Toimitilat.fi -lehti 2/2023

Page 1

Rekisterinpitäjä: Talso Oy info@talso.com

ALUEKATSAUS: UUSIMAA | KANTA-HÄME | PÄIJÄT-HÄME | VARSINAIS-SUOMI ■ TEEMA: LOGISTIIKKA- & TUOTANTOTILAT

1 Toimitilat.fi VAPAAT2/2023TOIMITILAT ■ NRO 2 / 2023 ■ VIIKKO 12

Logistiikkatilat kilpailukyvyn veturina

Logistiikan hallinnalla on keskeinen rooli kilpailukyvyn säilyttämisessä siellä missä tehokkuus on valttia ja kustannukset kasvussa. Liiketoiminnan erityistarpeisiin räätälöityjen logistiikkayksiköiden vuokrauksessa nämä teemat ovat siis väistämättä pinnalla. Kilpailukykyä tavoitellaan ensisijaisesti priorisoimalla logistiikkayksiköiden kustannustehokkuutta ja kestävyyttä.

Suoria kustannussäästöjä pyritään löytämään heti vuokran hinnasta, mikä määräytyy tekijöiden kuten sijainnin, koon ja tilan muiden ominaisuuksien kautta. Tiloja määrittävät kuitenkin myös tiukat toiminnan kriteerit,

mitkä vähentävät vaihtoehtojen määrää ja siten myös vuokravertailun mahdollisuutta. Logistiikkayksikön kustannukset ja edut tuleekin punnita osana yrityksen toimintaa. Esimerkiksi sijaintiin vaikuttaa sekä etäisyys

että matkan toistojen määrä. Jos matkoja yksikköön tehdään kerran viikossa verrattuna kerran päivässä, ovat kilometrikustannukset halvemmat, vaikka yksikkö sijaitsisikin kauempana. Toisaalta sijainnin merkitys kasvaa, mikäli matkaa toistetaan usein.

Tilaratkaisujen kestävyys on yhä tärkeämpi osa liiketoiminnallista kokonaisuutta. Kestävät logistiikkatilat auttavat yrityksiä minimoimaan energiankulutusta ja jätteen tuotantoa sekä kontrolloimaan kustannuksia pitkällä aikavälillä. Kestävä logistiikkayksikkö huomioi myös tulevaisuuden toiminnalliset muutokset, kuten varautumisen

Kuva: Marcin Jozwiak / Unsplash

liiketoiminnan kasvuun.

Tyypillinen pullonkaula onkin liian pieni tilan määrä. Tällöin vuokrauksen avulla pyritään skaalaamaan toiminta nopeasti ja tehokkaasti muuttuviin olosuhteisiin. Tehottomista tilaratkaisuista kannattaa irtautua pienellä kynnyksellä, sillä ajan myötä näistä tulee toimintaa hidastavia kustannussyöppöjä. Moni yritys on havahtunut vastaavaan tilanteeseen, mikä näkyy kasvavana kiinnostuksena parempien tilaratkaisujen löytämiseksi.

Kasvavaan kysyntään on vastattu uusilla varastointi- ja logistiikkahankkeilla, jotka tuovat mukanaan ominaisuuksia, jotka suoraan vaikuttavat yrityksen taloudellisiin ja ekologisiin tavoitteisiin. Tilojen tekniset parannukset, kuten ledivalaistus ja maalämpö sekä näistä kumpuavat mahdollisuudet kasvattavat osaltaan muuttoliikettä vanhoista tiloista uudempiin.

Logistiikkayksikön vuokrauksella on kauaskantoisia vaikutuksia, joilla yritys pystyy parantamaan omaa operatiivista tehokkuuttaan ja sitä kautta kilpailuetua markkinoilla. Siksi parhaat tilaratkaisut usein vuokrataan jo ennen näiden julkista vapautumista.

Tieto auttaa sijoittumaan oikein

Milläperusteellateetpäätöksensiitä,mikäonoikeapaikkayrityk-

sellesi?Mututuntumaaneikannataenääluottaa,silläkovaafaktatietoakinontarjolla.Keski-UudenmaanKehittämiskeskusOy(Keuke) tuottaa jatkuvasti päivittyvää tietoa omistajakuntiensa elinvoimasta. Elinvoimatilastojakannattaahyödyntäämyössijoittumisessa.

Keuken toimialueella eli Järvenpään, Karkkilan, Keravan, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan alueilla toimii 13 294 yritystä. Nämä yritykset tekevät toimipaikkojen henkilöstöä kohden liikevaihtoa 309 407 euroa. Se on koko maan lukuihin vertailuna lähellä keskiarvoa.

– Vaikka meidän toimialueella on vähemmän yritysten toimipaikkoja suhteutettuna asukaslukuun, tehdään meillä isoa bisnestä. Meillä on siis paljon isoja ja paljon liikevaihtoa tekeviä yrityksiä, toteaa Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen

Keuke tuottaa ja tarjoaa maksutta verkossa ajankohtaista tilastotietoa yrityksistä, työllisyydestä, väestönkehityksestä ja vetovoimasta.

– Me haluamme auttaa päättäjiä johtamaan ja tekemään päätöksiä tietojen pohjalta. Samat luvut auttavat yrityksiä suunnittelemaan omaa toimintaansa. On hyvä tietää, mikä on esimerkiksi kunnan tai toimialueen koulutusaste ja että kunta on muuttovoittoinen, Pekkarinen jatkaa.

Kaikki elinvoimasta kertovat kovat faktat löytyvät sekä Keuken toimialueen laajuudessa että yksittäisten kuntien lukuina.

– Numerot kertovat, kuinka järkevää on sijoittua tänne keskisen Uudenmaan kuntiin. Tienvarsien mainostaulut eivät sitä kerro.

Data on uusi kulta

Julkisen datan avaaminen on suuri mahdollisuus. Vielä tosin on matkaa siihen, että maksutonta dataa olisi tarjolla laajasti. Ihannetilanteessa avoin data on ilmiönä yhtä mullistava kuin höyryveturi aikanaan.

– Liiketoimintamahdollisuus syntyy siitä, kun julkiseen avoimeen dataan yhdistetään jotain yksityistä, esimerkiksi yrityksen keräämää dataa, toteaa Elina Pekkarinen. Sitran mukaan avoin data toimii uuden liiketoiminnan ja innovaatioiden lähteenä. Uudet tavat käyttää ja hyödyntää tietoa luovat uudenlaisia palveluja ja mahdollisuuksia. Euroopan komissio puolestaan on arvioinut julkisen tiedon avaamisen suoriksi taloudellisiksi tuotoiksi 40 miljardia euroa vuodessa.

– Yksinkertaisena esimerkkinä datan hyödyntämisestä on esimerkiksi kuntien koulutusasteen ja työttömyyslukujen yhdistäminen. Näiden lukujen avulla yritys voi tehdä

sijoittumispäätöksiä.

– Tai jos katsoo väestönkehitystä ja sen ennusteita, voi tehdä nopeita päätelmiä siitä, mihin ikäryhmään palveluja tarvitaan. Vetovoimatilastot kertovat, missä kunnissa tehdään muuttovoittoa, mikä taas tarkoittaa ostovoimaa.

Sijoitu suurten perässä

Keski-Uudenmaan alueen kunnat tarjoavat erikokoisia yritystontteja useilta yritysalueilta. Uudet liikepaikat tarjoavat yrityksille kilpailukykyisiä sijoittumispaikkoja hyvien liikenneyhteyksien varrella kaikissa alueemme kunnissa.

– Me tavoitamme maailman ja maailma meidät. Suomen suurimpia logistiikka-alan toimijoita, kuten DB Schenker, Lidl Suomi, Stockmann ja S-ryhmä ovat sijoittaneet toimintaansa meidän alueellemme, kertoo Pekkarinen.

Erikokoiset yritysalueet antavat mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan. Logistiikan yritysalueilta löytyy runsaasti tilaa varastointia varten.

– Meillä on myös pitkät teollisuuden perinteet. Moni teollisuuden yritys, kuten Altia, Valmet, Rocla, Teknos ja Nordqvist, on pystynyt uudistamaan toimintaansa keskisellä Uudellamaalla. Tähän joukkoon on hyvä sijoittua vaikka verkostokumppaniksi tai alihankkijaksi.

– Sopivia yritystontteja ja toimitiloja voi etsiä alueen kaikista kunnista niiden verkkosivuilta ja ottaa suoraan yhteyttä kuntien yhteyshenkilöihin.

Ihmiset asuu ja kulkee

Järvenpää, Karkkila, Kerava, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula ovat osa Helsingin seutua ja logistisesti loistavalla paikalla. Liikennöinti seudulla on helppoa. Maantieliikenteen rungon muodostavat valtatiet Helsingistä Poriin, Tampereelle, Tuusulaan, Lahteen ja Porvooseen sekä kehäväylä Hangosta Porvooseen.

Päärataa käyttävät tuhannet matkustajat päivittäiseen työmatka- ja asiointiliikenteeseen. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on noin 20–30 minuutin matka ja Helsingin satamiin 30–40 minuutin matka.

– Seutumme on voimakasta muuttovoitto- ja kasvualuetta. Lähes 200 000 asukasta on löytänyt kasvun paikan alueeltamme. Kasvava väestömäärä lisää ostovoimaa ja tarjoaa uusia bisnesmahdollisuuksia, Elina Pekkarinen toteaa.

2 Toimitilat.fi 2/2023 LOGISTIIKKA- & TUOTANTOTILAT / UUSIMAA
Sakari Parkkinen Cushman & Wakefield Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen.

Vuokrataan

Kamppi

Yrjönkatu 36

Modernia, laadukasta toimitilaa:

Kamppi, Yrjönkatu 36

• 407 m², 4. kerros, heti vapaa

• Ilmastoinnin jäähdytys

• Kampin keskus ja metroasema kävelymatkan päässä

Ydinkeskusta, Yliopistonkatu 5

• 249 m², heti vapaana

• Ylin 8. kerros, 3 hissiä

• Loistava sijainti ydinkeskustassa

• Hyvät liikenneyhteydet

Kysy lisää: Saila Puro, puh. 050 384 0053 tai saila.puro@valio.fi

VUOKR ATAAN

Klondyketalossa Keravalla

Loft-henkinen, monimuotoinen Klondyketalo on kooltaan 30 000 m² ja siellä on vuokralla yli 80 eri alan toimijaa.

Klondykesta löytyy erilaisia toimisto- ja toimitiloja, varastotiloja ja halleja Vielä tiloja vapaana, hinta 7–14 /m².

Hyvien liikenneyhteyksien varrella, vain minuutti juna-asemalta. 450 pysäköintipaikkaa pihalla Varastotiloihin pääsy lastauslaiturilta.

Ota yhteyttä ja tule moninaiseen joukkoomme! vuokraus@klondyketalo.fi Vesa 041 531 2211 www.klondyketalo.fi

VUOKRATAAN

www.valionelakekassa.fi

Siistiä ja monikäyttöistä tuotantotilaa vanhan pianotehtaan kiinteistöstä. Kievarintie 14, 05200 Rajamäki

VUOKRATAAN / MYYDÄÄN

Mäntsälä, Takamaantie 9

Vapaana / vapautumassa kevään aikana:

* 10-50 m² varasto / työtila

* 150 m² toimitila / varasto

* 600 m² tila, joka toiminut autokorjaamona

Pekka Mäkelä, 040 593 0846 pekka.makela@hellaskiinteistot. www.hellaskiinteistot.

VUOKRATAAN

Varasto-/työ- ja liiketilaa 60–220 m²

Veikkolan Teollisuuskiinteistöt Oy

P. 050 517 6055, Teollisuustie 9, 02880 Veikkola www.veikkolantoimitilat.fi

Monipuolista halli- ja toimistotilaa 200-1000 m²

500 m² lämmintä korjaamo/hallitilaa, noin 300-400 m² kylmää hallitilaa, reilusti asfaltoitua pihatilaa. Tilat jae avissa tarpeen mukaan. Heti vapaa. Sijainti erinomainen, 4:n tien risteyksessä moo oritien lähellä. Ympäristössä oma rauha. Paljon parkkitilaa. Vuokralaisia Perustava Oy/Perustava Infra Oy

Tiedustelut: p. 045 127 0647

3 Toimitilat.fi 2/2023 UUSIMAA Tar vitsetko apua? Soita 040 9000 770
VAHVA KOTIMAINEN PERHEYRITYS
toimitiloja uudistuneessa

Vuokrattavaa toimitilaa Hyvinkäältä

VUOKRATA AN NURMIJÄRVELLÄ

Vuokrataan varastotilaa UUSIMA A

Espoo 103.4 m²

Rajamaankuja 8

p. 020 730 8430

Kohdenumero: 10752137

Hyvinkää 500–5500 m²

Mäkikuumolantie 20

p. 050 579 6262

Kohdenumero: 10672386

Nurmijärvi 1050 m²

Ilvesvuorenkatu 7

Kivikonkierto 18, Hyvinkää

Modernia näyttely/toimisto/kevyttä tuotantotilaa kahdessa kerroksessa 100–1300 m² Kiinteistössä hissi. Koneellinen iv. Kaukolämpö. Pihalla runsaasti parkkitilaa. Vapautuu 10/2023.

Kallioinen Yhtiöt Oy

Juha Vihavainen, 0400 484 275 juha.vihavainen@kallioinenyhtiot.com www.kallioinenyhtiot.com

Patruunantie 15 C

Varasto -/toimintatilaa 350 m², 3. krs, hissi.

Yhteystiedot: Tero Okkonen 040 566 9176 tero.okkonen@anora.com

Anora Group

Valta-akseli, 05200 RAJAMÄKI

p. 020 730 4530

Kohdenumero: 10751663

Vantaa 300–500 m²

Virkatie 1

p. 040 900 6333

Kohdenumero: 10754308

Auktorisoituja kiinteistöarvioijia

Catella Property Oy etunimi.sukunimi@catella. www.catella.

Helsinki

Juslin Matias (Y)(KHK)

p. 050 470 2014

Kontola Tuomas (Y)(KHK)

p. 040 749 8292

Lehtonen Arja (Y)(KHK)

p. 0500 763 427

Raitio Pertti (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0500 546 105

Vedenoja Sini (Y)(KHK)

p. 040 053 8542

Tampere

Nissinen Ilkka (Y)(KHK)

p. 040 357 7733

Smeds Leena (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 830 6291

Turku

Matara Sami (Y)(KHK)

p. 0500 408 667

Rouvali Mari (Y)(KHK)

p. 050 911 6110

Oulu

Tyybäkinoja Aimo (Y)(KHK)

p. 050 512 6451

Uusitalo Jukka (Y)(KHK)

p. 040 487 0222

FinCap Oy

www. ncap.

Halomo Jyrki (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 837 3796

jyrki.halomo@ ncap.

Juutti Hannu (Y)(KHK)

p. 040 714 6683

hannu.juutti@ ncap.

Kivistö Harri (Y)(KHK)

p. 040 714 6693 harri.kivisto@ ncap.

CBRE Finland Oy www.cbre. Hirvonen Martti (Y)(KHK)

p. 041 433 5769

Pirhonen Pia (Y)(KHK)(MRICS)

p. 045 184 7890

Maanomistajien

Arviointikeskus Oy

p. 020 741 1050 etunimi.sukunimi@arviointikeskus. www.arviointikeskus.

Palvelualue koko Suomi

Hakola Vesa (MM)

Orama Antti (Y)(KHK) Äijälä Matti (Y)(KHK)

Kiinteistötaito Peltola & Co Oy

p. 010 235 4320 etunimi.sukunimi@kiinteistotaito. www.kiinteistotaito.

Haukka Ilkka DI (Y)(KHK)

Vierula Matti DI (Y)(KHK)(MRICS)

LogisTila LKV Oy www.logistila.

Pirkanmaa, Uusimaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Keski-Suomi

Lyytinen Ulla (A)

p. 040 776 0538

Suomen Toimitila Oy www.ttilaa.

Kantosaari Mikko (Y)(KHK)

p. 050 443 4055

Sisto Matti (Y)(KHK)

p. 050 572 0258

Jones Lang LaSalle Finland Oy

Kuusela Mikko (Y)(KHK)

p. 050 465 9494 mikko.kuusela@eu.jll.com

Lehtonen Tero (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 565 5389 tero.lehtonen@eu.jll.com

Pienimäki Kaisu (Y)(KHK)

p. 040 703 2783 kaisu.pienimaki@eu.jll.com

Tirkkonen Jari (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0400 500 904 jari.tirkkonen@eu.jll.com

Newsec Advisory Finland Oy

p. 0207 420 400 etunimi.sukunimi@newsec.

www.newsec.

Hakkarainen Juha (Y)(KHK)

p. 040 821 0507

Kangas Heikki (Y)(KHK)

p. 050 320 9136

Kärävä Piritta (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0400 330 003

Nummi Juha (Y)(KHK)(MRICS)

p. 050 420 3954

Rautjärvi Nina (Y)(KHK)

p. 050 538 8194

Santasalo Panu (Y)(KHK)

p. 040 574 3075

Vaarama Lauri (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 728 7832

Ventin Alex (Y)(KHK)

p. 050 578 0616

Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy etunimi.sukunimi@tota.

www.tota.

Muhojoki Jorma (Y)(KHK)

p. 044 363 6191

Nylander Tanja (Y)(KHK)

p. 044 363 6198

AKA-JÄRJESTELMÄ

takaa arviointilausunnon luotettavuuden.

Vain auktorisoitu kiinteistöarvioija on oikeutettu käyttämään

AKA-tunnusta.

Cushman & Wake eld

p. 010 836 8400

Mäki-Lohiluoma Juha (Y)(KHK)(MRICS)

Suominen Ville (Y)(KHK)

Uusitupa Jaakko (Y)(KHK)

Retta Management etunimi.sukunimi@retta. www.rettamanagement.

PKS/Uusimaa, Lounais-Suomi (toimipiste Helsinki)

Harju Sanna (Y)(KHK)

p. 040 773 0568

Kolkkala Tomi (Y)(KHK)

p. 040 752 8892

Komppa-Hiiva Jenni (Y)(KHK)

p. 040 516 4197

Salo Tuomo (Y)(KHK)

p. 040 689 5859

Tikkanen Sanna (Y)(KHK)

p. 040 186 8169

Timperi Henri (Y)(KHK)

p. 040 581 3629

Häme, Kaakkois-Suomi (toimipiste Lahti)

Kirvesmies Juha (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0400 553 339

Keski-Suomi, Savo-Karjala (toimipiste Kuopio)

Autio Jussi (Y)(KHK)

p. 045 649 3225

Länsi-Suomi, Pohjanmaa (toimipiste Tampere)

Lehikoinen Jari (Y)(KHK)

p. 040 182 1263

OP Koti Päijät-Häme Oy LKV etunimi.sukunimi@op.

Leino Jari (Y)(KHK)

p. 0400 490 606

Nyman Mika (Y)(KHK)

p. 0400 347 758

OP Koti Itä-Suomi Oy LKV etunimi.sukunimi@op. www.op-koti.

Pohjois-Savon alue

Keinänen Harri (Y)(KHK)

p. 050 341 0614

Korpela Jaakko (A)

p. 050 562 4247

Miettinen Petri (Y)(KHK)

p. 040 546 7466

Pohjois-Karjalan alue

Rautiainen Mikko (Y)(KHK)

p. 040 630 1171

Reijonen Outi (Y)(KHK)

p. 050 501 9875

Suur-Savon alue

Heikkinen Päivi (A)

p. 050 382 4204

Järvisalo Anne (Y)(KHK)

p. 040 570 0365

Tinakari Antti (Y)(KHK)

p. 0400 578 080

Tampereen Arviointi- ja Toimitilapalvelu Oy LKV

Pirkanmaa

Koskinen Esko (Y)(KHK)

p. 0400 622 727

OP Koti Turun Seutu Oy LKV etunimi.sukunimi@op.

Helminen Arto (Y)(KHK)

p. 0500 842 523

Karikoski Otso (A)

p. 050 522 8081

Lindén Ralf (Y)(KHK)

p. 044 738 1300

Santalahti Samuli (Y)(KHK)

p. 0500 204 957

Teijula Ilkka (Y)(KHK)

p. 0400 786 640

TILANA Fibren Oy

www.tilana.

Länsi-Uudenmaan alue

Kuitunen Päivi (Y)(KHK)

p. 040 771 7346

www.arviointitoimisto.

Helenius Mikko (Y)(KHK)

Porin Kotijoukkue Oy

Andersson Jukka (Y)(KHK)

p. 040 840 0232 jukka.andersson@kotijoukkue.

(Y) Yleisauktorisointi (sis. kaikki osa-alueet)

(A) Asuntoauktorisointi

(MM) Maa-ja metsätalousauktorisointi

(KHK) Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija

(HT T) Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja

(MRICS) Member of Royal Institute of Chartered Surveyors

(FRICS) Fellow of Royal Institute of Chartered Surveyors

4 Toimitilat.fi 2/2023 UUSIMAA / KOKO SUOMI

Monipuolisia investointeja Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa

on niin meneillään kuin suunnitteilla useita investointihankkeita yli 430 miljoonan euron edestä.

Kauppa ja matkailu

Hämeenlinnaan on sijoittunut hyvin kansallisia ja kansainvälisiä kauppaketjuja.

Uusin tulija on ruotsalainen kodintavarataloketju Jula, joka avaa n. 2 700 m² myymälänsä ensi syksyllä Tiiriön kauppakeskusalueelle. Rakentuvaan kokonaisuuteen on tulossa myös muitakin toimijoita.

Tokmannin uusi myymälä lähes kolminkertaistaa liiketilat Tiiriön nykyiseen myymälään verrattuna, sillä uudessa tilassa on n. 9 000 m². Osuuskauppa Hämeenmaa remontoi Hämeenlinnan Vaakunahotellin tilat. Investoinnin suuruus on 5-10 miljoonan euron välillä.

Hyvinvointi

Vuonna 2026 valmistuva Ahveniston sairaala eli Assi on kokoluokaltaan 76 000 brm². Investoinnin suuruus on n. 356 miljoonaa euroa ja työntekijöiden määrä sairaalassa tullee olemaan n. 1 900 henkilöä.

Tutkimus ja kehityspalvelut

Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksesta on tulossa Euroopan huippukeskus.

HAMKin Smart Systems & Biotechnology (Smart & Bio) -rakennukseen tulee moderneja laboratorio- ja tutkimustiloja, joissa kehitetään monitieteisesti älykkäitä ratkaisuja ja sovelluksia vihreän siirtymän edistämiseksi. Kyseessä on suunnitteluvaiheessa reilun 5 miljoonan euron investointi.

Tuotanto ja logistiikka

Fiskars Group investoi Iittalan lasitehtaaseen 10 miljoonaa euroa. Investoinnin tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä. Energiainvestointi valmistuu 2026 aikana.

Etran Logistiikkakeskuksen 10 000 m² laajentaminen MORE Hämeenlinnaan on suunnittelussa.

Yritysalue MORE

Kaavaehdotusvaiheessa on 240 ha yritysalue moottoritieliittymän viereen. Liittymän rakentamisen suunnittelu on jo aloitettu. Alueelle on tarkoitus tulla T-kaava, joka mahdollistaa teollisuuden ja logistiikan yritystoimintojen sijoittumisen alueelle. Asemakaavan on tarkoitus vahvistua tämän vuoden kesällä.

MORE-alueen keskellä oleva kiertotalouskeskus on selvästi kiinnostanut yritystoimijoita. Monimateriaalikeskus palvelee tulevassa seudun lisäksi koko eteläistä Suomea. Kiertotalouskeskukseen on tehty jo useita

aiesopimuksia alan yritysten kanssa. Ari Räsänen johtaja, sijoittumispalvelut Linnan Kehitys Oy

5 Toimitilat.fi 2/2023 KANTA-HÄME / PÄIJÄT-HÄME 900 m² 2500 m² RIIHIMÄKI VARASTOINTIPALVELUT Suosillantie 1, Hausjärvi Kantatie 54 - 3,5 km Moottoritie E12 - 7 km YHTEYSTIEDOT JAAKKO@HATI-YHTIOT.FI 040-738 4316 Kysy myös halleista! 1000–5000 m² Piha-alue 2500 m² Piha-alue 900 m² VUOKRATAAN
• • •

VARASTOTILAA

Forssa 8–500 m²

Kartanonkatu 10

p. 050 531 7147

Kohdenumero: 10574943

Forssa 7200 m²

Renorintie 5

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10747033

Forssa 85 m²

Turuntie 2

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10676009

Forssa 85 m²

Turuntie 2

p. 040 357 7348

Kohdenumero: 10739792

Hämeenlinna 43 m²

Hansatie 1

p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10741497

Hämeenlinna 29 m²

Tölkkimäenkuja 3

p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10752621

Hämeenlinna 66 m²

Tölkkimäenkuja 3

p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10750972

Riihimäki 500 m²

Junttatie 2

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10751830

Riihimäki 200 m²

Junttatie 2

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10743319

Riihimäki 250 m²

Junttatie 2

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10743321

Riihimäki 64 m²

Kinturinkuja 4

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10733398

Riihimäki 1800 m²

Lasitehtaanaukio 3

p. 040 752 4506

Kohdenumero: 10729003

Riihimäki 4000 m²

Lasitehtaanaukio 3

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10733475

/ PÄIJÄT-HÄME

Vuokrataan KANTA-HÄME

Riihimäki 379 m²

Voimalankatu 6

p. 040 555 8106

Kohdenumero: 10672330

Riihimäki 379 m²

Voimalankatu 6

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10725946

Riihimäki 787–2047 m²

Yrittäjänkatu 10

p. 050 579 6262

Kohdenumero: 10719990

Riihimäki 1260 m²

Yrittäjänkatu 10

p. 050 579 6262

Kohdenumero: 10719981

Riihimäki 750–1500 m²

Yrittäjänkatu 8

p. 050 383 8553

Kohdenumero: 10665461

Riihimäki 477 m²

Yrittäjänkatu 8

p. 050 383 8553

Kohdenumero: 10665362

Riihimäki 28 m²

Yrittäjänkatu 9

p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10742539

TOIMISTOTILAA

Forssa 8–500 m²

Kartanonkatu 10

p. 050 531 7147

Kohdenumero: 10574943

Hämeenlinna 342 m²

Hallituskatu 10

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10729758

Hämeenlinna 184 m²

Kasarmikatu 4

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10752090

Hämeenlinna 192 m²

Kasarmikatu 7

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10730224

Hämeenlinna 505 m²

Laajamäentie 2

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10750560

Hämeenlinna 117.5 m²

Laajamäentie 2 p. 040 869 6460

Kohdenumero: 10635874

Hämeenlinna 215 m²

Palokunnankatu 26

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10739391

Hämeenlinna 30–42.5 m²

Possentie 2

p. 020 433 2990

Kohdenumero: 10674189

Hämeenlinna 800 m²

Taipaleentie 4

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10744994

Hämeenlinna 23–327 m²

Terminaalitie 10

p. 040 869 6460

Kohdenumero: 10592932

Hämeenlinna 522 m²

Turuntie 2

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10716756

Hämeenlinna 13–33 m²

Turuntie 4-6

p. 040 869 6460

Kohdenumero: 10592944

Hämeenlinna 233 m²

Tuulosentie 1

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10730462

Vuokrataan PÄIJÄT-HÄME

VARASTOTILAA

Heinola 100–864 m²

Höylääjäntie 2

p. 050 552 3396

Kohdenumero: 10729950

Hollola 200 m²

Nostavankuja 1

p. 040 834 5917

Kohdenumero: 10672372

Lahti 220 m²

Aleksanterinkatu 12

p. 0500 492 011

Kohdenumero: 10615436

Lahti 431 m²

Aleksanterinkatu 25

p. 020 780 3760

Kohdenumero: 10728821

Lahti 2060 m²

Aniankatu 9

p. 020 730 8830

Kohdenumero: 10750158

Lahti 110 m²

Apilakatu 1

p. 050 420 1170

Kohdenumero: 10754441

Lahti 231 m²

Apilakatu 3 p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10750016

Lahti 1000 m²

Ilmarisentie 3A

p. 040 547 7160

Kohdenumero: 10727509

Lahti 32 m²

Karistonkatu 2

p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10754588

Lahti 100–400 m²

Moisionkatu 6

p. 020 741 7750

Kohdenumero: 10413444

Lahti 19 m²

Palttinakatu 11 p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10754936

Lahti 92 m²

Rautatienkatu 20 p. 040 862 0830

Kohdenumero: 10746866

Lahti 30–500 m²

Sopenkor venkatu 9

p. 050 571 5555

Kohdenumero: 10639471

Lahti 360 m²

Sotkankatu 6

p. 050 324 1616

Kohdenumero: 10650486

Lahti 500–1824 m²

Varastotie 30

p. 0400 200 840

Kohdenumero: 10753850

Lahti 298–596 m²

Vasarakatu 10

p. 050 552 3396

Kohdenumero: 10734627

Lahti 220–440 m²

Vipusenkatu 1

p. 040 589 6276

Kohdenumero: 10717672

Lahti 23 m²

Vuorikatu 35

p. 040 357 7348

Kohdenumero: 10739827

Lahti 2000–2200 m²

Väinämöisentie 6

p. 050 552 3396

Kohdenumero: 10729887

Orimattila 330–3678 m²

Kaitilantie 30

p. 050 352 0559

Kohdenumero: 10655667

LIIKETILAA

Heinola 350 m²

Pikijär ventie 1a

p. 041 454 1840

Kohdenumero: 10574302

Hollola 150–3000 m²

Keskikankaantie p. 045 896 2013

Kohdenumero: 10716170

Hollola 79–144 m²

Keskuskatu 11

p. 044 713 0530

Kohdenumero: 10735102

Iitti 30–320 m²

Kauppakatu 12

p. 045 870 0768

Kohdenumero: 10753007

Sysmä 198 m²

Särkilahdentie 4

p. 010 532 2749

Kohdenumero: 9935315

Lahti 1400 m²

Ajokatu 81

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10732763

Hämeenlinna 10–630 m²

Vankanlähde 7

p. 040 869 6460

Kohdenumero: 10593004

Hämeenlinna 12–91 m²

Visamäentie 33

p. 040 869 6460

Kohdenumero: 10639640

Riihimäki 203 m²

Eteläinen Asemakatu 2

p. 010 326 3466

Kohdenumero: 10719612

Riihimäki 190 m²

Junttatie 2

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10751824

Riihimäki 9 m²

Kaartokatu 2

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10733397

Riihimäki 467 m²

Konepajankatu 2

p. 010 252 7275

Kohdenumero: 10579310

Riihimäki 750–1500 m²

Yrittäjänkatu 8

p. 050 383 8553

Kohdenumero: 10665461

Lahti 596 m²

Aleksanterinkatu 20

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10741837

Lahti 823 m²

Aleksanterinkatu 24

p. 040 555 8106

Kohdenumero: 10673459

Lahti 160 m²

Aleksanterinkatu 25

p. 044 236 5008

Kohdenumero: 10753574

Lahti 199 m²

Ansiokatu 2

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10732296

Lahti 61–178 m²

Hämeenkatu 20

p. 044 713 0530

Kohdenumero: 10735104

Lahti 189 m²

Hämeenkatu 9

p. 0500 492 011

Kohdenumero: 10622608

Lahti 65 m²

Karistonkatu 4

p. 040 080 5333

Kohdenumero: 10734434

Lahti 560–744 m²

Kauppakatu 18

p. 044 713 0530

Kohdenumero: 10739139

Lahti 310 m²

Mannerheiminkatu 15

p. 010 585 5880

Kohdenumero: 10700515

Lahti 115.5 m²

Rautatienkatu 20

p. 040 862 0830

Kohdenumero: 10746865

Lahti 200 m²

Sotkankatu 6

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10732061

Lahti 3831 m²

Teollisuustie 1

p. 050 552 3396

Kohdenumero: 10730175

Lahti 98 m²

Vapaudenkatu 13

p. 040 357 7348

Kohdenumero: 10739825

6 Toimitilat.fi 2/2023 KANTA-HÄME

MEILTÄ LÖYTYY

Vuokrataan Lahdessa

Saksalankatu 4-6, Kauppakeskus Valo Avara liiketila vapautuu 1.4.2023

Kauppakeskuksemme keskikerroksessa sijaitseva 774 m²

liiketila toimii loistavasti esimerkiksi myymälänä. Myymälätilan lisäksi tilaan kuuluu oma takavarasto, sosiaalitila ja taukotila.

Asiakkaillesi plussana on ilmaiset 4 tunnin kiekkopaikat ja hyvät liikenneyhteydet.

Kauppakeskus Valosta löytyy Päijät-Hämeen suurin huonekalukeski ymä. Kauppakeskuksessa on lisäksi paljon vapaa-ajan liikkeitä ja palveluita. Tutustu kauppakeskukseen lisää osoi eessa: www.kauppakeskusvalo.fi.

Kiinnostuitko?

Laita sähköpostia lk.lahti@luhta.fi tai soita numeroon 044 756 2510

Myydään / Sijoituskohde

Hakakatu 2, Lahti

Vuokrataan toimistotilaa PÄIJÄT-HÄME

Heinola 100–864 m²

Höylääjäntie 2

p. 050 552 3396

VÄINÄMÖISENTIELLÄ

Erinomaisella sijainnilla oleva kiinteistö on valmistunut 2008 ja laajennettu 2012 Lahden Kaupungin omistamalle 2 492 m² vuokratontille.

Toimistotilat omilla sisäänkäynneillä 114 m², 231 m² jossa oma 50 m² varasto ja 255 m² jossa neuvottelu- ja edustustilat sekä kaikissa muissa omat sos.tilat. Varasto-/tuotantotila 218 m² Kiinteistö on tällä hetkellä 100 % vuokrattu kolmelle eri toimijalle. Tilat ovat hyvässä kunnossa koska kunnostettu pitkäaikaisen vuokrasuhteen päätteeksi.

Hieno mahdollisuus pienelle kiinteistösijoittajalle tai omalle toimitilahankkeelle.

Tarjoamme kohdetta noin 8-9 % vuotuisella tuotolla. Tiedustele hintaa ja mahdollisia muutostyötarpeita, saat ne joustavasti kauttamme. Myydään yhtiönä joten varainsiirtovero 1,6 %.

VT-Halli Oy

Pekka Karttunen • 0400 490 255 • vthallioy@gmail.com

ORIMAT TIL A Tokkolantie 1B

Vuokrattavana teollisuushalli 375 m² lähellä keskustaa. Sisäkorkeus 3 m, yksi lastausovi 298x246 cm. Maakaasulämmitys, ilmanvaihto, voimavirta, vesi/viemäri, lattiakaivo. Pieni toimistotila, taukohuone, keittokomero ja wc. Hiekkapiha, pysäköintipaikat lämmityksellä. Heti vapaa.

Kai Karlsson | 0400 853 182 | kai.karlsson@messunet.

Kohdenumero: 10729950

Heinola 1000 m²

Pikijär ventie 1

p. 041 454 1840

Kohdenumero: 10499932

Hollola 10–300 m²

Mursketie 12

p. 050 586 2912

Kohdenumero: 10682807

Hollola 100 m²

Nostavankuja 1

p. 040 834 5917

Kohdenumero: 10672372

Iitti 30–320 m²

Kauppakatu 12

p. 045 870 0768

Kohdenumero: 10753007

Lahti 507 m²

Aleksanterinkatu 24

p. 010 326 3466

Kohdenumero: 10703521

Lahti 110 m²

Satamakatu 2

p. 044 482 6657

Kohdenumero: 10735237

Lahti 93 m²

Vapaudenkatu 13

p. 010 326 3466

Kohdenumero: 10724995

Toimistotilaa vapaana Väinämöisentiellä kahdessa kerroksessa. Tilat ovat muokattavissa ja ne remontoidaan yhdessä vuokralaisen kanssa.

ILMARISENTIELLÄ

LOUNASKAHVILAN TILA

JUURI VAPAUTUNUT!

Energiahallin naapurissa Ilmarisentiellä vapaata tilaa esimerkiksi tilavaksi valmistuskeittiöksi, lounasravintolaksi, kahvilaksi tai vaikka leipomoksi. Tästä tilasta löytyy myös loistavat kylmätilat.

UNIIKKIA TILAA TARJOLLA!

Tervetuloa mukaan kehittämään Lahden keskustan kiinnostavinta aluetta! Meillä on tarjolla tilaa yhteensä 5 000 m² neljässä kerroksessa aivan Lahden ydinkeskustassa historiallisesti merkittävässä kiinteistössä.

Lisätietoja kohteista: Miika Laakso Asset Manager puh. 040 547 7160 miika.laakso@spatium.fi

7 Toimitilat.fi 2/2023 PÄIJÄT-HÄME
MUOKATTAVAA TOIMISTOTILAA
spatium.fi

Lahden kuulumiset

Paavolan uudistuminen käynnistyy

Lahden keskustan pohjoinen osa Paavola rakentui käytännössä 1970-luvulla ja teatterin osalla 1980-luvun puolivälissä. Sittemmin

Lahdessa liikerakentaminen 1980- ja 1990-luvun laman jälkeen keskittyi Launeen ja Renkomäen alueille ja 2000-luvulle tultaessa Karistoon sekä kaupungin pohjoispuolelle

Holmaan. Holmaan sijoittui mm. Lahden toinen K-rauta ja ihan viimeisenä tämän vuoden alusta valmistunut McDonald’s-ravintola. Lähimmän kolmenkymmenen vuoden aikana

Lahdessa tilaa vaativa vähittäiskauppa on uudistunut kokonaisuudessaan. Autokauppa ja rautakauppa on rakennettu Lahden sisääntulotien varteen pääosin Launeelle ja Renkomäkeen. Päivittäistavarakaupan isot yksiköt ovat löytäneet paikkansa sisääntuloväylien varresta Launeelta, Karistosta ja Holmasta.

Uinuva kaupungin keskusta

Lahden kaupungin keskustan osaksi on jäänyt totaalinen pysähtyneisyys. Kauppakeskus Trion peruskorjausta/laajentamista lukuun ottamatta ei kaupan rakentamista ole tapahtunut Hämeenhelmen valmistumisen jälkeen, josta aikaa on jo kolmekymmentä vuotta. Onneksi kauppatorin alle onnistuttiin melkoisen melskeen jälkeen rakentamaan 600-paikkainen pysäköintilaitos. Pysäköintilaitos tuli aivan viime hetkellä, kun autoilu on keskustassa jo usean kadun osalta suljettu ja vähittäiskauppa on ollut ahdingossa. Lahden kaupungin kaupallinen keskusta tarvitsee tuntuvan piristysruiskeen, vaikkapa vastaavan kuin Tampereella. Tampereella keskustan Tullin alueelle rakennettiin 20-kerroksinen hotelli. Lahdessa voisi keskustassa olla samankaltainen torni, mutta monitoimisena. Torniin voisi sijoittua hotelli tai toimistoja tarpeen mukaan ja loput kerrokset olisivat asuntoja. Tämä toteuttaminen vaatii rohkeutta ja museoväeltä nöyryyttä hyväksyä ajan vaatimat muutokset. Paavolassa on vuosia valmisteltu Luhtakonsernin omistaman entisen Anttila-tavaratalokorttelin uudelleen rakentamista. Koronan myötä hanke on ottanut aikalisän. Helmikuun lopulla julkaistiin tieto, että ex. Anttilan tavaratalo ym. puretaan ja kortteliin rakennetaan mm. Keskon tarpeisiin 10 000 m² tiloja (Etelä-Suomen Sanomat). Tällä rakentamisella korttelin uudistaminen

käynnistyy. Merkittävää tässä on, että kuluttajat saavat jo pitkään odotetun ajanmukaisen päivittäistavarakaupan myymälän keskustaan. Paavolan uudistuminen on ollut jo useita vuosia merkittävää asuntotuotannon myötä, johon nivoutuu onnistuneesti vasta valmistunut Lahden taidemuseo Malskin alueella. Näin Mallasjuoman, Luhdan ja Rauten teollisuusalueet tulevat maankäytön kierrätyksessä uudelleen rakennettua 30 vuoden aikaikkunassa.

Hotellikapasiteetin lisääminen jäissä

Lahden seurahuonetta on laajennettu kahteen naapurirakennukseen ja kadun toiselle puolen. Viime vaiheessa oli tarkoituksena rakentaa Seurahuoneelta ylikulku Aleksanterinkadun yli ja hyödyntää naapurikiinteistöä hotellitoimintaan. Huolella valmisteltu suunnitelma kaatui poliittisin voimin 3-1. Lahdessa hotellitoiminta ei ole ollut koskaan suoraviivaista. Kaksituhatluvulle tultaessa poistui markkinoilta noin 300 hotellihuonetta keskustan alueelta, huoneiden käyttöaste kun oli alhainen. Tilanteen tekee erikoiseksi se, että Lahden Seurahuoneen naapurirakennuksesta oli runsas kymmenen vuotta sitten kaupan 70 hotellihuonetta, ravintolatilat sekä pysäköintipaikat. Hotellihuoneet myytiin asunnoiksi, kun hotellikäyttöä ei Lahdesta löytynyt. Vuosien aikana on uutta hotellitilaa suunniteltu niin matkakeskuksen tuntumaan, Rantakartanon alueelle, satamaan kuin Paavolaan. Hankkeista viimeiseksi tyssäsi Rantakartanon uimahalli-hotelli -hanke. Lahden hotellitilojen markkinoilla on siten nähty 30 vuoden aikana kaikki mahdolliset käänteet.

Elintarvikeklusteri keskittyy Pippon alueelle Lahden kaupunki on sopinut historiallisen isosta tontinluovutuksesta Fazerille. Fazer valmistelee rakentamista Pippon alueelle valtateiden risteykseen, ensivaiheessa leipomosuklaatehtaan. Fazerin investointi on jatkoa alueelle tehdyn Hartwallin ja Viking Maltin investoineille. Eteläiseen Lahteen on siten muodostunut moderni elintarviketeollisuuden keskittymä, joka nostaa koko alueen työpaikkaomavaraisuutta teollisuustyöpaikkojen osalla olennaisesti. Keskittymä on lisännyt Lahden kiinnostavuutta sijoituspaikkana yrityksille. Oman lisänsä tuo se, että Kemppi Oy:n käynnistämä Kempower on saanut hienon lähdön tuotteille ja pörssikurssille. Tavaratalo Kärkkäisellä on suunnitelmia uudisrakentamiselle eteläisen Lahden alueelle.

Urheilurakentamista jatketaan

Vastikään tehty päätös uudistaa jalkapalloareena urheilukeskuksen tuntumassa on saamassa jatkoa. 40 vuotta vanha jäähalli on kantavien rakenteiden osalta siinä tilassa, että uuden rakennuksen tai hyvin laajan peruskorjauksen toteutus on tehtävä lähivuosina. Asiasta tekee mielenkiintoisen se, että uutta rakennusta ei käytännön syistä voi sijoittaa nykyiselle paikalle, vaan on löydettävä uusi sijaintipaikka. Edessä on taas kerran merkittävän poliittisen päätöksenteon paikka, joka tulee herättämään tunteita laidasta laitaan. Positiivisena seikkana on se, että sijaintivaihtoehtoja on useita tarjolla. Nykyiseen keskustan tuntumassa sijaitsevaan talviurheilukeskukseen voidaan sijoittaa lisä-

rakentamista, kun pysäköintiä järjestellään uudestaan. Kaupungin eteläpuolellakin on tilaa, joskin maaperä aiheuttaa omia ongelmia rakentamiselle. Villinä heittona on ollut, että uusi jäähalli rakennetaan uudistuvaan Paavolaan, joka ei sekään ole huono ratkaisu. Mutta katsotaan ensin, kun Lahteen valmistuu UEFA 2 -kategorian jalkapallostadion, joka on lisärakentamisella muutettavissa UEFA 3 -kategorian stadioniksi.

Uusi keskustan pysäköintilaitos odottaa ratkaisua, onneksi isot linjat ovat kunnossa Lahdessa on päätettävänä uuden pysäköintilaitoksen sijainti. Käytännössä esillä on sairaalanmäki tai nykyisen Siltapuiston pysäköintilaitoksen purku ja tontille uuden rakentaminen. Päätöksen valmistelu on kestänyt jo pitkään. Rantakartanon 500-paikkainen pysäköintilaitos on jo harjassa ja valmistuu kuluvan vuoden kuluessa ja sen myötä Rantakartanon rakentaminen on turvattu. Rantakartanoon kaavoitettu hotelli-uimahalli -hanke on tosin pysähdyksissä ja edessä on ehkä tontin uudelleenkaavoitus muuhun käyttöön.

Uskoa tulevaan

Vaikka Lahdessa lähimmän kolmenkymmenen vuoden kuluessa keskusta-alueen kehitys on ollut jäissä, on talousalueen veturikaupunki pystynyt sijoittamaan palvelut satelliittienomaisesti kaupungin reuna-alueille. Liikenteellisesti Lahti ja Lahden seutu ovat saaneet merkittäviä infrainvestointeja mm. moottoritie Helsingin suuntaan ja Heinolaan sekä Lahti–Kerava -oikorata ja valtatie 12 kehätie Launeelle, joka samalla yhdistää koko talousalueen. Pitkään valmisteltu Pippo-Kujalan alueen yritysalue on kaikkien valitusten ja viivästysten jälkeen selvinnyt voittajaksi. Kivisen tien kruunaa Suomen laajin elintarviketeollisuuden keskittymä,

joka on muodostumassa alueelle. Kaiken kaikkiaan pääkaupunkisedun läheisyys ja ylivoimaiset liikenneyhteydet yhdessä antavat mahdollisuuksia jatkossakin positiiviseen kasvuun, jota tukee mitä suuremmissa määrin yliopistokoulutus Lahdessa. Lahdella ei ole siten huonot kortit tulevaan, kun toistaiseksi työvoimaa on ollut saatavilla.

Lahden ympäristökuntien hankkeet

Lahden naapuripitäjä Iitti on joutunut tuskailemaan moottoriradan kanssa jo vuosia. Pitkälti rakennettu 30 miljoonan euron hanke on kipristellyt viimeksi koron puitteissa. Konkurssiuutinen ei varmaankaan yllätä ketään. Realismia on, että rata on rakennettu ja sitä tullaan tulevaisuudessa käyttämään. Eri asia on, kuka radan sitten omistaa ja sitä operoi. Lahden naapurikunnan Hollolan työpaikkarakentaminen painottuu valtatie 12:n Riihimäentien liittymäalueeseen. Valtatie 12:n uuden linjauksen tultua käyttöön voidaan odottaa, että alueen kasvu vauhdittuu. Hollolan historian mittavin hanke tavaraliikennekeskus on edelleen jäässä. Maat on toki ostettu, mutta ainakaan toistaiseksi ei edistymistä ole näköpiirissä. Mielenkiintoista on, kun aikanaan Lahden Kujalan rakentaminen on loppusuoralla, löytyykö Hollolan kanssa yhteistä säveltä tavaraliikennekeskuksen toteuttamiselle tavalla tai toisella yhteisenä hankkeena. Tavaraliikennekeskushanke on taloudellisesti ja jopa teknisesti raskas hanke. Heinolassa on kaavoituksessa Prisma-myymälä. Jo kertaalleen löydetty tontti valtatien kainalosta kaatui loppujen lopuksi perhosiin. Onneksi Heinolan kaupunki on kyennyt löytämään vaihtoehtoisen rakennuspaikan, ja vieläpä entistä lähempää kaupungin keskustaa.

8 Toimitilat.fi 2/2023 PÄIJÄT-HÄME
Mikko Helenius johtava arviointiasiantuntija Arviointitoimisto Oy Kuva: Mikko Helenius Kuva: AD Arkkitehdit Moderni rakentaminen sopii myös keskustamiljööseen.

VUOKRATAAN

Hakakatu 2, Lahti Toimisto 255 m²

jossa neuvottelu-, edustus- ja sosiaalitilat. Tilat vapautuvat tarvittaessa nopeastikin.

VT-Halli Oy

Pekka Karttunen, 0400 490 255 vthallioy@gmail.com

Toimitilat Varsinais-Suomessa

Erstankaari 4, Villähde, LAHTI Puusepänteollisuuskäyttöön sopiva teollisuushalli. Tuotantotila n.1350 m², toimisto + sos.tilat n.150 m² Lisäksi rakennusoikeutta kaksi tonttia. Öljylämmitys. Purunpoistojärjestelmä.

Saho Oy 0400 490 260 keijo.holsti@saho.f i www.saho.f i

www. x-index.f i

OSTAT – MYYT – VUOKRAAT! TOIMITILAT VÄLITTÄÄ ISMO KOSKINEN

Puh. 0440 245 600 ismo.koskinen@kaupunki.com

Moderni logistiikkakeskus valmistui Turun seudulle

– VVT:n omistamaan kohteeseen uudet toimitilat Warasto Finlandille

SRV:n toteuttaman varasto- ja logistiikkarakennuksen rakennustyöt ovat valmistuneet Turun alueella Liedossa. Rakennuksen omistaa VVT Kiinteistösijoituksen hallinnoima rahasto, ja vuokralaisena valmistuneissa tiloissa toimii logistiikkaan ja varastointipalveluihin erikoistunut Warasto Finland Oy.

Kohde on SRV:n omakehitteinen toimitilahanke, jossa SRV myi kohteen sijoittajalle ennen rakentamisen aloittamista marraskuussa 2021. Uudisrakennuksen kokonaisala on noin 14 000 neliömetriä. Valmistuneessa rakennuksessa on myös elintarvikkeiden logistiikkaa varten lämpösäädeltyä tilaa noin 2 200 neliömetriä.

”Warasto Finlandin hanke on malliesimerkki vahvasta logistiikka-alan hankekehitys-

osaamisestamme. Kehitimme kohdetta hyvässä yhteistyössä vuokralaisen ja sijoittajan kanssa projektin alusta lähtien. Työmaan väellä on ollut selkeä yhteinen päämäärä, mistä osoituksena on myös se, että projekti valmistui kuukauden etuajassa. Tästä täytyy nostaa koko työmaan väelle hattua”, sanoo SRV:n Lounais-Suomen aluejohtaja Lari Mallius Logistiikkakeskuksen rakentamisessa on

huomioitu kestävät energiaratkaisut. Kohde lämmitetään maalämmöllä ja rakennukseen tehdään varaus aurinkosähköjärjestelmälle. Uudisrakennukselle on haettu Very Good -tasoista BREEAM-ympäristösertifikaattia.

”Turun seutu on yksi logistiikan painopisteistä Suomessa, ja valmistuneen E18 Turun kehätien näkökulmasta yhteydet alueelle ovat loistavat. Itse rakennus täyttää kaikki modernin logistiikkarakentamisen kriteerit ja se on vastuullisuuden ja energiatehokkuuden näkökulmasta tätä päivää. Rakennuksen elinkaaren näkökulmasta pystymme tarjoamaan sekä nykyiselle että mahdollisille tuleville vuokralaisille laadukkaat ja liiketoimintaa tukevat tilat”, kertoo VVT Kiinteistösijoituksen salkunhoitaja Jere Fredriksson

”Logistiikan tarpeisiin suunnitellussa rakennuksessa täytyy ottaa paljon huomioon erilaisia asioita lähtien rakennuksen sijoittumisesta tontille ja raskaan liikenteen kulkemisesta alueella. Nyt valmistunut kokonaisuus vastaa erinomaisesti toiveitamme ja mahdollistaa yrityksemme kasvun. Lisäksi rakennuksen ympäristöystävällisyydellä on meille suuri merkitys”, kertoo Warasto Finland Oy:n toimitusjohtaja Kim Sjöholm SRV on toteuttanut vastaavia omakehitteisiä hankkeita aiemmin esimerkiksi Vantaankoskella, jonne ovat rakentuneet muun muassa HUS:n logistiikkakeskus sekä logistiikkaa ja toimitiloja yhdistävä Pressi. Cision tiedotepalvelu

9 Toimitilat.fi 2/2023 PÄIJÄT-HÄME / VARSINAIS-SUOMI
KAUPUNKIKIINTEISTÖT LKV Satakunnantie 17, 20300 Turku Kuva: SRV
Myydään tai vuokrataan Varaa ilmoitustilaa seuravaan lehteen! Jari Tuominen • jari@toimitilat.fi • 040 900 7578

Vuosi on alkanut haastavassa sijoitusympäristössä

Viimevuoden viimeinen neljännes oli transaktiovolyymilla mitattuna heikoin sitten vuoden 2014 ja myös tämä vuosi on alkanut transaktiomarkkinanosaltarauhallisesti.Vuoden2022kokonaisvolyymiolinoin7miljardiaeuroa,jokaonedellisvuodentasoa.Vuoden2022 kokonaisvolyyminveturinatoimialkuvuodenerityisenvilkaskaupankäynti. Inflaatio, nopeasti noussut korkotaso ja taantuman uhka luovattällevuodellepoikkeuksellisenhaastavansijoitusympäristön.

Kiinteistöjen tuottovaatimukset ovat nousseet kaikissa tilatyypeissä, ja kaupankäyntiä hidastaa myyjän ja ostajan näkemysero hintatasosta. Transaktiomarkkinoilla vaihdetuimpia tilatyyppejä ovat olleet asunnot ja yhteiskuntakiinteistöt. Toimisto- ja liikekiinteistöjen osuus on ollut matala ja tilanteen odotetaan jatkuvan, sillä mahdollinen taantuma ja pandemian seurauksena vakiintunut etätyöskentely ovat riskejä käyttöasteille.

Turun alueella toteutunut joitakin kiinteistökauppoja

Transaktiomarkkinassa on ollut rauhallinen alkuvuosi myös Turun alueella, mutta joitain kauppoja on toteutunut. Liedossa myytiin Innovestor Oy:lle Puuilon uusi liikekiinteistö, joka valmistui alkuvuonna. Turun Teknologiakiinteistöt osti Lausteella osoitteessa Biolinja 2 sijaitsevan entisen lääketehdaskiinteistön. Bonava ja eQ sopivat alkuvuonna 75 asunnon rakentamisesta Turun Kirstinpuistoon. Asunnot valmistuvat keväällä 2024. Kaikkiaan Bonava suunnittelee alueelle lähes 1 400 kodin rakentamista. Aura Rakennus on tehnyt urakkasopimuksen asuntojen hankekehitysyhtiöinä tunnettujen Develon ja Joo Groupin kanssa neljästä asunto-osakeyhtiöstä Pukkilan alueelle. Asuinkortteliin valmistuu vuosien 2024–2025 aikana reilut 360 kaupunkikotia. Kortteliin tulee myös toimisto- ja liiketiloja sekä pysäköintihalli. Hankkeen arvo on yhteensä noin 52 miljoonaa euroa ja tavoitteena on saada kohteeseen myös LEED Platinum -ympäristösertifikaatti.

Transaktiomarkkinan odotetaan elpyvän vuoden toisella neljänneksellä. Neuvottelut kohteiden myynnistä ja ostajien aktiivisuus kohdekohtaisten analyysien tekemiseen indikoivat kaupankäyntivolyymin noususta ennen kesälomia. Toisaalta transaktiomarkkinaa varjostavat edelleen mahdollisesti nousevat korkotasot ja niiden stabiloitumisen ajankohta.

Keskustan modernin

toimistotilan määrä kasvaa

Toimistotilojen vajaakäyttöaste on pysynyt

Turussa käytännössä ennallaan viimeisen vuoden ajan, ollen nyt 6,1 %. Toimistotilojen käyttöaste on korkea keskustan ja Kupittaan alueen hyvätasoisissa tiloissa.

Turun keskustaan on valmistumassa pitkästä aikaa lisää modernia toimistotilaa, kun entisen Kelan tilat on saneerattu Eerikinkadulla. Kohteessa on jo aloittanut toimintansa mm. Turkuun laajentanut Someron Säästöpankki, Turun kaupungin yrityskylä sekä Retta. Kohteen tilat on saatu hyvin vuokrattua ja saneeraustöiden valmistuttua taloon on tulossa myös useita muita vuokralaisia.

Uutta toimistotilaa on tällä hetkellä rakenteilla Kupittaa-Itäharjun alueella. Kupittaalla on rakenteilla Station liike- ja toimistohanke Kupittaan vanhan aseman viereen sekä suunnitteilla LinkCity toimistorakennus Turun ammattikorkeakoulun uudisrakennuksen peilikuvaksi Lemminkäisenkadulle.

Itäharjun puolella on rakenteilla Turku Energian pääkonttorin viereen sen vastinpariksi InfraCity B toimistorakennus. Kupittaan alueen parkkipaikkatilannetta helpottamaan valmistui loppuvuonna 10-kerroksinen pysäköintitalo ParkCity Joukahaisenkadulle.

Liiketilamarkkinaan uusia toimijoita Turun alueelle

Liiketilamarkkinoilla on ollut havaittavissa elpymistä ja Turun alueelle on tullut ja tulossa uusia toimijoita. Vajaakäyttöaste on pysynyt vakaana ja on nyt tasolla 3,5 %.

Turun alueen kauppakeskukset ovat pärjänneet hyvin huolimatta haastavasta markkinatilanteesta. Hansan ja Myllyn myynti kasvoi viime vuonna jopa keskimääräistä inflaatiota enemmän ja myös Skanssin myynti on kasvanut. Kävijämäärät ovat myös kasvaneet kaikissa edellä mainituissa kauppakeskuksissa. Hansassa vauhtia on kasvattanut paitsi uudet liikkeet, myös toriparkin, kauppatorin ja sen ympäristön valmistuminen. Myllyyn on tulossa Turun alueen uusina toimijoina puolalaisen muotiketju LLP:n myymälät Sinsay, Cropp ja House, sekä myös uusia ravintoloita. Myös Skanssiin on luvassa uusia vuokralaisia.

Turun seudulle saatiin kevään aikana uusi toimija, kun viime vuonna Suomeen rantau-

tunut kodinlaittoon erikoistunut liikeketju Jula avautui maaliskuussa Raisioon rakennettuun uudiskohteeseen. Voimakkaasti laajentuva Jula avaa myymälän syksyllä myös Kaarinaan Krossin liikekeskukseen. Krossin alueelle rakennetaan parhaillaan myymälätiloja myös Byggmaxille, joka avautuu kevään aikana. Lietoon Avantin alueelle avautui alkuvuonna Puuilo ja alueelle on sijoittumassa myös muita liiketiloja. Avantin alueen vetovoima onkin laajenemassa logistiikkatoimijoista myös liikepainotteiseen suuntaan.

Teollisuus- ja logistiikkatilojen markkinat

Teollisuus- ja logistiikkatilojen vajaakäyttöaste on pysynyt alhaisena, ollen nyt 1,9 %. Tilatyyppi on ollut markkinoilla houkutteleva viime vuosina ja tuottovaatimukset ovat hyvätasoisissa, pitkällä vuokrasopimuksella vuokratuissa kohteissa laskeneet voimakkaasti. Kaupankäynti on kuitenkin hidastunut tässäkin tilatyypissä ja tuottovaatimus on lähtenyt nousuun. Prime-tuottovaatimus teollisuus- ja logistiikkatilojen osalta Turussa oli vuodenvaihteessa 6,25 %, kun se vuotta aiemmin oli selvästi alle kuuden prosentin.

10 Toimitilat.fi 2/2023 VARSINAIS-SUOMI
0 2 4 6 8 10 12 % Liike Toimisto Teollisuus/Logis ikka Turun vajaakäy öasteet 6,1 3,5 1,9

Myydään / Vuokrataan

Maalaiskunnantie 3, PORI

3 tonttia 8 508 m², 18 316 m² ja 1 507 m². Tontit yhteensä 28 331 m²

Tontilla sijaitsevat omakotitalorakennus ja hallirakennus.

Kylmän hallin vapaat lohkot: Pienempi 120 m², 2 pariovea. Isompi 180 m², 3 pariovea.

Käytössä olevat yhteensä noin 240 m².

Lämmin osa 465 m², 4 isoa ovea, 2 monttua.

Tiedustelut: Toivo Nieminen • 0400 100 112 • toivo.nieminen@nostokonepalvelu.fi

Vuokrataan SATAKUNTA

LIIKETILAA

Kankaanpää 468 m²

Kuninkaanlähteenkatu 4

p. 050 366 1342

Kohdenumero: 10678700

Pori 2000 m²

Kuninkaanlahdenkatu 7

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10745589

Pori 950 m²

Sepänpellontie 2

p. 050 366 1342

Kohdenumero: 10705528

Pori 300 m²

Siltapuistonkatu 9-15

p. 010 326 3466

Kohdenumero: 10530117

Pori 166 m²

Yrjönkatu 14

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10755302

Pori 200 m²

Yrjönkatu 19

p. 010 581 3830

Kohdenumero: 10521925

Rauma 561 m²

Kairakatu 10

p. 040 579 8075

Kohdenumero: 10427536

Rauma 298 m²

Kairakatu 5

p. 050 366 1342

Kohdenumero: 10615912

TOIMISTOTILAA

Harjavalta 25–10000 m²

Satalinantie 77

p. 040 556 8052

Kohdenumero: 10754438

Huittinen 200 m²

Virastokatu 3

p. 044 342 2814

Kohdenumero: 10614493

Kokemäki 600 m²

Tulkkilantie 8

p. 050 366 1342

Kohdenumero: 10518893

Pori 637.5 m²

Hevoshaankatu 3

p. 0447234700

Kohdenumero: 10701604

Rauma 120 - 373 m²

Aittakarinkatu 38 p. 040 595 1265

Kohdenumero: 10682380

Rauma 190 m²

Kairakatu 10

p. 040 579 8075

Kohdenumero: 10427536

Rauma 400 m²

Poraajankatu 4

p. 040 558 8620

Kohdenumero: 10700521

Rauma 160 m²

Poraajankatu 4

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10730979

LIIKETILAA

Jyväskylä 237 m²

Asemakatu 11

p. 050 597 4745

Kohdenumero: 10730370

Jyväskylä 612 m²

Huoltopolku 4

p. 050 550 8945

Kohdenumero: 10725775

Jyväskylä 150 m²

Juustokatu 2

p. 050 575 2679

Kohdenumero: 10746273

Jyväskylä 39 m²

Kalevankatu 4 tila 8

p. 010 256 5846

Kohdenumero: 10723087

Jyväskylä 400–1202 m²

Lapiotie 4

p. 040 352 4293

Kohdenumero: 10755367

Jyväskylä 30.5–89 m²

Saunatie 8

p. 050 546 1043

Kohdenumero: 10738765

Jyväskylä 78 m²

Vasarakatu 1

p. 020 787 0770

Kohdenumero: 10748384

Jyväskylä 68 m²

Väinönkatu 7 C 2

p. 050 575 2679

Kohdenumero: 10742752

Jyväskylässä vapautumassa varasto -/tuotantotilaa

Jyväskylän Seppälässä, hyvien liikenneyhteyksien varrella, osoitteessa Alasinkatu 1, vapautumassa varasto -/tuotantotilaa 885 m². Vapaa korkeus 5+ metriä. Etsimme tiloihin vuokralaisia.

Yhteydenotot: Gummerus Kiinteistöt Oy

Janne Ukkonen janne.ukkonen@gummerus.fi p. 0400 845 339

Vuokrataan KESKI-SUOMI

Jyväskylä 232 m²

Yliopistonkatu 21

p. 050 546 7789

Kohdenumero: 10740910

Jyväskylä 136 m²

Yliopistonkatu 44

p. 010 256 5846

Kohdenumero: 10442962

Laukaa 565 m²

Kelkkamäentie 277

p. 050 546 7789

Kohdenumero: 10730133

Pihtipudas 125 m²

Asematie 11

p. 040 553 7757

Kohdenumero: 10739779

Pihtipudas 62 m²

Asematie 7

p. 010 252 7275

Kohdenumero: 10746061

Viitasaari 170 m²

Keskitie 1

p. 050 550 8945

Kohdenumero: 10688163

Äänekoski 105 m²

Hämeentie 1 LT 3

p. 050 349 8543

Kohdenumero: 10729082

Äänekoski 262 m²

Matkakatu 2

p. 045 354 6836

Kohdenumero: 10689925

Äänekoski 50–1000 m²

Puukyläntie 2

p. 050 476 7876

Kohdenumero: 1052858

TOIMISTOTILAA

Jyväskylä 500 m²

Huletie 2

p. 0500 644 585

Kohdenumero: 10748533

Jyväskylä 240 m²

Kauppakatu 2

p. 020 787 0770

Kohdenumero: 10733977

Jyväskylä 30–260 m²

Kirrintie 11

p. 050 574 8434

Kohdenumero: 10679210

Jyväskylä 400–1202 m²

Lapiotie 4

p. 040 352 4293

Kohdenumero: 10755367

Jyväskylä 30 m²

Pajatie 8

p. 045 354 6836

Kohdenumero: 10729291

Jyväskylä 85 m²

Puistokatu 3

p. 020 787 0770

Kohdenumero: 10749504

Jyväskylä 301 m²

Sepänkatu 14

p. 020 787 0770

Kohdenumero: 10743314

Jyväskylä 368–794 m²

Vasarakatu 26

p. 045 354 6836

Kohdenumero: 10685714

Jyväskylä 54 m²

Väinönkatu 28

p. 020 787 0770

Kohdenumero: 10748684

Jyväskylä 90 m²

Yliopistonkatu 34

p. 020 787 0770

Kohdenumero: 10752279

Muurame 300 m²

Punasillantie 33 A

p. 050 546 7789

Kohdenumero: 10749376

Saarijärvi 50–800 m²

Kolkanlahdentie 281

p. 050 574 8434

Kohdenumero: 10646354

Äänekoski 16 m²

Kauppakatu 15 A 6

p. 050 349 8543

Kohdenumero: 10688117

Äänekoski 180 m²

Kotakennääntie 2

p. 050 550 8945

Kohdenumero: 10687705

Äänekoski 200–2800 m²

Teollisuuskatu 1-3

p. 050 574 8434

Kohdenumero: 10680712

Äänekoski 212 m²

Torikatu 1 LT 8

p. 050 349 8543

Kohdenumero: 10688305

Vaasanpuistikko 13, 65100 Vaasa 0500 77 66 11 | info@toimitilat.fi | www.toimitilat.fi

Myynti: myynti@toimitilat.fi

Jari Tuominen 040 900 7578

Numero 3/2023 ilmestyy 24.4.

ALUEKATSAUS: Etelä-, Keski-, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Lappi

TEEMA: Toimistotilat

Aineistot 17.4. mennessä

Numero 4/2023

ilmestyy 29.5.

ALUEKATSAUS: Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi

Aineistot 22.5. mennessä

11 Toimitilat.fi 2/2023 SATAKUNTA / KESKI-SUOMI
at.fi 578 d
Päätoimittaja: Mikael Eklund Julkaisija: Alma Talent Oy Painopaikka: Botnia Print Oy Ab, Kokkola
VA OIMITILA NRO / 2023 KKO ARSINAIS-SUO TEEMA: KA-

MYYTÄVÄNÄ

KUOPIO, Inkilänmäki

Uuden Motonet Kuopion valmistumisen myötä myynnissä kesällä 2023 vapautuva Motonet-kiinteistö. Loistavalla sijainnilla vilkkaan moottoritieliittymän vieressä, osoitteessa Sisustajantie 2

Osittain kaksikerroksinen tilaratkaisu on muunneltavissa moneksi ja jälkikäteen laajennettu välipohjan alue myös purettavissa. Lastauskatokselle pääsee puolestaan purkamaan ja lastaamaan säältä suojassa rekalla ja naapuritontilla toimii Lidl.

Kohteen laajuus n. 4721 k-m² ja Kuopion kaupungin vuokratontin pinta-ala 7776 m². Kohdetta myy omistaja, Broman Yhtiöt Oy Yhteydenotot:

VUOKRATTAVANA

TAMPERE, Hatanpää

Lokomonkatu 24, 1360-1633 m² liiketila, heti vapaa. Runsaasti pysäköintipaikkoja ja näyttävästi ikkunapinta-alaa Hatanpään valtatielle päin. Samassa kiinteistössä toimii mm. automaalaamo, katsastus ja korjaamo sekä Hesburger. Tämä tila taipuu monenlaisiin vuokralaisen liiketoimintatarpeisiin.

Valmistuessaan Tampereen ratikan lähin pysäkki sijoittuu välittömään läheisyyteen

Yhteydenotot: merja.mustonen@bromanyhtiot.fi p. 040 8299 240

TURKU, Pläkkikaupunki Pläkkikaupunginkatu 29, liike-/toimistotilaa 500 m² + varastotilaa 100-1000 m²

Heti vapaa uutta vastaava liike-/toimistotila, jäähdytetty tuloilma. Kaupallinen sijainti, vastapäätä Motonetin tavaratalo.

Mahdollisuus yhdistää yläkerran liiketila alakerran varasto-autohallitilan kanssa.

KUOPIO, Savilahti Volttikatu 2, entinen korjaamotila n. 370-440 m² kylmä varastotila n. 113 m² kahvio n. 170 m² Kesällä 2023 vapautuu vuokralle liiketilaksi päivitettävä korjaamotila sekä kahvio ja varasto, vielä ehdit vaikuttaa muutostöihin! Kohde sijaitsee Kuopion vilkkaimman moottoritieliittymän äärellä

Yhteydenotot: merja.mustonen@bromanyhtiot.fi p. 040 8299 240

Kaner vala Tulliportinkatu 55, valoisa ja avara 375 m² liiketila katutaso Hyvät pysäköintipaikat suoraan liiketilan edessä ja näyttävät mainospaikat 9-tielle. Heti vapaa. Viereisessä liiketilassa toimii Varaosamaailma ja toimistotiloissa Broman Group.

RAISIO, Myllyn alue Kuloistentie 3, liiketila 2027 m², josta myymälätila 1690 m²

Loistava sijainti Myllyn kauppakeskuksen naapurissa, samassa kiinteistössä verkkokauppa.com. Myymälätilassa jäähdytys. Heti vapaa.

p.
8299
merja.mustonen@bromanyhtiot.fi
040
240
merja.mustonen@bromanyhtiot.fi p. 040 8299 240 JOENSUU,
Yhteydenotot:
Yhteydenotot: miika.kahala@bromanyhtiot.fi p. 040 319 0294
Yhteydenotot: miika.kahala@bromanyhtiot.fi p. 040 319 0294