalla paikalla, uuden torin pohjoislaidassa.

Liiketila 99-542 m²

Martti Sippola | 0400 646 630 | martti.sippola@lapuamillservice.fi

SEINÄJOELLA Halli- ja varastotilaa Kalustettuja asuntoja www.vuokratiloja.fi

Keskuskatu 13. Erinomaista liiketilaa katutasossa ydinkeskustassa.

Liiketila 240 m²

Näyttävän rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevat ilmastoidut toimistotilat tarjoavat useita työhuoneita, kokoustilaa, aulatilaa sekä oma sisäänkäynti. Iso tilava lämmitystolpallinen parkkialue ja kameravalvottu piha-alue. Vuokra 3 120 €/kk (alv 0 %). Vesi, toimistosähkö, kaukolämpö, vartiointi sekä kulunvalvonta sisältyvät vuokraan. Tila mahdollista vuokrata kalustettuna. Otathan yhteyttä vaikka heti ja sovitaan esittely!

Keskuskatu 17. Liiketila keskustassa, erinomainen sijainti.

Kuisla Group Oy Juhani Jankkari 050 538 8644 / Reima Kuisla 0500 660 264 toimisto@kuisla.com

Veera Lautamäki 050 309 0570 veera.lautamaki@fincap.fi Virpi Aronen 040 714 6694 virpi.aronen@fincap.fi


ETELÄ-POHJANMAA / POHJANMAA

8

Toimitilat.fi 3/2021

LIIKETILAA SEINÄJOEN YDINKESKUSTASTA Kalevankatu 11-13, katutaso 344,5 m² ja kellari 97 m²

YRITTÄJÄ löydä täältä paikkasi menestyä!

www.vaasanseuduntoimitilat.fi Tilat soveltuvat mainiosti myymäläksi tai toimistoksi. Kadunvarresta löytyy asiakaspaikoitusta ja kellarissa on autohalli, josta löytyy paikkoja vaihtelevasti. Myös Seiparkilta löytyy läheltä paikoitusta. Tiloissa koneellinen ilmanvaihto jäähdytyksellä. Tilat ovat olleet aikaisemmin Apteekilla käytössä.

Liiketilat

Toimistotilat

Tuotantotilat

Varastotilat

Yritystontit

Hinta: 4200€ alv0% / kk Tiedustelut: 0400 898 785, sami.peramaki@ouluntoimitila.fi

Vuokrataan tuotantotilaa ETELÄ-POHJANMAA LAPUA, Kiviristi, Rautakuja 1

Vuokrattavana yhtenäinen kylmä varastotila, 909 m² Erittäin toimiva logistiikkakiinteistö yhdessä tasossa, jossa kaksi lastausovea sekä kolme käyntiovea. Korkeassa tilassa on todella hyvä valaistus ja hälytysjärjestelmä. Alue on aidattu, iso piha asfaltoitu. Kiinteistöltä on erinomaiset kulkuyhteydet. Vuokra 4489 €/kk (sis. veron 24 %). Tila vapautuu 1.5. VSI-Kiinteistöt Oy, Ville Ikola, puh. 044 700 5000

Ilmajoki 163-593 m² Ahonkyläntie 1 p. 0400222160

Seinäjoki 250-1000 m² Nurmontie 113 p. 0409223230

Kauhava 1-2350 m² Hallikuja 2 p. 0503661342

Seinäjoki 50 m² Vetopöytäväylä 1 p. 0406326775

Seinäjoki 1800 m² Lastausväylä 17 B p. 0504441600

VAASA, Runsor, Yrittäjänkatu 3

Vuokrataan nykyaikaista toimisto- ja tuotantotilaa yht. 436 m² Loistava sijainti Vaasan energiaklusterin ytimessä, lentokentän läheisyydessä. Hallitilan vapaa korkeus 7200 mm. Siltanosturivaraus. Piha-alueet asfaltoitu. Lämmityspaikat kiinteistön edessä. Hallin takana oleva piha-alue aidattu ja varustettu sähköporteilla. Pihassa 9t trukki tavaran purkamiseen ja lastaukseen. Autio Kiinteistöt Oy, Kimmo Autio, 044 580 6215

Närpiöläinen Hotel Red & Green toimii vastuullisuuden veturina N

ärpiön sydämessä, keskellä kaupunkia sijaitseva Hotel Red & Green on saanut Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Viime vuonna lanseeratun vastuullisen matkailun ohjelman yritysmerkkejä on myönnetty jo 78 kappaletta, mutta pienessä Närpiön kaupungissa sijaitseva hotelli on rannikon ensimmäinen Sustainable Travel Finland -kohde Turun ja Tornion välillä. Kuva: Hotel Red & Green / Esa Siltaloppi

ensimmäinen STF -merkin saanut ponnisti juuri Närpiöstä. Onhan tuo ydinvoimavapaaksi julistautunut kunta aiemmin tullut tutuksi onnistuneesta pakolaispolitiikasta ja paikallisten kasvisviljelijöiden yhteistyöstä, eli kestävän kehityksen mukaisesta tavoitteellisesta toiminnasta, Business Finlandiin kuuluvan Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelmapäällikkö Liisa Kokkarinen kertoo. Vajaan 10 000 asukkaan Närpiössä sijaitsevan hotellin toiminnassa vastuullisuus näkyy konkreettisina tekoina, kuten kierrätyksenä, ruokahävikin vähentämisenä, esteettöminä palveluina ja paikallisuuden tukemisena. Hotellilla pyritään vähentämään sähkön- ja vedenkulutusta; viime vuonna hotellin hanat vaihdettiin vettä säästäviin malleihin ja kuluvan kevään aikana hotellille asennetaan aurinkopaneeleita. Hotellivieraita kannustetaan ekologiseen liikkumiseen ja tarjolla on vieraiden käyttöön ilmaiseksi lainattavia polkupyöriä. Hotel Red & Greenin koko henkilökunta on mukana vastuullisuustyössä ja heillä on aito halu kehittää toimintaa eteenpäin.

- Halusimme saada Sustainable Travel Finland -vastuullisuusmerkinnän, koska teemme jo vakiintunutta työtä kestävän matkailun eteen, ja haluamme myös jatkossa kehittyä sekä parantaa entisestään toiminnastamme viestimistä. Haluamme myös saada inspiraatiota ja uusia keinoja vastuullisuuskysymysten huomioimiseen toiminnassamme, hotellin toimitusjohtaja Ann-Christine ”Cisse” Grönholm kertoo. Vastuullisuustyö jatkuu koko Vaasan alueella suurella innolla Hotel Red & Greenin innostavan esimerkin myötä. - Olen erittäin iloinen, että ensimmäinen matkailuyritys Vaasan alueella on saanut Sustainable Travel Finland -merkin. Nyt keskitymme yhdessä Vaasan alueen, Pietarsaaren ja Kristiinankaupungin kanssa auttamaan ja kouluttamaan paikallisia matkailuyrityksiä sekä kehittämään vastuullisuusasioita yhä eteenpäin. Työ vie aikansa, mutta lopputulos palkitsee, Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson iloitsee.

Cision tiedotepalvelu Kuva: Hotel Red & Green

Sustainable Travel Finland -merkin tavoitteena on edistää kestävää matkailua Suomessa, viestiä yhtenäisemmin Suomesta kestävän matkailun maana, helpottaa matkailijoiden valintoja matkustuspäätöksiä tehtäessä sekä käynnistää ja lisätä kestävän matkailun yhteistyötä kunnan ja muiden julkisten toimijoiden, alueorganisaatioiden ja yritysten välillä. Merkin saadakseen yrityksen täytyy täyttää Visit Finlandin luoma kriteeristö, joka huomi-

oi niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden. - Hotel Red & Green on Pohjanmaan ensimmäinen STF -merkin saanut yritys ja todellinen tiennäyttäjä. Majoitusyritys on omaksunut alueellisen veturiyrityksen roolin, ja mielenkiinnolla odotan, millaista liikehdintää tulemme lähiaikoina Länsi-Suomen kestävän matkailun kehittymisessä näkemään. Aivan yllätyksenä ei kuitenkaan tullut, että alueen


POHJANMAA / KESKI-POHJANMAA / POHJOIS-POHJANMAA

Toimitilat.fi 3/2021

VUOKRATAAN VAASASSA

9

MYYDÄÄN UUTTA TOIMITILAA

Toimisto-/liike-/ varastotilaa 160 m²

Isokatu 7, Kokkola A-talo: Liiketilaa 70,5 m² Mh. 44 015 €, vh. 147 000 €. Liiketilaa 113 m²

Mh. 70 750 €, vh. 236 300 €.

Vuokrattavana Pietarsaaressa

B-talo: Liike-/toimistotilaa 84 m²

Jaakonkatu 13

Mh. 52 990 €, vh. 176 400 €.

Erikokoisia toimistotiloja 10 m² ja siitä ylöspäin

Liike-/toimistotilaa 43.5 m² Mh. 29 685 €, vh. 98 700 €.

Lisätietoja antaa: Jan-Erik Hinds, 050 557 5214, jan-erik.hinds@hss.fi

HARRY SCHAUMANS STIFTELSE Hovioikeudenpuistikko 11 A 22 • 65100 Vaasa • www.hss.fi Katutason avomyymälä isolla näyteikkunalla, lähellä keskustaa. Os. Silmukkatie 21, 65100 Vaasa. Tilassa pieni toimistohuone, pienoiskeittiö ja WC. Cat5-kaapelointi. Oven vapaa korkeus 220 cm ja leveys 225 cm. Näkyvällä paikalla ja asiakkaille runsaasti ilmaisia parkkipaikkoja. Sijainti 1,5 km keskustasta, Klemettilässä. Vapautuu sopimuksen mukaan. Piha-alue osittain asfaltoitu. Samassa rakennuksessa toimii mm. lounasravintola, autovuokraamo ja siivousliike. Yhteydenotot Sami Talso p. 0500 66 77 44 sami@talso.com

Niemenkulma rakentuu kävelykadun läheisyyteen Kokkolan keskustaan. Upeilla näyteikkunoilla varustetut liiketilat sijaitsevat katutasossa aivan asiakasvirtojen äärellä. Ostajalla on mahdollisuus ostaa taloyhtiöstä autopaikkoja.

Laivakatu 6, Vaasa Liike-/toimistotilaa 52,5 m² Mh. 50 503,13 €, vh. 126 000 €.

KOKKOLA, Kaarlelankatu 6

Vuokrattavana n. 1000 m² liiketila ydinkeskustassa moneen eri käyttötarkoitukseen. Tilat ovat 2. kerroksessa ja mahdollista myös jakaa. Tavarahissi ja runsaasti pysäköintitilaa.

Katutason monipuolinen tila soveltuu sekä liike- että toimistotilaksi. Tilassa on kadulle antavat näyttävät ikkunat, ja esteetön sisäänkäynti suoraan kadulta. Kävelyetäisyydellä Vaasan ydinkeskustasta sijaitseva tila on helposti saavutettavissa myös autolla. Ostajalla on mahdollisuus ostaa taloyhtiöstä autopaikkoja. Heti vapaa.

Tiedustelut: Katariina Heinua | 040 826 3635 | katariina.heinua@lakea.fi

Lakea Oy

Jan Lindroos p. 0400 564 366 jan.lindroos@kp-konekeskus.com

Oulu Vuokrataan toimistotiloja

Kauppurienkatu 7, 2.-3. krs • 371 m² (149 m²/222 m²), 371 m² Kauppurienkatu 23, 4.-5. krs • 105 m², 209 m² Kirkkokatu 6, 2. krs • 230 m² Kirkkokatu 8, 4. krs • 185 m² Kirkkokatu 17, 5. krs • 114 m² Kirkkokatu 21, 4. krs • 442,5 m² Koulukatu 17, 2. krs • 70 m² Mäkelininkatu 43, 1. krs • 159 jyvm²–319 jyvm² Pakkahuoneenkatu 18, 4. krs • 122 m² Torikatu 7, 1. krs • 72 m²

Graniittitie 6 • 654 m² Kasarmintie 21, 3. krs • 444 m² Kasarmintie 23, 2. krs • 241 m² Kempeleentie 9, 2. krs • 520 m² Paljetie 10, 2. krs • 10 m²–450 m² Rautatienkatu 81, 1.-2. krs • 209 m², 241 m², 249 m² Tyrnäväntie 12, 2. krs • 176 m² Uusikatu 53, 2. krs • 105 m² Veistämötie 8, 1.-2. krs • 62 m², 110 m², 146 m², 205 m² (Veistämötien 1. krs sopii myös myymälätilaksi)

info@lakea.fi | www.lakea.fi

Vuokrataan Oulun keskustasta Isokatu 32

1. kerroksen liiketila 180 m² Oulun ydinkeskustassa. Liiketilaan on sisäportaikolla yhdistettävissä hyvä 163 m² kellarissa sijaitseva tauko-/sosiaali-/varastotila, jonne on myös oma sisäänkäynti. Lisäksi kiinteistöstä löytyy erillinen 107 m² varastotila. Kiinteistö sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä Oulun keskustassa. Parkkipaikkoja vuokrattavissa talon omasta pysäköintihallista. Kohteen läheltä löytyy hyvä tarjonta ravintoloita, ruoka- ja päivittäistavarakauppoja sekä muita palveluita. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Isokatu 33

Iso 250–1390 m² liiketila vapautumassa loistavalla paikalla liikekeskuksen sisääntulokerroksessa Oulun keskustassa. Lisäksi runsaasti varastotilaa kellarissa tavarahissiyhteyden päässä. Viereisestä Autosaaren pysäköintilaitoksesta on suorat yhteydet liikekeskuksen kerroksiin. Hyvät liikenneyhteydet ja paljon läpikulkuliikennettä.

Pekka Laurila-Harju 050 584 1303

Mervi Loukusa 050 343 7795

sähköposti: etunimi.sukunimi@catella.fi Catella Property Oy (LKV), Kirkkokatu 6, 5. krs, 90100 Oulu

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy Jouni Nevanperä, 040 770 7117 jouni.nevanpera@lahitapiola.fi toimitilat.lahitapiola.fi


POHJOIS-POHJANMAA

10

Toimitilat.fi 3/2021

Oulussa epävarmuus väistymässä

Toimistotilojen kysyntä palautunut ennalleen Oulussa Alkuvuoden 2021 aikana toimistotilojen vuokrauskysyntä on palautunut koronaa edeltäneelle tasolle ja voitaneen puhua osin jopa patoutuneen tilakysynnän purkautumisesta. Vuoden 2020 ajan markkinoilla vallitsi suuri epävarmuus, jolloin yrityksissä ei uskallettu tehdä päätöksiä toimitila-asioiden osalta vaan odoteltiin tilanteen selkiytymistä. Käytännössä mietittiin, tuleeko toimistotilojen käyttötarve vähentymään, riittääkö nykyistä pienempi neliömäärä, minkä verran etätyötä tullaan tekemään, milloin pandemia saadaan hallintaan ja pystytäänkö palaamaan takaisin aiemman tyyppiseen tai ainakin normaalimpaan toimintaan. Vuoden 2020 lopussa toimistotilojen vajaakäyttö Oulussa oli 7,3 %, kun se vuotta aiemmin oli 7,4 % ja ydinkeskustassa vastaavat luvut olivat 4,7 % ja 4,9 %. Tiloja ei siis käytännössä vapautunut, vaan vapaan tilan määrä jopa niukasti väheni vuoden takaisesta, eli yritykset eivät pienentäneetkään toimistotilojaan, kuten yleisesti oletettiin tapahtuvan etätöihin siirryttäessä. Tämänhetkinen näkemys Oulun alueen yrityksissä näyttää olevan, että etätyö ei tulekaan olemaan pysyväisluonteinen laajamittainen ratkaisu vaan henkilöstöllä on ”tarve” palata takaisin toimistoille, tavata kollegoitaan ”face to face”, järjestää livenä tiimipalavereita, käydä kahvipöytäkeskusteluita, käydä yhdessä lounaalla jne. Alun etätyöhuuman viehätys näyttää siis työntekijöiden keskuudessa vuoden kuluessa laantuneen ja kyllästymistä ja väsymystä on havaittu yrityksissä. Kotitoimistoihin on myös haastavampaa järjestää ergonomisesti ja teknisesti vastaavia työskentelyolosuhteita ja yritysten kannalta yhtä tietoturvallisia, kuten nykyaikaisessa toimistotilassa on tarjolla. Monet yritykset ovat myös koronasta huolimatta kasvaneet ja rekrytoineet viime vuonna ja alkuvuoden 2021 aikana lisää henkilöstöä. Käytännön pelkona monissa oululaisissa yrityksissä tällä hetkellä on, että työntekijät eivät enää mahdu palaamaan toimistoille kesälomien jälkeen, jolloin tilanteen oletetaan normalisoituvan mm. rokotuskattavuuden lisääntyessä. Toisaalta osassa yrityksistä nähdään osittainen etätyö, kun sitä on nyt kokeiltu, mahdollisena yrityksen kasvun tasaajana. Toimistotiloista halutaan toisaalta aiempaa väljempiä, eli näkemyksemme mukaan vapaan toimistotilan mää-

rä ei lyhyellä tähtäimellä lisäänny Oulussa. Teknisesti nykyaikaisesta toimistotilasta on edelleen puutetta ja kysyntä ylittää selkeästi tarjonnan erityisesti ydinkeskustassa.

tilaisuuttaan käyttämättä, kun muutamia hyvillä paikoilla olevia tiloja on vihdoinkin vuosien odottelun jälkeen vapautunut ja vuokrattavissa heidän käyttöönsä.

simmäinen liikerakennus SAKAn autoliike on juuri valmistunut ja pari muuta liikerakennusta on runkovaiheessa naapuritonteilla. Asuntorakentaminen jatkuu erittäin vilkkaana.

Liiketiloissa näkyy koronan vaikutus

Toimitilakaupassa hiljaista

Useita suurhankkeita suunnitteilla

Oulussa, kuten muissakin kaupungeissa, on katukuvassa alkanut näkyä koronan vaikutukset; kuluttajien varovaisuus sekä viranomaisten ajoittaiset rajoitukset kivijalkamyymälöiden, kahviloiden ja ravintoloiden toimintaan ja nykytilanteeseen. Tilastojen valossa Oulun kaupungin liiketilojen vajaakäyttöaste jopa hieman laski vuoden takaisesta 3,8 %:sta ollen vuoden 2021 alussa 3,6 %. Sen sijaan ydinkeskustan alueella vajaakäyttöaste oli 5,1 %, jossa oli kasvua vuoden takaisesta 1,3 %-yksikköä, mikä vastaa n. 3 200 m² liiketiloja. Näistä tosin pääosa, n. 2 350 m² koostuu kahdesta suurehkosta kohteesta, entinen K-Supermarket Isokadulla ja Vanhan Paloaseman ravintolarakennus Kauppurienkadulla, jotka vapautuivat joulukuun 2020 lopussa. Loppuosa, vajaa 1 000 m², koostui sitten pienemmistä yksittäisistä liiketiloista. Tällä hetkellä liiketilojen vuokrauskysyntä ydinkeskustassa on vähäistä myymälätyyppisten toimijoiden osalta. Viime viikkoina on kuitenkin julkaistu useita uusia ruokaravintola- ja pikaruokaketjuja, jotka ovat avaamassa ravintoloitaan tämän kevään ja syksyn aikana Oulun kävelykatualueelle. Sinänsä huomionarvoista on, että ravintoloilla riittää uskoa tulevaan, vaikka viimeaikaiset rajoitukset ovat kohdistuneet pahiten juuri ravintolatoimialalle. Toisaalta kyseiset ketjut ovat hakeneet Oulun ydinkeskustasta tiloja jo vuosien ajan eivätkä varmaankaan halua nyt jättää

Oulussa investointimarkkina hiipui ja kauppojen määrä laski vuonna 2020 edellisen vuoden tasolta, kun ajatellaan yksittäisiä kauppoja tai portfoliokauppoja, joissa myytiin kohteita samalla kertaa useilta paikkakunnilta Suomessa. Käytännössä suurin mielenkiinto kohdistui edelleen pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun toimitilamarkkinoihin. Toisaalta Oulussa ei juurikaan ollut myynnissä sen tyyppisiä kohteita, joista sijoittajat ovat kiinnostuneita.

Oulussa on tällä hetkellä mittavia hankkeita suunnitteilla. Nokian suunnitelma siirtää toimintonsa Ruskosta Teknologiakylään, joka edellyttäisi n. 50 000 m² uudisrakennushanketta ja johon saataneen Nokian mahdollinen investointipäätös jo kevään 2021 aikana. Rakentaminen ajoittuisi vuosille 2022 - 2024. Senaatilla on suunnitelma rakentaa uusi poliisitalo ja vankila Ruskonselän alueelle. Oulun Energia suunnittelee uuden toimitalon rakentamista Kasarmintien varteen kaupungin omistamalle tontille, johon kaavoitettaisiin samalla arviolta n. 15 000 kem² laajuinen toimistokortteli useiden toimijoiden käyttöön. Elite teki maaliskuussa tonttivarauksen Kaakkuriin kaupan suurhankkeelle n. 39 000 m² maa-alueelle. LIDL suunnittelee myös Kaakkuriin omaa myymäläänsä. Senaatin ja VR:n omistaman asema-alueen Raksilan puolen kaavoitus on meneillään. Suunnitteilla on asumista ja toimitiloja. Lisäksi on mm. yliopiston suunnitelma muuttaa osa toiminnoistaan n. 30 000 m² uudisrakennukseen Raksilaan nykyisten 1970-luvulla rakennettujen markettien paikalle, johon sijoitettaisiin myös Arinan ja Keskon päivittäistavarakaupat. Tämän hankkeen mahdollinen toteutuminen lienee kuitenkin pidemmän ajan päässä.

Rakentaminen jatkuu vilkkaana Oulun tämänhetkisen suurimman, uudisrakentamisen osalta kokonaiskustannuksiltaan noin miljardin euron Oulun yliopistollisen sairaalan rakentamishanke jatkuu suunnitellusti. C-osan rakentaminen pääsee myös alkamaan, kun sille saatiin joulukuussa STM:n lupa. Jo rakenteilla olevat A- ja B- osa valmistuvat vaiheittain vuoden 2023 loppuun mennessä. Liiketilapuolella Motonetin uusi n. 4 000 m² myymälärakennus on valmistumassa Ritaharjuun ja viereisen tontin liikerakentaminen on myös alkamassa. Rusta on myös ilmoittanut kiinnostuksestaan Ritaharjun alueelle. Ydinkeskustassa Senaatin n. 9 000 m² oikeustalohanke on aloitettu ja torihotellinkin rakentaminen etenee jo 3. krs tasolla. Oulun kaupungilla on useita julkisen rakentamisen hankkeita käynnissä. Oulunportin alueen en-

Pekka Laurila-Harju myyntipäällikkö Catella Property Oy, Oulu

Toimistolojen vajaakäyöaste Oulussa Q4 1995 - Q4 2020 14,0 12,9 12,1 11,5 12,0 10,19,9 9,4 10,0

12,8 10,5

7,5

8,0

6,5

6,0 6,0 4,0 2,0 0,0

2,3

3,0 1,7 1,5

0,7 0,9

1,1

1,9

3,8

4,1

3,5

3,2 2,2

7,1

5,9

5,2

5,1

5,1

8,2 8,3

3,8 2,4

7,9 6,6 6,3

4,6

1,9

8,5

11,2 11,4 11,1 11,1 10,1 10,0 9,0 6,8

5,4

5,8 4,9

3,8

3,02,7 2,9

6,2

2,8

3,3

5,6 5,9

5,0

8,3

4,7

7,7 7,4

4,34,3

7,2 7,3

4,9 5,0 4,7

1,5 1,7

Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 Q2 Q4 95 96 96 97 97 98 98 99 99 00 00 01 01 02 02 03 03 04 04 05 05 06 06 07 07 08 08 09 09 10 10 11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20 Toimistolat, Oulu

Toimistolat, ydinkeskusta, Oulu


POHJOIS-POHJANMAA / LAPPI

Toimitilat.fi 3/2021

11

OULU, Lentokatu 2, Pilot Business Park Vuokrataan korkeatasoista, valoisaa, jäähdytettyä toimistotilaa näkyvältä paikalta. Nykykainen Pilot 1 toimistorakennus Oulun lentokentän läheisyydessä. Tiloja eri kerroksissa, pinta-alat 20–500 m². Myös pieniä tiloja! Erikokoisia neuvottelutiloja, tyylikkäät edustustilat. Videoneuvottelulaitteet. Kohteessa n. 250 autopaikkaa.

Vuokrataan edullisesti Oulaisista, Ylivieskantie 186

Tuotanto-/varastotilaa 1000–6350 m² Sijainti päätien varrelta. Useita nosto-ovia. Kiinteistön päädyssä katettu lastauslaituri. Korkeus 5-5,2m. Piha asfaltoitu, parkkipaikka lämmitystolpilla. Tiloissa myös toimistoja sosiaalitiloja. Vuokraan sisältyy lämmitys sekä pihojen auraus ja hoito. Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä Teille sopiva kokonaisuus. Yhteydenotot Aimo Ojala, 0500 684 464

Katso kohteen kotisivut: www.pilotbusinesspark.fi

Jussi Real Estate Oy • Mika Mäkelä • 040 507 6356 • mika.makela@jreoy.fi

VUOKRATAAN KEMPELEESSÄ

Toimistotilaa Oulun ydinkeskustasta Valkean vierestä

Huippuhyvä näkyvä, vilkas kulmaus, osoitteesta Isokatu 21.

Toimitilahuoneisto

125m²

Hakamaa Toimisto-/halli-/tuotantotilaa

1000–3500m²

115 m², 2. kerros

Paituri

P. 050 5979 329 | www.liiketilavuokraus.fi

Vuokrataan valmiiksi tyylikkäästi ja hyvin kalustettua toimistotilaa tunnelmallisessa talossa. Kolme erillistä huonetta, keittiö, aula ja kaksi wc-tilaa. Neuvottelutiloissa lisäksi iso televisioruutu. Vuokraus onnistuu myös ilman kalusteita. Tilat soveltuvat mainiosti aloittelevan yrityksen toimistoksi. Huoneiston rapussa on myös hissi. Vuokra kalustettuna 1590€ alv 0%, vuokra ilman kalusteita 1390€ alv 0%. Tiedustelut: 0400 898 785, sami.peramaki@ouluntoimitila.fi

OULU, Rusko, Liitintie 13

Vaasanpuistikko 13, 65100 Vaasa 0500 77 66 11 | info@toimitilat.fi | www.toimitilat.fi Myydään hyväkuntoinen toimisto- ja tuotantotila yht. 1031 m². Rakennettu kolmessa vaiheessa 1997, 1998 ja 2012. Erinomaisella paikalla Ruskon pääkadun varrella, hyvä kulkuyhteys Kuusamontielle. Kaikki tilat vuokrattu. Nettovuokratuotto n. 73 000 €/vuosi. Myydään kiinteistöyhtiön koko osakekanta. Velaton mh 985 000 €.

Myynti: myynti@toimitilat.fi Jari 040 900 7578 | Mika 0400 483 553

Esittely sopimuksen mukaan: Matti Paakkola, 0400 567 047

Kauppakeskus, Jaakonkatu 6, Kemijärvi

Vuokrataan

KEMI, Varikonkatu 21 Tuotanto-, varasto- ja hallitilaa 90–450 m² Rakenteilla, mahdollisuus vaikuttaa varustetasoon. Lähellä rakennettavaa Biotuotehdasta. Vapaa korkeus 6m, ovikorkeus 5m ja ovileveys 4,5m.

Myydään Ravintolatila 170 m², asiakaspaikat 103 + 46 kpl Vuokrataan Liiketila 351 m² ja toimistot 34 m² + 56 m²

Majatalo Misi, Misintie 823, Misi

Hannu Vittaniemi, 0400 690 145 hannu.vittaniemi@multirent.fi www.multirent.fi

Numero 4E/2021 ilmestyy 24.5.

ERIKOISLEHTI: Pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku Aineistot 14.5. mennessä.

Numero 5/2021 ilmestyy 13.9.

Liiketila 181 m² myynnissä sijoittajalle Keskuskuja 6, Levi

ALUEKATSAUS: Keski-Suomi, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala TEEMA: Logistiikka- ja tuotantotilat Aineistot 6.9. mennessä

Myydään Entinen koulu 1 450 m², kolme eri rakennusta

Edvard Kulppi • 040 715 0806

Levin paras sijainti, alueella harvoin tarjolla näin suurta, esteetöntä ja kokonaan katutasossa olevaa liiketilaa. Sijoittajalle hyvä vuokratuotto. Kiinteistöllä oma, iso parkkialue liikkeen välittömässä läheisyydessä. Ota yhteyttä: 040 540 6360

Päätoimittaja: Mikael Eklund Julkaisija: Talso Oy Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


12

Toimitilat.fi 3/2021

K I P I N Ä K A S VA A T O I M I V I S S A T I L O I S S A .

T O I M I T I L AT O I K E A S S A K O O S S A . Vuokraamme Helsingin Pitäjänmäeltä toimitiloja pienistä toimistohuoneista aina tuhansien neliöiden toimitilakokonaisuuksiin. Sinä määrittelet meille mitä tarvitset. Toteutamme tarvittaessa remontit tiloihin tarpeidesi mukaan, jotta työskentelyympäristösi olisi mahdollisimman inspiroiva.

M O N I P U O L I S E S T I PA LV E L E VA . Aloita työpäiväsi reippaasti alakerran kuntosalilta ja piipahda päivittäin lämpeävän saunan lauteilla. Kun nälkä yllättää, alakerran ravintola Factory tarjoilee päivittäin vaihtuvan maukkaan lounaan. Samalla tilaat helposti tarjoilut tuleviin kokouksiin. Palaveripaikkoja on myös mistä valita, sillä Valimo Centerissä on useita vuokrattavissa olevia neuvotteluhuoneita.

MEILLE ON HELPPO TULLA.

UUSIIN 36 KK VUOKRASOPIMUKSIIN LOPPUVUOSI V U O K R AVA PA ATA

Lähin bussipysäkki on vain 200 metrin ja juna-asema 400 metrin päässä Valimo Centeristä. Julkisilla matka taittuu keskustaan alle vartissa. Kehä I ja Turunväylä kulkee aivan kivenheiton päässä.

O TA Y H T E Y T TÄ ! puh. 050 358 3184 / info@nurmi-yhtiot.fi Valimotie 13 A, 00380 Helsinki www.valimocenter.fi

Profile for Vapaat Toimitilat

Toimitilat.fi 3/2021  

Toimitilojen erikoislehti. Aluekatsauksessa Etelä-, Keski-, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjanmaa sekä Lappi. Teemana toimistotilat.

Toimitilat.fi 3/2021  

Toimitilojen erikoislehti. Aluekatsauksessa Etelä-, Keski-, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjanmaa sekä Lappi. Teemana toimistotilat.

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded